Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    30-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griep vermijden.

    Ontsnap aan de griep.

    In deze koude en regenachtige dagen moeten we beroep doen op eenvoudige trucs om ons immuunsysteem te versterken en daarmee ziekten te voorkomen.

    Waarom griep in de winter?


    De griep gedijt in de winter als de zon het laagst staat. Wij beschermen onze armen, hoofd en handen tegen de kou. Dit betekent dat de zon niet meer in staat is om onze huid te bereiken; UVB stralen die ons lichaam aanzetten om cholesterol te veranderen in vitamine D.

    Vitamine D: de beste verdediger.

    Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het activeren van het immuunsysteem. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature Immunology’, zou het van essentieel belang zijn voor de activering van de T-lymfocyten (of T-cellen), de 'lichaam-bewakers "die hun eigen leven geven om alle vijanden te vernietigen die ons lichaam willen binnendringen. Om actief te worden moeten deze cellen een transformatie ondergaan om hun taak te kunnen uitvoeren. Carsten Geisler en collega’s van de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat zonder vitamine D de T-cellen niet transformeren waardoor ons immuunsysteem niet op volle capaciteit kan werken.

    Grootmoeder had gelijk.

    In de winter is het aan te raden om producten te eten die rijk zijn aan vitamine D: vette vis, levertraan, eieren, lever. Grootmoeder gaf ons levertraan om te vechten tegen rachitis. Het was niet alleen een bescherming tegen rachitis, maar ook onbewust tegen infecties.

    Geen goede natuurlijke afweer zonder goede darmflora.

    Bacteriën en gisten die onze darmflora bewonen beschermen het lichaam tegen infecties.

    Er werd lang aangenomen dat de darm alleen een effectieve barrière was die alleen de juiste voedingsstoffen liet passeren. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat een slecht onderhouden darmwand bevolkt met slechte microben veel vreemde lichamen naar het bloed doorgeeft die zich verspreiden  over het hele lichaam met verzwakking van het immuunsysteem tot gevolg.

    In de winter, als het immuunsysteem in het bijzonder wordt aangesproken moet men veel gefermenteerde produkten eten. Zij nemen deel aan het onderhoud en de inzaaiing van gezonde darmflora door hun "melkzuurbacteriën": zuurkool, yoghurt, kefir maar ook wortelen, bieten, komkommer, augurken en uien onder gefermenteerde vorm.

    Alle micro-organismen die een bewezen positief effect hebben op de gezondheid worden "probiotica" genoemd. Wij ondervinden hun werkzaamheid vooral als onze darmen overstuur zijn.

    Andere verdedigingswapens.

    Neem vitamine C, zink (bij tekort aan zink) en vitamine E (voor ouderen).

    Vlier is ook nuttig voor het immuunsysteem. In vitro gegevens tonen aan dat zwarte vliersiroop de groei remt van veel stammen van het type A en B griepvirus en een immuunstimulerend effect heeft. In 1993, werd een dubbelblinde placebo-studie uitgevoerd met 27 proefpersonen in een Israëlische kibboets tijdens een griepepidemie. De resultaten gaven aan dat een extract van vlierbessen (Sambucol® siroop) beduidend beter scoorde dan een placebo in het snel verlichten van griepsymptomen. Na twee dagen, voelden 93,3% van de patiënten behandeld met vlierbes reeds een aanzienlijke verlichting van hun symptomen; het duurde zes dagen vooraleer 91,7% personen uit de placebogroep een soortgelijke verbetering constateerden. Tijdens het griepseizoen 1999-2000, organiseerden Israëlische onderzoekers in Noorwegen een dubbelblind onderzoek met placebo bij 60 proefpersonen met influenza A en B. De auteurs meldden dat de vliersiroop vier dagen vroeger verlichting bracht in vergelijking met de placebobehandeling. Vlierbes gaf ook een significante vermindering in het gebruik van medicatie vergeleken met placebo.

    In Frankrijk is het gebruik van extract van grapefruitzaad om het immuunsysteem te versterken heel gebruikelijk onder de voorstanders van natuurlijke middelen.

    In de homeopathie tenslotte versnelt Oscillococcinum het genezingsproces met 48 uur bij griep of verkoudheid.

    Om te onthouden.

    Stress en ongezonde voeding in de geïndustrialiseerde landen maken, ons kwetsbaar voor het griepvirus omdat ze het lichaam verzuren en het vitaminen en mineralen ontnemen.


    We worden ook overspoeld met chemicaliën en giftige stoffen die ons lichaam moeilijk kan metaboliseren en elimineren - te beginnen met de geneesmiddelen. Om de balans te herstellen moeten wij suiker elimineren en meer groenten rijk aan polyfenolen eten. En wat betreft vlees, liever de zeer voedzame  onderdelen zoals orgaanvlees (lever, etc.).

    Neem regelmatig kuren van planten om toxines te verwijderen. Kies voor een gezonde voeding en eventueel een goede kwaliteit voedingssupplementen.


    Oorspronkelijk artikel:”Esquivez la grippe cet hiver”, Jean-Marc Dupuis, Neo-nutrition, Nov. 11, 2015.

    Bijlagen:
    http://www.herbalsafety.utep.edu/herbs-pdfs/blackelder.pdf   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11399518   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395631   

    30-11-2015, 16:48 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:griep, vitamine D
    19-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlees vs kanker

    Bereide vleeswaren zijn een groot risico voor kanker en staan op dat gebied op gelijke voet met roken, zegt WHO.

