Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Zesde klassers Stedelijke Basisshool Beveren-Leie op het schavotje
Zesde klassers Stedelijke Basisschool Beveren-Leie terug op het schavotje
Op zaterdag 19 maart nam het zesde leerjaar van de Stedelijke Basisschool deel aan de derde editie van de Robocup Junior-wedstrijd. Na een podiumplaats bij de eerste deelname en winst bij de vorige editie waren ook dit jaar de verwachtingen hoog gespannen. Hoe de wedstrijd verliep, kan u lezen in het verslag van enkele leerlingen
"Vorige zaterdag namen we deel aan de Robocup Junior-wedstrijd van 2011. Die wedstrijd vond plaats in Technopolis. We zijn met 15 leerlingen van de klas naar Mechelen getrokken. Daar zijn we om 9.30u. aangekomen en hebben we onze deelname bevestigd. Daarna zijn we naar de kubus getrokken om al ons gerief daar te zetten. We hadden nog maar net al ons materiaal neergezet en we moesten al een interview afleggen. Ons interview verliep heel vlot. De jury stelde heel wat vragen, maar we konden er heel goed op antwoorden.
Na ons interview konden we een kleine snack eten. Vervolgens moesten we repeteren voor onze act, maar dat verliep echt niet vlot, want Kwebbel (een van onze robots) wou niet starten en dat was dus een groot probleem. Uiteindelijk hebben de programmeurs de fout gevonden. Gelukkig maar! En dan, om 12u., le moment suprème: de dans met decor, robots en de dansers natuurlijk. Ons optreden verliep heel vlot, enkel op het einde zijn de robots tegen elkaar gebotst. Dat was wel jammer.
Om 14u. waren alle deelnemers klaar met hun dans en konden we eindelijk gaan eten. Daarna nog even Technopolis verkennen. Om 15.30u. kregen we van de Ketnet-presentatrice Veroniek de uitslag. Ze maakten het super-spannend en we waren dan ook heel erg zenuwachtig. Spijtig genoeg strandden we op de 2de en niet de eerste plaats. De jury zei dat het bijzonder nipt was, maar dat er maar 1 de winnaar kan zijn. We zijn toch blij met onze welverdiende zilveren medaille! Als beloning krijgen we allemaal een cinematicket!
Het was een leuke ervaring, eentje die we zeker nog eens zouden willen overdoen en die we nooit zullen vergeten.
Tot slot willen we nog onze chauffeurs bedanken en ook de sponsors Glascentra Bavikhove, Marnette Skyworks, Rigolle Decoratie en De Vleeshove. Zonder hen hadden we dit nooit kunnen doen!", aldus Margot, Jolien P en Jolien V
Feestelijke namiddag gaat krokusvakantie vooraf bij de kleuters in de Vrije Basisschool te Beveren-Leie.
Op vrijdagnamiddag 4 maart was het feest op de kleuterspeelplaats in de Vrije Basisschool te Beveren-Leie.
Naar aanleiding van carnaval liepen alle kleuters er verkleed en geschminkt bij. Zowel indiaantjes, clowns, dieren, superhelden zoals spidermans en nog heel wat meer... Ze waren er allemaal. Zelfs de dappere riddertjes en de mooie jonkvrouwtjes, die enkele dagen voordien het Gravensteen hadden bezocht, ontbraken niet.
Dansen, zingen en spelen was er troef. Als kers op de taart werd er voor allemaal popcorn gemaakt. Een feestelijke namiddag die tevens de krokusvakantie inluidde
Zowel op donderdagnamiddag 4, als op vrijdagnamiddag 4 maart zetten de kleuters van de Stedelijke Basisschool hun beste beentje voor.
Samen met hun juffen voerden ze het verhaal van Rikki op. Een konijn dat wel twee lange oren had maar één ervan hing. Daarvoor werd Rikki uitgelachen door zijn vriendjes. Hij probeerde van alles en nog wat om toch maar twee rechtopstaande oren te hebben. Maar wat Rikki ook probeerde hij slaagde er niet in. Ten allelaatste trok het verdrietig konijntje samen met Anni naar de dokter. Rikki werd van kop tot teen onderzocht, maar de dokter kon niets vinden. Hij vertelde zelfs dat Rikki trots mocht zijn op zijn oren. Niemand heeft toch dezelfde oren, en toch zijn ze allen mooi op hun eigen manier
Toen Rikki dat aan zijn vriendjes vertelde bleek dat ze hun maatje hadden gemist. Ze sloten dus terug vriendschap, maakten terug dolle pret en uiteindelijk aanvaarde iedereen Rikki zoals hij was. Na het optreden konden alle aanwezigen nog nagenieten met een stukje cake en een drankje. Aan het einde van deze beelden ook nog enkele foto's van carnaval in het lager.
