Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Vele bezoekers van Beverse Weetjes zullen Zuster Paula kennen. Zowel in Beveren-Leie, haar geboortedorp, als in Desselgem en omstreken. Op Kerstmis is zuster Paula van ons heengegaan. Ze is geboren te Beveren-Leie op 16 maart 1935 en ingetreden bij de Zusters van de H. Familie in Ieper op 8 september 1953 en werd er geprofest op 20 augustus 1955. Ze legde haar Eeuwige gelofte af op 27 augustus 1958. Tot beginjaren '70, vanaf dan mocht de doopnaam gebruikt worden, ging ze als Zuster Marie-Antoinette door het leven. Na de St. Andreasnormaalschool te hebben afgemaakt stond ze 3 jaar voor de klas in Ieper. Ze kwam in augustus 1963 aan in Desselgem, waar ze eveneens les gaf in de beroepsschool aan de Liebaardstraat (Nederlands en godsdienst). Toen in 1984 de school werd opgedoekt gaf ze nog een tiental jaren godsdienst in het Waregemse OLV-Hemelvaartinstituut. In 1994 ging ze met pensioen.
De uitvaartplechtigheid van Zuster Paula Callewaert ging door in de kapel van de Zusters van de H. Familie in Ieper op 2 januari 2015 om 10.30 uur. De eucharistieviering in Ieper werd voorgegaan door E.H. Luc Callewaert, geassisteerd door Rector F Cornelis en E.H Philippe Stofferis. In Desselgem ging op 4 januari een nadienst door om 9.15 uur in de Sint-Martinuskerk.
"Intussen ben ik al mijn derde maand in Brazzaville in Kongo en ik begin zo beetje bij beetje kennis te maken met de realiteit waarin de Congolese bevolking leeft. Het leven in de grootstad is helemaal niet eenvoudig. Tot in 1997 kende Brazzaville drie opeenvolgende burgeroorlogen … De gevolgen van de laatste oorlog zijn zichtbaar tot op vandaag. De meeste mensen zijn de moed verloren en de heropbouw van de stad gaat daardoor zeer langzaam. Met de presidentsverkiezingen van 2016 in het vooruitzicht is er voelbare onrust bij de mensen.
Scholen, ziekenhuizen, algemene voorziening van water en elektriciteit, … het laat te wensen over. Voorlopig wonen we in een huurhuis in de wijk en ook wij leven zonder stromend water. (Elke dag halen we water op drie kilometer afstand) Gelukkig hebben we sinds november regelmatig elektriciteit. (alleen van 19u tot 21u zijn er vaak pannes) We proberen door naschoolse activiteiten de jongeren te ondersteunen in hun studies en in de voorbereiding van hun examens. (ongeveer dertigtal jongeren) We vangen een groep van een tiental jonge vrouwen (moeders) op en bieden hen alfabetisering, algemene vorming, snit en naad, …
We hopen, in de toekomst, een beroepsopleiding te kunnen opstarten met voorkeur voor die jongeren die in het gewone schoolsysteem uit de boot vallen. Onze grote zoektocht van de voorbije maanden: een stuk grond, niet te ver van de nationale weg. Uiteindelijk is het dan toch gelukt. Wel is er nog geen elektriciteit en ook geen stromend water.
Het worden de grote uitdagingen voor 2015: een boorput, een elektrische groep of eventueel zonnepanelen … De bouw van een omheining moeten we voorzien om eventuele problemen met de buren te voorkomen. We zijn alvast van plan om moedig verder weg te banen in deze streek waar de noden voor de kinderen en jonge mensen zo schrijnend zijn. Met het feestjaar van Don Bosco hopen we alvast op zijn zegen opdat we net als hij, antwoord mogen bieden op de noden van jonge mensen! Beste wensen voor een zalige Kerst en een gelukkig nieuw jaar 2015! Zr Leen Mestdagh"
Nieuws uit Brazzaville van Zuster Leen Mestdagh "Beste missievrienden, Terwijl wereldwijd missiezondag wordt gevierd, mag ik thuiskomen in een voor mij heel nieuwe werkelijkheid.
Op 14 oktober werd ik door mijn twee medezusters verwelkomd op de luchthaven van Brazzaville. In gemeenschap zijn we met zijn drieën: Zr Carmelina (Italië), Zr Philomène (Kameroen) en ikzelf. Voorlopig wonen we in een huurhuis in een arme buitenwijk van de stad Brazzaville.
Het leven is heel eenvoudig: geen stromend water, niet altijd elektriciteit … We leven zoals in grootmoeders tijd: zich wassen in een bekkentje water, alles met de hand uitwassen, eten bereiden op een gasfornuis, … Ik ben deze dagen heel veel op stap … Veel kijken, veel luisteren … Heel veel ontmoetingen op allerlei vlak om alles te leren kennen. De plaatselijke bevolking: de kinderen, jongeren, de mensen in de buurt … De Kerk in parochie en in bisdom: priesters, religieuzen, bisschop … De instanties en autoriteiten: dorpschef, burgemeester, minister, ambassade, advocaat, … De mensen moeten hard werken hier, ze hebben heel weinig ... Alles is heel duur.
Drie opeenvolgende burgeroorlogen tussen 1992 et 1997 zorgden ervoor dat de economische situatie zo verergerde. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens van 1 Euro per dag. Er is geen stromend water, vaak geen elektriciteit… De scholarisatie is zeer slecht, de structuren beantwoorden niet en het onderwijs is onder de maat. Het beroepsonderwijs bereidt de jongeren te weinig voor op de arbeidswereld. De situatie van de jonge meisjes is schrijnend: bestemd voor de huiselijke taken, vaak zonder scholing, heel vroeg moeder… Voor jonge mensen, in het bijzonder het jonge meisje, willen we er, als zusters van Don Bosco, zijn! Ik ben heel blij hier te mogen aanwezig komen … De vraag naar zinvolheid is zo sprekend!
