Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    07-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerverwekkers in huis.

    Pas op voor huishoudartikelen die kanker veroorzaken.

    cancer

    (NaturalNews) De meeste mensen leven in de veronderstelling dat hun woning een veilige haven is ver van alle gevaren daarbuiten. Weinigen beseffen echter dat veel voorkomende huishoudproducten dodelijke chemicaliën bevatten die kankerverwekkend zijn, schadelijk voor de voortplanting, geboorteafwijkingen kunnen veroorzakenen gevaarlijk voor de gezondheid in het algemeen. Hier zijn zes van de meest populaire categorieën die je best kan vermijden voor de veiligheid van u en uw gezin:

    1) Luchtverfrissers.
    Conventionele luchtverfrissers zijn een broeinest van giftige stoffen die uw dierbaren onvruchtbaar kunnen maken, hersenbeschadiging toebrengen of chronisch ziek maken. Uit testen uitgevoerd door de Natural Resources Defense Council (NRDC) bleek dat de meeste luchtverfrissers ftalaten bevatten die naast andere zaken interfereren met de mannelijke hormoonproductie

    De meeste luchtverfrissers bevatten bovendien kankerverwekkende vluchtige organische stoffen met invloed op de voortplanting, de ademhaling en de cellulaire regeneratie. Een studie uit 2008 van Anne Steinemann uitgevoerd aan de Universiteit van Washington vond dat alle geteste luchtverfrissers chemicaliën bevatten die kankerverwekkend zijn.

    In plaats van toxische luchtverfrissers kan men natuurlijke etherische oliën laten verdampen. Deze kunnen worden toegepast op de huid of in de lucht worden verdampt of verstoven.

    2) Kaarsen.
    Vergelijkbaar met commerciële luchtverfrissers zijn geurkaarsen eveneens giftig. Uit een studie door de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC) bleek dat bijna de helft van alle geurkaarsen op de markt lood bevatten in de wieken, dat vrijkomt in de lucht bij het branden. Het lood maakt de wieken stabieler maar veroorzaakt bij het branden hormoonverstoring, gedragsstoornissen en diverse andere hormoongevoelige gezondheidsproblemen.

    Veel kaarsen zijn daarenboven gemaakt van paraffine wat bij verbranding de twee zeer giftige kankerverwekkende verbindingen, benzeen en tolueen, verspreidt. Verder zijn kunstmatige geur- en kleurstoffen aanwezig in veel geurkaarsen die gemakkelijk in de longen terecht komen.

    3) Kunstvoorwerpen.
    Culturele verrijking en creativiteit zijn beide positieve aspiraties in het leven, maar niet wanneer zij te maken hebben met conventionele kunst. Veel van de epoxy materialen, lijmen, acrylverven en oplosmiddelen, teken- en andere benodigdheden, gebruikt om andere kunst te maken, bevatten chemische stoffen die allergieën, orgaanschade en kanker kunnen veroorzaken.

    4) Shampoos en conditioners.
    Gifstoffen in cosmetica zijn een groot probleem bij veel conventionele producten - waaronder zelfs enkele bestempeld worden als "natuurlijk" of "organisch" - met ingrediënten zoals natriumlaurylsulfaat. Dat genereert kankerverwekkende bijproducten bij gebruik. Andere kankerverwekkende additieven zoals polyethyleenglycol (PEG) en cocamide DEA worden vaak gebruikt in haarverzorgingsproducten.

    5) Antipersipirant deodorant.
    Miljoenen mensen gebruiken het dagelijks om foute lichaamsgeur te verdoezelen en transpiratie te verminderen onder de oksels. Echter antipersipirant deodorants moet je mijden als je wilt voorkomen dat chemische stoffen zoals aluminiumchloorhydraat dat direct wordt opgenomen door de huid, de vorming van borstkanker bevordert. Aluminium uit antipersipiranten is vermoedelijk de boosdoener bij het ontstaan van hersenziekten zoals Alzheimer.

    Andere giftige toevoegingen in transpiratiewerende deodoranten zijn de parabenen, een klasse van kunstmatige bewaarmiddelen die oestrogeen in het lichaam nabootsen en zo de groei van kankercellen bevorderen. Parabenen worden ook in verband gebracht met gastro-intestinale schade, misselijkheid en problemen rond het centrale zenuwstelsel.

    6) Douche gordijnen.
    Veel douchegordijnen bevatten schadelijke vluchtige stoffen of VOS die bekend zijn voor het beschadigen van de luchtwegen, het centraal zenuwstelsel, de lever en de nieren.

    Als uw douchegordijn de typische ‘nieuwe douchegordijn geur’ heeft, geeft ze waarschijnlijk dodelijke chemicaliën af - in feite ruim 108 verschillende VOS'en. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de stok PVC-vrij moet zijn maar de gordijnen zelf vrij geen schadelijke chemicaliën bevatten

    De beste optie is douchegordijnen gemaakt van hennep, linnen, berk, organisch katoen of PEVA.

    Oorspronkelijk artikel:”Beware of these 6 common household items that cause cancer”, Monday, February 02, 2015 by: Ethan A. Huff, staff writer, Natural News.

    Bijlagen:
    http://eatlocalgrown.com/article/13830-cancer-causers-at-home.html?c=tca   
    http://ecowatch.com/2013/08/29/cancer-causing-chemical-in-shampoos/   
    http://ecowatch.com/2013/08/29/cancer-causing-chemical-in-shampoos/   
    http://ronandlisa.com/2014/02/12/5-nontoxic-pvcfree-shower-curtain-alternatives/   
    http://wellnessmama.com/22656/dont-use-scented-candles/   
    http://www.greenamerica.org/livinggreen/toxicart.cfm   
    http://www.nrdc.org/health/home/airfresheners/fairfresheners.pdf   
    http://www.takepart.com/article/2013/08/28/deconstructing-your-haircare-ingredients   
    http://www.theprairiehomestead.com/2013/05/10-must-try-essential-oil-recipes-for-your-diffuser.html   
    http://www.watoxics.org/news/vinyl-shower-curtains-dangerous-for-health-and-environment   

    07-02-2015, 20:23 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Tags:huishoudartikelen, kanker, chemicaliƫn
    03-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cholesterol te hoog?

