Na een rustige rit kon men vanaf de busparking aan de eerste wandeling beginnen.
Bezoek HISTORIUM
Enkele kustdeelnemers stonden de groep op te wachten.
Jacques waande zich al in de 15de eeuw ...
In het atelier van de grootmeester Jan Van Eyck was het een en al drukte.
Het bezoek was een belevingsattractie. We stapten door waarheidsgetrouwe decors waarin film, muziek en speciale effecten versmelten tot een magische ervaring. Op die manier beleefden we een spannend liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de gouden tijd van Brugge. Het was meer dan zien en horen. Je ruikt en voelt hoe het leven er toen was.
Dit dankzij de praktische audiogids.
Het verhaal nam ons mee naar de 15e eeuw, 1435, om precies te zijn. We beleefden de dag waarop Jacob de liefde van zijn leven ontmoet...
De jonge Jacob werkte voor Jan Van Eyck, de beroemde schilder, en moet in de vroege ochtend het model Anna en de halsbandparkiet Frederico afhalen op de Brugse kaaien. Maar niet alles verloopt zoals gepland...
Foto Johan Verkinderen
Bezoek Romaanse BASILIEK
Basiliuskapel
Beneden ligt de Sint-Basiliuskapel (1139-1149), de enige volledig bewaarde Romaanse kerk van West-Vlaanderen gewijd aan de Heilige Basilius. Dit was de huiskapel van de graven van Vlaanderen, meer bepaald van Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen (die het Heilig Bloed naar Brugge zou hebben gebracht).
De Heilig Bloedkapel
De Basiliuskapel werd de onderbouw van de gotische bovenkapel,de Heilig Bloedkapel, waar de relikwie wordt bewaard van het Heilig Bloed, die elk jaar op Hemelvaartdag wordt rondgedragen in de Heilige Bloedproccessie. Ook de Heilig Bloedkapel was oorspronkelijk Romaans, maar werd in de 15e eeuw in gotische stijl gerenoveerd. Tijdens de Franse Revolutie werd de bovenkapel grotendeels verwoest en in 1819-1839 opnieuw opgebouwd. Ze is thans een pronkstuk van neogotische aankleding.
In de Vlaamsche POT
Na het aperitief en de lekkere typische Brugse stoofpot was het tijd om aan de "chocoladewandeling" te beginnen.
Plaatselijke gidsen loodsten ons tot de bekendste en speciaalste chocolateriën van de stad. Godiva / Dumon / B&B / Persoone en Depla stonden op het programma.
Onze deelnemers werden in drie groepen gesplitst.
Bij het proeven van zovele exclusieve smaken was de verwondering steeds nabij.
Foto André Van Dyck
Na heel dit geproef en gewandel was een terrasje welkom.
De koffietafel in 't Biezemhof te Aalter was nog een lekkere en gezellige afsluiter.
Foto's en samenstelling secretaris André.
20-03-2014
Bezoek RED STAR LINE
Bezoek aan het museum RED STAR LINE
Antwerpen
Na een wandeling over de Keizerlei en de Meir kwam men, bij een stralend zonnetje, tot bij het restaurant de STADSHERBERG voor een aperitief en een super lekkere 3-gangenmenu.
Wanneer iedereen zijn "plaats" gevonden had kon men vele nieuwtjes uitwisselen. Het was trouwens de eerste uitstap van de 20ste jaargang!
De vertrekhall in 1914 en nu 2014
Voor miljoenen mensen uit heel Europa waren de loodsen van de Red Star Line op het Antwerpse Eilandje de start van een nieuw bestaan in Amerika.
De Nieuwe Wereld was het beloofde land voor wie op zoek was naar een beter leven .
Aan de Rijnkaai vertrokken tussen 1873 en 1934 bijna twee miljoen landverhuizers .
In de loodsen werd beslist of ze hun droom in de VS Canada konden najagen .
Wie afgekeurd werd, bleef achter.
