Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Theatermonoloog bij Okra Beveren-Leie Donderdagnamiddag liep het St.Janszaaltje goed vol voor de theatermonoloog " Meneerke Parmentier " naar een boek van Ernest Claes. Lucien Cleppe , een geboren verteller die we nog kennen van de opvoering "Charelke Dop " bracht ons de levensperikelen van Louis " Meneerke " Parmentier.
Meneerke Parmentier, een ouderse jonkman die net als zijn vader nooit gewerkt had en die helemaal alleen in het wit kasteeltje woonde . Op latere leeftijd werd hij door meneer pastoor gekoppeld aan Emma Beukelaers , de enige dochter van de notaris, die na het overlijden van haar ouders op jonge leeftijd ook alleen kwam te staan samen met haar dienstmeid Clementine. Deze meid zag haar droom om alles te erven van de notarisdochter, teniet gedaan door het huwelijk van Meneerke Parmentier met Emma. Ze mocht echter mee verhuizen naar het kasteeltje en werd nu de meid van het nieuwe paar. Ze kreeg de belofte dat ze later niets tekort zou komen en deed daarom zelfs een beetje overdreven haar uiterste best voor het nieuwe koppel.
Toen Emma , die een zwakke gezondheid had, ook enkele jaren later overleed , vreesde ze opnieuw voor haar erfenis . Meneerke had echter haar schunnige plannen door en liet zich tot op zijn sterfbed rijkelijk dienen door Clementine. Toen hij zijn einde voelde naderen riep hij de notaris om zijn testament op te maken.
Toen de notaris vertrok vroeg Clementine aan de notaris wat Meneerke beslist had waarop de man zei : Proficiat Clementine. Zij dacht dat de buit binnen was omdat er nooit iemand van de familie op het kasteel was geweest. Toen Louis gestorven was kwam de notaris 's anderendaags zoals gepland om het testament voor te lezen. Zoals iedere luisteraar kon vermoeden erfde Clementine enkel de kleren van Madame Emma en de zekerheid dat ze tot haar dood zonder zorgen kon verblijven in het krankzinnigengesticht.
Kerstfeest Okra Beveren-Leie Dinsdag 12 december vond het jaarlijks Kerstfeest van Okra Beveren-Leie plaats. Het bestuur was bijzonder verheugd met de massale inschrijvingen (143) . Ondanks het gure winterweer en door ziekte moesten slechts een tiental personen verstek laten gaan voor dit mooie feest.
Zoals gewoonlijk begonnen we met een mooie Kerstevocatie , ons gebracht door Karel Vandoorne, waarvoor dank. Daarna was het tijd voor een lekkere kop koffie met een kerstbuche . Toen ook dit achter de rug was kregen we het eerste deel van de "Chris en Chris Show" . Dit sympathieke duo uit de Antwerpse Kempen bestaande uit Chris Van Camp en Chris Smets ( zoon van de bekende zanger Eddy Smets ) deed ons in het eerste deel brullen van lachen met hun komische figuurtjes maar ook aandachtig luisteren naar de mooie stem van Chris Smets (de appel valt niet ver van de boom). Na een pauze van een half uurtje waarin de dorstige kelen even gelest konden worden, begon het tweede deel van de show. Hier kregen we ook enkele mooie melodieën en grappen maar ook een Kerstman die enkele bedenkingen maakte over de moderne samenleving. Ook onze voorzitster Christiane mocht het podium op om een danske te doen met één van acteurs. Tenslotte was het tijd om te proeven van de kerststerren met koffie. Dat iedereen zich geamuseerd heeft kunt U zien in de bijgevoegde sfeerbeelden opgenomen door Carlos van Beverse Weetjes waarvoor ook onze dank. PS : Na het optreden is in de zaal een mooie paraplu blijven liggen achteraan op de stoelen. Wie iemand kent die de paraplu vergeten is , deze kan terugbekomen worden bij John Vervaecke, Kleurvinge 15 B/L (Tekst John Vervaecke)
Beverse koppen Op 23 november werd deze reactie gepost in ons gastenboek: "Dag Rita Ik heb op youtube een filmpje gevonden dd. 2009 met als titel "beverse koppen". Geboren en getogen in Beveren-Leie herken ik in dit filmpje heel wat oude bevernaars. Zou dit niet iets voor beverse weetjes zijn? Ik weet echter niet wie eigenaar is van dat filmpje..... Groetjes. Rita"
We speelden deze vraag door naar Etienne Ducatteeuw. Etienne liet weten: "Mag gebruikt worden mits vermelding van de bron: Foto's Beverse Heemkundige Kring".
Hebt u een mooie ankedote over één of meerdere van deze Beverse kopppen? Misschien wel een mooie gelegenheid voor de Bevernaars of anderen om een of andere mooie ankedote over deze Beverse koppen door te sturen via reageer.
Okra Beveren-Leie huldigt kaartkampioenen Op donderdag 23 november vierde Okra Beveren-Leie haar kaartkampioenen.