Mosselfestijn in de Vrije Basisschool Beveren-Leie
'k Wil terug naar de kust
'k Wil terug naar de kust, dat was het thema van het mosselfestijn georganiseerd door de ouderraad van de Vrije Basisschool. Op vrijdagnamiddag 18 februari waren al een aantal leden van de ouderraad en vrijwilligers bezig met het aankleden van OC t Klokhuis. Roeispanen, meeuwen, plakvliegers, 10-tallen tekeningen van de kinderen en nog heel wat meer sierden de zaal. Het podium werd dan weer ingericht voor de kinderen die er creatief aan de slag konden.
Op zaterdag 19 februari omstreeks 18.00 uur mocht de eerste van de twee shifts de voeten onder tafel steken. Samen met de twee shifts van zondag genoten ruim 700 ingeschrevenen van mossels of balletjes in tomatensaus met frietjes. Om iedereen vlot te kunnen bedienen mocht de ouderraad rekenen op de hulp van o.a. de directeur en de juffen. Alles bij elkaar werd het een heel gesmaakt geheel.
Dikke-truiendag in de Vrije Basisschool Beveren-Leie
Dikke-truiendag in de Vrije Basisschool Beveren-Leie
Op woensdag 16 februari was het Dikke-truiendag. Naar aanleiding daarvan gingen we een kijkje nemen hoe deze dag in school werd aangepakt. Zo kwamen we in de Vrije Basisschool terecht, in het blok waar het 5de en 6de leerjaar gehuisvest zijn. In beide klassen was de thermostaat enkele graden lager gezet. Daarnaast werden de leerlingen bewust gemaakt waarop ze moeten letten om zuinig om te springen met energie.
Deuren dichtdoen, lichten doven na gebruik van een lokaal enz.., dagdagelijkse maar doeltreffende zaken die bijdragen tot onnodig energieverbruik, wisten juf Jo en juf Rita in hun klas te verduidelijken.
Gezellige kerstmarkt in de Vrije Basisschool Beveren-Leie De beelden over het ganse scherm bekijken kan door op het sterretje in de onderste balk van het filmpje te klikken. (Muziek: Jan en Monique Smidt 'Het is Kerst voor iedereen)
Op vrijdag 17 december genoten jong en oud van een heel gezellige kerstmarkt in de Vrije Basisschool. Er was voor elk wat wils. De kinderen zongen kerstliederen en er was een kerstlichtspel. Voorts konden ze kijken naar een kerstfilm, konden ze terecht in het kerstatelier en in de gymzaal was er een speeldorp en kinderbar. De wafels, frietjes, braadworsten, warme chocomelk, soep, glühwein, likeurkoffie en allerhande dranken vielen bij ieder in de smaak. De besneeuwde speelplaats en de vlokjes die naar beneden dwarelden maakten het nog unieker. Engeltjes deelden kerstwensen uit... en tot verwondering van allen hield de Christmas truck van Cocacola er ook nog even halt. Kortom, 't was er voor elkeen vrolijk vertoeven.
Op vrijdag 17 december organiseert de Vrije Basisschool een gezellige Kerstmarkt. Op het programma Kerstliederen door de kinderen om 18.00 uur en 19.00 uur. Kerstlichtspel 3de kleuter en 1ste leerjaar om 18.15 uur en 19.15 uur. Kerstfilm voor kleuters en eerste graad om 18.30 uur en om 19.30 uur voor de tweede en de derde graad. Tot 20.30 uur is er eveneens doorlopend kerstatelier en speeldorp. Verder kan er genoten worden van wafels, frietjes, braadworst, warme chocomelk, soep, glühwein, likeurkoffie, kinderbar, bar met allerlei dranken kortom voor elk wat wils. Iedereen is dan ook van harte welkom vanaf 17.30 uur om te genieten van de gezellige kerstsfeer.
De Sint en zijn Pieten op bezoek in Beveren-Leie De Sint en zijn Zwarte Pieten hebben zoals gewoonlijk ook dit jaar de tijd gevonden om de kinderen van Beveren-Leie met een bezoek te vereren.
Op vrijdag 3 december was de Sint en zijn Zwarte Pieten te gast in de Vrije Basisschool. De kinderen wachten de goede man op in een pak sneeuw. Maar ze moesten de koude niet lang trotseren. De peuters en kleuters trokken naar de gymzaal terwijl de leerlingen naar hun klas trokken.
Daar werd naar hartenlust gezongen en gedanst terwijl de Pieten snoepjes uitdeelden. De kapoentjes mochten ook eens de bel van Piet uitproberen, de staf van de Sint vasthouden en omdat er geen stoute kindjes bijwaren werd de zak gebruikt om een spelletje zaklopen mee te doen.
De Sint had ook voor iedere klas heel wat nieuw speelgoed bij. Maar er was ook een geschenk voor de Sint en zijn Pieten. Zij kregen kraakverse zelfgebakken klaaskoeken aangeboden en dat viel aardig in hun smaak. En zoals het een goede kindervriend betaamd werden alle klassen nog met een bezoekje vereerd.