Met heel wat posters en affiches lokte men de geïnteresseerden om de overtocht te maken.
Op het dek van het schip...een en al plezier ! Nog een wachtende ?
Een reis voor het leven, een verhaal ...
via Red Star Line.
Sommigen gingen alleen, anderen met hun gezin.
Nog anderen lieten jaren later de achtergeblevene familie nakomen.
Niet iedereen emigreerde voor altijd . Heel wat landverhuizers wilden snel geld verdienen en daarna naar huis terugkeren .
Wie na de rondgang nog de moed had te voet (of met de lift) de toren te beklimmen kreeg een panoramisch uitzicht over de stad.
Een drankje nadien in de cafetaria was welverdiend.
03-01-2014
Nieuwjaarsdrink 2014
Nieuwjaarsdrink 2014
Bij deze bijeenkomst was er een gezellige drukte ... Ons oudste lid Paul Wispelaere ( 93 j ) was zoals steeds op post en Marita Kerremans schonk de glaasjes vol ...
Een deel van de aanwezigen konden niet wachten tot iedereen aanwezig was om het glas te heffen.
fotografe : Herta Jansen
Secretaris André samen met de dames Marita en Monique die met hun partners Paul en Willy voor de organisatie van het aperitief zorgden.
15-12-2013
BESTE WENSEN 2014
Aan al onze bezoekers
onze Beste Wensen voor 2014
Veel kijk en leesgenot !
Het bestuur
Jacques André Luc André Alex
23-11-2013
VIDEO-NAMIDDAG 2013
VIDEO-NAMIDDAG
Opnieuw werden alle leden uitgenodigd de video- en fotomontages te komen bekijken in de lokalen van
AXA BANK te Berchem.
Voor het eerst kreeg dhr. André Van Dyck het woord als nieuwe voorzitter van onze vereniging. Zijn voorganger Jean-Marc Wielandts werd door hem geprezen voor zijn jarenlange inzet welke hij omwille van gezondheidsredenen moest stopzetten.
Hijzelf voelt zich zeer vereerd te zijn aangesproken om het voorzitterschap te mogen waarnemen en beloofde zijn best te doen. Van onze aanwezige leden kreeg hij al het volle vertrouwen wat met een daverend applaus werd bekrachtigd.
Secretaris André gaf vooraf bij elke projectie een korte en soms ludieke inleiding. Jacques was van dienst als operator en Rudi zag dat het goed was !
Onze cineasten: Rudi Broeckx, Herta Jansen, Jacques Moonen, André Valaert, Paul Van Noten, Luc Verschooren en
Johan Verkinderen.
Tijdens de pauze werd er koffie/thee en een lekker stukje taart aangeboden. Er werd nog heel wat nagepraat over de meegemaakte daguitstappen en/of buitenlandse reis. Zelfs de aanwezige gids bij de Riviercruise op de Seine was vanuit Ieper ingegaan op onze uitnodiging wat door de deelnemers geaprecieerd werd. Hij schreef nadien alle lof toe aan alle cineasten.
26-09-2013
Zeeuwse eilandentocht en mosselfestijn
Zeeuwse eilandentocht
De rit naar Kruiningen verliep rustig. Het Hollandse landschap was ons niet vreemd. De ontvangst in het Dorpshuis voor een koffie met plaatselijke bolus werd ingeleid door een zeer optimistische dame. Men kreeg er nog een filmpje over "de mossel" bovenop!
Bezoek aan Prins & Dingemans
Yerseke
Van zaadje tot mossel ... het hele proces werd deskundig verteld.
Consumptiemosselen worden op een duurzame en daarmee milieuvriendelijke wijze gekweekt in de Waddenzee en de Oosterschelde. Als "grondstof" wordt hiervoor mosselzaad (babymosseltjes) gebruikt. Dit mosselzaad groeit na het zaaien op de kweekpercelen in 2 à 3 jaar op tot een consumptiemossel.