We zijn al verschillende dagen op stap gegaan in de omtrek. We zijn op zoek naar een gunstig gelegen stuk grond om er een jeugdwerk te kunnen opstarten. Om de jongerenwereld te leren kennen werken we mee in de plaatselijke parochie, we geven godsdienstonderwijs in een nabijgelegen school en we proberen ook bij ons thuis kinderen en jongeren te begeleiden voor hun schoolwerk. Deze periode van ingroeien is vooral een tijd van dromen, heel veel samen nadenken en zoeken, samen bidden … “Heer, wijs Gij ons de weg, opdat Uw Wil geschiedde voor de mensen die U ons toevertrouwen wilt". Blij verbonden met jullie tijdens het weekend van 8/ 9 november 2014, ter gelegenheid van Beverens missiemaaltijd!" Zr Leen Mestdagh, Zusters van Don Bosco, Nieuwe stichting te Brazzaville (Congo)
Voor wie onze missie graag wil steunen, kan dit door te storten op rekeningnummer: Iban: BE73 4256 1657 6960 KBC Brusselstraat 213 1705 DILBEEK Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH – CONGO-BRAZZAVILLE
Voor wie een fiscaal attest wenst:Iban: BE84 4358 0341 0159 VIA DON BOSCO Leopold II laan 195 1080 BRUSSEL Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH – CONGO-BRAZZAVILLE fiscaal attest gewenst Weet dat we dagelijks bidden voor onze weldoeners en voor al hun intenties,
Zuster Leen Mestdagh met verlof in Beveren-Leie Van 10 augustus tot 4 oktober 2014 is zuster Leen met verlof in Beveren-Leie. Op 15 oktober begint ze aan haar nieuwe missie.
Zuster Leen vertelt: "De voorbije drie jaren was ik werkzaam in Port-Gentil (GABON) waar ik als verantwoordelijke van de gemeenschap samen met mijn medezusters zorg droeg voor onze missie: een basisschool, een beroepsopleiding, een jeugdcentrum en het werk in parochie en bisdom. Dit jaar word ik naar Brazzaville (Congo-Brazzaville) gestuurd voor een heel nieuwe zending. Het gaat er om het opstarten van een nieuwe aanwezigheid: studie van het milieu, aankoop van een terrein, bouwen …
We zullen met z’n drieën zijn: Zr Camelina DOLO (Italië), Zr Philomène ABOYA (Kameroen) en ikzelf. De Salesianen zijn al vele jaren in Brazzaville aanwezig en van bij de start was er ook de vraag naar de Zusters van Don Bosco. In 2011 is er een eerste gemeenschap naartoe getrokken. De zusters werkten aan een studie van het milieu en schakelden zich in, in de lokale jeugdpastoraal. Tot op vandaag wonen ze in een huurhuis in de wijk. Het is in Brazzaville immers niet zo eenvoudig om een terrein aan te kopen. We hopen dat dit dit jaar zal lukken, zodat we een kleine structuur kunnen optrekken waar we kunnen wonen en al een eerste jeugdwerk mogen opstarten. Het wordt alvast een heel avontuur! Gaandeweg ontdekken we wel wat we zinvol kunnen uitbouwen voor de opvoeding en de vorming van de jeugd. Dit is alvast duidelijk: ons apostolisch werk is gericht op de jeugd, met een voorliefde voor de armsten, zij die om verschillende redenen minder kans van slagen hebben en meer gevaar lopen in het leven. Uit een eerste studie blijkt een grote aanwezigheid van jonge alleenstaande moeders. Het zijn meisjes van veertien, vijftien jaar. De jongeren lopen school, maar heel weinig van hen slagen.
Op korte termijn willen we antwoord bieden door jongeren te ondersteunen in een naschoolse opvang met studiebegeleiding. De jongere meisjes die het willen, bieden we een naaicursus. Met hen hopen we op de markt een plaatsje te veroveren (een container) waarin we met enkele naaimachines, een strijkplank, een tafel … een eerste coöperatieve willen creëren. Op een stuk grond, dat ons door een familie werd geschonken, willen we, samen met de jongeren, aan landbouw doen. We willen van bij de start in onze eigen behoeften kunnen voorzien. Op langere termijn dromen we ervan om een jeugdcentrum uit te bouwen met klaslokalen, bibliotheek, mediatheek, computer en internetverbinding. Een degelijke basisschool en een college zijn altijd welkom. Maar wij zouden een “school” willen waar we kinderen kunnen opvangen die op één of andere manier in het gewone onderwijs niet aan hun trekken komen. We willen hen op een ‘alternatieve’ manier voorbereiden op het eindexamen van de lagere school om ze daarna een beroepsopleiding (landbouw, brood- en banket, … ) aan te bieden met aan het eind een diploma gelijkwaardig aan die van het lager middelbaar.
Dat we, om dit alles te realiseren, geld nodig hebben is duidelijk. Een huis om in te wonen, een school, een speelplaats en een kerk … Het hoort allemaal bij de droom van Don Bosco die wij, samen met hem, willen waarmaken voor kinderen en jongeren die het het meest nodig hebben. Als jullie willen meewerken aan die droom kan hij werkelijkheid worden. Wetend dat ik daarop mag rekenen dank ik jullie bij voorbaat in naam van de vele kinderen en jongeren uit Brazzaville".
Voor wie onze missie graag wil steunen, kan dit door te storten op: Rekeningnummer Iban: BE73 4256 1657 6960 KBC Brusselstraat 213 1705 DILBEEK Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH – CONGO-BRAZZAVILLE
Voor wie een fiscaal attest wenst Iban: BE84 4358 0341 0159 VIA DON BOSCO Leopold II laan 195 1080 BRUSSEL Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH – CONGO-BRAZZAVILLE fiscaal attest gewenst
Weet dat we dagelijks bidden voor onze weldoeners en voor al hun intenties, Dank bij voorbaat, Zr Leen MESTDAGH ZUSTERS VAN DON BOSCO
Eerste Communie in Beveren-Leie In Beveren-Leie vierden op Pinksterzondag 40 jongens en meisjes hun Eerste Communie in de Sint-Jan de Doperkerk.
