NIEUW: Blog reclamevrij maken?Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
 • ATELIER VAN JOSEPHINE
 • POWERPOINT VAN JOKE
 • ETEN EN GENIETEN
 • PHOTOGALERY
 • NO LIMIT
 • Inhoud blog
 • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
 • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
 • Droogte houdt trekvogels op
 • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
 • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
 • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
 • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
 • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
 • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
 • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

               

                                                                      

  Categorieën
 • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
 • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
 • Berichten-Dieren-Natuur (496)
 • Foto's (76)
 • Natuur-Reizen-Tips (62)
 • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
 • Weetjes- Dieren (299)
 • Weetjes- Natuur (62)
 • Zoeken in blog

  Foto's van Joke

  Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
  27-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ile de Ré; steek de brug vanuit La Rochelle over


  Ile de Ré

   


  Het Franse eilandje met het zonnige microklimaat kleeft bijna tegen het vasteland aan, maar steek de brug vanuit La Rochelle over en het eilandgevoel heeft je meteen te pakken. Hoe populair ook, Ile de Ré bleef authentiek en hield de natuur vrijwel ongeschonden.

  Ile de Ré, niet zo klein als je op het eerste gezicht zou vermoeden, laat zich niet zomaar ontdekken. Een fiets, een paar goede wandelschoenen, laarzen en een gezonde eetlust zijn de sleutelingrediënten om de geneugten van het eiland ten volle te smaken.

  Ile de Ré telt tien dorpjes met elk hun eigen karakter en sfeer, onderling verbonden met een uitstekend fietspadennet. Gaat de voorkeur voor een verblijf naar een gezellige drukte met winkeltjes en terrasjes, dan valt de keuze beslist op het omwalde Saint-Martin-de-Ré met de prachtige huizen en de opgewekte sfeer van een plezierhaven.

  Het meer familiale Le-Bois-Plage-en-Ré met kleine vissershuisjes en schattige witte geveltjes overladen met kleurrijke stokrozen, of het rustige Sainte-Marie-de-Ré genieten dan weer van een uitgestrekte strook goudgeel strand. La Couarde-sur-Mer wat hogerop is een meer populistische badoord en in de schaduw van Le Phare des Baleines' in het topje van het eiland behoort Saint-Clément-des-Baleines tot de favoriet van de kampeerders.

  In het rustige en bosrijke Les-Portes-en-Ré strijken dan weer vooral het sterrendom en de meer gefortuneerde vakantiegangers neer in hun ommuurde vakantieresidenties, terwijl voor de echte eilandbewoners vooral Loix zonder meer de favoriet blijft. Dat heeft uiteraard te maken met de nabijheid van de zoutmeersen en de oesterbedden waarmee de eilanders sinds eeuwen hun kost verdienen.

  Een tochtje tussen de zoutbedden rond het kleine 'Ecomusée du Marais Salant' levert vooral bij zonondergang spectaculaire beelden op. Maar om de zoutzieders aan het werk te zien en van nabij te volgen hoe ze de kostbare en heerlijke 'fleur de sel' van de stevige kleibodem schrapen, kan je hier alleen tijdens de warmste zomermaanden terecht.

  Vogelparadijs

  Last but not least: het gezellige La Flotte met zijn prachtige ochtendmarkt onder de middeleeuwse gaanderijen en het schilderachtige Ars-en-Ré. Dat plekje is een ideale uitvalsbasis voor een verkenning door het vogelgebied 'Reserve Naturelle de Lilleau des Niges'.bron;

  Lilleau des Niges is een echt vogelparadijs en voor trekvogels een geliefde plek om te overwinteren. Het 220 hectare grote gebied heeft zich letterlijk in de handpalm van het eiland genesteld rond de natuurlijke baai van de Fier.

  Limicoles, brandganzen, sternen, kluten, wulpen en nog veel meer vliegend schoon strijkt hier in grote aantallen neer om zich te goed te doen aan het voedselrijke slib dat bij laagtij vrijkomt. Het in een oude zoutschuur ondergebrachte 'Maison du Fier', dat het reilen en zeilen van de dieren in de gaten houdt, noteerde op ile de Ré recent liefst 320 vogelsoorten.

  Kat de Baerdemaeker in Nest
  bron:mytrip.be


  26-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond zit vast in autostuur


  Hond zit vast in autostuur

  hond zit vast in autostuur


  Honden kunnen best wel eens speels en nieuwsgierig zijn, maar soms dreigt dat verkeerd af te lopen. Daar kan het baasje van deze hond, Oskar, over mee praten.

  De 42-jarige Gabi Reisner nam zoals zo vaak haar trouwe viervoeter mee voor een ritje naar de stad. Ze liet de labrador echter heel even alleen omdat ze nog eventjes bij de dokter wat moest halen.

  Oskar was echter in een speelse bui en sprong vanop de achterbank naar voren. Uiteindelijk kwam hij met zijn hoofd tussen het stuur te zitten.

  De brandweer moest ter plaatse komen om het beest te bevrijden. Zijn kop begon al licht op te zwellen omdat er geen bloeddoorstroming meer mogelijk was.

  Beeld: Bild
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waddenzee op Werelderfgoedlijst
                        wim danneels

  Waddenzee op Werelderfgoedlijst

  De Waddenzee in Nederland en Duitsland behoort tot het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld.

  Dat heeft de Werelderfgoedcommissie van de Unesco vrijdag in het Spaanse Sevilla besloten. Het gebied bereikt hiermee een vergelijkbare status als andere beroemde natuurgebieden op Werelderfgoedlijst zoals de Grand Canyon in de Verenigde Staten en het Great Barrier Reef in Australië. 
  bron; nieuwsblad.be
   svh (AP)V


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestolen python gevonden door opgegeten zender


  Gestolen python gevonden door opgegeten zender

   

  Dankzij het laatste maaltje van een python had de Australische politie er geen moeite mee de gestolen slang op te sporen. De python had een buideldier opgegeten dat was uitgerust met een zendertje. Dat melden Australische media.

  Vliegtuig
  De twee meter lange slang werd door twee mannen uit een onderzoekscentrum in Woodvale gepikt. De wetenschappers konden het signaal van de zender vanuit een vliegtuig traceren en stuurden de politie naar een woning in Heathridge. Daar werden de dieven gearresteerd.

  De python is terug in het centrum. Daar kan hij volgens een woordvoerder uitrusten van zijn avontuur. (eb)
  bron; hln.be

  25-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzentoekans in Blijdorp geboren
  Toekan
   

  Reuzentoekans in Blijdorp
  geboren


  In Diergaarde Blijdorp zijn maar liefst acht Toco-Toekans geboren. Dat zijn reuzentoekans. Het is heel bijzonder dat er zo veel jongen worden geboren. De vogels leggen namelijk heel weinig eieren.

  Het is veel werk voor de dierentuin om de toekans groot te brengen. De jongen worden door de vogelverzorgers namelijk met de hand grootgebracht. Ze willen namelijk zeker weten dat alles goed gaat. In Europa leven ongeveer honderd van deze toekans in dierentuinen. De verzorgers denken dat de toekanstellen nog meer eieren gaan leggen. Maar dan mogen de toekans de eieren wel zelf uitbroeden.

  Het oudste kuiken is al 32 dagen. Hij heeft stoppels en een kleurige snavel. De andere kuikens zijn nog kale en lelijke kuikens, toch zullen ze allemaal uitgroeien tot prachtige, kleurige toekans!


  ToekanGroot

  bron; nos.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walviscommissie stelt oordeel over Groenland uit
  rtr
  © Ingolfur Juliusson

  Walviscommissie stelt oordeel over Groenland uit

  LISSABON - De Internationale Walviscommissie (IWC) heeft donderdag in Madeira de beslissing over de walvisvangst in Groenland uitgesteld. Milieu-organisaties hebben het over een 'schandaal'.

  De Walviscommissie, die 85 landen verenigt, zal pas eind dit jaar beslissen over het voorstel van Denemarken om de inwoners van Groenland toestemming te geven de komende vijf jaar vijftig bultrugwalvissen te vangen.

  Volgens Denemarken vormt dat geen bedreiging voor de soort. De inwoners van Groenland vangen nu al jaarlijks vierduizend kleinere walvissen. De beslissing over de commerciële walvisvangst in Japan werd uitgesteld met een jaar. Japan heeft wel beloofd om zijn 'wetenschappelijk' walvisprogramma, waarbij elk jaar een duizendtal dieren worden gedood, terug te schroeven.

  Volgens Nicolas Entrup van de Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) was de meeting van de IWC in Madeira volstrekt nutteloos.
   
   svh (dpa)
  bron; nieuwsblad.be


  24-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien slachtoffers van haaien


  Tien slachtoffers van haaien

  Surftalent Bethany Hamilton verloor haar arm na een aanval door een haai.
  Surftalent Bethany Hamilton verloor haar arm na een aanval door een haai.
  Een Britse man die onze top 10 niet haalde. 

  Een Britse man die onze top 10 niet haalde.
  Hoewel de mens nog steeds veel meer haaien doodt dan omgekeerd, vallen soms ook mensenlijke slachtoffers ten prooi aan een haai. We hebben de voorbije weken in onze haaienreeks op Planet Watch geprobeerd u te tonen dat haaien niet de monsters zijn die we kennen uit de film. Aangezien de mens niet altijd kan winnen, brengen we u hieronder tien verhalen over een haaienaanval.

  1. Brook Watson (1749): de eerste overlevende
  Brook Watson was 14 jaar toen hij in de haven van Havana (Cuba) door een haai werd aangevallen. De haai sloeg twee keer toe, maar gelukkig hadden zijn scheepsmakkers het zien gebeuren. Ze trokken hem uit het water, maar kwamen toch te laat om Watson heelhuids te redden. Watson verloor zijn voet en zijn been moest tot aan de knie geamputeerd worden. Toch zou Watson een bekende politicus in Londen worden. Hij is het eerste slachtoffer dat de aanval van een haai officieel overleefde. Schilder John Singleton Copley legde het verhaal vast op het schilderij 'Watson en de haai'.

  2. Barry Wilson (1952): verloor de strijd voor tientallen ooggetuigen
  Barry Wilson was het eerste officiële slachtoffer van een haaienaanval in de Amerikaanse staat Californië. Hij was samen met een vriend aan het zwemmen toen een ooggetuige zag hoe Wilson wild heen en weer begon te bewegen. Plots schreeuwde hij en zo trok hij de aandacht van de andere zwemmers. Volgens de beschrijving van getuigen werd Wilson tot aan de knieën uit het water getild en vervolgens onder water meegesleurd. Even later verscheen hij opnieuw, spartelend in bloedrood water. Vier zwemmers probeerden Wilson een half uur lang naar het strand te trekken. De haai bleef de zwemmers de hele tijd volgen. Toen ze aan de kust aanspoelden, was Wilson al overleden.

  3. Robert Pamperin (1959): volledig verslonden
  Het verhaal van Robert Pamperin is bijzonder, omdat hij waarschijnlijk helemaal verslonden werd door een witte haai. Pamperin was samen met zijn duikpartner Gerald Lehrer voor de kust van San Diego aan het zwemmen. Plots hoorde Lehrer zijn partner om hulp roepen. Pamperin verdween onder water en Lehrer zag hoe zijn collega volledig in de bek van een zeven meter lange haai verdween. Lehrer probeerde de haai weg te jagen, maar moest in z'n eentje naar de oever terugkeren. Hij waarschuwde de kustwacht, maar duikers vonden enkel een zwemvin van Pamperin terug.

  4. Omar Conger (1984): aanval uit het niets
  Omar Conger was eveneens met een zwempartner onderweg voor het Californische Santa Cruz toen hij werd aangevallen door een haai. Het dier dook uit het niets op toen Conger een paar minuten rust nam. Hij werd mee onder water getrokken en een paar seconden later verscheen de haai weer boven water met Conger in zijn bek. De haai zwom in de richting van de partner van Conger en liet zijn slachtoffer plots gaan. Conger werd nog naar de kust gebracht, maar verloor te veel bloed en overleed. De volgende twee weken werden nog drie mensen op dezelfde plek door een haai aangevallen, maar zij konden het gelukkig allemaal navertellen.

  5. Bethany Hamilton (2003): surftalent verliest arm
  Bethany Hamilton was op 13-jarige leeftijd het grootste surftalent in de Verenigde Staten toen ze op een dag werd aangevallen door een haai. Bethany lag op haar zij op haar surfplank met haar arm in het water toen een haai de arm opmerkte en razendsnel afbeet. Haar collega's reageerden alert en brachten Bethany naar het strand waar ze het bewustzijn verloor. Ze had verschillende verwondingen en verloor 60 procent van haar bloed, maar een maand later sprong ze toch opnieuw in het water. Ondanks alles won ze in 2005 haar eerste nationale titel.

  6. Randy Fry (2004): onthoofd door haai
  Randy Fry en Cliff Zimmerman waren voor de Californische kust aan het zwemmen toen Fry plots onder water verdween. Zimmerman had niets gemerkt en ging op zoek naar Fry. Die kwam echter niet meer boven water en Zimmerman merkte wat er aan de hand was toen het water rond hem rood kleurde. Met al zijn kracht zwom hij naar de kant. Het lichaam van Fry werd nadien teruggevonden. Een witte haai had zijn slachtoffer in het bovenlichaam gebeten en het hoofd van het lichaam verwijderd.

  7. Henri Bource (1964): op film vastgelegd
  Het opmerkelijke aan het verhaal van Henri Bource is dat de aanval met een camera werd opgenomen. Samen met twee andere duikers was hij met zeehonden aan het spelen in de buurt van een Australisch eiland. Plots begon Bource te schreeuwen en even later zagen zijn partners zijn been bovendrijven. Ze trokken Bource meteen aan boord van hun boot en de man zou de aanval overleven. Het filmmateriaal gebruikte hij later voor een documentaire.

  8. Amerikaanse mariniers in 1945 massaal verslonden
  In 1945 werd een Amerikaans schip, de USS Indianapolis, vernield door Japanse torpedo's. Ongeveer 900 bemanningsleden sprongen in het water en bleven met niets meer dan een reddingsvest op hulp wachten. De volgende ochtend werden ze bij zonsopgang aangevallen door hongerige haaien. De uitgeputte mariniers waren kansloos. Vier dagen later werden slechts 317 overlevenden gered. Het werd het grootste drama in de geschiedenis van de Amerikaanse zeevaart. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers werden gedood door de haaien.

  9. Witte haai verslindt ruim 6 kilo mensenvlees in New Jersey
  In 1916 zorgde een haai voor paniek in New Jersey. Nooit eerder werden er aanvallen door haaien vastgesteld tot een drie meter lange witte haai de kust begon te teisteren. De 12-jarige Lester Stillwell was het eerste slachtoffer. Na zijn dood begon een groep mannen de jacht op de haai. Eén ervan werd zelf aangevallen en wist zich los te rukken, maar verloor daarbij een groot deel van de huid op zijn been. Uren later overleed hij aan zijn verwondingen. De haai beet nadien ook nog het been van een tiener af voor hij eindelijk werd gevangen. In zijn maag vonden ze meer dan zes kilo aan menselijke restanten.

  10. Rodney Fox (1953): miraculeuze overlevende
  Rodney Fox is het beroemdste slachtoffer van een haaienaanval. Hij overleefde namelijk ondanks verschrikkelijke verwondingen. Eerst werd hij aan zijn middel door de haai gegrepen. Terwijl het dier hem meesleurde, probeerde Fox de ogen van de haai uit te steken. Het dier liet hem even los, maar kwam terug voor meer. Fox duwde zijn arm in de bek van het dier en verloor het merendeel van zijn huid. Na een derde aanval werd Fox aan boord getrokken. Zijn beenderen waren zichtbaar aan zijn arm en hand, en ook zijn ribben, longen en maag waren blootgesteld. Na een lange operatie werd Fox gered. (gb)

  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sumatraanse olifanten overleven steeds moeilijker  Sumatraanse olifanten overleven steeds moeilijker


  ap  Zeker vijftien zeldzame Sumatraanse olifanten zijn dit jaar doodgeschoten of vergiftigd. Dat zijn er evenveel als in het hele vorige jaar. Dat heeft de directeur voor behoud van biodiversiteit van het Indonesische ministerie van Bosbouw, Tony Suhartono, woensdag gezegd. In de meeste gevallen waren de daders stropers die uit waren op het ivoor van de olifanten.

  Door illegale houtkap, het afbranden van bos voor landbouw en plantages wordt het leefgebied van de olifanten snel kleiner. Ze komen daardoor in conflict met de mens.

  Om aan eten te komen, gaan de olifanten soms dorpen in, waar zij oogsten vertrappelen en mensen aanvallen.

  Aangenomen wordt dat er nog zo'n 3.000 wilde Sumatraanse olifanten zijn.

   dsl (ap)
  bron; nieuwsblad.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat loopt week rond met pijl door zijn lichaam


  Kat loopt week rond met pijl door zijn lichaam

  kat loopt week rond met pijl door zijn lichaam 


  In Groot-Brittannië heeft een kat een week lang rondgelopen met een pijl door zijn lichaam. Wie het beestje zo toetakelde, is nog niet bekend.

  De kat Dave verdween op 2 juni in Norfolk en keerde pas een week later terug naar huis. Zijn eigenaar Andrew Childerhouse zag het beestje al mankend door de tuin lopen. Pas daarna zag hij dat de kat een pijl door zijn lichaam had steken. De pijl was door zijn nek geschoten en kwam er aan zijn linkerelleboog weer uit. Gelukkig werden zijn hart en zijn longen niet geraakt.

