Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Bouw nieuwe wegbrug tussen Ooigem en Desselgem effectief van start De huidige brug tussen Ooigem (Wielsbeke) en Desselgem (Waregem) is te laag voor de moderne binnenvaart. Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv bouwt daarom, in samenwerking met de gemeente Wielsbeke en stad Waregem, een nieuwe, hogere brug. De aannemer is officieel gestart op woensdag 1 juli 2020, maar binnenkort gaan de werken echt van start. De inwoners van Wielsbeke en Waregem worden op 6 oktober alvast grondig geïnformeerd over de werken op een coronaproof infosessie.
De werken in Ooigem en Desselgem maken deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, dat steun geniet van de Europese Unie. Hiermee wil waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg. Om schepen met drie lagen containers door te laten, moeten bruggen een vrije doorvaarthoogte hebben van zeven meter. De huidige brug die Ooigem en Desselgem verbindt, is te laag en wordt dus vervangen door een nieuw en hoger exemplaar. De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 99 meter lang en 19 meter breed. Het ontwerp oogt licht en hedendaags. De nieuwe Leiebrug komt op dezelfde locatie als de huidige brug, waardoor de impact op de omgeving beperkt is. Zo blijven alle woningen en een waardevol natuurgebied gevrijwaard. De kostprijs van de bouw van de nieuwe brug wordt geraamd op 6,6 miljoen euro.
“De nieuwe brug tussen Ooigem en Desselgem is niet alleen een verbetering voor de scheepvaart en de mobiliteit, maar is vooral het resultaat van de goede samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg nv, gemeente Wielsbeke en stad Waregem.” zegt Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd Regio West van De Vlaamse Waterweg nv.
Jan Stevens, burgemeester van de gemeente Wielsbeke “De hogere brug zal meer scheepvaartverkeer toelaten vlot onze regio te passeren, wat de lokale economie alleen maar ten goede komt. Door de aparte en brede fietsstroken zal ook de veiligheid van de zwakke weggebruikers gevoelig verbeterd worden."
Tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug tijdens de werken Tijdens de werken, die ongeveer 1,5 jaar zullen duren, kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug. De brug heeft een hellend vlak en geen fietsgeulen. Zo kan iedereen gemakkelijk met de fiets aan de hand over de brug. Deze tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug werd eind september geïnstalleerd. Alternatieve routes voor weg- en recreatief verkeer Aangezien de nieuwe brug op dezelfde locatie komt als de huidige brug, zal het verkeer vanaf 19 oktober tot het einde van de werken geen gebruik kunnen maken van de brug. Auto’s en ander wegverkeer kunnen omrijden via de Gentseweg, Expresweg, Ooigemstraat en de Wielsbeeksestraat.
Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van de Munkenhofdreef. Het jaagpad langs de Leie wordt onderbroken dus fietsers kunnen rondrijden langs de Eerste Linie Regimentstraat en de Tweede Aardstraat.
Plannen voor nieuwe fietsbrug
De Vlaamse Waterweg nv investeert samen met de gemeente Wielsbeke en stad Waregem ook in de recreatieve troeven van de Leie en haar omgeving. Met een nieuwe brug specifiek voor fietsers en voetgangers wordt de beleving van de Leievallei versterkt. Het ontwerp van de nieuwe fietsbrug is ondertussen afgewerkt. De brug wordt gebouwd ter hoogte van Beveren-Trakel in Waregem en de oude Leie-arm in Wielsbeke. De nieuwe brug wordt een stalen S-vormige brug met een overspanning van 59,5 meter. Het ontwerp is sober, maar harmonieus en vormt één geheel met de bomenrijen en het open Leielandschap. De brug krijgt betonnen aanloophellingen die naadloos zullen aansluiten op de bestaande jaagpaden aan beide zijden van de Leie.
Nog dit najaar zal De Vlaamse Waterweg nv de omgevingsvergunning voor de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug indienen. Daarna start de zoektocht naar een geschikte aannemer. Als alles goed verloopt, zullen de werken in de zomer van 2021 starten.
“De fiets- en wandelbrug zal een enorme boost geven aan de recreatie langs de Leie, niet in het minst met de ontdekking van de prachtige groenzone aan de overkant van de rivier.” aldus eerste schepen van stad Waregem, Rik Soens.
Dansschool Let’s Dance uit Beveren-Leie trekt zich terug op gang.
Na de corona-lockdown waar ook de dansschool zich verplicht zag te sluiten, starten op 14 september opnieuw de danslessen in de verschillende afdelingen. Natuurlijk hebben de lesgevers er alles aan gedaan om de danslessen van de vele leden met online lessen en buitenluchtlessen te onderhouden maar nu staat iedereen binnen de dansschool te springen om er weer te mogen invliegen. Nieuw dit jaar is de afdeling in Sint-Eloois-Vijve en de opstart van een afdeling in het centrum van Waregem. Naast de lessen in Deerlijk en de thuisbasis in Beveren-Leie groeit zo de dansschool opnieuw een stukje. Intussen wordt in Beveren-Leie ook wekelijks turnlessen georganiseerd voor kleuters en kinderen tot 12 jaar. Bij Gymtastic staat voormalig topturnster Sarah uit Roemenië aan het roer om kinderen de basisbeginselen van ritmische gymnastiek aan te leren. Oprichtster Louise Castel is dan ook bijzonder trots om haar nieuw team heel binnenkort aan iedereen voor te kunnen stellen en hopelijk wordt het een jaar vol gezond dansplezier! Volg ook de Let’s Dance TIKTOK-toer in Beveren-Leie! Meer weten over Dansschool Let’s Dance klik hier.
Lekkergoede webshop geboren in Beveren-Leie "Wij zijn Sharon Biebuyck en Martijn Vermeulen. We wonen al enkele jaren in de Sioendreef te Beveren-Leie. Onlangs zijn we een nieuwe uitdaging aangegaan. Na maanden van voorbereiding, keuzes maken, proeven, nog meer proeven, contacten leggen, enz. was het zo ver! Lekkergoed.be was geboren en staat online! ! Lekkergoed.be is een online webshop waar men lekkers kan bestellen. ", zo beginnen Sharon en Martijn hun verhaal.
“Lekkergoed” is Zuid-Afrikaans voor ‘snoep(goed)’ en daarmee een leuke naam om te omschrijven wat wij willen verzamelen: lekkere dingen die goed zijn. Vanuit deze brede omschrijving, besloten we om met Lekkergoed rond snoep, confiserie, chocolade, thee en andere specialiteiten te werken. ‘Goed’ op zijn West-Vlaams betekent ‘lekker’, maar we willen ook zo goed mogelijk zijn voor het milieu en met duurzame producten, en maximaal recycleerbare materialen werken. Alle kleine beetjes helpen om nog lang van onze aarde te mogen en kunnen genieten: het mag LEKKER zijn, maar we willen ook GOED doen voor onze planeet!", legt het duo uit.
