Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Uitreiking kleuterdiploma in de Vrije Basisschool Beveren-Leie
Op 23 juni werd de rode loper uitgerold voor de uitreiking van het kleuterdiploma. De loper was bezaaid met 27 sterren. Symbool voor de 27 sterretjes die hun laatste kleuterjaar met glans bij juf Caroline De Brabandere en juf Miet Devriese volbrachten. Fier als een gieter en getooid met hun zelfgemaakte professor hoed betraden ze om 11.00 uur het podium. Daar mochten ze één voor één hun kleuterdiploma, uit handen van directeur Catherine Himpe, in ontvangst nemen. Na deze plechtigheid was er ook een receptie voorzien. Voor de eerste keer mochten de ouders deelgenoot zijn van dit gebeuren en voor hen was er nog een gesmaakte receptie. Na deze feestelijke plechtigheid wachtte er de pas afgestudeerde kleuters ook nog een verrassing. Zij mochten samen tafelen en genieten van heerlijke hotdogs.
Facelift voor de Scholengemeenschap van de Vrije Basisscholen Waregem
Een stralende wegwijzer zijn omdat een kind hét dierbaarste is De scholengemeenschap van de Vrije Katholieke Basisscholen van Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve heeft een nieuwe naam en een eigen logo, gekoppeld aan een waardengestructureerde visie ! De nieuwe naam, het project en het gloednieuwe logo werden op dondedag 16 juni kenbaar gemaakt op een overkoepelende personeelsvergadering voor alle leden van het schoolbestuur, alle leerkrachten, administratief personeel en dienstpersoneel, in totaal 284 personeelsleden.
Omstreeks 17.00 uur was het verzamelen geblazen op het kerkplein van Beveren-Leie voor een groepsfoto. Daarna ging het naar OC ’t Klokhuis voor de onthulling van het nieuwe logo door de voorzitter van het schoolbestuur Toon Ducatteeuw. De voorstelling gebeurde deels door een Powerpoint, toegelicht door verschillende leden van het schoolbestuur. Als nieuwe naam werd er gekozen voor “de wegwijzer”. De g die vervangen is door een 8 verwijst naar de acht Vrije Basisscholen.
In het logo staat ook een ster centraal die verwijst naar de zelfstandigheid van ieder kind met zijn eigen talenten en beperkingen. Deze ster straalt ook 5 heel belangrijke waarden uit. Respect, Echtheid, Verbondenheid, Dynamiek en Professionaliteit, waarden waarop een school in kwaliteit op afgerekend wordt. In zijn slotwoordje deed Eddy Nuyttens een oproep naar de 284 aanwezigen om elke dag een stralende wegwijzer te zijn omdat een kind hét dierbaarste is! Als afsluiter volgde een verzorgde receptie en kreeg iedereen een zaklamp. Symbool om naar het beste in elk kind op zoek te gaan en het ook naar boven te halen.
Op stap met de eerste kleuterklas In het teken van ‘De boom in’ trok de eerste kleuterklas van de vrije Basisschool er op uit. Met uitzondering van woensdag was er elke dag een uitstap. Op maandagnamiddag bezochten ze de Zavelput in Beveren-Leie met juf Miet. Dinsdag ging het naar Waregem voor een bezoek aan Park Baron Casier eveneens met juf Miet. Donderdag trokken ze Ooigembos in en vandaag staat de spoorwegberm in Waregem - Sint-Eloois-Vijve met juf Valerie op het programma.
In Ooigembos waren we van de partij. Met enkele ouders eerst de kleuters brengen om daarna samen met hen te genieten van het bos. Opmerkelijk wat die vierjarige kapoentjes zoal observeerden. Van slakkenhuisjes, molshopen, muizenholletjes, de verschillende soorten planten, bomen, bloempjes, de geluiden …
In de loop van de namiddag werd ook even een pauze ingelast, want er was er eentje jarig. Daar hoorde een traktaat bij. Het stukje taart en de frisdrank werden gesmaakt. Natuurlijk werd er ook voor de jarige Lucas gezongen en verdiende hij een hele grote hiep, hiep hoera!
Later als ik groot ben.... Op maandag 14 juni waren we te gast in de stedelijke basisschool. De kleuters van juf Winnie (K3A) mochten vertellen wat ze later zouden willen worden.