  Over de dader is nog niets bekend. "Wie zou een kat zoiets aandoen? Dave is heel vriendelijk, dus de dader is heel dicht bij hem geraakt en heeft hem waarschijnlijk dan pas zo toegetakeld", aldus Childerhouse.

  Beeld: Daily Mail
  bron; gva.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.177 wespennesten per dag in Limburg


  177 wespennesten per dag in Limburg

  wespenplaag in limburg


  Bij de 13 Limburgse brandweerkorpsen krijgen ze dagelijks al ruim 170 oproepen om wespennesten te verdelgen. Tot eind september zal de brandweer naar schatting tussen de 2.000 en 3.000 nesten moeten vernietigen.

  Het provinciebestuur inventariseert al jaren het aantal wespennesten die vernietigd moeten worden. Volgens gedeputeerde Frank Smeets lijkt het dit jaar zeker geen uitzonderlijk wespenjaar te worden.

  “Dat het seizoen plots start, heeft vooral te maken met de ideale weersomstandigheden en de tijd van het jaar. De bouw van de nesten door de werksters begint nu op volle toeren te draaien, en met het mooie weer zijn ze ook zichtbaarder.”

  Door de opmars van de hoornaar of horzel lijkt het wel of er meer wespen zijn. “Die wespensoort nestelt zich graag in de buurt van de mensen. En daardoor vallen ze meer op.”

  Nest vernietigen

  Het vernietigen van een nest kan op twee manieren. “Als het nest goed zichtbaar is, wordt het gewoon weggenomen. Op moeilijk bereikbare plekken zoals in een spouwmuur is dat onmogelijk. Dan spuiten we een poeder onder druk richting nest”, leggen ze bij de brandweer uit.

  In Zuid-Limburg lijken ze wel minder last te hebben van de wespen dan in de rest van Limburg. “In de periode 2002-2005 hebben we nog een studie over de wespenpopulatie uitgevoerd. Toen was dat ook een van de conclusies. Alleen konden we er geen verklaring voor geven. Misschien heeft het iets te maken met het gebruik van bepaalde producten in de fruitsector”, zegt Schoeters.

  MM
  bron; hbvl.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waals Gewest voert nieuwe regels in voor kajakkers


  Waals Gewest voert nieuwe regels in voor kajakkers

   

  Wie in Wallonië gaat kajakken, moet zich vanaf 1 juli aan bepaalde nieuwe regels houden. Zo mag voorbij een bepaalde waterstand niet meer gevaren worden en moeten kajakkers zich voortaan ook aan bepaalde uren houden.

  Groene of rode vlaggen
  Concreet wordt vanaf 1 juli op de verschillende lopen de waterstand aangeduid vanaf dewelke gevaar dreigt. Een groene vlag duidt aan of kajakken toegelaten is, een rode vlag wijst op een kajakverbod.

  Er worden ook 'kajakuren' ingevoerd. Op de niet bevaarbare waterlopen zal kajakken toegelaten zijn van 9.30 tot 20.00 uur in het hoogseizoen (16 juni tot 30 september), en van 10.00 tot 17.00 uur in het laagseizoen.

  Website
  Op de bevaarbare waterlopen zal kajakken toegelaten zijn tussen 9.30 en 20.00 uur in de periode van 16 juni tot 15 oktober, tussen 9.30 en 19.00 uur van 16 maart tot 15 juni en tussen 9.30 en 17.00 uur van 16 oktober tot 15 maart.

  Op de website kayak.environnement.wallonie.be zullen de kajakkers op elk moment terechtkunnen om voor elke waterloop na te gaan wat de geldende voorwaarden zijn. De website is momenteel nog niet in de aangekondigde vier talen beschikbaar. (belga/sps)
  bron hln.be

  23-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Massale dierensterfte op boerderij in Wortel


  Massale dierensterfte op boerderij in Wortel

  massale dierensterfte op boerderij in wortel 2


  Alle 65 runderen op een boerderij in Wortel zijn op slechts twee dagen tijd overleden. Het Federaal Voedselagentschap onderzoekt de zaak en denkt aan botulisme.

  De veehouder uit Wortel, een deelgemeente van Hoogstraten, zag zijn 65 runderen een voor een bezwijken. De dierensterfte dateert van twee weken geleden, maar raakte pas vandaag bekend via de website van het weekblad Knack.

  Botulisme?

  Volgens het Federaal Voedselagentschap zou het om botulisme kunnen gaan. Er werden tests uitgevoerd, begin juli volgen de resultaten. Het Voedselagentschap benadrukt dat er zich geen andere landbouwbedrijven met hetzelfde probleem aangemeld hebben.

  Botulisme is een vergiftiging die voornamelijk vissen en watervogels treft. Er zijn zeven verschillende types botuline, waaronder enkele die gevaarlijk zijn voor de mens.

  Archieffoto
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasje op vakantie, goudvis naar het hotel  Baasje op vakantie, goudvis naar het hotel


  Goudvissen hoeven dit jaar niet alleen achter te blijven als hun baasjes met vakantie gaan. Zij kunnen deze zomer gratis op Schiphol logeren. Op de luchthaven komt namelijk een speciaal goudvishotel. Daar worden de vissen in de watten gelegd, totdat hun eigenaar ze weer ophaalt.

   
  Foto: Frans Jongen

  In de aankomsthal van Schiphol komt deze zomer nog een aquarium, waarin tachtig vaste gasten zwemmen. „De bak is ingericht als hotel. De vissen kunnen gebruik maken van faciliteiten als een zwembad en een tennisbaan.”

  Hoeveel vissen het reisbureau deze zomer kan verwachten, is dinsdag nog niet bekend. D-reizen kan het logement aanpassen aan de vraag.
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Siamese vogeltweeling in achtertuin


  Siamese vogeltweeling in achtertuin

  door Roel Oosterink.

  Het vinkenduo zit op de stoep achter het huis van de familie Knippenborg in Zieuwent. Door de aan elkaar gegroeide borst zijn ze tot elkaar veroordeeld en zullen ze over een week of drie niet de vleugels kunnen uitslaan. foto Jan van den Brink 


  Het vinkenduo zit op de stoep achter het huis van de familie Knippenborg in Zieuwent. Door de aan elkaar gegroeide borst zijn ze tot elkaar veroordeeld en zullen ze over een week of drie niet de vleugels kunnen uitslaan. foto Jan van den Brink

  Mark Knippenborg (22) uit het Achterhoekse Zieuwent keek zondagmiddag vreemd 0p toen zijn moeder hem riep te komen kijken. Achter hun huis aan de Dorpsstraat signaleerde moeder Yvonne twee vogeltjes die geen aanstalten maakten om weg te komen. Dat vond ze vreemd want normaal gesproken vliegen vogels gelijk weg als ze naar buiten gaat om afval in de container te gooien.


  Mark Knippenborg: "Toen we goed keken, zag we dat de jonge vogels met hun borst aan elkaar vast zaten. Een Siamese tweeling. Ik weet dat het bij kalfjes of biggen wel eens voorkomt. Maar dat het bij vogels voorkomt, heb ik nog nooit gehoord of gelezen."

  Voor bioloog en vogelaar Pim Leemreise uit Aalten is het ook nieuw. "Heel bijzonder, volstrekt ongewoon. Ik heb er nog nooit eerder van gehoord."

  De jonge vinken zitten op de stoep, kruipen rond en worden door het ouderpaar regelmatig gevoerd met insecten en wormpjes. Knippenborg: "De ouders komen steeds om ze eten te brengen. Die vliegen af en aan. Vermoedelijk zijn de jonge vogels uit de boom vlak achter ons huis gevallen. Want onder die boom ligt een kapot ei."

  Knippenborg heeft geen idee wat hij met de beestjes aan moet. "Een dierenarts die we gebeld hebben, wist het ook niet. Ze lijken me gezond maar ik heb geen idee of ze het zullen overleven. We hebben zelf geen kat als huisdier - alleen vissen - maar er lopen wel katten in de buurt. Als die de jonge vogels vinden, maken ze geen kans. Misschien dat ze onder de struik kunnen wegkruipen, dat doen ze 's avonds ook als ze een slaapplaats zoeken."

  Leemreise denkt dat de vogels niet tot wasdom komen. "Na een dag of twintig worden ze niet meer gevoerd door de ouders. En omdat ze niet kunnen vliegen kunnen ze niet op zoek naar eten en zullen ze het niet halen. Of er komt inderdaad al eerder een kat voorbij."

  Mochten er vogelkenners of wetenschappers zijn die meer willen weten, dan kunnen ze contact met Mark Knippenborg opnemen. "Wij kunnen er verder niets mee en misschien is het zo ongewoon dat wetenschappers het nader willen onderzoeken."

  markknippenborg@hotmail.com
  bron; gelderlander.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedselbank voor dier van onbemiddelden - Voedselbank voor dier van onbemiddelden


  Voedselbank voor dier van onbemiddelden - Voedselbank voor dier van onbemiddelden  Eigenaren van huisdieren met te weinig geld om voer te kopen, krijgen hulp.


  De stichting La Gula Lupis wil een landelijke voedselbank voor dieren beginnen. Een van de steunpunten moet in Arnhem komen. De stichting is in Friesland op bescheiden schaal al met de voedselbank begonnen.

  Vervolg op pagina 9 Eigenaren van huisdieren met te weinig geld om voer te kopen, krijgen hulp. De stichting La Gula Lupis wil een landelijke voedselbank voor dieren beginnen. Een van de steunpunten moet in Arnhem komen. De stichting is in Friesland op bescheiden schaal al met de voedselbank begonnen.
  bron; gelderlander.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokodil veroorzaakt helikoptercrash


  Krokodil veroorzaakt helikoptercrash

  krokodil veroorzaakt helikoptercrash


   In de buurt van het Australische Darwin is een helikopter neergestort nadat de piloot een krokodil had waargenomen en die van dichtbij wilde bekijken.

  De man kwam in de problemen en crashte zijn toestel in de modder. Hij liep lichte verwondingen op. Zijn passagier raakte zwaargewond.

  De piloot sleepte de passagier aan land, weg van de hongerige krokodillen. Hij begroef hem vervolgens tot aan zijn nek in het zand om te voorkomen dat hij onderkoeld zou raken. Daarna verwittigde hij de hulpdiensten.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwenstem doet planten sneller groeien  Vrouwenstem doet planten sneller groeien


   

  Planten groeien sneller als je af en toe eens tegen hen praat. Vooral een vrouwenstem lijkt een gunstige invloed te hebben op de ontwikkeling van een plant.

  Vijf centimeter
  Een Britse wetenschappelijke organisatie, die zich specialiseert in tuinbouw, liet gedurende een maand mannen en vrouwen tegen enkele tomatenplanten praten. Uit het onderzoek bleek dat de planten onder invloed van een vrouwenstem tot vijf centimeter sneller groeiden. En misschien zijn planten nog kieskeuriger, want die van Sarah Darwin, familie van de beroemde Charles Darwin, werd het grootst. Ze had haar plant voorgelezen uit 'On the Origin of Species'.

  Hoofdtelefoon
  Alle planten kregen een hoofdtelefoon rond hun bloempot gebonden en mochten gedurende een maand naar de stemmen luisteren. Intussen werd verzekerd dat ze in optimale omstandigheden konden groeien. Om het experiment eerlijk te laten verlopen, moesten twee planten in stilte groeien. Bij sommige mannelijke proefpersonen groeiden de planten onder invloed van hun stem zelfs minder snel dan de twee 'stille' planten.

  De onderzoekers weten niet waarom een vrouwenstem het zoveel beter doet. Mogelijk heeft het met de toonhoogte te maken. (gb)
   bron; demorgen.be

  22-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis eropuit in Groningen Nederland


  Gratis eropuit in Groningen


  Groningen heeft alles; mooie natuur, een geweldige (studenten)stad en heel veel leuke evenementen. Hier een kleine opsomming die met uw hulp elke week gaat groeien.

   
  Lauwersmeer

  Ben je op zoek naar stilte in de stad, ga dan op zoek naar een van de ruim dertig hofjes die de stad rijk is. Een klein stukje verstilde stad, vaak verborgen achter een indrukwekkende deur. Oorspronkelijk boden de kleine huisjes onderdak aan pelgrims, armen, zieken en ouden van dagen. De hofjes zijn individueel te bezichtigen. Voorbeelden van dergelijke bezienswaardige hofjes: Aduardergasthuis, Pelstergasthuis, Pepergasthuis Remonstrants Gasthuis, Sint-Anthoniegasthuis.

  Lauwersmeergebied

  De regio Lauwersland strekt zich uit van het Friese Marrum tot het Groningse Winsum. In het midden ligt het Lauwersmeergebied, een nationaal park. Dit vogel- en waterrijke natuurgebied is een fantastische plek om te recreëren; je kunt er wandelen, fietsen en zwemmen en het is een mooi watersportgebied. Het Lauwersmeergebied is rond 1970 ontstaan toen bepaalde delen van de Lauwerszee werden drooggelegd en voorzien van begroeiing. Het nieuwe land ontwikkelde zich deels geheel langs natuurlijke weg, een ander deel werd gecultiveerd voor de landbouw. Rondom de vroegere Lauwerszee ligt het oude cultuurlandschap met de vele terpen en wierden. Uitgestrekte weilanden en akkers met mooie landhuizen en voorname boerderijen. Kerken, molens, sluizen en gemalen vertellen over de rijke historie. Een gebied om ontdekt te worden.

  Delfsail

  Na zes jaar, is het weer zover en gaat de vijfde editie van DelfSail van start. Op de ochtend van zaterdag 22 augustus 2009 zal een enorme vloot van Tall Ships, Small Ships, jachten, platbodems, stoomschepen en motorboten, Varend Erfgoed en replica’s zich tussen 10.00 en 12.00 uur verzamelen in de Eemshaven. In een lange Parade varen de schepen naar Delfzijl, waar tussen 14.00 en 16.00 uur alles afgemeerd zal zijn. Met deze indrukwekkende Parade of Sail is de vijfde editie van DelfSail dan officieel begonnen! Podiumoptredens van formaat vinden over het hele terrein plaats en iedere avond wordt met een schitterend vuurwerk afgesloten.

  Vier dagen lang masten, muziek, sfeer en cultuur. De ligging van de haven, direct naast het centrum en op 5 minuten van het treinstation, zorgt ervoor dat het evenement gemakkelijk te bereiken is. Op woensdagmorgen 26 augustus vertrekken alle schepen weer naar hun thuishavens en wordt DelfSail 2009 afgesloten. Info: www.delfsail.nl

  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levende krokodil in tas op trein in Noorwegen  Levende krokodil in tas op trein in Noorwegen

   

  Meestal is het de tas die 'in krokodil' is en niet omgekeerd. Noorse douaniers hebben achter tot hun verrassing een levende kaaiman van 75 cm groot ontdekt in een tas aan boord van een trein.

  Het reptiel, dat op de lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten staat, werd gisteren ontdekt tijdens een routinecontrole in een trein tussen het Zweedse Göteborg en de Noorse hoofdstad Oslo. Dat verduidelijkte Wenche Fredriksen, inspectrice en chef van de douane.

  Gezelschap
  Het baasje van het dier, een 22-jarige man, verklaarde dat hij dit "gezelschapsdier" in Polen, waar hij studeerde, gekocht had en het naar hem thuis in Noorwegen wou meenemen. De kaaiman werd overgedragen aan de diergeneeskundige autoriteiten die over zijn lot zullen beslissen. (afp/eb)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Haai jaagt als seriemoordenaar'


  ’Haai jaagt als seriemoordenaar’

  Seriemoordenaars hebben een tegenhanger in het dierenrijk: de mensenhaai, de grootste roofvis ter wereld. Moordlustige psychopaten en mensenhaaien selecteren volgens wetenschappers hun slachtoffers op dezelfde gecalculeerde manier, meldde de Britse krant The Daily Mail maandag.

   
  De witte haai is te vergelijken met een seriemoordenaar

  Uit het onderzoek bleek dat de roofvissen eveneens bijzonder territoriaal zijn bij het selecteren van hun prooi. “Seriemoordenaars en haaien hebben beiden hetzelfde doel; het vinden van een prooi of slachtoffer”, aldus wetenschapper Kim Rossmol van de Universiteit van Texas. “Ze liggen op de loer en willen efficiënt zijn tijdens hun zoektocht.”
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostenrijkse verloskundige moet therapie met dolfijnen betalen


  Oostenrijkse verloskundige moet therapie met dolfijnen betalen

  (archieffoto)

  Een Oostenrijkse verloskundige die medisch zwaar in de fout is gegaan, is veroordeeld tot het betalen aan zijn slachtoffer van een therapie met dolfijnen in Florida, schrijft de krant Die Presse.

  Kind verlamd
  Het gaat om een kind van twaalf dat bijna helemaal verlamd is geraakt aan de vier ledematen na een zware fout van de verloskundige bij de geboorte. Het heeft klaarblijkelijk wat meer beweging kunnen krijgen dankzij die originele therapie. De kostprijs van 628.550 euro valt nu ten laste van de verloskundige. Die had het niet nodig geoordeeld de boreling te reanimeren nadat die ter wereld was gekomen. Hij moet reeds de zorgen financieren die het kind doorlopend moet ondergaan. (belga/vsv)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kudde koeien vertrappelt Britse vrouw


  Kudde koeien vertrappelt Britse vrouw

   

  Een vrouw die haar hond aan het uitlaten was, is om het leven gekomen doordat ze door een kudde koeien werd vertrapt. De koeien werden waarschijnlijk agressief door de hond van het slachtoffer uit Yorkshire. Daarbij sloegen ze op hol en renden op de vrouw en hond af. De vrouw werd hierbij dodelijk geraakt.