Door de sector wordt dus hard gewerkt om de hoeveelheid mosselzaad via alternatieve methoden aan te vullen. Koninklijke Prins & Dingemanse doet dit onder andere in de vorm van een mosselzaad-invanginstallatie (ook wel MZI genoemd).
Het degusteren kon dus niet uitblijven ! De mosseltjes smaakten heerlijk in het restaurant DE BRANDING .
Onze oudste deelnemer speurde de horizon af ...
Het haventje van Yerseke
Bij de wandeling vertelde gids Jan tot waar de vaartuigen vroeger binnen vaarden.
Naar Zierikzee
Voor een relatief kleine stad telt Zierikzee een groot aantal monumenten. Handel, nijverheid en visserij bracht de stad rijkdom, welvaart en schoonheid. Hierdoor had Zierikzee al in het begin van de 15de eeuw een belangwekkend silhouet met muren, poorten, kerken, toren en molens.
De oude stadspoort geeft toegang tot de gezellige binnenstad met vele winkeltjes en gezellige terrasjes.
Men moest af en toe ook eens naar omhoog kijken.
Wandeling in het stadje VEERE
Ook over Veere hoorden wij heel wat nieuwtjes.
Veere was ooit een machtige handelsstad aan het Veerse gat. Nu is Veere een prachtig stadje aan het Veerse meer. De rijk beladen schepen uit Schotland hebben plaats gemaakt voor jachten in de havens. De pakhuizen en oude straatjes waar je heerlijk kunt ronddwalen herinneren nog aan de glorietijd.
De winkels in Veere zijn ook op zondag geopend.
Hoe die kanonnen hier terecht kwamen was dan weer een ander verhaal.
Wij reden over de Zeelandbrug en de Pijlerdam langs de Delta-Expohaven.
De dag werd afgesloten met een broodjesmaaltijd waarbij in Nederland de gebruikelijke "croquet". Ook vooraf een tomatensoepje was men niet gewoon. Als laatste avondmaal van dit seizoen werd dit fel gesmaakt.
Opmaak secretaris André
29-08-2013
De TOVENAAR van OZ
Onze beperkte groep deelnemers vroeg op post ... voor het mooie openluchtspektakel van het sprookje
"De tovenaar van Oz"
22-08-2013
LOUVRE-LENS
Bezoek MEMORIAL VIMY
Canadian National Vimy Memorial
Canadian National Vimy Memorial
Het Canadian National Vimy Memorial ( Monument commémoratif du Canada à Vimy) is een oorlogsmonument in Frankrijk ter nagedachtenis van de Canadese soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument staat in de gemeente Givenchy-en-Gohelle op een herdenkingssite op de heuvelrug van Vimy (Vimy Ridge). De omliggende herdenkingssite is een bewaard slagveld uit de Slog van Vimy. Het monument werd ontworpen door Walter Seymour en na elf jaar bouwen in 1936 ingewijd. Het wordt onderhouden door de Veterans Affairs Canada.
Gids Marc had ons heel wat meer te vertellen ...
Het monument staat op het hoogste punt van de heuvelrug. De hele site is zo'n 100 hectaren groot.. Het terrein is een bewaard slagveld met kraters en onontplofte munitie. Het werd herbebost en is niet toegankelijk wegens ontploffingsgevaar.
Het onderhoud wordt begraasd door schapen.
Op de buitenmuur van het monument zijn 11.285 namen ingeschreven van Canadezen die sneuvelden in Frankrijk wiens graf onbekend is.
Mother Canada rouwt om haar doden. De twee pylonen stellen Frankrijk en Canada voor.
Bezoek LOUVRE-LENS
Waarom een tweede Louvre? Het Parijse Louvre is niettegenstaande zijn immense afmetingen te klein geworden. Uitbreiden is zowel praktisch als financieel geen haalbare kaart. Met dit filiaal in Lens bereikt men eveneens heel wat bezoekers die niet tot Parijs zouden komen. Zo kunnen belangrijke werken uit de bewaarruimten aan het publiek getoond worden. Wij bezochten dit nog gratis ...