Achter herkennen we v.l.n.r. juf Winnie Claerhout, Eli Anckaert (archeoloog van dino’s), Tommy Cornelis (voetballer), Thomas Debaere (politieagent), Ellishia Dejaeger (ruiter), Matthijs Deketele (brandweerman), Lana Delbeke (D.J.) en Dokus Destatsbader (racer formule 1). Midden: Amaury Galle (brandweerman), Safi Issa (prinses), Thymo Maene (voetballer), Morgan Vandenberghe (dierenarts), Elise Vandenbunder (danseres), Liam Vanderhaegen (politieagent) en Mathis Vanhoutteghem (koning). Vooraan: Linde Vansteenkiste (juf) en Lucca Waelkens (kleuterjuf).
Ook in de kleuterklas van juf Pauline (K3B) mochten de kleuters vertellen wat ze later graag willen worden.
Achter herkennen we v.l.n.r. Dieuwke Christiaens (politieagente), Febe Deprez (logopediste), Lasse Desmet (politieagent), Ayline Dewinter (juf), Alycia Gabriëls (prinses), Tomas Meersman (politieagent), Oskar Nijs (brandweerman) en juf Pauline Himpe. Voor: Anthony Provoost (politieagent), Bo Simoens (prinses), Lisandro Toye (politieagent), Bailey Verbeke (ruiter), Hanne Verhulst (ballerina), Aza Verlinde (dokter), Jean Viérin (politieagent).
De foto's zullen deze week ook verschijnen in KW, Het Wekelijks Nieuws, editie Gaver.
Wie kweekt de grootste pompoen in Beveren-Leie Beweging.Net Beveren-Leie sloeg de handen in elkaar met KWB, Gezinsbond en Tuinhier uit Beveren-Leie voor de lancering van de wedstrijd 'Keineigen Kweek'. Bedoeling van de wedstrijd is om in Beveren-Leie de grootste pompoen te kweken tegen 16 oktober 2016. Daarvoor werden er op 19 mei in beide Beverse basisscholen meer dan 300 plantjes uitgedeeld aan alle leerlingen vanaf het eerste tot en met het zesde leerjaar. De leerlingen kunnen de plantjes thuis uitplanten en verzorgen om een zo groot mogelijke pompoen te kweken. Het zaad voor deze actie werd geschonken door Aveve Sint-Eloois-Vijve en de potgrond door Imog. Jean Deconinck uit Beveren-Leie kweekte het zaad tot plantklare plantjes.
Er is tevens een wedstrijd voor diegenen die met een eigen plant het grootste exemplaar proberen te kweken. Info over de wedstrijd en tips voor het kweken van het plantje zijn te vinden via een speciaal daarvoor aangemaakte website klik hier. Ervaringen delen kan via de sociale media met # mijnenkeineingenkweek. Op 16 oktober zal er aan OC ’t Klokhuis een weging doorgaan. De kwekers van de grootste (=zwaarste) pompoen in beide categorieën zullen een attentie ontvangen.
Later als ik groot ben... Laatst bezochten we de derde kleuterklas van de vrije basisschool in de Koning Albertstraat 31. De kleuters mochten er aan hun juffen vertellen wat ze later willen worden.
We herkennen op de achterste rij v.l.n.r.: juf Caroline De Brabandere, Axelle Lippens (schoonheidsspecialiste), Andres Vandenbroucke (keeper), Amir Ayupov (politieagent), Artuur Balcaen (politieagent), Finn Lefebvre (dierenverzorger), Elena Vervaecke (zangeres), Elise Mestdagh (prinses), Issraa Alali (tandarts) en juf Miet Devriese. Middelste rij v.l.n.r. : Jason Pannekoek (werken in Plopsaland), Jules Leys (longdokter), Leon De Marez (voetbaltrainer), Marloes Baert (schoonheidsspecialiste), Margot Desmet (ballerina), Michelle Dewaele (zangeres), Nine Vanassche (verzorgster van mensen). Voorste rij v.l.n.r. : Noor Zanki (advocate), Sem Peeters (keeper), Noor Debo (prinses), Senne Lazou (bouwvakker), Thibaut Duyck (hondenverzorger), Vic Depoortere (politieagent), Vinz Waelkens (bouwvakker zoals Bob de Bouwer), Xander Chambaere (voetballer), ontbreken Louis Bonte (bouwvakker) en Louise Coucke (prinses). De foto verscheen in Het Wekelijks Nieuws, editie Gaver op vrijdag 22 april.