  De politie probeert de identiteit van de vrouw te achterhalen en is op zoek naar getuigen van het incident, meldt de Yorkshire Post.
   (tlg/mvl)  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waddenzee op werelderfgoedlijst Unesco?


  Waddenzee op werelderfgoedlijst Unesco?

   

  De werelderfgoedlijst van Unesco wordt deze week uitgebreid. De commissie voor werelderfgoed vergadert vanaf vandaag in de Spaanse stad Sevilla, onder meer over toelating van de Waddenzee tot de prestigieuze lijst.

  De experts besluiten verder of het historische centrum van de Oostenrijkse stad Graz samen met slot Eggenberg een plekje mag krijgen op de lijst. Italië heeft de Dolomieten voorgedragen, Spanje de Toren van Hercules in het noorden van het land. Peru hoopt op een positief oordeel over de Heilige Stad Caral-Supe, China wil de berg Wuhai toegevoegd zien.

  De commissie besluit in totaal over dertig voordrachten. Daarvan zijn er vier natuurgebied, 23 cultureel erfgoed en drie gemengd. Ook wordt gekeken naar de uitbreiding van zeven eerder benoemde locaties. Dresden krijgt extra aandacht. Daar is een brug dwars door een vallei gebouwd die op de lijst staat. Mogelijk wordt deze locatie geschrapt.

  Op de werelderfgoedlijst staan momenteel 878 gebieden. Daarvan zijn er 199 natuurgebieden en 25 een combinatie tussen natuur en cultuur.
  (anp/mvl) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leger tijgermuggen rukt op richting België

  Leger tijgermuggen rukt op richting België

   

  Op enkele kilometers van de Belgische grens, in de omgeving van Rijsel, zijn lokale Franse autoriteiten de strijd aangegaan met de Aziatische tijgermug. Helikopters sproeien insecticide over zes miljard larven in verschillende broedplaatsen, in de hoop verdere verspreiding tegen te gaan. De Aedes albopictus staat immers bekend als een mogelijke drager van tal van tropische virussen. (belga/odbs)  bron; hln.be

  21-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout; Fotogravenwandeling


  Arboretum Kalmthout; Fotogravenwandeling

  Arboretum Kalmthout is een 12ha grote tuin. Meer dan duizenden bijzondere bomen en struiken werden in de loop van bijna 150 jaar aangeplant. De vele vaste planten, bodembedekkers en zeldzame bomen maken dit park tot een uniek gegeven. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel en educatief aanbod : wandelingen, concerten, tentoonstellingen, workshops. Plantencentrum, cafetaria en shop aanwezig.

  Deze bijgevoegde foto’s zijn genomen tijdens een fotogravenwandeling.
  zie ook
  http://blog.seniorennet.nl/photogalery/

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijn gebruikt flippers net als vleugels van straaljager


  Dolfijn gebruikt flippers net als vleugels van straaljager

   

  De snelheid en behendigheid waarmee dolfijnen door het water klieven, is al lang één van de raadsels van de natuur. Maar dat mysterie is nu opgelost, zo schrijft de Sunday Times. De dieren danken die kwaliteiten aan hun flippers, die ze net zo gebruiken als de 'deltavleugels' van een straaljager.

  Wendbaar
  Dolfijnen, zo ontdekten onderzoekers aan de West Chester-universiteit in de Amerikaanse staat Pennsylvania, gebruiken de vorm van die flippers om naar boven te kunnen zwemmen en tegelijkertijd de druk van het water zo klein mogelijk te houden - en dat lijkt sterk op de manier waarop vliegtuigen dankzij hun vleugelkleppen de lucht ingaan. Daarnaast kan de dolfijn door minuscule bewegingen van die flippers van richting veranderen, wat zijn wendbaarheid verklaart.

  Watertunnels
  Volgens onderzoeksleider Frank Fish, die samenwerkte met andere vorsers en met de Amerikaanse marineacademie, is dat de reden waarom sommige dolfijnsoorten snelheden halen van meer dan 30 kilometer per uur. In theorie zou het water bij dergelijke snelheden namelijk voor zoveel wrijving moeten zorgen dat het dier werd afgeremd. Maar Fish ontwierp profielen van de flippers van een zevental dolfijnsoorten, vergeleek die met de gecomputeriseerde tomografie (CT) van echte flippers, waarbij computers en röntgenstralen worden gecombineerd, en op basis daarvan werden modellen gebouwd die vervolgens in watertunnels werden getest.

  "We kwamen daarbij tot de conclusie dat de naar achter gerichte flippers precies dezelfde functie vervullen als de deltavormige vleugels van moderne straalvliegtuigen", aldus Fish. (belga/gb)
  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boom in nood?  Boom in nood?
  Liesbet Van Remoortere speurt het groen af
  op zoek naar ziektes

  Als er Mexicaanse griep dreigt, slaat professor Marc Van Ranst alarm. Als bomen en planten bedreigd worden door een beestje of een schimmel, doet de Vlaamse 'plantendokter' Liesbet Van Remoortere dat.

  Liesbet Van Remoortere (27) is ingenieur en werkt voor het Proefcentrum voor Sierteelt in het Oost-Vlaamse Destelbergen, een instelling die diensten verleent aan de sierteeltsector. Van Remoortere is er verantwoordelijk voor het waarnemings- en waarschuwingssysteem voor de boomkwekerij en de tuinaanleg. Wat ze doet? Elke dag speurt ze, gewapend met niet veel meer dan een loep, in haar proeftuin in Destelbergen - maar ook elders in het land - naar verdachte beestjes of schimmels op planten en bomen. 'Laatst was ik in Beveren-Waas op speurtocht toen een man mij vroeg wat ik aan het zoeken was. Beestjes, zei ik. Hij keek maar raar.'

  Als Liesbet Van Remoortere iets verdachts vindt, stuurt ze een waarschuwingsbericht uit. Dat doet ze zo'n veertig keer per seizoen, dat loopt van april tot oktober. Haar meest recente waarschuwingsbericht dateert van vorige donderdag. Een dubbele waarschuwing: 'Ik had vastgesteld dat de dopluizen aan het uitlopen waren op de taxus. Hier en daar kropen zelfs al larven rond. Dan lichten we de kwekers en de tuinaannemers in, en vertellen we hen meteen wat ze moeten doen, want het is van belang dat de bestrijding op een efficiënte manier gebeurt.'

  Het tweede deel van het alarm ging over de lindebladwesp. 'Vervelend beestje', weet Liesbet Van Remoortere. 'Ze vreten het bladmoes weg tussen de nerven, waardoor venstervraat ontstaat.'

  Op 28 mei waarschuwde de Vlaamse plantendokter voor perenroest, fruitmot en diverse soorten bladluizen. 'Een gewaarschuwd kweker of tuinman is er twee waard', zegt ze, 'want dergelijke plagen kunnen flink wat schade aanrichten.' En op 15 mei was er de platanenziekte. Van Remoortere: 'Aantasting door een schimmel. De bladeren krijgen bruine vlekken en ze sterven af, samen met de jonge twijgen.'

  Er zijn nog maar weinig planten die niet te maken krijgen met de een of andere plaag. 'Sommige plagen zijn echt ingevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval met de paardenkastanjemineermot. Dertig jaar geleden hadden we die hier niet. Zo'n mot vreet gangen in de bladeren van de paardenkastanje. Zo'n beestje is in kwekerijen nog redelijk goed te bestrijden. De bomen zijn er klein en er is nog niet te veel bladgroei. Maar hoe bestrijd je de paardenkastanjemineermot in een park waar pakweg enkele tientallen volwassen exemplaren staan? Hoe behandel je een gigantische boom die tot in zijn kruin is aangetast? Als sproeien al mogelijk is - zo hoog - kost dat handenvol geld. Voor openbare besturen, want zij zijn verantwoordelijk voor het openbare groen, zijn dat enorme problemen. Er zijn gelukkig enkele alternatieven. Omdat de paardenkastanjemineermot zijn leven onderaan de boom begint en vervolgens over de stam naar boven kruipt, kun je lijmvallen op de stam aanbrengen. Maar helemaal waterdicht is dat systeem niet.'

  Een aangetaste paardenkastanje kan al tegen het eind van de maand juni al zijn bladeren kwijt zijn. Dat is niet alleen een visueel probleem, weet de Vlaamse plantendokter. 'Als een kastanje geen groene bladeren meer heeft, stopt de fotosynthese. Daardoor verzwakt de boom en dat leidt vroeg of laat tot échte problemen.'

  Om de haverklap krijgt de Vlaamse plantendokter telefoons van kwekers en tuinaannemers die thuis of bij een klant met een zieke zitten. Of ze komen met de zieke naar het Proefcentrum. 'Vaak zien we meteen wat er aan de hand is. Maar het gebeurt ook dat we stalen naar het lab moeten sturen voor onderzoek. Als de symptomen niet meteen te verklaren zijn, ligt het misschien wel aan iets anders. Misschien is er een probleem met de bodemstructuur, of met de bemesting.'

  De Vlaamse plantendokter werkt enkel ten behoeve van (aangesloten) professionelen. Wie thuis in zijn tuin een plant ten onder ziet gaan aan een of andere (vermoedelijke) ziekte, moet zijn probleem meestal zelf oplossen - al of niet met een productje uit de Brico. 'Hier ligt een enorme uitdaging voor tuincentra', zegt Liesbet Van Remoortere. 'Planten verkopen is één ding, degelijk advies een ander.'

   Dirk Musschoot
  bron; nieuwsblad.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizenden voor zonsopgang bij Stonehenge


  Duizenden voor zonsopgang bij Stonehenge


  ap


  Duizenden neo-druïden, New Age-volgelingen en nieuwsgierigen hebben zondagochtend de zonsopgang bij Stonehenge gadegeslagen. Deze keer trok de zonnewende meer bezoekers dan gebruikelijk, omdat de langste dag van het jaar dit keer in het weekeinde viel. Bij de eeuwenoude stenen cirkel in het zuiden van Engeland wordt ieder jaar van 20 op 21 juni een nacht lang feest gevierd of, afhankelijk van het perspectief van de bezoeker, een religieuze ceremonie gehouden.

   

  "De bezoekers komen met totaal verschillende motieven", zegt archeoloog Dave Batchelor van een vereniging die zich inzet voor het Britse erfgoed. "Sommigen hangen het druïdisch geloof aan en zien Stongehenge als een tempel. Anderen zien het als iets dat is opgezet door hun voorouders, weer anderen komen hier voor rust of om het veranderen van de seizoenen te vieren.

  De zonnewende is een van de weinige keren dat bezoekers zo dichtbij mogen komen dat ze de stenen kunnen aanraken. In 1984 werd de omgeving na botsingen met relschoppers afgesloten. Sinds 2000 is het eeuwenoude monument tijdens het feest weer toegankelijk. De vieringen zijn tot nu toe voornamelijk vreedzaam verlopen. Vorig jaar werden zeventien mensen opgepakt voor kleine ordeverstoringen.

  Bezoekers mogen vier blikjes bier of een wijnfles per persoon meenemen. Ook gaf de organisatie aan dat ’illegale drugs bij Stonehenge nog steeds illegaal zijn, net als in de rest van het land’.

  Stonehenge, zo’n 130 kilometer ten zuidwesten van Londen, is een van de populairste attracties in Engeland. Jaarlijks trekt het meer dan 750 duizend bezoekers. Het is in drie fases gebouwd tussen 3000 en 1600 voor Christus.

  Het is niet precies duidelijk waarom de stenen daar zijn geplaatst. Sommige onderzoekers denken aan een begraafplaats, aangezien in de omgeving 350 grafheuvels zijn gevonden. Anderen denken dat het monument een onderdeel was van een historische astronomische kalender.

  Weer anderen geloven dat de stenen zijn geplaatst door een zon aanbiddende cultuur. De zonaanbidders waren in staat de tonnen wegende stenen over een afstand van zo’n 240 kilometer te vervoeren vanuit de bergen in Wales. In mei vonden archeologen aanwijzingen dat pelgrims dachten dat de stenen helende krachten hebben.

  "Het fascinerende is juist dat we er geen verklaring voor hebben", zegt Batchelor. "De verklaring die je geeft voor de bouw van het monument hangt af van je eigen standpunt."

   hrt (ap)
  bron; nieuwsblad.be


  20-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Grillig jaar voor de ooievaar'


  ’Grillig jaar voor de ooievaar’

  Jonge ooievaars in Noord-Nederland hebben het dit jaar zwaar.

  afbeelding vergroten 
  FOTO COR DE KOCK


  De jonge diertjes overlijden door verhongering. Dat komt door het grillige weer van de laatste maanden. Beheerder Frits Koopman van ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in het Drentse De Schiphorst bevestigde zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf.

  ,,Het is een grillig jaar voor de ooievaar,’’ zei Koopman. Volgens Koopman zijn van bijna vierhonderd kuikens al 150 dieren overleden. ,,En dan hebben we nog niet alles geïnventariseerd. Ik denk dat er nog een heleboel bijkomt van nesten die we nog niet hebben gecontroleerd,’’ aldus Koopman. ,,Het gaat ruim genomen over nesten in het Reestdalgebied.’’

  Warm weer met weinig regen zorgt ervoor dat de ouders van de kuikens niet het goede voedsel, zoals regenwormen en grote insecten, kunnen vinden. Maar de ouders hebben toch de drang om te voederen en dan brengen ze ander materiaal dat niet geschikt is als voedsel, legt Koopman uit. ,,De kuikens eten dat op en kunnen het niet verteren.’’

  Van collega’s in het IJsselgebied heeft hij positievere geluiden gehoord. ,,Het kan natuurlijk lokaal in Nederland heel erg verschillen. Zo heb je bij de IJssel veel grote overstromingstakken dus meer water.’’

  Niet alleen jonge vogels die net uit het ei zijn gekropen komen door honger om het leven. Ook ooievaars van tussen de twee en drie werken oud overleven niet. Koopman heeft nooit eerder meegemaakt dat de dieren in zulke grote aantallen stierven.
  bron; ad.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.B&B voor hond en baas


  B&B voor hond en baas

   

  Domaine du Chien is een Ardense B&B waar ook honden welkom zijn. De vier kamers zijn eenvoudig, maar comfortabel: boxspringbed, douche of bad en hondenbed plus water- en etensbak. Domaine du Chien ligt in het dorp Devantage, boven de vallei van de Ourthe. La Roche ligt op tien minuten rijden, Durbuy op twintig minuten. Ook workshops voor honden staan op het programma. Richtprijs voor een kamer per persoon per nacht: 42 euro. Devantage ligt op 120 km van Brussel.

  Meer info: www.domaineduchien.be, tel. 048/45 69 32 en 0473/35 23 35
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw maakt broeksriem van haar troetelhondje


  Vrouw maakt broeksriem van haar troetelhondje

   

  Een 23-jarige Amerikaanse vrouw is gearresteerd omdat ze haar Jack Russell liet vermoorden om er een broeksriem van te maken. Krystal Lynn Lewis (26) had de pup in haar appartement gevild voor zijn huid. Austin Michael Mullins (26) hielp haar het dier te doden met een pistool. Hij schoot tien keer.

  Ze zijn opgepakt voor dierenmishandeling en zitten vast in de gevangenis van Muskogee. De borgtocht is volgens De Telegraaf vastgesteld op 25.000 dollar elk.

  Ruzie met ex
  Lewis kreeg de puppy met de naam Poplin van een ex-vriendje waar ze ruzie mee kreeg. Daarom zou Poplin dood moeten, zegt een woordvoerder van de gevangenis. De gevangenis wil Lewis pychisch laten onderzoeken. (eb) 
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondervoede vogel vliegt diëetafdeling op


  Ondervoede vogel vliegt diëetafdeling op  Een verdwaalde en zwaar ondervoede papegaai belandde donderdag op de afdeling diëtetiek van het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen.
  afbeelding vergroten 
  Twee Agapornissen. FOTO WIKIPEDIA

  De agapornis botste tegen een raam op de begane grond waarna een diëtiste het dier naar binnen haalde. Het dier heeft twee uur op haar schouder gezeten tot de dierenambulance de uitgeputte vogel kwam halen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdag.

  ,,We hebben geen idee waar de papegaai ineens vandaan kwam'', vertelt de woordvoerder. De vogel kreeg van de voedingsdeskundige een dieet van een appel, wat brinta en water, maar 'daar at hij bijna niets van', zegt de woordvoerder.

  De Nijmeegse dierenambulance heeft de papegaai bijgevoed. Als er geen eigenaar is die zich meldt, gaat het dier over enkele weken naar een nieuwe eigenaar. (ANP)
  bron; ad.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postbode wil geen brieven meer bezorgen na aanval kat


  Postbode wil geen brieven meer bezorgen na aanval kat

  postbode wil geen brieven meer bezorgen na aanval kat


  Een Londense postbode dreigt om een gezin geen post meer te bezorgen. De man werd namelijk gekrabd door hun kat.