    Wat als uw cholesterol te hoog is?

    "Cholesterol is niet de boosdoener"

    "Cholesterol is geen vergif"

    "Medicijnen tegen cholesterol zijn giftig" ...

    Het is niet leuk als bloedonderzoek aangeeft dat uw cholesterol te hoog is.

    Men moet iets doen! Men kan niet verder te leven alsof er niets gebeurd is!

    Maar hoe nog van het leven genieten, plezier hebben, genieten van een maaltijd rond een rijke tafel met dit zwaard van Damocles boven het hoofd ?

    De rol van cholesterol bij cardiovasculaire ziektes is waarschijnlijk helemaal overdreven.

    Het cholesterolgehalte verlagen door een dieet zonder verzadigd vet of geneesmiddelen (statines) doet het risico op overlijden niet verminderen.

    Echter, ongeacht uw leeftijd en gezondheid, zijn er natuurlijke methoden om uw cardiovasculair risico te verminderen. Het zou absurd zijn om daar geen gebruik van te maken! Vooral als je terugkomt van uw huisarts met de slechte tijding.

    Maar vooraf een beetje uitleg over de rol van cholesterol.

    Cholesterol is goed voor de gezondheid

    Cholesterol is één van de belangrijkste moleculen in het menselijk lichaam voor de productie van cellen en vitale hormonen zoals stress- en sekshormonen en vitamine D.

    Cholesterol is essentieel om vet te verteren: het is een component van de galzuren aangemaakt door de lever.

    Tot slot is het van vitaal belang voor de hersenen en specifiek voor de geheugenfunctie: mensen die kunstmatig hun cholesterol verlagen met statines (medicijnen) hebben problemen met het geheugen, een hoger risico op diabetes, depressie, zelfmoord en gewelddadige dood.

    Dit alles is wetenschappelijk gedocumenteerd.


    De geneeskunde weet weinig over de werking van het hart en de bloedvaten.

    We moeten ons realiseren dat cardiologie en geneeskunde van het hart nog steeds erg onduidelijk is.

    Het is juist dat artsen wonderen doen met kunstharten en transplantaties. Ze maakten ook grote vooruitgang in de spoedgeneeskunde, om het leven van mensen te redden die een hartaanval (myocardinfarct) hebben doorgemaakt.

    Echter, grote onzekerheid blijft over de oorzaken van hart- en vaatziekten, waarom ze zich voordoen, hoe ze te voorkomen en  hoe je een volgende hartaanval of beroerte kunt vermijden.

    Weinig artsen zullen het u recht in uw gezicht vertellen, maar de meest tegenstrijdige theorieën botsen met elkaar.

    Om u een voorbeeld te geven, veel artsen zijn van mening dat het de cholesterol is die de slagaders verstopt. In feite, wat men "plaque" noemt, dat de diameter van de slagaders verkleint en het risico op verstopping vergroot omvat voornamelijk spiercellen van de bloedvaten die calcium en ijzer hebben opgeslagen; overgebleven cholesterol is in de minderheid.

    Sommige onderzoekers geloven dat er een verband is met cholesterol. De cholesterol is er echter aanwezig om de schade veroorzaakt door de ontsteking van de slagaderwanden te repareren: dat is de reden waarom we op die plaatsen cholesterol vinden.

    De toename van cholesterol is een middel dat het lichaam gebruikt om zichzelf te beschermen. En het verlagen van zijn cholesterol met medicijnen is een heel slecht idee!

    Evalueer uw risico op hartaandoeningen: de echte analyse.

    Eén ding is zeker: uw totale cholesterol is geen goede manier om het cardiovasculair risico te voorspellen.

    Het is veel nuttiger voor u om de volgende analyses te laten uitvoeren:

    Triglyceride niveau: hoewel een snelheid van 2 g per liter officieel aanvaardbaar wordt geacht zijn deskundigen het erover eens dat een triglyceride die dicht bij 1,5 g/l ligt al aan een zeer slechte staat van cardiovasculaire gezondheid weergeeft. Het niveau moet altijd kleiner zijn dan 1,2 g/l.

    HDL-ratio/cholesterol: het niveau van HDL (de "goede" cholesterol), is een voorspeller van het risico op hartaandoeningen. Deel eenvoudig uw HDL door uw totale cholesterol. De verhouding moet groter zijn dan 24 op 100.

    Verhouding triglyceriden/HDL: je kunt de controle ook uitvoeren met de verhouding van triglyceride tot uw HDL. De verhouding moet minder zijn dan 2.

    Uw bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand (FPG): Studies tonen aan dat mensen die een nuchtere glucose van 100-125 mg/dl hebben bijna 300% meer risico hebben op coronaire hartziekten dan degenen die minder dan 79 mg/dl hebben.

    Ijzergehalte: de overmaat aan ijzer in het lichaam is een belangrijke bron van oxidatieve stress. Als u te veel ijzer hebt (niveaus boven 200 ng/ml) kan dit het slijmvlies van de  bloedvaten beschadigen en uw risico op een beroerte verhogen. De eenvoudigste manier om uw ijzergehalte te verminderen is bloed te geven. Als het niveau bijzonder hoog is, raadpleeg dan een hematoloog; het kan een teken zijn van hemochromatose, een erfelijke ziekte.