    Red meat

    (NaturalNews) Niet zo lang geleden kondigde de 'World Health Organization (WHO)' aan dat glyfosaat, Monsanto's belangrijkste ingrediënt voor zijn herbicide Roundup "waarschijnlijk kankerverwekkend is voor de mens." Na voortdurende discussie tussen de agrochemische reus die volhoudt dat het ingrediënt veilig is en degenen die beter weten na het zien van de effecten op het menselijk lichaam, was de verklaring van de WHO eerder dit jaar een overwinning voor de gezondheidsbewuste mensen.

    De WHO is mee.

    Hun laatste verklaring is iets wat veel mensen al lang denken, maar nog niet "officieel" was toegegeven. De WHO heeft aangekondigd dat het eten van verwerkt en rood vlees een aanzienlijk risico is op kanker en adviseert matiging in de consumptie van dit voedingsmiddel. Een persbericht van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), de kankerafdeling van WHO zegt dat rood vlees "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens" is en dat verwerkt vlees daadwerkelijk ”kankerverwekkend voor de mens" is.

    Beter tweemaal nadenken over de consumptie van verwerkt en rood vlees.

    Sorry, vleeseters: het is ofwel denken aan uw gezondheid of blijven genieten van uw fascinatie voor vleeswaren.

    Echter, het is niet alleen het gemiddeld gebruik van 9 kg spek dat de gemiddelde Amerikaan verbruikt per jaar, waartegen de WHO waarschuwt. Andere verwerkte vleeswaren, zoals worst, ham, corned beef en hotdogs worden evenens als schadelijk voor menselijke consumptie beschouwd, en het persbericht benadrukt dat het niet alleen om rode charcuterie gaat. "De meeste vleeswaren bevatten varkensvlees of rundvlees, maar verwerkt vlees kan ook ander rood vlees, gevogelte, slachtafval of bijproducten zoals bloed bevatten,” zegt het IARC. Deze  voedingsmiddelen zijn meestal gezouten, gefermenteerd of gerookt om reden van bewaring en smaakversterking.

    "Gezien het grote aantal mensen dat verwerkt vlees consumeert  is de globale impact op de incidentie van kanker van groot belang voor de volksgezondheid," zegt dr Kurt Straif, hoofd van het IARC Monografieën programma, dat achter de bevindingen zit.

    Verscheidenheid van kankers door het eten van verwerkt vlees.

    De aankondiging komt nadat een werkgroep van 22 experts uit tien landen bijeengeroepen door het ‘IARC Monographs Programm’ diverse wetenschappelijke literatuur met meer dan 800 studies over het onderwerp hadden doorgenomen, en zich voornamelijk toespitsten op colorectale kanker. De deskundigen besloten dat elke 50-gram (1,7 ounce) verwerkt vlees gegeten op een dagelijkse basis het risico op colorectale kanker verhoogt met 18 procent. Echter, "associaties werden ook gezien bij alvleesklierkanker en prostaatkanker”.

    Interessant is dat vleeswaren als "carcinogeen voor de mens", het hoogste scoren samen met alcohol, sigaretten, arseen en asbest.

    Zoals je kunt verwachten wanneer dergelijke aankondigingen worden gedaan, zijn er belanghebbende instanties die smeken om nuance en de pil willen verzachten. “Er is gewoon geen bewijs van een causaal verband tussen rood vlees en gelijk welke vorm van kanker," zegt Shalene McNeill, directeur bij de ‘National Cattlemen’s Beef Association’.

    Mensen houden van vlees, maar de beste keuze is toch om meer groenten en fruit te eten.

    Zoals eerder vermeld eet de gemiddelde Amerikaan 9 kg spek per jaar. Het probleem van de consumptie van veel verwerkt en rood vlees bestaat niet alleen in de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk, waar 2,5 miljoen mensen leven met kanker, consumeren 33 procent van de mensen meer dan 100 gr rood vlees per dag. Deze bevindingen zijn ook online gepubliceerd in ‘The Lancet Oncology’.

    Het is duidelijk dat de beste inzet is om uw consumptie van rood en verwerkt vlees in de gaten te kouden en maatregelen te nemen om de hoeveelheid drastisch te verminderen. Vul uw bord met meer groenten en fruit dan met salami en hotdogs. Bladgroenten en kruisbloemige groenten, bijvoorbeeld, stimuleren het immuunsysteem en beschermen het lichaam tegen slechte bacteriën.

    Oorspronkelijk artikel:”Processed meats are a hug cancer risk on par with smoking, WHO admits”, Friday, October 30, 2015by: Jennifer Lea Reynolds, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.huffingtonpost.com/entry/world-health-organization-processed-meats-cause-cancer_562e1144e4b0aac0b8fd51b2   
    http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf   
    http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11950018/Bacon-ham-and-sausages-as-big-a-cancer-threat-as-smoking-WHO-to-warn.html   

    19-11-2015, 21:45 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:vlees, vleeswaren, kanker
    11-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocado: een bijzondere vrucht

    Avocado: een buitengewone vrucht.

    De meeste vruchten zijn rijk aan koolhydraten. Avocado is rijk aan goede vetten.