Wat doen wij? "Mensen verrassen met een lekker geschenk, jezelf iets gunnen, kortom zorgen voor een glimlach op het gezicht is toch één van de grootste deugden in het leven. Daarom willen we men een mooie keuze bieden met smakelijke en mooi verpakte artikelen. Verpakt in leuke doosjes om zelf helemaal op te smikkelen, om te delen of om kado te geven. • Feestelijke snoepverpakkingen: assortiment snoepjes met een leuke boodschap of persoonlijke tekstje voor de ontvanger. • Sharing Boxes: doosjes om te delen. Tip: Onze verpakking presenteert mooi op tafel en kan je nadien terug makkelijk afsluiten. • Eenvoudige verpakking: snoepjes per soort • Delicatessen: Cuberdons, Amandelen, … Sommige producten hebben we permanent in het gamma, sommige producten tijdelijk of we zoeken samen naar het product dat u wenst. • Heerlijke Thee van ‘Or Tea?’ • TOP chocolade van ‘Simply Chocolade’: kleine of grote chocolade bars, chocolade geschenken,… We kunnen perfect rekening houden met allergieën of intoleranties, deze staan duidelijk aangeduid op de webshop. • Gepersonaliseerde producten voor uw feest (huwelijk, geboorte, verjaardag, … ) bedrijf? Wij denken graag met u mee! • … Wij verzorgen geschenken voor particulieren en bedrijven. Collega’s, een team of de ganse firma bedanken / belonen met een snoepgeschenk of samengesteld Lekkergoed-pakket? Dit maken we graag voor u! Bedrijven mogen ons steeds contacteren via business@lekkergoed.be en dan stellen we samen een oplossing om maat op. Bestel via onze webshop: www.lekkergoed.be klik hier. Nog niet gevonden wat u zoekt? Contacteer ons via info@lekkergoed.be voor een oplossing op maat.", aldus Sharon en Martijn. Er is tevens een permanente link naar de webshop Lekkergoed te vinden in de rechter marge.
Honderd Waregemse Spoortrekkers Vanaf 27 juni komt een merkwaardig boek van de Statievrienden in de Waregemse boek- en dagbladhandel. Het kreeg de titel mee van ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ en behandelt een honderdtal merkwaardige figuren die de Waregemse spoorweggeschiedenis hebben vorm gegeven. Daarnaast vindt u er de spoorweggeschiedenis in Waregem, dat in 1839 al start langs de lijn Gent-Kortrijk maar 30 jaar later ook centraal lag op de lijn Anzegem-Ingelmunster. De spoorweg was zeker een zegen voor Waregem en rond het station ontwikkelden zich een tiental industriële bedrijven. Zonder de spoorweg als transporthaven met de wereld zou Waregem nooit stad geworden zijn. De Statievrienden bestaan zes jaar en hebben als bedoeling de geschiedenis van de spoorwegwijk naar buiten te brengen. Ze organiseerden al twee driedaagse expo’s en pibliceerden vier historische bijdragen (200 blz) in de jaarboeken van de Gaverstreke. Met het boek van 248 blz (A4 formaat) in vierkleurendruk willen ze alle helden van de Statie een ereschavot geven. Voor de vele peters/meters /Sponsors die vooraf hadden ingetekend op het boek, presenteren de Statievrienden nog een DVD met 1.15 u. filmopname van zes merkwaardige figuren uit het boek. Het zijn Statiechef Omer Clement (103 j), Frida Sabbe, Georgette Depoorter, Monica Deconinck, Emilie Devos en Julot Cras. Het boek komt in de Waregemse Boek- en Dagbladhandel en kost 25 €
Lea Bostoen uit Beveren-Leie over haar carrière bij de spoorwegen Lea Bostoen bediende jarenlang de slagbomen in het station van Beveren-Leie dat 50 jaar geleden sloot. Een halve eeuw geleden doofde het treinverkeer in Beveren-Leie uit. "Vaak gevloekt op automobilisten die tussen slagbomen slalomden”, vertelde Lea Bostoen. Dit interview met Lea Bostoen verscheen in HWN op 26 februari 2016.
Lea Bostoen (91) is de echtgenote van wijlen Urbain Meesseman. Het koppel kreeg samen twee dochters, Claudine en Martine. Lea heeft vijf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Haar professionele loopbaan begon met een job bij het bekende café Sint-Jan in Beveren-Leie. Het café was de zaak van haar ouders. “Het café zelf bestaat niet meer, maar er valt wel nog Sint-Jan te lezen op de witte stenen van het gebouw”, vertelt Lea. Lea werkte enkele jaren in het café van haar ouders en later was het tijd voor een carrièrewending. Samen met haar echtgenoot Urbain koos Lea voor een carrière bij de spoorwegen. Urbain werkte in een ploeg die allerlei herstellingen uitvoerde aan de sporen, Lea werd verantwoordelijk voor de overweg in het station van Beveren-Leie.
“Dankzij de job werden we gehuisvest in een woning die eigendom was van de spoorwegen. Het was immers belangrijk dat je te allen tijde in de buurt van de overweg was. Het was een oud gardehuis met enorm dikke muren en ik herinner me nog goed dat er een auto uit de bocht ging en tegen onze gevel reed. De auto werd herleid tot schroot, maar in onze gevel was er niet eens een barstje”, lacht Lea. “Een werkdag duurde toen nog twaalf uur, op het einde van mijn carrière werd de werkdag gereduceerd tot tien uur. Je mocht wel even naar huis gaan, maar tien minuten voor de volgende trein moest je terug in je blokhut zijn. Toen de trein voorbijgekomen was, moesten we dat doorbellen naar de volgende bewaakte post of het volgende station en toch gebeurden er zelden tot nooit ongelukken.”
Technologische evolutie In haar twintigjarige carrière heeft Lea Bostoen vanzelfsprekend een enorme evolutie meegemaakt. “In mijn beginjaren waren het nog allemaal stoomtreinen, maar na enkele jaren begon de dieseltrein op te komen. Treinen die goederen vervoerden hebben heel lang met stoomaandrijving blijven rijden”, meldt Lea. De overweg kende ook een hele verandering, maar dat kwam Lea’s werk niet ten goede. “De volle bareel werd vervangen door de halve bareel. De treinen merkten hier natuurlijk niets van, maar de mensen waren er snel bij om misbruik van de situatie te maken. Als ik nog maar een van de twee hefbomen had opengedaan, keken bestuurders naar rechts en zagen ze geen trein. Vervolgens slalomden ze tussen de ongeopende bareel. Dat was levensgevaarlijk, want treinen rijden nu eenmaal links. Ik heb dan ook vaak zitten vloeken op automobilisten”, lacht Lea. “Ik heb het altijd graag gedaan, ook al was het soms lastig. In de vrieskou kwam er ijzel op de hefbomen en toen was het echt een hele karwei om ze in de lucht te krijgen.” (C.C.)
