Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    21-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transvetten

    Wat zijn transvetten?

    (NaturalNews) Als het gaat om een ​​dieet denken sommige mensen dat het vermijden van vet een goede eerste stap is. Vet wegsnijden om gewicht te verliezen, toch? De waarheid is dat de wereld van de vetten zeer ingewikkeld is. Er zijn goede vetten en slechte vetten, natuurlijke vetten en onnatuurlijke. En allemaal beïnvloeden ze ons lichaam op verschillende manieren. Sommige vetten zijn absoluut essentieel voor een goede gezondheid. We hebben vetten nodig in de vorm van essentiële vetzuren. We moeten vetten eten die ons vitamines zoals E, A en D geven. We hebben vetten nodig om onze huid gezond te houden en als een langzaam brandende brandstof voor het matigen van onze bloedsuikerspiegel.

    Voor mensen die letten op hun cholesterol is het bannen van te veel vet uit hun dieet eigenlijk een slechte zaak. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw in zijn Dietary Guidelines for Americans 2005, kan een dieet met te weinig vet nadelige effecten hebben op de cholesterol en de triglyceriden (noodzakelijke vetten in het bloed). Hetzelfde document beveelt een dieet aan met 20 tot 35 procent van de dagelijkse calorieën uit mono- en meervoudig onverzadigde vetten uit noten, vis en plantaardige oliën.

    Wat zijn transvetten?

    Klinkt simpel genoeg, nietwaar? Vermijd hoog verzadigde vetten uit rood vlees en zuivel en gebruik meer goede plantaardige oliën. Maar helaas, niet alle plantaardige vetten zijn gelijk of natuurlijk. En hier komen de transvetten op de proppen.

    Transvetten worden op de ingrediënten etikettering van levensmiddelen vaak aangeduid met "gehydrogeneerde plantaardige olie" of "gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie." Terwijl plantaardige oliën, zoals olijfolie, een groot onderdeel zijn van een gezonde, natuurlijke voeding, zijn gehydrogeneerde plantaardige oliën dat helemaal niet.

    Gehydrogeneerde plantaardige olie - of transvet - wordt gecreëerd door middel van een industrieel proces dat begint met vloeibare plantaardige olie waar waterstof aan toegevoegd wordt. Dit maakt een product dat bij kamertemperatuur vast is - denk aan het romig wit plantaardig bakvet. Dit vast vet wordt gebruikt door commerciële producenten van voedingsmiddelen, want het voegt een aantrekkelijke mondgevoel toe aan levensmiddelen zoals taart, gebakjes en koekjes. Het verlengt zelfs de houdbaarheid. In tegenstelling tot de natuurlijke vetten, wordt het niet ranzig. Levensmiddelen hebben ook een minder vettig gevoel. Dit is goed voor de marketing natuurlijk.

    De geschiedenis van transvetten.
    Volgens een artikel van de American Heart Association's "A History of Trans Fats", werd het hydrogeneringsproces ontdekt in de late jaren 1890 door de Franse chemicus en Nobelprijswinnaar Paul Sabatier. Rond 1902 had Amerikaanse wetenschapper Wilhelm Normann de werkwijze in de VS  gepatenteerd en werd het toegevoegd aan levensmiddelen.

    Het vast plantaardig bakvet raakte vlug op de schappen van de supermarkt. Huisvrouwen, bezorgd over de gezondheid van hun dierbaren kregen te horen dat het houdbaar vet een "zuiver" gezond alternatief was voor het gebruik in recepten voor taart deeg, koekjes en koekjes, in de plaats van reuzel. Door de tekorten van de Tweede Wereldoorlog werd echte boter vervangen door margarine.

    Omdat transvetten goedkoop waren en werkten als een conserveermiddel begonnen de voedselproducenten het al snel toe te voegen in meer en meer voedingsmiddelen zoals koekjes, chips, donuts, brood en zelfs pindakaas. Gezondheidsbewuste consumenten waren vaak opgelucht "gehydrogeneerde plantaardige olie" te zien op het label in plaats van boter of reuzel.

    Waarom transvetten slecht zijn.
    Goedkoop en gezond. Een echte win-win situatie, toch? Verkeerd. Al in de jaren 1980 trokken sommige voedingsdeskundigen aan de alarmbnel. Iets dat chemisch werd veranderd, zoals transvetten, kan onmogelijk goed zijn voor het menselijk lichaam waarschuwden zij. En ze hadden gelijk. Sindsdien is studie na studie aangetoond dat transvetten slecht zijn. Transvetten worden in verband gebracht met hart- en vaatziekten, obesitas, type 2 diabetes en systemische ontsteking.

