Koffieticje nummer één van het nieuwe jaar...prosit!
IJskoffie met amarettini
Ingrediënten:
350 ml sterke, hete espresso of koffie
80 g suiker
1 vanillestokje
100 g room
2 cl espresso
amaretti-koekjes
Bereiding: * Roer in een kookpan 70 g suiker goed door 125 ml water. Breng dit aan de kook en laat 1 minuut borrelend koken. Voeg de espresso of koffi e toe. * Snij het vanillestokje overlangs open, schraap het merg eruit en doe beide in het mengsel van koffi e en siroop. Laat afkoelen. * Giet het mengsel door een zeef in een platte metalen schaal. Zet die 2 uur in de diepvries. Roer ondertussen om de 30 minuten eens krachtig met een vork door het mengsel, zodat er geen grote ijskristallen ontstaan. Roer alles op het einde nogmaals krachtig om. * Klop de room half stijf met de resterende suiker en de espresso. * Verdeel de granité over de glazen, doe er een lepel room bovenop en serveer naar wens met amaretti-koekjes.
In 2009 zijn er veel nieuwe plantsoorten ontdekt. Zeven daarvan zijn wilde koffiesoorten. De meeste hiervan zijn ontdekt in de bergen van Noord-Madagaskar. Twee van deze plantsoorten Coffea and Coffea boinensis hebben de grootste zaden van alle koffiesoorten. Ze zijn meer dan twee keer zo groot dan die van Arabica kofiee (Coffea arabica), de meest geproduceerde koffiesoort. Lees meer...
Carajillo is een Spaanse manier om koffie te serveren. In tegenstelling tot een Spanish Coffee die in veel restaurants op het menu staat gaat het hier niet om koffie met Tia Maria en slagroom. Carajillo is een klein glaasje sterke koffie met picardía (een Spaanse brandewijn die naar men zegt puur niet te drinken is).
Slecht nieuws voor mensen die denken dat het drinken van koffie helpt bij het sneller nuchter worden na een avond flink stappen. Een nieuwe studie aan de Temple Universiteit van Philadelphia toont dit aan op basis van onderzoek met labaratorium muizen.
De muizen kregen alcohol of cafeine toegedient waarna ze een doolhofparcours moesten afleggen. De muizen die cafïene toegediend kregen hadden geen enkel probleem met het afleggen van het parcours terwijl de "alcohol muizen" verdwaalde.
Wanneer de onderzoekers de muizen echter een combinatie van alcohol en cafeine (gelijk aan acht kopjes koffie) toediende leken de muizen relaxter en alerter maar slaagde ze er evengoed niet in om het parcours af te leggen.
Volgens de onderzoekers kan dus geconcludeerd worden dat iemand die veel koffie drinkt na een forse alcohol consumptie er alerter en relaxter uit kan zien maar evengoed nog zwaar onder invloed kan zijn. Koffie gemaakt van onze verse koffiebonen heeft voor zover nu bekend echter geen invloed op de rijvaardigheid.
Extra smaakdimensie met citroen... Citroen in de koffie prikkelt het gehemelte op een aangename manier. Serveer eens bij uw espresso een partje citroen rond de rand van uw koffiekopje. Je sterke koffie krijgt zo een extra smaakdimensie. Je kunt ook wat geraspte citroen- of sinaasappelschil toevoegen of een scheutje citroensap.
Een lekker én gezond alternatief voor suiker... Serveer eens een kuipje honing of een kandijstokje bij uw kopje koffie. Een lekker én gezond alternatief voor suiker.
Kaneel, een verrassend aroma... Voeg eens voor een verrassend aroma aan je kopje koffie een snufje kaneel toe aan je gemalen koffie. Ook kun je in plaats van een lepeltje een kaneelstokje gebruiken om mee te roeren.
Gember, echt bijzonder in de koffie... Een scheutje gembersiroop door je versgezette koffie of gemberpoeder op je gemalen koffie geeft ook een bijzondere smaak aan je koffie.
Erg lekker... Sterke zwarte koffie wordt extra lekker als er versgeklopte slagroom op geschept wordt. Maak het af met wat cacaopoeder en eventueel wat kaneelpoeder.
In kleine steelpan de koffieroom, honing, cacao, Creme de Cacao en cognac al roerend door en door heet laten worden. Koffie zetten en de slagroom met suiker stijfkloppen. Koffieroommengsel en espresso over koffiebekers of glazen verdelen. Slagroom erop scheppen en met wat cacao bestuiven. Direct serveren.
De winter staat voor de deur...waarom geen receptje voor een winterse koffie...
Koffie Winterdroom
Ingrediënten (voor 2 personen)
2 sterke koffie (200 ml)
200 ml hete cacao
1 mespuntje peperkoekkruiden
100 ml melk
suiker naar smaak
1-2 stukjes peperkoek ter decoratie
Bereiding
Roer de cacao en de peperkoekkruiden door de koffie
Schuim de melk op
Vul de glazen voor de helft met koffie. Vervolgens aftoppen met melkschuim. Voeg suiker naar smaak toe en bestrooi het geheel met kleine stukjes peperkoek
Serveren met verse peperkoek, een perfecte combinatie.
