(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    15-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESPERANTO
    Aleide en ik volgen nu het 3 de en laatste jaar Esperanto

    Ik beschouw mezelf niet als de meest ijverige leerling, maar sta toch te kijken hoeveel je op zo'n korte tijd opsteekt. Bij een andere taal is dit niet mogelijk.

    Hieronder geven we de onverdachte mening van een Engelse prof betreffende een gemeenschappelijke taal voor het toekomstige Europa

    ENGELS OF ESPERANTO ALS GEMEENSCHAPOPELIJKE TAAL IN EUROPA?

    Over die vraag volgt  hier de opinie van John C. Wells, hoogleraar in de fonetiek aan de Universiteit van Londen.

     

    Esperanto

    De gebruikers van het Esperanto hebben bewezen - en bewijzen elke dag opnieuw - dat er een andere weg is. Als een „ontworpen” taal, gebaseerd op Europese wortels maar verregaand gestandaardiseerd, biedt het Esperanto het voordeel dat het veel gemakkelijker te leren is dan etnische talen. Een eeuw van effectief gebruik in tal van landen heeft bewezen dat het een levende, functionerende taal is en niet het één of ander studeerkamerproject. (Het is nog steeds niet algemeen geweten dat Esperanto een echte taal is waarin honderdduizenden mensen met elkaar spreken: elkaar ontmoeten, trouwen en kinderen groot brengen.)

    Daarom betekent het Esperanto een eerlijke oplossing voor het probleem. Het Esperanto behoort niet toe aan een bepaalde natie of etnische groep - het is ieders eigendom op gelijkwaardige wijze. Het geeft aan geen enkele taalgroep een overwicht over alle anderen. Het is ongetwijfeld oneindig veel eerlijker dat 100 % van de wereldbevolking een gemakkelijke taal moet leren, dan dat 90 % een moeilijke taal moet leren, terwijl 10 % - door het stom toeval dat zij toevallig in een bepaald land geboren zijn - die taal gratis voor niets krijgen.

    Besluit

    Het Esperanto verdedigen en naar voren schuiven betekent een radicaal herdenken van onze houding tegenover het taalprobleem in de wereld. De kracht van een status-quo is zeer groot - er zijn tal van politieke, economische en sociale factoren om het huidige gebruik van het Engels voort te zetten. Toch wil ik er met aandrang op wijzen dat de argumenten die voor het invoeren van het Esperanto pleiten, op lange termijn sterker zullen blijken. Esperanto vertegenwoordigt ontegensprekelijk een gelijkere en een efficiëntere oplossing voor het taalprobleem in de wereld.






    15-02-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    14-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SNOEIEN

    EN NU SNOEIEN !

     
    De voorbije paar weken waren helemaal gewijd aan de inrichting van het grotere appartement van mijn dochter Mieke met Jonas en Yamsi.

    Naast de hulp van vrienden en familie was ik toch het meest inzetbaar voor het effenen van de muren, het wassen van de plafonds, het schilderen en het leggen van laminaat, waarbij veel zaagwerk te pas komt. Dat ik het tot een goed einde kon brengen heeft mij voldoening gegeven.

    Nu kan ik aan het snoeiwerk beginnen. Een werk dat de ganse zomer doorgaat.

     

    Het lijkt mij interessant mijn inzicht ter zake weer wat op te frissen.

     

    Achtergronden van de snoei

     

    Snoei kan het best en het meest eenvoudig worden gedefinieerd als het wegnemen van plantendelen.

    Het doel van snoeien in de fruitteelt is een evenwicht te bewerkstelligen tussen de groei en de vruchtbaarheid.

    Andere vaak niet minder belangrijke redenen zijn: de productie, de grootte en de kwaliteit van het fruit te verbeteren, de gewenste boomvorm in stand te houden of te herstellen en de groeikracht en de gezondheid van de bomen te behouden.

    In de fruitteelt vormt de snoei dan ook de meest besproken en toegepaste cultuurmaatregel, vaak zonder voldoende theoretische achtergrond.

    De kennis van de snoei berust nog steeds voornamelijk op ervaring. Ook die is broodnodig en die moet je zelf verwerven op snoeidemonstraties. Vele jaren lang was dit een van de best bijgewoonde initiatieven uit mijn VELTperiode.

     

    De Snoeiregels van Koopmann

    De belangrijke regels die in­zicht geven in de groei van de takken in de boom, maar dan na de snoei, zijn door Koop­mann in 1896 opgesteld.

    Als hoofdopzichter van de keizerlijke tuinen in Duitsland heeft hij verscheidene jaren achtereen proeven gedaan naar de invloed van de snoei op de lengte- en diktegroei van de takken.

    Aan de basis van zijn bevindingen ligt een belangrijke planteneigen­schap, die apicale dominantie genoemd wordt. Deze eigenschap houdt in dat de top van de scheut een remmende invloed uitoefent op het uitgroeien van zijknoppen. Hormonen in de plant spelen hierbij een belangrijke rol.

    Door de scheuten te toppen of in te knippen kan de apicale dominantie worden opgeheven, waardoor de zijknoppen tot uitlopen worden aangezet. Een goed voorbeeld van een volledig opheffen van deze remmende invloed is een zogenaamde heksenbezem: een infectie met schimmels doet ter plaatse alle slapende knoppen uitlopen, waardoor een groot bos fijne scheuten op één plaats ontstaan.

    De apicale dominantie eigenschap is niet bij alle soorten of zelfs rassen even sterk.

    Ondanks dit verschil gelden voor de hergroei na het snoeien de vol­gende algemene regels:

     

    ·        Hoe meer een twijg wordt ingekort, hoe krachtiger de nieuwe scheuten. Dit gaat echter niet meer op wanneer een twijg zover wordt teruggeknipt, dat de ver­lengenissen moeten ontstaan uit de slapen­de knoppen van de twijgbasis.

    ·        De totale lengte van de tak plus de verlen­genis blijft na niet of nauwelijks insnoeien vrijwel gelijk. Na diep inknippen wordt de totale lengte kleiner .

             Sterke snoei remt de groei dus af.