Ook in de Stedelijke Basisschool kregen de kinderen bezoek van de kindervriend en zijn Pieten. En ook daar zochten de kinderen vlug de warme gymzaal op na de aankomst van de Sint. Iedere klas had een liedje klaar. Tijdens een van de liedjes beelden enkele leerlingen het liedje uit. De Sint was zeer tevreden over dit optreden. Hij beloofde dat hij deze act indachtig zou zijn om de acteurs later bij hem in dienst te nemen. Na het gezamenlijk gedeelte nam de Sint ook hier zijn tijd om alle klassen een bezoekje te brengen. En de chocomelk met klaaskoeken die over de middag geserveerd werden viel bij allen in de smaak.
Ouderraad Stedelijke Basisschool organiseert kaas en wijnavond
Kaas- en wijnavond in de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie
Op zaterdag 18 december organiseert de ouderraad van de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie voor de derde keer een kaas- en wijnavond.
Vanaf 18.00 uur is iedereen welkom in de turnzaal van de school om aan te schuiven aan een overheerlijke kaastafel met een glaasje wijn. Er is dit jaar maar 1 shift voorzien zodat iedereen rustig kan blijven genieten van de avond. De kinderen zullen zich onder toezicht en begeleiding van de speelpleinwerking naar hartelust kunnen uitleven.
Volwassenen kunnen voor 13 euro tweemaal aanschuiven aan de kaastafel, met een 15 tal soorten kaas. De niet- kaaseters kunnen een vleesbord bestellen aan 13 euro Kinderen beneden 12 jaar die voor een kaasschotel kiezen betalen 10 euro en zij die twee hotdogs verkiezen betalen 5 euro. Overal is er een welkomsdrankje inbegrepen.
De opbrengst van deze avond gaat integraal naar de school en dit voor het aanschaffen van o.a. turntshirts, fluojasjes, fototoestellen, stripverhalen, draadloze micro en heel veel praktisch materiaal. Voor info en/of kaarten, tel. 0476/75.97.17 of ouderraad@beveren-leie.be.
Grootouderfeest in de Vrije Basisschool Beveren-Leie
Grootouderfeest op 23 november in de Vrije Basisschool te Beveren-Leie.
Luister, kijk en geniet mee van de beelden.
De grootouders van de leerlingen van het 1ste tot het 6de leerjaar konden tijdens de Openklas van 13.30 tot 15.00 uur in school terecht. (zie fotos op de schoolsite)
Voor de grootouders van de kleuters en peuters was het vanaf 14.00 uur verzamelen geblazen in OC t Klokhuis. Daar was ook Beverse Weetjes te gast. Na een welkom van directeur Stefaan Desramault kwamen de kleine pagaddertjes hun grootouders begroeten waarna ze samen met hun juffen het beste van zichzelf gaven.
Toen dit achter de rug was waren de grootouders die de Openklas hadden bezocht aangekomen in OC t Klokhuis. Daar konden alle grootouders samen nagenieten van de heerlijk vers gezette koffie en een versnappering.
Derde jaarsstudenten, kleuteronderwijs, uit het Katho Tielt te gast in de Vrije Basisschool Beveren-Leie. In opdracht van Katho Tielt bouwden Lydie Knokaert, Jolien Decraene, Jelle Leyman, Maaike Vandewoesteyne, Lindsay Decat en Lotte Temmerman, 6 laatstejaarsstudenten kleuteronderwijs, een klaslokaal in de Vrije Basisschool te Beveren-Leie om tot een snoezelruimte voor peuters en kleuters. Zij mochten er op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober allen in toeven. Nee, niet allemaal tegelijk. De peuters en kleuters werden in willekeurige groepjes verdeeld en ieder groepje mocht een half uurtje in Bila Bola land verblijven waar alles rond cirkels en bollen draaide. Veel van het materiaal werd door de zes laatstejaars in elkaar geknutseld. De sfeervolle verlichting, de rustige muziek en het interieur straalde iets bijzonders uit. Dat was ook telkens te merken toen een groepje het lokaal betrad. Wat de zes laatstejaars in de snoezelruimte zoal in petto hadden en hoe de drie groepjes, die Beverse Weetjes volgde, het ervaarden kunt u zelf horen en zien.
Beverse Weetjes dankt Lydie, Jolien, Jelle, Maaike, Lindsay en Lotte voor de gemoedelijke ontvangst, de uitleg rond hun project en wenst hen allen een geslaagd laatste jaar toe.
Bosklassers Vrije Basisschool genoten van superweek
Op vrijdag 22 oktober hadden de ouders terug post gevat aan de ingang van de Vrije Basisschool om hun zoon en/of dochter welkom te heten. Iets voor 15.00 uur kwamen de eerste twee juffen aangereden. Het vizier werd dan ook onmiddellijk op juf Rita en juf Jo gericht. Met een hese stem (van zingen) wisten ze te vertellen dat alles perfect verlopen was.
