(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    09-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genetische Verarming bij de moderne Appelrassen: 2

    Genetische Verarming bij de moderne Appelrassen: Ziektegevoeligheid en Inteelt inclusief. (2)

    Hans-Joachim Bannier, Duitse pomoloog uit Bielefeld

    In Jahresheft 2013 van Pomologen-Verein e.V.

    VERVOLG en SLOT

    (DEEL 1 op 17/04/2014)

     

    Het probleem in de wortel erkennen

    Het grondprobleem bij de huidige appelkweek bestaat al in het uitgangspunt: de zes (of vijf) ‘stamouders’ zelf, die in de jaren 1930 – 1960 werden geprotegeerd en in het middelpunt van de fruitwereld werden gesteld, waarbij de scheikunde-industrie kon zorgen voor de oplossing van alle plantenbeschuttingsproblemen.

    De voordelen van deze vijf ‘stamouders’ voor de huidige fruitteelt lagen enerzijds in een gemakkelijk en groot marktaanbod en de nationale en internationale handelsbehoeften.                                                                                - vastheid voor het transport en uitstalleven van de vrucht                        

    - gelijke vorm en grootte van de vruchten en een aantrekkelijke kleur        

    - zoet-aromatische smaak   en anderzijds in de voordelen bij de teelt                                              

    - enkel middelsterke of zwakke groei en vroege vruchtdracht                                 

    - hogere  en regelmatige dracht                              

    - lange vruchtsteel (minder kans op beschadiging bij de pluk)

    Echter met de vijf ‘stamouders’ Golden Delicious, Jonathan, Cox Orange, Mcintosh en Red Delicious hebben de verergerende vitaliteitsproblemen hun intrede gedaan in de moderne, professionele appelteelt.                          

    Golden Delicious, de wereldkampioen schurft en daarbij extreem gevoelig voor alternaria-bladvlekkenziekte. Sterk gevoelig voor virussen.

    Jonathan, de wereldkampioen voor meeldauw, daarbij gevoelig voor Jonathan-spot, bacterievuur en schurft. Het gebladerte toont onspecifieke bladnecrose en ziet er (onbehandeld) extreem ziek uit.                              

    – Cox Orange Sterk gevoelig voor takschurft (Komt voor bij 5 % van de appelrassen). Aantasting door kanker, blad- en bloedluizen. Ook gevoelig voor meeldauw en Alternaria bladvlekkenziekte.                                               – Mcintosh Duidelijk gevoelig voor schurft en meeldauw.                     

     – Red Delicious Matige aantasting door schurft.

    De hier genoemde aantastingen laten ook de talrijke nakomelingen van de ‘stamouders’ niet onberoerd. Bijzonder de gevoeligheid voor schurft, meeldauw en Alternaria-bladvlekkenziekte is bij de moderne rassen sterk toegenomen. Deze gebreken worden eerst zichtbaar als men de moderne rassen in niet behandelde ‘Streuobst ‘aanplantingen vergelijkt met vitale oude rassen.

    De geweldige schurftproblemen van de moderne appelrassen zijn terug te voeren op de veelvuldige inkruisingen van Golden Delicious, Cox Orange en Mcintosh. Daartegenover staan de ‘Streuobst’ aanplantingen met talrijke oude rassen, die over tientallen jaren vrij bleven van schurft, en dit in streken met een ongunstig klimaat waarin moderne tafelrassen niet tieren en afgeraden  worden.                                                                         

    Komen wel in aanmerking: Brettacher, Edelborsdorfer, Eifeler Rambur, Finkenwerder prinzenapfel, Jacob Fischer, Lohrer Rambur, Luxemburger Triumph, Martens Sämling, Prinz Albrecht von Preussen, Rheinischer Rambur, Roter Sternrenette, Seestermüher Zitronenapfel, Zabergau-Rentte.

    Evenzo zijn de problemen met meeldauw bij de moderne appelrassen door de band te wijten aan de inkruisingen met Jonathan, Mcintosh en Cox Orange veroorzaakt. Ook bij de oude rassen komt meeldauw voor, doch generlei ze erg en maar bij een klein percentage van de rassen.            

    Echter zijn in de laatste jaren in de ‘Streuobst’ ( En deels ook in de professionele bioteelt) problemen ontstaan met nieuwsoortge blad – en vruchtschade te wijten aan ‘Alternaria’. Deze schimmels werden opvallend en buiten proportie virulent bij de moderne rassen. Bv. bij Pinova (Bij ons eveneens), Rubinola, Topaz en Rewena (Bij ons is dit voorlopig (?)nog niet het geval), daarnaast ook bij Arlet, Prima en Summerred (Ik had alleen deze laatste en deze boom was totaal ziek. Ik dacht dat de oude, verwaarloosde frambozen er rond (veel te vochtig) hier veel toe bijdroegen.)

    De oude rassen worden procentueel gezien nog gespaard. De auteur heeft enkel al problemen gezien bij Landsberger Renette, Martini, Howgate Wonder, Bismarck, Prinz Albrecht von Preussen en Dülmener Rosenapfel.

    Wat de gevoeligheid voor kanker betreft ziet de auteur geen verschil tussen de moderne en de oude rassen. Vroeger lette men minder op dit aspect bij de invoering van nieuwe rassen. Hij haalt de extreme aantastingen bij Piros aan. (Heb dit zelf vastgesteld op een reis naar het appelgebied rond Dresden) Bij Topaz zou de kankergevoeligheid ook relatief hoog zijn. (Momenteel is dit gelukkig ncg niet mijn ervaring).

    Zulke uitspraken over de genetische vitaliteit van oude en moderne rassen kan enkel gedaan worden wanneer er niet scheikundig wordt ingegrepen.

    Daarom verbaast het dat in Duitsland dat tot voor kort nog geen langdurige, wetenschappelijke proef opgezet is waarbij gekeken wordt naar de vitaliteit der appelrassen zonder behandeling en de observaties systematisch worden geregistreerd.