    Specifiek, bevat het enkelvoudig onverzadigde vetzuren net  zoals olijfolie. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega-9):

    - voorkomen obesitas

    - voorkomen hart- en vaatziekten

    - voorkomen diabetes type 2

    De goede vetten in avocado werken samen met de anti-oxidanten om vrije radicalen te elimineren.

    Hoe werken anti-oxidanten en vrije radicalen?

    Je hoort veel over "vrije radicalen" en "anti-oxidanten".

    Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die onze cellen aanvallen, en zelfs onze DNA. Daarom veroorzaken zij veel ziekten die verband houden met veroudering, zoals gezichtsproblemen en kanker.

    Vrije radicalen komen in ons lichaam door vervuiling, chemicaliën, sigarettenrook of zelfs herhaalde stress.

    Er is maar één manier om vrije radicalen te elimineren: antioxidanten. Antioxidanten komen van nature voor in ons lichaam en in verse groenten en fruit, vooral gekleurd zoals paprika.

    Het probleem is dat sommige antioxidanten, zoals bètacaroteen, niet gemakkelijk worden opgenomen door onze cellen. Ze blijven buiten de cellen en worden uit het lichaam verdreven zonder het vernietigen van vrije radicalen.

    Avocado verbetert de assimilatie van antioxidanten.

    Er is een eenvoudige manier om de absorptiecapaciteit van ons  antioxidant drastisch te verhogen: groenten en fruit eten samen met iets vet.

    Onderzoek heeft aangetoond dat saladegroenten waaraan avocado is toegevoegd vermenigvuldigen:

    - de snelheid van absorptie van lycopeen met 4 (het lycopeen is een antioxidant uit tomaat)

    - het beta-caroteen niveau met 2,6 (beta-caroteen is een voorloper van vitamine A die in overvloed aanwezig is in wortelen en in mindere mate in groene bladgroenten).

    Wanneer avocado-olie werd toegevoegd aan een salade, vondt men een vermenigvuldiging:

    - van 7,2 voor alfa-caroteen

    - van 15,3 voor bêta-caroteen

    - van 5,1 voor luteïne (luteïne is een rood-oranje antioxidant gevonden in eigeel, maïs, wortelen, spinazie en zuring dat in het bijzonder ons netvlies beschermt) .

    De samenwerking van avocado en antioxidanten vecht tegen elke ontsteking en stopt zo vroegtijdige veroudering. Dit is de reden waarom avocado helpt om het lichaam te verjongen van binnenuit.

    De effectieve pleitbezorger voor het beheersen van onze eetlust

    77% van de calorieën avocado komen uit het vet. Deze hoeveelheid veroorzaakt al een verzadigingsgevoel bij een halve vrucht. De avocado is dan ook een goede manier om onze  eetlust te controleren. Dit is handig als men de neiging heeft te veel te eten en overgewicht te krijgen.

    Avocado's zijn ook rijk aan vezels die de transit reguleren en de darmen helen.

    Onderzoek naar de avocado gaat veel verder ... denken we maar aan het tegengaan van prostaatkanker, het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten door het beheersen van onze cholesterol, verlichten van artritis.

    Twintig vitamines en mineralen.

    Dit is niet alles.

    Avocado bevat 20 vitaminen en verschillende mineralen:

    - Vitamine K: belangrijk voor de bloedstolling. Het draagt ook bij tot de kracht van onze botten

    - Foliumzuur of vitamine B9: belangrijk voor een goede celgroei en de ontwikkeling van onze weefsels. Fouten in de celdeling bijvoorbeeld kunnen de kwaliteit van het sperma in gevaar brengen. Een studie heeft aangetoond dat vitamine B9 deficiëntie gepaard met een toename van genetische afwijkingen op de chromosomen van sperma.

    - Vitamine E: beschermt de weefsels tegen vrije radicalen en ons hart.

    - Luteïne: noodzakelijk voor de bescherming van onze huid.

    - Vitamine C: versterkt het immuunsysteem en neutraliseert vrije radicalen

    - Vitamine B6 versterkt ook het immuunsysteem, helpt de zenuwfunctie en de synthese van rode bloedcellen.

    - Vitaminen B5, B1, B2, B3, A en kalium (meer dan een banaan), magnesium, mangaan, koper, ijzer, zink en fosfor.

    Wanneer gebruiken?

    Een avocado die zacht aanvoelt betekent niet dat die rijp is. Vaak is dat het gevolg van veelvuldige betasting door de kopers voor ons.  Sterker nog, we moeten weten dat een avocado normaal hard aanvoelt in de winkel.

    Avocado’s rijpen niet aan de boom. De vrucht produceert het vluchtig hormoon ethyleen waardoor het rijpen begint zoals bij bananen, tomaten en appels.

    Om het tempo van het rijpen op te drijven volstaat het de avocado in te pakken in papier om het ethyleen te vangen. De rijpingsduur wordt op die manier gedeeld door drie. Over ’t algemeen duurt de rijping 3 tot 9 dagen. Men kan de avocado ook leggen in de fruitmand waar hetzelfde proces zich voltrekt met de andere vruchten (bananen, appelen, tomaten).

    Zo krijgt men uniforme rijpe avocado's ... het vlees krijgt een mooie groengele kleur ... de structuur is vast en romig ... en de smaak ligt dicht bij noten.