Schoolfeest in de Vrije Basisschool Beveren-Leie Op zondag 24 april stond het schoolfeest op het programma in de vrije basisschool. Ondanks het minder goede weer liep de speelplaats afgeladen vol met ouders, grootouders, sympathisanten…. De werkgroep, bestaande uit juf Miet Devriese, juf Laura Temmerman, juf Valerie Vervaecke en meester Tom Decoster, koos dit jaar voor het thema ‘Onze school… een mooi verhaal’. Tussen de optredens van alle klassen zou het verhaal vanaf het ontstaan van de school in 1789 tot op heden verteld worden. Doch het weer besliste daar anders over en het verhaal werd geschrapt, in de hoop dat de optredens droog zouden kunnen verlopen. Een hagelbui strooide echter toch nog roet in het eten, maar daarna konden alle klassen hun ding doen en werd het alsnog een schitterend schoolfeest. Wij geven alvast na elk filmpje een stukje van het verhaal van de school mee. *Zoals afgesproken werden de foto's van het schoolfeest dinsdagvoormiddag 26/4 op school afgegeven en verwijzen we naar het album van school!!!
Onze school een mooi verhaal…. *De Vrije Meisjesschool te Beveren-Leie ontstond in 1789. In 1789 dringt de E.H. Deken VANDEPUTTE uit KORTRIJK er op aan een katholieke school te bouwen. Door Pastoor CRUPELANT en zijn opvolger E.H. PLATEVOET, wordt een geldinzameling begonnen. In 1881 wordt een overeenkomst gesloten tussen het comiteit en de Zusters Religieuzen uit LENDELEDE en Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. Deze kunnen beschikken over een woonhuis, twee klaslokalen en aanpalende hof in de Grote Heerweg. *In 1884 werd de Vrije Meisjesschool bestuurd door Eerwaarde Moeder Valentine, die in 1885 opgevolgd werd door E. Moeder Gabriëlle. Toen telde de school 92 leerlingen.
*In 1908 komt aan het bestuur: Eerwaarde Moeder Stanislas, (nvdr foto uit 1936 van Zr Stanislas) die dichter bij het huidige BEVEREN staat. 45 jaar lang heeft zij midden van haar volk geleefd. Zij is het feitelijk, die BEVEREN tot een der schoonste en bloeiendste huizen van de religieuze gemeenschap heeft gemaakt. Heel vlug groeide de bevolking aan. Ze verdubbelde in dertig jaar. Niet te verwonderen dat de klassen als paddestoelen uit de grond rezen… In 1908 zijn er te BEVEREN 7 lagere en 4 bewaarklassen. We denken steeds dankbaar terug aan de noeste arbeid en aan het sublieme opvoederswerk van heel de toegewijde kloostergemeenschap die BEVEREN groter en schoner hebben gemaakt. Na de oorlog van 1940 – 1945 heeft het centrum van BEVEREN-LEIE zich verlegd naar het midden van de gemeente. Zo moest er ook naar uitgezien worden om in het centrum te starten met een nieuwe school. De bedoeling was in het centrum een zeer groot stuk grond te kopen waar alles onder hetzelfde dak kon ondergebracht worden. Er zou grond aangekocht worden waar nu het Staatsdomein is. In die tijd werkten de kloosterlingen nog aan 50 %. De prijs van bovenvernoemde grond lag toen zo hoog dat de kloostergemeenschap er niet mee kon instemmen. Vadertje staat zat er blijkbaar warmer in en natuurlijk… Het was ook de periode waar de scholen in de talrijke bijhuizen van de kloostergemeenschap aan uitbreiding toe waren, en elk moest een stukje van de koek krijgen. Dan maar verder uitgekeken om een stuk grond te bemachtigen en gelukkig werd er één gevonden maar niet zo groot als bovenvernoemde. Zo kwam men tot het oprichten van een tweede vestigingsplaats en wel in de Koning Albertstraat. Dit gebeurde in 1954. Om te starten werden 4 klassen gebouwd door de Bouworde.