     

    ·        De totale scheutgroei, met inbegrip van de zijscheuten, blijft min of meer constant zoIang niet meer dan 2/3 van de twijg wordt verwijderd. Wordt meer weggesnoeid, dan wordt de totale lengte minder.

    ·        Het aantal langloten, maar vooral het aantal kortloten neemt af naarmate verder wordt ingesnoeid.

     
    ·        Naarmate een twijg dieper wordt Ingesnoeid, vormen de nieuwe scheuten minder vruchtknoppen. In combinatie met de vorige regel betekent dit verschijnsel dat diep insnoeien van twijgen nadelig is voor de vruchtdracht. Het is echter voor een goede vormingssnoei veelal onontbeerlijk, want dan wil men vooral twijggroei.

     

    Op Evenwicht komt het aan

     

    Tussen de bladeren en de wortels van een boom bestaat een zeker evenwicht.

    Dit blijkt duidelijk als een deel van de wortels beschadigd is. Door de verstoring van het evenwicht is het aantal wortels te klein geworden ten opzichte van de hoeveelheid blad en wordt er te weinig water met daarin opgeloste voedingsstoffen aangevoerd. Het gevolg is dat een deel van de bladeren verdort of hangt te treuren tot het evenwicht weer is hersteld. ( Denk even aan een grotere, verplante boom.)

    Het omgekeerde treedt op als het wortelstelsel intact blijft, maar een groot deel van de takken wordt verwijderd. Het gevolg is dat zich veel nieuwe scheuten met bladeren gaan ontwikkelen om de hoeveelheid groene delen weer op peil te krijgen.

    Conclusie: sterke snoei bevordert de scheutvorming: hoe sterker we snoeien, hoe sterker de nieuwe groei zal zijn.

    Bij een dragende boom is het de kunst evenwicht te bereiken tussen nieuwe scheutvorming en vorming van stevige vruchtknoppen, vooral op kortloten.

     

     

    14-02-2006, 16:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    06-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RASSEN UIT ENGELAND
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rassen uit Engeland

     

    Van de voorbije weekend trip naar Engeland maakte ik gebruik om enkele bomen aan te schaffen bij Keepers Nursery en Brogdale.

    Meridian en Falstaff werden beiden gekweekt door Dr Frank Alstom aan het opzoekingsstation van East Malling.

    Meridian is een kruising tussen Falstaff en Cox Orange Pippin.

    Het ras werd geïntroduceerd in 1999.

    Het vlees is crèmekleurig, zoet met voldoende zuur, cox smaak, aromatisch. Middentijdse bloei, productief ras. Pluk midden september. Te genieten van oktober tot december.

     

    Red Falstaff is een rode mutatie van Falstaff,  een kruising tussen James Grieve en Golden Delicious, in de handel gebracht in 1986. Smaak: fruitig, gebalanceerd, knapperig, sappig. Vruchtbaar ras. Bloemen verdragen wat vorst. Heeft wat resistentie tegen schurft (Een hele tegenstelling met de schurftige moeder Golden Delicious!). Pluk eind oktober en te genieten tot december.

     

    Om bij Keepers Nursery te East Farleigh te geraken moet je over een oud, smal bruggetje  over de Medway. Een camion kan er niet over. Voor het overrijden heb je gelukkig een uitkijk of er geen tegenligger is!


    Limelight is een kruising tussen Discovery en Greensleeves door Hughes Ermen, destijds medewerker op Brogdale.  In de handel sinds 2000.

    Het is een schurftresistent ras, maar wel kankergevoelig. Mijn eerste exemplaar is er aan bezweken. De enige citroengroene vrucht vond ik echter zo lekker dat ik het nog eens wil proberen.

     

    McLaughlin’s gage    (Zie afbeelding:  groen-gele vruchten rechts)

    Gage is het Engels voor Reine Claude. De Engelsman Gages die destijds de Reine Claude, genoemd naar de vrouw van koning Frans I van Frakrijk naar Engeland bracht, gaf er zijn eigen naam aan.

    McLaughlin’s Gage is een Reine Claude van rond 1840 uit de staat Main in de Verenigde Staten.

    Jim Arbury, de fruitman van Wisley Gardens zegt in zijn boek Plums dat de pruim sappig is en een excellente smaak heeft “and deserves to be more often grown as a garden cultivar”. Rijp begin augustus.

    Ik heb gezorgd voor een onder meer met leem verrijkte grond bij het planten.

    06-02-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    02-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. NACHTELIJKE AANVARING

    Nachtelijke Aanvaring

     

    Tegen één uur vannacht klonk er een ferme bonk tegen het raam waarachter een lamp brandde.

    Sinds er een sperwersilhouet tegen plakt, vliegen er overdag wel minder vogels tegen.

    Eenmaal heb ik het zelfs meegemaakt dat een echte sperwer zijn silhouet aanviel.

     

    Maar nu ’s nachts!

    Ik ging direct kijken en hoorde nog het gekwaak van eenden. Een slachtoffer was niet te bespeuren.

    Zou het toch een eend kunnen geweest zijn? Of wasz het toch een uil? Pluimkens  heb ik vandaag niet zien liggen.

    Het was in elk geval een ferme bonk.

    Ik had nooit gedacht dat zoiets mogelijk was.

    Een livingraam is toch geen verblindende vuurtoren.

    Is er iemand die hierover meer weet?

     

    02-02-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    29-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NATUURAPPELS OP SCHIERMONNIKOOG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    NATUURAPPELS OP SCHIERMONNIKOOG

     

    Enkele jaren geleden maakte Wouter Tigges, verbonden aan de universiteit Wageningen mij attent op een artikel over Tijs Visser, een vroegere fruitonderzoeker bij het I.V.T., het Instituut voor Veredeling van Tuinbouwgewassen te Wageningen en aldus betrokken bij het ontstaan van de Elstar, de Nederlandse appel bij uitstek.

    Deze heer Tijs Visser, afkomstig van Schiermonnikoog, het verste van de Waddeneilanden, werd getroffen door de vele gezonde natuurappels langs de wandelwegen op dit eiland.

     

    Vanaf het begin der tachtiger jaren begon Tijs Visser deze zaailingen te registreren.

    In eerste instantie was hij getroffen door het gezond voorkomen: vooral geen of nauwelijks schurftaantasting.