Frans Vandorpe, centraal op de foto, kon voor het tweede jaar op rij de kampioenstitel (met 26 punten) op zijn naam schrijven. Verder herkennen we achter v.l.n.r. kaartverantwoordelijke Norbert Pappijn. Claudine Demeulemeester die met 17 punten eerste vrouw werd. Monique Debaere die steeds van de partij is om een handje toe te steken waar nodig en Okra voorzitster Christiane Goesaert. Vooraan Jozef Vuylsteke die de rode lantaarn mee naar huis mag nemen. Yves Vandendriessche die derde werd met 22 punten, dé kampioen Frans vandorpe, Frans Velghe die met 22 punten eveneens op de derde plaats eindigde en Romain Lievens die met 23 punten tweede werd.
Met dank voor het doorsturen van foto's en tekst hierbij enkele sfeerbeelden van zon- en maandag
Van zondag 19 tot vrijdag 24 november loopt de week van de senioren. Voor Okra Beveren-Leie startte deze week met een eucharistieviering. Daarna werden de senioren verwacht in de salons Gruuthuse voor een feestmaaltijd. Hiervoor schreven 73 personen zich in. Er werd gestart met een aperitief met hapjes , daarna volgde brocoliroomsoep en speciaal bereide kalkoenfilet . Wij werden daarna verwend met een mooi dessertbord en tenslotte nog koffie met versnaperingen. Na deze heerlijke maaltijd konden de aanwezigen nog de beentjes strekken op de dansvloer.
Op maandag was er het indoorpetanquetornooi in de Boulodroom in Waregem. 63 spelers uit Waregem en deelgemeenten (waarvan een 20 tal uit Beveren) streden er voor de titel van beste mannelijke en vrouwelijke petanquespeler van Waregem. Bij de vrouwen eindigde Rita Van Colenberghe op de tweede plaats terwijl bij de mannen de eerste plaats naar Yvan Minjauw ging en John Vervaecke als tweede eindigde .
Dinsdag werd voor de senioren in Cinéstar de film "Jackie " vertoond, een veelbesproken biografie over het leven van Jacqueline Kennedy. Op donderdag is er in de raadzaal van het stadhuis een lezing over " Burenhulp ". Tenslotte is er op vrijdag in de salons Leieburcht nog een feestmaaltijd maar helaas was dit reeds uitverkocht vooraleer Okra Beveren-Leie kaarten kon bestellen.
Sint-Ceciliafeest bij Bevers Harmonieorkest vzw Op 18 november vierde het Bevers Harmonieorkest het Sint-Ceciliafeest. Traditiegetrouw werden verdienstelijken onderscheiden met een ereteken.
Met dank aan Germain Courtens
Foto 1: van links naar rechts : eresecretaris Arsène Fleurent, Annick Engelaere (35 jaar muzikant), secretaris Angelo Termote, Angelo Buyck (35 jaar muzikant), Kathy Engelare (35 jaar muzikant), erevoorzitter Marcel Depoortere (40 jaar bestuurslid), Schepen van Cultuur Piëtro Iacopucci, Eerste Schepen Rik Soens, Koen Geldhof (25 jaar muzikant), voorzitter Marc Bloquiaux.
Foto 2: erevoorzitter Marcel Depoortere (40 jaar bestuurslid), geflankeerd door eresecretaris Arsène Fleurent en muzikante Isabelle Stevens.
Foto 3: van links naar rechts : voorzitter Marc Bloquiaux, erevoorzitter Marcel Depoortere (40 jaar bestuurslid), Schepen van Cultuur Piëtro Iacopucci, Eerste Schepen Rik Soens.
Foto 4: van links naar rechts : Koen Geldhof (25 jaar muzikant), Annick Engelare (35 jaar muzikant), Angelo Buyck (35 jaar muzikant), Kathy Engelare (35 jaar muzikant).
Bietentocht en weging zwaarste pompoen Beveren-Leie Op zaterdag 18 november ging naar jaarlijkse gewoonte de bietentocht door. Die werd voorafgegaan door de weging van de zwaarste pompoen. Ahmed Mestou kweekte de zwaarste pompoen van Beveren-Leie die niet minder dan 70,400 kg woog. De bietentocht ging van start met regen. Na de bietentocht konden de kinderen zich uitleven bij de Speelberg terwijl de volwassenen gezellig konden napraten. Ondanks de iets mindere opkomst waren de organisatoren en deelnemers tevreden over deze activiteit. Hierbij enkele sfeerbeelden.
Paasfeest K.A.J. Beveren-Leie Hierbij een foto van het paasfeest bij de K.A.J. Beveren-Leie uit 1959 en de daarbij horende namen. De foto werd genomen recht tegenover de toenmalige Gilde aan de voorgevel van de toen nog garage Depraetere. Zijn er mensen die daar nog mooie herinneringen weten over te vertellen? Laat het dan gerust weten of stuur een mailtje naar beverseweetjes@telenet.be
Reünie 19de oktobertocht Op vrijdagavond 3 november was er een gezellige samenkomst voor alle deelnemers van de Oktobertocht 2017 Die werd voor de derde maal in elkaar gestoken door Greet en Claudine. Djeuvoebeenies De 19e oktobertochtdie opnieuw plaats vond gedurende het laatste weekend van oktober was opnieuw een topper. De organiserende “Madammen” Greet Vervaeke en Claudine Goemaere hadden na een maandenlange voorbereiding en doorkruisen van de gekozen streek een prachtig parcours ontwikkeld. De 75 deelnemers en de 12 tellende logistieke ploeg waren in elk geval klaar en voorbereid.