De planten op het groot aangelegd terrein dienen nog te groeien.
Bij de weergave van de tijd kon men zijn hand op een afgebeelde hand leggen...dan volgde een tekst.
Eveneens was er een tijdelijke internationale tentoonstelling over "Rubens in Europa" die enkelen van onze groep bezocht.
Ook in de Grote Galerij was er een Rubens te zien.
Niettegenstaande het vele volk kon men toch alles van nabij bewonderen.
Zowel langs de buitenkant als de binnenkant waren er decoraties en inscripties op deze sarcofagen te zien.
Enkele van onze deelnemers keken verwonderd naar die eeuwenoude beelden die nog intact zijn.
"La Liberté guidant le peuple" van Eugène Delacroix kreeg een bijzondere plaats toegewezen.
Vooraf dachten wij dat we niet alleen zouden zijn wat het geval was. Eens de grote toeloop zich verspreidde kon men rustig alle beelden en schilderijen bewonderen.
Kunstwerken tonen de evolutie der wereldstijlen door de eeuwen heen.
Op de benedenverdieping kon men met aanraakschermen heel wat geschiedenisprenten oproepen.
Dit extra-tussendoortje als daguitstap werd met een koffietafel afgesloten.
Foto's en opmaak : André Valaert
17-07-2013
CRUISE OP DE SEINE
Cruise op de Seine
Wij reserveerden de MS FRANCE ( 110 m lang ; 11,40 m breed) via CroisiEurope om van Honfleur naar Parijs te varen.
Bezoek AMIENS
De kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw (Notre-Dame) is de grootste gotische kerk van de Franse stad Amiens, hoofdstad van Picardië.Op 12 december 1856 werd zij door paus PIUS IX verheven tot basiliek. Sinds 1981 staat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Onze groep deelnemers aan de trappen van de kathedraal.
Het kustdorpje ETRETAT Wij kregen uitleg over de krijtrotsen.
Op sommige plaatsen heeft de zee natuurlijke poorten gemaakt die wij op afstand konden bekijken ...
Deel van de groep voor de wandeling. Foto Johan Verkinderen
Een onderlinge babbel voor het vertrek.
Bezoek HONFLEUR
Een geluk of niet, het was zaterdagmarkt met veel ambiance.
Rondrit in de CALVADOS
Een bezoek aan de distillerie COEUR DE LION in Caudray-Rabut viel in de smaak.
Men kreeg de nodige uitleg met daarna een proeverij.
Kort bezoek aan de kerk van CAUDEBEC-EN-CAUX op zondagmorgen.
Bezoek ROUEN
De stad van Jeanne d'Arc.
Uitvoerig werd nagegaan of haar roeping al dan niet door God was ingegeven, o.a. door een onderzoek naar haar maagdelijkheid.Op 30 mei 1431 werd ze als 19-jarige ter dood veroordeeld en liet het leven op de brandstapel.
Collega Luc probeerde de bijzondere kerk van Jeanne d'Arc volledig op zijn scherm te krijgen ...
Rondrit langs TROUVILLE & DAUVILLE
Wandeling op het aangelegd houten wandelpad. Bemerk hoe men zich afschermt tegen de zon !
PARIJS
Een rondrit langs de bijzonderste plaatsen . De geïnteresseerden wandelden over de voetgangersbrug Simonne de Beauvoir tot de vier boekentorens en bezochten de prachtige inkomhal van de bibliotheek.
Site François MITTERRAND : deze betreft : "de bouw en de inrichting van een van de grootste en de modernste bibliotheken van de wereld, die alle gebieden van de wetenschap beslaat, voor iedereen toegankelijk, die de modernste technologie op het gebied van gegevensoverdracht gebruikt, van op afstand te raadplegen is en samenwerkt met andere bibliotheken in Europa."