*In die tijd konden de scholen beroep doen op deze mensen. Zr. Suzanne zaliger gaf er les aan de kleuters, terwijl mevr. Clara DEBAERE het eerste leerjaar voor haar rekening nam. Zo begon het, maar het leerlingenaantal groeide en zo moest er uitgekeken worden naar nieuwe lokalen. In 1958 werd de school uitgebreid door het bouwen van 4 lokalen voor de lagere afdeling met overdekte speelplaats en bureel die toen dienst deed als eetzaaltje. *In 1967 werden terug 4 klassen gebouwd waar de kleuters in 1968 hun intrek konden nemen. Vanaf 1968 werd de school in de Koning Albertstraat HOOFDSCHOOL met administratieve zetel. In 1978 werd de polyvalente zaal en een aanpalende klas er aan toegevoegd. *In 1998 werd de zolder van het voorste gebouw omgevormd tot 3 prachtige lokalen waar 4de, 5de en 6e leerjaar hun vaste stek hebben. In 1999 werd de voortuin in de Koning Albertstraat opnieuw aangelegd. *In het jaar 2000 werd de school in erfpacht gegeven zodat er werken met staatssubsidie kunnen uitgevoerd worden. In 2000 werd het Chiro-heem omgevormd. Een peuterklas en een sanitair blok kwamen in die lokalen. Een nieuwe leraarskamer werd er ingericht en een toilet voor de leerkrachten.
De school ondergaat een grote verandering. Na raadpleging van de ouders en ook gezien het dalend aantal leerlingen wordt beslist om de vestiging in de Grote Heerweg te sluiten (nvdr op 8 mei 2006 werd begonnen met de sloop van de oude meisjesschool aan de Grote Heerweg). Trouwens, de kosten om het gebouw volledig aangepast te maken aan de nieuwe normen zouden te veel zijn. Ondertussen werd in samenwerking met het oudercomité een volledige nieuwe fietsstalling gemaakt en kreeg de refter een opknapbeurt. *In 2001 werden de ramen van het lager volledig vernieuwd en kreeg de dakbedekking van de kleuterafdeling na isolatie een nieuwe laag asfalt. In 2002 werd in de overdekte speelplaats een nieuwe klas ingericht. Er kwam een nieuwe dakbedekking voor de turnzaal en voor de lagere afdeling. Tevens krijgen de kleuterklassen nieuwe ramen met dubbel glas. In 2004 werd de elektriciteit in het kleutergebouw helemaal vernieuwd en werden alle klassen en gang geschilderd. In 2006 werd voor de refter volledig nieuw materiaal aangeschaft. Van vorken, messen tot drinkbekers. Tevens werden de laatste klassen voorzien van nieuwe lessenaars en stoelen. Een zekere uniformiteit wordt nu bereikt. Op de kleuterspeelplaats werden nieuwe speeltuigen geplaatst.
*In 2007 werd de eetzaal opnieuw opgeknapt, tevens werd volledig nieuw meubilair aangeschaft. De toelating om de speelplaats te renoveren werd officieel meegedeeld. De actualisatie van het dossier (ingediend in 2000) wordt aangevat en tot de uitvoering van de werken wordt gewacht tot de papiermolen zijn werk gedaan heeft. In 2008 wordt dan eindelijk gestart met de renovatie van de speelplaats (nvdr foto van de oude speelplaats). Aanleggen van groen, recuperatie van water, nieuwe riolering, nieuwe betegeling, plaatsen speeltuigen. In 2010 wordt een nieuwe stookketel geplaatst in de kleuterblok. In 2011 worden zonnepanelen geplaatst op de daken van de school. In 2012 wordt na breuk in de kleuterafdeling alle C.V.-leidingen vervangen. In 2013 wordt volledige nieuwe elektriciteit gelegd in blok A. Bureel directeur opgesmukt en een bestaande klas omgevormd tot secretariaat. Ook de digitale borden en herschilderen gang lager werden gerealiseerd. In 2014 worden alle ramen en buitendeuren van het voorgebouw vervangen door PVC en wordt overal dubbel glas geplaatst.
De geschiedenis van onze school konden jullie nu al horen. Wat de toekomst ons brengt blijft een verrassing, wel kunnen we zeggen… *dat wij een school willen zijn waar leerlingen graag naar school komen, waar leerlingen zich thuis voelen, *dat wij een school willen zijn waar alles nog eenvoudig verloopt, waar regels afspraken zijn en niet een last, *dat wij een school willen zijn waar leerlingen en leerkrachten zich correct gedragen, waar ruimte is voor vragen van leerlingen, en waar ook oplossingen mogelijk zijn, *dat wij een school willen zijn waar leerlingen een kwaliteitsopleiding krijgen, waar een eigentijdse aanpak de regel is, waar beslissingen over leerlingen altijd genomen worden met de toekomst van deze leerlingen voor ogen *dat wij een school willen zijn waar leerlingen niet alleen kennis maar ook levensvorming meekrijgen.