We herkennen vooraan v.l.n.r. Greet Vervaeke en Claudine Goemaere. Achteraan Hilde Sabbe, Veronique Decock, Francine Albers, Mieke Callewaert, Luc Vandenberghe, Bert Derore, Reginald Verkaemer, Willy Delporte, Germain De Vlaminck en Kurt Naessens, ontbreekt Tommy Verkaemer.
Enkele van de attributen die nodig waren om op het juiste pad te blijven en een paternoster als aandenken!!!
Zoals de titel liet vermoeden zouden we te maken hebben met een ietwat religieuze inslag . We vertrokken op zaterdagmorgen per groep met de auto en een bereidwillige chauffeur om tegen 4.50 aan te komen aan het St Pieterstation in Gent. Met de trein naar Brussel Zuid en na een 15 tal minuten de trein tot station Halle . Rond het Mariahof in Halle aan de verschillende kapellen stonden per ploeg een blikken doos met een 150 tal foto’s van kapellen die in de te ontdekken streek te vinden waren. Eens de doos in bezit verder te voet voor zo’n 3.5 km naar het station van Buizingen, aan de hand van een beschrijving als volgt” onze vader die de trap voor U neemt , geheiligd zij de 1e straat rechts en breng ons niet in bekoring op de T naar rechts”.
De fiets stond klaar in Buizingen met een bolleke pijl beschrijving . 28 km in de golvende streek en uitgelezen niet verharde wegeltjes via het Zonieënwoud tot in La Hulpe .Onderweg kwamen we kapelletjes tegen die op onze foto’s terug te vinden waren. Elke kapel die aangeduid was in de beschrijving diende in goede volgorde gestopt te worden in ons fotoboekske. Het fotoboekske diende de volledige zaterdag en zondagvoormiddag aangevuld te worden , dus voortdurend opletten.
Verder te voet voor zo’ n 7 km aan de hand van een tekstbeschrijving door het Zonieënwoud langs het kasteel van Ter Hulpen tot parking Fondation Folon . De mooie herfstkleuren en het mooie landschap brachten ons in een uitgelaten stemming.
Ons stalen ros stond ons reeds op te wachten met een ingenieus oprolsysteem als wegbeschrijving. Opnieuw op weg voor zo’n 28 km. Op textiel gedrukte mannekes en vrouwke die je, telkens als je aan een andere weg kwam, moest raadplegen. ALTIJD doen wat het vrouwke zegt!!!! Telkens doordraaien, knap gevonden van de Madonna’s. Aangekomen aan Village Reine Fabiola in S’ Gravenbrakel verder te voet voor zo’n 8 tal km. De beschrijving van de te volgen weg was om U tegen te zeggen, een soort koeterwaals “ la ruu kie su termien , entre - temps miroir voes , prendre la petite roet de tir , fils barbelés a swievre, ja we krabden wel ne keer in ons haar om uit dat Frans met haar op wijs te raken . Opnieuw verder met de fiets van een historisch kerkje in Lillois naar de watertoren in Liberchies. Het begon donker te worden en als een verlichte kerstboom trokken we de avond in. Gelukkig een eenvoudige tekstbeschrijving en via modderige krieren en dito oude kasseiweggetjes voor zo’n 28 km peddelen op en neer en gene meter plat.
Van de watertoren in Liberchies naar onze slaapplaats in Luttre aan het kanaal Brussel Charleroi .Nog een 6 tal km stappen, langs het gedenkteken van Django Reinhardt kwamen we via tekstbeschrijving toe . Lekkere soep van de logistieke ploeg, nog een boterhammetje achter de kiezen , sommigen maakten een croque monsieur, een spaghetti op een klein vuurtje , het ging er weer gezellig aan toe. Ons tentje opzetten in de weide en dodo doen . Rond 12.45 nieuw uur lag iedereen moe onder zeil.
Zondag Zondagmorgen om 5.00 uur, na een winderige nacht tentjes opplooien, bagage in de vrachtwagen en een stevig ontbijt. Om 6.00 uur opnieuw klaar om te vertrekken. Met de fiets en aan de hand van bolleke pijl voor 12 km naar een vervallen kapel in de buurt van Seneffe. De regen was ondertussen met tussenpozen uit de hemel aan het vallen en zo kregen we meteen een gratis douchke.
Volgende onderdeel opnieuw te voet voor een 6 – tal km naar het kasteel van Seneffe. De beschrijving was opnieuw iets om te onthouden nl “ de madammen zeggen” ga nu hier, ga nu daar. Onderdanig volgden we hun instructies.
De visgraat en het kloklezen waren de volgende beschrijving om af en toe uw hoofd over te breken . Met de fiets voor een 45- tal km naar het hellend vlak van Ronquières. Helling op en af , van de ene kriere in de andere , het was bij momenten puffen en blazen. En dan werd ons geduld beloond. De zorgvuldig samengestelde fotoalbum diende gebruikt te worden . Op de foto die overeenstemde met de gevonden kapellen stond een tekst die diende als wegbeschrijving. 1 foto niet goed geklasseerd en ge waart den boom in, dus opnieuw goed opletten. Het terrein reed vlot en het ging goed vooruit.