  De 65-jarige Ken Ridge en zijn zoon Bradley kregen een brief van het postkantoor: "Onze postbode is op 6 juni aangevallen door jullie kat. Aanvallen van dieren zijn de meest voorkomende oorzaken van kwetsuren van onze personeelsleden. Daarom vraag ik u om ervoor te zorgen dat dit niet meer kan gebeuren. Indien zo'n incident toch nog voorvalt, zal u geen post meer thuis bezorgd krijgen."

  Ridge ziet het probleem echter niet in en zal de brief negeren. "Illy is nog maar een katje. Ik ben er zeker van dat ze wilde spelen", aldus de man.
  bron; gva.be


  19-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stoom langs Luxemburgse spoorlijn


  Op stoom langs Luxemburgse spoorlijn

  Michiel Kerpel
  Een Luxemburgse trein baant zich een weg door het glooiende landschap van het groothertogdom.

  Een Luxemburgse trein baant zich een weg door het glooiende landschap van het groothertogdom.

  Knarsend komt de internationale trein tot stilstand in het Luxemburgse gehucht Wilwerwiltz, een plaatsje dat verscholen ligt in de Ardenner bossen. Wilwerwiltz is een prima uitvalsbasis voor een wandeling door de prachtige natuur van de Ösling.

  Het treinstation vormt het startpunt van een wandeling door het gevarieerde landschap van de Luxemburgse Ardennen. Het uitgestrekte gebied rond Wilwerwiltz wordt ook wel de Ösling genoemd. Kenmerkend voor de streek zijn de met gras bedekte hoogvlakten, de beboste heuvels, de verscholen burchten, de diep uitgesleten dalen en de heldere beken met spartelende forellen.

  De Ösling beslaat ongeveer een derde deel van Luxemburg, maar telt minder dan 10 procent van de totale bevolking. Van de oppervlakte van het gebied is 50 procent bedekt met bos.

  Het wandelpad slingert vanaf Wilwerwiltz door de heuvels naar het einddoel zo’n 10 kilometer verderop. Langs het sterk meanderende riviertje de Clerve gaat het richting het stationnetje van Kautenbach.

  Na een aantal kilometers doemt midden in de weilanden de Sint-Willibrordkapel op. In het kleine bouwsel bevindt zich een waterbron. Volgens de legende zou Willibrord op zijn reis naar Rome op deze plek rust hebben genomen. Toen de zendeling zijn rijdier liet grazen in een weide, wekte dit de woede van de eigenaar van het grasland. Ter compensatie zou Willibrord met zijn staf de bron hebben aangeboord.

  Leidraad

  De naastgelegen spoorlijn lijkt de leidraad te vormen bij de route. Zo’n vijf keer kruisen rails en wandelpad elkaar. Elk halfuur rijden er een paar moderne treinen langs. Die maken het enige geluid; verder is het stil in de streek.

  Gedurende anderhalve eeuw moet dat anders zijn geweest. De argeloze wandelaar moet toen wel zijn geschrokken tijdens de tocht langs de gloednieuwe bielzen en spoorstaven. Een stoomlocomotief raasde met woest gepuf en schril gefluit over de pas aangelegde spoorweg.

  De route loopt maar een keer door bewoond gebied. Het plaatsje Lellingen heet een modeldorpje te zijn voor Luxemburg. De gids vertelt dat er wel degelijk verschil zit in de witgepleisterde huizen, die in eerste instantie veel op elkaar lijken.

  Bij nader inzien blijkt de man gelijk te hebben. Vorm en grootte vertellen het verhaal over typisch Luxemburgse woningen van vroeger: een daglonershuis, een klein boerenhuis, een middelgroot boerenhuis en winkels.

  Tussen de huizen in het dorp heerst rust. Enkel het kraaien van een haan en het ruisen van een beek even verderop verbreken de stilte. De frisse voorjaarswind voert een doordringende mestlucht met zich mee.

  Buiten het dorp wachten de bossen weer. De gids vertelt ondertussen honderduit over bomen, bloemen en struiken. Wie nog nooit van look-zonder-look heeft gehoord, steekt hier heel wat op. Het bosviooltje en de bosanemoon komen bekender voor.

  Idyllisch

  Het eindpunt nadert. De laatste heuvelrug wordt genomen. Station Kautenbach komt in zicht. Het informatiebordje bij het stationnetje geeft een prima samenvatting: „Het onaangetaste landschap met de steile hellingen maken dit voormalige molenaarsdal één van de meest idyllische van de Ösling.”

  De mooie tocht zit erop. De minder geoefende wandelaar zal een zucht slaken. Hoewel de weg goed begaanbaar is, bevat de route toch verschillende forse klimmen.

  De ervaren trekker zal meer willen. Het niveau van de tocht is vrij laag. Het informatiebord toont niet voor niets één wandelschoentje op een schaal van drie. Niet alleen de afstand is beperkt, het grootste deel van de etappe voert ook nog eens over asfalt. Een natuurpurist pakt liever een onverhard pad. De échte wandelaar is bij aankomst op dit station nog maar net op stoom.

   

  Routes

  De Luxemburgse spoorwegen (CFL) hebben ter gelegenheid van de aanleg van de eerste spoorlijnen 150 jaar geleden een toeristische gids uitgegeven. De gids beschrijft 71 wandel- en fietsroutes van station naar station. Etappes kunnen ook aan elkaar worden gekoppeld. Vanaf elk Luxemburgs stationnetje starten ten minste twee routes. Wegwijzers op begin- en eindpunt geven informatie over de te volgen tochten.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geneeskrachtig water in Tirol


  Geneeskrachtig water in Tirol

   

  Geneeskrachtig water in Tirol 

  Wie een zomerdag in Tirol in, aan, of met water wil plannen, kan kiezen uit talrijke mogelijkheden. Zoals wandelingen naar de waterbronnen, zwemmen, raften en canyoning. Bovendien is het water in Tirol van een zeer goede kwaliteit.

  Sommige bronnen hebben ook nog een geneeskrachtige werking, en worden in therapieën en kuren gebruikt. Bijvoorbeeld in het dorp Grins in de Tirol West. Na een korte en gemakkelijke wandeling bereik je het Alte Wildbad met zijn geneeskrachtige water. Een drinkkuur met dit water helpt onder anderen tegen verschillende huidziektes.

  Voor geneeskrachtige waterkuren kan je ook terecht in de Kitzbüheler Alpen. In de Kneippfaciliteit Kirchberg Aschau kan iedere maandag met een vitaalcoach ‘gekneippt' worden. Hij geeft waardevolle tips over de juiste Kneipp-techniek, om gezondheid, rust en een harmonisch evenwicht te bevorderen.

  De hoogst gelegen warmwaterbron van Europa is Hintertux, dichtbij de gletsjer op 1500 m boven de zeespiegel. In het thermaalbadhotel Kirchler kunnen gasten in dit weldadige water zwemmen. Het hotel heeft een openluchtzwembad en een overdekt zwembad.

  De op één na sterkste zwavelbron van Oostenrijk werd na branden in het jaar 1950 in Bad Häring gevonden. Door proefboringen stootte men in bijna 300 m diepte op een zwavelhoudende bron, die voor aandoeningen zoals reuma, vaatziektes en stressbelastingen verzachtend is.
  Maaike Schwering

  Informatie
  Vakantie in Tirol

  Foto: © Tirol Werbung / Matthias Burtscher
  bron; mytrip.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GvA-scholekstertje breekt poot na val van dak


  GvA-scholekstertje breekt poot na val van dak

  gva scholekstertje breekt ppot na val van dak


  Opnieuw minder goed nieuws over onze scholeksterkuikens. Nadat vorige week al een jong vermist was geraakt, heeft een ander nu een poot gebroken.

  De twee kuikens voelden zich gisteren blijkbaar klaar om de grote stap in de wereld te zetten. Een van de twee bekwam het niet zo goed. Bij het van het dak vliegen, remden de korte vleugels nog onvoldoende de snelheid af zodat het kuiken pardoes op de grond viel. Gevolg: een gebroken poot. Het andere kuiken maakte wel een geslaagde eerste vlucht onder toezicht van ma en pa scholekster.

  De drie scholeksterkuikens kipten tien dagen geleden uit het ei op het plat kiezeldak van Gazet van Antwerpen op Linkeroever. Inmiddels is er eentje verdwenen. Allicht viel dat ten prooi aan kraaien of tuimelde het in een afvoerbuis. Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen noemde het feit dat Gazet van Antwerpen met scholeksters op zijn dak zit, “tamelijk uniek”.

  TG
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland: tulpen, molens en Amsterdamse grachten


  Nederland: tulpen, molens en Amsterdamse grachten


   

  Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen heeft een onderzoek gedaan naar het imago van onze noorderburen bij Britten, Amerikanen, Fransen, Duitsers en Belgen. Die vijf landen leveren immers de meeste toeristen aan Nederland.

  Luidruchtig en opdringerig
  Belgen vinden Nederlanders, zo blijkt uit de studie, gierig, luidruchtig, opdringerig en arrogant. De Belgen zijn ook niet erg te spreken over de files in Nederland en de Hollandse keuken. Duitsers storen zich aan het Nederlands drugsbeleid en vinden dat Nederlanders te veel vooroordelen hebben. Amerikanen, Britten en Fransen storen zich vooral aan de taal. De Britten en Amerikanen vinden het land te duur. Drugs, prostitutie en het weer is overigens in elk lijstje te vinden als negatief punt.

  Tulpen, kaas, molens en grachten

  Uit het onderzoek komt verder naar voren dat buitenlandse toeristen bij Nederland nog steeds denken aan tulpen, kaas, molens en Amsterdamse grachten. Met uitzondering van de Fransen associëren toeristen Nederland en zijn inwoners in zijn algemeenheid ook met vriendelijkheid. Duitsers vinden vooral de zee heel positief. Verder zien de buitenlandse bezoekers Nederland als een goede bestemming voor korte vakanties. (mvl)
  bron;gva.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijke celstraf voor vrouw die geobsedeerd is door konijnen


  Mogelijke celstraf voor vrouw die geobsedeerd is door konijnen

  mogelijke celstraf voor vrouw die geobsedeerd is door konijnen


  Een Amerikaanse vrouw is gearresteerd omdat ze konijnen hield. De vrouw had namelijk een contactverbod en moest 90 meter van een konijn blijven.

  Miriam Sakewitz is ook gekend als de 'Bunny Lady' omdat ze geobsedeerd is door konijnen. In oktober 2006 werden 250 konijnen in haar huis gevonden, inclusief 100 dode konijnen die in de koelkast en de diepvriezer zaten.

  De konijnen werden in beslag genomen en Sakewitz moest voor de rechtbank verschijnen. Ze kreeg een voorwaardelijke celstraf en mocht niet meer in de buurt van een konijn komen.

  Voorhechtenis

  Sakewitz negeerde dat verbod echter en haalde opnieuw konijnen in huis. De vrouw verbleef in een hotel en een personeelslid ontdekte 16 konijnen in haar kamer. De politie werd erbij gehaald en de Amerikaanse moet zich weer voor de rechter verantwoorden. De vrouw zit voorlopig in voorhechtenis en riskeert een effectieve celstraf. Daarnaast wordt ze mogelijk aangeklaagd wegens dierenmishandeling.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duits bier wordt duurder


  Duits bier wordt duurder

  Het is nog net niet het belangrijkste nieuws op de Duitse voorpagina's, maar gelezen wordt het zeker: het bier wordt er duurder!

  De brouwers worden ook niet geholpen door de afnemende dorst van onze Oosterburen. De Duitsers zijn in de afgelopen decennia beduidend minder bier gaan drinken, van 151 liter per persoon per jaar in 1976 naar 111 liter vorig jaar. De vooruitzichten voor dit jaar zijn niet beter. Het eerste kwartaal van 2009 laat historisch lage bierconsumptiecijfers zien.
  bron; telegraaf.nl


  18-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salamander

   Foto's van een Salamander 

  Op zoek naar kwakende Kikker , maar Salamander gevonden

  Bij het zoeken in de tuinvijver van onze zoon naar een  of twee kwakende kikker (s), die steeds luider kwaken maar
  niet te voorschijn wil komen heb ik deze foto’s gemaakt
  van een Salamander die hem even liet vangen
  voor op foto .

  De kwakende kikker hebben we ondertussen nog niet gezien ,
  als ik een tijd op de brug zit begint hij terug te kwaken maar komt  niet onder de brug uit . ( wel deze Salamander)

   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen armen en benen weer groeien dankzij salamander?


  Kunnen armen en benen weer groeien dankzij salamander?

  Wetenschappers voeren genetische proeven uit op een vreemd soort salamander in de hoop dat menselijke lichaamsdelen na een amputatie weer zouden kunnen groeien. De Mexicaanse salamander, ook gekend als axolotl of wandelvis, is volgens de mythologie een getransformeerde Azteekse god. Het dier is heel zeldzaam en leeft enkel in de kanalen die ook door Mexico City stromen. Voor wetenschappers is het dier heel bijzonder, want de salamander kan ledematen, huid en organen na verlies reproduceren.

  Soldaten
  Hoewel ook andere dieren over gelijkaardige eigenschappen beschikken, kan enkel deze salamander zo vaak lichaamsdelen weer herstellen. De Verenigde Staten hebben wetenschappers meer dan zes miljoen dollar gegeven om genetisch onderzoek te voeren naar deze unieke eigenschap. Zo hopen ze meer dan 1.000 soldaten, die een lichaamsdeel verloren tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan, te kunnen helpen.

  Twintig jaar
  Volgens onderzoeker Elly Tanaka kan bij de mens weefsel herstellen, maar dat verloopt niet perfect. De axolotl kan de embryonale fase als het ware herbeleven zodat ledematen probleemloos weer kunnen aangroeien. Bij het dier sluiten bloedvaten sneller zodat het bloeden beperkt blijft. Volgens wetenschappers zal het maar een kwestie van een twintigtal jaar zijn voor ze deze eigenschap op mensen kunnen overdragen. (gb)
   bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendje overleeft hachelijk moment onder poot van moeder


  Eendje overleeft hachelijk moment onder poot van moeder

  eendje overleeft hachelijk moment onder poot van moeder


  "Maak je onder m'n voeten uit!" moet deze moedereend gezegd hebben tegen haar kleintje.

  De opmerkelijke foto werd in het Britse Dorset genomen. De eend was met haar kroost op pad, toen één van de eendjes onder de poot van zijn moeder sukkelde. Naar verluidt probeerde de moedereend haar kroost op dat moment te beschermen tegen een naderende zwaan.

  Het verhaal kende echter een gelukkig einde; het in de drukte vertrappelde eendje stond weer snel op z'n pootjes.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mammoeten verdwenen maar kwamen weer terug


  Mammoeten verdwenen maar kwamen weer terug

   

  De mammoet leefde langer in onze contreien dan we tot nu toe vermoedden. Tussen 21.000 en 19.000 jaar geleden verdween de harige olifant weliswaar door de koude, maar hij keerde weer en stierf 14.000 jaar geleden echt uit. Waarschijnlijk deed de opkomende bebossing na de ijstijd in Europa de mammoet de das om.

  Shropshire
  De Britste wetenschapper Adrian Lister ontdekte dat aan de hand van koolstofdatering van skeletten die in 1986 in Shropshire werden gevonden. Zijn bevindingen staan in The Geological Journal.

  Weg en terug
  Tot nu werd aangenomen dat mammoeten uit onze regio verdwenen in het LGM (last glacial maximum), een superkoude periode die plaatsvond tussen 21.000 en 19.000 jaar geleden. Dat deden ze ook, maar de mammoeten keerden weer toen het ijs smolt blijkt nu.

  Niet mens maar boom
  In dezelfde periode stierven ook bisons, reusachtige herten en de wolharige neushoorn uit. in dezelfde periode groeide de mensheid fors. Maar Lister betwist dat de mens er in onze contreien bij de mamoeten voor iets tussenzat. Volgens hem verdwenen de graslanden waarop de mammoet graasde en kwamen er bossen in de plaats. Daarvoor was het te koud voor bomen.

  Dik vijf miljoen jaar
  Dat is niet overal het geval. In Siberië en in de VS werd de mammoet wel uitgeroeid door mensen naar alle waarschijnlijkheid. Ook in Australië verdwenen de grootste beesten toen de aboriginals er kwamen wonen.

  Mammoeten deden het al bij al niet slecht. Ze verschenen in het Plioceen, 4,8 miljoen jaar geleden en de laatsten overleefden tot 5.000 jaar geleden op het afgelegen Russische eiland Wrangel. (mvl)  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minikalf geboren in Elst
  VV


  Minikalf geboren in Elst


  Een minikalf van 47 centimeter is woensdag geboren in Elst, bij dierenpension 't Hoge Veld van Gérard Wouters.
  Het beestje is gefokt door een gewone koe te kruisen met een stier van 80 centimeter. Dierenarts Hans van Zoolingen van praktijk Oost-Betuwe in Bemmel zegt dat hij een dergelijke klein kalf al eens eerder is tegengekomen. "Bij een hobbyfokker. Een melkveehouder zal niet zitten te wachten op zo'n klein kalf en een vleesfokker al helemaal niet. Het is gewoon leuk als zoiets gebeurt, maar dus niet heel erg bijzonder."
  foto Dierenpension Elst
  bron; gelderlander.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mekongdolfijnen sterven uit door giftig water


  Mekongdolfijnen sterven uit door giftig water

   

  Een van de zeldzaamste dolfijnsoorten is acuut met uitsterven bedreigd. In de Mekongrivier tussen Cambodja en Laos zijn er waarschijnlijk nog maar 64 tot 76 Irrawaddydolfijnen. Dat deelt de natuurorganisatie WWF mee. 88 van hen zijn de afgelopen zes jaar gestorven, 60 procent daarvan babydolfijntjes, die minder dan twee weken oud waren.