    Natuurlijke manieren om uw cardiovasculair risico te verminderen.

    Let op: de beste oplossing om het risico te verminderen is niet het slikken van chemische pillen.

    Dit zal niet helpen. Als uw niveaus slecht zijn is het is een probleem van levenswijze dat zichzelf corrigeert door het aanpassen van je gedrag en je dieet.

    Hier is de lijst van mogelijke natuurlijke acties:

    Vervang junk food, verwerkt en kunstmatig voedsel door volwaardig vers voedsel, koken ervan tot een minimum beperken en waar mogelijk biologisch en lokaal geteeld.

    Vermijd laag vetgehalte en verhoog uw inname van goede vetten voor de gezondheid: avocado, vette vis, biologische eieren, boter van grazende koeien, kokosvet, kokosolie, noten (walnoten, amandelen , hazelnoten ...), niet gebrand en ongezouten, biologische koolzaadolie of olijfolie; bekijk vooral de omega-3/omega-6 verhouding, die dient tussen 1/1 en 1/5 te liggen, maar zeker niet tussen 1/20 of 1/30, zoals in het algemeen het geval is in de huidige westerse voeding.

    Optimaliseer uw inname van calcium, magnesium, natrium en kalium. Als je veel biologische groenten eet zal dat geen probleem zijn. Drink groentensappen om de opname van deze elementen te verhogen.

    Let op uw niveaus van vitamine D. Hou ze optimaal door blootstelling aan de zon. U kunt uw optimaal niveau van vitamine D bereiken door elke dag 15 tot 20 minuten ten minste driekwart van je lichaam onbeschermd bloot te stellen aan de zon; als je dit niet kunt neem dan een voedingssupplement met vitamine D en neem gelijktijdig vitamine K2. Deze vitamines werken samen om de verkalking van de slagaders (arteriosclerose) af te remmen. (N.v.d.r. zelf bezit ik twee UVB lampen waar ik ga voorstaan als er geen zon is om mijn dagelijkse portie vitamine D op te doen.  Zie hieronder).

    Stoppen met roken tegen elke prijs, maar drink één glas rode wijn per dag. Vermijd zoete wijnen, likeuren en sterke drank.

    Doe regelmatig lichaamsoefeningen: dit is de veiligste en meest effectieve manier om hart-en vaatziekten te voorkomen en te behandelen.

    Zorg voor een goede tand- en mondverzorging: een dode tand (devitalized), plaque (bacteriën rond de tanden en het tandvlees), ontstoken tandvlees (rood) worden geassocieerd met vele ziekten zoals hart- en vaatziekten. Uit een studie van 2010 blijkt dat mensen met een slechte mondhygiëne een 70% hoger risico hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in vergelijking met degenen die hun tanden tweemaal per dag borstelden.

    Vermijd statines die cholesterol artificieel verlagen zonder inspanning, maar met het risico van veel bijwerkingen. De enigen die kunnen profiteren van statines voor hun gezondheid zijn zij die lijden aan familiaire hypercholesterolemie, een zeer zeldzame ziekte die een zeer hoog cholesterolgehalte geeft onafhankelijk van dieet of levensstijl. Als het nodig is om statines te nemen, neem absoluut ook CoQ10 erbij, een belangrijke co-enzym voor cellulaire energie, en waarvan de productie ook wordt geblokkeerd door statines die de aanmaak van cholesterol niet zullen verminderen.

    Om uw insuline te verlagen en uw gevoeligheid voor insuline te verbeteren, kies voor een dieet met lage glycemische index, dat zijn levensmiddelen die niet snel uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden: zoete aardappelen in plaats van aardappelen, honing in plaats van suiker, peulvruchten (erwten, bonen) in plaats van granen. Er is ook een voedingssupplement, alfa-liponzuur (400 mg), dat de gevoeligheid voor insuline verhoogt. (N.v.d.r. voor de vervanging van suiker zie ook het artikel "Suiker tegen cariës" van 2015/01/03).

    Oorspronkelijk artikel:”Que faire si votre cholestérol est trop haut?”, Feb. 3, 2015 par Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation.

    Bijlagen:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/05/25/fasting-part-one.aspx   
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/19/vitamin-d-vitamin-k2.aspx   
    http://www.bmj.com/content/340/bmj.c2451.abstract   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11104842   
    http://www.news4all.org/mijn-uvb-lamp   
    http://www.news4all.org/mijn-uvb-lamp   
    http://www.thecholesteroltruth.com/could-low-cholesterol-levels-jeopardise-brain/   

    03-02-2015, 15:20 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:cholesterol, staties
    02-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe bessen bij bloeddrukregeling

    Eén kopje blauwe bessen per dag helpt tegen hoge bloeddruk en aderverkalking.

    blueberries

    (NaturalNews) Bosbessen zijn erg populair in Noord Amerika. De indianen noemden ze "sterbessen" door hun vijf-puntige stervorm. Ze gebruikten de bessen als voedsel en medicijn. De bessen werden gedroogd om ze te kunnen meenemen op lange reizen. Ze maakten ook kleurstof met het bosbessensap waarmee ze textiel en manden schilderden.

    Inheems in de regio, werden bosbessen snel door de eerste kolonisten geconsumeerd wanneer het voedsel schaars was. Ze leerden van de indianen grijze verf te maken van bosbessen door ze in melk te koken. De verf werd gebruikt om hun huizen te schilderen.

    Vandaag zijn bosbessen nog steeds een integraal onderdeel van de Amerikaanse voeding en spelen een belangrijke rol in de gezondheid. Bosbessen bieden verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van het geheugen, bescherming van het hart, assisteren bij de spijsvertering en verminderen van het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie. Ze regelmatig consumeren houdt je hersenen scherp en helpt ze zelfs zich te beschermen tegen de gevolgen van giftige zware metalen.