    Een aanrader voor onze gezondheid.

    Oorspronkelijk artikel:”Avocat: le fruit hors norme”, par Eric Müller, Néo-nutrition, Oct. 27, 2015.

    Bijlagen:
    http://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/   
    http://jn.nutrition.org/content/135/3/431.full   
    http://www.avocado.org.au   
    http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2008/03/19_folatesperm.shtml   
    http://www.foodrepublic.com/2012/10/18/know-your-avocado-varieties-and-when-theyre-in-season/   
    http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=acides_gras_omega-9_ps   

    11-11-2015, 22:19 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Tags:avocado, gezonde vetten, cholesterol, cardiovasculaire gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soja niet zo gezond.

    Is soja-olie slecht voor de gezondheid, zelfs al is die biologisch?

    soy

    (NaturalNews) Slechts een paar decennia geleden werd soja nog ongeschikt beschouwd als voeding. Toch denken nog 8 op 10 Amerikanen dat sojabonen en soja-olie goed zijn voor de gezondheid. Ze hebben geen idee of kennis over gefermenteerde soja, en dat is zeker niet het type van soja dat we hier viseren. Wij hebben het in dit artikel wel degelijk over de niet gefermenteerde soja. Wat zijn de risico's van ongfermenteerde soja, ongeacht of die nu biologisch is of niet, alhoewel genetisch gemodificeerde soja is nog een heel andere discussie als het over gezondheid gaat.

    De fout die je begaat in je biologische salade - overgieten met ongegiste sojaolie.

    De bewering dat soja gezond is verscheen uit het niet midden de jaren 90 van vorige eeuw dankzij reclame in de media. Het  duurde het een tijd vooraleer "gezondheidsdeskundigen" reageerden op meldingen in de media over onnoemelijk veel voordelen voor de gezondheid van tofu, sojakaas en sojamelk als vervangers voor vlees en zuivel. Het was ook een weldoordachte truc om vegetariërs te leiden in een ongelooflijke gezondheidsval.

    Pas sinds 2000 hebben Amerikaanse producenten van voedingsmiddelen minstens 3.000 nieuwe produkten op basis van soja op de markt gebracht en er komen er nog veel meer. Duizenden van deze producten zijn USDA "biologisch" gecertificeerd en bevatten biologisch geteelde soja als belanrijkste ingrediënt. Heb je je ooit afgevraagd waarom je je zo moe voelt de laatste tijd? De FDA zegt dat soja het risico op hart- en vaatziekten vermindert, maar wat doet ongegiste soja, biologisch of niet, in het menselijk lichaam wanneer het regelmatig wordt gegeten?

    Sluwe en verraderlijke marketing heeft Amerikanen overtuigd om soja te eten.

    Soja is geen gezond voedsel tenzij die wordt gefermenteerd. We weten nu hoe slecht ggo soja is omwille van alle bestrijdingsmiddelen die er gebruikt worden, maar de biologische soja is een "Trojaans paard." Soja is gekoppeld aan immuunsysteem storingen, schildklierafwijkingen, en cognitieve achteruitgang. Volgens honderden studies is soja de boosdoener bij afwijkingen van zuigelingen, nierstenen en voedselallergieën. Je hoort allerlei generieke statistieken over de voordelen van soja, maar ze zijn gewoon op één hoop gegooid met de statistieken over de gefermenteerde versies. Voeding wordt enorm bespeeld door de reclame. Gebruik je biologische soja-olie in je salades? Dan ben je bekocht!

    Propaganda en het sojaverkoop "wonder”.

    De sojaboon werd pas gebruikt als voedselbron na de ontdekking van fermentatietechnieken lang geleden tijdens de Chou dynastie. Men maakte voor het eerst gefermenteerde tempeh, miso en sojasaus. Deze gewoonte breidde zich later uit naar andere delen in het Oosten, waaronder Indonesië en Japan. De reden dat niemand ongegiste soja at was omdat men wist dat de bonen grote hoeveelheden antinutriënten bevatten die de enzymen blokkeren die de mens nodig heeft voor de vertering van eiwitten.

    Volgens onafhankelijk onderzoek kun je chronische tekorten krijgen in de opname van aminozuren door het dagelijks gebruik van slechts slechts twee eetlepels soja per dag. Op proefdieren is aangetoond dat de pancreas kan vergroten. Als je geen gefermenteerde tempeh, miso of tamari eet dan doe je verkeerd en zul je waarschijnlijk nadelige gevolgen ondervinden voor je gezondheid. Ongegiste soja kan de opname van essentiële mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en zink, die je nodig hebt voor een goed functioneren van de hersenen, blokkeren. 

    De soja-industrie besteedt meer dan $ 100 miljoen per jaar aan reclame en infiltreert in de voeding van scholen over de hele VS. Last van astma en prikkelbare darmen? Stop met het eten van ongegiste soja en ondervind grote verbetering in uw gezondheid. Het kan wel een paar maanden duren om uw systeem te normaliseren na het stopzetten van de consumptie van ongegiste sojaproducten, dus heb geduld!

    Opgepast met “salade dressings”; als sojaolie het eerst staat vermeld op het etiket betekent dit dat er een groter volume sojaolie in zit dan gelijk welke andere olie.

    Gefermenteerde soja is verschillend maar met mate te gebruiken.