In Henripont opnieuw stappen voor een 5 -tal km door een glooiend mooi bos aan de hand van een stafkaartje en foto’s. De herfstkleuren verdreven onze vermoeide ledematen , de zon scheen, t’ was allemaal zo mooi.
Van Coraimont naar Rognon, onze laatst fietstocht van 9 km via een oude spoorwegbedding waar de dikke gravéstenen overvloedig waren. Het laatste stukske energie die in ons moede lijf zat werd er langzaam uitgeperst . Het laatste stuk voettocht kon er gekozen worden tussen 8 en 4 km naargelang we toekwamen in Rognon. Een aantal deden het te voet, voor velen werd het te laat en die reden dan met de fiets naar het eindpunt. Aangekomen in Rebecq, in zaal Tennisland een lekker douchke, een streekbierke. Na de bedankingen en het uitdelen van een mooie grote paternoster als aandenken, stoofvlees met frieten en om 21.0 uur de bus op naar huis. Moe maar voldaan en nog nagenieten van de originele en creatieve voorbije oktobertocht met dank aan de twee “Madammen “ die deze prachtige 19e oktobertocht georganiseerd hadden. Dikke proficiat en een grote pluim. Opnieuw een tocht om later aan de open haard te vertellen . We kijken nu reeds uit naar de jubileum editie, “20 jaar oktobertocht” Afspraak laatste weekend oktober 2018. Met dank aan Germain De Vlaminck voor het verslag.
Griezeltocht ten voordele van Let's Dance Op maandagavond 30 oktober organiseerden de ouders en verschillende leden van dansschool ‘Let’s Dance’ voor de eerste keer een griezeltocht. De tocht liep over zo’n twee km en onderweg waren er drie standjes met versnaperingen. Gedurende het weekend hadden enkele ouders de winkel (ex Spar bij Peggy) ook omgebouwd tot een heus spookhuis. Echte freaky figuranten Sindy, Peggy, Nico, Ann, Mèrten, Alix en Kiara speelden er hun rol voortreffelijk en verrasten de deelnemers. De opbrengst van deze griezeltocht was ten voordele van de show- en wedstrijdteams van dansschool ‘Let’s Dance Beveren-Leie'. Hierbij enkele sfeerbeelden waarvoor dank aan Peter Deprez.
Tot onze spijt zien we nu pas dat er twee foto's bij de ongewenste mails waren terrecht gekomen. Bij deze geven we hierbij de foto van de Chiro zombies en Nico Sabbe alsnog mee.
11.11.11 Beveren-Leie organiseert voor de 7e maal Vreemde Tafels Op 18 oktober kwamen de gastgezinnen samen met hun kok voor een gezellige kennismaking.
Foto toegezonden door Germain De Vlaminck waarvoor dank.
De gastgezinnen (dit jaar 27) stellen hun huis ter beschikking van geïnteresseerde eters (400) voor wie een kok uit een andere cultuur komt koken. Het is een unieke manier om kennis te maken met de acties van 11.11.11, een gezellige avond waar contact met Beverse en andere mensen centraal staat en waar exotische smaakpapillen ten volle geprikkeld zullen worden. De 11.11.11 actie, heeft dit jaar de “ vluchtelingenproblematiek” als thema naar voor gebracht. Vreemde Tafels gaat door op 18 november.
Leie Cycling sluit seizoen 2017 af Op zondag 15 oktober sloot Leie Cycling na 40 ritten het seizoen af. De club telt 64 leden, is onderverdeeld in 4 categorieën en mocht dit jaar op een opkomst van 60% rekenen.
Op de foto v.l.n.r.: kampioen bij de 45-plussers Chris Meersman, Martin Deconinck, Ivan Depoorter. Filippo D’Angelo is kampioen bij de min 45-jarigen en tevens bestuurslid. Achter: de bestuursleden Marc Desmet, Bernard Lecluyse en Dirk Lefevre, ontbreekt Hans Meersman.
“De opstart van de C plus in juni was een schot in de roos. Daarnaast waren de Casselrit en de driedaagse naar Le Touquet uitschieters. De rit naar Halle daarentegen viel dan wat minder goed mee. Hij blijft echter op het programma staan in de hoop dat er volgend jaar wat meer deelnemers zijn. Spijtig dat we begin dit jaar ook een valpartij kenden waarbij Marc Verkaemer een sleutelbeenbreuk opliep. Verder willen we onze lokaalhouders Koen en Heidi Serruys-Six danken voor de ontvangst. Koen is trouwens elke zondag stand-by en de club heeft tweemaal van zijn diensten moeten gebruik maken. Voor het bepalen van de kampioen werd er dit seizoen een wijziging in het reglement doorgevoerd. Hiervoor gelden twee categorieën, de 45-plussers en de min 45-jarigen. Het aantal meegereden ritten is bepalend om kampioen te worden. Vier leden reden elk 32 ritten mee en zo mogen we het seizoen afsluiten met het huldigen van vier kampioenen. Tot slot wil ik graag nog meegeven dat we op zondagmorgen een ritje blijven rijden en dat ook niet-leden van harte welkom zijn. We vertrekken telkens om 09.00 uur aan ons lokaal Taverne ’t Neerhof ”, aldus voorzitter Dirk Lefevre.