    Uit een studie blijkt dat bosbessen helpen de bloedvaten verwijden met 68 procent.


    Volgens Newswise.com blijkt uit de resultaten van een nieuwe studie dat bosbessen de sleutel zijn in het verminderen van hoge bloeddruk en arteriële stijfheid, die beide verband houden met cardiovasculaire ziektes.

    "Onze bevindingen suggereren dat regelmatige consumptie van blauwe bessen de progressie van prehypertensie en hypertensie kan vertragen, dus het risico op cardiovasculaire ziekten verminderen," zegt Sarah A. Johnson, adjunct-directeur van het Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging.

    Het verslag van de studie, gepubliceerd in het tijdschrift van de Journal of the Adademy of Nutrition and Dietetics noemt: "Dagelijks gebruik van blauwe bessen verbetert de bloeddruk en arteriële stijfheid bij postmenopauzale vrouwen met pre- en fase 1-hypertensie."

    Johnson zegt dat ze geïnteresseerd was in het onderzoeken hoe functionele voedingsmiddelen, zoals bosbessen, negatieve gevolgen voor de gezondheid van de menopauze bij vrouwen, kunnen voorkomen.

    "Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de ontwikkelde landen".

    "Zodra vrouwen in de menopauze komen vergroot nog het risico op  hartkwalen. Onze resultaten suggereren dat de toevoeging van bosbessen aan het dieet de negatieve cardiovasculaire effecten die vaak optreden als gevolg van de menopauze sterk verminderen," verklaarde Johnson.

    Om deze theorie te testen gaf haar team 48 postmenopauzale vrouwen met pre- en fase-1 hypertensie ofwel 22 gram gevriesdroogde bosbessen poeder (overeenkomend met een kopje verse bosbessen) of 22 gram placebo poeder gedurende acht weken.

    Voor de studie begon werd de bloeddruk van de deelnemers genomen en de arteriële stijfheid gemeten, alsook de bloed biomarkers gedetecteerd.

    De resultaten toonden een afname in systolische bloeddruk (het hoogste getal bij bloeddrukmetingen dat de druk in de bloedvaten weergeeft als het hart klopt) bij de deelnemers die bosbes hadden gekregen.

    De diastolische bloeddruk (het onderste getal dat de druk in de slagaders meet tussen de hartslagen) daalde met 6,3 procent. Bovendien had de bosbes groep een gemiddelde daling van 6,5 procent van de arteriële stijfheid.

    Stikstofmonoxide, een bloed biomarker bekend om zijn betrokkenheid bij het proces van verbreding van de slagaders, steeg met meer dan 68 procent, een belangrijke openbaring aangezien arteriële stijfheid en de vernauwing van bloedvaten  deels oorzaak zijn van hypertensie, volgens Johnson.

    Vorige studies over bosbessen die positieve effecten vertoonden op hart risicofactoren, zoals bloeddruk, gebruikten een veel hogere dosis van bosbessen (gelijk aan 11 kopjes verse bessen) om hun resultaten te bereiken.

    Toekomstige studies zullen waarschijnlijk overwegen om lagere, meer realistische doseringen te evalueren.

    Oorspronkelijk artikel: "One cup of blueberries per day helps relieve high blood pressure and hardened arteries", Friday, January 23, 2015 by: Julie Wilson, staff writer, Natural News.

    Bijlagen:
    http://science.naturalnews.com/blueberries.html   
    http://www.2020site.org/fun-facts/Blueberry-Fun-Facts.html   
    http://www.andjrnl.org/article/S2212-2672%2814%2901633-5/abstract   
    http://www.newswise.com/articles/blueberries-small-fruit-delivers-big-reward   

    02-02-2015, 18:02 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:blauwe bessen, antioxidanten, bosbessen, bloeddruk
    28-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocado's voor het hart


    Avocado's zijn gezond voor het hart, helpen slechte cholesterol te verlagen en zorgen voor een compleet eiwit.

    avocado

    (NaturalNews) Het is gebruikelijk dat mensen die op hun gewicht en cholesterol letten avocado's mijden. Maar dat is een totale vergissing.

    Niet alleen hebben proeven aangetoond dat de vrucht wordt  zeer voedzaam is, maar ook LDL cholesterol verlaagt en helpt het juiste gewicht te behouden terwijl het gezonde vetten levert die nodig zijn voor de algemene gezondheid.

    Hoewel algemeen erkend als een groente, is het eigenlijk een vrucht, bijgenaamd de "alligator pear" vanwege zijn kleur, hobbelige huid en peervorm. Avocado groeit op bomen in warmere klimaten. De meeste avocado's komen uit Californië, Florida of Mexico.

    De meeste beseffen niet dat avocado's een compleet eiwit bevatten. In tegenstelling tot vlees dat pancreasenzymen nodig heeft om de moeilijke eiwitten af te breken, zet de zon de avocado eiwitten om in gemakkelijk verteerbare aminozuren terwijl ze rijpen aan de bomen.

    Avocado voorziet in alle 18 essentiële aminozuren die nodig zijn om volledige eiwitten te creëren in het lichaam.

    Gebruik en selectie van avocado's.

    Avocado's zijn een essentieel onderdeel van guacamole, dat is een gezonde dip of dressing met gehakte uien, tomaten en jalapenos. Maar wees voorzichtig met de chips die worden gebruikt om te dippen. Vermijd GGO maïs chips en chips gebakken in gehydrogeneerde oliën (transvetten) zoniet vernietig je volledig de voordelen voor de gezondheid van de avocado.

