DE REGENT PHILIPPE II DORLEANS.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Tot in onze eeuw nog behoort de familie dOrleans tot de hoogste noblesse . Veel mannen dragen de voornaam Philippe in deze belangrijke stamboom. Philippe II dOrléans - de rol gespeeld door Philippe Noiret in Que xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Fête commence- was de zoon van de enige broer van Louis XIV, de grote Roi Soleil .
Deze Philippe II (geboren in 1674) was intelligent, maar onhandig in de jacht en in de gevoelens tegenover vrouwen. Hij danste bovendien slecht tijdens de bals van Versailles. Hij droeg als kleuter reeds de titel van Hertog van Chartres, kreeg een opleiding van militair en van diplomaat, en genoot van het leven eigen aan de edele lui van toen. Aan de zijde van de jonge Chartres werd steeds gezien labbé Dubois, leraar en geestelijke leider. Deze Dubois was een goddeloze, aalgladde en hebzuchtige priester.
De zonnekoning Louis XIV, geeft aan zijn neefje een post in het leger, maar hoopt ook dat hij spoedig door een kanonbal van zijn paard zal worden geschoten. Het verloopt door godswil anders, zeker ook in de hel van Neerwinden. Te Versailles wordt hij door de courtisanes en mouwvegers al vergeleken met de militaire genie Le Grand Condé, hetgeen jaloersheid opwekt. Daarom neemt Louis XIV zijn neef uit de oorlogsvoering weg, trouwt hem met la Demoiselle de Blois, de dochter die hij heeft met Madame de Montespan. Gedurende enkele jaren studeert Philppe II flink verder. Later in 1706 krijgt hij dan toch eindelijk een topfunctie in het leger. Zijn houding is er gewoonweg schitterend, zodat de entourage van de ouder geworden Louis XIV beseft dat hij een grote leider kan zijn.
Il m'est arrivé, dans le passé, de ne point apprécier les agissemens de mon neveu. Mais celuy-cy a su changer ses manières, pour le mieux et je l'espère, pour de bon.
( Opinie van de oude Louis XIV over zijn neef Philippe II dOrléans )
Wie waren de ouders van Philippe II van Orléans ?
Het waren toen rare tijden. De koningin van Frankrijk , echtgenote van Louis XIII, was reeds 22 jaren getrouwd en nog steeds was zij kinderloos. Toen werd zij plots tweemaal zwanger en baarde twee zonen : Louis (1638) en Philippe (1640). Terwijl Louis een koninklijke opleiding kreeg , werd dit aan de tweede prins onthouden. De traditie wou dat de tweede zoon van de Franse koning de titel Hertog van Orléans mocht dragen. De koningin maakte van dit zoontje het meisje dat zij nooit kreeg. Haar biechtvader Mazarin vertrouwde de jonge hertog toe aan zijn neef, met de bedoeling dat die zoon nooit te veel ambitie zou hebben.
Deze tweede zoon, Philippe I is gekend als Monsieur , Duc dOrléans, Frère Unique du Roy . Hij woonde op Le Chateau de Saint-Cloud, ook genaamd La Maison de Gondi.
Vandaag - nu homoseksualiteit beter aanvaard is - worden Louis XIII, Mazarin, en ook Monsieur, geciteerd als groten die toen reeds hun geaardheid niet geheim hielden.
Monsieur was gelukkig getrouwd met Madame (3). Zij had een stevig Germaans uiterlijk. Omwille van haar politiek huwelijk veranderde zij moeiteloos van het protestantse naar het katholieke geloof, zodat zij als enige schoonzuster van Louis XIV de tweede belangrijkste vrouw werd in Europa, op het einde van de XVIIde eeuw. Deze Duitse was zeer intelligent. In die tijden toen dames van adel salons animeerden waar het schrijven van brieven een belangrijke bezigheid was, kon Madame Elisabeth-Charlotte von Wittelsbach-Simmern zich goed bezighouden. Voltaire schreef 10.000 brieven. Elisabeth-Charlotte ondertekende er 60.000. Tussen haar eminent gezelschap vertoefde de wiskundige Gottfried Wilhelm von Leibnitz. Haar geschriften zijn vooral voor de Duitse historici een rijke verzameling.
Nadat haar eerste kind stierf , kreeg de schoonzuster van de zonnekoning een nieuwe zoon : Philippe II, de hertog die later zal deelnemen aan De Slag van Neerwinden. Op zijn beurt zou deze zoon goed zorgen voor die prachtige stamboom van zijn familie . Hij had officieel elf kinderen (bij zijn echtgenote en bij vier andere dames).
Naast zijn moeder leverde ook een vriend van Philippe II dOrléans een flinke bijdrage tot de geschiedenis : Louis de Rouvroy, Duc de Saint-Simon.
Als jonge musketier streed deze edelman mee te Neerwinden. Nadien ontgoochelde de krijgskunst hem. Zijn militaire loopbaan liet hij varen om proza te schrijven. Volgens geleerden is Saint-Simon
perhaps the world greatest writer on the prestige, the ambitions, the uncertainless and the irony of public life) (4) .
(3) Er zijn veel namen voor Elisabeth-Charlotte. Soms door haar tijdsgenoten, Princesse Electorale Palatine du Rhin, genoemd, is zij ook Elisabeth-Charlotte van Beieren (Bavière/Bavaria), Elisabeth-Charlotte von Wittelsbach-Simmern, Charlotte Elisabeth von der Pfalz, Lieselotte von der Paltz , of la Princesse Palatine.
Dit laatste is een bijnaam want de wettelijke Princesse Palatine was iemand anders volgens het Heilig Roomse Rijk, een verschil in zienswijze die leidde tot de successieoorlog waarvan Neerwinden 1693 een hoofdstuk is .
(4) Les Mémoires de Saint-Simon. Tien jaren (1739-1749) om deze 8000 blz (43 volumes) te schrijven. Zeer belangrijke bron over de periode 1691 / 1723 . Dit is een meesterwerk over geschiedenis en kan nu via internet gelezen worden.

|