Deze zeer beroemde taart, die al sinds jaren op de kaart staat van Maxim's en le
Tour d'Argent, is uitgevonden in een herberg op de buiten en is op klompen naar
Parijs gekomen. Men noemt de taart ook "Tarte à l'envers". De
gezusters Tatin leidden een familie hotelletje te Lamothe-Beuvron (omgeving
Orléans), de" tarte à l'envers" is hun enige nalatenschap. In een zware koperen
vorm wordt een laag suiker gestrooid van een centimeter dik, stukjes boter er
op gelegd en bedekt met kwartiertjes geschilde appel. Een dun laagje bladerdeeg
of brokkeldeeg wordt gebruikt om de taart te sluiten. De taart wordt nu
gebakken in gloeiende houtskool met boven en onderwarmte. Na 20 à 25 minuten
draait men de taart om op een schotel. De suiker moet licht gecarameliseerd
zijn.
Het verhaal doet de ronde dat het idee zou gerijpt
zijn toen de zuster die de bediening deed , een taart had laten vallen...en
nadien....
Nog erger is het idee dat de gezusters de taart in
het geheel niet uitgevonden hebben, maardat het recept reeds lang bestond in Noord-Frankrijk
zeg maar Bretagne. Bretagne en Engeland liggen niet zover van mekaar en ooit
gehoord van een apple-pie ? Draai de apple-pie ondersteboven en daar hebben
we de Tarte Tatin !!!
Het hotelletje van de familie Tatin bestaat nog steeds. Het ligt op
de RN 20 van Orleans, richting Vierzon. Het heet nu "Hotel Tatin", de
oorspronkelijke naam was "Hotel de la Gare". Het ligt dus ook recht
tegenover het station van Lamothe-Beuvron.
Een gemakkelijke versie van de taart bestaat er uit om in een
bakvorm een caramel van boter en suiker te gieten, oppassen dat
is gloeiend heet, daarop kwartjes appel te leggen, de taart moet
werkelijk proppens vol zitten en dat geheel af te dekken met een laag
brokkeldeeg, kruimeldeeg...
de randen van het deeg in de taartvorm steken. Een twintigtal
minuten bakken in een vrij warme oven, even laten rusten en dan omkeren
op een schotel. Jonagold is een goede appel voor deze taart.
Een likje halfopgeklopte room er bij of een bolletje goed roomijs in een apart schaaltje...
|