Tweedehandsbeurs bij Gezinsbond Beveren-Leie Op zaterdag 7 oktober organiseerde de Gezinsbond van Beveren-Leie een tweedehandsbeurs voor baby- en kinderartikelen. Een geslaagde activiteit waaraan 42 verkopers deelnamen. Daarmee was OC ’t Klokhuis volzet en was er een reservelijst met 15 kandidaat-verkopers waarvoor geen plaats meer was. Bij de verschillende standen werd zowel speelgoed en kinderkledij voor een prikje van de hand gedaan. Nu reeds staat de datum voor volgend jaar reeds vast en gaat de tweedehandsbeurs door op 28 april 2018 in OC ‘t Klokhuis. Verkopers kunnen inschrijven vanaf januari 2018. Info is verkrijgbaar bij Kelly Van Kerckhove, tel 056/493906.
K.M. De Luchtzangers vieren 80-jarig bestaan en Keizerin Bevernaar André Noppe is al 10 jaar voorzitter van de Desselgemse K. M. De Luchtzangers en daar hadden ze op 1 oktober heel wat te vieren.
Naast de koning en de kampioenen vierden ze eveneens hun 80-jarig bestaan. De vinkeniers mochten ook voor de vierde maal in hun bestaan een keizer huldigen. Om keizer te worden moet men drie jaar na elkaar koning spelen met dezelfde vogel. Het 80-jarig bestaan en de overhandiging van het daarbij horende aandenken gebeurde door Marnix Moerman, bestuurder van A.Vi. Bo. vzw. André Noppe, voorzitter van de plaatselijke afdeling, had de eer om deze keer een Keizerin Carine Vroman het Belgisch lint om te hangen. De eerste Keizer die de Desselgemse vinkeniers mochten huldigen was Honoré Nuyttens in 1957, in 1965 was het de beurt aan erevoorzitter Georges Verbouwhede en in 1989 was dat Eric Declerck, wist de voorzitter tijdens de receptie te vertellen.
Na een feestelijk middagmaal werd overgegaan tot de huldiging van de koning en kampioenen.
We herkennen v.l.n.r. gemeenteraadslid Marc Vercruysse, Gilbert Desmet die tiende kampioen werd met vogel Rik. Van Honacker Dirk die met vogel Cloë tweede werd. Erevoorzitter Georges Verbauwhede speelde zich met vogel Tim naar plaats vier. Carine Vroman die met Toeka derde kampioen en met Kooza Keizerin werd, wordt geflankeerd door de lokaalhouders, links Christ Haezebrouck en rechts Chantal Esprit. Naast Franky Dhaene die met Oscar naar de vijfde plaats gefloten werd vinden we bestuurslid Hubert De Meulemeester. Thorgan zong Curd Furniere naar plaats zes en vogel Manon zorgde dat Filiep Verscheure op de zevende plaats eindigde. De rij wordt gesloten door voorzitter André Noppe. Ontbreken schepen Chantal Coussement (achtste) en Guillaume Debels (negende en jeugdkampioen).
Vinkenmaatschappij De Koninklijke Vlaamse Leiezangers huldigde koning en kampioenen Op zondag 24 september werden de vinkeniers van De Koninklijke Vlaamse Leiezangers gevierd. Het afgelopen seizoen moesten de zettingen beperkt worden tot 2 in de voor- en 2 in de namiddag omwille van de vogelgriep. Desondanks er minder zettingen waren konden de vinkeniers toch een koning en hun kampioenen huldigen.
Achter v.l.n.r.: gemeenteraadslid Marc Vercruysse, Koen Desmet speelde het dit jaar klaar om met vogel Jasper als Koning in de bloemetjes gezet te worden. Germain Vanhoutte bracht het tot eerste Kampioen met vogel Nic. Georges Derammelaere is met vogel Fidel tweede Kampioen geworden. De derde plaats was voor Noël Deconinck met vogel Cadel, hij moest echter verstek laten gaan omwille van familiale omstandigheden. De vinkeniers stonden dan ook even stil bij deze afwezigheid. Mia Vanhoutte, die tevens bestuurslid is, werd vierde Kampioen met vogel Yben. Claudette Doom werd met vogel Rik als eerste vrouwelijke Kampioene gehuldigd en de aanmoedigingsprijs ging naar Luc Ghekiere met vogel Davy. Zittend het bestuur v.l.n.r.: Urbain Demeyer, Willy Kints, Jean Deconinck, voorzitter Jozef Desmet, Tom Desmet en Marc Vandorpe.
Kampioenen Desselgemsverbond gewest Deerlijk Het Desselgemsverbond gewest Deerlijk zette de verbondskampioenen in de bloemetjes. De huldiging van deze vinkeniers gaat door in de gemeente vanwaar de verbondskampioen afkomstig is.