Wanneer de nacht is aangebroken, En de geliefden samenkomen, Dan delen zij de donkere chocolade, Die de passie door de aderen doet stromen. Dan is de hemel heel nabij, Dan zingt het hart en alle zinnen, Van liefde en geluk en van beminnen.
Ingrediënten : Douwe Egberts Senseo® Kenya koffie 2 dl warme melk en melkschuim 1/4 van een vanillestokje 1 koffielepel cacaopoeder 1 soeplepel rietsuiker 1 bolletje vanille-ijs
Bereiding : - Splijt het vanillestokje en deponeer een mespuntje van verse korrels in uw koffiekop. Voeg er het cacaopoeder en de rietsuiker bij. - Laat de melk opwarmen tot u een smeuïg en romig melkschuim bekomt en giet dit als eerste in je kop. - Plaats uw Douwe Egberts Senseo® Kenya pad in je Philips Senseo® machine en druk op de knop voor 1 kop. De koffie zal zich vermengen met de warme melk, de vanille en de rietsuiker. - Voeg een bolletje vanille-ijs toe, en bestrooi met cacaopoeder
Koffie wordt lekkerder als je het uit een eigen kop drinkt. Onderzoekers ontdekten dat mensen zich prettiger voelen als een koffie- of thee gedronken wordt volgens een bepaald ritueel, dat telkens hetzelfde is. Het drinken uit een favoriete (onderscheidende eigen) mok, zorgt op die manier voor een prettiger koffiemoment. Dus neem de favoriete mok van thuis voortaan elke dag mee naar het werk. Of, als de koffie op het werk beter is dan de Senseo van thuis, andersom.
Brasilia koffie Meng in een mixer een kopje espressokoffie, een eetlepel room, twee eetlepels rum, twee eetlepels bruine suiker en een theelepel vanillesuiker. Serveer dit in een theeglas en voeg er een blokje ijs aan toe
Goden koffie Serveer een espressokoffie in een theeglas en voeg al roerend een borrelglaasje advocaat toe. Vul af met slagroom en een toefje cacao.
Bretonse koffie Meng een volle eetlepel bruine suiker met een borrelglaasje Calvados. Goed roeren en hierover een hete espressokoffie gieten. Vul het kopje af met slagroom en strooi hierop een toefje kaneel.
Napolitaanse koffie Schenk een borrelglaasje Vieux in een theeglas en vul dit aan met een espressokoffie. Vul het glas verder aan met dunne room en breng hierop een toefje kaneel aan.
Tonic koffie Voeg aan een espressokoffie twee eetlepels dunne room, een eetlepel franse Cognac en vier schepjes suiker toe. Meng alle ingrediënten in een mixer.Giet het mengsel in een theeglas en voeg twee ijsblokjes toe.
De meeste ouders zouden er nog niet over dénken om hun kinderen koffie of thee te geven, maar diëtiste Carrie Ruxton zegt dat dat best mag. "Het is zelfs gezonder dan fruitsap", zegt ze.
Onterecht gedemoniseerd Ruxton doet haar uitspraken naar aanleiding van haar literatuurstudie over de effecten van cafeïne. Drankjes met cafeïne in worden onterecht afgeschilderd als ongezond, beweert Ruxton. "Vooral thee heeft een goede invloed op de gezondheid." Lees meer...
De Senseo Quadrante staat altijd vierkant achter u. Senseo kende u natuurlijk al, en er is nu ook een vierkante versie van dit koffiezetapparaat. De Senseo Quadrante ziet er door zijn vierkante vormgeving bijzonder stijlvol uit. Het is dus absoluut niet nodig om de Senseo Quadrante weg te bergen in een kastje na iedere koffiezetbeurt. En hoewel de vormgeving van deze koffiezetter anders is dan u gewend bent van een Senseo, zet hij wel dezelfde sensationele koffie. Lees meer...
De cappuccinomachine voor thuis is de Dolce Gusto. En Nescafé heeft onlangs de nieuwste pop-art-variant van de machines geïntroduceerd. De flitsende kleuren oranje, lila en lime zijn voorzien van een metallic jasje. En alsof je tijdens de grauwe maanden al niet vanzelf wordt opgevrolijkt door deze hippe machines, is er ook een fijne smaakvariant: NESCAFÉ Dolce Gusto Chococino. Deze romige chocolade heeft een smeuïge melkschuimlaag en helpt daarmee iedereen de winter door te komen. Laat die vrieskou maar komen!
Uit de samenwerking van illycaffè met Bialetti ontstond de Cuor di Moka, het absolute einde voor wie met een mokkapot de lekkerste koffie wil zetten...Lees meer...
Tijdens een koffieproeverij door panel van professionele koffieproevers werd de koffie van Oxfam Fairtrade fel gesmaakt. Oxfam Fairtrade heeft volgens de kenners een breed smakenpallet in zijn koffieassortiment, aan de koffiedrinker om zijn voorkeurssmaak er uit te halen. Lees meer...
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)