Vlas gespot in Beveren-Leie Het vlas dat normaal in de eerste helft van juni bloeit, en dat slechts gedurende enkele uren is ook dit jaar terug in Beveren-Leie te zien. Het is een spectaculair en niet te missen schouwspel. Het oogt niet alleen mooi, het kent ook vele toepassingen. In 2008 was Café Vlasparlee de aanzet voor Exposee Vlasparlee, een rondreizende tentoonstelling. Vanaf 3 april 2009 begon Exposee Vlasparlee in het Kortrijkse Vlasmuseum aan zijn rondreis doorheen de streek.
Hierbij een korte impressie van Café Vlasparlee (Uit het archief van Beverse Weetjes 11 september 2008)
Vlasparlee genoot van een grote publieke belangstelling. Het werd dan ook een boeiende avond met verhalen van gewezen vlassers. Onder hen de Beverse vlasveteraan wijlen Marcel Himpe. Jong en minder jong, waaronder heel wat Bevernaars, keerden mee terug in de tijd. De hele avond was prachtig ingekleed en begon met een kortfilm over het vlas. Koen 'd Haene las na de inleiding van Katrien Rosseel (medewerkster bij Radio 2) een stukje voor uit zijn boek 'De Oversteek'. Verder kregen de aanwezigen heel wat verhalen te horen over het harde labeur uit vervlogen tijden. Het leven van de seizoensarbeiders die voor enkele weken gepakt met hun baleçon (knapzak) op slijtcampagne waren in Frankrijk of Wallonië werd er uit de doeken gedaan. Verhalen over hoe het roten in de Leie en later in de rootputen eraan toe ging, over de vlasmarkten de 'buzze' genoemd, wat het werk van een botenkoper inhield, enz... Dat alles werd doorspekt met vlasliederen gebracht door wijlen Marcel Himpe onder begeleiding van accordeonist wijlen Hugo Debaecker. Meer weten over de nostalgie van het vlas die gepaard ging met het harde werk op en rond de vlasschaard klik hier.
Doe-het-zelf Synhaeve wordt weldra Hubo Binnen afzienbare tijd zal Doe-het-zelf Synhaeve de Beverse analen ingaan als een gerenomeerde zaak voor doe-het-zelvers. Binnenkort zal Hubo de zaak overnemen. Wij waren vier keer te gast in Doe-het-zelf Synhaeve. De eerste keer was dat in 2006 toen Germain Synhaeve en Alice Laevens hun gouden jubileum vierden. De tweede maal in 2009 toen de zaak 27 jaar bestond. De derde keer in 2011 naar aanleiding van de rubriek in Het Wekelijks nieuws 't Zit in de familie’ en de laatste keer was het naar aanleiding van de uitbreiding in 2012. Deze bijdragen en foto's geven we graag als historiek nog eens mee.
Goud voor Germain en Alice (06 oktober 2006) Op 19 oktober 1956 stapten Alice en Germain zelf naar de ambtenaar van burgerlijke stand in Desselgem om elkaar wettelijk hun jawoord te geven. Op maandag 25 september 2006 ontvingen Alice en Germain nu zelf de stadsmandatarissen in de St.-Annaweg 2, in Beveren-Leie, ter gelegenheid van hun 50ste huwelijksverjaardag. Germain is geboren op 8 december 1930 in Desselgem. Beroepshalve is Germain vlashandelaar geweest. Hij ging op 1 januari 1999 met welverdiend pensioen. Alice is geboren op 26 januari 1933 eveneens in Desselgem. Alice stond in voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen en was later vaak te vinden in de zaak Doe Het Zelf Synhaeve, tot ze op 30 maart 1993 met pensioen ging. Het huwelijk van Alice en Germain werd gezegend met drie kinderen : Stefaan en de tweeling Filip en Geert. Ondertussen zijn Alice en Germain ook de trotse grootouders geworden van 6 kleinkinderen. Hun Gouden jubileum zal compleet gemaakt worden met een feest dat doorgaat op zondag 1 oktober. Foto: Alice en Germain omringd door hun zonen en echtgenotes, gehuldigd door gemeenteraadslid Pietro Iacopucci en schepen Rik Soens. (Foto RSB)
Broers Synhaeve en echtgenotes runnen doe-het-zelfzaak (12 juni2009) "30.000 artikelen" Doe-het-zelf staat in Beveren-Leie synoniem met Synhaeve. De familiezaak uit de Kortrijkseweg 262 bestaat dit jaar 27 jaar. Met de broers Stefaan (51) en Geert Synhaeve (46) aan het roer en hun respectieve echtgenotes Annick Vansteenkiste (48) en Ria David (43) als hun rechterhanden runt de familie Synhaeve nog altijd de zaak die door moeder Alice Laevens (77) werd gesticht. "Wij waren op een leeftijd gekomen dat we van school waren, dus was het niet onlogisch dat wij als medestichters fungeerden", steekt Geert van wal. "Toen was ook onze broer Filip (46) er nog bij. "Vroeger stond Synhaeve ook voor het opkopen, renoveren en verkopen van huizen, maar een immobedrijf viel niet te rijmen met een doe-het-zelfzaak." "Daardoor werd die tak 15 jaar geleden afgestoten en renoveert Filip nu op zelfstandige basis huizen", zegt moeder Alice. Vader Germain Synhaeve (79) had op de plaats van de huidige zaak een florerende vlashandel. "Ik was tussenhandelaar, maar 27 jaar geleden zagen we niet veel toekomst meer in de nijverheid. Mijn vrouw en zonen mochten de loodsen gebruiken om de winkel te beginnen nadat ik beslist had geen vlas meer te stockeren. Het ging van toen af rechtstreeks van fabrikant naar verwerker." Van 1.000 naar 6.000 m² "Doe-het-zelf Synhaeve was in die periode amper 1.000 vierkante meter groot. Na een zestal uitbreidingen zitten we aan 6.000 vierkante meter", gaat Geert verder. "Belangrijk is dat we begonnen met eigen kapitaal. We waren nooit afhankelijk van leningen, wat ons meteen op eigen benen deed staan. Leveranciers zijn altijd binnen de acht dagen betaald geweest, nu nog. Daardoor kunnen we uiterst scherpe aankoopprijzen bedingen", zegt Germain niet zonder enige trots. Geert : "Bovendien beschikken we over een uitstekende verkoopploeg voor de meer dan 30.000 artikelen in ons assortiment. We blijven mikken op de doe-het-zelver. Seizoensgebonden artikelen als tuinmeubelen, kerst- en paasgerief zal je bij ons niet aantreffen. Ook beschikken we over een schrijnwerkerij die hout op maat zaagt voor de klant. 70 procent gaat naar de particulier, 30 procent naar de bedrijfswereld. Met dank ook aan onze uitstekende ligging die ons een passage van 6.000 voertuigen per dag garandeert." Bij Synhaeve werken 22 mensen. (TVW) Foto: De familie Synhaeve met v.l.n.r. Annick Vansteenkiste, Alice Laevens, Stefaan Synhaeve, Germain Synhaeve, Geert Synhaeve en Ria David. (Foto RSB)