    Bij de huidige wetenschappelijke proeven (gedurende beperkte tijd) kijkt men enkel of een fungicide of een ander plantenbeschermingsmiddel het gewenste effect heeft.

    De genetische kwaliteiten komen pas tot uiting zonder plantenbeschermingsmiddelen

    Enkel sporadisch en dan nog voor zeer beperkte tijd (1 à 2 jaar) werd volledig afgezien van het gebruik van fungiciden. De daarbij bekomen waarnemingen betreffende de vitaliteit van enkele rassen (Fischer 2003) kunnen beïnvloed zijn door seizoensmatige omstandigheden en laten niet toe een betrouwbaar beeld van de vitaliteit te verkrijgen.

    Bij het 2 jarig onderzoek - volledig zonder behandeling- aan het proefstation voor fruit te Dresden-Pillnitz bleven 4 moderne rassen Rebella, Reglindis, Remo en Rewena zonder schurft of meeldauw. Enkele oude rassen ( Rode Sterappel, Bittenfelder, Börtlinger Weinapfel, Erbachhofer, Engelberger, Früher Vicvtoria, Kardinal Bea) waren eveneens vrij. Enkele andere rassen (Jakob Fischer, Hibernal, Prinzenapfel, Spätbllühender Taffetapfel, Peasgoods Goldrenette, Riesen boiken, Gewürzluiken) toonden bij benadering een goede resistentie.

    De rassen uit de professionele teelt als Gala, Rubinette, Golden Delicious, Granny Smih, alle Delicious nakomelingen Elstar, Idared en andere werden het sterkst aangetast.

    Men kan deze rassen enkel telen mits intensief behandelen. (Fischer 2003)

    Oude Rassen met hogere Vitaliteit

    De gegevens uit het 2 jarig onderzoek – zonder behandelen- te Dresden Pillnitz wijzen in dezelfde richting als de bevindingen sinds 1995, van de auteur in zijn private proeftuin met meer dan 300 rassen (op M7 en M 106 onderstam) zonder enige behandeling met fungiciden.

    Bijzonder in streken met een hogere hoogteligging, slechte bodem, of een zeer hoge neerslag (> 1000mm), waar teelt nauwelijks mogelijk schijnt, vertonen bepaalde rassen in Streuobst weiden, over vele tientallen jaren, een stabiele vitaliteit. BV.Edelborsdorfer of Luxemburger Triumph doen het goed in de hogere regionen van het Sauerland (jaarneerslag >1200 mm) en blijven zonder enige behandeling schurftvrij.

    Uitzonderingen bevestigen de regel

    Gangbare clichés ( bv dat “de” oude rassen algemeen robuuster zijn dan de nieuwe) zal met deze uitweidingen geenszins begunstigd worden. Want natuurlijk zijn lang niet alle oude rassen robuust tegen schimmelaantastingen. Spijtig behoren nog populaire oude rassen als Goldpermäne, Landsberger Renette, Ingrid Marie, Berlepsch en Cox Orange tot de eerder gevoelige tot zeer gevoelige en veeleisende rassen.

    De vitaalste oude rassen hebben soms nauwelijks interregionale bekendheid verworven. Door fruitinstituten en kweekprogramma’s worden ze op zeer grote schaal geïgnoreerd bv. Seestermüher Zitronenapfel, Gelber Münsterländer, Börsdorfer, Martens Sämling e.a. . Andere rassen (bv. Edelborsdorfer, Englische Spitalrenette, Langtons Sondergleichen e.a.) waren in de laatste tientallen jaren zeer verdoken en werden eerst door de activiteiten van het Pomologen Verein weer ontdekt.

    Anderzijds zijn er bij de schurftresistente rassen, ontwikkeld door de onderzoeksinstituten, ook enkele die onder veldomstandigheden in de ‘Streuobst’ over een langere periode een hoge vitaliteit vertonen: bv Florina, Teser, Reglindis

    En zelfs bij rassen waarbij de ouders zeer vatbaar zijn voor allerlei ziektes is de vererving van die vatbaarheid niet dwangmatig. Een eclatant voorbeeld hiervan is Alkmene (Cox Orange x Oldenburg) dat zich in de Streuobst als relatief robuust toont tegen schurft en kanker, terwijl de ouderrassen hieraan sterk onderhevig zijn.

    Teser en Reglindis behoren tot de weinige, schurftresistente kwekelingen waarbij niet de VF resistentie van Malus floribunda, doch de meervoudige resistentie van Antonowka gebruikt werd.

    Genetische veelvuldigheid essentieel voor een gezonde Fruitteelt

    Niettegenstaande enkele uitzonderingen kan samenvattend besloten worden dat diverse oude rassen niet alleen een zekere stabiele veldresistentie vertonen, maar daarenboven een omvattende vitaliteit, die de overwegende rassen van de moderne fruitteelt niet eigen is.

    De visie voor fruitteelt zonder inzet van fungiciden – met de huidige marktrassen volledig ondenkbaar – kan met een bewuste keuze (en passende teeltmaatregelen) onder de oude rassen eerder mogelijk zijn, dan met de schurftresistente nieuwelingen van de laatste 10 jaar, die praktisch allemaal de VF schurftresistentie hebben van Malus floribunda. Deze zijn echter drager van het erfgoed van hun ziektegevoelige voorouders Golden Delicious, Cox Orange, McIntosh, Jonathan, James Grieve en Red Delicious.

    Dat een fruitassortiment dat genetisch smal is kwetsbaarder is voor ziekten en schadeverwekkers dan een breed opgezet assortiment met genetische veelvuldigheid staat niet alleen in theorie vast.

    De gevolgen van een geringe genetische bandbreedte zijn bij voorbeeld heden al te zien bij de Midden-Europese abrikozenrassen die de laatste jaren gevoelig bleken voor het Sharka-virus. Ganse aanplantingen vielen uit en moesten door resistente Amerikaanse rassen vervangen worden. Sinds de 1990 jaren zijn de prijzen voor abrikozen opvallend gestegen. Een appelteelt die eveneens op een enge genetische flessenhals steunt riskeert gelijkaardige catastrofes. Wanneer de gezamenlijke rassen op een bedrijf eenzelfde erfelijke grond bezitten hebben ziektes en schadelijke insecten een gemakkelijker prooi.