Schoolfeest Vrije Basisschool Op vrijdagmorgen 22 april was er algemene repetitie voor het schoolfeest in de Vrije Basisschool gelegen aan de Koning Albertstraat 31, Beveren-Leie. Alle leerlingen zullen er hun beste beentje voorzetten. En het mag gezegd het thema "Onze school een mooi verhaal..." zal een prachtig schoolfeest worden. Nu alleen nog hopen op de weergoden. Hierbij alvast enkele sfeerbeelden van de repetitie. Meer hierover na het schoolfeest dat doorgaat op zondag 24 april en aanvangt om 15.00 uur. Geniet alvast mee van onderstaande sfeerbeelden.
Ridderlijke huwelijken afgesloten in Vrije Basisschool Beveren-Leie De laatste vier weken gingen de kleuters van het tweede en derde uit de vrije basisschool een stapje terug in de tijd. Kastelen, ridders, jonkvrouwen en verliefdheid waren de thema’s waar er bij stilgestaan werd. Verliefdheid die nochtans van alle tijden is, is een brandend en actueel onderwerp bij de kleuters. Kleuterjuf Steffie stapt namelijk op 1 april in het huwelijksbootje. Aan het middeleeuws thema werd er dan ook een heus ridderlijk huwelijk gekoppeld. De kroon op het werk. Getooid in gepaste outfit betraden twee bruidsparen en andere ridders en jonkvrouwen van de beide kleuterkassen de prachtig aangeklede gymzaal. Daar zou burgemeester Kurt Vanryckeghem, bijgestaan door schepen Jo Neirynck de twee koppeltjes in de echt verbinden. Kijk en geniet mee van onderstaande samenvatting.
Kleutervoorstelling in de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie Op vrijdagnamiddag 5 februari waren ouders en grootouders welkom in de Stedelijke Basisschool voor de kleutervoorstelling ‘De 3 biggetjes’
"Wie is er bang voor de Boze Wolf? Boze Wolf? Boze Wolf! Tra la la la la!" Zo zingen en dansen alle kleuters van de Stedelijke Basisschool in deze voorstelling, de apotheose van het zeer geslaagde veertiendaagse kleuterproject. De kinderen gaan helemaal op in het sprookje van de 3 biggetjes, gespeeld door de juffen van de kleuterafdeling. En wat is dat spannend... want de sterke wolf heeft grote honger en lust wel een biggetje! Maar hij krijgt ze niet te pakken. En tegen één slim biggetje die voor zijn twee andere broertjes zorgt, is niets te beginnen. Ze zullen die boze wolf een lesje leren... Neen, wij zijn niet bang voor de boze wolf... tra la la...
Voor juf Martine zit de laatste schooldag erop Martine Allegaert (57) uit de Sint-Jansstraat stond 30 jaar lang in het kleuteronderwijs in de Vrije Basisschool. Op 18 december was het haar allerlaatste schooldag en dat werd een feestelijke dag. Daar hadden haar collega’s voor gezorgd. Ze viel van de ene verrassing in de andere. Aperitieven met de kleuters. Samen met alle leerkrachten eten in de lerarenkamer en in de namiddag werd ze ontvangen in de gymzaal waar ze door alle kinderen van de school in de bloemetjes werd gezet.
Geslaagde kerstmarkt in de Vrije Basisschool Beveren-Leie Ondanks dat de kerstmarkt van start ging in de regen mocht de Vrije Basisschool heel wat sympathisanten verwelkomen. Er heerste een gezellige sfeer op de speelplaats die sfeervol aangekleed was. Er was voor elk wat wils. Groot en klein kon genieten van allerhande hapjes en drankjes. Er was een knutsel- en speelruimte, de kerstman die lekkers bracht, het gezinskoortje zorgde dan weer voor de muzikale noot... Hierbij enkele sfeerbeelden
Sinterklaasfeest in de Vrije Basisschool Beveren-Leie Net zoals de voorbije jaren mocht Beverse Weetjes te gast zijn op het Sinterklaasfeest in de Vrije Basisschool.