    In het oude China werd soja gewaardeerd als een uitstekende groenbemester omwille van het stikstofbindend vermogen van zijn wortels (vlinderbloemige), maar werd nooit gegeten. Pas na het gebruik van een langzaam gistingsproces werden producten gecreërd met betere verteerbaarheid en minder anti-nutriënt effecten. Soja bevat stoffen die testosteron verlagen en oestrogeen nabootsen. Ben je gevallen voor deze vleesvervanger? Het is een mythe van slechts een paar decennia oud. Gefermenteerde soja is prima in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld als specerij, maar alleen voor mensen met een gezonde schildklier. Het mag nooit dienen als hoofdvoedsel.

    Oorspronkelijk artikel:"Is organic soybean oil still bad for your health even though it's organic?", Monday, November 09,2015 by: S. D. Wells, Natural News.

    Bijlagen:
    http://americannutritionassociation.org/newsletter/whole-soy-story   
    http://lindamelosnd.com/articles/adverse-affects-of-soy   
    http://www.thehealthyhomeeconomist.com/170-scientific-reasons-to-lose-the-soy-in-your-diet/   
    https://www.youtube.com/watch?v=a1lZnJqXtSA   

    11-11-2015, 17:27 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:soja
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Resveratrol voor uw gezondheid

    Rode wijn en druiven verbeteren het geheugen.

    red wine

    (NaturalNews) Na een lange, harde en stressvolle dag op het werk is er niets zo ontspannend als een goed glas wijn. Gelukkig is rode wijn één van de luxes van het leven waarvan we af en toe kunnen genieten zonder schuldgevoel.

    In feite is schuld het laatste wat je moet voelen na een glas rode wijn, dank zij zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Rode wijn, druiven, pinda's en sommige bessen bevatten allemaal een natuurlijk voorkomende verbinding waarvan wetenschappelijk is bewezen een breed scala van voordelen voor de gezondheid te bieden.

    De hype rond resveratrol is niet nieuw; echter, uit uitgebreid onderzoek blijkt dat deze natuurlijke antioxidant de leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen kan voorkomen. Gepubliceerd door het 'Texas A & M Health Science Center College of Medicine', suggereert de studie dat resveratrol positieve effecten heeft op de hippocampus, een gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor belangrijke functies zoals leren, geheugen en stemming.

    De nieuwe studie suggereert dat het natuurlijke antioxidant gevonden in rode wijn kan helpen bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer

    Ashok K. Shetty, Ph.D., professor aan de Afdeling Moleculaire en Cellulaire Geneeskunde en directeur van Neurowetenschappen aan het ‘Institute for Regenerative Medicine’, is geen onbekende als het over resveratrol gaat. Terwijl de verbinding gekend is voor zijn potentieel om hartziekten te voorkomen, geloven Shetty en zijn team dat dit natuurlijk antioxidant ook gunstig zou kunnen zijn voor de behandeling van geheugenverlies bij ouderen.

    "Omdat zowel mensen als dieren na de middelbare leeftijd een daling vertonen in hun cognitieve capaciteit, kunnen de bevindingen invloed hebben op de behandeling van geheugenverlies bij ouderen", aldus het persbericht. "Resveratrol kan zelfs mensen helpen die lijden aan ernstige neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer."

    Uit een rapport over Shetty’s experiment met oude ratten, online gepubliceerd op 28 januari in 'Scientific Reports', bleek dat een behandeling met resveratrol resulteerde in duidelijke resultaten op leervermogen, geheugen en stemming.

    Natuurlijke antioxidant gevonden in rode wijn kan helpen bij het verruimen van het ruimtelijk geheugen bij ouderen.

    "De resultaten van de studie waren opvallend," zegt Shetty. “Zij gaven aan dat bij de ratten die geen resveratrol hadden gekregen het ruimtelijk leervermogen grotendeels gehandhaafd bleef maar het vermogen van nieuwe ruimtelijke herinneringen daalde aanzienlijk tussen de 22 en 25 maanden. In tegenstelling verbeterden zowel het ruimtelijk leren als het geheugen bij de ratten behandeld met resveratrol.”

    Opmerkelijk ook was dat de neurogenese (de groei en ontwikkeling van neuronen) ongeveer verdubbelde bij de ratten met resveratrol in vergelijking met de controlegroep. De ratten die de natuurlijke antioxidant kregen vertoonden ook een aanzienlijk verbeterde microvasculatuur, de kleinste systemen van de bloedvaten in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het circuleren van bloed tussen de weefsels. De ratten met resveratrol vertoonden eveneens minder chronische ontstekingen van de hippocampus.

    "De studie is een nieuw bewijs dat resveratrol behandeling op late middelbare leeftijd kan helpen bij het verbeteren van het geheugen en de stemming", zegt Shetty, die eraan toevoegde dat zijn laboratorium nu de moleculaire mechanismen onderzoekt die aan de verbeterde cognitieve functie na resveratrol behandeling ten grondslag liggen.

    Hij is ook van plan om experimenten uit te voeren om het al dan niet toevoegen van lagere doses resveratrol in een dieet voor langere periodes vergelijkbare voordelen bieden. 

    Resveratrol heeft diverse voordelen voor de gezondheid.