In de Vrije Basischool feliciteren we Tibo Balcaen, Gilles Deblauwe, Julie Debrabandere, Rhune De Craemer, Josephine De Mol, Denise Desmet, Zita Holvoet, Miel Hooghe, Julot Lambert, Stan Lefevre, Baptiste Meyhui, Emile Meyhui, Laura Téren, Nel Vancraeynest, Thomas Vanthuyne, Marie-Julie Verhaegen, Margot Vermeersch, Juul Vyncke, Valentina Waelkens en Ayden Wieleman.
In de Stedelijke Basisschool feliciteren we Lukas Casier, Thijs Cooremans, Robby Cornelis, Thor Decavel, Braydn Decock, Janez Decraene, Morgane Deraedt, Quinten Derycke, Arno Meersman, Kyliann Meersseman, Iebe Oplinus, Arne Roobroeck, Kobe Snoeck, Zoë Staelens, Seppe Theys, Felix Vandenoostende, Tibo Van Hastel, Tiziano Vanruymbeke, Thibault Viérin en Rolv Watteny.
Foto's van deze viering zijn te verkrijgen bij fotografe Patricia Christaens, Grote Heerweg 164, 8791 Beveren-Leie, gsm 0479 97 70 67. De groepsfoto zal verschijnen in de Krant Van West-Vlaanderen editie Het Wekelijks Nieuws Gaver
Vormselviering in Beveren-Leie In Beveren-Leie kregen 27 jongens en meisjes het H. Vormsel toegediend op zondag 1 juni. De Vormheer, E.H. Antoon Vandeputte werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daardoor heeft de bisschop aan priester Patrick Leenknecht het mandaat verleend om het H. Vormsel toe te dienen aan de vormelingen van Beveren-Leie.
Met dank aan Kurt Vuylsteke
We feliciteren de vormelingen Thibaut Blomme, Robin Comeyne, Gianni Corijn, Elias Craenhals, Luna Deplancke, Luka Depoortere, Stefanie Derck, Milan Devos, Justine Dheedene, Guillaume Heugens, Merel Hullebusch, Thijs Kerkhove, Margaux Lapeirre, Merel Meyfroidt, Louis Moerman, Thibault Stevens, Thomas Thys, Shaene Van den Bossche, Tommy Van Houcke, Isabeau Vanden Berghe, Margot Vandenbulcke, Selena Vanherreweghe, Annelore Vanhoutte, Krijn Vanommeslaeghe, Victor Vercouillie, Alix Vereecke en Emile Vynckier.
Foto's van deze viering zijn te verkrijgen bij fotograaf Kurt Vuylsteke klik hier.
Hallebedevaart vanuit Beveren-Leie Op vrijdag 2 mei vertrok vanuit Beveren-Leie, voor het 32ste jaar op een rij, de Hallebedevaart voor een bedetocht van 82 km
De bedevaarders v.l.n.r. Dirk Lobbens, Annick Dhont, Katrien Deconinck, Ann Decoene, Christ Deweer samen met Marc Vercryusse en verantwoordelijke Eddy Devos.
Dit jaarlijks Mariale gebeuren spreekt nog steeds tot de verbeelding en toch is het niet de prestatiezucht die de bedevaarders leidt, maar wel hun geloof. Onderweg wordt niet alleen voor eigen intenties, maar ook voor deze van de medemens gebeden.
De Beverse bedevaarders en sympathisanten verzamelden om 17.15 uur aan de Drieskapel. Na een kort gebed vertrokken ze richting Deerlijk. Daar smolten de eerste twee groepen samen. Onderweg zouden daar ook nog de bedevaarders van Vichte, Anzegem en Heestert bijkomen. In totaal zullen zo’n 60 personen aan deze bedetocht deelnemen en zijn er nog eens zoveel medewerkers.
In Leupegem-Oudenaarde is de eerste halte voorzien. Ondertussen zal het rond de klok van 23.15 uur zijn. De bedevaarders die vanuit Beveren-Leie vertrokken hebben er dan 27 km opzitten. Om 24.30 uur zetten ze hun tocht verder om 14 km verder aan de volgende halte in Nederbrakel aan te komen. Zo zijn er nog enkele haltes voorzien. Bedevaarders die al meestapten weten ondertussen dat de donkere nachturen de langste zijn. Eenmaal het ochtendgloren aanbreekt lijkt het of de uren terug korter worden, maar dan begint de tocht ook wel door te wegen. Maar velen kunnen dan rekenen op familie en/of vrienden die langs de weg staan, en dat doet deugd. In Pepingen, op 6 km voor Halle, is de laatste korte halte voorzien en om 15.15 uur zullen ze de Basiliek in Halle bereiken. De bedevaarders die het wensen kunnen zich in het H. Hart Instituut laten verzorgen. Om 16.00 uur wordt de bedevaart dan afgesloten met een eucharistieviering.
Voor mensen uit de verschillende deelnemende gemeenten, die de bedetocht niet te voet doen, wordt een bus ingelegd. Zo kunnen zij het einde van de bedetocht meemaken en deelnemen aan de eucharistieviering. Traditiegetrouw is er dan ook nog een dankviering. Deze gaat door op zondag 11 mei in de Sint-Jan de Doperkerk.
E.H. Luc Suys verliet de Sint-Jan de Doperparochie. Hij werd op 14 juli 1990 aangesteld als pastoor in Beveren-Leie. Op 24 februari 2011 kreeg hij eervol ontslag omwille van gezondheidsredenen. Hij bleef echter in de pastorie wonen, dit in overleg met het gemeentebestuur. Eind april 2014 heeft hij Beveren-Leie verlaten en is zich in zijn geboortedorp Lauwe gaan vestigen. Beverse Weetjes wenst hem het allerbeste toe!