Een paar minuutjes erna kwam ook de bus aangereden en zo goedgezind de bosklassers op maandag de bus opstapten zo goedgemutst stapten ze er terug af. Iedereen was tevreden over de diverse bezoeken in de Westhoek, de invulling van de vrije tijd, het eten, enz
Kortom, het werd een superweek en de verpleegster had er de ganse tijd werkeloos mogen op toezien. De fotos van de bosklas bekijken, het kan door hier te klikken.
Op bosklas met het 5de en 6de leerjaar van de Vrije Basisschool
Vijfde en zesde leerjaar Vrije Bsisschool Beveren-Leie op bosklas
Deze morgen, 18 oktober, niets dan vrolijke gezichten te zien bij de 5de en 6de klassers van de Vrij Basisschool. Eindelijk was het zover, de dag waarop ze op bosklas vertrokken. Rond 08.30 uur kwam de bus aangereden. De valiezen die netjes klaarstonden, en het nodige materiaal werd ingeladen. Juf Jo zorgde dat de verpleegster mee was, maar hoopt dat het overbodige ballast zal zijn. Toen alles netjes ingeladen was konden de leerlingen aan boord gaan. Directeur Stefaan Desramault wenste ieder een aangename en leerrijke week toe. Uitgewuifd door ouders vertrok de bus richting, De Lork, Kattekerkhofstraat 2, 8950 Heuvelland-Kemmel waar de leerlingen tot vrijdag 22 oktober zullen verblijven.
Meegenieten van de bosklas, het kan Om het thuisfront te laten meegenieten van hun belevenissen daar werd een blog aangemaakt. Deze kunt u bekijken door hier te klikken.
Eerstesteenlegging in de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie
Op dinsdag 28 september had burgemeester Kurt Vanryckeghem de eer om de eerste steen te leggen van de nieuwe vleugel in de stedelijke Basisschool. Dit onder het toeziend oog van enkele leden van het schepencollege en gemeenteraad, Architect Dominiek Depoortere, de kinderen, personeelsleden en enkele leden van de Ouderraad en gewezen directeur Jan Meersman die het project in gang zette.
Op dinsdag 28 september had burgemeester Kurt Vanryckeghem de eer om de symbolische eerste steen te leggen van de uitbreidingswerken in de stedelijke Basisschool te Beveren-Leie.
De ruwbouwwerken, die op 30 augustus van start gingen, en uitgevoerd worden door aannemer Van Maercke uit Tiegem zullen 110 werkdagen in beslag nemen. De nieuwe vleugel zal 961.00 euro kosten waarvan 70 % gesubsidieerd door Agion en 30 % door stad Waregem.
De uitbreiding situeert zich aan de voorzijde van de huidige hoofdingang. Daarvoor moest de fietsenstalling, gelegen langs de Koning Albertstraat, uitgebroken worden en de oprit naar de parking iets meer naar de Schoolstraat verschoven worden. De vleugel zal 6 klaslokalen, een lift, sanitair, de nodige bergruimte en enkele zorglokaaltjes herbergen. Verder werd er ook heel wat aandacht besteed aan energie en duurzaamheid. Deze uitbreiding zal ook het kunstonderwijs (met de grootste bijafdeling van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Beveren-Leie) ten goede komen.
Ook het huidig schoolgebouw zal enkele aanpassingswerken ondergaan. Eén lokaal zal een dubbele functie krijgen als vergaderruimte en computerlokaal. De centrale overdekte ruimte, waar zich nu de opvang bevindt, wordt vrijgemaakt zodat die als bewegingsruimte kan gebruikt worden. Er komt eveneens een apart gedeelte voor de administratief medewerker (balie en secretariaat) en zal de brandveiligheid van de compartimenten geoptimaliseerd worden.
Er wordt verwacht dat de nieuwe vleugel voor het schooljaar 2011-2012 in gebruik zal kunnen genomen worden. Daardoor komen de twee houten chalets die nu als klaslokalen dienst doen vrij. In een ervan zal als naschoolse opvang, voor de Vrije- en de Stedelijke Basisschool, ondergebracht worden. Voor het andere chalet is er voorlopig nog geen nieuwe bestemming.
Even de geschiedenis induiken "De nieuwe gemeenteschool van Beveren-Leie, waarvan de voltooiing met Pasen 1981 een feit is geworden, biedt onderdak aan de ruim 200 leerlingen, de tien leerkrachten en de directeur". Zo begon de speech van René Lecluyse bij de in gebruikname van de huidige Stedelijke Basisschool.
"Sedert de Paasvakantie van dit jaar werd de nieuwe school, gebouwd in de Koning Albertstraat, in gebruik genomen. Het complex omvat 10 klassen met alle comfort. Naast de ruine turnzaal zijn stortbaden voorzien en een bergruimte voor het materiaal. De refter sluit aan bij de keuken en biedt eetruimte aan 100 leerlingen. Bij slecht weer kunnen de jongens in de afgesloten speelplaats spelen die aansluit aan het sannitair. Achter de hoofdingang ligt het bureel van de directeur. Aan het bureau paalt de ruime leraarszaal met ernaast twee lokalen voor didactisch nateriaal en schoolgerief. De T.V zaal bevindt zich rechts van de hoofdinkom. De fietsers beschikken over een aangepaste berging langs de Koning Albertstraat en later kwam er nog een bij langs de kant van de Schoolstraat. Rond de open speelplaats is groennaanplanting voorzien, een groot deel gazon en'ook een arboretuin: een variatie van bomen en struiken uit onze omgeving.