Fanny Bruneel is de trotse directieassistente bij doe-het-zelf Synhaeve (14 januari 2011) "Aandacht voor de klant" Beveren-Leie Synhaeve is zonder twijfel een van de best draaiende ondernemingen in onze regio. Wij gingen op de Kortrijkseweg een kijkje nemen en maakten niet alleen kennis met het indrukwekkend aantal artikelen maar ook met het personeel. Fanny Bruneel maakte ons wegwijs op haar werkvloer. "Bij Synhaeve kwam ik terecht op mijn 19de", opent de 32-jarige directieassistente. "Ik begon helemaal onderaan de ladder : kassawerk, rekken aanvullen en bijspringen waar nodig. Met de jaren werkte ik me op tot ik uiteindelijk de rechterhand werd van de zaakvoerders." Als trouw personeelslid maakte Fanny Bruneel de groei van haar werkgever mee van op de eerste rij. "Kassa's werden verschoven en extra parkeerruimten werden gecreëerd. Ik denk dat ik zo'n vier verbouwingen meemaakte. Ik nam het er altijd met de glimlach bij want iedere uitbreiding zag ik als een bevestiging dat de zaak goed draait." Vlashandel Germain Synhaeve startte in 1954 met zijn vader een vlashandel aan hun woning in de Liebaardstraat in Desselgem. Twee jaar later verhuisden ze hun activiteiten naar het aanpalende magazijn aan de woning op de huidige locatie. Door de opkomende crisis in de vlasnijverheid, veranderende de familie Synhaeve in 1982 het geweer van schouder en werd een doe-het-zelfzaak opgericht. Filip, Geert en Stefaan, de drie zonen van Germain Synhaeve, kwamen aan het roer te staan. Stefaan werd verantwoordelijk voor de boekhouding en de aan- en verkoop van elektrische machines. Geert nam de aan- en verkoop van hout, ijzerwaren en verf voor zijn rekening. Filip specialiseerde zich in dakrenovaties en plaatste deuren, ramen en plafonds aan huis. Omdat zijn projecten grotere proporties aannamen trok Filip Synhaeve zich in 1987 terug uit de zaak om als zelfstandig aannemer aan de slag te gaan. Vanaf 1992 drongen uitbreidingen zich op en evolueerde de 715 vierkante meter handelszaak gestaag tot een complex van 2.759 vierkante meter. Een van de redenen tot succes is ongetwijfeld de aandacht voor de klant. Bekwaam personeel "Ons doel is de mensen zo goed mogelijk op technisch vlak bij te staan", weet Fanny Bruneel. "Een goede service is erg belangrijk. We willen meer kunnen dan enkel en alleen de klant doorverwijzen." Om dat te kunnen, gaat Synhaeve in de eerste plaats op zoek naar bekwaam personeel. "De juiste persoon in de juiste afdeling krijgen is moeilijk. Daarbij komt dat wij van maandag tot zaterdag geopend zijn. Ikzelf ben bijvoorbeeld nog nooit op zaterdag thuis geweest. Dat is hetzelfde voor wat betreft de vakanties. In juli of augustus vakantie nemen is onmogelijk." Zaakvoerders Geert en Stefaan Synhaeve en hun echtgenotes Ria David en Annick Vansteenkiste lopen dagelijks rond in de winkel om het personeel te sturen. "Aan onze blik zien ze of we een goede of slechte dag hebben", verduidelijkt Fanny Bruneel. "Inmiddels werken we met zo'n 20 werknemers maar het voelt nog altijd aan als een familiebedrijf. Als iemand eens een mindere dag heeft, wordt tijd gemaakt voor een babbel." Echt samen de bloemetjes buitenzetten na het werk wordt bij Synhaeve niet gedaan maar dat wil zeker niet zeggen dat de sfeer minder goed is. "Eigenlijk hebben we daar gewoon de tijd niet voor", klinkt het. "Wel gebeurt het dat we samen naar een feestje moeten. Ook na de opendeurdagen in juli en december zijn, zitten we even samen. Leuk om als team elkaar ook eens op een andere manier te leren kennen", weet Fanny Bruneel. "Dat is ook nodig", weet Annick Vansteenkiste. "Wij zijn ons personeel ontzettend dankbaar. Zij dragen allemaal hun steentje bij tot deze succesvolle onderneming." (BW) Foto: Fanny Bruneel van doe-het-zelfzaak Synhaeve omringd door haar collega's. (Foto RSB)
Doe-het-zelf Synhaeve breidt uit (20 januari 2012) Beveren-Leie Doe-het-zelf Synhaeve die in 1982 werd opgestart en toen een oppervlakte van 1.000 vierkante meter besloeg, is uitgegroeid tot een site van 10.000 vierkante meter. Daarvan zijn nu 4.000 vierkante meter bebouwd. Straks starten uitbreidingswerken. "De reden van de uitbreiding is het tekort aan stockeerruimte. Klanten verlangen immers dat alle producten, ondertussen meer dan 40.000, voorradig zijn en daar willen wij aan voldoen", weet zaakvoerder Geert Synhaeve. "De houtafdeling zal verhuizen naar een supergeïsoleerd gebouw en zal verdubbelen in oppervlakte. Naast de 60 parkeerplaatsen die via de Kortrijkseweg te bereiken zijn, komen er nog eens 60 bij", gaat Geert verder. "Die zullen via de Paanderstraat toegankelijk zijn. Langs deze weg zullen ook de leveranciers hun goederen kunnen lossen. Zo vermijden we de soms gevaarlijke situaties van aanschuivende vrachtwagens langs de Kortrijkseweg. Verder maakte ik ook de afspraak met stad Waregem, die de Paanderstraat zal vernieuwen en verbreden van 5 meter naar 6,5 meter, om de eerste 100 meter voor mijn rekening te nemen", geeft Geert nog mee. Het totale project zal zo'n 750.000 euro kosten en vermoedelijk begin 2013 in gebruik genomen kunnen worden. Doe-het-zelf Synhaeve is gelegen langs de Kortrijkseweg en heeft 24 werknemers in dienst. (RSB) Foto: Zaakvoerder Geert Synhaeve en zijn echtgenote en rechterhand Ria David. (Foto RSB)
Dag van de Buren in Bermkouter Reeds 12 jaar lang organiseerde het Bermkoutercomité een Dag van de Buren. Dit jaar strooide Covid-19 echter roet in het eten. Doch het comité bleef niet bij de pakken zitten en maakte werk van een alternatief. Op zaterdagvoormiddag 30 mei gingen ze op pad in de wijk. Op veilige afstand overhandigden ze in elk gezin een doosje pralines en een mooie kaart met herinneringen van de voorbije jaren.
Rerum Novarumviering anno 1993 In 1993 vierde beweging.net Beveren-Leie (het toenmalig ACW) Hemelvaatsdag met de inwandeling van het Kerkwegelpad en de eerste spadesteek voor de bejaardenflats in de Koning-Albertstraat. Daarnaast was er een tentoonstelling waar 26 Beverse kunstenaars aan deelnamen. In totaal hingen er 190 kunstwerken in het Sint-Janszaaltje. De tentoonstelling mocht meer dan 1000 bezoekers ontvangen. ook de kinderen van de basisscholen werden niet vergeten. Voor hen was er een tekenwedstrijd. Er werden 550 tekeningen ingezonden en deze werden allemaal tentoongesteld in de kerk.