Zuster Leen Mestdagh uit Beveren-Leie wenst U een zalig Paasfeest vanuit haar missiepost in Port-Gentil !
Palmzondag 2014 Beste medezusters, familie en vrienden, Een hartelijke groet vanuit Port-Gentil, GABON
Bij het begin van de veertigdagentijd dacht ik eraan om te schrijven … Intussen zijn we al palmzondag … De vele activiteiten dagen ons uit. Dag in dag uit gedreven tot gegeven zijn. Gelukkig zijn er die dagelijkse momenten van thuiskomen bij Hem. Gelukkig zijn er die sterke periodes in het jaar die ons uitnodigen om “stil” te vallen en tijd te nemen voor gebed. Dit hebben we nodig om het blijvend vanuit Hem te doen.
Vorige week vertrokken Katrijn Rohaert en Charlotte Cornelissen. Zes maanden leefden en werkten ze hier bij ons. Katrijn is van Leuven, Charlotte van Geel … twee Vlaamse krachten die echt het beste van zichzelf hebben gegeven om ons, in een toch “moeilijke periode, geweldig van dienst te zijn in het werk met de kinderen en de jongeren, de vorming van de animatoren, informatica, Engels, secretariaatswerk,… Een keer in de week trokken ze ook een namiddag naar het jongerenwerk voor straatkinderen dat door de Spiriteinen wordt geleid. Op zondag trokken ze naar de patronaatswerking die we op verschillende plaatsen in de armere wijken van de stad organiseren. We konden echt op hen rekenen. We zullen hen missen.
Onze gemeenschap werd gelukkig versterkt. Een nieuwe missionaris kwam ons in de maand januari vervoegen. Ze is afkomstig uit Vietnam en verbleef een volledig jaar in Frankrijk en in België - Brussel om de Franse taal te leren. Ze verstaat al heel veel en ze lukt er al best in om zich verstaanbaar te maken. Ze is voor ons alvast een grote hulp in huis en ze heeft al enkele activiteiten met de jongeren want ze is heel creatief. Ze ondersteunt ook enkele kinderen met problemen voor rekenen. Nu we met zijn vieren zijn, lukken we er als gemeenschap ook beter in om samen te leven en te werken.
Vorige week deed Pelagie Koumba, een meisje uit Port-Gentil, haar aanvraag om enkele maanden met ons mee te leven. Ze zou graag Zuster van Don Bosco worden. Ze zal ons goed kunnen helpen. Haar aanwezigheid nodigt ons alvast uit tot een sterker doorleven van ons geroepen zijn. Op school houden we een vastenactie. Dagelijks komen de kinderen en jongeren naar school met wat geld om hun maaltijd te betalen: een drankje, een koek, een gevulde boterham of een echte maaltijd. We vragen hen om iets van dit geld te geven voor kinderen die niets te eten hebben. Wonder boven wonder zijn onze kinderen heel mild. Sommigen laten hun volledige maaltijd om hun centjes in de kist te kunnen werpen. Om er stil bij te worden. Wellicht had Jezus daardoor de voorkeur voor de armen. Ze hebben een zoveel ruimer begrip van delen, van geven … We kunnen van hen leren. Met de jongeren van onze Salesiaanse jongerenbeweging bereiden we ons voor op een nationale bijeenkomst. Vanuit Libreville en Oyem komen ze voor drie dagen tot in Port-Gentil. Ze zullen wellicht met honderd zijn. Ze logeren bij ons van 1 tot 4 mei. Het worden alvast rijke dagen van Salesiaanse Spiritualiteit voor jonge mensen.
We hadden deze bijeenkomst vorige maand gepland, maar net toen verloren we één van onze Salesiaanse medebroeders. Een jonge Gabonees (29 jaar) op stage in Tsjaad, verloor het leven in een auto-ongeval terwijl hij de kinderen van de zondagwerking naar huis bracht. Hij en één van de jongeren waren op slag dood. Een groot verlies. Zijn lichaam werd naar Gabon overgebracht en de jongeren trokken naar Libreville om te bidden en te waken op de plaats waar Sylvère werd begraven.
Tijdens het eerste trimester waren er verschillende stakingen in de staatsscholen. Daardoor werd de schoolkalender dit jaar al twee keer gewijzigd. Uiteindelijk zullen we tot in augustus bezig zijn met de eindexamens. Als privéschool hebben we een zekere vrijheid, maar voor de eindexamens hangen we af van de staat. We zullen dit jaar dus niet zo gemakkelijk de vakantieactiviteiten kunnen organiseren. Net zoals in Yaoundé kampen we ook hier met een tekort aan water. De stad is groot geworden en de watervoorziening is onvoldoende om de volledige stad te bevoorraden. We willen een waterreserve aanleggen en een pomp installeren waardoor we voldoende water zullen hebben voor de gehele missie. Na zowat negen maanden sukkelen, zal het deugd doen om weer eens “een douche” te kunnen nemen. Alvast dank voor jullie zo milde steun waardoor we dit alvast kunnen betalen. ‘k Wens aan jullie allen van harte een zalig Paasfeest! Zr Leen MESTDAGH Port-Gentil, GABON
Voor wie ons graag verder wil blijven steunen: Rekeningnummer Iban: BE73 4256 1657 6960 - KBC - Brusselstraat 213 - 1705 DILBEEK Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH – GABON
Voor wie een fiscaal attest wenst Iban: BE84 4358 0341 0159 - VIA DON BOSCO - Leopold II laan 195 - 1080 BRUSSEL Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH – GABON fiscaal attest gewenst
Vorige nieuwsbrief van Zuster Leen lezen klik hier.
