Vrijdag 16 februari.
Vandaag een excursie en dameslunch in Stellenbosch van de Bolandgroep van IWC. We worden om 11.15 uur verwacht bij de wijn estate van J.C. Le Roux, de bekendste champagnemaker in Zuid-Afrika, opgericht door de Fransman Jean Le Roux, die zich in de tijd van de emigratie van de Franse Hugenoten zich hier heeft gevestigd in 1704 en is begonnen met 8000 wijnplanten in Devon Valley.
http://www.jcleroux.co.za/
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ik volg de route via de N1 en de R304
Het wijn landgoed in Devon Valley. De meeste druiven zijn de Pinot Noir en de Chardonnay.
Het is de eerste keer, dat ik met deze subgroep van IWC meedoe en we zijn met 17 dames en er is nog 1 Nederlandse dame bij en die ken ik toevallig wel en dat is Miep Tan.Om 11.30 uur begint een rondleiding door het gebouw, waar we eerst een film zien van het proces om champagne te maken.
Ik vind nog een Nederlands talige site met uitleg over champagne maken.
http://www.wijnhandelmoinot.nl/productie%20proces.htm
Champagne Type percentage likeur
Extra-Brut/Brut Integral/brut Zero 0%
Brut 1%
Extra-sec 1-3%
Demi-Sec/Dry 3-5%
Doux 8-15%
De eerste gisting gebeurt in metalen tanks.
Na de processen worden de champagnes in de fles gedaan en tijdelijk voorzien van een kroonkurk (bierdopje), en opgeslagen in de koele kelders van de champagne huizen.
Hier kan je de kroonkurken goed zien.
De tweede gisting in de champagnefles,
de belletjes worden geboren!
De tweede gisting duurt ongeveer 5 tot 8 weken. De giststoffen zetten zeer geleidelijk de suiker om in alcohol en koolzuurgas, die beide in de wijn worden opgenomen. Zo worden -door dit natuurlijke gistingsproces- de kleine, fijne belletjes geboren, die karakteristiek zijn voor Champagne. De Champagne bubbel is geboren!Tijdens de tweede gisting en rijping ontstaat een residu van gist in de fles. Voordat de Champagnes klaar zijn worden de flessen eerst nog 5 weken schuin in een zogenaamde pupitre gezet en worden ze iedere dag gedraaid door een rumueur. De rumueur draait de flessen niet alleen hij zet ze iedere dag ook net een beetje rechterop zodat uiteindelijk al het residu in de hals van de fles zit.
De flessen worden op zijn kop bewaard en via de lopende band aan de rechterkant op de foto gaan ze een machine in waar de kroonkurk eraf gaat en het residu schiet uit de fles.
Voor het dégorgement (verwijderen van gist residu) wordt de hals van de fles bevroren. De kroonkurk gaat er af en het residu schiet uit de fles. Om de verspilde champagne tijdens dit proces aan te vullen word de fles afgevuld met een oude zoete wijn die bepaald of het een brut, demi-sec of sec word. Daarna wordt de champagne kurk op de fles geperst en worden de etiketten aangebracht.
De kurken komen uit Spanje of Portugal waar de beste kurkeiken zijn. De vorm van de champignon in de kurk ontstaat pas nadat de kurk in de fles wordt geperst.
De langdurige rijping
Nadat de wijn is veranderd in Champagne en het residu uit de fles is, rust deze nog verscheidene jaren in de kelders tot het rijpingsproces van de Champagne geheel is voltooid. Daarna wordt de champagne verkocht en bruist hij overal ter wereld.
Le Roux maakt echte champagne op de Franse manier en dat wordt hier methode Cap Classique genoemd (methode Champenoise). Zie beschrijving hierboven.
De beste champagne (combinatie van de Pinot Noir 25% en de Chardonnay 75%) van deze estate heeft de naam Pongraçz, een beroemde kenner van de edeldruif.
Na de rondleiding gaan we naar buiten om te zien hoe vroeger een champagnefles werd geopend met een sabel.
Ik koop altijd de vonkelwijn van dit merk en kies dan de Sauvignon Blanc. Een fles vonkelwijn kost R46 = 5 euro.
Dit is de Pinot Noir Rosé
Na de rondleiding mogen we diverse soorten echte champagne proeven.
Ik zit aan een tafel met 3 dames, waarvan 2 van Duitse afkomst (Renate en Ursula), en ik herken nog een Zuidafrikaanse dame Annemarie van de U3A en bridgen. We bestellen samen een kaasplateau voor 1 persoon voor R40 en deze portie is groot genoeg om iets te knabbelen tussen de glaasjes champagne door.
Daarna gaan we voor de lunch naar het restaurant Mana, dat naast Le Roux ligt. Er zijn tafels voor 8 personen gedekt en ik zit aan een tafel met 6 dames van Duitse afkomst, die allemaal bij elkaar gaan zitten en 1 dame uit Franstalig België. Er is een 2 keuze menu incl. 1 glas wijn voor R130. Om 15 uur is deze bijeenkomst voorbij.