Vooraan herkennen we v.l.n.r. Lydie Carton die met haar vogel Boemer de titel van Verbondskampioen 2017 op haar naam mag schrijven. Carine Vroman wist niet alleen de tweede, maar ook de derde plaats in te nemen. Dat deed ze respectievelijk met vogel Kooza en Toeka. Dirk Van Honacker speelde zich met vogel Chloë naar de vierde plaats. Vogel Rooney zong genoeg liedjes bij elkaar om Philip Mestdagh op de vijfde plaats te brengen. Hij werd gevolgd door Georges Derammelaere met vogel Fidel, Georges Verbouwhede met vogel Tim en vogel Lucas zong Rosa Vanbesien naar de achtste plaats. Achteraan v.l.n.r. gemeenteraadslid Marc Vercruysse, bestuursleden Jozef Desmet, Mia Vanhoutte, Jean Deconinck en Willy Kints. Koen Desmet die met vogel Kasper de negende plaats innam. De tiende plaats was voor Germain Vanhoutte met vogel Nico. Berrie, de vogel van Marc Vandorpe floot de vinkenier naar de elfde plaats en Claudette Doom volgde met vogel Rik. John De Rore werd met vogel Nero naar de veertiende plaats gezongen en op de regel van vogel Fernand werden genoeg liedjes aangetekend om Hubert De Meulemeester als vijftiende verbondskampioen in de bloemetjes te zetten. Vinkenier Noël Deconinck die dertiende werd ontbreekt op de foto.
Donderdag 14 september trok Okra Beveren-Leie er terug op uit
Onze eerste halte was ’t Hemelhof in Kortrijk waar we genoten van een lekker stuk taart en koffie. Daarna was het tijd om koers te zetten naar Aarsele waar we de struisvogelboerderij “Schobbejaks Hoogte “ gingen bezoeken. Dit familiebedrijf dat een zeer explosieve groei kende , groeide uit tot een van de grootste kwekerijen van Belgie. Op heden zijn er in Belgie maar 3 kwekerijen meer over, waarvan 2 in de Ardennen. We kregen er een uitgebreide en zeer deskundige uitleg van de vrouw des huizes over het ganse verloop van de kweek. Hierbij komt zeer veel manueel werk aan te pas. We kregen ook een primeur te zien, namelijk een kuiken dat pas uit het ei kwam piepen maar dat dan terug nog voor enige tijd in de broeikast moest wachten.
We leerden ook dat een mannetje zwart van kleur is en de vrouwtjes meestal grijs of grijsbruin. Struisvogels zijn echte kuddedieren en leven altijd in groepen. Ieder mannetje heeft meerdere vrouwtjes wat sommige onder de mannen een beetje jaloers maakte. Ze kunnen niet vliegen ondanks de naam struisvogel en ze kunnen zeer agressief zijn. Voor leken is het niet aangeraden om alleen in de weide of stallen te gaan om de eieren te rapen want ze zouden durven aanvallen. Een volwassen struisvogel kan tot 100 kg wegen en haalt een loopsnelheid van ongeveer 75 km/h.
Wanneer het dier geslacht wordt is van die 100 kg slechts een 38 kg vlees geschikt voor consumptie. Het bedrijf heeft een eigen slachterij opgericht omdat het vroeger te omslachtig was om telkens die dieren naar een slachterij brengen. Van het vel worden dan handtassen en riemen gemaakt, van de beenderen en ingewanden maakt men cosmeticaproducten en dierenvoeding. Er gaat werkelijk niets van verloren want anders zou het kweken niet rendabel zijn. De pluimen worden direct per kleur gesorteerd en hiervan worden onder andere plumeau’s gemaakt. Ook worden veel pluimen uitgevoerd naar Brazilie voor de carnavalvieringen. Eieren van struisvogels zijn enorm sterk want een ei kan een gewicht dragen van 80 kg. In zo’n ei zit de inhoud van +/_ 30 gewone kippeneieren zodat men er niet veel nodig heeft om een berg pannenkoeken te maken. Gelukkig klaarde het weer een beetje op en kregen we nog een rondleiding buiten op de weide en in de stallen. Na deze interessante uiteenzetting en een bezoek in de huiswinkel was het dan tijd voor onze volgende halte.
Hiervoor trokken we naar Aalter naar ’t Biezemhof waar we nog genoten van een lekkere boterham met hesp, kaas en groentjes en een lekkere pint om de dag af te sluiten. Iedereen was vol lof over deze mooie namiddag en voldaan keerden we dan huiswaarts. Met dank aan John Vervaecke en Christiane Goesaert.
Sportief duel tussen PC De Tubezuigers en PC De Kernelle Op zaterdag 19 augustus namen De Tubezuigers het terug op tegen De Kernelle. Met PC De Tubezuigers van de wijk Ter Weerst en PC De Kernelle die onder de vlag van Okra speelt, heeft Beveren-Leie twee goed draaiende petanqueclubs. Sedert 2008 organiseren deze clubs een vriendschappelijk treffen. Het jaarlijks treffen gaat beurtelings bij de ene of de andere club door. Dit jaar lag de organisatie in handen van PC De Tubezuigers. Zoals steeds heerste er terug een gezellige sfeer. En ook al gaat het enkel om de eer van de club, dat maakt het er bij de spelers niet minder spannend om en ging de thuisploeg met de eer aan de haal.