Winnaars Lourdesreis Op vrijdagavond 14 februari ging de trekking door van de winnende loten van de Vrienden van Lourdes. Dit jaar konden er 11 reizen weggeschonken worden. De gelukkige winnaars zijn:
Sfeerbeelden van 10 jaar kerst in Sint-Jan de Doper
Beelden van een decennia kerstsfeer in Sint-Jan de Doper Beveren-Leie
Precies 10 jaar geleden namen we de eerste sfeerbeelden van de opbouw van de kerststal. Naar aanleiding daarvan doken we even in onze archieven. Deze korte montage toont onder andere beelden van de opbouw van de kerststal, de versiering in de kerk, de middernachtmis, Chiro Leieland die glühwein schenkt, de kerstmisviering…. !!!
Vrijwilligers zetten kerststal op in Sint-Jan de Doperkerk
Op maandagmorgen 16 december was er omstreeks 09.00 uur al heel wat bedrijvigheid in de Sint-Jan de Doperkerk.
Een aantal vrijwilligers waren er aan de slag met het opzetten van de nieuwe kerststal. Dat waren Theo Coussement, Sylvere Vanhoutte, Eric Beysen, Etienne Villers, Vic De Jonge, Robert Iacopucci, Jan Tijtgat, Jo Vanommeslaeghe en Karel Vandorpe, Camiel Demeyer onrbreekt op onderstaande foto.
De vorige kerststal die pastoor Luc Suys indertijd liet bouwen, ter vervanging van deze die onderpastoor Elie Liefooghe (1884-1979) bouwde, was eveneens aan vervanging toe.
Camiel Demeyer is de afgelopen weken dan ook aan de slag gegaan met het bouwen van een nieuwe, gelijkaardig aan de vorige. Zo kan de Sint-Jan de Doperkerk terug voor lange tijd verder met deze vernieuwing.
De beelden van de voorgaande kerststal zijn gebleven. De kribbe is nu weliswaar nog leeg, maar de vormelingen zullen er het kindje Jezus inleggen tijdens de kerstmisviering van 10.30 uur.
Het enige dat nu nog rest van de kerststal van onderpastoor Elie Liefooghe zijn de ster en de engel die bovenaan de stal hangt.
Vormselcatechese Sint-Jan de Doper Beveren-Leie In Beveren-Leie kwamen de kandidaat-vormelingen op zaterdagmorgen 16 november voor de eerste keer samen. Dit in voorbereiding van hun H.Vormsel dat zal plaatsvinden op 1 juni 2014 in de Sint-Jan de Doperkerk.
"Dit jaar kozen we voor het thema Putten uit de Bron met Franciscus!. Op de kalender staan een vijftal gezamenlijke beurten die telkens doorgaan op zaterdagmorgen in het Sint-Janszaaltje. Daarnaast hebben we ook enkele vieringen zoals onder andere de vormselaanvraag, de kruisjesoplegging... Op hoogdagen zoals Kerstmis, Lichtmis, Pasen enz . luisteren de kandidaat-vormlingen de vieringen ook mee op. Verder organiseren we een Koffiestop, staat er een daguitstap naar Tiegem op het programma en wonen we ook Let it Shine bij in Zwevegem. De vormselcatechese wordt afgesloten met een dankviering op 15 juni 2014", legt verantwoordelijke Ann Vanden Berghe (uiterst links op de foto) uit.
De 27 kandidaat-vormelingen: Thibaut Blomme, Robin Comeyne, Gianni Corijn, Elias Craenhals, Luna Deplancke, Luka Depoortere, Stefanie Derck, Milan Devos, Justine Dheedene, Guillaume Heugens, Merel Hullebusch, Thijs Kerkhove, Margaux Lapeirre, Merel Meyfroidt, Louis Moerman, Thibault Stevens, Thomas Thys, Shaene Van den Bossche, Tommy Van Houcke, Isabeau Vanden Berghe, Margot Vandenbulcke, Selena Vanherreweghe, Annelore Vanhoutte, Krijn Vanommeslaeghe, Victor Vercouillie, Alix Vereecke en Emile Vynckier.
De catechisten: Anja Nuyttens, Steven De Bel, Katrien Derycke, Leen Soenens, Lieve Brille, *Katrien De Plancke, Elisa Vanhoecke en Annemie Vandenbussche. De medewerkers: *Priester Patrick Leenknecht, Ann Vanden Berghe, *Christiaan Van Wynsberge, *Rik Meersman, Carine Viaene, *Hilde Vandevoorde, Chris Baert, Mariette Verschuere, *Theo Coussement, Valerie Coornaert. (*Ontbreken op de foto)
Allerzielen in Beveren-Leie In de Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie gaat een federale herdenkingsdienst door voor alle overledenen van het afgelopen jaar. Net als in veel parochies is het gebruikelijk dat, als er een parochiaan wordt begraven, er een kruisje wordt opgehangen in de kerk met daarop de naam van de overledene. Na de herdenkingsdienst op Allerzielen, mag de familie het kruisje dan meenemen naar huis. Hieronder de kruisjes van dierbaren, die op 29 oktober in de rouwkapel hingen, waarvan de uitvaartplechtigheid plaats had in de Sint-Jan de Doperkerk.
Voor hen en alle dierbaren, die voor een andere uitvaartplechtigheid kozen, en hun namen hier niet vermeld zijn, laten we een kaarsje branden.
Nieuws van Zuster Leen Mestdagh "Na twee weken zonder internet lukt het mij dan toch om vandaag mijn brief door te sturen!", zo begint Zuster Leen haar schrijven.
Wereldmissiezondag, 20 oktober 2013 "Beste missievrienden,
Intussen is het half oktober en is het wereldmissiezondag. Van hieruit doorleven we een sterke verbondenheid en steunen we op uw solidariteit. In de verschillende groepen en parochies zijn er de vele initiatieven en ontmoetingen, vaak rond een gedekte tafel. Een mooi gebeuren dat uitdrukking geeft aan wat we als kristenen willen doorleven: die gedekte tafel waar ieder een plaats kan vinden, die tafel waar we samenkomen in Zijn Naam, verbonden met de wereldkerk.