    Voor een bredere genetische basis pleit - naast de aanspraken voor een betere, ecologische teelt – ook het principe van de ‘algemene preventie’. Niemand kan vandaag voorzien welke eigenschappen plotseling van nut kunnen zijn wanneer schadelijke calamiteiten optreden, als klimaatveranderingen leiden tot veranderde schadeverwekkers, wanneer voedingsgewoonten veranderen of dergelijke (Fischer 2003). “Eigenschappen die voor ’t ogenblik waardeloos lijken kunnen in de toekomst bij veranderde vraag naar rassen, plotseling weer aan belang winnen” Ruess 2000

    Het potentiaal van oude rassen benutten

    Op korte termijn mag het nog steeds lonender en efficiënter lijken uitsluitend met monogene of dergelijke schurftresistenten te telen of deze met rassen (of hun nakomelingen) die sterk ziektegevoelig zijn te kruisen. Mits inzet van plantenbeschuttingsmiddelen kunnen ze heden met goed gevolg op de wereldmarkt verkocht worden.                                        

    Gezien de grote inzet van beschuttingsmiddelen voor de appelteelt ( en de daarmee verbonden weerslagproblematiek op bodem, grondwater en de geproduceerde vruchten) zal het ontwikkelingswerk versterkt tot doel hebben te zoeken naar een omvattende vitaliteit en niet alleen op schurftresistentie te focussen.                                                        

    Oude rassen, die gedurende honderden jaren hun vitaliteit bewezen hebben, zullen (en werden reeds) van grotere betekenis worden.

    De stelling dat het bij de oude rassen om sterk groeiende, alleen middelmatig dragende en van smaak eerder voor verwerking geschikte appelen gaat mist grond.                                                                    

    Bij de oude rassen zijn er evenzeer massadragers (Bv Bismarck, Fiessers Erstling, Langstons Sondergleichen, Martini, Oberdiecks Renette, Prinz Albrecht von Preussen, Purperroter Cousinot, Seestermüher Zitronenapfel, Strauwalds Parmäne), die later bij de zegetocht van Golden Delicious vergeten werden.

    Rassen met goede smaakeigenschappen zijn bv Batull, Berlepsch, Biesterfelder Renette, Gascoynes Scharlachroter, Gravensteiner, Jacob Fischer, Krügers Dickstiel, Lansberger Rentte, Luiseapfel, Martens Samling, Orleans Renette, Paekers Pepping, Pojnik, Prinzenapfel, Ribston Pepping, Schöner aus Nordhausen, Stahls Winterprinz en andere.

    Het appelras Discovery met zijn hoge vitaliteit – in de 1940 tiger jaren gekweekt uit de oude rassen Worcester Parmäne x Schöner aus Bath – is een goed voorbeeld daarvoor dat goede smaak en dracht ook zonder tussenkomst van de zes ‘stamouders’ van de moderne fruitteelt tot stand kunnen komen. Het ras toont niet alleen een hoge en stabiele resistentie tegen schurft maar is daarenboven een zeer attractieve tafelappel. Die (ondanks zijn gevoeligheid voor zonnebrand) een hogere waardering verdient.

    Daarom is de situatiedus te tragischer dat precies in de (intensieve) ecologische fruitteeltopnieuw uitgerangeerd werd daar - evenzo het ras Alkmene - gevoelig is voor scheurtjes in de kelkholte. Een kwaal die in de onbehandelde Streuobst niet, (of eventueel in zeer geringe mate) voorkomt. Oorzaak van de scheurtjes zijn de koper – en zwavelbespuitingen in de bio-intensieve teelt. Op deze manier zit de ecologische intensieve fruitteelt gevangen in zijn spuitschema.             Het potentieel van rassen die voor een fungicide vrije teelt veel meer in aanmerking komen dan de meeste van de moderne VF-resistente rassen, waarop de ecologische teelt praktisch uitsluitend steunt, wordt niet benut.

    Oude rassen met praktisch voordeel voor mensen met appelallergie

    Genetische veelvuldigheid heeft nog een ander positief effect. Talrijke mensen lijden hedendaags aan appelallergie en kunnen appelen enkel in verwerkte vorm bv gekookt gebruiken.                                                

    Ook hier speelt de geringe genetische bandbreedte van de moderne appelrassen een niet onwezenlijke rol.                                                    

    Het is tot nog toe weinig bekend dat – in tegenstelling met de gebruikelijke marktrassen- talrijke oude rassen (Prinz Albrecht von Preussen, Berner Rosenapfel, Notarisapfel, Goldparmäne en andere) door allergische mensen doorgaans goed verdragen worden.

    Conclusie: de erge problemen met schimmelziekten in de professionele teelt- en bijgevolg ook in de Streuobst en de zelfverzorgingsteelt - zijn in grote mate opgezadeld met een historische ontwikkeling die zijn oorsprong vond als de scheikundige industrie haar synthetische fungiciden op de markt bracht en de fruitteelt als haar toepassingsveld ontdekte.

    Nu kon men met haar hulp ook ziektegevoelige rassen succesrijk verbouwen, wat voordien niet mogelijk was geweest.                             Niet toevallig begon het ras Golden Delicious, al in 1890 ontstaan in de Verenigde Staten, zijn zegetocht over de wereld vanaf de jaren 30; in Duitsland eerst na 1950.                                                                 Gelijktijdig verdwenen in 1-2 decennia talrijke vitale, oude rassen en meteen de kennis ervan.

    Voor de nakomende generaties van fruittelers sinds de jaren 1950 lijken de hoge gevoeligheden van onze moderne appelrassen als een ‘natuurgegeven’, als een fruitteeltkundige normaliteit. Ze zijn niet meer als de getuigenis van een specifieke, historische ontwikkeling herkenbaar.