    In zijn jeugd had hij er geen appelzaailingen gezien.

    De bomen die hij nu aantrof waren ten hoogste 30 jaar oud. Tot begin der jaren vijftig krioelde het er nog van konijnen. Toen sloeg de Myxomatose toe. Ik herinner mij die plaag van in mijn jeugd. Overal rond en in het Wijnendalebos lagen rottende kadavers. De drie boswachters hadden hun handen te vol met het ingraven.

    Voordien werd alles opgepeuzeld door de konijnen. Maar evenzeer speelde mee de grote groei van appeletende toeristen, die vele klokhuizen wegwierpen.

    Slechts een zeer kleine fractie van de zaailingen zagen kans op te groeien: de sterkste. Dit wil zeggen vooral bestand tegen de ergste appelziekte: schurft. Minder dan 1 % van de zaailingen van consumptieappels zijn resistent.

    Tijs Visser schat dat er 10.000 pitten uit een paar duizend klokhuizen nodig zijn om 1 goed groeiende zaailing in het duin te vinden.

     

    Wat hem speciaal interesseerde was uit te zoeken of deze appelaars ook in het binnenland gezond bleven.

    Ze werden geënt op een onderstam en op een paar plaatsen opgeplant in het binnenland. En wat bleek: de resistentie tegen ziekten kwam er evengoed tot uiting. Hun gezondheid steunde dus op hun erfelijke aanleg.

    Vervolgens werd hun gebruikswaarde (vooral uitzicht en smaak) getoetst.

    Van de eerst onderzochte appels stak er naar uitzicht en smaak één bovenuit. Hij kreeg de naam AMBRO.
                                              (ZIE FOTO BOVENAAN)

    Het kwekersrecht berust bij de Vermeerderingstuinen Nederland te Horst.

    Tienrayseweg 9a

    5961 NK Horst

    Tel 31 (0)77 39869 69

    info@vermeerderingstuinen.nl

     

    29-01-2006, 14:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    24-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.COMTESSE DE PARIS

    Comtesse De Paris

    Een goede, gezonde bewaarpeer

     

    Dit is de peer die mij veertig jaar geleden voor de streek (zand) aangeraden werd. In het Broechemse, van oudsher een rijke fruitstreek, groeit het ras nog beter.  

    Het zijn struikvormen met korte stammen. Ik heb enkel een ladder nodig om de hoogste vruchten te bereiken.

    Nu genieten we van de laatste vruchten: wit, zacht, zoet, vrij sappig vruchtvlees. De late herfstzon van vorig jaar heeft ze extra smakelijk gemaakt.

    De vruchten die ik de laatste jaren oogst zijn duidelijk groter en mooier, sinds ik de bomen wat beter bemest en van compost voorzie.

    Ik zie ook hoe ze duidelijk baat hebben met het korter snoeien van de vruchttakken. Ik doe dit meestal net voor de knoppen gaan openbarsten.

    Ik laat een tweetal botten staan. De rest van de tak met meerdere bloembotten wordt weggeknipt. Aldus wordt verhinderd dat te veel energie verloren gaat in nutteloze bloei en uitputting van de boom. Jonge scheuten zonder bloembot worden onberoerd gelaten. Volgend jaar zijn het excellente vruchttakken.

    Een boom geeft vruchten voor de zaden, niet voor het vruchtvlees waarop wij verlekkerd zijn.

    Voor de natuur komt het niet aan op grote vruchten, maar op veel zaden van een groot aantal (kleine) vruchten.

    Wie mooie vruchten wil moet zelf wat ingrijpen.

    24-01-2006, 17:23 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
    20-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.A JONAGOLD A DAY KEEPS DE DR AWAY

     

    “A Jonagold a day keeps the doctor away”

     

    Op 12 december schreef ik al een blog over (ongefilterd) appelsap en darmgezondheid.

     

    Fruitteelt Nieuws  Berichten uit Wetenschap en praktijk  Veertiendaags vakblad  Sint-Truiden Nummer 01 van 13 jan 2006 bericht over een samenkomst op 6 december jl. te Sint-Truiden georganiseerd door Fruitbiz.be, de overkoepelende orga­nisatie van de BFV en Veiling Borgloon.

     

    Naar aanleiding van een studie van 3 Duitse universiteiten (München, Bonn en Rheinpfalz) die de gezondheids­waarde onderzochten van 31 verschil­lende appelrassen, achtte de organisatie Fruitbiz.be de tijd rijp om de Belg te overtuigen van de positieve punten van onze Jonagold.

    Dr. Michaela Schmitz-Eiberger van de Universiteit van Bonn heeft geduren­de enkele jaren een uitgebreid onder­zoek gevoerd naar de gezondheidsaspecten van appelen. Zij was tijdens deze bijeenkomst aanwezig om ver­dere toelichting te geven bij haar onderzoek. Tevens was de heer Dirk Lemaître, nutritionist en lector aan de KULeuven, uitgenodigd om meer uit­leg te geven over de verschillende ge­zondheidskwaliteiten van Jonagold.

     

    Resultaten

    De resultaten van de Duitse studie le­ren ons dat Jonagold het allerbeste scoort bij de secundaire plantenstof­fen, gevolgd door Boskoop, Golden, Rubinette, Berlepsch, Braebum en EI­star.

    Secundaire plantenstoffen heb­ben een antioxidatieve werking, zij neutraliseren de schadelijke stoffen in het lichaam, de vrije radicalen, en be­schermen zo tegen hart-en vaatziek­ten en kankers.

    In tegenstelling tot primaire plantaar­dige stoffen zoals koolhydraten, eiwit­ten/ mineralen en vetten, hebben de secundaire plantenstoffen geen voe­dingswaarde, maar hebben dus wel een duidelijk grote invloed op ons lichaam.

    Volgens Dirk Lemaître van de KULeu­ven wisten wetenschappers al langer dat appels gezond zijn. Maar zij bleken toch verrast door het hoge aantal an­tioxidanten in Jonagold. Door slecht eten, vervuiling, stress of ultraviolette stralen maakt ons lichaam vrije radica­len aan. De antioxidanten neutralise­ren de vrije radicalen. Antioxidanten vindt men vooral in gekleurde groen­ten en fruit.