In juli 1989 ontwierp de architect Dominique Perrault een rechthoek van ongeveer 60.000 m², waarvan de hoeken worden gevormd door vier L-vormige torengebouwen, met een park van circa 12.000 m² in het midden. Het ontwerp van de torens moest een opengeslagen boek uitbeelden. De torens zijn genoemd naar het deel van de collectie dat erin is opgeslagen:
Tour des temps (Toren van de tijd)
Tour des lois (Toren van de wetten)
Tour des nombres (Toren van de getallen)
Tour des lettres (Toren van de letters)
Tijdens de bouw traden vertragingen op. Uiteindelijk werd het complex op 20 december 1996 geopend, ruim elf maanden na het overlijden van Mitterrand op 8 januari 1996.
Op de Site François Mitterrand wordt het grootste gedeelte van de bibliotheekverzameling bewaard: ongeveer tien miljoen boeken, 350.000 kranten- en tijdschrifttitels, ongeveer één miljoen microfiches en evenzoveel geluidsopnames.
Gids Michiel leidde ons langs allerlei straatjes en pleinen. Rudi en Herta Broeckx aan de piramide van het Louvremuseum.
Wandeling op MONTMARTRE met Place du Tertre
Familie Michel en Jacqueline LEMINEUR-fOBE genoten rustig van het aperitief.
In het restaurant LA BONNE FRANQUETTE genoot men van een "Kir et feuilletés,Terinne de Saint-Jacques sauce verte, Cuisse de Canard à l'orange confit, Emotion chocolat, Cuvée de la Bonne Franquette et Café .
Speciaal voor alle gasten werd de laatste avond vanaf 22u een vaart op de Seine aangeboden.
Wie op het dek zat genoot er extra van !
Zoals gebruikelijk hield men de laatste avond een receptie waar secretaris André een kort overzicht gaf over de 6 voorbije prachtige dagen. Ook Monique Cassimons kon het niet laten en zette alles op rijm...
Na een formidabele middaglunch in restaurant L'Escarmouche werd deze reis afgesloten.
Hopelijk nog meer bekijks tijdens de videonamiddag in november .
Foto's en opmaak: André Valaert
20-06-2013
Distillerie de Biercée en stad Charleroi
Bezoek distillerie de Biercée in Ragnies
Wij ontdekten in een mooie abdijvierkantshoeve uit de 16de eeuw de geheimen van het distilleren.
Het geleid bezoek begon met een audio-visuele presentatie over de geschiedenis van de Distillerij van Biercée. Deze ontstond in 1946 toen een Normandiër er zijn familie kwam bezoeken na de oorlog. Hij maakte 'eau-de-vie' van gevallen fruit uit de vele boomgaarden die de streek telde. Foto Rudi Broeckx
Daarna volgde een rondgang tussen de oude instrumenten en een speelse voorstelling van gebruikte specerijen in de kruidenkamer.
In een grote gerestaureerde schuur vinden alle bewerkingen plaats. Het ontschillen en persen van het fruit (wat merendeels uit Spanje komt). Wij kregen te horen hoe 10 kg fruit één fles brandewijn of likeur werd. Anno 2012 produceerde men meer dan 200.000 flessen waaronder een calvados, verschillende likeuren eau-de-vies en de gelauwerde Poire Williams N°1. Sinds kort is er ook de gin. (bevat oa fruit, kruiden, specerijen, bloemen maar ook venkel en cacao).
Naar beneden waar de brouwsels in houten vaten kunnen rijpen.
De brasserie "La Grange des Belges" is gedecoreerd met een unieke collectie van emaille platen.
Na het warm middagmaal was er een degustatie van Eau-de-Villée inbegrepen.
de stad CHARLEROI
Deze barokke Sint Christoffelkerk, welke een basiliek is, werd na de belegering door de Franse revolutionnaire troepen in 1794 gedeeltelijk heropgebouwd in 1863. Een koepel met een diameter van 9 meter en een hoogte van 48 meter domineert. Gids Marc vertelde ons nog heel wat meer weetjes...