Rond de klok van 08.15 uur gingen we op pad. Op de speelplaats aangekomen zagen we heel wat kinderen die zich speciaal voor deze dag een zwart gezicht, een muts, een staf… hadden aangemeten. Omstreeks 08.35 uur was het tijd om te verzamelen aan de oprit van de school waar ook heel wat ouders stonden. En ja hoor, het duurde niet lang of de Sint en zijn pieten kwamen aangereden. Joost Van Tieghem had voor het vervoer gezorgd en voor de gelegenheid zijn tractor prachtig opgesmukt. Na het onthaal van de Sint gingen de leerlingen elk naar hun klas. De peuters en kleuters trokken naar de gymzaal waar het feest voor hen doorging. Nadat de Sint afscheid had genomen van de kleinsten, verlieten ook wij de school. Het werk zat er toen nog niet op voor Sinterklaas. Hij bracht alle klassen van het lager nog een bezoekje.
Onze school …een mooi verhaal In teken van het jaarthema werd er op vrijdagnamiddag een voorleesdag georganiseerd in de Vrije Basisschool. Heel wat ouders hadden tijd vrijgemaakt om er een verhaaltje te gaan vertellen.
De foto's werden aan de school geschonken (1=+72)
De peuters, kleuters en leerlingen tot en met het vierde leerjaar beleefden een leuke namiddag. Die begon met een gezamenlijk moment. Er werd in 33 groepjes voorgelezen op verschillende tijdstippen en in diverse lokalen van de school. De ouders mochten zelf hun verhaal kiezen. Zo waren er onder andere verhaaltjes over: Beer en Big vieren feest, Door het sleutelgat, Heksje Lilly geeft een monsterfeest, De gouden kooi, Zotte Klaas en zwarte Miet, Floris en Florian,… Na afloop kregen de ouders een bedankboekje samengesteld in allerlei talen. Niet alleen de kinderen luisterden gespannen naar de vertellende ouders, ook de ouders vonden het tof om hun verhaal te brengen. Er waren dan ook heel wat positieve reacties te horen na de voorleesdag.
Peuterspeelnamiddag in de Vrije Basisschool De eerste meespeelnamiddag in de Vrije Basisschool is voorbij. De tweede staat op til en dit op 11 december 2015.
Grootoudersfeest in de Vrije Basisschool Op 27 oktober waren de grootouders van de peuters en kleuters uit de Vrije Basisschool welkom in OC ’t Klokhuis. Daar genoten ze van een optreden van hun oogappeltjes. Het podium was in een sfeervol kleedje gestoken en daarop mochten alle vriendjes hun beste beentje voorzetten. Het verhaal ‘De kaboutermuts’ dat verteld werd, was doorspekt met muziek, zang en dans. Na het optreden konden de grootouders rustig nakeuvelen bij een kopje koffie en versnapering. Hierbij een korte impressie van het optreden.
Neem ook eens een kijkje naar 'Benefiet 8791' klik hier.
Start Vrije Basisschool Beveren-Leie “Onze school een mooi verhaal”, dat is het jaarthema waarmee de vrije basisschool in Beveren-Leie het nieuwe schooljaar inging. Er waren echter meer nieuwigheden waarmee het schooljaar startte. Tijdens de vakantie kreeg de computerklas er 10 nieuwe computers bij. Dit kon gerealiseerd worden dankzij de opbrengst van de kerstquiz. Ook de kleuterspeelplaats kreeg een nieuwe look. Juf Valerie en haar echtgenoot Robby waren een paar weken zoet met het uittekenen en schilderen van de hinkelbanen en een heus fietsparcours. Het parcours werd door de peuters en kleuters op de eerste schooldag enthousiast ingereden. Daarnaast is de spellenkoffer van de kleuters met enkele nieuwigheden aangevuld en zal in de loop van het schooljaar nog uitgebreider worden.
Ook voor Catherine Himpe staat een nieuwe uitdaging te wachten. Op 31 augustus ging directeur Stefaan Desramault, waarmee ze sinds drie jaar halftijds samenwerkte, met pensioen en wordt ze fulltime directrice.
Naast het leerkrachtenteam van vorig schooljaar zijn er eveneens vier nieuwe leerkrachten van start gegaan. Miet Devrieze uit Beveren-Leie zal halftijds samenwerken met juf Caroline in de derde kleuterkas. Ook Laura Temmerman uit Waregem is nieuw. Zij zal instaan voor de ondersteuning van het eerste leerjaar. De pas afgestudeerde Laura Migneau uit Waregem is leerkracht in het zesde leerjaar tijdens ICT-uren. En tot slot is Lindsey De Rijcke uit Oeselgem ook nieuw als zorgcoördinator in het lager.