    Overigens bevat Jonagold nog meer heilzame elementen zoals mineralen en spoorelementen, vitamines en ve­zels. Spoorelementen bevorderen de aanmaak van de rode bloedcellen en helpen de opname van vitamine C. Deze vitamine C versterkt het afweer­systeem en is goed voor de aanmaak van bindweefsel. Een gemiddelde ap­pel bevat 24 mg vitamine C; Jonagold bevat 31 mg. De optimale dagelijkse dosis vitamine C is vastgesteld op 60 mg. Dus met 2 appels heb je je dage­lijkse hoeveelheid vitamine C.

    De vezels zorgen voor een goede darmtransit.

     

    Doel van de bijeenkomst

    Fruitbiz.be BFV en Veiling Borgloon ­willen met het propageren van de ge­zondheidswaarden van Jonagold het ras een duwtje in de rug geven. Nog steeds maakt Jonagold ongeveer 56 % uit van de appels die in Limburg worden geteeld.

    Verontrustend zijn tevens de berichten in verband met het overgewicht van de Belgen. De bestrijding van de gevolgen van overgewicht zullen de volgende decennia handenvol geld kosten.

     

    De promotie van “Jonagold, de gezondste appel" kan helpen het eetgedrag van de Belg te veranderen. Een appel is trouwens een zeer gebruiksvriendelijk product dat je overal mee naartoe kan nemen en overal kan consumeren.

    Een probleem met de Jonagold appelen was dat ze te vlug hun goed uitzicht verloren in de winkelrekken. Nu kan men er een flinterdun laagje Smartfresh over aanbrengen, zodat de vruchten er veel langer fleurig uitzien.

     

    Als liefhebber moet je geen Jonagold aanplanten (te veel schurft). Je zal veel meer plezier beleven aan de  Schone van Boskoop die wat de gezondheidswaarden betreft, zoals je kon lezen, niet veel moet onderdoen voor de Jonagold.

     

    20-01-2006, 23:09 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE PRODUCTIE VAN ZACHTFRUIT IN BELGIË

    DE PRODUCTIE VAN ZACHTFRUIT IN BELGIË

     

    Oppervlaktes en productie van zachtfruit in 2004 en 2005

     

    SOORT

     

    Aantal hectaren

         2004          2005

    Productie in Ton

        2004             2005

    Aardbeien

        1900

      1900

      44.000

      42.000

    Stekelbessen

             4

           5

          125

            95

    Frambozen

           30

          33

          230

          320

    Aalbessen

           49

          74

        1600

         2100

    Blauwe Bessen

           25

          45

          165

           330

    Braambessen

             8

            8

          207    

           240

    Andere Bessen

             8

            -

          275

             -

    Pruimen

            96

           88

          275

           400

    Kersen

         1201

        1215

        6.400

         6.800

    Zure (Krieken)

           565

          565

        4.200

         4.200

    Zoete

           636

          650

        2.200

         2.600

     

     

    ·        Mij treft de belangrijkheid van de aardbeienteelt.

    ·        Het kleine areaal van de stekelbessen. Bij de liefhebbers ligt dit hopelijk anders.

    ·        De opmars van de aalbessen en blauwe bessen. De uitbreiding van aalbessen gaat praktisch integraal naar verwerking. Ook de blauwe bessen gaan er sterk op vooruit.

        Ik raad deze fruitsoort sterk aan bij de liefhebbers. Mijn    kleinkinderen zijn er verzot op!

    ·        De teelt van pruimen is op enkele tientallen jaren enorm achteruitgegaan.

    ·        Dat zure krieken nog zo belangrijk zijn wist ik helemaal niet. Een liefhebber kan die zonder spuiten niet meer telen. Eventjes had ik gerekend op het nieuwe, zogezegd resistent Duits ras Gerema, maar dat bleek een grote misvatting.

     

    20-01-2006, 00:13 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    18-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TIJD OM DE DRUIVEN TE SNOEIEN

    TIJD OM DE DRUIVEN TE SNOEIEN

     

    Vanmorgen kreeg ik een telefoontje van Irené Tyvaert, tot het 4 de studiejaar een klaskameraad in ’t Reigerschooltje te Ichtegem.

    Nog niet zo lang geleden is de herbouwde school afgebrand en het is gedaan met de wijkschool. Een driehonderd meter verder staat De fontein, nu al vele jaren gesloten wegens het hoge nitraat gehalte door de uitgespoelde varkensmest.

    Van heinde en verre kwam men er destijds zijn eigen bronwater putten.

    In het droge jaar 1976 stond de fontein zelfs op de voorpagina van ‘De Standaard’.

     

    Vorig jaar op het feest van de zeventigers had ik voor Irené wat druiven meegebracht. Irené is fruitliefhebber, bijenboer en amateur fotograaf.

    Hij had mij plezier gedaan met een paar knappe foto’s.

    Men heeft mij destijds laten studeren om paster te worden. Dat laatste is wel niet gelukt, maar bij de vorige viering van de vijfenzestigers zijn we naar de prachtige predikstoel van 1680- gebeeldhouwd door een plaatselijke kunstenaar, Macharius Gryson - gaan kijken. Een van de afgebeelde heiligen is bisschop Ambrosius, de patroonheilige van de imkers. Irené wist te vertellen dat een foto van dit beeld in het Duitse imkersblad verschenen was.

    Van de gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om de preekstoel te bestijgen. Ik stond in een balk zonnelicht en Irené maakte een geslaagde foto!

    Irené belde om mij te herinneren dat het tijd werd om de druiven te wintersnoeien en de enten te snijden.

    Soms lees je dat men tot maart mag snoeien, maar dat gaat praktisch zeker gepaard met ‘bloeden’ van de gesnoeide takken, met soms afsterven tot gevolg.

    18-01-2006, 22:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    15-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DRIE NIEUWE AMERIKAANSE BLAUWBESSEN

    Drie nieuwe Blauwbessen van Michigan State University

     

    Op de studiedag Kleinfruit ontmoete ik Louis Bams, tuinbouwleraar te Mechelen en samen met zijn vrouw biologische blauwbessenteler.

    Hij is goed bekend met Dierking, de grote Europese blauwbessenvermeerderaar op de Lünenburgerheide.