    Het gebruik van gesneden avocado's in salades en op sandwiches is een goede manier om deze supervrucht op te nemen in uw voeding. Of u kunt gewoon wat goede olijfolie en azijn met zeezout toevoegen aan geplette avocado voor een smakelijke traktatie.

    Avocado's behoren gelukkig niet tot de Environmental Working Group (EWG) "dirty dozen 'voedingsmiddelen die het zwaarst bespoten worden. Ze behoren tot de EWG's "clean 15" niet-biologische plantaardige voedingsmiddelen die het minste bespoten worden.

    Dus vind je de biologische avocado's te duur dan ben je nog redelijk goed af met de gewone. Selecteer ze in functie van het gebruik dat je voorziet. Als ze niet direct worden gebruikt zijn harde avocado's een goede keuze.

    Aanvoelen van de vrucht vertelt je of ze al dan niet zacht (rijp) zijn. Als ze zacht aanvoelen zijn ze klaar om te eten. De harde laat je enige tijd rusten vooraleer te consumeren.

    Snijd de avocado in de helft in de lengte, draai de twee helften tegenover mekaar en zie daar verschijnt een grote pit die je kunt verwijderen. Het vlees kun je gemakkelijk uitlepelen. Het "vlees" dichtst bij de huid is het meest voedzame. (N.v.d.r.: op YouTube staan verschillende filmpjes die ons tonen hoe het moet en zelfs verschillende receptjes).

    Recente studies i.v.m. de gezondheid van het hart motiveren het eten van avocado.

    Een Penn State University klinische studie op mensen, gesponsord door de American Heart Association (AHA): "Het effect van één avocado per dag op bestaande en opkomende hart- en vaatziekten (HVZ) Risicofactoren," werd eind 2014 gepubliceerd en voorgelegd aan de AHA (American Health Association).

    De onderzoekers volgden 45 mannen en vrouwen met overgewicht of obesitas en licht verhoogde LDL- en bloeddrukniveaus. Allen kregen drie verschillende diëten gedurende vijf weken met twee weken pauze tussen elk dieet.

    Eén dieet was vetarm, een tweede dieet bevatte matige hoeveelheden vet, en een derde dieet bevatte matige hoeveelheden vet met één avocado per dag.

    Alle drie diëten bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals olijfolie of andere plantaardige oliën, noten en pindakaas. Degenen met dagelijks een avocado hadden de laagste LDL (low-density lipoprotein) en de laagste waarden voor CVD markers: totaal cholesterol, triglyceriden, LDL, non-HDL cholesterol en anderen.

    Studie conclusie: "Onze resultaten tonen aan dat avocado's een gunstig effect hebben op cardio-metabolische risicofactoren die verder reiken dan het hartgezonde vetzuren profiel."

    Oorspronkelijk artikel:"Avocados are heart healty fruits that lower bad cholesterol and provide complete protein", Tuesday, January 27, 2015 by: PF Louis, Natural News.

    Bijlagen:
    http://blog.heart.org/avocado-day-may-help-keep-bad-cholesterol-bay/   
    http://jaha.ahajournals.org/content/4/1/e001355   
    http://jaha.ahajournals.org/content/4/1/e001355   
    http://science.naturalnews.com/avocado.html   
    http://www.bing.com/videos/search?q=avocado+%2b+youtube&FORM=VIRE1#view=detail&mid=7FDA07D149F91CB05E747FDA07D149F91CB05E74   
    http://www.bing.com/videos/search?q=avocado+%2b+youtube&FORM=VIRE1#view=detail&mid=7FDA07D149F91CB05E747FDA07D149F91CB05E74   
    http://www.culy.nl/inspiratie/tips-om-avocados-sneller-te-laten-rijpen/   
    http://www.ewg.org/foodnews/   
    https://clinicaltrials.gov/show/NCT01235832   

    28-01-2015, 21:18 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Avocado, gezonde vetten, cholesterol, cardiovasculaire gezondheid
    25-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GGO leugens


    Drie leugens waarvan 'Big Biotech' gebruik maakt om GGO's te rechtvaardigen.

    farm(NaturalNews) Een internationale conferentie, de "Oxford Real Farming Conference," werd op 6 en 7 januari 2014 gehouden in de Engeland's historische, massieve Oxford Town Hall. Er werd verwezen naar een uitstekende publicatie, "Oxford Real Farming Conference: macht, leugens en agrarisch verzet "door Colin Tudge, één van de mede-oprichters van de conferentie.

    Colin is bioloog, activist en oprichter van de website The Campaign for Real Farming, docent en auteur van Good Food for Everyone Forever and Why Genes are Not Selfish and People are Nice. Colin citeert drie grote leugens die het kaartenhuisje van de voorstanders van GGO en de huidige industriële landbouw ondersteunen.

    Leugen nummer één: We moeten meer voedsel produceren.

    De wereld produceert al meer voedsel dan nodig is. Het is de distributie van voedsel, gecontroleerd door een paar machtige monolithische corporaties die een situatie creëert waarin 1 miljard mensen in derde wereld landen ondervoed zijn.

    Ondertussen eten nog eens een ander miljard te veel bewerkte voeding en worden getroffen door obesitas, diabetes en het gamma van chronische gezondheidsproblemen die de geïndustrialiseerde landen teisteren.

    Rechtvaardigheid in de voeding is niet van belang voor de corporaties en de oligarchen die de landbouw en de voedselvoorziening regelen. Voor hen draait het allemaal om financieel gewin op korte termijn en op macht en controle op lange termijn.

    Kleine tot middelgrote regionale bedrijven met minder vee is het model dat Colin vraagt. En er zijn VN studies op grote schaal die dezelfde oplossing voorstellen.

    Leugen nummer twee: agrochemische producten en GGO's zijn noodzakelijk in een grootschalige landbouw.