Ook hier proberen we onze kinderen warm te maken (warm is het hier wel) om in te treden in de beweging van de Pauselijke Missiewerken. Dit jaar bieden we steun aan de kinderen uit Syrië. Financieel is het een heel kleine bijdrage, maar het doet hen openkomen voor situaties waar kinderen in een zo schrijnende nood verkeren. Het doet hen inzien dat ook zijn een hand kunnen uitsteken naar wie in nood is.
Voor onze gemeenschap is dit schooljaar op een bijzondere wijze gestart. Tot 24 september hebben we gewacht op de komst van een medezuster uit Chili, missionaris hier in onze Afrikaanse Provincie. Zij zou de directie van onze lagere school hebben opgenomen, daar Sr Chimène naar Libreville werd gezonden voor een nieuwe taak. Door familiale omstandigheden kan ze tot op heden niet afkomen. We weten niet of ze dit schooljaar bij ons zal kunnen zijn. Heel onverwacht heb ik dus de directie van de school moeten opnemen, en dit vier dagen voor het begin van het schooljaar (wij zijn gestart op 30 september)!
Het werd de voorbije maand dus wel even ploeteren, maar we zijn er behoorlijk doorheen gesparteld en stilletjes aan zien we wel hoe we er zullen doorgeraken.
We zijn dit jaar dus met zijn drieën: twee gabonese medezusters en ikzelf. Sr Praxède neemt het beroeps- en avondonderwijs in handen, Sr Marie-Marthe is leerkracht Engels en verantwoordelijke voor de jeugdpastoraal: avondactiviteiten,
zondagwerking, parochie en bisdom. Ikzelf neem de directie van de lagere school, terwijl ik ook verantwoordelijke ben van de gemeenschap en het economaat verzeker.
Gelukkig zijn we hier al veertig jaar en hebben we enkele van onze medewerkers waar we kunnen op rekenen. Het is voor ons vooral een ervaring
geworden van uit handen geven vertrouwen dat het goede wel gebeurt juist door het loslaten
We zijn intussen bijna aan het eind van de maand oktober, maar we hebben nog geen officiële schoolkalender ontvangen. Het Wordt voor mij alvast een heel avontuur van thuiskomen in de gabonese onderwijswereld
De voorbije maand heb ik alvast genoten van die wereld van kinderen waar ik zo van houd. God laat soms heel ongelegen situaties toe om ons te brengen waar Hij ons echt hebben wil".
"De enkele fotos geven een beeld van de wereld waar ik nu dagelijks in vertoef! Een heel lieve groet van hieruit".
Zr Leen MESTDAGH
Port-Gentil, Gabon
Kerkenplan Waregem en deelgemeenten
Tijdens een persmoment in de dekenij te Waregem werd op 10 oktober het kerkenplan van Groot-Waregem uit de doeken gedaan.
Na een hele periode van geruchten en gerommel is er nu duidelijkheid over de toekomst van de parochies en de kerken van Groot-Waregem. Alle huidige kerken in Waregem en deelgemeenten blijven bestaan.
Besparen
Het decreet van minister Bourgeois vraagt om te besparen. Onze stad en ook onze kerk willen hier werk van maken. Concreet betekent dit dat de budgetten waar de kerkfabrieken tot nu toe kon op rekenen beperkter zullen worden. De koek die overblijft na de serieuze besparingen blijft te verdelen over de 7 kerkfabrieken van Groot-Waregem. (In 2012 gaf stad Waregem meer dan 330.000 uit euro uit aan de 7 kerkengebouwen).
Binnen de huidige federatie Waregem zijn dit de Decanale Sint-Amandus- en Blasiuskerk, de Sint Hubertuskapel (De jager), de Heilige Familie kerk (Gaverke), de Sint Margarethakerk (Nieuwenhove), de Sint Jozefskerk (Biest) en daarbij de drie parochiekerken van de huidige federatie Leiekant: de Sint-Martinuskerk (Desselgem), de Sint-Jan de Doperkerk (Beveren- Leie) en Sint-Eligiuskerk (Sint Eloois Vijve).
Waar er in aanvang gedacht werd om de Sint Jozefskerk te onttrekken aan de eredienst, veranderde dit de plannen. In overleg met het bisdom, het kerkbestuur van de Sint Jozefskerk (de Biest) en de federale stuurgroep werd beslist om de Sint-Michielsbeweging een onderdak te geven in de Sint Jozefskerk, en dus toch deze kerk te behouden in de pastorale. Deze gemeenschap, die reeds 13 jaar actief is in Waregem, was tot nu toe te gast in de kapel van de Karmel. Aangezien er binnen aanzienlijke tijd op die site bouwwerken starten vanuit het ziekenhuis Onze Lieve Vrouw van Lourdes, keek de beweging uit naar een ander onderkomen. Verder besparen is de boodschap. Zo zullen tegen eind 2015 de 4 Waregemse kerken fusioneren tot één parochie met één priester.
Waarom een kerkenplan
Omstreeks 1950 kon nog uitgegaan worden dat vrijwel 100% naar de kerk ging. In 1976, ging nog een derde van de Vlamingen wekelijks naar de parochiekerk. Op vandaag gaan ongeveer 250.000 Vlamingen of 5% van de bevolking wekelijks naar de parochiekerk. Dertig procent van de burgerlijke huwelijken worden gevolgd door een plechtigheid in de kerk. Op te merken valt dat dit aantal aan burgerlijke huwelijken ook daalt. Nog gemiddeld 70% van de begrafenissen vinden plaats in een parochiekerk.