    Hij signaleerde mij de 3 nieuwe rassen, waarvan Dierking de vermeerderingsrechten bezit voor Europa.

     

     

    Draper (MSU 20)

     

    Dit nieuwe ras rijpt 5 tot 7 dagen voor Bluecrop, het wereldwijd meest gekweekt, middentijds ras.

    Draper werd geselecteerd voor zijn zeer hoge vruchtkwaliteit, lange bewaarmogelijkheid en resistentie tegen verschillende rottingsziekten.

    Het is een groeikrachtige, opgerichte struik. Vormt veel stengels die goed vertakken, zodat de vruchten goed belicht worden.

    De bessen zijn gemiddeld groot, mooi blauw bedauwd, heerlijk van smaak en goed vast. Ze groeien in een losse tros.

    Draper rijpt regelmatiger dan Bluecrop (*), heeft een betere smaak en bewaart langer.

    Draper zal gedeeltelijk het gat vullen na Duke, het voornaamste vroege ras.

     

    Liberty  (MSU 58)

     

    Liberty is een laat ras, 7 dagen vroeger dan Elliott , tot nog toe het laatste ras.  Liberty is echter beter van smaak en bewaart langer dan Elliott. Het ras ligt extreem hoog wat antioxidanten betreft. Antioxidanten worden tegenwoordig hoog aangeslagen om hun gezondheidswaarde.

    Het ras groeit opgericht en is productief.

     

    Aurora  (MSU 50)

     

    Aurora wordt nu het laatste ras, vijf tot zeven dagen later dan Elliott.

    En wat minstens even belangrijk is : met een veel hogere vruchtkwaliteit en betere smaak. Daarenboven is het ras langer bewaarbaar.

     

    Duurzame hoge opbrengsten op de proefvelden wijzen op weerstand tegen lentenachtvorsten.

    De rassen verdragen wintervorst tot onder – 20 ° F of  -29 ° C.

     

    (*) Ik herinner mij een proefnamiddag bij ons met Veltleden, al heel wat jaren terug. Algemeen vond men Bluecrop de mooiste bessen , met tevens een vrij goede smaak.

    15-01-2006, 13:34 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    14-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STUDIEDAG HOUTIG KLEINFRUIT

    Studiedag Houtig Kleinfruit

     

    Gisteren (13/1) was ik op de tweejaarlijkse studiedag houtig kleinfruit.

    150 kleinfruittelers uit gans Vlaanderen en ook enkele Nederlanders woonden in het Vlaams Administratief Centrum te Hasselt de tot in de puntjes verzorgde dag bij.

    Annie Demeyere van het Ministerie dirigeerde in haar directe stijl de voormiddagsessie.

    Marc Vandeput onderstreepte in de inleiding het economisch nut van de sector fruit voor Limburg: met 6000 betrokkenen belangrijker dan Ford Genk.

    De magistrale uiteenzetting in verband met frambozen door Fanny Pitsioudis toonde nogmaals het baanbrekend werk van het Proefcentrum voor Houtig Kleinfruit.

    Vervolgens kwam Patrick Meesters, directeur van dit centrum zelf aan het woord over een nieuwe techniek voor late bramen. De markt biedt nu eenmaal veel betere prijzen voor vruchten buiten het normale seizoen. Bij bramen kan men die kweken met planten die van half januari tot half juni in een koelcel bewaard werden, een techniek die veel kennis en investeringskosten vergt.

    Het centrum deed vervolgens proeven met de seizoensteelt, waarbij men de eerste stengels wegknipte. Men bekwam tussen 15 en 25 dagen verlating, doch de resterende stengels brachten te weinig op.

    Vandaar rees het idee de forcerieplanten in een verwarmde serre, die in het voorjaar al gedragen hadden, in te knippen en opnieuw te laten uitschieten voor een tweede oogst in het najaar. Proefondervindelijk constateerde men dat inknippen voor 6 juni, in het najaar nog een betere oogst kan opbrengen dan deze met gekoelde planten en dit tegen een merkelijk mindere kost.

    14-01-2006, 13:26 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    11-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RONDKNOPMIJTEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    11-01-2006, 13:23 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AANGETASTE KNOPPEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Links gezonde knop                              rechts, dikke knop, vol met mijten

    11-01-2006, 13:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    09-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RONDKNOPMIJTEN

    RONDKNOPMIJT

    Cecidophyopsis ribis

    (Phytoptus ribis)

    DE: Johannisbeergallmilbe ES: Eriófido del Grosellero negro FR: Phytopte du cassissier IT: Eriofide del ribes PT: Ácaro dos gomos da groselheira GB: Black currant bud mite

     

    Vandaag hadden we een prachtige, zonnige dag, ideaal om buiten wat te doen. Toen ik bij de zwarte bessen kwam, zag ik enkele dik gezwollen knoppen. In deze knoppen huizen, honderden, zo niet duizenden eieren/mijten.

    Ergens heb ik gelezen dat een knop tot 30 000! mijten kan bevatten.

    Deze zijn maar een fractie van een millimeter groot (0,2 -0,4 mm) en met het blote oog niet te zien.

     

    Elk jaar verzamel ik deze knoppen met rondknopmijten en verbrandt ze.

    Dit gebeurt enkele keren. Hoe verder op het seizoen, hoe duidelijker de ronde knoppen te zien zijn. Wie dit nog nooit deed, ziet ook nog verdroogde, niet open (behalve een klein gaatje) gekomen knoppen van  vorig jaar hangen.

    Vanaf april komen de mijten uit de ronde knoppen en begint de zuigschade.

    Hierdoor kan de plant sterk verzwakken en vermindert de productie. Daarbij brengen zij ook het brandnetelvirus over, waarbij de plant vervormde bladeren krijgt ( De onderste twee lobben van het driedelig blad zijn kleiner dan bij gezonde bladeren) en totaal onvruchtbaar wordt.

     

    Het afplukken van de aangetaste knoppen helpt in behoorlijke mate, maar allicht zie je er over het hoofd en ook nieuwe besmettingen komen aanwaaien.

     

    Toen ik hier in ’62 kwam stond er in het kippenpark een ganse rij zwarte bessen. Er groeide geen sprietje onkruid.