    Deze leugen wordt gebruikt voor het eroderen en uiteindelijk vernietigen van kleine tot middelgrote traditionele boerderijen. Ze staan in de weg van de vooruitgang door zogezegd onwetenschappelijk bijgeloof en oude tradities die 's werelds groeiende bevolking niet kunnen bijhouden.

    En met de hulp van pionnen bij de overheden maken ze langzaam vooruitgang in het vernietigen van kleine tot middelgrote gediversifieerde en biologische boerderijen.

    Traditionele landbouw werd vervangen tijdens de Rockefeller's Groene Revolutie van de vroege jaren 1940 door bedrijven met  monsterlijke percelen van graan en door monofabrieken die grote hoeveelheden energie nodig hebben voor hun monstermachines, de synthetische bemesting, herbiciden en pesticiden.

    De opbrengsten worden opgeslagen in de silo's van Cargill-type zakelijke distributeurs die ze dan verdelen aan grote producenten van voedingsmiddelen zoals General Mills, PepsiCo, Nestle en anderen.

    Bij dit proces zijn veel belangen betrokken waarbij de kwaliteit van voedsel op de tweede plaats komt op zijn best en toxisch wordt in het slechtste geval. Colin zegt dat wij stilaan meer bewust moeten worden en de productie en distributie van levensmiddelen binnen de plaatselijke gemeenschappen moeten organiseren. Met wat financiële hulp en een verbeterde infrastructuur kunnen zelfs boerderijen in de derde wereld het beter doen dan Big Agro.

    Colin wijst erop dat "kleine, traditionele boerderijen, die zo veracht en routinematig van tafel geveegd worden, nog steeds 50% van het voedsel in de wereld produeren. De resterende 20% is afkomstig van vissen, jagen, en de achtertuinen van de mensen." Colin wees er ook op dat de resterende 30% uit de industriële landbouw zich 80% toeeigent van de landbouwsubsidies van de overheid en 90% van de onderzoeksbudgetten.

    Veel van die huistuin percelen leveren bijna de helft van de voedselvoorziening van Rusland en vrijwel alles van Cuba. Deze beweging heeft zich verspreid naar de San Francisco Bay Area met maatschappelijke goedkeuring.

    Leugen nummer drie: Eten is saai zonder vlees.

    De ongelooflijke toename van de vraag naar vlees heeft geresulteerd in een wereldwijde ontbossing voor het telen van genetisch gemodificeerde maïs en soja voor het voeden van vee in een bio-industrie, waarin 70 of meer procent van alle bestaande farmaceutische antibiotica wordt gebruikt en veeonvrindelijke behandeling en slachting schering en inslag zijn.

    Vele culturen hebben duizenden jaren overleefd met een plantaardig dieet aangevuld met een weinig vlees.

    Kleine boerderijen kunnen genoeg vee kweken en voldoende gezond vlees lokaal produceren. Driemaal daags vlees is niet zo noodzakelijk als sommige mensen beweren.

    Oorspronkelijk artikel:"Three lies Big Biotech uses to justify GMOs", Thursday, January 22, 2015 by: PF Louis, Natural News.

    Bijlagen:
    http://apps.unep.org/publications/pmtdocuments/-Agriculture%20at%20a%20crossroads%20-%20Synthesis%20report-2009Agriculture_at_Crossroads_Synthesis_Report.pdf   
    http://science.naturalnews.com/organic_agriculture.html   
    http://www.campaignforrealfarming.org   
    http://www.gmwatch.org/index.php/news/archive/2015-articles/15846-oxford-real-farming-conference-power-lies-and-agrarian-resistance   
    http://www.theecologist.org/News/news_analysis/2699361/oxford_real_farming_conference_power_lies_and_agrarian_resistance.html   
    http://www.utviklingsfondet.no/files/uf/documents/Rapporter/A-Viable_Food_Future_part2_en_web.pdf   

    25-01-2015, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:GGO's, bioindustrie, chemische landbouw
    23-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnesium onbemind

    Magnesium, onbemind in de geneeskunde.

    Onze voeding is onze belangrijkste bondgenoot om het risico op kanker te verminderen.

    Talloze natuurlijke stoffen in voedingsmiddelen en kruiden (niet industrieel verwerkte) hebben anti-kanker eigenschappen, en dit is waarom het zo belangrijk is om in de voeding te variëren, gebaseerd op gezonde en natuurlijke producten.

    Onze antikanker strategie omvat omega-3, vitamine D, anti-oxidanten, isoflavonen, knoflook, kurkuma, zwarte peper, koffie, rood en zwart fruit (bessen), de noten (Grenoble, Brazilië), sommige paddestoelen (shiitake, maitake, Coriolus versicolor, Schizophyllum).

    Maar vergeet ook niet dat magnesium, aanwezig in groene groenten, avocado's, amandelen, sesamzaad, pompoen, zonnebloempitten, donkere chocolade, walnoten, spirulina (blauwe algen) en boekweit ook past in een antikanker strategie.

    Magnesium: miskend in de geneeskunde.

    Als men de voordelen van magnesium kent is het verrassend vast te stellen dat er nauwelijks over gepraat wordt in het medisch milieu en in ziekenhuizen.

    Men geeft het wel eens aan vermoeide mensen, die krampen hebben of tintelingen, wat een tekort aan magnesium doet vermoeden.

    Maar het is net als vitamine C reserveren voor mensen die scheurbuik hebben of water voor mensen die sterven van de dorst.

    Meer brandstof met magnesium.

    Cellen die genoeg magnesium bevatten kunnen maximaal de brandstof (ATP = adenosyl trifosfaat) aanmaken.