ACW Beveren-Leie wandelt het Kerkwegelpad in Eeuwenlang liep er in Beveren-Leie tussen kerk en kerkhof een kerkwegel. Door het opblazen van de kerk in ’40 en het verschuiven van het hart van Beveren-Leie, verdween het pad. Dankzij ACW Beveren-Leie en Vakantiegenoegens beschikt de Leiegemeente nu over een Kerkwegelpad. Het zoekwerk van de Beverse heemkundige kring bewijst hier weer eens zijn nut!
Op zaterdag 15 mei om 14 uur wordt dit vijf kilometer lange traject door de gemeente ingewandeld. Het foldertje dat u bij de start van de wandeling meekrijgt, bevat een kaartje en heel Wat achter grondinformatie. ,,We willen de link leggen tussen de oude plaatsen en het nieuwe centrum. In het traject zijn de meeste historische plekjes van Beveren-Leie opgenomen. We willen tonen wat er was en wat er nu staat”, ver- telden Carlos Verkaemer (ACW-voorzitter), Philip Saelens (secretaris) en Brigitte Verhenne (ondervoorzitter). De wandeling start en eindigt aan de Gilde. ,,Als we in de Koning Alberstraat zijn, steken we een spade in de grond. Een spadesteek die symbool staat voor de bouw van sociale woningen”, zegt Carlos Verkaemer.
De kerkwandeling slingert zich tussen oude schilderachtige hoevetjes, huisjes en kapelletjes. De bouwkosten van de St.-Jozefskapel Beveren-Leie die in 1906 op de hoek van de Roestraat en de St.-Jansstraat werd gebouwd, bedroegen 417,5 frank. U komt er beslist langs plekjes waar u al een hele tijd niet meer geweest bent, omdat u gewoon geen tijd had. In de Pontstraat staan bijvoorbeeld drie schilderachtige huisjes uit vorige eeuw, toen heel Beveren-Leie leefde van het vlas en het Leieroten. U komt langs de Trakel en de historische nederzetting Beaulieu die teruggaat tot de zevende eeuw. De kerkhuisjes bij het kerkhof staan er bouwvallig bij, maar worden straks grondig gerestaureerd. In het Leckerke wordt al sinds 1570 een lekkere pint getapt. Daar bevond zich toen de rechterlijke macht van Beveren met de schepenbank, de schandpaal en- nu nog - de piekleine gevangenis.
De wandeling telt een 5 km. en komt voorbij de Koning Albertstraat. Daar zouden binnen afzienbare tijd bejaardenflats worden gebouwd. Deze bewoording is een uitermate voorwaardelijke zin, maar spijtig genoeg realiteit. Het ACW-Beveren-Leie wil in het kader van het jaar rond de huisvesting dit project extra in de verf zetten. “T0en de oude kerk geen dienst rneer deed als sportzaal, hebben wij erop aangedrongen bij het gemeentebestur om de ‘oude kerk’ te verkopen en deze gelden te gebruiken voor de aankoop van dit perceel grond voor sociale woningbouw", zei Philip Saelens, secretaris van het ACW, bij de symbolische eerste spadesteek.
Intussen is dit voorstel ingewilligd. Het gemeentebestuur verklaarde zich akkoord met de verkoop van de gemeentezaal en de opbrengst werd reeds bij voorbaat gebruikt voor de aankoop van de grond gelegen voor de sporthal en de schietstand (intussen is de gemeentezaal nog niet verkocht). Op het perceel zullen 12 appartementen en 6 studio's gebouwd worden, verdeeld over 2 verdiepingen en een dakverdieping. De bouwheer is ‘Mijn Huis’ uit Harelbeke en tracht de bouw van deze appartementen te realiseren met subsidies. Dit betekent dat zeker één derde van de huisvesting voorzien zal zijn voor gehandicapten of kansarmen (be1astbaar inkomen minder dan 650.000 fr.). Het ACW had in de beginfase gestreefd naar bewoning voor bejaarden, ongeacht het inkomen. Om subsidiaire redenen kan dit dus niet op die manier gerealiseerd Worden. Gezien de onduidelijkheid over het begin van dit project werd de officiële spadesteek vervangen door het oplaten van ballonnen. “Langs deze weg willen wij vragen dat het niet bij plannen blijft", verduidelijkte Philip Saelens, “maar dat er vlug werk gemaakt wordt van de eigenlijke bouw. Wij starten vandaag alvast symbolisch de werken en laten een ballonnetje op met de boodschap: beleidsmensen, maak er a.u.b. vlug werk van."
Beeldhouwwerk 'De Bouwer' van Willem Vermandere in Beveren-Leie Deze bijdrage komt er op vraag van een bezoekster. Zij herinnerde zich vaag de retropagina “Beveren-Leie in beelden” uit HWN. Daar zou ik ondermeer iets gepubliceerd hebben over ‘De Bouwer’. En inderdaad, na wat zoekwerk in mijn archieven vond ik de pagina uit 2011 terug. Hierbij dan ook wat er toen over 'De Bouwer' verscheen, aangevuld met de rechtse foto van de inhuldiging.
„Op 15 mei 1987, vlak naast het gemeentehuis, werd het beeldhouwwerk van Willem Vermandere “De Bouwer” onthuld. Het beeldhouwwerk kwam er in opdracht van de Groep Hyuzentruyt, die haar 75-jarig bestaan vierde. Na de onthulling door Goeverneur Olivier Vanneste werd het witstenen beeld aan Waregem geschonken. Onder de prominenten o.m. ook minister Deprez, het plaatselijk college en er was ook heel wat publieke belangstelling. De Beverse fanfare zorgde daarbij voor de opluistering van de feestelijkheden”, weet Etienne Ducatteeuw te vertellen. „Het sculptuur weegt om en bij de 4 ton en is gebeiteld uit Franse natuursteen Beauvallon”, gaat Etienne verder. „In samenspraak met Willem Vermandere tekende ik de plannen voor de sokkel. De gemeente maakte daarbij van de gelegenheid gebruik om aanpassingswerken aan de ingang van het gemeentehuis te laten uitvoeren. De vijf trappen die de toegang tot het gemeentehuis bemoeilijkten werden naar voor gebracht en er kwam een nieuw trage hellende toegang. Zo kunnen nu ook ouderen en mindervaliden makkelijker in en uit het gemeentehuis”.
Op de foto links: Willem Vermandere die ziijn beeldhouwwerk samen met Albert Janseune aan het plaatsen is
Update 30/4/2020: Met dank aan de inzender voor deze extra informatie. De viering van 75 jaar ging gepaard met opendeurdagen binnen het bedrijf en was er mogelijkheid tot het bezoeken van twee kijkwoningen. Er was eveneens een tentoonstelling opgezet met monumentale beeldhouwwerken van de West-Vlaamse kunstenaar zelf. Daarnaast kon men nog marmersculpturen bewonderen van Luc Ledene en een reeks schilderijen, etsen en akwarellen van 7 kunstenaars samengebracht onder de noemer: "Het gebouw in de kunst".