    Een studie, gerapporteerd door de National Institutes of Health, toonde aan dat de Afrikaanse groene apen die werden gevoed met transvetten in gewicht toenamen en vooral aankwamen in gewicht rond hun middel, zelfs wanneer hun dieet niet teveel calorieën bevatte. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition vond verband tussen de consumptie van transvetten en diabetes type 2.

    The World’s Healthiest Foods website noemt transvetten "onnatuurlijke vetten" en verklaart ze "schadelijk voor dde gezondheid." Zelfs de American Heart Association is toegetreden tot de bangroep van transvetten. Op haar site staat ondubbelzinnig dat transvetten de slechte cholesterol verhogen en de goede verlagen, het risico op hart- en vaatziekten en het risico op een beroerte verhogen.

    Besluit: transvetten zijn slecht. Eet ze niet.

    Oorspronkelijk artikel: "What is trans fat? Definitions and warnings", Friday, June 20, 2014 by: Aurora Geib.

     

    Bijlagen:
    http://ajcn.nutrition.org/content/73/6/1001.full   
    http://science.naturalnews.com/trans_fats.html   
    http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga2005/document/html/chapter6.htm   
    http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/FatsAndOils/Fats101/A-History-of-Trans-Fat_UCM_301463_Article.jsp   
    http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/FatsAndOils/Fats101/Trans-Fats_UCM_301120_Article.jsp   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636085   
    http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=10   

    21-06-2014, 22:57 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:transvetten
    15-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diabetes type 2 dieet

    Diabetes type 2 dieet: Wat te eten, wat te vermijden en hoe je gezonder te krijgen bij elke maaltijd.

    Tags: type 2 diabetes, dieet, volle granen


    (NaturalNews) Er zijn twee soorten diabetes. Type 1 verschijnt meestal in de kindertijd en de symptomen kunnen vrij abrupt en ernstig zijn. Type 2 diabetes komt vaker voor en de symptomen manifesteren zich geleidelijker. Het kan op elke leeftijd ontstaan ​​en kan voorkomen worden. Vroege symptomen van de ziekte kunnen zijn: vermoeidheid, onverklaarbaar gewichtsverlies, wazig zien, zweren die langzaam genezen, vaak moeten plassen, meer dorst, ongewone honger, terugkerende blaasontstekingen en schimmelinfecties.

    Type 2 diabetes dieet: Wat te eten, wat te vermijden.
    De sleutel tot het voorkomen van diabetes en de vermindering van de behoefte aan medicijnen na de diagnose ligt bij uw dieet. Door gezond te eten - bloedsuiker verlagende voedingsmiddelenen - en het vermijden van voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel verhogen, kun je uw lichaam helpen natuurlijk te genezen.

    Dieettips.

    Groenten en fruit - De meeste groenten en fruit zijn een bron van vitamines en mineralen. Ze bevatten voor het hart gezonde sterolen en stanolen, antioxidanten en bloedsuiker regulerende vezels. Sommigen - zoals sojabonen, avocado en maïs zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetten. Gebruik royale hoeveelheden groenten en fruit in uw dieet, waaronder een breed scala, zoals tomaten, bessen, citrusvruchten, bonen, donkere bladgroenten en komkommers.

    Volle granen - Volle granen zitten niet alleen boordevol vitaminen en microvoedingsstoffen omdat zij niet bewerkt zijn maar ook nog de zemelen en de kiem van het graan bevatten. Volle granen worden veel langzamer verteerd door het lichaam dan hun overdreven bewerkte tegenhangers, en vertragen het vrijgeven van suikers en matigen zo de bloedsuikerspiegel.

    De manier waarop je eet - Als je frequent kleine hoeveelheden hoogwaardige maaltijden eet gedurende de dag heb je meer kans om minder calorieën te gebruiken met behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel. Studies hebben aangetoond dat mensen die frekwent kleine maaltijden gebruiken veel meer kans hebben op een ​​gezond gewicht met een verlaagd risico op diabetes type 2.