    De ‘blik terug’ op de zogenaamde ‘oude’ rassen is vandaar geenszins een romantische of museumachtige nostalgie-reflex, doch een uiteenzetting om de diepe ecologische crisis van de hedendaagse fruitteelt te begrijpen en een uitweg hiervoor te vinden.

    Niet alleen de Streuobst en de zelfverzorgingsteelt (met het huidige verzaken aan synthetische fungiciden) maar ook de bio fruitteelt is het geraden niet alle vergissingen van de moderne rassenteelt achterna te lopen.

    Gezien deze toestand is een eigen, kritische rassenstrategie nodig, zij het door keuzes (en opnieuw ontdekken) onder de nog bestaande vitale, oude rassen, zij het door nieuwe wegen in de kweekarbeid.

    Zie blog van 23 februari 2014 Op ecologische Manier komen tot nieuwe (appel)Rassen’.

     

     

     

    09-05-2014, 20:42 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    04-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Infoavond biologische Aardbei en Kleinfruitteelt 29/4 Provinciaal Proefcentrum Kleinfruit (PPK)

    Infoavond biologische Aardbei en Kleinfruitteelt   29/4

    Provinciaal Proefcentrum Kleinfruit (PPK)

    De provincie Vlaams- Brabant heeft te Pamel-Roosdaal in het Pajottenland een enige, biologische proeftuin, naast, maar los van de Provinciale Tuinbouwschool..

    Onder leiding van Paul Hendrickx ging de grote groep eerst de proeven bekijken die allemaal beschut aanliggen in serres, doch in volle grond, een vereiste in de bioteelt.

    Enkele frambozenrassen worden vergeleken. We passeren ook wat bessen in openlucht op weg naar de vele proeven met aardbeien, zowel met zomerrassen als met doordragers.

    Voor beide groepen is er nu biologisch geteeld plantmateriaal.

    Er is ook een serre met bramen, braambozen en andere besdragenden.

    Een knap initiatief vind ik het nieuwe agroforestery perceel (bomenteelt gepaard met een andere agrarische functie; meestal gecombineerd met weide). Op ruime afstand zijn er twee rijen hoogstamkersen aangeplant. Tussen de bomen staan op rij een groot aantal kleinfruitsoorten als bv Gojibes, de kornellebes Jolico, Jostabes, lijsterbes , vlier, Japanse Wijnbes, Taybes, en nog vele andere. Enkele soorten zijn mij nog onbekend. Conclusie een enige verzameling. Bezoekers zullen hier veel van de wereld van het kleinfruit kunnen leren kennen.

    Voor de liefhebber wordt Pamel dus te interessanter. Je wordt er gastvrij ontvangen, in tegenstelling met Sint-Truiden waar men sinds dit jaar lid moet zijn (= €100) of voor een activiteit €20 moet betalen. Trouwens voor een liefhebber is St.-Truiden minder interessant, omdat alles er toegespitst wordt op grootschalig ondernemen= industriële fruitteelt. Men kan wel niet anders, gezien de economische ontwikkeling.

    Bij Bio gaat het nog meer op menselijke maat.

    Dan volgde binnen het tweede gedeelte. Iedereen ontving een brochure met de resultaten.

    De proefresultaten, respectievelijk voor aardbeien en houtig kleinfruit werden behandeld door diverse sprekers.

    Mieke Vadermersch behandelde telkens de rassenproeven. Yves Hendrickx had het over het biologisch plantgoed van aardbeien. Paul Hendrickx en Jonas De Win bespraken de gewasbescherming, de onkruidbeheersing en de agrobiodiversiteit.

    FOTOMATERIAAL

    Op weg naar de proefpercelen passeren we percelen van de Tuinbouwschool. Daar zien we het werk van de spinselmot,die we deze tijd ook in fruitbomen aantreffen. Een kardinaalsmuts is helemaal ingesponnen.

    Verder spreken de foto’s voor zichzelf.

    Japanse Kornoelje (Cornus officinalis) op het plaatje.

    Is er hier een verwarring? De Japanse kornoelje heeft als wetenschappelijke naam Cornus kousa. De Cornus officinalis noemen wij de Chinese Kornoelje

    http://www.jardindupicvert.com/4daction/w_partner/cornouiller_officinal_cornus_officinalis.9140

    http://www.houtwal.be/vakartikels/bijzonder_winterhard/cornus_kousa_planten.htm

    Plaqueminier d’Europe (Diospyros lotus). Wordt een boom. Geeft kleinere vruchten. Wordt gebruikt als onderstam voor de echte kaki (Diospyros kaki)

    Zie : http://www.tuinadvies.be/kaki_boom_kakiboom.htm

     

















    04-05-2014, 12:27 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

     

    In een serre kreeg men af te rekenen met de larven van de Taxuskever. Deze kunnen veel schade berokkenen aan de wortels. In een serreklimaat hebben ze het naar hun zin. Men kan natuurlijke vijanden inzetten.

    Een geparasiteerde larve













    04-05-2014, 12:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    02-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op Bezoek bij Danny Billens

    Op Bezoek bij Danny Billens

    Van de gelegenheid van de infoavond van het PPK Pamel maakten we gebruik om te Oetingen Danny Billens te bezoeken.

    Danny is een van de pioniers van de Bio-fruitteelt in Vlaanderen. Zijn vader was fruitteler in het vruchtbare Pajottenland. Hijzelf kreeg een opleiding als bakker. Bij de overname van de percelen van zijn vader besloot hij het zonder de pesticides te doen en enkel met biologische middelen, o.a. zwavel te werken. In 1989 was hij in omschakeling naar de bioteelt. Veel heeft hij zelf moeten uitzoeken. Zijn dynamisme en vlotheid bij menselijke contacten zal hem zeker geholpen hebben.

    We bezochten hem een eerste maal begin der 90 tiger jaren op een opendeurdag. Een attractiepunt waren de fruittaarten. Hij bakt nog steeds voor zijn dochter, die nu de winkel beheert.

    Iemand die kan oordelen vindt bv zijn pruimentaarten de beste van de wereld. Daarvoor heeft hij de kwets Hanita staan.