De eerste ronde bracht de stand op 3 -1. Ook de tweede ronde verloor PC De Kernelle met 3-1. Pas in de laatste ronde wisten de gastspelers zich te herpakken en met 1-3 te winnen. Met een uitslag van 7-5 ging de zege van dit 12de vriendschappelijk treffen naar de thuisploeg. Daarmee komt de stand op 5 overwinningen voor PC De Tubezuigers, 4 voor PC De Kernelle en werd er driemaal gelijk gespeeld. Volgend jaar nemen beide clubs het terug tegen elkaar op met PC De Kernelle als organiserende club.
Grasduinen in eigen archieven: Kansen voor Kinderen
Grasduinen in eigen archief Op een regenachtige dag even grasduinen in eigen archief kan heel wat dankbare en mooie herinneringen meebrengen. Zo stootte ik op deze mooie actie, waarvan ik niet eens meer wist dat ik daar alles van bewaard had.
Geef kleur aan solidariteit Het ACW-thema van het werkjaar 2000-2001 was “Geef kleur aan solidariteit”. Om dit sociaal project uit te werken werd een werkgroep opgericht. Die bestond uit voorzitter Carlos Verkaemer, Greet Vercautere, Eric Desmet, Pietro Iacopucci, Griet De Smet en Rita Sabbe. Er werd een oproep gedaan bij de verenigingen om voorstellen te doen naar één of ander sociale organisatie. Via Brecht Goesaert kwam de werkgroep in contact met ‘WZW Kansen voor Kinderen’ waar Brecht toen deel uitmaakte van de leiding. Het doel van deze VZW was het organiseren van vakantiekampen tijdens de grote vakantie enerzijds en speldagen tijdens het schooljaar anderzijds. Verder werd ook een Sinterklaasfeestje, een paasfeestje…. georganiseerd. Dit alles voor kinderen van 6 tot 15 jaar die zich omwille van diverse redenen in een moeilijke gezinssituatie bevonden en daardoor de mogelijkheid niet hadden om aan dergelijke initiatieven deel te nemen. Om ruchtbaarheid te geven aan deze actie werd op er op 4 december een infoavond georganiseerd in het Sint-Janszaaltje. Daar kwam verantwoordelijke Jan Vandenbroucke de werking van de organisatie uit de doeken doen.
De Wensenkermis
Daar ik regelmatig luisterde naar het Radio 2-programma ‘De Wensenkermis’ gepresenteerd door Vanessa Vanhove waagde ik mijn kans om daar een oproep te mogen lanceren. Op 23 november ging mijn brief op de bus. Twee dagen daarna was mijn verwondering groot toen de radiopresentatrice zelf opbelde. Het voorstel om tijdens het programma een oproep te mogen doen was aanvaard. Het moest echter wel snel gaan en op 1 december zaten Brecht, Maarten, Carlos, ikzelf en mijn zus Linda om 08.00 uur klaar in de studio voor de rechtstreekse uitzending. De respons hierop was buiten alle verwachtingen. Er kwamen reacties van over heel Vlaanderen. Carlos en ik legden zo'n 2500 km af om spullen op te halen. Daarnaast werd er samen met de ganse werkgroep ook nog een rondrit gedaan met een vrachtwagen en een bestelwagen. Het speelgoed stroomde binnen. Meer dan 350 knuffels, meer dan 400 strips, 10 fietsen, honderden miniautootjes, base-bal-petten, klapstoeltjes, Lego, Playmobil, puzzels, gezelschapsspelen, poppen, tenten, kortom teveel om op te noemen. Als kers op de taart kwam er ook nog een telefoontje van de West-Vlaamse KLJ die beloofde een deel van de opbrengst van hun nieuwjaarsfuif te schenken. Er kwamen ook verschillende aanbiedingen uit Beveren-Leie, zo mochten alle gebruikte knuffels gratis gewassen worden in een wassalon. Er kwam zelfs een aanbod van een vrouw die haar wagen wilde schenken omdat ze een bedrijfswagen had gekregen, maar dat aanbod werd afgeslagen en doorverwezen naar de volgende
Solidariteitsdag
Op 28 april 2001 ging een Solidariteitsdag door in het Dadipark in Dadizele. Het ACW Midden en Zuid West-Vlaanderen organiseerde er een ploegenspel waar punten mee verdiend konden worden. Het ACW van Beveren-Leie ontbrak niet en met een ploeg bestaande uit Carlos Verkaemer, Pietro Iacopucci, Greet Vercautere, Griet De Smet, ikzelf en 7 begeleiders van VZW Kansen voor Kinderen trokken we erheen. Op het einde van de dag werden de verdiende punten in centen omgezet en dat bracht een aardig sommetje op.