    Af te raden.
    Transvetten - De meeste transvetten zijn plantaardige vetten die chemisch veranderd zijn. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld als een alternatief voor dierlijke vetten zoals reuzel en boter. Helaas, studie na studie heeft aangetoond dat transvetten niet alleen ongezond zijn voor je cardiovasculaire gezondheid maar eigenlijk erger zijn dan de dierlijke vetten die ze moesten vervangen. Een studie gepubliceerd door de American Journal of Clinical Nutrition heeft ook aangetoond dat de consumptie van transvetten uw kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes sterk verhogen.

    Verwerkte suikers - Het menselijk lichaam, ontwikkeld over miljoenen jaren van evolutie heeft suikers nodig maar alleen deze die van nature aanwezig zijn in natuurlijke voedingsmiddelen. Ons lichaam is niet ontworpen om de enorme toestroom van suiker afkomstig van het eten van moderne, suikerrijke voedingsmiddelen en dranken te behandelen. Grote hoeveelheden verwerkte suikers maken dat uw bloedsuikerspiegel evolueert met pieken en dalen. Deze cyclus leidt tot overeten en obesitas, twee duidelijke voorlopers van het ontwikkelen van type 2 diabetes.

    Suikerhoudende dranken - Wanneer je suikerhoudende dranken of frisdrank drinkt voer je veel meer suiker toe dan bij het eten van gebak of snoep. Vervang suikerhoudende dranken en frisdrank door mineraalwater of beter nog door groene thee, warm of ijskoud. Van groene thee is aangetoond dat het helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

    Sterk bewerkte koolhydraten - Graankorrels die erg bewerkt worden, zoals witte bloem, bevatten geen zemelen en kiemen en zeer weinig vezels zodat ze snel verteren en omgezet worden in suikers in het bloed. Dezelfde bloedsuiker- en insuline pieken manifesteren zich zoals bij witte suiker. Sterk bewerkte koolhydraten zijn zo nauw geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes type 2, in feite, dat toen het National Institutes of Health keek naar de eetgewoonten van meer dan 160.000 vrouwelijke verpleegkundigen vaststelde dat de vrouwen die regelmatig volle granen gebruikten in hun voeding 30 procent minder kans hadden om diabetes te ontwikkelen.

    Een gezonde voeding is niet ingewikkeld. Eet volkoren, natuurlijk, vetarm voedsel, waaronder veel fruit en groenten en vermijd suiker, transvetten en bewerkte koolhydraten. Zo simpel is dat.

    Oorspronkelijk artikel:"Type 2 diabetes diet: What to eat, what to avoid and how to get healthier with every meal", Tuesday June 03, 2014 by Aurora Geib.

    Bijlagen:
    http://ajcn.nutrition.org/content/73/6/1001.full   
    http://science.naturalnews.com/diabetes.html   
    http://www.healthytimesblog.com/2011/04/how-many-sugar-cubes-in-your-drinks/   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760498?dopt=Citation   

    15-06-2014, 21:13 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:diabetes, dieet
    12-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine en osteoporose

    Vitamine D en osteoporose: Hoe dit 'wonder' vitamine de optimale gezondheid van de botten kan herstellen.


    (NaturalNews) Meer dan 50 miljoen Amerikanen lijden aan osteoporose, letterlijk 'poreuze botten', een aandoening die optreedt wanneer je lichaam de botcellen niet op tijd vervang. Door te veel bot te verliezen daalt uw botdichtheid en heb je veel meer kans op fracturen, vooral als je ouder wordt.  Vitamine D vervult een primaire rol in het voorkomen van osteoporose. 
 


    Vitamine D en gezonde botten.

    Bijna iedereen begrijpt dat calcium belangrijk is voor het ontwikkelen van gezonde, sterke botten: Calcium helpt botten remineraliseren en maak nieuwe botcellen om zwakheden en breuken te voorkomen. Maar veel mensen zijn zich niet bewust dat zonder voldoende vitamine D calcium niet in staat is om zijn werk te doen. Calcium is één van de meest voorkomende en meest belangrijke mineralen in het lichaam, en ongeveer 99 procent ervan bevindt zich in de botten en tanden. We krijgen calcium binnen langs het voedsel dat we eten, maar zodra we deze voedingsmiddelen binnen hebben moet de calcium worden opgenomen in het bloed en de weefsels, om zijn werk te doen. Vitamine D helpt dat calcium wordt geabsorbeerd in de bloedstroom zodat het zijn weg vindt naar de botten en andere delen van het lichaam waar het kan worden gebruikt. Zonder vitamine D zou ons lichaam niet in staat zijn om genoeg calcium te absorberen voor het aanmaken van nieuwe botcellen en zo de botten sterk te houden. Naast het helpen voorkomen van botverlies, kan vitamine D ook helpen fracturen te voorkomen door het versterken van spieren en zenuwen, waardoor de kans op breuken vermindert.