    Zijn nieuwe woning ligt knap op een helling. Voor het huis heeft hij enkele Nashi’s, zijn oude liefde aangeplant, maar ook kweeperen en een paar Duitse Abrikozenrassen, die na drie jaar pronken met al vrij ver ontwikkelde vruchten. De bomen staan er prachtig bij, doch zullen toch in het oog moeten worden gehouden omwille van takmonillia, die al de kop opsteekt. Er groeit ook een pergola met kiwibessen en zelfs hier waren, in zeer lichte mate, sporen van nachtvorst te bespeuren.

    In een laag gelegen fruitaanplanting had hij vetpotten laten branden. Hij is bv opgezet met het vroege ras Lena: een zeer grote opbrengst van smakelijke vruchten, doch zeer vatbaar voor kanker. Ook over het nieuwe ras Zari was hij zeer te spreken, maar ook hier kankergevoeligheid, ten dele te wijten aan het naast gelegen ras Lena.

    In zijn elektrisch wagentje, afgeleid van een golfwagen lag de lichte, elektrische kettingzaag die met batterij anderhalf uur kan werken. Heel handig om met een zuivere snede de kanker uit te snijden.

    Enkele Foto’s

    Danny

    Idem

    Een zoon Colruyt, met eigen plannen voor een nieuwe speciaalzakenketen was net op bezoek.

    Aziatische peertjes

    Aantrekkelijke perziken

    Takmonillia

    Kweepeer

    Bloem kweepeer.

     

















    02-05-2014, 23:35 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    01-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloei Braambozen (op 25-4-2014)

    Bloei Braambozen (op 25-4-2014)

    In dit voor braambozen – het kruisingsproduct tussen bramen en frambozen – gezegende jaar vond ik het interessant de bloeiwijzen van de verschillende rassen te vergelijken. Tijdens de voorbije 3 zware winters (temperaturen een stuk lager dan -10°) hadden deze het erg te verduren. Sommige planten vriezen dan tot tegen de grond af, doch de wortels blijven intact. Frambozen daarentegen hebben geen last van de vorst. De bramen zijn wel gevoelig en het zijn dan nog de gestekelde die eveneens sterk lijden onder harde vorst. De Amerikaanse, stekel loze bramen hebben dan in duidelijke mate minder te lijden.

    Helen en Adrienne, twee rassen van Derek Jennings, na zijn pensionering gecreëerd, worden wel meestal als bramen benoemd, doch hebben alles weg van braambozen. Hij was ook de onderzoeker aan het Scottish Crop Research Institute (nieuwe naam: The James Hutton Institute ) die in 1978 de Medana Taybes op de markt bracht. De Stekelloze mutant ontstond spontaan in een tuin in Buckinghamshire en kwam in 1997 op de markt. Metolius en Obsidian zijn Amerikaanse rassen uit Oregon van recentere datum.                                                               Silvan werd in Australië gekweekt met West-Amerikaans materiaal. Kotata (Oregon State University 1984) en Waldo, eveneens van Oregon State University.

    Bij mij groeien alle planten voorbeeldig, behalve Silvan. Daar is een verklaring voor. Twee jaar terug liet ik een door vorst beschadigde stengel staan. De plant gebruikte al haar energie om de beschadigde stengel nog vrucht te laten dragen met als gevolg prutsvruchtjes op de oude stengel en slechts korte, nieuwe stengeltjes die in de winter 2012-2013 weer compleet afvroren. De nieuwe scheuten van vorig jaar zijn nog zeer zwak in vergelijking met de normale stengels die gemakkelijk 3-4 m lang worden. Ik vraag mij af of een dergelijke plant nog voldoende kan herstellen? Wait and see.

    FOTO’S

    Helen tak

    “   bloemen

    “   bloem

    Adrienne is duidelijk later

    Adrienne bloemknop

    Buckingham Tayberry struik

           “             “         bloem

    Taybes Medana , de oorspronkelijke met stekels is duidelijk later

       “           “       bloemknop



















    01-05-2014, 10:16 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG 1

    Metolius struik

         “        bloem

         “         bloem

    Obsidian struik

           “     bloemen

           “     bloem

    Een andere Buckingham Taybes

    Buckingham Taybes   bloem

    De Medana Taybes staat duidelijk minder ver



















    01-05-2014, 10:12 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG 2

    Kotata, is ook duidelijk later. Het is een struik die ontzettend veel ranken produceert. Vraagt zeer veel snoeiwerk.

    Kotata bloemknop

    Silvan

       “

       “   bloem

    Waldo

    “     bloem

    Ter vergelijking: Bramen zijn duidelijk later

    Knoppen nog gesloten

    Over de vruchten zullen we het later hebben. Ze zijn een delicatesse. Wellicht enkel te vinden in luxe speciaalzaken. In de liefhebberstuinen zijn ze weinig bekend. Nochtans zijn er veel tuinen die een beter microklimaat hebben dan ik, in de Kempense natuur. De natuur is hier niet altijd even mild.

    Over een maand op zondag 1 juni doe ik mee aan de open tuinen van VELT. (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren). U kunt zich dan een beeld vormen van de al ver ontwikkelde vruchten.

     



















    01-05-2014, 10:06 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    27-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid Veerle

    Afscheid Veerle

    Veerle woont met haar gezin in Noord-Vancouver. Zij is arts-specialist (Preventive Medicine and Public Health) en o.a. verbonden aan de universiteit van British Columbia. Zij was overgekomen in verband met de gezondheidstoestand van haar moeder. Op Paaszaterdag, voor haar vertrek op Pasen kwamen we nog eens gezellig samen met kinderen en kleinkinderen.

    FOTO’S

    Veerle

    Idem

    Veerle en Werner

    Jonathan Tinneke Jasmien

    Isis

    Leen en Aminou

    Peter

    Werner

    Mieke



















    27-04-2014, 23:16 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Groep

    Idem

    Tinneke

    Kael en Leen

    Jonathan en Isis, respectievelijk de jongste en de 2de jongste van de kleinkinderen, worden dit jaar 13.