    De voordelen van resveratrol voor de gezondheid stapelen zich op bij elke nieuwe studie. In oktober 2014 bleek uit een studie gepubliceerd in ‘The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’ dat resveratrol nuttig is bij de behandeling van osteoporose, een aandoening waarbij de botten zwak en broos worden.

    Hun bevindingen suggereren dat het natuurlijk antioxidant de botvormende cellen in het lichaam stimuleert en benadrukken het potentieel om te worden gebruikt als een anti-osteoporose geneesmiddel voor de mens.

    Antioxidatie polyfenolen zoals resveratrol hebben nog andere voordelen voor de gezondheid o.a. voor het hart. Vorige studies suggereren dat dit rode wijn ingrediënt helpt bij het beschermen van de bekleding van de bloedvaten in het hart, alsmede schade aan deze bloedvaten kan voorkomen.

    Oorspronkelijk artikel:"Consuming red wine, grapes found to naturally improve memory", Tuesday, March 03, 2015 by: Ulie Wilson, staff writer, Natural News.

    Bijlagen:
    http://http://www.newswise.com/articles/compound-found-in-grapes-red-wine-may-help-prevent-memory-loss   
    http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2014-2799   
    http://www.nature.com/articles/srep08075   

    11-11-2015, 12:27 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:resveratrol, geheugen, rode wijn
    07-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moderne tarwe

    Moderne granen: plastiek.


    Granen zijn een ultramodern voedsel dat de mensheid niet heeft gebruikt gedurende 99,5% van zijn bestaan. Het is pas 5000 jaar geleden dat onze voorouders als jager verzamelaars massaal granen begonnen te kweken, terwijl de mens al 8 miljoen jaar op de aarde leefde.

    Onze spijsvertering is niet geschikt om granen te verwerken. Het massaal gebruik van granen in de voeding heeft ons niet veel goeds gedaan. De grootte, de levensduur en de gezondheid van onze voorouders gingen achteruit en het is pas in het begin van de 20e eeuw dat we de lengte van onze voorouders, jager verzamelaars, hebben terug gevonden.

    Nochtans had de eerst geteelde tarwe ook voordelen wat te verklaren is door de sterke toename van de populatie: zeer rijk aan calorieën; zeer productief en verhoging van de kans van een grote populatie om te overleven. Het dwong de nomaden zich te vestigen waardoor vrouwen meer kinderen kregen: het is dankzij de granen dat de eerste grote steden ontstonden met een verdeling van arbeid over de technische, intellectuele, artistieke en wetenschappelijke vooruitgang.

    Over het algemeen zijn granen een zegen voor de mensheid geweest. De mens heeft dat vlug begrepen en de nodige zorg besteed aan het selecteren van de beste soorten, dat wil zeggen, sterke rassen met steeds maar grotere opbrengsten.

    Geselecteerde soorten voor meer opbrengst.

    Een belangrijk element bepaalt de keuze van een tarwevariëteit. De Egyptenaren ontdekten dat gemalen tot meel en gemengd met water en zout, sommige hybride tarwesoorten fermenteren, zwellen en gebakken kunnen worden tot brood; aangenamer om te eten dan pap of pannenkoeken.

    Met de primitieve graansoorten gecultiveerd door de mens kon men geen brood maken. Zoals rijstmeel, maïs of boekweit, kan men ze mengen met water en gist maar het deeg zal niet zwellen.

    Om van een eenvoudig gekookte bol te komen tot een elastische gezwollen pasta moet het meel bepaalde eiwitten bevatten om zich te binden aan zetmeel. Deze eiwitten, prolaminen en gluteninen, vormen de gluten. Hoe meer gluten een graansoort bevat hoe meer het deeg de neiging zal hebben om te rijzen, hoe hoger het brood of gebak zal rijzen en hoe krokanter.

    De tarwe aanvankelijk door de mens gekweekt, genaamd "wilde tarwe”, bevatte weinig gluten. Deze tarwe was bruikbaar voor gebak maar niet voor brood. De Egyptenaren slaagden er echter in deze tarwe te kruisen met een andere plant om een nieuwe variëteit te produceren met meer gluten, met de wetenschappelijke naam Triticum dicoccum.

    Doorheen de geschiedenis hield men zich bezig met het kruisen en selecteren van variëteiten met meer gluten om steeds mooiere broden te bekomen.

    Hoe meer gluten hoe voldaner de consument.

    Tegenwoordig bevatten de granen zoals tarwe, kamut, gerst, rogge en spelt tot 69% prolaminen wat enorm is.

    Het resultaat is dat de klant tevreden is over de bakkerijen: men kan voor een paar euro een enorm brood kopen. Een enkele keer beseft men dat zijn sandwich de textuur heeft van een schuimtennisbal. In het uitstalraam lijkt die echter vast van structuur! Moeders zijn verrast dat hun kinderen een heel brood kunnen opeten. De reden is dat dit brood, ondanks zijn grootte, weinig voedingswaarde heeft..

    Een ander voordeel: het nieuwe meel rijk aan gluten betekende een explosie van de handel in allerlei gebak.

    Is er nu iets gemakkelijker dan een kleine bevroren bol om te toveren in een mooi gouden broodje, een zachte croissant of glanzend chocoladebroodje. Gewoon een goedkope elektrische oven en een ongekwalificeerde werknemer. We kunnen een gebak dat 5 cent kost om te produceren verkopen aan € 1 of € 1,20 aan de klant die zopas door de drukte zijn maaltijd heeft moeten overslaan.