    Het verband tussen vitamine D en osteoporose.

    Mensen die osteoporose ontwikkelen vertonen aanzienlijk lagere niveaus van vitamine D in hun bloed in vergelijking met mensen die de ziekte niet hebben. Verschillende studies hebben nagegaan of het nemen van vitamine D-supplementen kan helpen voorkomen dat de ziekte optreedt. Tot nu toe zijn de resultaten van deze studies bemoedigend. Bijvoorbeeld, in een studie uit het Verenigd Koninkrijk, vonden de onderzoekers dat vrouwen die vitamine D-supplementen namen sterkere en dichtere botten hadden, wat suggereert dat suppletie een haalbare manier is om botverlies te beletten. Ook een studie uit de VS onderzocht oudere patiënten met en zonder osteoporose en vond dat degenen die vitamine D-supplementen namen beduidend minder fracturen hadden.

    Hebt u een verhoogd risico op osteoporose?
    Osteoporose kan iedereen overkomen, maar sommige mensen hebben een groter risico op het ontwikkelen van de ziekte. Hieronder vind je de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van osteoporose:
    • Van het vrouwelijk geslacht zijn (vrouwen hebben ongeveer dubbel zoveel kans op osteoporose als mannen)
    • Oudere leeftijd
    • Kaukasisch of Aziatische ras
    • Familiegeschiedenis
    • Kleine botstructuur
    • Lage niveaus van het geslachtshormoon
    • Overactieve schildklier, bijschildklier en bijnieren
    • Sedentaire levensstijl
    • Roken
    • Overmatig gebruik van alcohol
    • Slechte voeding/eetstoornissen
    • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals steroïden en sommige geneesmiddelen bij kanker, depressie, immuun aandoeningen, maag reflux en epileptische aanvallen.
    Vooral als u één of meer van deze risicofactoren hebt, kan het nemen van vitamine D helpen bij het voorkomen of vertragen van de botverlies en het verlies van botdichtheid die kunnen leiden tot osteoporose. 

    Genoeg vitamine D.
    We kunnen vitamine D binnen krijgen via het voedsel dat we eten zoals vette vis en melk en door blootstelling aan de zon. De ultraviolette stralen van het zonlicht veroorzaken veranderingen in de huid welke stoffen genoemd previtamine D helpen omzetten in vitamine D die gebruikt worden door ons lichaam. Echter kunnen zonnebrandcrème, schaduw en seizoensgebonden veranderingen van invloed zijn op de hoeveelheid UV die onze huid krijgt. Verschillende studies hebben aangetoond dat blootstelling aan de zon daalt in de wintermaanden hetgeen leidt tot lagere niveaus van vitamine D en vervolgens hogere aantallen fracturen.

    Omdat de moderne voedingspatronen en leefstijlen niet genoeg vitamine D via de natuurlijke bronnen aanvoeren is het nemen van een supplement belangrijk om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende van de vitamine krijgt om botverlies te helpen voorkomen en andere voordelen van de vitamine te ervaren.

    Vitamine D helpt bij het opbouwen van sterke botten maar is ook nuttig op andere manieren, zoals versterking van het immuunsysteem, het voorkomen van diabetes, behandeling van hoge bloeddruk - zelfs verminderen van het risico van bepaalde typen kanker. Als je bang bent niet genoeg vitamine D binnen te krijgen kan het nemen van een vitaminesupplement een ideale oplossing zijn om ervoor te zorgen dat je de voordelen van dit wondervitamine kunt ervaren.

    Oorspronkelijk artikel: „Vitamin D and osteoporosis: How this 'miracle' vitamin can restore optimum bone health in men and women”, Wednesday, June 04, 2014 by: Aurora Gelb.

    Bijlagen:
    http://jn.nutrition.org/content/early/2010/01/06/jn.109.115253   
    http://nof.org/articles/10   
    http://nof.org/articles/7   
    http://science.naturalnews.com/vitamin_d.html   
    http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/basics/risk-factors/con-20019924   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15040824   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23585346   
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1109617   
    https://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/vitamin-d-and-osteoporosis/   

    12-06-2014, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:osteoporose, vitamine D
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!