  Bacteriële ziekte
  WWF acht gif in het water daarvoor verantwoordelijk. De Irrawaddydolfijnen (Orcaella brevirostris) leven in een 190 kilometer lange strook van de Mekongrivier tussen Cambodja en Laos. "Bij het onderzoek van de kadavers van de dolfijntjes werd een bacteriële ziekte vastgesteld", aldus dierenarts Vernè Dove van WWF in Cambodja. "De ziekte alleen was niet dodelijk, indien het immuunsysteem van de dieren niet was aangetast. Dat is hier echter wel het geval, en wel door milieuvergiftiging.

  Gevaarlijk voor mensen
  Volgens WWF werden in de kadavers toxische hoeveelheden van pesticides als DDT en organische milieuvervuilers zoals PCB gevonden. Enkele bevatten ook hoge doses kwikzilver. Die giffen zijn ook gevaarlijk voor de mensen, die aan de rivier leven, het water drinken of de vissen eten. "De milieuvervuiling is wijdverbreid en kan uit verschillende landen afkomstig zijn, waar de Mekong doorstroomt", meende Dove.

  De WWF eist een grensoverschrijdend programma ter bescherming van de laatste dolfijnen. "De dieren zijn van hun soortgenoten geïsoleerd en hebben onze hulp nodig", zei WWF-directeur voor Cambodja, Seng Teak. (belga/gb)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder redt dochtertje uit klauwen van poema


  Moeder redt dochtertje uit klauwen van poema

  Toen haar dochtertje Maya (3) werd aangevallen door een poema, aarzelde de Canadese Maureen Lee zich geen moment. Ze wierp zich op het beest en wist haar dochtertje te redden.

  "Ik realiseerde me dat ik snel moest handelen toen het dier op haar sprong en ze samen over de grond rolden", vertelt Lee aan de krant Globe and Mail. "Ik probeerde me tussen de poema en Maya te wringen en wist hem van haar af te duwen. Ik pakte haar op en rende zonder om te kijken hard weg.

  Doodgeschoten
  Het meisje liep verwondingen op aan haar hoofd en arm. Haar moeder raakte niet gewond. De poema werd later doodgeschoten door de politie. (eb)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kai-Mook krijgt t-shirts bij JBC


  Kai-Mook krijgt t-shirts bij JBC

   
   

  Kai-Mook is een echte hype in België. Na de website, het geboortekaartje en de babyborrel, krijgt het olifantje uit de Zoo van Antwerpen nu ook zijn eigen t-shirts bij JBC. De ontwerpers van het kledinsbedrijf ontwierpen een reeks kindert-shirts in zachte kleuren en met een schattige olifanttekening.

  De volledige opbrengst van de t-shirtverkoop haat naar het K-groeiplan in Planckendael. Het Mechelse dierenpark zal met een geld een grote olifantenbiotoop voor een heuse olifantenkudde uitbouwen én een Indisch corridor-project sponsoren. Dit natuurproject geeft meer ruimte aan de olifanten en bevrijdt de locale bevolking, met respect, van de vernietigende effecten van hun olifantenburen op hun leefsituatie. (edp)
  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herder belandt met kudde schapen in mijnenveld


  Herder belandt met kudde schapen in mijnenveld

   

  De zwarte herder Philimon Zandamela is een cultfiguur in Kroatië.
  In Kroatië is een herder in een lastig parket geraakt nadat hij met zijn kudde schapen in een mijnenveld belandde. Een reddingsteam moest de man en zijn dieren komen ontzetten. De onfortuinlijke Philimon Zandamela (34) en zijn schapen kwamen heelhuids uit het avontuur.

  Zwavelzuur, zelfmoord en porno
  Zandamela is stilaan een cultfiguur aan het worden. Afkomstig uit Mozambique, is Philimon de enige zwarte herder in Kroatië. De man kwam al in het nieuws toen hij per ongeluk een dosis zwavelzuur naar binnen slikte. Ook stak hij een mes in zijn buik nadat een waarzegster hem had verteld dat het tijd was om te sterven. Daarenboven werd een veelbelovende carrière als pornoster in de kiem gesmoord toen zijn vrouw er mee dreigde hem te laten zitten indien hij er niet onmidddellijk mee stopte.

  Vreemde bulten
  Over zijn recentste esbattementen in het mijnenveld, wist Zandamela het volgende te vertellen: "Ik volgde mijn schapen en zag plots vreemde bulten op de grond. Al snel had ik door waarin ik was terechtgekomen. Gelukkig had ik een gsm bij en kon ik de hulpdiensten bellen. Ik mag blij zijn dat ik nog in één stuk ben". (eb) 
  bron; hln.be

  17-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderd varkens dood door kantelen vrachtwagen
  VV


  Honderd varkens dood door kantelen vrachtwagen

  Een ongeval bij de A58 heeft woensdagmiddag het leven gekost aan ongeveer honderd varkens. Dat heeft de politie laten weten.

  Bij elkaar 248 dieren zaten in een vrachtauto die rond half een op de oprit naar de A58 kantelde. Een deel van de varkens kwam meteen om; andere, gewonde beesten kregen een spuitje.

  Een kleine 150 varkens en de Poolse chauffeur bleven ongedeerd. De oprit was tot begin van de avond gesloten.
  bron; nu.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer dijkfietsroutes


  Steeds meer dijkfietsroutes


  Nederlandser kan niet: fietsen over de dijk. Naar aanleiding van de overheidscampagne ‘Nederland leeft met water’ worden er steeds meer dijkfietsroutes in kaart gebracht.

   
  Foto: MOOIJ, MARTIN
   
  Foto: Peter Schoonen
   
  Foto: TOALA OLIVARES, CRIS

  De 70 dijkenroutes zijn fietsroutes, waarbij de recreatieve fietser gebruik maakt van zo'n dijk. Ze zijn extra aantrekkelijk, wanneer het warm weer is. De fietsroutes zijn alfabetisch op naam gesorteerd. Van iedere route wordt een korte karakteristiek gegeven. De routes liggen zowel in Nederland als in België.

  Droge Voeten Fietsroutes

  Heel speciaal onderdeel van de Dijkenroutes zijn de drie Droge Voeten Fietsroutes in Nationaal Park Arkemheen-Eemland. Ze zijn gemaakt op basis van de landelijke NAP-fietsroute (LF9), die dwars door Nederland loopt, van Nieuweschans naar Breda. Bijna de helft van Nederland ligt onder NAP. Dat zou allemaal water zijn als de dijken niet werden onderhouden en de polders niet werden leeg gemalen. De NAP-route loopt ook door het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. Vroeger was dit gebied heel moerassig. Er is door de voorvaderen veel werk verzet om hier droge voeten te krijgen en het land te kunnen bewerken. Werk met de schop. Nu zorgt het Waterschap Vallei&Eem dat men hier geen natte voeten krijgt. Als het Waterschap daarmee stopt, ligt Amersfoort binnen de kortste keren aan ‘zee’. De drie Droge Voeten Fietsroutes (variërend van 32 tot 40 km) geven inzicht in het werk van het Waterschap. Twee starten vanaf station Amersfoort (De NL Eemlandroute en de NL Heuvelrugroute) en één vanaf Station Amersfoort-Vathorst (de NL Arkemheenroute).

  www.fietsen.123.nl 
  bron; telegraaf;nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén baby-scholekster vermist, twee andere krijgen vandaag ring


  Eén baby-scholekster vermist, twee andere krijgen vandaag ring

  een baby scholekster vermist twee andere krijgen vandaag ring


  Update
  Eerst het goede nieuws: onze scholeksterkuikens krijgen vandaag in de naam van de wetenschap een ring. Nu het slechte nieuws: K3 werd herleid tot K2.

  De drie scholeksterkuikens kipten tien dagen geleden uit het ei op het plat kiezeldak van Gazet van Antwerpen op Linkeroever. Net als bij de echte K3 heeft Kathleen de groep verlaten. Tijdens het weekend is een van de drie verdwenen.

  Waarschijnlijk viel het ten prooi aan kraaien of sukkelde het in een afvoerbuis. Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen meent dat de kritieke periode nu voorbij is. Vandaag komt Rodts de kuikens ringen samen met een ringmeester van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. “Als ze panikeren en van het dak dreigen te vallen, staken we de actie, maar hoe jonger ze geringd worden, hoe beter.”

  Intussen liet Cynthia Smet van de firma AZO aan de Katwilgweg, een naaste buur van Gazet van Antwerpen, weten dat ons koppel scholeksters jarenlang zijn eieren op het dak van AZO heeft uitgebroed. “Dit jaar bleef het ouderpaar opvallend afwezig. We waren dan ook blij om te horen dat een koppel - vermoedelijk dezelfde vogels als de onze - bij Gazet van Antwerpen voor kuikens heeft gezorgd.”

  KMa
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katje gedumt in brievenbus


  Katje gedumt in brievenbus


  Een jong katje van acht weken is in Boston in een openbare brievenbus gestopt. Pas in het sorteercentrum werd het diertje opgemerkt tussen de enveloppen en de pakketjes.

  Het poesje, dat nagenoeg een kilo weegt, heeft de naam 'Postina' gekregen. Ondanks dat de sleuf van de brievenbus erg smal is, bleef de kleine dreumes ongedeerd. Het beestje is in een asiel ondergebracht.

  Vijf jaar celstraf
  Op het dumpen van dieren in de Amerikaanse staat Massachusetts staat een boete van 2.500 dollar en een gevangenisstraf van vijf jaar. Volgens de Amerikaanse dierenbescherming is het aantal gedumpte huisdieren toegenomen met 48 procent. De organisatie denkt dat dit mede te wijten, is aan de financiële crisis. (eb)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond adopteert baby-uil


  Hond adopteert baby-uil

   

  In een opvangcentrum voor roofvogels in het Engelse Cornwall bloeit er iets moois tussen Bramble, een baby-uil die verlaten werd door haar moeder, en Sophie, de hond van de directrice.

  De weesuil en de spaniël zijn intussen onafscheidelijk geworden. Sophie geeft Bramble zelfs dagelijks een douche, door haar proper te likken. "Toen Bramble hier aankwam, had ze geen veren en moesten we ze dus binnen houden. De eerste dag al kwam Sophie haar gezelschap houden, en sindsdien staat Bramble er elke dag op om naar Sophie te vliegen en door haar gewassen te worden. Ze moet zowat de properste veren en bek van het land hebben", aldus de directrice van het centrum. (bdr)

  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Antwerpse architectuurroute


  Nieuwe Antwerpse architectuurroute


   

  De Architectuurroute, waarbij je Antwerpen op de fiets verkent, is vernieuwd. Ze brengt je van het middeleeuwse Steen over de flamboyante wijk Zurenborg tot de hippe loft uit de gelijknamige film.

  De route slaat ook de nieuwste realisaties, zoals het gerechtsgebouw en het MAS, niet over. Je fietst ook langs verrassingen, zoals de Antwerpse 'Chinese muur' en opvallende restanten van drie wereldexpo's. Verder staan er veel bekende namen op het traject: van Belgische architecten als bOb Van Reeth tot internationale toppers als Le Corbusier.

  De brochure Architectuurroute kost 2 euro en is verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Antwerpen op de Grote Markt en in het Centraal Station. Bestellen kan via 03/240.63.73 of verzending@tpa.be. (Katrijn Serneels)

  Info:
  www.visitantwerp.be
   bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedumpte schildpadden bedreigen zwanen in Brugse Reien  Gedumpte schildpadden bedreigen zwanen in Brugse Reien
  Student dierkunde ontwerpt schildpaddenval als eindwerk

   

   

  Marijn Decraecker ontwierp samen met Jonas Masschelein een val voor schildpadden.
  © michel vanneuville

  BRUGGE - Tientallen gedumpte waterschildpadden maken tegenwoordig de Brugse Reien onveilig en bedreigen er zelfs de beroemde zwanen. Het stadsbestuur ziet heil in een val, ontworpen door twee studenten dierkunde.

  'Mensen die hun schildpadden beu zijn, vinden er meestal niets beter op dan die ergens in een of andere waterloop te gooien. Netjes opgelost, denken ze dan. Maar het probleem begint nu toch wat uit de hand te lopen.' Marijn Decraecker (21), laatstejaarsstudent aan het KATO in Roeselare, is gepassioneerd door reptielen en maakte samen met zijn vriend Jonas Masschelein een eindwerk over waterschildpadden.

  'Dat hield onder meer in dat we een val hebben ontworpen om schildpadden te vangen', legt Marijn uit. 'De dieren laten zich immers niet zo gemakkelijk vangen. We zijn onze uitvinding gaan uittesten op verschillende plaatsen, hoofdzakelijk in de Brugse Reien.'

  Het resultaat was ontluisterend. Op verschillende plaatsen in Brugge, zoals aan 't Stil Ende bij de Ezelsbrug - waar veel zwanen zich ophouden - maar ook in De Panne, slaagde Marijn erin om heel wat schildpadden te strikken. 'Ik denk niet dat er nog veel waterlopen zijn waar je geen schildpadden aantreft, maar hier in Brugge is het toch wel erg aan het worden', zegt Marijn. 'Het gaat vooral om moerasschildpadden, meer bepaald roodwangschildpadden. Die worden twintigcentimeter lang en vragen nogal wat verzorging. Als dat te lastig wordt, is het gemakkelijk om ze ergens ongemerkt te dumpen. Ze mogen trouwens om die reden niet meer verkocht worden. De handelaars schakelen over op de verkoop van kleinere soorten, maar daar hebben we er ook al van ontdekt in de Reien. De dieren die we vangen, zijn bovendien allemaal ziek. Deze soort eet alles wat het te pakken kan krijgen: amfibieën, vis, maar ze vallen ook kuikentjes van zwanen aan.'

  Dat er een probleem is, bevestigt ook Heidi Demeyer van de Brugse groendienst. 'Ik heb inderdaad al schildpadden zien zonnen op de loopplanken van de zwanen aan 't Sil Ende en niet zo'n kleine exemplaren ook. Onlangs ontdekte ik een dood kuikentje van een zwaan. We kunnen onze zwanen echter niet van het water afhouden. Het zijn watervogels, die anders problemen aan de poten krijgen of op hun kuikentjes gaan trappen. We zien dus zeker heil in een systeem om schildpadden te vangen, en liefst zoveel mogelijk. De schildpadden vormen trouwens niet het enige probleem waarmee we geconfronteerd worden. We ontdekten ook dat achtergelaten stierkikkers, dat is een grote Amerikaanse zwarte kikker die een loeiend geluid maakt, de inheemse soorten die aanwezig zijn in de Reien oppeuzelt', besluit Heidi Demeyer.
  Dany Van Loo      bron; nieuwsblad.be

  16-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robbenvangst in Canada drastisch geslonken


  Robbenvangst in Canada drastisch geslonken


  Archieffoto.

  Canada heeft in zijn jacht op zadelrobben dit jaar slechts een kwart van het toegelaten quotum benut. Een woordvoerster van het ministerie van Visserij in Ottawa gaf het aantal gedode dieren vandaag met 72.156 aan.

  Het ministerie had de jacht toegelaten op 280.000 zadelrobben. Gisteren verklaarden de provincies Newfoundland en Labrador als laatste van de aan de robbenvangst deelnemende Atlantische regio's het seizoen 2009 voor gesloten.

  Gedaalde prijs voor robbenvellen
  Als reden voor de drastische vermindering van de gedode dieren noemde het ministerie de sterk gedaalde prijs voor robbenvellen. Door de globale economische en financiële crisis is de vraag naar het "luxeproduct robbenpels" aanzienlijk gedaald, verklaarde de woordvoerster. De handelaars bepaalden de prijs voor een robbenpels op nog slechts 9 euro, de helft van het bedrag van vorig jaar. Dat deelde het International Fund for Animal Welfare (IFAW) vandaag mee.

  IJsomstandigheden
  Volgens het ministerie hebben ook de ijsomstandigheden langs de Atlantische kust tot de terugloop bijgedragen. De EU wil voortaan alle handel in robbenproducten verbieden. Dat geldt buiten de pelsen ook voor het vet van de dieren, waaruit onder andere vitaminepillen en kosmetische artikelen worden vervaardigd.

  Het Europees parlement stemde op 5 mei voor een dergelijk importverbod. Het laatste woord is aan de Europese ministerraad, wiens besluit op 25 juni wordt verwacht.
  (dpa/ka)
  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DIERENPARADIJS OOSTVAARDERSPLASSEN Mensen niet welkom...


  DIERENPARADIJS OOSTVAARDERSPLASSEN

  Mensen niet welkom...

  Op mijn wandelingen kriskras door Nederland word ik regelmatig door allerlei mensen bij de hand genomen. Ze leiden me door de fraaiste stukjes van ons land om me hun mooie streek of dorp te showen. Je krijgt soms de meest intieme verhalen te horen en af en toe heb je een ontmoeting die echt ontroert. Zo mocht ik kortgeleden aan de wandel met een vader en zijn autistische zoon. Het doet je weer eens beseffen wat een voorrecht het is om gezonde kinderen te mogen opvoeden…

   
  Foto: De Telegraaf


  Het ventje blijkt overigens een alleraardigst handenbindertje met een passie voor treinen en vrachtauto’s die geheel in zijn eigen wereldje leeft. Als we vertrekken vanaf het informatiecentrum van Staatsbosbeheer voor een prachtige wandeling langs de rand van de Oostvaardersplassen zoekt hij al na een paar honderd meter mijn hand om hem pas los te laten als we na zo’n vijftien kilometer weer terug zijn. Een afstand die het ventje, ondanks zijn ’weeffoutje’, makkelijk aankan.