“Verder staan onder andere nog een aantal realisaties op ons programma”, weet de directrice te vertellen. “Zo zal er wellicht tegen kerst ook internet zijn in het volledige kleuterblok. We starten ook ons natuurproject op. Een werkgroep bestaande uit juf Vera, juf Valerie, juf Katelijn en juf Caroline zullen daar hun schouders ondersteken. Op een nu nog braakliggend stukje grond zal er geplant, gezaaid en een natuurlijke speelzone gecreëerd worden. Ons jaarthema zal in het teken staan van tal van projecten die we in de kijker zetten en er ook effectief aan meewerken met de ganse school. Projecten als de zwerfvuilactie, de dikke truiendag, de strapdag, de gedichtendag zijn daar enkele van. En laat ons niet vergeten dat ook de ouderraad terug enkele evenementen zal organiseren. Zo zullen ze dit weekend terug al present zijn met hun stand op het Kerkplein tijdens de kermis, waar iedereen welkom is. Zo, dat was dan in een notendop: Onze school een mooi verhaal”, sluit de directrice.
Schooldirecteur vrije basisschool gaat met pensioen
Directeur vrije basisschool Beveren-Leie gaat met pensioen. Stefaan Desramault (62), die sinds 1997 directeur is in de vrije basisschool te Beveren-Leie, gaat op 31 augustus officieel met pensioen. Hij draagt dan zijn taak over aan mevr. Catherine Himpe waarmee hij sinds 2012 een duobaan had.
Onderwijzer in Biekorfje Stefaan Desramault is een geboren en getogen Aalbekenaar, is gehuwd met Erna Bernaerts en wonen aan Bijstert te Aalbeke. Samen hebben ze 2 zonen: Lander (35), Wannes (34) en 5 kleinkinderen.
“Na de lagere school trok ik naar het Damiaancollege in Kortrijk, waarna ik verder studeerde in Torhout. Daar ben ik in 1974 afgestudeerd als onderwijzer en kon ik onmiddellijk aan de slag in het Biekorfje te Aalbeke. Na een jaar moest ik mijn legerdienst vervullen om daarna mijn taak in het Biekorfje terug op te nemen. Ondertussen had ik op zaterdag de cursus gevolgd die mij in staat stelde om eventueel ergens als directeur aan de slag te gaan”, vertelt de directeur. “Toen ik voor het schooljaar 1997-1998 werd gevraagd door de zusters van Lendelede om hier als directeur te komen werken ben ik op dat aanbod ingegaan. Toen waren er nog twee scholen, deze aan de Grote Heerweg, waar mijn bureau was en hier in de Koning Albertstraat. Na een jaar ben ik naar hier verhuisd. Twee scholen onderhouden werd ook te duur. Er werd besloten om alle klassen in de Koning Albertstraat onder te brengen en er werden klassen bijgemaakt. Die verhuis was een hele klus en die zal ik mij steeds blijven herinneren”, weet de directeur zich nog levendig voor de geest te halen.
Realisaties “Jaar na jaar onderging de school heel wat prachtige renovaties zoals onder andere een nieuwe speelplaats en riolering, dubbel glas, plastieken ramen, er werden zonnepanelen geplaatst…, om er maar enkele van te noemen. De renovatie van de school, maken dat de kinderen zich hier thuis voelen, de leerstof aanbieden om de overstap naar het middelbaar te maken, de kinderen waarden en normen bijbrengen, dat is steeds mijn ambitie geweest. Ik ben trouwens heel blij dat ik de digitalisering van de school nog heb mogen meemaken”, zegt een tevreden directeur.
Onderwijs of muziek “Weet je’, gaat hij verder, “dat ik sterk getwijfeld heb of ik indertijd zou verder studeren in de muziek of voor het onderwijs zou kiezen. Naderhand heb ik zeker geen spijt en ik ben dan ook voluit voor mijn keuze gegaan”. De passie voor muziek is wel gebleven. “Die zit wellicht in onze genen. Mijn grootvader en zijn broer, mijn vader, mijn twee broers en mijn zonen zijn allemaal muzikanten. Ikzelf ben reeds van mijn tiende jaar actief bij de harmonie van Aalbeke. Daarnaast ben ik ook nog dirigent van het gemengd koor in onze gemeente. In een zwart gat zal ik dus zeker niet vallen nu ik met pensioen ga. Verder werk ik ook heel graag in mijn tuin en ik zal meer tijd hebben voor mijn kleinkinderen, vrijetijdsbesteding genoeg dus. Ik zal de dagelijkse drukte en de kinderen hier wel missen”, geeft hij toe.