Dit lijkt nu allemaal vanzelfsprekend maar in die ongeveer anderhalve eeuw dat het gemeentelijk onderwijs, in Beveren-Leie bestaat, waren de materiële omstandigheden meestal niet zo rooskleurig. Hoe het allemaal is gegroeid kwamen we aan de weet dank zij onze Beverse Heemkundige Kring.
Tijdens de Franse revolutie was er van gemeentelijk onderwijs in deze Leie-gemeente geen sprake. Pastoor Delahousse vond echter dat de jeugd van Beveren best wat onderwijs kon gebruiken en gelastte zijn koster, Cousselin met de opdracht de leergierige knapen in de pastorij les te geven. Maar tijdens de Franse revolutie waren allen die met de Kerk te maken hadden verplicht de eed van trouw aan de republiek af te leggen. De pastoor weigerde en zo zag de koster zijn kans en verjoeg zijn herder. Toen de rust was weergekeerd, bleek de koster met de noorderzon verdwenen en kon pastoor Delahousse zich weer met de jeugd inlaten.
Op eigen kosten richtte hij een gebouwtje op in de St.Jansstraat en stelde Marie-Johanna Velghe als lesgeefster aan. Het gebouwtje in de volksmond Den Tap genoemd is ondertussen werdwennen. Het herbergde er ook nog de jeugdclub "De Lindekes" Toen pastoor Delahousse in 1839 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, liet hij "Den Tap" bij testament na aan het armbestuur mits er ten eeuwigen dage onderwijs zou verstrekt worden aan Beverens jeugd. De goede man kon toen natuurlijk niet vermoeden hoe snel het in zijn dorp allemaal zou veranderen.
In de geschiedenis van het onderwijs zal naast de naam van pastoor Delahousse ook deze van Ivo Depoortere zeker niet vergeten worden. Ivo, die geen onderwijzersakte had, trok van wijk tot wijk en gaf in de woning van een of andere bereidwillige les tegen een kleine vergoeding. Vandaar juist de naam: Oordjesschool. Toen in 1842 het gemeentelijk onderwijs in Beveren van de grond kwam, werd Ivo dan ook de eerste onderwijzer. Hoogstwaarschijnlijk werd "Den Tap" de eerste gemeenteschool.
In 1844 werd langs de Kleine Heerweg een nieuwe school gebouwd met twee klassen en ernaast een woning voor de onderwijzer. Tot in 1875 heeft Ivo Depoortere daar lesgegeven. Toen werd hij op rust gesteld. Na "poorterke" kwam meester Vandewiele die na een goed jaar naar de buurgemeente Desselgem verhuisde. Intussen hadden de bewindvoerende liberalen in 1879 de steeds sluimerende schoolstrijd weer fel aangewakerd met hun verordeningen GOD-UIT-0NZE-SCHOLEN en daarom wachtten de toenmalige burgemeester Rijsselberghe en zijn raadsleden opzettelijk om een nieuwe leerkracht aan te stellen. Een maatregel die bij de Beverse jeugd in goede aarde viel. Maar mooie liedjes duren niet lang want de regering stuurde een zekere Berthier naar Beveren, die echter door de ouders niet aanvaard werd en op ahoe-geroep onthaald werd.
In 1884 werden de liberalen weggestemd maar meester Bertier bleef. Vijf jaar later, in 1889, werd hij echter door het gemeentebestuur uit zijn functie ontheven omdat hij meer tijd doorbracht aan de tapkast van de vele Beverse herbergen dan achter zijn lessenaar.
Intussen was echter een jong dynamsich onderwijzer, Theofiel Lecluyse, stamvader van de eerste Beverse onderwijzersfamilie aan de gemeenteschool aangesteld. Theofiel Lecluyse heeft de basis gelegd van het eerste degelijke Beverse onderwijs van nu. Tevens had hij, net als zijn zoon Leon en zijn kleinzoon René veel belangstelling voor natuur, land- en tuinbouw. Hij gaf voordrachten, richtte avondlessen over de Franse revolutie in, en organiseerde de zondagsschool die zeer veel succes kende. Spijtig genoeg overleed de directeur in 1911, op 48 jarige leeftijd.
Op het einde van de negentiende eeuw groeide de bevolking van Beveren snel aan en de schoolgebouwen in de Kleine Heerweg en Sint-Jansstraat werden te klein en raakten hopeloos verouderd. Pas in 1928 werden de gebouwen in de Schoolstraat opgetrokken. In oorsprong was het een lang gebouw met vier klassen, een bureeltje, een overdekte- en een open speelplaats. Later kwam er een feestzaal en twee klaslokalen bij. Een tijdje later moest het bureel en een deel van de feestzaal tot klas dienen.