     

    Sommige jaren waren er heel veel bessen. In andere jaren was er lentenachtvorst geweest met bevriezen van de bloesems en haast geen vruchten.

     

    Na een vijftal jaar begon de aanplant ere veel minder goed uit te zien.

    Veel blekere en vervormde bladeren. Tenslotte had ik geen bessen meer.

     

    Achteraf gezien had ik waarschijnlijk te doen met schade door de rondknopmijten, die tevens het Brandnetelbladvirus hadden over gebracht.

     

    Een 25 jaar terug kreeg ik van iemand het zwarte bessenras Boskoop Giant, een felle groeier met grote bessen. Na enkele jaren stonden ze vol met aangetaste knoppen. Intussen wist ik wat die dikke, ronde knoppen inhielden en had ik veel plukwerk. Telkenjare was er toch meer aantasting dan mij lief was. Na verloop van jaren heb ik ze gerooid. Gelukkig had ik meerdere andere rassen met veel minder aantasting.

    De Schotse rassen ( deze die met Ben beginnen) en Titania bv zijn duidelijk minder gevoelig, maar toch moet je ook deze in het oog houden.

     

    Recent heeft men in Schotland het resistent ras Ben Hope ontwikkeld. Men heeft het gen Re uit een stekelbes in dit ras gebracht om de resistentie tegen rondknopmijt te bekomen. Verder onderzoek is volop bezig.

     

     

    09-01-2006, 23:39 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    06-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE DRIE KONINGEN

    De Drie Koningen

     

    Buiten doolt de vriezeman over de aarde. De sterretjes zitten aan de hemel. Een klaar maantje lacht over de wereld.

    ’t Is stil in de keuken. De trage slinger van de horloge tikt de seconden.

    Onder de stoof ligt een luie poes te soezen.

    Rond de tafel zitten drie jongens. Ze lezen. Plots legt de oudste zijn boek neer. “Luister eens”, zegt hij stil. “Wat is er nu weer?” bromt Miel.

    Maar Karel maakt zich nu niet boos. Hij vertelt. De anderen hebben algauw hun boek vergeten…

    “Ja! Dat doen we!” kraait de jongste; wat zal nonkel pater blij zijn.”

    ***

    ’t Is weer avond geworden. Geen pinkelende en twinkelende sterretjes. Geen lachend maantje. Een kale donkerte hangt over de wereld geplakt.

    Daarboven varen zwarte wolkenmantels…

    Een deur kraakt open. Een bundel licht schittert naar buiten.

    Drie schaduwen lopen de zwarte donkerte in.

    Wat schitterde daar zo in ’t licht toen ze buiten kwamen? Ha! ’t Is een ster.

    De schaduwen schuiven de duisternis in.

    Een moeder staat in de deur. Zij hoort nog de stappen die langzaam wegdeinen. Ze blijft nog een tijdje staan en gaat dan terug binnen.

    De huppelende stap van de jonge kerels trommelt over de straat.

    Jantje voelt wel eens een huivering door zijn ruggegraat zinderen als hij naar de grachten kijkt… twee zwarte slangen…

    Zijn vuistje steekt in de kloeke hand van zijn oudste broer.  “Waarom moet ik nu bang zijn”, denkt Jantje. “Er zitten geen bandieten in die gracht en grote broer is er ook nog.”

    In de dikke duisternis doemt de vage vorm van een hofstede op.

    Een waakhond slaat aan. Luid galmen de klanken door de stille, zwarte nacht.

    De boer komt eventjes in het deurgat kijken. Hij ziet de drie bengels.

    “Kom maar binnen”, klinkt zijn zware stem.

    Door de deur waait een warme lucht hen tegen. Ze gaan binnen.

    Jantje zingt. Zijn zilveren stemmetje vult de kamer. Grote broer doet de ster draaien. ’t Licht gloeit in de ster en spettert open in gouden en zilveren gefonkel.

    Als ’t liedje uit is, zegt de boerin; “ ’t Is lijk een engeltje dat zingt.”

    En ze meent wat ze zegt.

    Miel doet de ronde met vaders pet, die ze voor deze avond geleend hebben. “’t Is voor nonkel pater”, piept zijn schuchter stemmetje.

    De boerin gaat eventjes in de aangrenzende kamer. Ze komt terug met een briefke. “Voor nonkel pater”,  zegt ze.  Ze zegt die woorden stil. Ze is ontroerd.

    Weer stappen ze over de weg. In de verte horen ze nog de hond blaffen…

    Enkele sneeuwvlokjes geraken los uit de dreigende wolken en tuimelen omlaag. Die kleine, koude sneeuwvlokjes waaien in ’t gezicht van de jongens.

    “Daar is nog een hoeve “, wijst Jantje. Ze trekken binnen. Als ze weer buiten komen treuzelen dikke vlokken neer.

    Op de grond ligt een teer lakentje sneeuw.

    ’t Schemert witachtig over de weg. Nog vele hoeven reizen ze af.

    Jantje zingt. Karel draait zijn ster en Miel haalt de centen op.

    Nu zijn ze op weg naar huis.

    Sneeuwvlokken dwarrelen en reuzelen grondewaarts. De sneeuw kraakt onder hun schoenen. Geen enkel gerucht vaart door de zwarte nacht.

    De jongens zijn gelukkig. Ze zwijgen. Elk is bezig met zijn gedachten.

    Diep zijn ze in hun jassen gedoken.

    Daar doezelt hun huis op.

    Het hek kreunt open, rammelt weer toe. De deur gaat open. Het licht  gulpt naar buiten.

    Sneeuwvlokjes dansen in de klaarte.

    Drie lachende gezichten komen naar binnen gekeken.

    ***

    De aarde slaapt. Door de pikdonkere nacht reuzelen sneeuwvlokjes neer… De wereld krijgt een dikke, witte muts op zijn zwart haar…

    Diep onder de warme, witdonzen dekens dromen drie jongens.