    Michiel en Jonas

    Wij

    Idem

    De familie



















    27-04-2014, 23:10 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    26-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Spontane Bloemen

    Spontane Bloemen

    Voor ’t ogenblik is onze voordeur getooid met bloemen van de paarse judaspenning. Jaren terug zijn die wel ergens gezaaid, doch niet daar. Nu fleuren ze spontaan onze voordeur op, zonder dat ik er iets voor heb moeten doen.

    Voor de achterdeur van de keuken is er momenteel een weelde van madeliefjes. Het gras dat daar groeit is vrij gedrongen en overweldigt de bloemen nog niet.

    Een betere grasmat kan men zich niet wensen en toch is dit gras een spontane ontwikkeling op grond die rond de boerderij tot 52 jaar geleden ‘proper ‘ zand was met behulp van een totale onkruidverdelger.











    26-04-2014, 23:31 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    25-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KEDA VERVOLG 1

    KEDA VERVOLG   1

    Keda

    Groep

    Yamsi en Jonas

    Noëlla en Yamsi

    Isis

    Yamsi

    Groep

    Leen en Kathleen

    Aleide



















    25-04-2014, 23:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KEDA VERVOLG 2

    KEDA VERVOLG   2

    Aleide met Werner

    Leen en Aleide

    Veerle en Peter

    Mieke en Jonas

    Niko en Karim

    Kael

    Keda met buur

    Charlotte en Kael

    Diarra en Kathleen



















    25-04-2014, 23:40 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KEDA VERVOLG 3

    KEDA VERVOLG   3

    Buren van de woongemeenschap Hulsbos Poederlee

    Idem

    Idem

    Idem

    Idem

    Idem

    Idem

    Buren met zoon Jules

    Buren











    25-04-2014, 23:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KEDA VERVOLG 4

    KEDA   VERVOLG 4

    Aminou laat zijn Kameroens gedroogd vlees proeven

    Vioolspeler

    Idem

    Vioolspeler met Keda

    Buurman Theo

    Hild

    Keda en Aleide

    Isis en Jasmien

    Aleide   Ze had volgende tekst voorgedragen

     

    “Plechtig zeg ik vandaag

    Keda, ik zie je heel graag

    Keda is heel wijs

    Al is ze niet grijs.

    Als oudste van het gezin

    Maakt ze het naar ieders zin

    Eerlijk, recht door zee

    Trekt ze iedereen mee

    Velen weten allang

    Dat Keda van alles kan:

    Fietsen, dansen en zingen

    Laat ons in de maat mee opspringen

    Nieuwe studies, nieuwe vrienden

    Laat het je goed bevinden.

    Van een leuk leven

    Heeft men nooit spijt.

    Dat kruidt de levenskwaliteit.

    Geluk zit vanbinnen.

    Je kunt er binnendringen.

    Geluk hoef je niet te zoeken

    Het zit tussen hoofd en voeten.”



















    25-04-2014, 23:28 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KEDA VERVOLG 5

    KEDA VERVOLG 5

     

    Mieke had ook een tekst

    Leen en Aleide

    Tinneke en Jasmien

    In de partytent van de Woongemeenschap Hulsbos

    Veerle

    Aan tafel

    Tom

    De Verjaardagstaart

    De moeder is nog niet uitgeput van de festiviteiten



















    25-04-2014, 23:11 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    21-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keda, 21 lentes, 13 april

    Keda, 21 lentes, 13 april

     

    We begonnen met een wandeling in het natuurgebied ‘Kindernouw’ te Lille. Vertrek op de park en ride bij de E 34.

    Laatste foto: Keda, de oudste van onze oudste dochter Leen en Marie-Louise, oudste dochter van Diarra en Kathleen. Leen en Kathleen ontmoetten elkaar als lesgevers in China.

















    21-04-2014, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    18-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koekoek

    Koekoek

    Vanmorgen 18/4 riep de koekoek in Zoersel . Het vroege voorjaar speelde blijkbaar geen rol. In 2013, toen alles zeer laat was, liet hij zich al horen op 15/4.

    Voor andere data typ bij zoeken koekoek.

    18-04-2014, 18:52 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genetische Verarming bij de moderne Appelrassen: Ziektegevoeligheid en Inteelt inclusief

    Genetische Verarming bij de moderne Appelrassen: Ziektegevoeligheid en Inteelt inclusief.

    Hans-Joachim Bannier, Duitse pomoloog uit Bielefeld

    In Jahresheft 2013 van Pomologen-Verein e.V.

    Dit artikel was voor mij een openbaring. Daarom heb ik wat moeite gedaan om het voor de lezer te vertalen. Ik raad aan de vele, sterk illustrerende foto’s van de auteur zelf te bekijken in de Jahresheft 2013.                                                          Lees ook Op ecologische Manier komen tot nieuwe (appel)Rassen’ blog van 23 februari 2014.

    Pleidooi voor het naar waarde schatten en benutten van de vitale oude rassen voor verdere kruising.

    De huidige kweek in de fruitinstituten wereldwijd produceert een menigte nieuwe appelrassen. De meesten zijn bedacht voor de professionele teelt. Als nevenproduct worden vele van deze rassen ook aangeboden voor gemeenschapsaanplant (Streuobst) en liefhebbersteelt.

    Als men de oorsprong van deze rassen nader gaat bekijken wordt duidelijk dat wereldwijd de rassen van de laatste 90 jaar- inclusief de jongste schurftresistente rassen – van zes ‘stamrassen’ Golden Delicious, Cox Orange, Jonathan, Mcintosh, Red Delicious en James Grieve afstammen.

    Daar deze stamouders sterk ziektegevoelig zijn, heeft deze genetische engheid dramatische gevolgen voor de vitaliteit voor de huidige, moderne fruitteelt, waarbij in de vaktijdschriften het thema bescherming veruit de meeste ruimte inneemt.

    De problemen met de moderne rassen worden pas zichtbaar als men afziet van behandelen zoals de auteur in zijn proeftuin en oude en moderne rassen direct vergelijkt.

    Voor goed 100 jaar had men in Duitsland 1000 in de literatuur beschreven rassen. In werkelijkheid zal het aantal rassen nog veel groter geweest zijn daar vele landrassen niet beschreven werden. Vele van deze rassen waren te vinden in meerdere streken, andere enkel lokaal. Meerdere in Duitsland ontstane rassen hebben later internationale verbreiding gekregen. Anderzijds hebben rassen uit de wijdere wereld de weg naar ons gevonden. Aldus ontstond een zeer veelzijdige rassenpool van zeer verscheidene herkomst en grote genetische verscheidenheid, alsmede weerstand tegen ziekten en belagers.

    Ook de huidige fruitkweek produceert wereldwijd zulke veelheid van rassen, wel met een groot onderscheid. Een analyse door de auteur van de genetische afstamming van 500 marktrassen – zwaardpuntmatig Midden-Europese en Amerikaanse –toont aan dat deze rassen in indrukwekkende meerderheid afstammen van Golden Delicious, Cox Orange, Jonathan, Mcintosh, Red Deliscious of James Grieve. Dit wil zeggen dat ze minstens 1 van deze rassen in hun stamboom hebben, zij het als ouder, grootouder of overgrootouder.

    Tabel De 6 voorouders der moderne fruitrassen

    De auteur vond bij zijn onderzoek van 500 rassen wereldwijd – gekweekt tussen 1920 en heden – volgende voorouders:

    Golden Delicious: bij 255 rassen = 51 % der rassen, met in totaal 347 inkruisingen.

    Mcintosh: bij 174 rassen = 34,8 % der rassen, met in totaal 252 inkruisingen.

    Jonathan: bij 154 rassen = 30,8 % der rassen, met in totaal167 inkruisingen.

    Cox Orange: bij 150 rassen = 30 % der rassen, met in totaal 157 inkruisingen.

    Red Delicious: bij 90 rassen = 18 % der rassen, met in totaal 95 inkruisinhen.

    James Grieve: bij 75 rassen = 15 % der rassen, met in totaal 101 inkruisingen.

    In vele gevallen zijn niet enkel een, doch meerdere ‘stamouders’ als voorouder hierbij betrokken. ( Bij enkele rassen zelfs meermaals).

    Het aantal inkruisingen :

    Bij 207 rassen: eenmaal

    Bij 134 rassen: 2 inkruisingen

    Bij 53 rassen: 3     “

    Bij 32 rassen: 4     “

    Bij 20 rassen: 5     “

    Bij 10 rassen   6     “

    Bij 15 rassen 7     “

    Bij   3 rassen 8   “

    Bij 5 rassen   9     “

    Bij 1 ras       12   “

    Bij 1 ras       13   “

    Bij de overblijvende 10 rassen is er geen ‘stamouder’ betrokken of de voorouders waren niet te achterhalen als bij enige nummerrassen van kweekstations. Hierdoor kan het procentaantal van de voorouders nog hoger liggen.                                                                    

     

    Zes appelrassen bij de wereldwijde rassenteelt

    Een blik op de tabel maakt de buitensporige genetische verenging duidelijk.

    Het ras Golden Delicious - met 347 inkruisingen bij 255 van de 500 rassen – is bij meer dan de helft van de nieuwe rassen van de laatste 90 jaar wereldwijd de kampioen. Dit kunnen zowel inkruisingen zijn langs de vaders – als langs de moederskant.

    Bij de kwekelingen van de eerste helft van de twintigste eeuw werden de ‘stamouders’ meestal direct ingekruist, hetzij als vader of als moeder.

    Voorbeelden: Alkmene (Duitsland 1930): Oldenburg X Cox Orange.

    Kids Orange (Nieuw Zeeland 1924) : Red Delicious X Cox Orange.

    Bij de latere kwekelingen worden meer nakomelingen gebruikt.

    Voorbeeld Gala (Nieuw Zeeland 1934): Kidds Orange (Red Delicious X Cox Orange) X Golden Delicious.

    Sansa (Nieuw Zeeland 1969) Gala X Akane (Jonathan X Worchester Pearmain), dus vier ‘stamouders’ in de stamboom.

    Toenemende genetische Flessenhals

    In de laatste 3 decaden (in de U.S.A. 4) komt het tot steeds meer veelvuldige inkruisingen van deze 6 stamouders of hun nakomelingen en daarmee tot een genetisch flessenhals effect. Alsook – in het geval van meervoudige inkruising van een en hetzelfde ras of zijn nakomelingen – steeds veelvuldiger inteelt van soortgelijke hoedanigheden.                  Het ras Prima (USA 1958) toont als voorouders in zijn stamboom tweemaal Mcintosh en 1x Golden Delicious. Het ras Topaz (Tjechië 1984 Rubin X Vanda) al 2x Golden Delicious, 2x James Grieve alsook 1 x Jonathan en Mcintosh. Het ras Santana (Nederland 1998 = Elstar X Priscilla) 2 x Golden Delicious, evenals 1 x Red Delicious, Cox Orange en Mcintosh. De spits betreffende cumulatie van erfenis van de zes stamouders is heden het nieuwste Tsjechische ras Merkur = (Topaz X Rajka) met 5 x Golden Delicous, 3 x James Grieve, telkens 2 x Jonathan en Mcintosh, alsook 1 x Cox Orange, in ’t totaal 13 inkruisingen van de ‘stamouders’.

    Ook de zogenaamde kolombomen (ballerina’s) zijn niet alleen allemaal afstammelingen van een dwerggroei- kloon van het ras Mcintosh (type ‘Wijzik’, maar ook door meervoudige inkruisingen van ’stamouders’ ontstaan. BV. Pomredrobust (Duitsland 2003) door inkruising van 3 x Golden Delicious, 2 xMcintosh, 2 x James Grieve en 1 x Jonathan.

    En inteelt erfelijke toestand

    Of de canadese kwekers van het ras Sumac = Vista Bella X jerseymac er bewust van zijn dat het ras – over de voorouders der gebruikte ouderrassen – stoelt op een 7 voudige inkruising van Mcintosh mag wel betwijfeld worden.

    Daar in de rassenliteratuur enkel de ouderrassen staan en niet de complete stamboom is die sterke dominantie van de immer gelijke voorouders op het eerste zicht niet herkenbaar

    De ‘genetische flessenhals’ moet overigens nog enger als hier voorgesteld, ingeschat worden, daar uit vergelijken van de genetische moleculen

    blijkt dat het ras James Grieve – wat door Maggioni en al (1997 reeds vermoed werd) – sterk verwant is met Cox Orange.

    Tot besluit gaan nagenoeg alle sinds 1920 gecreëerde rassen op het erfgoed van 5, (en niet 6) ‘stamouders’ terug.

    Slechts 19 van de 500 door de auteur onderzochte rassen stammen niet van de zogenaamde ‘stamouders’ af.                                                      Slechts een zeer gering aantal van hen kreeg marktwaarde: bv de Engelse appel Discovery = Worcester Pearmain X Schone van Bath.

    In het huidige marktgebeuren gelden enkel nog de oude rassen Schone van Boskoop (NL 1856/63) en Granny Smith ( Australië 1868). Deze zijn niet met de ‘stamouders ‘ verwant. Ook het ras Braeburn niet, (alhoewel sommige auteurs een afstamming van Cox Orange vermoeden).

    Gelijkheid betreffende uitzicht en smaak

    Het voorhandenzijn bij de proefstations wereldwijd van een veelheid aan rassen betekent allerminst het ter beschikking hebben van een brede band aan erfelijke eigenschappen.

    Dit ziet men ook bij het steeds zelfde uitzicht der vruchten, die men in toenemende mate nog moeilijk uiteen kan houden.

    Ook de dikwijls gehoorde klacht dat de huidige marktrassen ’allemaal gelijk smaken’ heeft een reële grond. Rassen als Pinova, Gala en Golden Delicious verschillen nog weinig in smaak.

    Genetische verarming ook bij de (Vf) kweek van schurftresistentie

    Zelfs de moderne, schurftresistente appelrassen zijn, wat uitgangsmateriaal betreft, doorgaans nakomelingen van de genoemde zes (of vijf) ‘stamouders’. De schurftresistentie wordt door inkruisen van wilde appelrassen nagestreefd, waarbij de onderzoekers wereldwijd meestal met dezelfde wilde appel gewerkt hebben.” Nagenoeg 95 % van de huidige schurftresistente rassen stoelen op de Vf-resistentie van Malus floribunda” (F. Ruess), wat weer leidde– trots alle inspanningen voor gezondere appelrassen –tot genetische verarming.

    De Vf-resistente rassen blijken in de praktijk lang niet zo stabiel als verhoopt. Zo wordt de Vf- resistentie op het veld in Duitsland intussen in vele streken reeds door zich aanpassende schimmels doorbroken. Als eerste was dit bij het ras Prima in 1983 het geval.

    Ook bij Topaz en Rubinola is dit, nauwelijks 10 jaar na hun lancering, het geval zodat zij net als de klassieke rassen dienen behandeld te worden.

    “De doorbraak was mogelijk omdat de resistentie slechts steunt op 1 gen… en dat de schimmel zich door natuurlijke mutatie of aanpassing aan de rassen de resistentie doorbroken heeft.” (M. Fischer, 2003).              De onderzoekers reageren door te werken met tweevoudige (met de hulp van moleculaire genetiek herkenbare) resistentie-genen. Andere onderzoekers – heden ten dage vooral in Zwitserland en in Nederland - zetten versterkt ik op GMO (genetically modified organism) (hier de Cis-genetiek) om een resistentie-gen in de marktrassen in te bouwen.             Zoals alle mono-genetische oplossingen voert de gen-techniek – zelfs als ze vluchtig, vermeend succes zou boeken- naast tot mogelijke risico’s, ook tot een immer versterkende genetische verarming en draagt in zich het risico van resistentie-doorbraak door de schurftschimmels.

    Nog wat geduld voor het vervolg

    17-04-2014, 22:24 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    16-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naschrift

    Naschrift

    Toen ik wakker werd hoorde ik in de verte de autoweg. De windrichting is diametraal gewijzigd: van het noorden naar het zuiden. En dat was al een goed teken.

    Om kwart voor zeven wees de thermometer o° graden aan. Het heeft alleszins gevroren; wellicht niet meer dan -1 °. Aan de grond vriest het dan nog enkele graden meer.

    Ik heb nog een herinneringsbeeld aan de zware vorst van 15 april 1966. Mijn vader was hier toen op bezoek – 7° en een grond die hard bevroren was als in volle winter. De pruimen stonden in volle bloei. Niet 1 pruim dat jaar!

    16-04-2014, 09:08 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    15-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeiën en Lentenachtvorst

    Aardbeiën en Lentenachtvorst

    Vanmorgen hoorde ik in het nieuws dat men voor volgende nacht vreest voor lentenachtvorst in Limburg.

    ‘In de loop van de avond en vannacht wordt het vrijwel overal helder en het koelt flink af. Op het einde van de nacht liggen de temperaturen op veel plaatsen dicht bij of onder het vriespunt. Minima van rond +2 aan zee en van +1 tot -4 graden in het binnenland.’

    Mijn aardbeien staan op ruggen met worteldoek. Ideaal tegen onkruid maar extra gevoelig tegen nachtvorst zoals we er straks zullen krijgen.

    Daarom heb ik driedubbel afgedekt met flodderplastiek.

    Bij de voorbereiding zag ik dat in de voorbije nanacht al enkele bloemen geraakt werden.

    Met de heldere, wolkeloze hemel en geen zuchtje wind wordt het zeker extra koud. Ik verwacht bloesemschade in de bloeiende appelen en nog sterkere vorst aan de grond. Maar ook de afgespeende peren en pruimen zijn nog zeer gevoelig. De extra koude is maar voor een nacht, doch veel vruchtbeginsels kunnen verloren gaan.

    Maar dat is de natuur en zeker niet abnormaal voor de tijd van het jaar.

    FOTO'S



















    15-04-2014, 22:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!