Erfgoeddag in ons kot Erfgoeddag is een jaarlijks cultureel evenement op de eerste zondag na de paasvakantie. Deze dag richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed (zoals verhalen, documenten, tradities en uitdrukkingen die wij van onze voorouders overgeleverd kregen). Erfgoeddag 2020, normaal gezien op zaterdag 25 en zondag 26 april, kon niet doorgaan wegens Covid-19. En wat konden we beter doen in ons kot dan eens snuisteren tussen oude krantenknipsels. Nu iedereen rond zijn/haar kot aan het bewegen gaat is dit een uitgelezen gelegenheid om dit knipsel uit 1990 even mee te geven.
Rond de Beverse kerktoren BEVEREN-LEIE — Voor een ontspannen fietstochtje onder de kerktoren kan men in Beveren heel zeker terecht. Wat volgt is géén officiële noch bewegwijzerde route, maar verdwalen in Beveren lijkt ons niettemin een haast onmogelijke zaak. Op een goed uurtje fietsen (zowat 13 kilometer) kan haast elke uithoek van het dorp worden verkend.
We binden ons rugnummer aan vlak voor het gemeentehuis in de *Lebbestraat. Na een paar honderd meter al dwarsen we de Rijksweg Gent-Kortrijk en fietsen heel even richting Gent. Voorbij het Goed Te Anzegem (hof Debrabandere) slaan we rechtsaf. De Paanderstraat is net buiten de dorpskom en toch al heel landelijk. Na een korte inspanning waarbij we even goed op de trappers mochten staan om de spoorwegbrug de baas te worden, slaan we onmiddellijk linksaf en blijven ‘langs de spoorweg rijden.
Landelijk Beveren Net voor de grens met Deerlijk-Desselgem draaien we rechtsaf in de Groenstraat. We blijven op Bevers grondgebied en pedaleren rechts, in de Nieuwenhovestraat. Deze kant van Beveren telt nog enkele hoeves. Eén ervan (in de Nieuwenhovestraat) is het Goed Ter Hellen, de mooist bewaarde hofstede op wat vroeger “rentegrond” was. De poort en de hofgrachten (tegenwoordig heel uitzonderlijk) zijn nog intact gebleven. Net Voorbij de Langenbos verlaten we de Nieuwenhovestraat en vervolgen onze route in de Courtensstraat. Via de tunnel onder de spoorweg belanden we in de Leenakkerstraat. Pal voor ons zien we de Rijksweg Gent - Kortrijk, die we voor de tweede keer dwarsen. Nu befietsen we het drukste stukje van onze fietstocht: de Sint-Jansstraat. Na een paar honderd meter echter houden we het hier voor bekeken en fietsen naar rechts, de Kleine Heerweg in. We sturen opnieuw richting dorpscentrum, en belanden voor de tweede keer in de *Lebbestraat.
Het kutskapelletje Dit keer rijden we het Kerkplein op, fietsen voorbij de nog jonge kerk van St.-Jan de Doper (zowat 20 jaar oud) en kiezen de Sioendreef en St.-Annaweg. We keren deze jonge woonwijk de rug toe en slaan rechts in naar de Nijverheidsstraat. Een paar honderd meter voorbij het kruispunt met de Deken de Bostraat bevindt zich links in de Nijverheidsstraat een heel recente kapel, de Kapel van O.-L.-Vrouw van de Rozen, gebouwd door de familie Kint. Hier loopt de straat ten einde. We keren dus op onze stappen terug tot aan het kruispunt Nijverheidsstraat - Deken de Bostraat. Hier is het punt “Het Kruise”. De lindebomen van vandaag vervangen er hun voorganger, die zeker al in 1779 dit punt kenmerkte. We rijden de Deken de Bostraat rechts in en vervolgen haar tot het kruispunt met de *Leiestraat. In de *Leiestraat fietsen we voorbij een andere kapel, het “Kutskapelletje”. Dit Koortskapelletje, vroeger langs 'de Grote Heerweg gelegen, dateert uit de l7de eeuw. Bij de wegverbreding van de Grote Heerweg in 1968 moest het kapelletje wijken. In 1971-’72 echter werd het herbouwd in de *Leiestraat door vrijwilligers, op aanwijzingen van architect Ducatteeuw. Het oorspronkelijke ijzerwerk van ramen, deuren, dorpel en kruis kon herbruikt worden. Haast vlak tegenover het kapelletje liggen twee hoeves: Ter Zompt en de Kleine Zompt..
En even recreëren... Aan het einde van de *Leiestraat slaan we rechts in, richting Ooigem. We besluiten op Bevers terrein te blijven en kiezen voor een paar honderd meter cyclo-cross, naar de Leie toe. Via het Jaagpad koersen we richting Harelbeke. Aan het Goed te Beaulieu (Pollets hof) verlaten we het Jaagpad. Een kleine honderd meter verder stappen we af en wandelen naar het natuur- en recreatiedomein “De Zavelputten”. Bij het verlaten ervan stevenen we aan op de bewoonde wereld, ' voorbij de kerkhuisjes, het kerkhof, tot aan het kruispunt Sint-Jansstraat - Grote Heerweg. Aan de overzijde lonkt ’t Leckerke, een ander recreatieoord uit Bevers verleden. Sedert een aantal jaren is het een gezellig eethuisje en knoopt zo aan bij de traditie van ’t Leckerke als herberg - misschien al vanaf 1260. Bezienswaardigheid daar is de vroegere ,”bak” van Beveren. Via de Grote Heerweg en de *Leiestraat rijden we ten slotte weer naar ons vertrekpunt toe.
*Lebbestraat is Kerkdreef geworden en de Leiestraat is nu de Hoonakkerdreef.
Uit de oude doos Hierbij een foto uit de oude doos. De foto is genomen in 1948. Wie weet welk straatje dit is? Heeft u er mooie herinneringen aan? Pen dan gerust een reactie neer.
Meer vrouw op straat, en wellicht een groot aantal Bevernaren op TV
Meer vrouw op straat, en wellicht een groot aantal Bevernaren op TV
Precies een jaar geleden gaf Sofie Lemaire het startschot van de campagne Meer vrouw op straat. Daarmee wilde ze meer straten, pleinen en plekken in onze steden naar vrouwen laten vernoemen. En daar was een goede reden voor. Doorheen de geschiedenis hebben heel wat vrouwen fantastische dingen gepresteerd, bedacht en bereikt. Jammer genoeg is iemand vergeten hun namen te noteren, hun verhalen te onthouden en hen in een geschiedenisboek te zetten. En die vergetelheid toont zich ook in ons straatbeeld. Daar is gemiddeld amper 7% van alle straatnamen die verwijzen naar een persoon, naar een vrouw vernoemd.