  Dan zijn we langs een gebied getrokken dat op een unieke wijze laat zien hoe de natuur, in nota bene een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, haar gang gaat als ze de kans maar krijgt. Natuurlijk moest er door Staatsbosbeheer eerst wel het nodige voorbereidingswerk worden verricht. Om te voorkomen dat de open vlakte weer bos wordt, haalde men heckrunderen en konikpaarden om het gras kort te houden en werden edelherten overgebracht om de struiken te eten. Hierdoor kunnen natuurlijke processen hun gang gaan.

  Het gebied vormt inmiddels ook een steeds belangrijkere schakel in de trekroute van veel vogelsoorten en is een paradijs voor viseters als zilverreiger, aalscholver, lepelaar en talrijke roofvogels, waaronder kiekendief, zeearend en buizerd.

  Maar de natuur is hard, de afgelopen strenge winter moesten de beheerders soms zelfs ingrijpen en een aantal verzwakte dieren uit hun lijden verlossen. Om het natuurlijke proces niet te verstoren zijn de Oostvaardersplassen niet toegankelijk voor mensen. Zij mogen er alleen maar langslopen, maar ook dan is het meer dan de moeite waard.

  Als we oversteken naar de Reigersplas via een viaduct over de A6 leeft mijn wandelmaatje helemaal op. Hij kent alle vrachtautomerken en lepelt de namen in één lange woordenbrij moeiteloos op: Scania, Volvo, DAF…. De Reigersplas en de iets verder gelegen Ooievaarsplas zijn ontstaan door zandwinning voor de snelweg en zijn in beheer bij het Flevo-landschap die er een recreatieve, parkachtige bestemming aan heeft gegeven. Het is hier ’netjes’ en de mens is van harte welkom voor watersport- en fietsontspanning.

  Na een koffiebreak in wegrestaurant Hajé trekken we de polder in waar het vlak en leeg is, maar wel vol akkerbouw. Via de Lage Knarsluis steken we de Lage Vaart over. De keersluizen staan gewoon open, zodat het water kan doorstromen en de schepen kunnen doorvaren. Alleen bij een eventuele dijkdoorbraak wordt de sluis gesloten om een overstroming van de nog jonge polder te voorkomen. Aan de overkant duiken we de Hollandse Hout in waar we nog even langswippen bij de vindplaats van een vissersboot die hier in de negentiende eeuw verging in vliegende storm toen het land nog zee was. Het wrak ligt nu keurig geconserveerd in de grond van het bos waarvan het hout o.a. wordt gebruikt voor parket.

  Terug bij het informatiecentrum, dat afgelopen winter nog fungeerde als kleedruimte voor de schaatsers van het NK marathon op natuurijs, begint voor mijn wandelmaatje pas het echte genieten. Hij mag achter in de auto waarmee we de snelweg opgaan die vol is met vrachtauto’s. MAN, Iveco, Scania, DAF klinkt het spinnend vanaf de achterbank. Geluk zit ’m in de kleine dingen door Joop Duijs
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinezen doden 36.000 honden


  Chinezen doden 36.000 honden

  De Chinese stad Hanzhong heeft 36.000 zwerfhonden en honden die als huisdier werden gehouden, laten afmaken.

   

  De discussie over straathonden laait vaker op. Drie jaar geleden namen ambtenaren in de provincie Yunnan zelf de knuppel ter hand om straathonden af te maken.
  Foto: EPA

  Alleen al in de afgelopen maand zouden zesduizend mensen gebeten of gekrabd zijn door honden. In China woedt al langer een discussie over de behandeling van dieren. Een team van deskundigen werkt aan een wetsvoorstel om dieren te beschermen tegen mishandeling.

  Het houden van huisdieren is een relatief nieuw fenomeen in China, waar steeds meer mensen genoeg geld hebben voor deze hobby. Onder het communistische bewind van Mao Zedong werd dit nog gezien als een bezigheid van de verfoeide bourgeoisie en was een verbod van kracht. Een paar jaar geleden werd dit verbod opgeheven.
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit jaar geen plaag van eikenprocessierupsen  Dit jaar geen plaag van eikenprocessierupsen                                         © Dalfsen.nl  Tot een echte plaag van de eikenprocessierups zoals in 2007 lijkt het dit jaar niet te zullen komen. De provincies, die de (preventieve) bestrijding coördineren, hebben de situatie onder controle en door de ervaring van de voorbije jaren kunnen de gemeenten meer zelfstandig optreden als een haard gesignaleerd wordt.

  De eikenprocessierups bevindt zich momenteel in het laatste stadium voor de verpopping. Het is in deze fase dat de rupsen bij voorbijgangers met hun brandhaartjes huid- en oogirritaties alsook kleine brandwondjes kunnen veroorzaken. De rupsen komen enkel voor op eiken, waar ze zich in een soort spinnenweb nestelen op de boomstammen.

  Voor een preventieve behandeling is het nu te laat. Die gebeurt best tijdens het einde van het tweede en het vroege derde larvenstadium, meestal ligt dat in de maand mei. Daarvoor wordt het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari gebruikt.

  'Die preventieve bestrijding heeft geholpen. Na vorig jaar tekenen we opnieuw een verbetering van de situatie op', aldus Frank Smeets (CD&V), de Limburgse gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur. Als er al sprake kan zijn van haarden, dan situeren die zich vooral in de gemeentes Kinrooi, Maaseik en Bree. 'Het monitoren van de voorbije jaren heeft gewerkt: het optekenen en opvolgen van de haarden, om die dan preventief te bestrijden indien nodig.'

  Ook in Vlaams-Brabant is de situatie onder controle. 'Het is zeker niet vergelijkbaar met twee jaar geleden, toen de telefoon hier roodgloeiend stond en de gemeentes nog niet goed wisten wat te doen', zo herinnert zich Geert Saye van de Dienst Leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant. De provincie heeft enkel weet van verwijderde haarden in Ternat en Wezembeek-Oppem. 'Door de ervaring van de voorbije jaren, en aan de hand van onze 'modelreglementen', treden de gemeentes nu meer zelfstandig op.'

  Eens de rupsen uit het larvale stadium zijn, helpt preventieve bestrijding niet meer en moeten de haarden worden weggezogen of afgebrand. Vanaf eind juni, wanneer de rups zich verpopt, is het grootste gevaar geweken. Toch kunnen de brandhaartjes die in de nesten achterblijven nog tot augustus voor ongemak zorgen. bron; nieuwsblad.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warmste meimaand in 250 jaar in de Alpen


  Warmste meimaand in 250 jaar in de Alpen


  Belga


  In de Italiaanse Alpen is de afgelopen meimaand de warmste maand in meer dan 250 jaar geweest. Door de hoge temperaturen smelt het ijs van de gletsjers sneller weg dan ooit. Het landschap verandert zo erg dat zefs de oorspronkelijke grens tussen Italië en Zwitserland niet meer klopt met de realiteit.

  De stijgende temperaturen hebben ook een impact op het landschap. Rotsen brokkelen sneller af en er zijn meer aardverschuivingen. Het landschap is zo erg veranderd dat de oorspronkelijke grens tussen Italië en Zwitserland niet meer klopt met de realiteit. Een groep experten gaat een nieuwe landkaart tekenen met een aangepaste grenslijn.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puppy spuwt de ene golfbal na de andere uit


  Puppy spuwt de ene golfbal na de andere uit

  Een 8 maanden oude rottweiler is momenteel in Massachusetts (Verenigde Staten) aan het herstellen van een operatie na het eten van acht golfballen. Julianne Bonfilio en haar vriend reageerden afgelopen week onthutst toen hun hond drie balletjes uitspuwde. De hond werd in allerijl naar de dierenarts gebracht, waar nog vijf golfballen operatief werden verwijderd. De puppy stelt het naar behoren. (dea) 
  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poes overleeft vijftig kogels


  Poes overleeft vijftig kogels


   

  Vijftig kogels in je lijf en nog niet dood: het tweejarige katje Rosie uit het Britse Guisborough moet wel een heel speciale engelbewaarder hebben.

  De ellende begon toen enkele leeghoofden er niets beters op vonden dan het weerloze diertje te martelen met een luchtgeweer. "Zoiets heb ik nog nooit gezien", aldus baasje Tracey Homan. "Ze was helemaal onder het bloed en sleepte haar achterste pootjes over de vloer. Van de vijftig kogels wist de dierenarts er twintig uit haar lichaam te halen, de rest zit er nog altijd in. En dat voor de rest van haar leven. Ik ben zo kwaad, ik kan er gewoon niet bij dat iemand een dier zo wreed kan behandelen."

  Onderzoek gestart
  De politie is intussen een onderzoek gestart. "Als dit het werk was geweest van een kat of een hond had ik er nog mee kunnen leven. Maar dat een mens zoiets doet, en dan nog in deze buurt? Onvoorstelbaar", raast Tracey verder.

  De dierenarts in kwestie heeft er goede hoop op dat Rosie volledig zal herstellen. "Ik ben nog maar een jaar bezig, maar dit is de eerste keer dat ik met een neergeschoten kat te maken kreeg", aldus Clare Turner. "Vijftig schotwondes is een hele hoop, ze mag zich gelukkig prijzen dat ze er nog is." (svm)
  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwaze Deen kogelt koe neer


  Dwaze Deen kogelt koe neer

  (archieffoto)

  Een Deen van 69 is aangehouden. De man had een koe doodgeschoten en het beest aan stukken gezaagd met een motorzaag. De schutter bleek ook in het bezit te zijn van een groot wapenarsenaal.

  Wapenwet overtreden
  Het leek wel op een scène uit de Deense film 'Blinkende Lygter' waarin niemand minder dan Mads Mikkelsen - wereldberoemd door zijn vertolking van Le Chiffre in de Bondfilm Casino Royale- koeien neerschiet. De 69-jarige deed het gisteravond dunnetjes over in Jyderyp. "Een getuige belde ons", zegt agent Ulrik Lindén. "Hij zag een dode koe en het leek alsof het beest doodgeschoten was. Toen agenten gingen kijken, troffen ze een man aan die het beest in stukken aan het zagen was met een motorzaag. De agenten hadden al snel door dat de koe zijn eigendom niet was en hielden ook een huiszoeking. Ze troffen er een wapenarsenaal aan." De dader bleef zwijgzwaam. "Hij wilde niet vertellen waarom hij de koe doodgeschoten had. We vermoeden dat hij boos geworden was omdat de koe ontsnapt was en op zijn eigendom liep maar zeker weten we dat niet. We gaan hem later opnieuw ondervragen." De man werd aangehouden voor verboden wapenbezit en het overtreden van de wet op het dierenwelzijn, schrijft de Deense krant Ekstra Bladet. (vsv)   
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kustgebied van België meest vervuilde van EU


  Kustgebied van België meest vervuilde van EU

  kustgebied van belgie meest vervuilde van eu


  Nergens in West-Europa is de kust zo vervuild als in België. In de hele Europese Unie zijn enkel de zwemzones in Roemenië meer vervuild. Dat blijkt uit gegevens van het Europese Milieuagentschap voor het jaar 2008.

  Volgens de huidige milieunorm stelt het water aan de kust het goed, maar volgens de toekomstige en verstrengde Europese normen is het zeewater aan de Belgische kust enorm vervuild en is het ongezond om er in het zwemmen. Volgens deze standaard voldoen slechts zes van de 40 onderzochte badplaatsen aan de strengere hygiënenorm.

  Smalle kuststrook

  Die nieuwe norm zal vanaf 2015 gehanteerd worden door de EU. De overheid zal dus tegen dan een tandje moeten bijsteken om de badplaatsen properder te krijgen. De voornaamste reden waarom we het plots zoveel slechter dan volgens de nieuwe normen is voornamelijk te vinden in onze smalle kuststrook.

  "Op een lengte van 65 kilometer monden relatief veel vervuilde waterwegen in de zee uit", zegt Mie Van den Kerckhove, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in De Standaard.

  Weinig natuurgebieden

  Ook het feit dat er zich weinig natuurgebieden bevinden tussen de zee en het binnenland speelt in ons nadeel. Volgens Van den Kerckhove is er echter geen reden tot paniek. De minimumnormen voor de gezondheid van de bader halen we wel.

  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch beelden van geboorte Kai-Mook


  Toch beelden van geboorte Kai-Mook

  toch beelden van geboorte kai mook 2

   Er zijn dan toch beelden opgedoken van het moment waarop olifantje Kai-Mook het levenslicht zag in de Zoo van Antwerpen.

  De Zoo heeft de beelden op een exclusieve dvd gebrand, die voor 12,95 euro te koop is in de dierentuin. Volgens de Zoo gaat het niet om een marketingstunt, de directie zegt de beelden pas gekregen te hebben.

  Aandacht

  "We hebben de geboorte vanuit 9 hoeken gefilmd, maar kregen de eigenlijke geboorte niet in beeld zoals we gewild hadden", zei Zoo-directeur Rudy Van Eysendeyck tegen vtm.

  "Het was niet de bedoeling om geld te verdienen aan de dvd, maar Kai-Mook en de Zoo in de aandacht houden, is ook al mooi", aldus Van Eysendeyck.
   bron; gva.be


  15-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inktvissen en octopussen kunnen horen


  Inktvissen en octopussen kunnen horen

  inktvissen en octopussen kunnen horen


  Inktvissen en octopussen kunnen horen, zo blijkt uit een studie die een einde maakt aan eeuw van discussies hierover.

  Weekdieren zoals inktvissen, nautilussen, octopussen en zeekatten kunnen onder water geluiden horen. Een octopus kan geluiden tussen 400Hz en 1000Hz horen. Een inktvis heeft een breder bereik (400Hz tot 1500Hz). Het best horen beide diersoorten geluiden van 600Hz.

  Gebruik

  In vergelijking met vissen lijken ze over geen al te goed gehoor te beschikken. Maar het feit dát ze kunnen horen, zou kunnen betekenen dat deze slimme dieren geluid gebruiken om prooien te vangen, met elkaar te communiceren of waakzaam te zijn voor roofdieren. Dit zal verder bestudeerd worden. 
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bliksem doodt 16 koeien


  Bliksem doodt 16 koeien

  bliksem doodt 16 koeien


  De koeien van de Britse boer Jim McDougal zijn erg aangedaan nadat 16 dieren doodgebliksemd werden tijdens een hevig onweer.

  De koeien waren onder een boom aan het schuilen, toen ze plots geraakt werden door minstens één bliksemschicht. Een buurman verwittigde Alison, de dochter van de 60-jarige landbouwer. Vader en dochter troffen een schokkend tafereel aan.

  "Zoiets heb ik nog nooit gezien", vertelt Jim McDougal. "Er hing ook een verschrikkelijke geur in de lucht." Een dierenarts nam bloedmonsters en bevestigde de doodsoorzaak van de koeien.

  Beeld: BBC  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK Het bloemendorp


  FRANKRIJK
  Het bloemendorp


  Het schilderachtige stadje Gerberoy prijkt op de lijst van Les plus beaux villages de France. Met reden, want de mooie oude huizen en geplaveide straten worden in de lente en zomer opgefleurd met bloemen in zachte kleuren die perfect aansluiten bij het decor. Dat heeft het Picardische plaatsje te danken aan kunstschilder Henri Le Sidaner, die op aanraden van Auguste Rodin in 1901 naar Beauvais verhuisde. Toen ontdekte hij het karakteristieke maar vervallen stadje. Hij maakte er verschillende schilderijen van en stimuleerde de bewoners hun straten en huizen op te fleuren, net zoals Monet dat in Giverny had gedaaan. Zelf liet Le Sidaner in de schaduw van de kerk een prachtige tuin aanleggen. Bij het binnentreden ontdekt u achter de witte planten verschillende onafhankeljke tuinen die verbonden zijn met kronkelende steile paden tussen de bomen. Boven ligt de rozentuin aan de ruïnes van een oud kasteel. U vindt er nog steeds het zomer- atelier van de schilder en een prieeltje, vanwaar u een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap hebt.

  In navolging van Le Sidaner strijken in het dorp vanaf de eerste lentedagen talloze schilders neer. Op de derde zondag van juni wordt ook nog steeds het Rozenfeest georganiseerd, dat door Le Sidanar in het leven werd geroepen. En zijn kleinzoon onderhoudt met passie de impressionistische droom van zijn opa.

  Jardins Le Sidaner, Rue du Logis du Roy 18, Gerberoy. Bezoek na reservatie voor groepen vanaf 15 personen, van april tot november: di-zo: 9-17.30 uur. Toegang:€ 5 p.p. Info: tel. 0033 344 82 16 50, www.gerberoy.net en reservation@lesjardinshenrilesidaner.fr
  bron; plusmagazine.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame olifant vermoedelijk vergiftigd met dennenappels


  Zeldzame olifant vermoedelijk vergiftigd met dennenappels

  Een Sumatraanse olifant die vrijdag dood is aangetroffen is vermoedelijk door stropers met vergiftigde dennenappels om het leven gebracht. Dat hebben de Indonesische autoriteiten maandag gezegd. De slagtanden van de olifant waren verwijderd.