Mooiste moment Als we vragen wat het mooiste moment is dat hij zal meenemen naar Aalbeke horen we hem denken. “Ik heb hier heel wat mooie momenten meegemaakt. Telkens er een verfraaiing aan de school kon gerealiseerd worden. Ik herinner mij ook het feest dat hier georganiseerd werd voor mijn vijftigste verjaardag. Ik ben ook alle leerkrachten dankbaar voor het prachtig afscheidsfeest dat mij te beurt viel op 26 juni laatstleden. Het was prachtig!klik hier om de sfeerbeelden te bekijken . Op 30 augustus is er hier opendeurdag en dan zal ik mijn laatste officiële taak vervullen, en op 31 augustus zal ik brossen. Nee, niet dat ik mij hier nooit meer zal laten zien. Als het nodig is dan kan men nog steeds op mij rekenen”, sluit de afscheidnemende directeur.
Afscheid directeur Vrije Basisschool Beveren-Leie Op vrijdag 26 juni werd Stefaan Desramault door de Vrije Basisschool Beveren-Leie, waar hij sinds 1997 directeur is, op een originele manier in de bloemetjes gezet. Omstreeks 07.30 uur waren de leerkrachten al druk in de weer met de voorbereidingen van het afscheidsfeest. De jaarlijkse frietjesdag stond deze keer dan ook volledig in het teken van dit afscheid.
De dag was ingedeeld in verschillende activiteiten. Allereerst een hartelijk welkom door alle kinderen en leerkrachten die een erehaag vormden. Daarna mocht de directeur samen met de leerlingen van het tweede en derde gaan ontbijten. In het vierde leerjaar kwam zijn passie voor muziek aan bod. De kleuters zetten hem letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes en één voor één overhandigden ze een potje met hun gezaaide bloemetjes. De derde hobby van de directeur is skeeleren en dat deed hij met het vijfde en zesde leerjaar.
Het eerste leerjaar had dan weer gezorgd dat voor de hapjes bij het aperitiefje. Na het aperitief was het tijd voor de frietjes met frikandel en drankje. Een gesmaakt middagmaal die bij allen gretig naar binnen ging.
Toen dit achter de rug was mocht de gevierde plaats nemen op het podium. Daar zong een koortje een zelf gemaakt liedje, dit werd uitgebeeld door kleine ‘Stefaantjes’. Vooraleer iedereen nog een ijsje kreeg, kreeg de directeur nog zijn cadeau. Een zelfgemaakte computer; op het toetsenbord de foto’s van alle leerkrachten en op het scherm kan de directeur verschillende pagina’s bekijken met een tekening van elke klas. Tussen iedere activiteit kreeg de directeur een hint die hem naar de volgende activiteit leidde. Omstreeks 14.00 uur werd deze feestelijke dag afgesloten.
Hieronder in een notendop een impressie van deze zeer geslaagde dag waar niet alleen de gevierde maar ook klein en groot met volle teugen van genoten.
Zesde leerjaar Vrije Basisschool Beveren-Leie Op donderdagavond 25 juni brachten de leerlingen uit de Vrije Basisschool Beveren-Leie een prachtige afscheidsshow. De TV was dit jaar het uitgelezen medium om hun afscheidsshow te presenteren. Samen met juf Riet Vissers werkten ze een terugblik uit op hun laatste schooljaar in Beveren-Leie. Daarin kwamen de talenten, af en toe onderbroken door een reclamespot, rijkelijk aan bod. Een show die gesmaakt werd door de ouders en genodigden. Als slotact hadden de leerlingen voor de directie, leerkrachten en personeel een ster gemaakt. Dit als dank voor alles wat ze de afgelopen jaren, als bagage hebben gekregen om de overstap naar het middelbaar te maken. De ouderraad zorgde dan weer voor een surprise voor de leerlingen. Een bioscoopticket die bij allen in goede aarde viel, daarnaast trakteerden ze ook alle aanwezigen met een hapje en een drankje. Hierbij een korte samenvatting van het afscheid van het zesde leerjaar.