Afsluiten project
Op 24 mei presenteerde het ACW Beveren-Leie dan een goed gevuld Rerum Novarum programma. De tentoonstelling van het ingezamelde speelgoed. Een Wensenkermiscircuit met allerlei volksspelen voor jong en oud en een optreden van goochelaar/clown Magic Breakgi. Als afsluiter werd het ingezamelde speelgoed overgedragen aan de VZW en de cheques uitgereikt. De opbrengst uit Beveren-Leie bracht 2000 Bfr op. Op de Solidariteitsdag had de ploeg 13.220 Bfr bijeen gespeeld. En dan, dan was het spannend uitkijken naar de cheque van de West-Vlaamse KLJ. De verrassing was groot toen we het bedrag van 20.000 Bfr zagen verschijnen. Deze actie werd dus afgesloten met een massa speelgoed en de som van 35.220 Bfr. Zowel de VZW als de werkgroep houden hieraan heel wat mooie en dankbare herinneringen aan over.
Opbrengst van De Bevercup overhandigd Op dinsdag 18 juli werd de opbrengst van De Bevercup overhandigd aan Make-A-Wish® Vlaanderen
Op de foto v.l.n.r.: Yves Detollenaere, Philippe Lommens, David Labeeuw, Birger Anckaert, Gwen Dehaene, Martine Wyckaert en Marleen Verschuere
Birger Anckaert en David Labeeuw organiseerden op 17 juni de eerste Bevercup. Een minivoetbaltornooi waar 14 ploegen voor inschreven. De afsluiter was een benefietmatch waar Guga Baul, Dimitri Leue, Erik Van Looy en Rudy Smidts voor op het veld stonden. Daarnaast kon er ook ingeschreven worden voor een BBQ. Om dit alles te realiseren konden ze ook rekenen op verschillende sponsors.
“Wij zijn zelf verwoede minivoetballers”, zeggen Birger en David. “Al gek doen werd er eens geopperd om eens een tornooi te organiseren voor het goede doel en zo is de bal aan het rollen gegaan. Via Niels Destadsbader, die er zelf niet bij kon zijn, kwamen we aan de gegevens van de benefietspelers en werd Make-A-Wish het goede doel. We zijn verheugd om aan deze vereniging de opbrengst van 1000 euro te kunnen overhandigen. Zij kijken uit om één of andere wens van iemand uit de streek, tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte, te vervullen. En ja”, sluiten de twee vrienden af, “er komt een tweede editie van De Bevercup het tweede weekend van juni".
Met dank aan John Vervaecke voor tekst en sfeerbeelden
Op donderdag 22 juni stond Toeren in de Moeren op de agenda. In de vroege morgen vertrokken we met 29 personen naar De Panne voor deze sneukelroute voor fietsers en wandelaars. Er waren 25 moedigen ingeschreven voor de fietstocht van +/- 65 km , 1 fietser voor de 40 km , 2 wandelaars en 1 dagtoerist die met het treintje op stap ging. Bij aankomst het KTA in De Panne kregen we een kopje warme soep met een broodje en konden de huurfietsen afgehaald worden.
Omstreeks 10 h begonnen we dan aan onze tocht . Marcel en Robert namen de leiding (waarvoor onze dank ) om de groep naar de eerste tussenstop te brengen. Via Koksijde en langs de Ijzer waar de schapen nog vrij langs de baan liepen, zetten we koers richting Nieuwpoort. Door de hitte en de sterke wind hielden we onderweg eens halt om de dorstigen te laven. Na een uurtje arriveerden we aan de vismijn in Nieuwpoort waar we genoten van een aperitiefje en een versnapering. Bij onze aankomst waren de wandelaars en het treintje juist ook aangekomen.
Na een korte pauze vertrokken we opnieuw naar onze volgende bestemming Ramskapelle voor onze middaghap. Hier kreeg iedereen een broodje met een flink uit de kluiten gewassen worst en een Tongerlo-biertje of frisdrank. Daarna begonnen we aan onze derde etappe. Dat het in de Moeren flink kan waaien hebben we aan de lijve ondervonden . Het is niet te verwonderen dat er hier in de wielerklassiekers waaiers worden gevormd. Op onze volgende halte in Diksmuide kregen we elk nog een stuk peperkoek maar omdat er veel dorstigen bij waren hielden we nog een tussenpauze in Taverne Zaniken waar menigeen proefde van het streekbiertje Zaniken (10°) .
Bij onze start hier zagen we in de verte reeds dreigende onweerswolken en nu en dan een bliksemschicht. Na een tijdje was het zover en moesten we schuilen voor een korte maar hevige regenbui. Er waren er zelfs die in hun ontbloot bovenlijf de Heer dankten voor deze verkwikkende douche. Van hier vertrokken we dan naar onze laatste stop, de Esplanade in De Panne waar we nog vergast werden op een zak oliebollen. Sommigen waren nog niet moe en placeerden zelfs nog een dansje op de rotonde. De laatste 2 km brachten ons terug naar de startplaats waar de huurfietsen terug ingeleverd werden. Daarna mocht iedereen nog aanschuiven voor een warm Breughelmaal en werd er onder de aanwezige deelnemers nog een mooie fiets verloot. Na deze mooie dag was het tijd en kon iedereen moe maar voldaan terug huiswaarts keren. Zeker voor herhaling vatbaar !!