In september 1930 werd deze school door pastoor Ernest Lebbe ingewijd. De vier onderwijzers die toen voor de klas stonden waren: René Algoet, Leon Lecluyse, Lambert smulders en Marcel Berton. In 1931 nam meester Smulders ontslag en ging in Deerlijk les geven. Zo kwam Jozef Stevens uit Semmerzake zijn plaats innemen. De lagere school duurde toen nog tot 14 jaar zodat de vier onderwijzers elk twee studiejaren voor hun rekening moesten nemen. Ze noemden ze gewoon: de grote- en de kleine kant.
Beveren bleef snel aangroeien en in 1936 kwam een vijfde klas bij, de onderwijzer ervan werd de Berten Lafosse, afkomstig uit Ingooigem. In 1937 kwam de zesde klas erbij met als titularis Marcel Schotte. Meester Lafosse ging de journalisiek in en verliet Beveren-Leie. In zijn plaats werd Marcel Sablain bemoemd. We zijn 1 oktober 1937.
Inmiddels brak de oorlog uit en moest de sclool ontruimd worden om de Duitse soldaten onderdak te geven. De klassen zaten toen her en der verspreid over de gemeente in noodlokalen. Onmiddellijk na de oorlog bleek dat er nood was aan een zevende leerkracht. Lucien Vancraeynest kreeg hiervoor in januari 1945 zijn voorlopige- en in september zijn defenitieve benoeming.
Voor het schooljaar 1952-53 werd de school uitgebreid langs de Koning Albertstraat met twee klaslokalen ten oosten van het hoofdgebouw. In januari van 1959 bleek het nodig een achtste klas in te schakelen. Begin 1967 bleken de acht klassen andermaal onvoldoende om alle leerlingen onderdak te geven. Een negende klas was noodzakelijk. Omdat het niet·duidelijk was of die klas zou kunnen behouden worden ging een voorlopige benoeming naar Anzegemnaar Marc Denhaerinck. Bij de start van het schooljaar 1967-68 werd deze klas toevertrouwd aan onderwijzer Lucien Devos".
En zo komen we terug aan het begin van dit stukje geschiedenis en eerste steenlegging van de nieuwe vleugel.
Werken aan de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie gestart
Werken aan de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie eindelijk gestart Met de start van het nieuwe schooljaar gingen ook de verbouwingswerken in de Stedelelijke Basisschool van start.
De fietsenstalling die voor het nieuwe gedeelte plaats moest maken ging in een mum van tijd tegen de vlakte. In de plaats komt er een nieuw gebouw die één etage zal tellen. Het complex zal ruimte bieden voor zes nieuwe klassen, een zorgklas en bergruimte. Ook de Stedelijke muziekacademie, afdeling Beveren-Leie zal er nuttig gebruik kunnen van maken.
Kijken naar de fundament werken van de lift
Een gang zal het huidige en het nieuwe deel met elkaar verbinden. In dat gedeelte komt een lift die het gelijkvloers en de etage met elkaar zal verbinden. Het project kost ruim 1.000.000 euro. Dit bedrag wordt voor 70 % gefinancierd AGIO, de overige 30% door stad Waregem.
Na de ingebruikname, vermoedelijk in het schooljaar 2011-2012, krijgen de 2 houten chalets die nu dienst doen als klassen een nieuwe functie en zal de voor- en naschoolse opvang voor beide scholen er in ondergebracht worden.
Vooraleer het echter zover is, wellicht begin oktober, zal er een eerste steenlegging plaatsvinden. De werken worden uitgevoerd door de de Firma Vanmaercke uit Tiegem en werden op plan gezet door Architect Dominiek Depoortere uit Beveren-Leie.
Op zaterdagvoormiddag 26 juni vond de proclamatie plaats voor de zesdeklassers van de Beverse Stedelijke Basisschool.
Na de sfeermuziek heette directeur Stefaan Dewaele allen hartelijk welkom. Daarnaast gaf meester Gert Troch uitleg over de Robocup juniorwedstrijd en leidde hij samen met juf Joke Cannie de prijsuitreiking in. Valerie Maebe wist het een en ander te vertellen over het fietsexamen waaraan de leerlingen hebben deelgenomen. En ook Jo Neirynck, schepen van onderwijs, sprak de aanwezigen toe.
Dit alles was doorspekt met dansjes, muziek en eindigde met een zelfgemaakt afscheidslied. Het geheel werd afgesloten met een receptie.