  Het is het negende exemplaar van de met uitsterving bedreigde diersoort die in de afgelopen drie maanden in de provincie Riau van Sumatra is gevonden, zei Syahimin, een natuurbeschermer in dienst van de overheid.

  De olifant werd gevonden op een plantage voor de productie van houtpap. In de omgeving lagen dennenappels, die voor onderzoek zijn opgestuurd naar een laboratorium. In zeven eerdere gevallen bleken olifanten met dennenappels te zijn vergiftigd. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

  Naar schatting drieduizend Sumatraanse olifanten leven nog in het wild. Doordat hun habitat door de aanleg van plantages steeds kleiner wordt, begeven zij zich sporadisch in bewoond gebied. Dorpelingen voelen zich bedreigd en nemen maatregelen zoals vergiftiging. Ook is het ivoor van de slagtanden op de internationale markt veel geld waard.

  bvb(belga) bron; nieuwsblad.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisgroene lentetuinen


  Frisgroene lentetuinen
   

  loseley 

  Mien Ruys was een internationaal gerenommeerde tuinarchitecte die zelfs in eigen land tenvolle werd geapprecieerd. Ook haar vader was overigens een bekend tuinier. Hij lanceerde bij onze noorderburen als eerste het concept van de borders. In 1973 schreef Mien Ruys een boek waarin niet zozeer de ordening van de planten in de tuinen de aandacht voor zich opeisten, maar wel de tuinplanten zelf. Het werd een gigantisch succes en Mien Ruys paste haar ideeën ook zelf toe in haar eigen tuin, waar ze in 1925 aan begon en die ze steeds verder uitbreidde. Verwacht u hier dus niet aan een strak geplande opbouw, wel aan een ongedwongen feest van kleuren en vormen. In feite is het een opeenvolging van 28 proeftuinen waarin Mien experimenteerde en alle combinaties en materialen uitprobeerde. Ze geven als het ware een chronologisch overzicht van de tuinarchitectuur van de 20ste eeuw, gecombineerd met de evolutie die Mien Ruys zelf onderging. De nieuwste tuinen worden nog voortdurend verder ontwikkeld, de oudere worden bewaard zoals vroeger. De verwilderingstuin is de oudste, maar ook de oude proeftuin met de grote border, de watertuin met stapelmuurtjes of de verdiepte tuin met spoorbielzen zijn interessante klassiekers.

  Tuinen Mien Ruys, op 30 km ten noordoosten van Zwolle met theehuis, plantenwinkel en tuingalerij, Moerheimstraat 84, Dedemsvaart. Te bezoeken van 1 april tot 31 oktober, di-za: 10-17 uur, zondag 12-17 uur. Toegang:€ 7,50. Info:tel. 00 31 523 61 47 74 en www.mienruys.nl 
  bron; plusmagazine.be


  14-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit gezien: één wit en één zwart tweelinglammetje


  Nooit gezien: één wit en één zwart tweelinglammetje

   

  Peper en Zout zijn een tweeling. Niets speciaals, ware het niet dat het om twee lammetjes gaat, waarvan er één wit is en het andere zwart. Mama schaap is wit, de papa ram is een sussex met zwarte kop, benen en onderkant. Straf, vindt ook eigenaar Jan Cowan, die nog maar net met een schapenboerderij was begonnen om kaas te maken.

  "De tweeling is onafscheidelijk", vertelt Cowan. "We zetten hen in een aparte kooi om hen te beschermen tegen vossen. Ze spelen samen en slapen samen, waarbij de ene zijn kopje legt tegen dat van de andere. Als de ene die kant uitgaat, de andere ook. En ze pakken elk een speen naast elkaar tijdens het eten." Hoe schoon op de wereld! (jv) 
  bron;hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China krijgt lange zonsverduistering te zien


  China krijgt lange zonsverduistering te zien

  Op 22 juli zal het in delen van China overdag even helemaal donker zijn. Volgens wetenschappers kunnen de Chinezen op die datum zes minuten genieten van een totale zonsverduistering, meldde staatspersbureau Xinhua zondag.

  Het is volgens de onderzoekers de langste zonsverduistering in vijfhonderd jaar tijd. ,,Tussen 1814 en 2309 komt dit maar één keer voor'', aldus wetenschapper Wang Sichao.

  Omdat China zo groot is, is de totale zonsverduistering niet overal in het land zichtbaar. Inwoners van het zuiden van het land hebben mazzel, terwijl in het noorden alleen een gedeeltelijke zonsverduistering kan worden gezien.

  Een zonsverduistering ontstaat doordat de maan tussen de zon en de aarde komt te staan. Het hele proces duurt ongeveer een half uur. Een totale zonsverduistering maar zelden voor.
  bron;trouw.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In onze tuin een badderende Vlaamse Gaai.


  In onze tuin hebben we een kleine waterloop
  ( niet diep ) aangelegd ,
  met het gevolg dat er veel vogels komen badderen
  en / of drinken. 

  De Vlaamse gaai is lawaaierig, onhandig en verrassend kleurrijk voor een kraai. Hij staat bekend als een dief van eieren en nestjongen van andere vogels. De gaai verspreidt de zaden van de eik, waardoor mede de enorme eikenbossen ontstonden die zich ooit over Europa uitstrekten. Nu zijn veel van deze bossen verdwenen, maar de gaai is nog steeds overal aanwezig waar eikenbossen zijn waarin hij kan leven

  Enkele foto's van een badderende Vlaamse Gaai.  Joke


  en nu drogen in de zon .


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onvergetelijk: Een walviscruise in Canada


  Onvergetelijk: Een walviscruise in Canada

  De beluga toont trots zijn staart, vlak voor hij duikt.
  Tadoussac, uitzicht op de Saint-Laurent.
  Tadoussac, uitzicht op de Saint-Laurent.
  De witte dolfijn is een zeer sociaal dier.
  De witte dolfijn is een zeer sociaal dier.
  De dwergvinvis leeft het liefst alleen.
  De dwergvinvis leeft het liefst alleen.
  De vinvis eet indrukwekkende hoeveelheden vis.
  De vinvis eet indrukwekkende hoeveelheden vis.
  De meest spectaculaire walvis is de bultrug, bekend om zijn sprongen.
  De meest spectaculaire walvis is de bultrug, bekend om zijn sprongen.
  Het grootste zoogdier ter wereld: de blauwe vinvis.
  Het grootste zoogdier ter wereld: de blauwe vinvis.
  De orca wordt maar zelden waargenomen op de Saint-Laurent.
  De orca wordt maar zelden waargenomen op de Saint-Laurent.
  De grijze zeehond is een graag geziene gast in Tadoussac.
  De grijze zeehond is een graag geziene gast in Tadoussac.
  De witsnuitdolfijn.
  De witsnuitdolfijn.

  Walvissen zijn niet alleen de grootste zeezoogdieren ter wereld, velen ervan zijn ook bedreigd. Een van de beste manieren om deze reusachtige dieren nog levend te zien is een walviscruise. Dit soort cruises worden op verschillende plekken in de wereld aangeboden, maar één van de beste plaatsen om ze te zien is de Fleuve Saint-Laurent in het oosten van Canada.

  Uitzonderlijk voedzaam
  De rivier is een uitzonderlijk voedzame plaats voor walvissen, mede dankzij de samenkomst van zoet en zout water. De Saint-Laurent is zowel lang (3260 kilometer) als breed (2 tot 100 kilometer) en diep genoeg zodat walvissen zich hier vrij kunnen bewegen.

  Langs de hele rivier zijn dorpjes van waaruit walviscruises vertrekken. De bekendste is Tadoussac, een klein dorpje in de provincie Québec dat leeft van het walvistoerisme.

  Het seizoen
  Het walvisseizoen loopt grosso modo van mei tot en met oktober, al is dat wel een beetje afhankelijk van het weer. De beste periode om walvissen te zien is juni, juli en augustus omdat dan veel van de walvissen toegekomen zijn in de Saint-Laurent.

  De koning van de Saint-Laurent: de beluga
  De eerste en meest gespotte walvis in Tadoussac is de Saint-Laurent beluga of witte dolfijn. Dit opvallende, witte dier is een niet-migrerende walvis en het beschouwt de Saint-Laurent als zijn thuis. In de winter, wanneer de rivier quasi volledig dichtvriest (november tot april), verhuizen de beluga's tot de plek waar zoet en zout water samenstromen of tot de monding van de Saint-Laurent. Eens ze terug gezien worden in Tadoussac, weten de bewoners dat het walvisseizoen weer is begonnen.

  De beluga wordt 4 tot 6 meter lang en weegt gemakkelijk een ton. Ze zijn het gemakkelijkst te herkennen aan hun opvallende witte kleur, al zijn de kleintjes wel eerder grijs. Een beluga krijgt eens per drie jaar een kalfje dat twee jaar gevoed wordt door de moeder. Ze worden als 'bijna bedreigd' beschouwd.

  De meest voorkomende: dwergvinvis
  Een tweede belangrijke walvis in de Saint-Laurent is de dwergvinvis. In tegenstelling tot de beluga, die in troepen zwemt, is dit een solitaire walvis. Hij kan 8 tot tien meter groot worden, en weegt 6 tot 8 ton. Ook zijn ademspuit is niet erg zichtbaar, maar eens dicht genoeg wel goed hoorbaar.

  De dwergvinvis krijgt elke twee á drie jaar een kalfje, dat 8 tot tien maand gezoogd wordt. Ze zijn het gemakkelijkst te herkennen aan hun hoekige rugvin. Deze soort is niet bedreigd.

  Vinvis

  Ook de vinvis, gemakkelijk dubbel zo groot als zijn dwergcollega, wordt gespot in de Saint-Laurent. Zijn gewicht is nog indrukwekkender: 50 tot 60 ton, of tot tien keer het gewicht van een volwassen olifant.

  Deze vinvis leeft alleen of in een kleine kudde, maar groepeert zich om te gaan jagen. Ook deze walvis krijgt elke twee á drie jaar een kleintje, dat tot 7 maand gevoed wordt. Elke walvis eet drie ton voedsel per dag, waaronder krill, plankton en kleine visjes.

  De spectaculairste: de bultrug
  Daarin verschilt de vinvis niet van de bultrug, hoewel dit dier toch een pak kleiner (tot 12 meter) en lichter (30 ton) is. Het is wellicht de meest indrukwekkende walvis, wegens zijn spectaculaire sprongen en de vinslagen op het water. Ook deze walvis leeft solitair en groepeert zich om te jagen. In de hele wereld zijn er nog zo'n 12.000, waarvan slechts enkele honderden in de Atlantische Oceaan. Elke twee jaar krijgt een wijfje een kalf, dat ze ongeveer 6 maand voedt.

  Zeldzame waarnemingen: de blauwe vinvis
  In de Saint-Laurent worden ook nog andere walvissen en dolfijnen gespot, zij het op minder regelmatige basis. Daaronder vallen onder meer de blauwe vinvis, het grootste zoogdier ter wereld en een zwaar bedreigde walvis. Over de hele wereld zijn er nog maar 5.000, hoewel hun populatie 200.000 dieren telde voor walvisjacht was toegestaan.

  Orka's
  Ook de bruinvis, potvis en heel zelden de orka, de narval, de noordkaper en de witsnuitdolfijn worden wel eens gezien, maar zeer zelden. Veel vaker worden grijze zeehonden, zadelrobben of gewone zeehonden gespot.

  Centrum
  Alle waarnemingen over walvissen worden gemeten en bijgehouden door het Centre d'Interprétation des mammifères marins (CIMM) in Tadoussac. Het museum is in de zomermaanden geopend voor het publiek, dat daar video's, walvismaquettes, een unieke verzameling skeletten kan bekijken. Het personeel is opgeleid om al uw vragen te beantwoorden. Alle aankopen in de souvenirshop komen ten goede aan de walvissen.

  Praktische informatie
  Vanuit Tadoussac bieden twee maatschappijen walviscruises aan.
  AML is de grootste en heeft de meeste variatie. De maatschappij biedt zo een cruise 'walvissen en fjord' (3h, 59 Canadese dollar) aan, walvissen en eilanden (3h30, 59 CAD), Zodiac Aventure (2h, 55 CAD) en Zodiac Expédition (3h, 65 CAD).

  Het bedrijf geeft een walvisgarantie: als er om een of andere reden op de cruise geen walvissen gezien worden, krijg je een gratis ticket voor een tweede cruise.

  Voor niet-walvisliefhebbers zijn er ook twee cruises in het fjord van Saguenay: Découverte du fjord (6h, 80 dollar) en L'anse-St-Jean (2h3, 38 CAD). Opgelet, alle prijzen zijn zonder taks. Voor jongeren, senioren en families zijn er voordeeltarieven. De maatschappij organiseert ook tours vanuit Québec of Montréal, voor wie niet zelf kan of wil rijden naar Tadoussac.

  De tweede maatschappij die walviscruises aanbiedt is
  Croisières 2001. Zij hebben als enige in de regio een katamaran ter beschikking. De prijzen zijn dezelfde als bij concurrent AML. Uniek hier is de combinatie katamaran & zodiac (109 CAD) of de fjordcruise vertrekkende van het onooglijke dorpje Sainte-Rose-du-nord (3h, 40 CAD). Van 1 juli tot Labour Day biedt het bedrijf ook een gratis shuttledienst aan.

  Wie goed rondkijkt op het internet, kan ook vaak zijn hotel in Tadoussac combineren met een walviscruise en/of berensafari. Deze pakketten komen meteen veel voordeliger uit. Ook bij deze prijzen is de taks of fooi niet inbegrepen. (hlnmontreal/edp)

  De bultrug.
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haan van zatte Fransman zet politiekantoor op stelten


  Haan van zatte Fransman zet politiekantoor op stelten

   

   

  Een ongewone gast veroorzaakte nogal wat herrie in het poltiekantoor van het Nieuw-Zeelandse Dunedin. De agenten werden namelijk aangevallen door een haan die ze in beslag genomen hadden van een zatte Franse supporter.

  Rugbysuppoter
  De man had gisteravond iets te uitbundig de overwinning van het Franse rugbyteam tegen de Nieuw-Zeelandse All Blacks gevierd. Omdat de Fransman alles behalve stevig op z'n benen stond, achtte de politie het raadzaam om diens haan - mascotte van de Fransen - in 'verzekerde bewaring' te nemen.

  Modelgevangene
  Aanvankelijk gedroeg de haan zich voorbeeldig in de politiepost. Hij was stil, de agenten moesten geen vingerafdrukken van de 'gevangene' nemen of hem fotograferen.

  Gewond
  Het gemoed van de haan sloeg echter om. Het dier ging twee flikken te lijf die hem probeerden eten en drinken te geven. De agenten werden gewond aan hun handen en armen.

  Kartonnen doos
  Besloten werd de agressieveling in een kartonnen doos te stoppen. Dat was dan weer niet naar de zin van een vrouwelijke agente. Zij vreesde dat het dier zou stikken en wilde de merkwaardige bajesklant overdragen aan de dierenbescherming.

  "Waar is mijn haan"?
  Dat bleek niet nodig toen in de loop van de voormiddag een man het politiebureau binnenstapte. "Ik kom mijn haan ophalen", sprak hij met een zwaar Frans accent. Zaak opgelost. (eb)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langharige kameel verrast verzorgers met bevalling


  Langharige kameel verrast verzorgers met bevalling

  langharige kameel verrast verzorgers met bevalling


  In Groot-Brittannië is een kameel onverwachts bevallen. De verzorgers van het safaripark hadden de zwangerschap bij het dier niet opgemerkt.

  De Bactrian Camel, ook wel gekend als de huiskameel, Wendy beviel zes weken geleden. Omdat het dier zo langharig is, hadden de verzorgers de zwangerschap nooit opgemerkt. Pas toen het beest haar haren verloor, begrepen de verzorgers dat er een kalfje (foto) op weg was.

  "Het was onverwachts, maar we zijn er heel blij mee. Omdat de kamelen zo harig zijn, viel de zwangerschap ons niet meteen op. Pas Wendy haar haren verloor, wisten we dat ze ging bevallen", bekende verzorgster Penny Boyd. De bevalling verliep vlekkeloos en het kalfje, dat nog geen naam heeft, zal binnenkort zijn opwachting maken bij de rest van de kamelen.

  De bevalling is niet alleen verrassing, maar betekent ook goed nieuws. De huiskameel is namelijk met uitsterven bedreigd.
  bron; gva;be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Potvissen hebben eigen 'babysitdienst'


  Potvissen hebben eigen 'babysitdienst'  Jonge moeders laten hun baby niet graag alleen, zelfs niet voor even, en zorgen dan ook voor oppas. Voor potvissen ligt dat moeilijker, want die duiken soms een uur lang op grote diepte om voedsel voor hun kleine te zoeken en moeten die dan wel alleen laten. Of toch niet, zo schrijft de Sunday Telegraph, want ze hebben een oplossing gevonden: een netwerk van 'babysitters'.

  Tot die ontdekking kwamen biologen van de Engelse St Andrews universiteit en de Dalhousie universiteit in het Canadese Nova Scotia, die in het noorden van de Atlantische Oceaan potvissen bestudeerden.

  Dat die vissen vaak tot 700 meter diepte moesten duiken op zoek naar voedsel was al bekend en is voor de volwassen vissen geen probleem, want zij hebben daarvoor de nodige eigenschappen ontwikkeld. Maar de jonge kalfjes zijn daar nog niet toe in staat. Dat betekent, aldus onderzoeker dr. Luke Rendell van de St. Andrews universiteit, 'dat de kalfjes, terwijl ze boven water op moeder wachten, heel kwetsbaar zijn voor aanvallen van andere vissen zoals haaien. En aangezien potvissen zich erg langzaam voortplanten - een kalfje om de vijf jaar is normaal - betekent dit dat elk jong een belangrijke investering is'. Zeker als je weet dat de moeder ook nog zo'n tien jaar voor haar jong zorgt.