     

                                                                                      Daantje, januari 1951

                                                         

     



    06-01-2006, 22:54 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    05-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOEKERENDE BRAMEN

    WOEKERENDE BRAMEN

    In de mailgroep tuinieren had men het herhaaldelijk over woekerende bramen. Wat doen? Spuiten of niet.
    Ik heb mijn duit in het zakje gedaan:


    Het woekeren van bramen kan je best tegen gaan door in het najaar de nieuwe zijranken tot op ongeveer 30 cm af te knippen, anders dringen de uiteinden in de grond en vormen nieuwe planten.
    Is dit afknippen niet gebeurd, dan kan je tijdens de wintermaanden deze nog gemakkelijk uithakken (met een vlakzeis bv.), want de grond ligt er zacht bij.

    In de lente zitten die al veel vaster.

    Maar er zijn ook een hoop niet woekerende bramen.
    Op mijn blog.seniorennet.be/fruit heb ik vorige zomer veel over bramen geschreven.
    Zij behoren tot mijn favorieten.

    Ken je Fantasia? De beste wilde braam, gevonden langs de Thames in Engeland, reuzengrote bessen met de stevige bramensmaak.
    Zeer groeikrachtige plant, die in bedwang moet worden gehouden.

     



    05-01-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    03-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RASSENLIJST ZWARTE BES

    Rassenlijst Zwarte Bes

    Ribes nigrum

     (+/- in volgorde van rijping)

     

    03-01-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Ras

    Bloei en oogst

    Afstand in meter

    Productie

    Gebruik

    Opmerkingen

    Bona (*)

     

    1990  Polen

    Zeer vroege bloei en tamelijk vroege oogst

    2 x 2 m

    Goed.; zeer grote bessen; gemakkelijke pluk, goede smaak.

    Voor verse consumptie

    Verticale groei

    Tongeren stelde gevoeligheid voor bladval en spint vast.

    Is dit ook elders?

    Geldt als gezond ras?

    Tenah & Tsema

     

    1973  Nederland

    Vroege bloei en oogst

    2,5 x2,5

    Zeer goed. Grote bessen, lange trossen, matige smaak. Blijven lang goed aan de struik.

    Voor verse consumptie en verwerking.

    Heel gevoelig voor witziekte, matig vatbaar bladval ziekte. Takken ondersteunen.

    Ben Gairn
    ®

    GB

     

    NIEUW

    Vroege bloei en oogst (8-10d voor B. Lomond)

     

    Compacte groei Lange trossen met middelgrote bessen

    Goede smaak

     

     

    Resistent tegen reversievirus

    Resistentie tegen

    Meeldauw & bladvalziekte

    Big Ben
    ®

    GB

     

    NIEUW

    Vroege bloei & oogst

     

    Spreidende groei, niet voor machin. Oogst

    Zeer grote bessen (2 g)

    Verse consumptie

    Hoog vit C en Brix (suiker) gehalte

    Resistentie tegen meeldauw en bladvalziekte

    Silvergieter’s Zwarte

    +/- 1936 Nederland

    Vroeg

    2,25x

    2,25

    Matig bij regenrijke bloeiperiode. Lekker.

    Verse consumptie, sap, jam.

    Regengevoelig. Groeit goed op zware gronden, minder op lichtere bodems.

    Ben Loyal
    ®

     

    GB

    NIEUW

    Iets latere bloei; tamelijk vroeg rijp

     

    Compactere groei

    Zeer productief

    Zeer grote bessen aan korte trossen

     

    Resistentie tegen

    Meeldauw, bladvalziekte & bessenbladgalmug

    (Dasineura tetensi)

    Fertödi 1

    Hongarije

    Vroeg

     

    Lange tros, vroeg en gelijktijdig rijpend

     

    Groeikrachtig

    Triton

     

    1985  Zweden

    Tamelijk vroege bloei; vroeg rijp

    2,25 x 2,25

    Goed.

    Tamelijk grote bessen; smaak voldoet

     

    Gezond gewas

    Weinig   meeldauw
    en bladgalmug

    Ben Vane
    ®

    GB

    NIEUW

    Vroege bloei

    Tamelijk vroege oogst

     

    Productief

    Gemiddelde bessen

    Excellente sapopbrengst Minder zuur

    Zeer goede smaak

    Resistentie:

    Meeldauw

    Bladvalziekte

    Wellington XXX

     

    1927  GB

    Tamelijk vroege bloei, vroege oogst

    2x2

    Goed.

    Zuur, hoog vit C gehalte

    geschikt voor verwerking, niet voor verse consumptie.

    Gevoelig voor regen, rondknopmijt, brandnetelvirus, roest

    Cacanska Crna

    Servië

    NIEUW

     

     

    Opgaande groei

    Lange trossen

    Weinig rui

     

    Weinig grondscheuten

     

    Gezond

    Ben Loyal

    GB

     

    NIEUW

    Tamelijk late bloei; 2 d voor Ben Lom. rijp

     

    Eerder compacte groei

    Zeer grote bessen, korte trossen

     

     

    Kristin

     

    1990  Noorwegen

    Tamelijk vroege bloei, middentijdse oogst

    2,25 x 2,25

    Zeer goed

    Grote, stevige bessen, die nog lang rijp aan de struik hangen; goede smaak

     

    Gezond gewas

    Weinig  meeldauw

    Matig gehalte aan vit. C

    Ben Connan
    ®

    1993 GB

    Middentijds

    1,5x1,5

    Hele grote bessen, goed te plukken (middellange tros)

    Verse consumptie

    Compacte groei

    Resistentie tegen meeldauw , bladvalziekte en bladgalmug

    Ben Sarek

     

    1984   GB

    Middentijds

    1,5x1,5

    Korte trossen met hele grote bessen, matige smaak Rijpe bessen vallen vlug af.

    Verwerking en verse consumptie

    Zwakke groei

    Meeldauw resis-tent. Opvallend compacte planten, goed voor kleine tuinen.

    Ben Lomond

     

    1972 GB

    Tamelijk late bloei en middentijdse oogst

    2,25x2,25

    Goed. Stevige grote bes, mooie tros.

    Sap en verse consumptie.

    Weinig vatbaar voor witziekte en bladvalziekte.

    Ben Nevis


     
    1975  GB

    Middentijds

    2,25x2,25

    Matig. Lekker

    Verse consumptie en verwerking

    Weinig vatbaar voor witziekte, bladvalziekte en roest.