Verder moeten wij vaststellen dat het aantal priesters daalt terwijl hun gemiddelde leeftijd steeds stijgt. Het aantal priesterroepingen is onvoldoende om te kunnen voorzien in de vervanging van de priesters die door leeftijd of ziekte wegvallen. Door de gestage en manifeste afname van de kerkpraktijk worden een aantal parochiekerken minder of niet meer gebruikt voor hun religieuze functie. Vele kerken blijven bovendien voor het grote publiek grotendeels gesloten of zijn alleen open tijdens de eredienst of andere religieuze plechtigheden. Deze situatie is des te problematischer wanneer de desbetreffende parochiekerk een te betwisten of geringe cultuurhistorische en/of landschappelijke of stedenbouwkundige waarde heeft.
Bezetting van de kerken in Groot-Waregem Op piekmomenten
De laatste officiële telling werd uitgevoerd op Kerstmis 2012. Hieruit blijkt een gemiddelde praxis van 8%. Op gewone zondagen Op 35718 inwoners in Groot-Waregem gaan nog wekelijks 2185,01 gelovigen naar de kerk of 6,12 %.
Waregem: HH. Amandus en Blasius + annexe op 12361 inwoners, 603,71 aanwezigen.
Waregem: Heilige Familie (Gaverke) op 4696 inwoners, 248,23 aanwezigen.
Waregem: St.Margareta (Nieuwenhove) op 2693 inwoners 362,83 aanwezigen.
Waregem: St.Jozef (Biest) op 2173 inwoners 181,05 aanwezigen.
Sint-Eloois-Vijve: Sint-Eligius op 3428 inwoners, 214,36 aanwezigen. Beveren-Leie: Sint-Jan de Doper op 5419 inwoners, 283,42 aanwezigen.
Desselgem: Sint-Martinus op 4948 inwoners, 291,41 aanwezigen.
Kinderkoor de Sinjado's uit Beveren-Leie in volle opgang
Eind vorig jaar, om precies te zijn in november, mocht de Sint-Jan de Doperparochie in Beveren-Leie een kinderkoor boven de doopvont houden. Alles begon toen er enkele kinderen na de kinderwoorddienst een liedje mochten zingen in de eucharistieviering. Dat viel goed mee en toen is bij ons stilaan het idee om een kinderkoortje op te richten beginnen borrelen. Zo zouden we af en toe bijzondere vieringen kunnen opvrolijken met eigentijdse liedjes, vertellen Carine Viaene, Hilde Vandevoorde en Chris Baert.
De geschikte personen om dat koortje op- en te begeleiden waren er alvast. Carine zou het koortje dirigeren, dat doet ze trouwens al 27 jaar bij het kinderkoor in Deerlijk. Hilde, die les geeft aan de muziekacademie in Waregem en Deerlijk, zou de kinderen op de piano begeleiden. Chris, die vrijwilligster is in de Stedelijke Basisschool, nam het meterschap aan, en zou al het praktische op zich nemen. Met goedkeuring van de pastoor zijn de geestesmoeders hun zoektocht naar zangertjes van 8 tot 12 jaar begonnen.
We kregen de toestemming van de directie om in beide Beverse Basisscholen, waarvoor trouwens onze dank, ons initiatief toe te lichten aan de kinderen. En op 6 november konden we van start gaan met onze allereerste repetitie. Ondertussen waren we ook op zoek naar een naam voor de 14 nachtegaaltjes. Die wilden we koppelen aan de naam van onze parochie. Zo kwamen we op de Sinjados: Sin van Sint, ja van Jan en de do van Doper en tevens symbool voor muziek. Sindsdien luisterden we onder andere al de vieringen van Kerstmis, Lichtmis, Pasen, het vormsel op, klinkt het in koor.
We streven ernaar om toch met een vast koortje te kunnen werken van minstens 15 à 20 zangertjes. Na de vakantie zijn we dan ook terug in actie geschoten. We waren in beide Basisscholen terug welkom om wat reclame te maken bij de kinderen en hen een begeleidend schrijven mee te geven voor hun ouders. De eerste repetitie die er op volgde (op 13 september) was een echte overrompeling. We dachten dat een 20-tal Sinjados een succes zou zijn, maar het werden er dubbel zoveel. Nu maar hopen dat ze ook blijven komen. Naast een zestal vieringen op zondag, die we tijdens het kerkelijk jaar zullen opluisteren, staat er nog iets bijzonders op het programma. Onze Sinjados zullen ook deelnemen aan het op stapel staande koesterproject, voegen Carine, Hilde en Chris er tot slot nog aan toe. Meer info bij: Carine 0470 055 347, Hilde 056 70 57 46 of Chris 0473 418 776
"Van harte dank voor de zovele blijken van genegenheid ter gelegenheid van mijn 25 jaar professie 17 jaar missieleven. Dank voor uw aanwezigheid, uw steun, uw verbondenheid op deze voor mij belangrijke dag.
Ik vertrek terug naar Gabon op 3 augustus 2013. Eerst heb ik daar te Libreville de ontmoeting met al mijn medezusters uit Gabon, Equatoriaal Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville.
Daarna reis ik door tot in Port-Gentil om het nieuwe werkjaar op te starten. Ik zal aan allen uw groeten overbrengen. Dankbaar verbonden over alle grenzen heen", Zr Leen Mestdagh.
Zuster Leen Mestdagh vertelt over haar missie
Dat Zuster Leen met vakantie is in Beveren-Leie en haar 25 jaar professie viert gaven we al in een vorige rubriek mee.
Zuster Leen verricht reeds 17 jaar missiewerk in Afrika en is momenteel werkzaam in opvoeding en onderwijs in Gabon. Op vaderdag verzorgde ze de homilie in de federatie Leiekant en vetelde o.a. over haar missiewerk.
Zuster Leen vertelt "In Port-Gentil leven we in een vrij moderne havenstad. Mensen trekken er naar toe op zoek naar werk, naar toekomst voor henzelf, voor hun familie. De aanwezigheid van petroleum in die streek heeft er grote bedrijven doen ontstaan. Enorme industrieterreinen palmen beetje bij beetje, ongerepte stukken natuur in. De stad groeit steeds verder aan.