De stad .
Een prachtige galerij ... met lege panden ...
Jules Destrée (1863-1936) politicus, voorloper van de socialistische partij. Hij ging de geschiedenis in met volgende zinsnede uit zijn brief aan koning Albert 1 : "Sire u regeert over twee volkeren.
In België zijn er de Walen en de Vlamingen, er zijn geen Belgen."
Aan de Koning Boudewijnbrug was een beeld "de staalarbeider" van Constantin Meunier te bewonderen.
Na de wandeling was een beloofd terrasje welgekomen.
Foto's Firmin Van Belle
André Valaert
21-05-2013
DIEST , AARSCHOT en brouwerij HAACHT
BEZOEK aan de stad DIEST
Diest was een graafschap van het Karolingische rijk. De stad dankte haar opkomst aan haar gunstige ligging, de handelsweg Brugge-Keulen en aan de rivier de Demer.
In 1229 kreeg Diest stadsrechten van HENDRIK I, hertog van Brabant.
In de 14de en 15de eeuw leefden de inwoners in grote welstand door een drukbezochte landbouwmarkt, graan- en veemarkten, maar vooral door de lakennijverheid en -handel. Het Diestse laken was op bijna alle grote West-Europese markten te koop.
Oranje-Nassau
In 1499 kwam Diest door ruil in het bezit van Engelbrecht II van Nassau , graaf van Nassau. Een van zijn opvolgers, René van Chalon, voerde ook de titel Prins van Orange . Zo bleef Diest eigendom van het huis Orange-Nassau tot in 1795, toen de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk werden aangehecht. De oudste zoon van Willem van Orange, Philips Willem, ligt er begraven in de Sint Sulpitiuskerk. Heden ten dage voert koning Willem-Alexander der Nederlanden nog steeds de adellijke titel Baron van Diest.
Ondanks de regen vernam men van de gidsen interessante weetjes ...
De tweede groep volgde een andere weg en had geen paraplu nodig ...
Alle straten waren opvallend bevlagd .
Het Begijnhof Aan de rand van de stad bevindt zich het door Unesco erkend begijnhof. Net zoals in andere steden werd het begijnhof gebouwd op goedkope, marginale gronden buiten het centrum, in dit geval het lage drassige terrein aan de Begijnenbeek.
Het werd gesticht in 1253 door Arnold IV, Heer van Diest, en opgeheven in 1796 tijdens het Franse bewind.
Als we onder de Rubensiaanse toegangspoort uit 1671 wandelden, voelden we onmiddellijk de sereniteit , harmonie en besloten karakter van het middeleeuwse begijnleven. De meeste van de 90 huizen en conventen dateren uit de 17de en 18de eeuw.
De begijnen dreven veelvuldig handel, hadden veel contacten met buitenstaanders. Pastoor Van Essche stelde nieuwe statuten op en voerde ingrijpende hervormingen door. Hiermee reageerde hij tegen de lossere zeden, bijgeloof en verminderende devotie . Er kwamen volgende maatregelen:
Het begijnenkleed werd zwart in plaats van grijs, als uiting van boete en inkeer.
Contacten tussen begijnen en stedelingen werden zo veel mogelijk beperkt. Een weg dwars door het begijnhof die naar de Demer en de vesten leidde kon worden afgesloten (in ruil stond de pastoor een stuk land van het begijnhof af aan de stad voor een nieuwe weg rondom het begijnhof).
Handelsactiviteiten moesten worden beperkt.
Zowel begijnen als omwonenden voelden zich benadeeld door deze maatregelen en trokken naar de schepenbank. Door de aard van de beschuldigingen die werden geuit tegenover de pastoor, kwam ook de inquisitie eraan te pas. In 1548 werd de pastoor echter van alle beschuldigingen vrijgesproken.
Bij aankomst in de kruidentuin werden wij vriendelijk ontvangen door een Mevrouw die in een oud begijnhuisje cursussen geeft en zelf gemaakte vlierbollen verkoopt aan de bezoekers.