Ons restaurantje in de Vrije Basisschool te Beveren-Leie
Ons restaurantje in de Vrije Basisschool te Beveren-Leie Het is stilaan een jaarlijkse traditie geworden dat de kleuters van de derde kleuterklas in de Vrije Basisschool enkele middagen een restaurantje runnen. Dit jaar was het wel uitzonderlijk druk, het restaurantje was drie middagen geopend inplaats van de gebruikelijke twee. Zo konden de ouders ofwel op dinsdag 18- ,donderdag 20- of vrijdagmiddag 21 mei aanzitten en genieten van een heerlijke lunch.
De obertjes flaneerden tussen de verschillende tafeltjes om hun mama en papa welkom te heten en te bedienen. Op het menu: aperitief, soep, belegde broodjes, fruitsalade en aangepaste drankjes. In de keuken werd alles in goede banen geleid door juf Caroline en stonden enkele leerlingen van het 5de leerjaar in voor de bereiding van de verse belegde broodjes.
Tussendoor maakte juf Caroline ook een aantal fotos van de verschillende middagen. Die kunt u wellicht op de site van de school bekijken, zie link in de linker marge.
Maar er was meer Voor juf Caroline een drukke maar heel aangename week, zo zegt ze zelf. Zo mocht ze op woensdagnamiddag 20 mei een reisje maken naar Brussel. Daar was voor haar een zitje gereserveerd, want ze behoorde tot de 200 genomineerde kleuterjuffen en meesters van het jaar. Proficiat juf Caroline!
De Stedelijke Basisschool klinkt op Claudine Nolf, de poetsvrouw met de langste staat van dienst.
32 jaar stond ze in voor het onderhoud van de school, opdienen in de refter, koffie in de leraarskamer Noem me maar meid voor alle werk, zegt ze lachend. Claudine die op 21 april 60 werd, werd door de leerlingen op 3 maart, haar laatste werkdag, al in de bloemetjes gezet waarna ze haar nog resterende verlofdagen opnam. Op 30 april, de officiële dag van haar in pensioenstelling, werd er samen met al het personeel van de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie op die jarenlange samenwerking geklonken. Tijdens haar loopbaan kende ze Lucien Vancraeynest, René Lecluyse, Gentiel Callewaert, Jan Meersman en nu Stefaan Dewaele er als directeur.
Groot gezin Afkomstig uit een gezin van twaalf kinderen - zes jongens en zes meisjes - wist ze al vroeg wat werken was. Ik kwam hier terecht in opvolging van mijn zus Leona, vertelt ze. Aanvankelijk werkte ik als textielarbeidster bij de firma Vanmarcke waar ook mijn vader en enkele familieleden werkten. Toen mijn zus hier in 1978 stopte draaide de textielsector niet goed en nam ik de kans te baat om hier aan de slag te gaan. Dat was dan nog in de 'oude' jongensschool. Er waren slechts zeven klassen en het waren allemaal meesters, ik moest dus mijn mannetje staan, gaat Claudine verder.
Nog geen OC 't Klokhuis In 1980 ben ik mee verhuisd naar de nieuwe school. Toen maakten verenigingen vaak gebruik van de grote overdekte ruimte van de school waarin tal van feestelijkheden plaatsvonden, van wijkfeesten tot filmvoorstellingen. OC 't Klokhuis bestond toen immers nog niet. Dat bracht veel werk met zich mee en vaak op momenten buiten de gewone diensturen, 's avonds en tijdens het weekend. Maar Claudine klaagde niet.
Kleuterklassen Toen het kleuteronderwijs er 12 jaar geleden bijkwam kreeg ik er ook collegas bij en zowel met hen als met het onderwijzend personeel was het steeds fijn samenwerken en ik jeunde me bij de kinderen. Het doet wel iets na al die jaren, maar ik ben ook blij dat het zover is. Ik sukkel met mijn schouder en het kwam een beetje te zwaar. Mijn vrije tijd zal ik wel weten op te vullen met mijn 2 kleinkinderen Jesse en Seppe, die hier trouwens schoollopen. Mijn man en ik maken ook graag een fietstocht, en ., voegt Claudine er als slot nog gekscherend aan toe, voor een gastronomisch weekendje ben ik ook wel te vinden. Tekst en foto's Rita Sabbe.
"Op zaterdag 24 april om 7.24u. vertrokken we (het zesde leerjaar van de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie) met de trein naar Mechelen. In Technopolis ging de 2de Vlaamse Robocup Junior-wedstrijd door. Onze klassen kozen ervoor om deel te nemen aan de discipline dansen met robots. Hiervoor dienden robots gemaakt en geprogrammeerd te worden. Dansers, programmeurs en een bouwteam werkten samen aan een choreografie.
Na aankomst in Technopolis trokken we naar de danszaal om de sensoren van de robots af te stellen en een paar laatste details in het programmeerwerk te corrigeren. Nadien volgde de voorbereiding op een interview van de jury die polste naar de inbreng van alle leden, het technische inzicht en de samenwerking. Met een behoorlijk goed gevoel verlieten we het kruisverhoor...