Een bonte mengeling van rassen en talen zorgt voor een kosmopolitische stad waarin naast het bedrijfsleven vooral het uitgangsleven fel ontwikkeld is. De wereld van eten en drinken, drugs en alcohol, de prostitutie geweld en banditisme zijn er dagelijkse kost. Vooral jonge mensen zijn er het slachtoffer van.
In onze missie proberen wij een ruimte te scheppen waar jonge mensen thuis kunnen komen. Naast de basisschool hebben we een jeugdcentrum met bibliotheek, een dansschool, muzieklessen en de vele vormende activiteiten We hebben een zondagwerking voor kinderen van de lagere school en we werken in de parochie en op het bisdom in catechese en jeugdwerk.
In onze gemeenschap zijn we met vier zusters: twee Gabonese, een Congolese en ikzelf.
In de beroepsopleiding trekken we vooral jongeren aan die om de één of andere reden niet aan hun trekken kwamen in het algemeen onderwijs. De meeste meisjes hebben de leeftijd van vijftien tot vijfentwintig jaar en bijna allen hebben al één of meerdere kinderen. Ze staan er vaak alleen voor en hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.
Hen weer doen geloven in toekomst door hen een beroep aan te leren is één van onze prioriteiten. Ze kunnen kapster worden, banketbakker of styliste. We hebben honderdtwintig jongeren in vorming bij ons.
Via avondonderwijs bieden we aan volwassenen de kans om te leren lezen en schrijven. Drie klassen van ongeveer twintig mensen. De meesten van hen komen uit West-Afrikaanse landen, maar ook sommige Gabonese jongeren groeiden op zonder enige vorm van onderwijs. Het gaat soms over kinderen die zijn opgegroeid op één van de eilanden waar geen scholen zijn, maar meestal gaat het om sociaal moeilijke familiesituaties waardoor schoollopen onmogelijk werd: alleenstaande moeders, vaders die hun verantwoordelijkheid niet opnemen of die omwille van de werksituatie vaak buitenshuis zijn. Wie werk vindt op een boorplatform heeft geluk, maar moet wel telkens een volledige maand van huis weg. Wie zijn papa op de boorplatforms heeft kent hem slechts zes maanden op het jaar.
De grote concentratie van blanken: Europeanen, maar ook Aziaten en mensen uit het Midden Oosten zorgt voor een uitgebreid net van ongecontroleerde prostitutie. Voor wat geld en onderhoud verkopen de meisjes zich. Ook bij ons ontdekken we regelmatig situaties waar meisjes naar de prostitutiewereld stappen om hun schoolgeld te kunnen betalen.
Hen begeleiden naar het herontdekken van hun waardigheid is een hele opgave. Toch mogen we de ervaring opdoen dat het mogelijk is. Na hun tweejarige opleiding en stage hebben ze de mogelijkheid om op een waardige manier voor henzelf en hun kinderen in te staan. Sommigen nemen die kans met beide handen vast. Ze zijn het die ons bemoedigen om door te gaan.
In Port-Gentil zijn we al meer dan 40 jaar aanwezig. Vele oud-leerlingen zijn tegenwoordig werkzaam in één van de lokale bedrijven of hebben zelf hun kapsalon, hun naaiatelier opgericht. Dank zij hen kunnen we vaststellen dat ze dank zij de opleiding die ze bij ons hebben gevolgd de kans hebben gehad om zich op een zinvolle manier in de samenleving in te schakelen. Ook dit jaar mochten we ondervinden dat onze afgestudeerde jongeren werk vinden. Velen van hen blijven een heel positieve band met ons onderhouden.
Net zoals in het Evangelie jonge mensen leven geven, nieuw leven en ze dan terug aan de maatschappij schenken
Vorig weekend hielden we tentoonstelling en verkoop van alle gerealiseerde werken. Het is een manier om uit de werkingskosten te geraken.
Van de staat krijgen we geen subsidies. Het schoolgeld dat de leerlingen betalen (of niet betalen) laat ons niet toe om ons vormingscentrum draaiende te houden. De organisaties die ons tot nu toe geholpen hebben vanuit het buitenland doen dit niet meer of veel minder omwille van de besparingen ten gevolge van de crisis.
Zonder hulp kunnen we voorlopig nog niet Vooral in het Centrum voor beroepsopleiding hebben we hulp nodig. We rekenen dan ook op uw milde steun.
Crisis is er, en daardoor wordt het voor iedereen zoveel moeilijker. Voor de armsten wordt het dubbel zo zwaar. Wellicht nodigt de crisis ons uit en mogen we leren wat het betekent om alles eerlijk te verdelen zodat ieder goed leven kan.
Dank om uw meeleven, dank om uw steun!",
Zr Leen Mestdagh
Zuster Leen Mestdagh is terug met verlof in Vlaanderen
Ze verblijft hier van 3 juni tot 30 juli
Zuster Leen verricht reeds 17 jaar missiewerk in Afrika (Kameroen en Gabon).
De laatste keer dat ze hier was dateert van 2011. Na haar verlof toen, wachtte haar een nieuwe zending. Nog even terugblikken naar ons gesprek van toen klik hier. Dank om 25 jaar professie Maar Zuster Leen is niet alleen met verlof, ze heeft ook iets te vieren.
Jawel, ze viert dit jaar
haar 25 jaar professie. U
bent dan ook van harte uitgenodigd op zondag 30 juni 2013 om 16.00 uur
om deel te nemen aan een dankviering voor 25 jaar professie van Zr Leen Mestdagh. Deze viering gaat door bij de Zusters van Don Bosco, Sint Anna 41, Kortrijk
Het missiewerk van Zr Leen steunen
Rekeningnummer
425 61 65 769 60
KBC
Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH Gabon
Voor wie een fiscaal attest wenst
VIA DON BOSCO
Rekeningnummer
435 8034101 59
Leopold II laan 195,
1080 BRUSSEL
Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH Gabon fiscaal attest gewenst