Aangaande daarvan kwam Greet Stevens uit Beveren-Leie in Gent in de babbelbox terecht. Daar wilde ze haar mening kwijt over de straatnamen in het Waregemse. In Beveren-Leie is er trouwens maar één straat die naar een vrouw vernoemd is en dat is de Sint-Annaweg. “Sint-Anna komt van Sancta Anna, de moeder van Onze-Lieve-Vrouw, die getrouwd was met Joachim. Dit is dus al meer dan 20 eeuwen geleden”, legt Greet uit. “Een paar weken terug”, gaat Greet verder, ”kreeg ik een mail van de programmamakers die zich de ‘De Chinezen’ noemen. In die mail gaven ze te kennen dat ze opzoekingswerk over mij hadden gedaan. Ze vroegen mij om onder andere een paar foto’s door te sturen aangaande de verkiezing van de Leieprinses. Wat ze er verder van gemaakt hebben blijft een verrassing”. liet Greet ons weten. De uitzending is te zien op dinsdag 31 maart om 21.10 uur op Canvas. De dag nadien is er een herhaling om 19.15 uur.
Er komt terug leven in de dorpskern van Beveren-Leie Residentie Sint-Jan heeft niet alleen voor een nieuwe uitstraling gezorgd op de hoek van de Kerkdreef met het Kerkplein. Ook enkele woongelegenheden en 2 nieuwe handelszaken vinden er onderdak. Op 2 november opent N Style haar deuren en op 22 november opent Fee-Sucree de deuren.
N Style N Style staat voor hippe betaalbare damesmode en bieden collecties aan voor alle leeftijden. Zowel kleine als grote maten, van maat xxs tot maat 48/52. Op 2 november is de winkel open van 10.00 uur tot 18.00 uur en staat er een hapje en drankje klaar, krijgen de eerste 150 klanten een goodiebag, is er een korting op de nieuwe collectie en zijn er heel wat leuke prijzen te winnen. Iedereen is er van harte welkom! Meer weten over N Style klik hier. Fee-Sucree Fée-Sucrée, is reeds 7 jaar gevestigd in Waregem. Op 22 november openen ze hun nieuwe zaak in residentie Sint-Jan. Wie op zoek is naar een uniek geschenk zal zijn gading zeker vinden bij Fee-Sucree. Ze bieden een heel ruim assortiment aan geschenkjes voor elke gelegenheid. Cadeautjes voor groot en klein zoals snoep, kaarsen, pralines, champagne, doopsuiker, geboortekaartjes, enz… Kortom, je kan er terecht voor elk leuk geschenk. De winkel zal in de namiddag geopend zijn en op woensdag de ganse dag. Meer weten over Fee-Sucree klik hier.
Meer weten over residentie Sint-Jan of ander vastgoed neem dan een kijkje op de website van Vastgoed Abbimmo klik hier. Vanaf heden is er tevens een permanente link naar Abbimmo te vinden in de rechter marge.
Nieuwe straatnamen voor verkaveling site Vanmarcke te Beveren-Leie Er zijn nieuwe straatnamen nodig voor de verkaveling van de oude site Vanmarcke in Beveren-Leie, in de nabijheid van de reeds bestaande Sint-Jansstraat, Grote- en Kleine Heerweg en Hekkeniersstraat.
Op 24 juni 2019 werd dit besproken in de stedelijke commissie voor straatnaamgeving. In het schepencollege van 12 september 2019 werden volgende voorkeuren uitgesproken: Voor het gedeelte boven de groenzone: 1. Hekkeniersstraat laten doorlopen, 2. Romeinenstraat, 3. Kloosterstraat, 4. Linnenstraat en 5. Rootbakstraat Voor het gedeelte onder de groenzone: 6. Kardinaal Schottestraat, 7. Adelaarstraat, 8. Goede Hoopstraat en 9. Handboogstraat. Op de gemeenteraad van 1 oktober werden deze ter goedkeuring voorgelegd.
‘t Leckerke Beveren-Leie Wat zo mooi begon voor Peter en Linda, na de grondige renovatie van 't Leckerke klik hier , moeten zij omwille van gezondheidsredenen voorlopig aan de kant schuiven. Met onderstaand bericht willen zij hun klanten ervan op de hoogte brengen.
"Beste Klanten" zo beginnen Peter en Linda hun onverwachte mededeling. "Door onvoorziene, onverwachte gezondheidsproblemen zullen wij niet meer open zijn als restaurant het eerste weekend van de maand. Reeds aangekochte cadeaubonnen kan je in de brievenbus van ’t Leckerke achterlaten met vermelding: naam, gsmnummer en uw rekeningnummer. We schrijven uw tegoed terug over op uw rekening. Bedankt voor jullie jarenlange vertrouwen !" Verhuur als feestlocatie blijft ‘t Leckerke gaat wel 110% verder met het nieuwe concept én met de verhuur als feestlocatie voor uw feesten (babyborrels, familie- en verjaardagsfeestjes, jubileumvieringen, communies, … ) . Houd de website in het oog want er zijn eigen events in de maak ! Meer info hierover volgt later… Team ‘t Leckerke
Dag van de Buren in Beveren-Leie Op vrijdagavond 24 mei, dé Dag van de Buren, kwamen terug 10-tallen buren uit Beveren-Leie samen. Bij ons weten werd er op 11 verschillende plaatsen een gezellig samenzijn, met een hapje en een drankje georganiseerd. Een rondritje bracht ons naar de Kleine Heerweg, Kattestraat, Gruuthusestraat, de Akkerwindelaan die terug een onderkomen had gevonden in het Chiroheem, de Nijverheidstraat 1, de Nijverheidstraat 2 kon in de cafetaria van de firma Boss terecht, de Stagestraat, Beveren-Dries, Varentstraat, wijk Interlin en Bermkouter. Vermeldenswaardig is wel dat er in Beveren-Dries een 90-jarige te vieren viel, proficiat Rene Omey. Giliano uit de Kattestraat overhandigde dan weer een petitie in naam van alle kinderen en buren uit zijn straat, de Roe- en Schoolstraat aan de Beverse schepenen.
Baptiste vanaf 30 april elke dinsdag om 21.30 uur te zien op Eén. In Beveren-Leie streken afgelopen zomer een filmploeg en acteurs neer voor de opnames van een nieuw BBC drama 'Baptiste'.
In Beveren-Leie streken afgelopen zomer een filmploeg en acteurs neer voor de opnames van een nieuw BBC drama 'Baptiste'. De filmset aan en rond de hoeve van wijlen Marcel en Marcella Benoit-Vandenhende werd voor alle verkeer afgesloten. De hoeve is één van de locaties waar gefilmd werd voor de 6-delige televisieserie 'Baptiste', een spin-off van het bekende 'The Missing'. De eerste draaidag in Beveren-Leie ging door op 2 augustus en de tweede op 20 september 2018. Meer weten klik hier.