De spanning was te snijden, maar tijd om op adem te komen hadden we niet. Amper enkele minuten na het interview werden we in de kegel verwacht om onze dans te brengen. Het angstzweet brak ons uit maar we probeerden vooral rustig te blijven. Als vierde betraden we het podium. Alles werd minutieus klaargezet en even later denderde het lied C'est beau la bourgeoisie door de boxen. Het werd een spetterende show waarin het publiek volledig opging. Onze adem stokte in de keel toen een van de robots even van het podium verdween. Gelukkig kwam uiteindelijk alles goed en met een tevreden gevoel en onder oorverdovend applaus konden we de dansvloer verlaten.
Toen volgden enkele spannende uren afwachten. Op een overwinning durfden we niet (meer) hopen, maar de top-3 halen moest mogelijk zijn. Ondertussen was het hoog tijd om onze hongerige magen te vullen (het was immers al 14u.). Om de laatste spannende uren te overbruggen mochten we het doe-museum gaan verkennen: fietsen op 5 meter hoogte, geld maken, vliegtuigen besturen,... DE MAX!
Om 15.30u. was het zover: de prijsuitreiking. De derde prijs was niet voor ons. Even later ging de tweede prijs naar de WauterKids. Ontgoocheld keken we elkaar aan: Geen podium dit jaar! Tot de minister van cultuur en techniek Ingrid Lieten de naam Bumblebee door de luidsprekers liet schallen. Het onvoorstelbare was gebeurd: wij wonnen! Traantjes sprongen in de ogen en we vielen elkaar om de hals. Dit had niemand verwacht! Asimo, de meest geavanceerde robot ter wereld kwam ons onze prijs overhandigen. We wonnen een meet-and-greet met deze menselijke robot en een ticket voor de wereldkampioenschappen in Singapore. Jammer genoeg zal deze reis 'iets' te duur uitvallen waardoor deelname onwaarschijnlijk is...
Met een meer dan tevreden gevoel kijken we terug op onze prestatie. We willen zeker onze sponsors nog danken, zonder wie dit niet mogelijk was: Famco, De Vleeshove, Goliath bvba en Centea Beveren-Leie.
Tot volgend jaar!
Team Bumblebee
Stedelijke Basisschool Beveren-Leie"
Met dank aan de Stedelijke Basisschool voor het insturen
Schoolfeest in de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie
Op zondag 28 maart was er schoolfeest in de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie. Deze keer werd er niet gekozen voor een traditioneel optreden maar voor een Ontbijtwandeling.
Om 08.00 uur stonden de tafels netjes gedekt, klaar voor de ontvangst van bijna 600 ingeschrevenen. Tot 10.00 uur mochten ze de voeten onder tafel schuiven voor een ontbijt met alles erop en eraan, zelfs de krant ontbrak niet. Na te hebben genoten van een stevig en gevarieerd ontbijt waren de nodige calorieën opgeslagen om aan de wandeling te beginnen en dat deden bijna evenveel ontbijters.
De wandeling liep over een zestal km. Ze voerde langs soms ongekende paden en was doorspekt met tal van verrassingen. Gewapend met plan, pen en de nodige wedstrijdformulieren ging het naar de eerste halte. Die was gelegen in de groenzone van de Bermkouter. Daar mocht elkeen zijn voetbaltalent tentoon spreiden. Vandaar ging het naar de ingang van het chiroheem waar wat meer uitleg geven werd en de Vrass Brothers er voor een muzikale noot zorgden. Een eindje verderop was de derde halte voorzien waar iedereen een appeltje tegen de dorst kreeg. Goed om de weg verder te zetten en via de Trakelweg aan het zuiveringsstation te komen. Daar wachtte een jeneverke of fruitsap als verrassing.
De volgende halte lag een 50-tal meter verder bij de ingang van het gemeentelijk natuurreservaat De Zalvelput. Daar moesten de wedstrijdformulieren afgeven worden. Vooraleer de deelnemers echter hun weg konden verderzetten moesten ze eerst de code ervan ontcijferen. Na wat puzzelen kwamen ze via De Zavelput, Grote Heerweg, Sint-Jansstraat, in de Kleine Heerweg op een inslag bij Joos Vantieghem uit. In een schuurtje kon er vogelpiek gespeeld worden, een chocolade eitje gesmuld worden en de Vrass Brothers speelden er een leuk deuntje.
Een veldwegel bracht de wandelaars terug naar de Sint-Jansstraat en ., om uiteindelijk het eindpunt in de Stedelijke Basisschool te bereiken. Daar kon nog nagenoten worden met een natje en een droogje, was er animatie en werden de prijzen van de affichewedstrijd en zoektocht uitgereikt.
De Vrass Brothers zijn 6 muzikale broers. Ze verzorgen optredens voor diverse gelegenheden zoals: recepties, trouwmissen, feestelijkheden, braderies, concerten, begrafenissen, trouwmissen, privé feestjes, etc. Meer info voor het inhuren van de groep: Karel Verraes, Kortrijkeseweg 336, Beveren Leie, tel 0472 78 00 49