    Het zijn dus cellen die:
     
    + beter samentrekken en ontspannen (spiercellen)
     
    + meer natuurlijke afweer produceren (immuuncellen)
     
    + beter berichten verzenden (zenuwcellen, hersencellen)
     
    + de schade veroorzaakt door veroudering, vervuiling, oxidatie, enz. beter herstellen
     
    Maar dat is niet het enig belang van magnesium.

    Magnesium beschermt de cellen.

    Magnesium speelt een belangrijke rol bij talrijke metabole functies (dwz functies die de levensduur van het organisme garanderen).

    Men vindt magnesium terug in 300 verschillende enzymen in het lichaam en het bindt zich op 3751 plaatsen vast aan humane eiwitten. Enzymen zijn moleculen die chemische reacties veroorzaken. Eiwitten zijn de bouwstenen die deel uitmaken van de spieren, huid en organen.

    Magnesium speelt een belangrijke rol in het detoxificatie systeem en beschermt aldus cellen tegen schade veroorzaakt door chemicaliën in het milieu, zware metalen en andere giftige stoffen.

    Het krachtigste antioxidant in het lichaam, glutathion, dat een belangrijke rol speelt bij ontgifting in de lever, heeft magnesium nodig voor zijn werking.

    Het is ook nuttig voor de regulering van suiker in het bloed. Het vermindert het risico op type 2 diabetes (verhoogd glucosegehalte in het bloed veroorzaakt door een afname van  de gevoeligheid van cellen voor insuline of een depletie van cellen in de pancreas die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline). Slechte controle van glucose en diabetes beschadigen sterk de cellen van het lichaam en bevorderen het ontstaan van kankergezwellen.

    Magnesium vermindert het risico op darmkanker.

    Het is dan ook niet verwonderlijk vast te stellen dat, door zijn beschermende werking, bij mensen die voldoende magnesium hebben ook minder kanker voorkomt.

    Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition heeft aangetoond dat toename van 100 mg magnesium in de voeding gepaard gaat met een daling van 12% van het risico op colorectale kanker.

    Magnesium kan gebruikt worden bij constipatie vanwege de laxerende werking. Daarom is het voor mensen die constipatie problemen hebben aan te raden mineraalwater te drinken rijk aan magnesium.

    Tenslotte is het een essentieel onderdeel van het skelet.

    Gebrek aan magnesium?

    Magnesium komt uit de grond, en we weten dat intensieve vormen van moderne landbouw die grond uitputten.

    Het is daarom waarschijnlijk dat het voedsel dat men eet minder magnesium bevat dan 20 jaar geleden.

    Maar zelfs mensen die letten op hun voeding hebben een natuurlijke neiging voor magnesiumtekort.

    Predisponerende factoren zijn:
     
    + zieke nieren, waardoor overmatig verlies van magnesium langs de urine;
     
    + diabetes, vooral als die slecht gecontroleerd wordt, leidt tot verlies van magnesium in de urine;
     
    + leeftijd: ouderen hebben meer kans op te weinig magnesium omdat de intestinale absorptie afneemt;
     
    + geneesmiddelen: diuretica, antibiotica en bepaalde medicijnen tegen kanker kunnen magnesiumtekort veroorzaken.
     
    + Een neiging tot stress, spasmofilieterrein: om stresshormonen (cortisol, adrenaline ...) in het bloed na een aanval te elimineren, gebruikt het lichaam mineralen uit de weefsels (spieren, botten), waardoor mineralen langs de urine uitgescheiden worden. Aangezien magnesium essentieel is voor de controle op nerveuze spanning en voor de ontspanning van de spieren, kunnen verminderde magnesiumniveaus leiden tot het verhogen van nerveuze spanning. De vicieuze cirkel is begonnen en kan leiden tot depressie als we niet reageren. Vandaar het belang van de invoering van een uitgebreide voedingsstrategie, met inbegrip van het nemen van een goede aanvulling aan vitaminen en mineralen waaronder zeker een goed opneembare vorm van magnesium.

    Volgens een studie van SUVIMAX in Frankrijk, hebben 77% van de vrouwen en 75% van de mannen, een tekort aan magnesium.

    Test uw magnesiumgehalte.

    Er is geen bloedtest die het mogelijk maakt om daadwerkelijk het magnesiumgehalte in het lichaam te kennen.

    Slechts ongeveer 1% van het magnesium in je lichaam zit in het bloed. Daarom heeft het kennen van het magnesiumgehalte in het bloed geen enkele nut.

    Men zou verschillende urinetests moeten uitvoeren op een verloop van 24 uur en de resultaten beoordelen in relatie tot mogelijke symptomen van magnesiumtekort: krampen, overmatig bewegende oogleden, hartritmestoornissen, epilepsie, verlies aan eetlust, hoofdpijn, misselijkheid, moeheid.

    Daar het teveel magnesium gemakkelijk wordt verwijderd door de urine is er geen gevaar om een magnesium behandeling te starten als we een aantal verschijnselen van tekort vaststellen: ochtend vermoeidheid, zenuwachtigheid, bezorgdheid , stuiterende oogleden, krampen, hartkloppingen, slaapstoornissen, gevoeligheid voor infecties.

    Maar wees voorzichtig als je nieren hun werk niet doen om uw bloed te filteren en urine te produceren; dus patiënten met ernstige nierinsufficiëntie mogen geen magnesium nemen.

    Snel te compenseren magnesiumtekort.

    Magnesiumrijk mineraalwater drinken is niet ideaal. Het is juist dat het een hoog magnesiumgehalte heeft maar magnesium in de vorm van magnesiumsulfaat (anorganisch magnesium) wordt zeer slecht geabsorbeerd met als gevolg gas, opgeblazen gevoel of diarree.