Weldra veilig met de fiets langs de Grote Heerweg in Beveren-Leie In het investeringsbudget van 2018 was er een nieuw fietspad opgenomen in Beveren-Leie. Daarvoor kocht stad Waregem de 600 lopende meter grond aan. De aankoop ervan bedraagt om en bij de 100.000 euro. Langs de Grote Heerweg zal er aan beide zijden een fietspad aangelegd worden. De grachten en bomen blijven zodat het fietspad volledig afgescheiden van de rijweg zal liggen. De eerste fase van deze realisatie……Meer wetenklik hier.
Urban Crop Solutions werkt mee aan intergalactisch project Urban Crop Solutions is gelegen aan de Grote Heerweg te Beveren-Leie De ultieme droom van Urban Crop Solutions om ooit mensen op andere planeten te voorzien van verse en gezonde voeding komt verrassend snel dichtbij. Zo communiceert Puratos, de leverancier van bakkerij-ingrediënten, vandaag hun intergalactisch project in de krant De Tijd. Binnen dit onderzoeksproject is Urban Crop Solutions verantwoordelijk voor de aanlevering van de plant groei-infrastructuur en voor de plantbiologische ondersteuning van de onderzoeken naar het telen van gewassen in verticale landbouw omgevingen.
De ‘Mars simulatie installatie’ ontwikkeld door Urban Crop Solutions en Puratos is gebouwd rond een ‘FarmFlex’ plant groei container die in zijn geheel een “biosfeer’ vormt: een hermetisch gesloten geheel waar planten en mensen in harmonie kunnen samenleven. Hierbij produceren de planten zuurstof voor de mensen en omgekeerd produceren de mensen de koolstofdioxide die nodig is voor de groei van de planten. Met zijn 255 kubieke meter is dit de tweede grootste volledig gecontroleerde biosfeer ter wereld (enkel China heeft een grotere namelijk de Lunar Palace met 550 kubiek).
Door de elementen van de plantgroei te optimaliseren zijn de plantbiologen van Urban Crop Solutions er in geslaagd om tarwe in de labo omgeving tot rijpheid te brengen binnen de 60 dagen in plaats van de gebruikelijke 120 dagen en dat met een fractie van het water dat in de vrije natuur nodig is (slechts 5%). Er worden in deze technologie geen insecticiden of herbiciden gebruikt, het resultaat is aldus honderd procent natuurlijk. Uiteraard opent dit enorme mogelijkheden voor toepassingen op onze Aarde waarbij vooral de natuur zal gediend zijn. De verticale landbouw oplossingen van Urban Crop Solutions laten toe om zeer grote landbouw gebieden terug te schenken aan de natuur. Ook om voldoende verse en gezonde voeding te bieden in onherbergzame gebieden en het hoofd te bieden aan langdurige droogte: zeer actuele onderwerpen.
Urban Crop Solutions bestaat ondertussen bijna 5 jaar. In februari 2016 werd in Waregem een eerste piloot installatie onthuld in aanwezigheid van Minister-President Geert Bourgeois klik hier. . Tijdens de inhuldigingsspeech vermelde medeoprichter en Voorzitter Frederic Bulcaen dat het de droom was van dit jonge technologiebedrijf om ooit een installatie te leveren die voeding voorziet voor de mensen die dan op de planeet Mars of de maan zullen wonen. Door de samenwerking met Puratos komt de realisatie van deze droom nu wel heel dichtbij.
“Alle scenario’s wijzen erop dat ten laatste tegen 2030 de eerste mensen op Mars zullen landen en er nadien een permanente kolonie zal ontstaan” vertelt Maarten Vandecruys, zaakvoerder van Urban Crop Solutions. “Samen werken met ambitieuze industriële partijen en research partners bewijst dat onze aanpak in de verticale landbouw markt aan het lonen is. We staan nu écht voorop op de rest van de wereld en zetten ons land op de kaart voor landbouw in de ruimte, onder de grond of binnen steden.”
Urban Crop Solutions is de specialist in alles wat te maken heeft met oplossingen voor de snel ontwikkelende verticale landbouw. Zo levert Urban Crop Solutions op maat gemaakte voedingsfabrieken (“plant factories”) als ook standaard groei-infrastructuur in containervormen. De onderneming heeft vestigingen in de US (Miami) en in Japan (Osaka). Urban Crop Solutions ziet dat hun klanten in Noord-Amerika en Europa stelselmatig hun activiteiten uitbreiden. De onderneming heeft ook een team van ervaren plantbiologen die organisaties begeleidt bij hun eerste stappen in verticale landbouw of bij onderzoeksprojecten.
Restaurant ’t Leckerke in Beveren-Leie opent opnieuw de deuren Op 15 augustus 2018 sloten Peter en Linda Vercruysse-Delodder de deuren van hun restaurant ’t Leckerke voor een grondige renovatie. Ondertussen zijn er bergen werk verzet en wordt de laatste hand gelegd om het eerste weekend van april terug te openen.
Peter en Linda kwamen begin jaren '80 in ’t Leckerke terecht. Toen nog café waar men ook een kleinigheid, zoals een boterham, kon eten. Ondertussen volgde Peter een cursus om een restaurant te mogen uitbaten. In 1986 was het zover en zijn ze met hun alom gekende restaurant van start gegaan. Vorig jaar gingen de deuren dan voor enkele maanden dicht voor de renovatie en beginnen ze nu met een nieuw concept. Dat zullen ze doen in het prachtig en gezellig gerestaureerde restaurant waar de ziel van het vroeger Leckerke behouden bleef. Zie alvast onderstaande foto's genomen op 21/03/2019.
Elk eerste weekend van de maand zoals vroeger “Ik heb het contact met de klanten wel gemist. Anderzijds ben ik heel tevreden met het nieuwe concept dat we uitgewerkt hebben. We krijgen nu wat meer vrije tijd en zullen het contact met de klanten blijven behouden”, zegt Linda. “Het Lekercke zal vanaf het eerste weekend van april op vrijdagavond, de zaterdag doorlopend en op zondag tot in de late namiddag terug open zijn en dat zal ook ieder eerste weekend van de maand zo zijn. Ook aan de spijskaart zal niks veranderen”, zeggen Peter en Linda. Verhuur 't Breughelke en 't Leckerke bij Valentine en Arjen “Nieuw is dat we nu over twee feestzaaltjes met bijhorende keuken beschikken. Die zullen voor allerlei gelegenheden te huur zijn. Het zaaltje dat zich rechts van de inkom bevind is ‘t Breughelke geworden en kan 25 à 30 personen huisvesten. De rest van de benedenverdieping, inclusief de bovenverdieping kreeg de originele naam ’t Leckerke mee en is geschikt voor ongeveer 80 personen. Reserveren voor één van de eerste weekends van de maand kan nog steeds bij ons. De verhuur van de feestzalen laten we aan onze dochter Valentine en haar echtgenoot Arjen Saelens over. Zij runnen ook Verhuur Feestmateriaal Remmerie”, leggen Peter en Linda uit. Meer informatie en of reserveren kan via de nieuwe website van 't Leckerke klik hier. In de rechter marge is eveneens een permanente link naar de website te vinden.