    Dergelijke bollen zijn nu ook te koop in supermarkten en winkels van diepvriesproducten. Op de foto's zien zij er zo lekker uit dat je nauwelijks je ogen kunt geloven als je het pakket opent en je een wanhopig klein hoopje deeg in je handen krijgt. Maar eens in de oven ... o wonder! Het lijkt inderdaad min of meer op wat de foto op de verpakking laat zien.

    Herinnert u zich nog de film "Back to the Future 2", uitgebracht in 1989, waar de held een machine kreeg om te reizen door de tijd naar 2015? Een bepaalde scène had mij getroffen toen een oma in haar oven een kleine pelletachtige kunststoffen balletje plaatste waaruit na enkele seconden een enorme dampende pizza kwam onder de goedkeurende kreten van haar kleinkinderen. Nu zijn we inderdaad zover. Al deze wonderen hebben we te danken aan de gluten van het moderne graan.

    De moderne ambachtelijke bakkerijen.

    Een deel van het publiek is moe van wit brood en industriële sandwiches. Een aantal slimme bakkers lanceerden in de jaren '90 meer ingewikkelde vormen van meel, vaak gepresenteerd als “volwaardig”, “halfvolwaardig” of "meergranen “; men had er de eerder verwijderde zemelen (het omhulsel van de korrel) en/of zaden terug aan toegevoegd.

    Deze “speciale” broden worden veel duurder verkocht dan wit brood. Maar ze zijn helemaal niet traditioneler omdat de tarwe variëteiten waarmee ze gemaakt worden dezelfde zijn en gewoon niets te maken hebben met wat onze voorouders tarwe noemden.

    Tientallen meer chromosomen!

    Tijdens de jaren 60 van vorige eeuw maakte het onderzoek in de landbouw grote vooruitgang in de ontwikkeling van resistente tarwerassen, productiever en met meer gluten.

    Het ontwikkelen van hybrides maakte de weg open naar nieuwe rassen die men nog “tarwe” noemde maar die nog weinig te maken hadden met het oorspronkelijk product.

    De moderne tarwe van de jaren 70, Lerma Roio 64, Siete Cerros, Sonora 64 of Super X heeft in feite 42 chromosomen daar waar zijn oorspronkelijke versie er slechts 14 had. Bij de mens betekent 1 chromosoom teveel met een handicap geboren worden of de dood.

    Nieuwe proteïnes die de mens niet kan verteren.

    Chromosomen zijn het brein achter ons DNA die dienen om de proteïnes, de bouwstenen, te coderen. Het feit dat de moderne granen tientallen chromosomen meer hebben impliceert dat er veel nieuwer proteïnen in zitten waarvan er veel onverteerbaar zijn door de mens.

    Inderdaad, opdat een proteïne zou kunnen verteerd worden moet het spijsverteringsstelsel de nodig enzymen fabriceren, t.t.z. de nodige chemische bestanddelen die in staat zijn ze te verwerken. Maar dat is niet altijd het geval, verre van zelfs. Zo bijvoorbeeld kunnen we gras niet verteren en een koe wel omdat wij niet dezelfde enzymen bezitten.

    De moderne granen veroorzaken bijgevolg bij veel mensen spijsverteringsproblemen en reacties zoals coeliakie of minstens overgevoeligheid die zich uit in huidziekten, chronische moeheid, depressie, zwakke botten enz.

    Sommige specialisten zoals de Zwitser Elke Arod beweren dat 80% van de bevolking intolerant is voor granen.

    Andere zoals Julien Venesson zeggen dat minstens 6% van de populatie problemen heeft en noodgedwongen zijn toevlucht moet zoeken tot een glutenvrij dieet. Dit is geen modeverschijnsel noch een psychologisch probleem. De moderne granen zijn werkelijk vreemd voor ons en voor sommigen komt dat op hetzelfde neer als het eten van plastiek. Glutenvrij eten verbetert werkelijk de gezondheid en is zeker niet moeilijk om toe te passen.

    Granen zijn niet goed, zelfs niet noodzakelijk.

    Gedurende miljoenen jaren hebben onze voorouders helemaal geen granen gegeten want zij bevatten antivoedingsbestanddelen die de opname van mineralen blokkeren.

    De wereldwijde propaganda rond de noodzaak van volle granen in de voeding heeft geen enkele wetenschappelijke achtergrond.

    Het is pas sinds dat de Amerikanen en vervolgens de Europeanen massaal granen in hun voeding zijn gaan gebruiken dat de problemen van obesitas, diabetes en cardiovasculaire implicaties zijn ontstaan. De oorzaak is dus niet het te vet of te zout eten … maar de granen.

    Iedereen kan glutenvrij eten indien hij (zij) dat wenst.

    Eten zonder gluten zal geen kwaad doen. Integendeel, men zal de granen moeten vervangen door voedingsmiddelen met betere voedingskwaliteiten.

    Iedereen kan zonder gluten eten. Maar het is evident dat iemand die intolerant is voor gluten, coeliakie, er meer baat zal bij hebben.


    Oorspronkelijk artikel: “Blé moderne: une sorte de plastique”, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, Novembre 1, 2015.

    Bijlagen:
    http://www.amazon.fr/Gluten-Comment-moderne-nous-intoxique/dp/2365490433   
    http://www.intolerancegluten.com/cuisiner_sans_gluten.html   

    07-11-2015, 18:15 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:brood, gluten
    26-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gevaar van statines.

    Cholesterol geneesmiddelen veroorzaken snelle veroudering, schade aan de hersenen en diabetes

    health

    (NaturalNews) Statines voorgeschreven tegen "slechte" cholesterol en voor het verlagen van het risico op hartproblemen, kwamen onlangs onder vuur te liggen nadat uit een studie is gebleken dat ze de menselijke gezondheid meer schade toebrengen dan verbetering.

    Helaas nemen veel mensen statines bekend onder de merknamen Lipitor, Crestor en Zocor.

    De studie, gepubliceerd ’The American Journal of Physiology’ stelt "... impact op andere biologische eigenschappen van stamcellen geeft een nieuwe verklaring voor hun tegengestelde klinische effecten." Volgens de studie omvatten de negatieve effecten het "proces van ouder worden" en "... het gebruik van statines op lange termijn is geassocieerd met negatieve effecten, zoals myopathie, neurologische bijwerkingen en verhoogdrisico op diabetes." Myopathie verwijst naar spierzwakte.

    Statines maken het de cellen onmogelijk zichzelf te herstellen, creëren zenuwproblemen en vernietigen het geheugen.

    Experts betrokken bij de studie stellen dat de gezondheidsproblemen met statines door de jaren heen zijn gebagatelliseerd. In werkelijkheid ervaren de mensen die deze cholesterolverlagende geneesmiddelen nemen staar, vermoeidheid, problemen met de lever, spierpijnen en geheugenverlies. Simpel gezegd, deze medicijnen knoeien met de cellen op een zodanige wijze dat hun primaire doel van reproduceren en het lichaam helpen zich te repareren, wordt gedwarsboomd. Het begint met serieuze gezondheidsproblemen of de verergering van bestaande.

    Professor Reza Izadpanah, stamcel bioloog en hoofdauteur van de gepubliceerde studie, zegt: "Onze studie toont aan dat statines het verouderingsproces kunnen versnellen. Mensen die preventief gebruik maken van statines (voor hun gezondhei) zouden best eerst nadenken want ons onderzoek toont ongewenste effecten op het lichaam zoals spierpijnen, zenuwproblemen en daarmee verbonden andere effecten. "

    Ondanks gezondheidsproblemen door statines, zegt het FDA dat mensen niet bang hoeven te zijn.


    Niettegenstaande het FDA op zijn website stelt "Cognitieve (hersenen gerelateerde) stoornis zoals geheugenverlies, vergeetachtigheid en verwarring is gemeld door sommige statine gebruikers" en dat “mensen behandeld met statines een verhoogd risico lopen op een verhoogde bloedsuikerspiegel en de ontwikkeling van diabetes type 2, " beweert het dat statines veilig en effectief zijn. De website verwijst de lezer naar het advies van Amy G. Egan, MD, MPH, adjunct directeur voor veiligheid in de FDA afdeling 'Division of Metabolism and Endocrinology Products (DMEP)’. Ze zegt: "Deze nieuwe informatie moet de mensen niet afschrikken. Het voordeel van statines is onbetwistbaar, zij moeten wel worden genomen met zorg en met kennis van hun bijwerkingen."

    Onbetwistbaar? Vooral na deze laatste studie smeken we om wat meer eerlijkheid. Wat is gunstig aan een versnelde veroudering, aan cellen die niet goed functioneren, aan spierzwakte en geheugenverlies?

    De noodzaak om voortdurend het gebruik van medicijnen en oudere studies te evalueren.

    Deze bevinding toont nog maar eens het belang van het herzien van de zogenaamde voordelen van geneesmiddelen op voorschrift, opdat de patiënt volledig en eerlijk zou geïnformeerd zijn.

    Een soortgelijke ‘eye-opening’ was een studie waarbij het antidepressivum Paxil onlangs de krantenkoppen haalde wanneer een heranalyse van een oorspronkelijke studie serieuze fouten en het geven van onvolledige informatie aan het licht bracht. Tenslotte werd dit geneesmiddel onveilig en ineffectief bevonden. Een voorval waaruit Brian Nosek, professor in de psychologie aan de Universiteit van Virginia, besluit dat de gemeenschap wakker wordt en eist dat de wetenschap wordt verondersteld te doen wat zij moet doen - zichzelf corrigeren ".

    Oorspronkelijk artikel:"Statin scam: Cholesterol drugs cause rapid aging, brain damage and diabetes", Monday, September 28, 2015 by: Jennifer Lea Reynolds, Natural News.

    Bijlagen:
    http://ajpcell.physiology.org/content/early/2015/07/23/ajpcell.00406.2014.full.pdf+html?   
    http://blogs.wsj.com/pharmalot/2015/04/14/why-did-prescription-drug-spending-hit-374b-in-the-us-last-year-read-this/   
    http://www.express.co.uk/life-style/health/608210/statins-age-you-faster-new-research-suggests-long-term-use-warning   
    http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm293330.htm   
    http://www.nytimes.com/2015/09/17/health/antidepressant-paxil-is-unsafe-for-teenagers-new-analysis-says.html?partner=rss&emc=rss&_r=1   

    26-10-2015, 23:08 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:statines, cholesterol
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!