(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    18-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend Engeland 13-14 september of een tocht met Hindernissen

    Weekend Engeland 13-14 september of een tocht met Hindernissen

    Met de brand in de tunnel vorige donderdag moesten we uitwijken naar de ferry.

    Bij een stop voor Calais zagen we 4 jongeren ontsnappen uit een Poolse truck. Ze kropen door een snede in het achterzeil.

    Voor de eerste maal een file zien aanschuiven voor de ferry.

    Normaal hadden we op de middag in Wisley moeten aankomen. Het werd half vier. Volgend jaar gaan we terug en bezoeken dan zeker het nieuwe serrecomplex.

    Op de universiteit van Kent kwamen we ook te laat wegens vertraging door een ongeval. Men had het buffet al afgeruimd. Gelukkig bereidde men voor ons nog een fish en ships maaltijd, die ook smaakte.

    Met 16 gingen we daarna nog Canterbury bezoeken. Er was veel leven van de jeugd. Ooit een aanstaande bruid met vriendinnen uitdagend fuivend gezien op haar vrijgzelinnenavond?

    Het uurtje stappen bergop tot de campus viel mij goed mee, ondanks het gevorderde uur (0u30, 1u30 onze tijd).

    Foto's van Magda Schuurmans



















    18-09-2008, 16:43 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 september Heikant Hulst

    *Zaterdag  27 september   Publieksdag "Oude Fruitrassen" - MoBi-pers – Heikant – Zeeuws Vlaanderen


    Waar:          Julianastraat 98, Heikant (Hulst) bij de heer Martinet, die al enkele keren een bijdrage leverde voor  de blog.
    Open dag:    10.00u tot 17.00u
    Erf excursie: 14.00u
    Fruitpersen:  tussen 10.00u tot 17.00u op afspraak
    Activiteiten:  excursie, demo dorsen & vlasbewerking, rondrit oude wagen, verkoop agrarische producten, overdekt terras, tentoonstelling oude fruitrassen, info over Zeeuwse erven.
    Aanmelden voor de MoBipers voor 17 september

    • Het aanmelden doen we om op die manier een planning kunnen maken en u niet al te lang hoeft te wachten. U hoort vooraf hoe laat u aan de beurt zult zijn. Gezien de ervaringen uit het voorgaande jaar, is het verstandig tijdig aan te melden.
    • Aanmelden bij: Mobipers: rudolfjan@mobipers.nl of 06-1100 34 70
    • ten minste 75 kg ofwel 3 volle houten veilingkisten per adres / persoonalleen fruit dat niet rot of beschimmeld is. Valfruit en fruit met aantastingen door insecten zijn geen probleem
    • persen kost € 1,- per liter. Contant afrekenen ter plaatse. (75 kg brengt ongeveer 50 liter op). Het sap wordt verpakt in 5l pakken en is lang (2 jaar) houdbaar

    Heeft u nog vragen, neem dan gerust even contact met ons op.

    Sandra Dobbelaar
    info@slz.landschapsbeheer.nl  // 0113-230 936

     

    http://www.landschapsbeheer.nl/zeeland

    16-09-2008, 00:13 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    15-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. REGENWORMCOMPOST

    REGENWORMCOMPOST

    Ik kreeg een interessante mail:

    Titel: regenwormencompost

                                

                                 Bericht:

                                 Hallo,

    Met veel interesse heb ik je blog doorgenomen,het is een blog met mooie en duidelijke foto’s Bij het eerste bericht schreef je  iets over de grond verbeteren met regenwormencompost,welnu dat moet ik als compostmeester tegenspreken,de compost die gemaakt word,word gemaakt door een speciale worm,namelijk de tijgerworm,bij ons compostmeesters ook de compostworm genoemd. Deze worm leeft in de strooisellagen van vb. het bos,het is een kleine rode worm met aan de onderkant een tekening in de vorm van een tijger,vandaar zijn naam "de tijgerworm",deze worm komt massaal voor in de verschillende compostsystemen en word vooral gebruikt om te composteren in gesloten bakken,deze systemen worden gebruikt om te composteren bij mensen die geen plaats hebben om een compostsysteem te plaatsen en toch willen composteren,zo composteren levert een vette en natte compost op die je het beste een tijdje laat drogen en daarna word het gebruikt,na menging met tuingrond om kamerplanten te verplanten of

      in te verspenen, de hoeveelheid compost dat dit oplevert is onvoldoende om een kleigrond te verlichten en ik denk dat je in het bericht bedoeld de gewoon gemaakte compost in bakken,vaten of hopen, het levert niet alleen compost op maar ook een vloeistof,"perculaat of wormensap" genoemd,dat je verdund kan gebruiken bij de gietbeurten van kamerplanten. Ik heb hier op bloggen een blog gemaakt,die volledig geweid is over het composteren op alle manieren,je kan er ook een stukje nalezen over het composteren in een wormenbak. Hier is het adres:

     

    http://www.bloggen.be/compostmeester

     

    Dit wouw ik je even melden, zonder je artikels af te breken,daar dit in geenszins mijn bedoeling is of was .

    Met beleefde groetjes,

    De compostmeester.

     

    Ik wist nog niet dat de mestworm, Eusenia fetida, ook tijgerworm genoemd wordt. Dit lijkt niet slecht gevonden met al zijn streep-segmenten.                                                    Eind de jaren 70 werden we als landelijk Veltsecretariaat overspoeld met aanbiedingen voor wormencompost uit Italië. Hier ten lande waren er handige verkopers van wormen - en wormensystemen, mits een serieuze investeringsprijs. Na een tijd van beiden niet meer gehoord.

    Bij Heinz Erven zag ik zijn gemetste wormenputten met nogal wat afvalfruit.

    Een inventieve persoon (Firma Ecocult?), als ik het mij goed herinner uit Westrozebeke, of was het Oostnieuwkerke (?), had in die tijd een wormenbak ontwikkeld met worteldoek, bestaande uit 2 compartimenten.

    In het middentussenstuk waren grotere gaten. Het nieuwe materiaal (liefst al iets voorgecomposteerd) werd aan een kant aangebracht en geregeld wat aangevuld. Gefundenes Fressen voor de mestwormen (tijgerwormen). Eens vol en uitgewerkt  begint men met het tweede gedeelte  en verhuizen de meeste wormen. De edele wormencompost gebruikte ik bij de aanplant van bessen en aardbeien. Wellicht gebruikte Aleide die ook voor enkele bloempotten. Ik zou moeilijk ermee kleigrond kunnen verbeteren want ik heb zandgrond en zeker te weinig pierenmest voor dit doel. Vorig jaar werd er nog gebruik van gemaakt van de wormenbak. Na 25 jaar nog te gebruiken! In deze bak kan je alleszins meer wormenmest bereiden dan in het moderne vat met kraantje.

    Al een hele tijd geleden heb ik het meegemaakt dat in onze volle beerput-overloop-sterfput, zich een massale klomp van mestpieren gevormd had. Dank zij Aleide gebruiken wij zoveel als kan - nog van voor de jaren zeventig van de vorige eeuw - natuurlijke zeep- en wasproducten. De meeste regenwormen in mijn min of meer uitgewerkte composthoop behoren tot de gewone soort Lumbricus terrestris

    Het nu gebruikte wormenvat, naar Engels model, heeft een kraantje om het percolaat (het gevormde, rijke vocht) af te tappen. Dit systeem heb ik echter niet.

    Ik heb eveneens het certificaat van compostmeester.


    15-09-2008, 22:11 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    12-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikermaïs

    Suikermaïs

    Op 28 augustus schreef ik over de suikermaïs. Dat perceel met de superzoete rassen is nu afgeoogst. Dit jaar was de opkomst van de zaden uitstekend. Er zijn jaren dat dit veel minder is. Ik moet ook een tijdje (tot de nieuwe plant goed aan ’t groeien is. Bij pas ontluikende planten weten de duiven de zaadkorrel te vinden) afdekken tegen de houtduiven.

    Nu oogsten we het iets later gezaaide blok, een eind verwijderd van het eerste blok. Hier staat Kelvedon Glory, een gewoon F1 ras en Double Standard, zaadvast ras.

    Uit de de foto’s blijkt wel een heel groot verschil. Ik heb sterk de indruk dat van Double Standard tevens weinig kwaliteitsvol zaaizaad werd aangeboden als je de variabiliteit bij de kolven ziet. Daarbij komt nog dat Kelvedon Glory een heel stuk beter smaakt.

    Het zaadvast ras Double Standard kostte £ 1.37 (biologisch zaad).Kelvedon Glory F1 £1.05 (niet biologisch zaad). In elk zakje 48 zaden.





    12-09-2008, 23:10 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchten Zaailingbraam

    Vruchten Zaailingbraam

    Op de blog van 22/02/2008 en 14/06 bloei berichtte ik over mijn nieuwe zaailingbraam.

    Een grote aanwinst is het zeker niet. Dat is ook de normale verwachting. Een nieuw ras komt pas na jaren op de markt en is de enige overlevende van vele duizenden zaailingen.

    De bessen zijn eerder klein en vrij zacht. De smaak valt echter wel mee. De ziektetolerantie is wellicht ook niet van de beste; want het bovenste derde van de voornaamste stengel stierf af. (Stengelziekte)

    Ik laat de plant nog een jaar staan. Dan is die beter uitgestoeld en de vruchten misschien iets groter?





    12-09-2008, 21:34 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    09-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de Fruitwerkgroep van Velt-Beernem op stap (Vervolg)

    Met de Fruitwerkgroep van Velt-Beernem op stap (Vervolg)

    Na de middaglunch op het domein ‘Het Vinne’, provinciaal domein in de stad Zoutleeuw, was er wat tijd voor verkenning. Tot aan de hoogstamboomgaard aan de overzijde ben ik niet geraakt. Achter de motte, een terp waarop in de middeleeuwen een versterking stond is er een nieuwe hoogstamboomgaard aangelegd in een schapenwei. Ik schat een zevental jaar geleden. Enkele bomen waren al goed geladen. Men snoeit zodanig dat men meer hangende takken kan bekomen wanneer deze gaan dragen.

    Te Rijkel, het domein dat we vervolgens bezochten met Willy Vandormael, viel mij deze boomvorm nog sterker op.

    Hier gaat begin juli al een aantal jaren de ‘Dag van de Kers’ door.

    Willy vertelde over het probleem met een speciale aantasting van de kersenbomen. Het kleine kersenvirus, beter bekend onder zijn Engelse naam ‘Little Cherry Virus’. Op het zicht is aan de boom niet veel te merken, doch de vruchten blijven klein en smakeloos. Het is begonnen bij de hoogstam, maar tast nu ook de laagstam aan en wordt een groeiend probleem. In sommige streken van British Columbia, Canada, ruimt men gedwongen alle kersenbomen op, ook de Japanse kersen, die geïnfecteerd kunnen zijn, maar wat men niet kan zien, en is er een wachttermijn van 5 jaar voor heraanplant.

    Willy heeft de rassen, telkens in drievoud, die hier staan zelf geënt. Hier staan bv van de eerste Regina’s (kers).   Bij de appels proefde ik al een goed smakende Reinette Descardre.

    We stonden stil bij 2 bomen Bramley Seedling. De ene was groen zoals men die gewoonlijk ziet.(Ze leken mij hier wel iets lichter groen dan die bij mij). De vruchten ernaast waren veel meer gekleurd. Men is er nog steeds niet uit of het wel een Bramley is.

    De laatste halte was het Fruitmuseum in Borgloon.

    Willy Vandormael, die er de bezieler van is, wist boeiend over de verschillende oude attributen te vertellen, te beginnen bij een oude veilingsklok. Nu koopt men soms erg grote hoeveelheden via het internet en gelijktijdig verbonden met de verschillende grote veilingen.

    De ruimte is hier beperkt, maar draagt bij tot de authenticiteit.

    Wellicht krijgt men een veel ruimer pand als de stroopfabriek van Borgloon – je weet wel het oude gebouw dat door de mobilisatie van het Limburggevoel – verkozen werd tot het belangrijkste erfgoed van Vlaanderen, terug opengaat.

    We namen met een dankbaar gevoel afscheid van Willy Vandormael, die deze week op 3 september 77 werd. Hij had zijn handen vol met de kooplustigen van de streekproducten.

    Het meest aftrek hadden de stroop en de vliersiroop.

     











    09-09-2008, 00:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    07-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de Fruitwerkgroep van Velt-Beernem op stap

    Met de Fruitwerkgroep van Velt-Beernem op stap

    Bezoek aan het Bio-fruitbedrijf van Jos Swillen te Bekkevoort, op de Pellenberg na, het hoogste punt van het Hageland (87 m).

    Gestart in 1986, kweekte hij geïntegreerd, schakelde in ’99 over naar Bio samen met 4 andere collega’s in de streek. Wil nu bio-dynamisch gaan telen onder het Demeter keurmerk. De aanpak in Oostenrijk was inspirerend. Hij zag hoe snoeien met de maankalender invloed heeft op de boom. Over het nut van de preparaten heeft hij nog twijfel.

    De controle van Blik, die de bioproductie kontroleert bij de producent en in het verkoopscircuit, vindt hij accuraat. Voorlichting ontvangen zij vooral van Marc Trapman.

    De teler is vol lof over de steun van Colruyt die ze van bij ’t begin in de overschakelingsfase gekregen hebben. De 50 ton van vroeger vielen terug naar 20 ton, met meerdere problemen, om dan terug te stijgen naar 30 ton. Nu is er veel meer arbeid nodig dan vroeger. Het bodemleven is stukken verbeterd.Het spuiten met zwavel en de toegelaten 6 kg koper, verdeeld over verschillende sproeibuurten, is hiervoor geen bedreiging.

    10 Ha fruit: klassieke rassen: Jonagold Dacosta, Elstar, Boskoop en Greenstar. Plus nog wat Conference en Lucas. Met de resistente nieuwe rassen als bv Topaz is er te veel bewaarrot (Gloeosporium). Belgica is in bio te klein en te schurftgevoelig. Kanzi is de lekkerste appel, maar bio niet te telen wegens veel te veel schurft. Zari als zomerras?

    Bemesting: biochampignonmest of kippenmest (12 ton). In ’t voorjaar nog wat bloedmeel als stikstofbron voor een betere groeistart.

    Ferromoonverwarring van fruitmot en vruchtschilvreter met een Chinees product met 800 nesteltjes per Ha. Zeer straf spul. Doen het met rubberen handschoenen en oude kleren die daarna bij de afval gaan, anders blijven ze blijvend belaagd door de vlindertjes. De lokstof is zelfs nog wat effectief het volgende jaar. Afwisselend wordt tegen fruitmot, die de wormstekigheid veroorzaakt, ook met Carpovirusine gespoten in 4 beurten.

    Vroeger veel last van woelratten; nu al twee jaar geen probleem meer. Is het dank zij de vossen en de zich uitbreidende steenmarter? Kraaien en kauwen doen erg veel schade, vooral aan de peren.Waarom blijven dit beschermde vogels? Zij verjagen de torenvalken. Buizerden die zich in de streek vestigen worden afgeschoten door de jagers.

    Op het bedrijf toonde  hij de efficiënte rijenpoetser van Italiaanse makelij. Na de pluk worden de rijen toegedekt naar de bomen toe. In het voorjaar haalt men de bedekking weer weg. Tevens heeft men dan een zwarte strook en is er minder bevriezingsgevaar.

    Er was pas een tweedehandse, moderne sorteermachine aangeschaft. Er zijn 2 koelcellen voor korte bewaring. Voor de lange bewaring gaat men naar de veiling van Glabbeek.

    We werden nog vergast op een bekertje appelsap: eenzijdig erg zoet. Ik verkies mijn sap van een groot sortiment appelen met meer ondersteunend zuur. Velen proefden de pas geplukte Elstar, mooi op kleur en al heerlijk smakend.

    Naar mijn mening bezochten we hier een voorbeeldbedrijf op biogebied. Jos maakt ook deel uit van het bestuur van Belbior, de vereniging van de Vlaamse biotelers.

    P.S. de gefotografeerde appel vertoont priksporen van de appelbloesemkever

















    07-09-2008, 15:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    05-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruittuin Louis Hoegaerts te Weerde-Zemst

    Fruittuin Louis Hoegaerts te Weerde-Zemst

    Vanavond 5 september nodigde Louis de geïnteresseerden uit in zijn fruittuin. Gelukkig hingen er een paar richtingsaanduidingen want met de filles geraakte ik er met vertraging. Intussen was de regen iets minder geworden om na een tijd zelfs op te houden.

    Louis heeft bij de meeste bomen op de verschillende gesteltakken telkens een ander ras geënt. Aldus heeft hij vele honderden rassen staan. Vele rasnamen hoorde ik voor ’t eerst.

    Er werd nogal wat geproefd. Ook zijn hond proefde mee.

    Alle appels staan op MM 106 onderstam in struikvorm.

    Ik had de indruk dat de groei op die plaats niet van de sterkste is. Natuurlijk zijn er altijd sterkere groeiers.

    De fruitbezetting valt dit jaar, globaal gezien, tegen als gevolg van de nachtvorst in de Zennevallei.

    De groei op de peren vond ik wel goed. Het helpt natuurlijk dat ze geen of slechts 1 vrucht te voeden hebben.

    Echter aan de buitenkant van een perenrij zijn 2 bomen aangetast door perenvuur.

    We wandelden naast de druivenrij en Louis liet ons proeven. Een onbekend ras met kleine, blauwe bessen had een sterke focksy smaak, kenmerkend voor sommige Amerikaanse rassen. De mooie, roze bessen van de Siegerrebe vielen het meest in de smaak. Wellicht het best droeg Boskoop Glory, met zeer mooie trossen en een vrij goede smaak.

    Het laatst wandelden we bij de Colt-onderstammetjes van de kersen waarop Louis Gisela 5 ent als tussenstam om de groei te temperen van de rassen die hij erop zal enten

    “Ik heb nog onderzoekswerk voor vele jaren.”



















    05-09-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    04-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rupsen van de Koninginnepage op knolvenkel

    Rupsen van de Koninginnepage op knolvenkel

    Vanmorgen 4 rupsen van de koninginnepage ontdekt op de knolvenkel.

    De rupsen verschillen in leeftijd: een nog vrij kleine, een grotere, een nog groter en een bijna (?) volwassene.

    Op de blog van 11 juni had ik bericht over het voorbijvliegen van een koninginnepage en nog geschreven dat de wortelen onbereikbaar waren wegens afdekking met insectengaas

    Ik wist dat venkel ook als waardpant geldt. Toch is het de eerste maal dat ik erop rupsen van de koninginnepage opmerk en dan nog 4 ineens.









    04-09-2008, 11:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijgen

    Vijgen
    Af en toe kunnen we een vijg snoepen. De eersten, een goede maand geleden,werden wat men zou kunnen noemen rotrijp. Ik zoek de oorzaak in te veel vocht, want het gebouw waartegen die staat heeft geen dakgoot.De laatste weken kunnen we toch af en toe een rijpe vrucht snoepen. Rotte vruchten heb ik niet meer gezien.
    Het ras is een Brown Turkey.





    04-09-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    02-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene okkernoten

    Groene okkernoten

    Ik ken wel het gebruik om groene okkernoten op genever te zetten en zo een likeur te bereiden.

    Toen ik de verhoogde aardbeibedden aanlegde gebruikte ik ook grond afkomstig van het kuisen van mijn gracht. Grond uit andere grachten zou ik niet willen. Hier op de buiten, zonder andere bewoners , is dit enkel de jarenlange ophoping van organisch materiaal. In het restantje van de hoop ontdekte ik een vijftal groene bolsters van walnoten.

    Dat eekhoorntjes , gaaien en eksters rijpe noten hamsteren is mij welbekend. Zo staan er bij mij links en rechts wel een tiental jonge notenboompjes.

    Maar groene noten?

    Ik verdenk er de gaaien van. Eekhoorntjes heb ik al maanden niet meer gezien. Een paar weken terug waren er gaaien aan die kant druk doende aan het gaaiebekken en schelden. Waren ze opgewonden om wille van het onderstoppen van de noten?

    Of goldt het nog een ander ceremonieel?

    P.S. Op 6/9 's Morgens een jonge eekhoorn gezien. Was het plukken van de groene bolsters toch zijn werk? Wellicht moet hij het onderscheid tussen groene en rijpe noten nog leren?

    02-09-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    31-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog gele Herfstframbozen

    Nog gele Herfstframbozen

    ALL Gold of Golden Bliss

    Zijn het synnoniemen of niet? Ik ben er nog niet uit.

    Bij All Gold heb ik gelezen dat het een mutatie betreft van Autumn Bliss. Van Golden Bliss zou je dit nog eerder veronderstellen, maar ik heb het (nog) niet zwart op wit gezien.

    De vruchten zijn duidelijk groter dan Autumn Bliss.

    De smaak voldoet, maar Fallgold vind ik een stuk fijner.

     

    Ik heb al een tijdje nog een andere geel-roze waarvan ik de naam niet (meer) ken.

    Een mooie bes. De smaak is eveneens middelmatig. Van kleur ziet de bes er wel aantrekkelijk uit.

    Deze bes staat wel op een tamelijk beschaduwde plaats. Zou dit de smaak wat beinvloeden?





    31-08-2008, 18:02 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pesticides en Europa

    Pesticides en Europa

    Jaar na jaar hield Europa grote schoonmaak onder de gevaarlijke pesticides. Sommigen zijn radicaal verboden.(Wat nog niet wil zeggen dat ze niet meer gebruikt worden. Zie de bevindingen van Greenpeace Duitsland van voor een paar jaar.) Voor andere geldt een uitdovend gebruik.

    Mij verraste dan ook volgend bericht:  


    NGO’s waarschuwen voor nieuwe Europese pesticidenormen

    Brussel. Vanaf 1 september worden nieuwe Europese maximumnormen voor de aanwezigheid van pesticiden in voedingsproducten van kracht. De milieuorganisatie PAN Europe trekt aan de alarmbel: in veel gevallen gaan de plafonds omhoog en zullen consumenten in grotere mate blootgesteld worden aan pesticiden, met alle gezondheidsrisico’s vandien. “voor elke pesticide zocht de Europese Commessie het land met de slechtste veiligheidsnorm en probeerde vervolgens om die als nieuwe Europese standaard door te drukken. Europese consumenten zullen nu minder beschermd worden tegen blootstelling aan meer dan tweehonderd pesticiden”, stelt Elliot Cannell van PAN Europe.

    De milieulobby waarschuwt voor de gevolgen voor de volksgezondheid. De Duitse tak van Greenpeace screende alle 170.000 Europese pesticidennormen, zowel de bestaande als de nieuwe. Bij bijna 700 normen voor fruit en groenten zouden de grenswaarden te hoog liggen. De toegelaten aanwezigheid van pesticiden in name appelen, peren, druiven, tomaten en paprika’s is vaak zo hoog dat ze acute en chronische schade aan de gezondheid kan toebrengen, in het bijzonder bij kinderen.

    PAN Europe onderneemt intussen verwoede pogingen om de nieuwe Europese normen aan te vechten. Dat kan echter jaren aanslepen. Intussen moeten consumenten volgens Cannell hun hoop stellen in de detailhandel. In Europa zijn er volgens hem al een twaaltal grote supermarktketens die strengere normen hanteren dan de in Europa wettelijk vastgelegde plafonds. (BELGA)

    Links: http://www.pan-europe.info/

    http://www.snm.nl/

     

    31-08-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We genieten weer van de Suikermaïs

    We genieten weer van de Suikermaïs

    Al enkele dagen genieten we opnieuw van de suikermaïs. Eigenlijk is die heerlijkheid bij ons slechts weinig bekend. In Detroit stond men ermee in stalletjes aan de straat.

    Ik herinner me nog dat ik Aleide suikermaïs bracht, na de eerste geboorte thuis. (dochter Mieke, 8 september 1965).  Toen teelde ik het zaadvast ras Golden Bantam. Dit ras is nog steeds te verkrijgen.

    Ik geef al een tijd de voorkeur aan de nog betere F1 rassen en zeker de SS (supersweet) rassen.

    Het zijn rassen uit de ‘Organic Garden Catalogue’ van Chase Organics (blog van 12/02/2008) en Garden Organic (Zeg maar de Engelse Velt, die dit jaar 50 jaar bestaat).

    Organic is in het Nederlands biologisch.

    Ze bieden 4 superzoete F1 rassen aan, maar nog steeds niet als biologisch zaad.

    Early Extra Sweet F1

    Sweet Nugget F1

    Sweetie F1

    Swift F1

    Ik teel deze in een apart blok, omdat maÏs een windbestuiver is en andere maïs, zeker de voedermaïs, best een eind verder geteeld worden.

    In een ander blok heb ik Kelvedon Glory F1 en Double Standaard staan. Dit laatste ras is wel een zaadvast ras, maar er zijn witte naast gele zaden. Dit is biologisch geteeld zaad, net als Golden Bantam. Ik ben van plan er volgend jaar ook Golden Bantam (biozaad) bij te zaaien voor een betere vergelijking.

    Vroeger at ik de suikermaïs rauw van de kolf, nu heb ik die liever gestoomd, bestreken met boter en een tikkeltje zout erop. En niet te vergeten hierbij een heerlijk schuimwijntje.

    Voor de geïnteresseerden kan ik dusgewenst deze winter mee zaden bestellen. Laat dit weten per mail.







    28-08-2008, 10:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    27-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Web in de weg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Web in de weg

    Vanmorgen zag ik in de deuropening van de bergplaats de spin in het web dat ze op een nacht gesponnen had.

    Het was niet makkelijk om er een fatsoenlijke foto van te maken. Het automatisch scherpstellen lukte maar niet.

    Voor de spin: vergeefse moeite, want ik moest er passeren: weg web.