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWARTE BESSEN

    Black Down

     

    1973 GB

    Vroege bloei en - rijpheid

    2,25x2,25

    goede opbrengst, grote bessen; goede smaak en aroma; rijk aan vit C

    verse consumptie, sap en wijn

    Vatbaar voor Amerikaanse kruisbessenmeeldauw

    Ben More

     

       GB

    Zeer late bloei. Vrij late rijping

    2,25x2,25

    Kleine trossen met zeer grote vruchten, goede smaak

    Sap en verse consumptie.

    Gezond

    Roodknop

     

    +/-1925  Nederland

    Vrij laat

    2 x 2

    Bessen en trossen vrij groot. Zurig, kruidig met goed aroma.

    Kleur te bruin voor sap

    Rijpe bessen vallen makkelijk af.

    Titania

     

    1985  Zweden

    Middentijdse bloei

     

    Matig nachtvorstgevoelig

    2,5 x 2,5

    Zeer grote, wat tere bessen, aan langere trossen. Vlotte pluk. Smaak matig.

    Barstgevoelig ?

    Vers en verwerking (diepvries)

    Gezond gewas. Hoofdras voor de Bioteelt

    Sterk groeiend. Weinig bladval, meeldauw en roest tolerant.

    Weinig rondknop mijt gevoelig

    Ometa

    Dr Bauer

    Duitdsland

    Laat gemiddeld

     

    Productief

    Gemiddelde bessen aan lange trossen

    Vaste, aromatische vruchten

     

    Sterke, opgaande groei.

    Resistent tegen bladvalziekte,

    Galmijt, meeldauw en roest.

    Baldwin Hilltop

     

    Herkomst onbekend

    Laat

    1,5x1.5

    Vrij goed. Matig grote bessen, zeer goed  aroma.

     

    Gevoelig voor  nachtvorst en bladvalziekte, niet voor witziekte. Oud ras. Goed voor kleinere tuinen.

    Ben Hope
    ®

    GB

    Latere bloei, late oogst

     

    Middelgrote bessen met goede smaak

    Verse consumptie

    Resistent tegen rondknopmijt (op basis van het Ce-gen)

    Resistent tegen meeldauw &  bladval

    Phoenix

     

    1981  Nederland

    Late bloei, laat rijp

    2,25 x 2,25

    Grote bessen aan lange tros.

    Goede smaak met tamelijk goed aroma

    Goede sapkleur

    Vatbaar voor witziekte en bladval

    Hoog vit C  gehalte

    Black Reward

     

    1963  Nederland

    Late bloei, late oogst

    2,5x2,5

    Matig. Grote stevige bessen, lange trossen. Goede smaak en aroma. Bessen vallen gemakkelijk.

     

    Vatbaar  voor meeldauw. Hoog vit. C gehalte.

    Ben Alder
    ®

    1988  GB

    Late bloei en oogst

    ( duidelijk minder gevoelig voor nachtvorst. Voor De Kempen een zeer waardevolle eigenschap)

     

    1,5 x 1,5

    Eerder kleine bessen,  matige smaak

     

    Uitstekende sapkwaliteit: niet verkleurend; veel vitamie C en antioxydanten

     

    bladvalziekte en roest.

    Weerstandig tegen Amerikaanse meeldauw

     

    Ben Tirran

     

    1989  GB

    Zeer late bloei en oogst. Net als Ben Alder minder gevoelig voor lentenachtvorst

    1,5 x 1,5

    Eerder kleine bessen. Matige smaak

     

    Ontsnapt door de late bloei soms als een van de weinige aan lente nachtvorst

    Ziektegevoeligheid als Ben Alder.

    Ben Dorian ®

    2002 GB

     

    NIEUW

    Zeer late bloei en oogst

     

    Sterke, opgerichte groei

    Bessen vallen niet vlug af

    Hoge Brix

    Gemid. vit C

    Resistentie tegen meeldauw en bladval. Vatbaar voor rondknop & reversie

    Ben Avon
    ®

    2003 GB

    NIEUW
    Komt als

    Zeer late bloei & oogst

     

     
    Vervanger

     

     

     

     

    van

    Sterke, vertikale groei. Grote bessen


    Ben Alder

    Hoog vit C

    Resistentie tegen meeldauw en bladval. Wel gevoelig voor rondknop en reversie

    Malling Jet

     

     1974  GB

    Zeer late bloei en oogst

    1,5 x 1,5

    Kleine bessen aan lange trossen

     

    Matig groeikrachtig

    (*) Rasnamen in vet:  aanbevolen voor de ecologische teelt. Vele van de nieuwe rassen zijn dit hoogstwaarschijnlijk ook, maar nog geen ervaring.

         Rasnamen en gegevens in italic (schuin): aanvulling van tabel in ‘Kleinfruit’ .

     

    Hou er rekening mee dat de nieuwe rassen van Groot Brittannië nog wel enkele jaren nodig zullen hebben om bij ons te arriveren. Momenteel kunnen enkel gecontracteerde telers ( in Engeland) die bekomen.

     

    Bessenbladgalmug (Dasineura tetensi)

    De bladeren zijn opgerold en misvormd. De scheutgroei wordt afgeremd. Tussen de samengerolde bladplooien treft men  kleine, witte maden aan. Komt vooral voor bij cassis en ook op sierribessoorten. Er zijn meerdere generaties per jaar.

     

    Nog 2 nieuwe rassen die resistent zijn tegen meeldauw:  Narvé-Viking en Foxendown. Dit laatste ras heeft daarenboven weinig last van rondknopmijt en bessengalmug.

     

    Zoals ik al schreef op  4 dec:’ Nieuwe Paters op komst ‘ komen er wellicht binnen enkele jaren nieuwe, zeer interessante rassen op de markt.

     

    Tongeren heeft bv selectie C2115/40 op proef : opvallend grote bessen, als druiven, en zacht van smaak.

    Er zijn ook nieuwe Poolse rassen op komst, uitgaande van Bona, nog beter van kwaliteit en ziekteweerstand.

     

    03-01-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (15 Stemmen)
    01-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWJAARSWENSEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Daantje wenst de lezer en kijker een vreugdevol, gezond en ervaringsrijk

     

    2006

     

    Moge uw mand rijk gevuld worden

     

    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek