Het was gisteren Lichtmis, maar t is weeral voorbij.
... Er is geen vrouwke nog zo arm, of ze maakt haar panneken warm...is een oud gezegde.
Maar dit is, of was een goed moment om het even te hebben
over pannenkoeken.
Pannenkoeken bakken is vrij eenvoudig. Het meest
spectaculaire er aan is het omhoog wippen van de pannenkoek om hem zo om te
draaien. Maar ook zonder dat trucje onder de knie te hebben lukt het wel.
Eerst en vooral moeten we een onderscheid maken tussen enkele
soorten.
Er bestaan flensjes en pannenkoeken...
Flensjes, dat zijn de dunne pannenkoekjes geserveerd in de
restaurants en cafetarias. Al dan niet geflambeerd. Liefst een kopje koffie er
bij.
En de dikke, echte pannenkoeken, de Veurnse, Diksmuidse of
Brugse pannenkoeken. Dikwijls verkocht in de supermarkten in een vacuümverpakking.
Eerst het deeg, excuseer, het beslag, want pannenkoeken
worden gemaakt van een beslag.
Voor flensjes is een standaard recept :
500 g Bloem, gewone, geen zelfrijzende.
1 Liter melk, ongeveer, bij benadering.
5 of 6 eieren.
25 Gram suiker, dit is een opgehoopte eetlepel.
1 deciliter olie of gesmolten boter. Minder mag en kan
ook...dit voor de lijners.
Een snuif zout, zowat, een beetje. Half koffielepeltje...
Een pakje vanillesuiker of meer. In oudere recepten gebruikt
men rum.
Er mag gevarieerd worden met suiker, zout en vanille en
eieren maar de verhouding bloem en melk moet juist zijn!
Om het beslag te maken moet alles gewoon gemengd worden. Praktisch
kan men best eerst de bloem in een kom doen, dan de eieren daar op breken en de
helft van de melk toevoegen.
De suiker en de vanille er bij en nu roeren maar, met een
klopper: sauszweep zou Dirk de Prins zeggen.
Zo bekomt men een stevig, vrij dik beslag zonder
klontertjes. Nu de rest van de melk er bijvoegen. Normaal moet het beslag
hiermee goed zijn. Het kan zijn dat naargelang het soort bloem dat men gebruikt
nog een ietsje meer melk mag gebruikt worden.
Best laat men dit beslag nu een uurtje rusten vooraleer men
aan het bakken gaat.
Juist voor het bakken zal men de pas vetstof toevoegen en
daarbij het beslag nog eens goed doorroeren.
Voila, klaar om te bakken !
Voor luchtige pannenkoeken gebruikt men zelfrijzende bloem
of gewone bloem met bakpoeder. Dat deeg levert dikkere pannenkoeken op maar met
luchtige structuur.
Het deeg hier laten rusten is niet zo een goed idee want het
bakpoeder verliest zijn kracht na enige tijd.
Echte grootmoeders pannenkoeken maakt men door gist aan het
beslag toe te voegen.
De gist eerst oplossen in een beetje lauwe mek of gewoon een
pakje gedroogde gistkorreltjes gebruiken. Voor bovenstaande recept is één pakje
korrels of één blokje ( 40 g) gist voldoende.
Het beslag moet wel een uurtje rusten vooraleer er kan
gebakken worden.
Zorg er ook voor dat de kom waarin het beslag gemaakt word
groot genoeg is want het volume van het beslag kan verdubbelen, het rijst als
het ware....
Een doek over het beslag leggen en het in een warme omgeving
laten rijzen.
Nu het bakken zelf.
Tegenwoordig worden bijna uitsluitend antikleef pannetjes
gebruikt. Toch is dit niet het juiste type pan, maar de evolutie is toch niet
te stoppen. De echte plaatijzeren pannen zijn ook bijna nergens meer te vinden.
De flensjes of koekenpannen moeten zeer heet zijn en roken
om een goede pannenkoek te bakken.
Een beetje vetstof, boter, margarine of zelfs varkensvet in
het pannetje smelten of smeren, een schep, meestal een kleine pollepel,
opscheplepel voor de Nederlanders, in het pannetje gieten en onmiddellijk draaien
zodat het beslag zich goed verspreid en de ganse bodem van de pan bedekt word zonder
gaten in de pannenkoek te maken.
Als de bovenkant van het deeg er opgedroogd uit ziet, de
pannenkoek of het flensje omdraaien. Een beginneling kan dit best doen met een
spatel. De gevorderden wippen de pannenkoek omhoog en doen hem terwijl een slag
draaien.
Niet zo moeilijk maar het vergt enige ervaring.
Pannenkoeken die tegen het plafond plakken en die terug op
de bakker zijn hoofd vallen komen alleen maar voor in stripverhalen...
De pannenkoeken op een stapel leggen tot alles gebakken is
of het kroost aan tafel roepen en ieder zijn pannenkoek serveren als hij
gebakken is....
Opwarmen gaat zeer gemakkelijk in de microgolfoven. ( Toch
iets waarvoor zon ding goed is ...)
Zelfs zo op een stapel blijven pannenkoekjes lang warm !
Opwarmen is ook al geen probleem, even terug in een lichtjes
ingevette pan en omhoog gooien maar. Ze worden er een ietsje droger door, maar ,
geen zorgen daarover.
Ze kunnen perfect in de diepvriezer bewaard worden. Dan de
microgolfoven in ...
Nu nog :
Bruine suiker, kandijsiroop, confituur, boter, poedersuiker...Kies
maar.
Flamberen kunnen we later eens doen !
Of Crêpe Suzette maken...
|