    27-08-2008, 14:04 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transgene gewassen worden grootste milieuramp ooit
    "Transgene gewassen worden grootste milieuramp ooit"
    De Britse kroonprins Charles gelooft dat het wijdverbreid gebruik van genetisch gemodificeerde organismen zal leiden tot de grootste milieuramp aller tijden. Dat de 59-jarige troonopvolger een vurig aanhanger is van biodynamische landbouw was reeds eerder geweten, maar nooit eerder is hij met zijn commentaar over ggo's zo ver gegaan als in een interview dat vorige week gepubliceerd werd in de Daily Telegraph. Net zoals elders in Europa is er in Groot-Britannië nogal wat oppositie tegen de doorbraak van transgene gewassen. Ook prins Charles heeft het niet begrepen op de industrialisering van de voedselproductie (door mij geaccentueerd). "Multinationale voedingsbedrijven voeren al langer een gigantisch experiment uit met de natuur en de hele mensheid, en dat is nu al ontspoord", meent de kroonprins. Hij verwijst naar problemen met de waterbevoorrading door overvloedige irrigatie in het Indiase Punjab en naar de verzilting in het westen van Australië. Die milieuproblemen zijn volgens Charles het gevolg van "excessieve benaderingen van moderne vormen van landbouw". "We zouden meer moeten praten over voedselzekerheid en niet altijd over voedselproductie. Als de grote multinationals denken dat ggo's zullen werken omdat de ene uitvinding na de andere van de band zal rollen, dan stevenen we af op de grootste milieuramp aller tijden". De uitspraken van Charles komen op een ogenblik dat het debat over een verhoging van de voedselproductie weer actueel geworden is als gevolg van de wereldwijde voedselcrisis. Eerder dit jaar liet de leidinggevende Britse wetenschapper John Beddington verstaan dat men transgene gewassen niet links mag laten liggen in de zoektocht naar manieren waarop de landbouw de stijgende vraag naar voedsel kan beantwoorden.
    Bron: Vilt, 18/08/2008

    27-08-2008, 08:18 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    26-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeva Herbsternte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Zeva Herbsternte
    Bij een vriend zag ik de oude herfstframboos Zeva  (foto). Hij was er nog steeds tevreden over. Ik heb de Zeva zomerframboos staan. Ook nog steeds een interessante vrucht.

    26-08-2008, 09:38 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    24-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan een grote Boomkwekerij

    Bezoek aan een grote Boomkwekerij

    Dit jaar nodigde de grote fruitboomkwerij Carolus van Nieuwerkerken, Limburgse gemeente net boven St Truiden, de geïnteresseerden rechtstreeks uit op hun kwekerijpercelen, gelegen te Laar (Landen, Brabant) en omgeving. Verplaatsing met busjes.

    Telkens huurt men grote percelen landbouwgrond voor de duur van één kweekperiode.

    Je staat te kijken hoe prachtig vertakt en gelijkvormig men de vele duizende bomen kweekt, die over gans Europa verkocht worden.

    Mij trof het dat er rassen bij waren bestemd voor de Skandinavische Landen. Idared bv. heeft daar een betere smaak dan bij ons. Wij zagen Belida, een kruising met Idared. Karin Schneider , een mutant van de Deense Ingrid Marie , een kloeke boomvorm.

    In de omgeving van Oslo heb ik destijds bij de ouders van Gunnar Album, die bij ons een jaar te gast was, een schitterende Summerred gezien, zonder behandeling kerngezond. Hetzelfde ras was bij mij een en al schurft met enkele  zielige, niet te eten vruchtjes. Dit ras had mij zo ontgoocheld dat ik niet eens moeite deed om deze om te enten, te meer omdat hij de boom ernaast, een Winston -nochtans anders een gezond groeiend ras - eveneens om zeep had geholpen. Beiden zijn nu reeds lang gerooid.

    Dat fruitbomen kweken een apart vakmanschap vereist was hier duidelijk te zien. Zaakvoerder Koen Carolus die ons gidste, wees ons op de verschillende rassen en ook op rijen met proefbomen, het resultaat van een reeds lange afvalselectie. Slechts een paar bomen van 10.000 beginnelingen brengen het zover. Hij wees exemplaren met een te dun takkengestel aan. “Dat kan niets worden.”