    De organische vormen van magnesium worden beter opgenomen omdat magnesium hier gekoppeld is, aan een "drager" die helpt de darmwand te passeren. Daarna dringt het beter in de cellen. Dat is waarom ze naar verluidt een betere ”biologische beschikbaarheid" hebben dan het mineraal magnesium.

    Magnesiumgluconaat heeft betere biobeschikbaarheid maar magnesiummalaat, -citraat, -glycerofosfaat en -threonaat zijn ook zeer goed geassimileerd en veroorzaken geen diarree.

    Opgepast want magnesiumzouten bevatten een veschillend percentage aan elementair magnesium: 5,4% voor gluconaat, 6,6% voor glycerofosfaat, 8,7% voor pidolaat en 16,2% voor citraat.

    Goed om weten is wat de dagelijkse dosis is van elementair magnesium die men moet nemen: 330 mg per dag voor vrouwen en 420 mg voor mannen. Met deze gegevens kan men berekenen hoeveel van de magnesiumzouten men moet innemen.

    Oorspronkelijk artikel:”Magnésium, le mal aimé de la médecine”, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, Janvier 15, 2015.

    23-01-2015, 16:49 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:magnesium, voeding
    22-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supervoedsel

    Drie superfoods met ongelooflijke voedingswaarde.

    healing


    (NaturalNews)

    We leven in een wereld waar ondervoeding niet per se te wijten is aan een gebrek aan voedsel. In feite hebben mensen in de westerse wereld goede toegang tot voedsel en ondervinden ze geen problemen om hun maag vol te proppen maar ze zijn wel ondervoed. Dit is voornamelijk te wijten aan slechte landbouwpraktijken en de verwerking van levensmiddelen die meestal minderwaardig voedsel leveren aan de consument.

    Echter als je onderstaande superfoods introduceert in je voeding kun je uw lichaam effectiever voeden en genieten van een betere gezondheid.

    Chlorella

    Chlorella is nog steeds een relatief obscuur supervoedsel, maar overtuigde gezondheidsliefhebbers genieten al jaren van deze krachtpatser. Naast een uitstekende bron van vitaminen en mineralen en een complete eiwitbron, heeft chlorella andere gunstige eigenschappen die ook de ontgifting ondersteunen.

    Wat heeft chlorella achter de hand in termen van voeding?

    Bekijk hier het voedingswaarde profiel:

    Een rijke bron (58%) van goed verteerbaar, volledig vegetarisch eiwit.
    Een krachtige bron van chlorofyl, de levensader van planten.
    Rijk aan vitamine A, C, E en K, en één van de weinige volwaardige voedselbronnen van vitamine D.
    Bevat het gehele vitamine B-complex.
    Een bijzondere bron van ijzer en zink, en een goede bron van magnesium, fosfor, calcium en kalium.
    Overvloedig in beta-caroteen, luteïne, en polysacchariden.
    Bevat essentiële vetzuren zoals gamma-linoleenzuur (GLA).
    Rijk aan enzymen en fytonutriënten.
    Aangezien chlorella ook ontgiftend is mogen wij het slechts langzaam introduceren om symptomen van overmatige reiniging te voorkomen.

    Bijenpollen

    Bijenpollen worden beschouwd als één van de meest complete voedingsmiddelen van de natuur en ze kunnen helpen de diëten die voedingsstoffen tekort komen of onevenwichtig zijn, bij te sturen vanwege hun uitgebreid en evenwichtig voedingsprofiel. Het is één van de rijkste bronnen van vitaminen, mineralen, aminozuren, hormonen, enzymen en vetten, en aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke antibiotica.

    Hieronder het spectrum van voedingsstoffen in bijenpollen:


    Een rijke bron van carotenoïden (die omzetten in vitamine A).
    Vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 en B12.
    Vitamine C en E.
    Calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, silicium, zwavel en 59 andere sporenelementen.
    22 aminozuren met 5 tot 7 maal het gehalte aan aminozuren bij dezelfde gewichten van vlees, melk, eieren of kaas.
    Enzymen waaronder amylase, catalase, cozymase, cytochroom, dehydrogenase, diaphorase, diastase, melkzuren, pectase en fosfatase.
    Daar bijenpollen allergische reacties kunnen veroorzaken moet men ze ook langzaam introduceren.

    Goji bessen

    Goji bessen, ook bekend als wolfbessen, zijn inheems in Zuidoost-Europa en Azië en kregen als bijnaam "rode diamanten" omwille van hun ongewoon hoge voedingswaarde. De traditionele Chinese geneeskunde was waarschijnlijk de eerste die weet had van de krachtige helende kwaliteiten, later is het Westen gevallen op dit bekende "superfruit", en is begonnen met het integreren ervan in de voeding.

    Welke voeding heb goji bessen te bieden? Zie hieronder het profiel:


    18 aminozuren, inclusief alle acht essentiële aminozuren, waardoor het een compleet eiwit is.
    Zes essentiële vetzuren (EFA's).
    21 mineralen zoals calcium, koper, germanium, ijzer, magnesium, fosfor, selenium en zink.
    Vitamine A, B-complex, C en E.
    Een superieure vorm van diverse antioxidanten, zoals zeaxanthine, SOD (superoxide dismutase), polysacchariden, germanium, en beta-caroteen.
    Daar de goji bes deel uitmaakt van de nachtschadenfamilie, moeten degenen die te maken hebben met gelijk welk type van ontsteking de bessen mijden.

    Oorspronkelijk artikel:”Three superfoods that deliver unbelievable nutrition”, Thursday, January 15, 2015 by: Derek Henry, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.healingthebody.ca/healing-benefits-of-chlorella/   
    http://www.healingthebody.ca/healing-power-of-bee-pollen/   

    22-01-2015, 20:52 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:gojibessen, chorrella, bijenpollen
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!