Bezoek aan de stad AARSCHOT
Een warm middagmaal in restaurant DE ZWAAN op de markt was welgekomen.
Volgens een legende zou het toponiem Aarschot komen van Arendschot. Het verhaal gaat dat Aurelianus een arend neerschoot en op de plek waar die vogel neergekomen is, zou Aarschot, of Arendschot, gesticht zijn. De plaats waar de bek van de vogel neergekomen zou zijn heet nu Bekaf.
Aarschot kan zich zonder veel schroom de Beeldenstad van het Hageland noemen. Door het stadscentrum en de deelgemeenten heen zijn tientallen meesterwerken te ontdekken.
Met plaatselijke gidsen kreeg men een leerrijke rondgang ... met al die regen erbij was het eens iets anders...
De in 1999 gerestaureerde begijnhofhuisjes tonen nog de traditionele Brabantse bak- en zandsteenarchitectuur uit de zeventiende eeuw.
Brouwerij HAACHT
Het was ingenieur Eugène De Ro, die in 1898 het eerste bier brouwde en de bestaande melkerij omdoopte tot "Brouwerij en Melkerij van Haecht". Al vlug speelde de brouwer in op het nieuwe fenomeen, de pils.
De laatste decennia werd er enorm geïnvesteerd in nieuwe productietechnieken. Na de vernieuwing van de gisting, lagering en filtratie in 1990 volgde de realisatie van een nieuwe bottelarij in 2002. De laatste vernieuwingsfase was de nieuwe vatenafvulhal. De vaten worden gewassen, gekeerd, gevuld, met stop voorzien en per 6 op een pallet gezet voor verzending. Eén operator bedient alle knoppen en loopt rond om te zien of alles in gang blijft. Een fantastisch schouwspel !
Bij het brouwerijbezoek was er een degustatie voorzien in het "Brouwershof", rechtover de brouwerij wat vroeger de woonst was van de stichter. Tussendoor serveerde men broodjes, sandwiches, rozijnenbrood, bruin brood, allerhande beleg, koffie ...er werd zelfs rode wijn geschonken ! Een daguitstap om niet te vergeten.
18-04-2013
Bedrijfsbezoek COLRUYT & Nat.Plantentuin MEISE
Bedrijfsbezoek COLRUYT
COLRUYT is een multinationale Belgische supermarktonderneming. Het familiebedrijf is in 1925 in Halle door Franz Colruyt opgericht. In 1958 nam zijn zoon Jo Colruyt het over en sinds 1994 wordt het bedrijf geleid door Jef COLRUYT, de zoon van Jo.
Tijdens de overzichtelijke filmvoorstelling werd een koffie met een wafeltje aangeboden. Men toonde ons de weg die de "tomaat" aflegde: van de vroegmarkt in Mechelen , via het distributiebedrijf in Halle tot in de winkel dezelfde dag. Dit geldt voor bijna alle groenten en fruit. Verser kan niet !
Een warm middagmaal stond ons te wachten in Restaurant ALSPUT ," het gezelligste plekje van de Zennevallei" schrijft men op het visitekaartje. Het mag gezegd : het is er nog lekker ook !
En maar vertellen en uitleggen ...
Bezoek aan de
Nationale Plantentuin in MEISE
In de Nationale Plantentuin van België ( in 2014 van Vlaanderen) bestuderen wetenschappers vooral de inheemse en Afrikaanse planten. Naast de bloemplanten bestudeert men ook algen, korstmosssen, mossen en paddestoelen.
Eén van onze fotografen in actie...
Een geïnteresseerde collega op uitkijk ...
Tijdens de wandeling in het park en in de serres kreeg men vele weetjes te horen van de plaatselijke gidsen.
Na de rondwandeling deed een frisse pint of koffie in de ORANJERIE deugd.
De uitstap werd afgesloten met nog een lekkere koffietafel in Den Boomgaard te Wolvertem.