    Fotomateriaal:

    1. Carolus,

    2. Koen Carolus, de zaakvoerder

    3. Het appelperceel

    4. Wij rijden naar een perceel met 8 maanden oud appelplantsoen, nog in volle wasdom. Dit bereikt men met gestuurde bemesting via bevloeiing. We staan hier midden het perceel bij de aanvoerdarmen voor elke helft. Ondergronds ligt in elke rij een voedingsdarm met voedingsnippels voor elke boom. Men moet die ingraven omdat anders kraaien er gaten ik pikken om hun dorst te lessen!

    Bij de telers hoorde ik de vraag of men erin zou in slagen tegen de winter een eenjarige verkoopbare boom te bekomen.

    5. Op verplaatsing bij de perenpercelen in het golvende          Brabantse landschap.

    6. Een Sweet Sensation als “doorgroeiboom”. Let op de donkere bladeren van deze peer met rode pel. Dit is een mutant van Doyenné de Comice, een clubras.

    7. We zagen ook Conference als “sprintboom”, die zo behandeld wordt dat die op twee jaar van hoogte groeit.

    Er staat ook nog “traditioneel” gekweekte Conference.

    8. Zari, de nieuwe, vroege herfstappel, die aanstaande dinsdag 26 aug. gelanceerd wordt op het Proefcentrum Fruitteelt te Sint Truiden door Better3fruit (www.better3fruit.com). Zari is een kruising van Elstar en Delbarestival.

    Zari wordt beschreven als een mooi gebloste, stevige, zoete, knapperige en bijzonder sappige appel. De smaak heeft veel weg van een Jonagold en is bedoeld om de overgangsperiode tussen oude en nieuwe oogst op te vangen.

    De vrucht heeft voor een zomerappel een uitzonderlijk lang uitstalleven van anderhalve maand.

    Het oogsttijdstip valt in Augustus, iets na Delbarestival, (merknaam voor het ras Delcorf).

    Het ras is geen clubras, maar vrij te verkrijgen. Men is bezig met de aanplant in diverse, Europese streken, want heden ten dage moet men, om succesvol te zijn, een massaaanbod hebben.

    9. Naast Zari lanceert Better3fruit ook Zonga en Tunda, beiden ongeveer een week vroeger dan Delbarestival. Deze rassen komen vooral in aanmerking voor de thuisverkoop, waarvan ik denk dat die in stijgende lijn kan gaan door de tendenz naar meer plaatselijke voeding. In Amerika spreekt men van een 'Locavorens' (eten van ter plaatse) tendenz.

    Zonga is een kruising tussen Alkmene en Delbarestival met 50 % blos (Bij Zari 75 % blos). Men omschrijft Zonga als een frisse, zuurzoete appel, helderrood gestreept op een geelgroene achtergrond met een gladde schil.

    Tunda heeft een meer traditioneel aroma, is donkerrood gestreept (25 % blos) op een groene achtergrond.

    Mij zou het zeer interesseren hoe deze rassen zich het bij mij van nature, zonder behandeling zouden gedragen.



















    24-08-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    23-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canadese Fijnstraal

    Canadese Fijnstraal

    De Canadese fijnstraal (Conyza of Erigeron canadensis) is een uit vele bloemhoofdjes samengestelde plant (composiet),  zoals de naam aanduidt, afkomstig uit Noord-Amerika. Je ziet dit onkruid massaal op ruige terreinen.

    Ik ben de persoon nog dankbaar die er mij in de tuin op wees dit onkruid zorgvuldig te verdelgen. In de tuin worden dit forse planten als je er niet vlug bijzijt.

    En dan nog zijn er steeds nieuwe ontkiemingen van zaadjes die met de wind meegevoerd worden. Elk bloemhoofdje brengt duizenden zaadjes voort. De 1-1,5 mm lange zaadjes met vruchtpluis zijn zeer licht en worden door de wind ver verspreid. Gelukkig zijn er dat bij mij maar enkele.                De bloei loopt van juni tot de herfst.

    Laatst zag ik een plantenkwekerij waar de Canadese fijnstraal welig tierde. Het schijnt dat veel herbicides er maar weinig vat op hebben.

    Bij mij geen probleem: ik doe het manueel.





    23-08-2008, 09:46 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    21-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fallgold
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fallgold

    (Klik op de foto voor vergroting)

    Er zijn ook gele herfstframbozen. De oude, vertrouwde hierbij is Fallgold.

    De smaak is duidelijk zoeter dan deze van de rode rassen. Van kleur zijn ze diep geel, naar het rozige toe als ze goed rijp zijn. Ze groeien iets hoger dan Autumn Bliss, de rode, meest bekende variëteit.

    21-08-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!