  Geen wonder dat die 'investering' goed beschermd moet worden. En daartoe, zo blijkt, organiseren de moeders onderling een soort 'babysitdienst' waarbij andere potvismoeders op een kleine passen terwijl de moeder zich honderden meters diep in het water bevindt.
  bron;nieuwsblad.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienduizend dierenliefhebbers toosten op Kai-Mook  Tienduizend dierenliefhebbers toosten op Kai-Mook

   

  De babyborrel die de Zoo van Antwerpen vandaag georganiseerd heeft om de geboorte van baby-olifant Kai-Mook te vieren was een daverend succes. Volgens woordvoerster Ilse Segers genoten naar schatting tienduizend mensen er van een hapje en een drankje. Acht à negenduizend dierenliefhebbers brachten meteen ook een bezoekje aan de Zoo om de kleine ster in levende lijve te zien. Sinds haar geboorte op 17 mei lokte Kai-Mook al een kleine 200.000 mensen naar de Zoo.

  De weergoden waren de baby-olifant nog relatief goed gezind. Buiten af en toe wat gedruppel bleef het droog. Bezoekers konden aan de eet- en drankkraampjes Thais eten, frieten en pannenkoeken kopen. Tussen 17 en 18 uur tapte burgemeester Patrick Janssens pintjes uit twintig gratis vaten K-bier. De eerste party van Kai-Mook werd heel de middag opgeluisterd met kinderanimatie en allerlei optredens.

  Dierenliefhebbers konden hun goed hart laten zien door het K-groeiplan te steunen. Met deze actie wordt geld ingezameld voor het olifantenverblijf in Planckendael en voor een olifantenhulpproject in Azië. Er werden tal van gadgets verkocht ten voordele van het plan. (belga/jv) 
  bron; hln.be

  13-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw nationaal park in Canada zo groot als België


  Nieuw nationaal park in Canada zo groot als België

   

  Canada gaat een natuurpark in het noordwesten van het land zes keer zo groot maken. De oppervlakte van het park wordt daardoor 30.000 vierkante kilometer, en dat is quasi even groot als België.

  De overheid besloot dinsdag tot de uitbreiding van het Nahanni Nationaal Park. Door de honderden grizzlyberen en de kuddes kariboes (soort rendier) is het park een trekpleister voor natuurliefhebbers.

  Avonturiers zoeken het park op om te kunnen kanovaren op de wilde rivier die erdoorheen stroomt.
  Het park werd in 1972 opgericht om de South Nahanni rivier te beschermen tegen de bouw van een waterkrachtcentrale. Unesco heeft het natuurgebied op de werelderfgoedlijst gezet. (mvl)  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenpanda verkiest grote bossen met veel ondergroei


  Reuzenpanda verkiest grote bossen met veel ondergroei

   

  Reuzenpanda's wonen het liefst in grote, aaneengesloten bosgebieden met veel ondergroei van bamboe. In kleine bosgebieden met veel open plekken komen duidelijk minder panda's voor. Ook de zeldzame gouden rundergems verkiest dit soort bos. Bamboe is het hoofdvoedsel van de reuzenpanda.

  Moeilijk
  Dit werd vastgesteld door de geo-informaticus Tiejun Wang na analyse van satellietbeelden van de Chinese bossen met een nieuw model. Wang bepaalde waar bamboe het best groeit en dus waar panda's hun lievelingskostje het liefst gaan zoeken.

  Tot nu toe was dat moeilijk te bepalen. Nochtans is deze kennis noodzakelijk om de bedreigde reuzenpanda te kunnen beschermen, aldus het Wereld Natuur Fonds, dat het onderzoek van Tiejun Wang mede financierde.

  Hoofdvoedsel
  Omdat bamboe onder hoge, dichtbebladerde bomen groeit in veelal onbewoonde gebieden, was tot nu toe nauwelijks bekend waar en hoeveel bamboe er nu precies groeit omdat op satellietbeelden voornamelijk de kruinen van hoge bomen te zien waren.

  Verplaatsing
  Nu door het model van Tiejun Wang voorspelbaar is waar veel bamboe groeit, is het ook mogelijk vast te stellen waar de reuzenpanda eigenlijk precies voorkomt, waar hij naar voedsel zoekt en of hij zich verplaatst. Gebleken is al dat het dier afhankelijk van de temperatuur van hoge naar lage gebieden trekt, liefst in dichte bossen. (belga/edp) 
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien weetjes over haaien


  Tien weetjes over haaien

   

  Haaien leven onder water en zijn daardoor niet zo bekend als de dieren op het land. We zouden ook kunnen stellen dat haaien door films als 'Jaws' een imagoprobleem gekregen hebben. Daarom stellen we de haaien in tien vragen kort aan u voor.

  1. Hoeveel haaiensoorten bestaan er?
  Momenteel zijn ongeveer 400 verschillende soorten bekend. Er worden echter voortdurend nieuwe soorten ontdekt.

  2. Hoe lang leven er al haaien?
  Uit onderzoek van fossielen blijkt dat voorouders van de haaien al 400 miljoen jaar geleden in de oceanen zwommen. Daardoor zijn ze eigenlijk ouder dan dinosauriërs. Haaien zijn in de loop der tijd ook heel weinig veranderd.

  3. Hoe duurt een haaienleven?
  De leeftijd van haaien verschilt van soort tot soort. De donkere toonhaai leeft bijvoorbeeld amper zestien jaar, terwijl de haringhaai tot 46 jaar kan leven. Walvishaaien kunnen zelfs meer dan honderd jaar oud worden.

  4. Slapen haaien?
  Ooit werd gedacht dat haaien niet konden slapen, omdat ze voortdurend moeten zwemmen. Dankzij die beweging vloeit zuurstofrijk water langs hun kieuwen. Meer dan enkele minuten slaap zou er dus niet in zitten. Dat geldt echter niet voor alle soorten. Sommige haaiensoorten hebben speciale eigenschappen waardoor ze niet altijd hoeven te zwemmen. Toch slapen haaien niet zoals mensen. Ze wisselen actieve perioden af met perioden van rust.

  5. Kunnen haaien goed zien?
  De ogen van haaien lijken op die van mensen. In tegenstelling tot andere vissen kunnen haaien zich aanpassen aan verschillende lichtsituaties. Ze herkennen ook kleuren en details. Hoewel men ooit vermoedde dat haaien weinig zien, blijkt nu dat de dieren juist over een heel scherp zicht beschikken. De structuur van de ogen doet ook vermoeden dat haaien beter in de verte dan van dichtbij zien.

  6. Kunnen haaien horen?
  Haaien beschikken over een uitstekend gehoor. De oren zitten langs beide kanten in het hoofd, in tegenstelling tot externe oren bij de mens. Haaien zijn in staat om een prooi te horen zwemmen of spartelen.

  7. Hebben haaien veel tanden?
  Voor een haai zou een bezoek aan de tandarts een hele onderneming zijn. De dieren beschikken over heel veel tanden in meerdere rijen. Als sommige tanden zouden afbreken, staan er onmiddellijk nieuwe scherpe tanden klaar.

  8. Worden haaien door mensen opgegeten?
  Haaien worden in meerdere delen van de wereld gegeten, maar bevatten soms schadelijke stoffen. Vooral in China zijn de vinnen van haaien populair. Helaas worden de dieren massaal voor hun vinnen gevangen waarna ze weerloos in zee worden gesmeten.

  9 Welke haai is het snelst?
  De kortvinmakreelhaai is de snelste zwemmer in de haaienfamilie. Het dier kan snelheden tot 32km per uur halen en is daarmee in staat om op extreem snelle vissoorten zoals tonijn te jagen.

  10. Welke haai is het grootst?
  De walvishaai is de grootste vis in de oceaan. Het dier kan tot 20 meter lang worden. (gb)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.000 ganzen moeten dood na noodlanding New York


  2.000 ganzen moeten dood na noodlanding New York

   

  New York gaat in de omgeving van de vliegvelden in de Amerikaanse stad ongeveer tweeduizend ganzen vangen en doden. De trekvogels worden verantwoordelijk gehouden voor een noodlanding die een vliegtuig enkele maanden geleden moest maken in de rivier de Hudson in New York.

  Beide motoren van het toestel van US Airways waren uitgevallen, nadat het in een zwerm ganzen was terechtgekomen. In de afgelopen tien jaar zijn er volgens de Amerikaanse luchtvaartdienst 77 botsingen tussen vliegtuigen en ganzen geweest. (mvl)  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontsnapte gorilla zet dierentuin op stelten  Ontsnapte gorilla zet dierentuin op stelten

   

  Een gorilla die voor korte tijd wist te ontsnappen uit een dierentuin in de Amerikaanse staat South Carolina zit weer in zijn hok. Dat heeft de Riverbanks Zoo in Columbia gemeld.

  Mike
  Hoe de gorilla, die luistert naar de naam Mike, wist te ontsnappen was niet meteen duidelijk. De grote mensaap zou tijdens zijn korte periode van vrijheid een medewerker van de voederdienst hebben aangevallen, maar hoe ernstig de kwetsuren waren was ook onbekend.

  De ontsnapping vond vrijdagochtend plaats. Bezoekers van de dierentuin werd gevraagd voor drie kwartier hun toevlucht te zoeken in gesloten gebouwen of de dierentuin te verlaten. Tegen het middaguur was de rust in het park weergekeerd, aldus ooggetuigen. (anp/mvl) 
  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen zondag welkom op babyborrel Kai-Mook


  Iedereen zondag welkom op babyborrel Kai-Mook

  iedereen zondag welkom op babyborrel kai mook


  Al 165.000 dierenfans zijn op bezoek geweest bij Kai-Mook. Het olifantje werd geboren op 17 mei en dat wordt zondag gevierd met een groots volksfeest op het Astridplein.

  Naast het olifantenperk in de Antwerpse Zoo zijn de oohs en de aahs niet te tellen. Een superactieve Kai-Mook kan iedereen bekoren. Zo’n schattig knuffeltje dat precies tussen de poten en onder de buik van mama past, daar blijft schijnbaar niemand ongevoelig voor.

  Puber

  “Behalve grote zus May Tagu (4)”, lacht hoofdverzorger Bruno Melens. “Da’s echt een puberende zus die nu niets meer mag. Wat zij vroeger deed - aan de andere hun staart trekken, tussen hun poten kruipen of met hun oren spelen - dat doet de kleine Kai-Mook nu ook. Terwijl May Tagu voorheen als speelvogel in het middelpunt van de belangstelling stond, gaat nu alle aandacht naar Kai-Mook en dat is voor een jaloerse zus natuurlijk niet leuk.”

  Terwijl tante Yu Yu Yin en mama Khaing Phyo Phyo met grote zorg Kai-Mook mee op sleeptouw nemen, loopt May Tagu een beetje verloren en hangt ze het pestkopje uit. “Dan stapt ze bijvoorbeeld op Kai haar slurfje. En soms kun je ze zelfs geen ongelijk geven”, lacht Melens.

  “Als je ziet wat dat klein spook allemaal uitsteekt... Op de video’s van ’s nachts zien we bijvoorbeeld dat Kai-Mook over de andere durft kruipen net zolang tot die recht gaan staan.”

  Slurfje

  Intussen weegt het kleintje al meer dan honderd kilogram en zie je haar elke dag groeien. Vooral in omvang. “Heel mooi is dat ze nu volop leert met haar slurfje te werken”, heeft de verzorger al opgemerkt. “Als het haar lukt iets op te pakken, zie je haar verbaasd reageren. Zoiets van Kijk ik heb iets vast!.”

  Dutje

  Na enkele uren ravotten, is het steeds tijd voor een middagdutje. Een vermoeide Kai-Mook vlijt zich dan tussen de poten van mama of tante neer en slaapt in het buitenperk. Er blijft altijd een van de volwassenen bij haar. Drievierde van de tijd is het trouwens Yu Yu Yin die haar job als tante met verve vervuld.

  En matriarch Dumbo? Die laat dat kleine ding haar gang gaan. Tenminste, als ze niet te dicht in haar buurt komt. Als dat minislurfje vervelend doet, geeft ze haar een trap. Op kindermaat weliswaar, om haar duidelijk te maken dat ze maar beter terug naar haar moeder gaat. En dat gebeurt dan ook.

  Bieke LATHOUWERS
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kolibries


  Kolibries "zo snel als een straaljager"

  kolibries zo snel als een straaljager


  Mannelijke kolibries bereiken volgens een studie snelheden die - relatief gezien - boven die van een straaljager liggen wanneer ze wijfjes proberen te imponeren.

  Een Amerikaanse onderzoeker legde de duikvlucht van de kolibrie vast met supersnelle camera's (500 frames per seconde). Hij gebruikte namaakwijfjes om de mannetjes te lokken.

  De gevederde acrobaten bleken duizelingwekkende snelheden te bereiken; tot 400 keer hun lichaamslengte per seconde.

  Space shuttle

  Relatief gezien, dus rekening houdend met de lengte, is die snelheid te vergelijken met die van een straaljager, of de space shuttle wanneer die de dampkring binnendringt bij de terugkeer naar de aarde.

  Op pure snelheid is een straaljager natuurlijk sneller.
  bron; gva.be 


  12-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hermès kweekt zelf krokodillen
  Hermès kweekt zelf krokodillen 

  U wordt er misschien niet graag aan herinnerd, maar voor dat elegante tasje in 'croco' moeten wel degelijk krokodillen sneuvelen. En omdat die niet meer zo talrijk zijn, kweekt het Franse luxehuis Hermès de dieren nu zelf.

  "We moeten gemiddeld drieduizend croco-handtassen per jaar produceren. En voor één handtas zijn al vlug drie of vier krokodillen nodig. Klanten wachten nu soms meerdere jaren op hun bestelling. Daarom gaan we dus zelf krokodillen kweken, voornamelijk op onze boerderijen in Australië", zegt Hermès-ceo Patrick Thomas aan het Britse persagentschap Reuters.

  Krokodillen kweken is duur. De dieren moeten in aparte ruimten verblijven om hun huid te beschermen tegen beten. De prijs van een handtas in exotisch leder loopt dan ook al vlug op tot 35.000 euro of meer. Maar dat blijkt Hermès-klanten niet te deren. "We hebben eigenlijk meer vraag dan aanbod", aldus Thomas.

  Ondanks het feit dat Hermès ook actief is in schoonheidsproducten en textiel, blijven zijn lederwaren de meest succesvolle en sterkst groeiende poot. Ze maken zowat 40 procent van de verkoop uit en bleven ook het best overeind in de crisis.

  Ann Heylens.
  bron; knack.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale sledehondenwedstrijd Landgraaf


  Internationale sledehondenwedstrijd Landgraaf

  Op 20 juni aanstaande organiseert SnowWorld Landgraaf een sledehondenwedstrijd. 20 Teams uit diverse landen zullen deze dag strijden om de winst op een parcours van 500 meter. De wedstrijd zal niet alleen op de piste, maar ook in de open lucht plaatsvinden.

   
  Sledehond heeft er zin in...

  SnowWorld staat al jaren bekend als ’s werelds grootste indoor wintersportresort, met een totaal sneeuwoppervlak van 38.000 m2. Op 20 juni wordt aan dit reusachtige sneeuwoppervlak nog eens een parcours van circa 2.000 m2 toegevoegd. Het parcours zal deels over de officiële FIS Rennstrecke en deels over de parkeerplaats van SnowWorld Landgraaf lopen. Twintig teams uit diverse Europese landen zullen om de overwinnen strijden. De race wordt georganiseerd in samenwerking met Holmenkol en Lowland Pack.

  Het startschot voor de kwalificatie zal om 10.00 uur gegeven worden. Aansluitend vindt de grote finale plaats. De toegang voor toeschouwers is gratis. Naast de spectaculaire wedstrijd staat er de gehele dag entertainment voor kids klaar. Hoogtepunt voor toeschouwers is het maken van een ritje op een huskyslede, wat geheel kosteloos mogelijk is. 
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuurtoren Texel open voor publiek


  Vuurtoren Texel open voor publiek

  Vanaf 16 juni is de Texelse vuurtoren open voor publiek. Tegen betaling van € 3,- kunnen bezoekers dan dagelijks de zes verdiepingen tellende toren in het uiterste noorden van het eiland beklimmen.

   
  Foto: Dijkstra b.v.

  De rode vuurtoren, die in 1864 is gebouwd, is een markant element in het landschap. Staand op een duin van zo'n 20 meter hoog en zelf 35 meter lang, steekt hij overal boven uit. Op de toren, op ongeveer 45 meter boven zeeniveau, hebben bezoekers rondom een prachtig uitzicht over de Wadden- en Noordzee, Texel, Vlieland en bij helder weer zelfs Terschelling.

  Stichting Texels Museum heeft de exploitatie van de vuurtoren op zich genomen. Er is een aantal aanpassingen aan de toren en de omgeving verricht. Ook zijn er op verschillende verdiepingen kleine tentoonstellingen gemaakt. Zo krijgen de bezoekers informatie over de geschiedenis, kenmerken en functies van de toren en de rol die de vuurtoren heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog.

  Bezoekers kunnen via een betaalautomaat voor € 3,- een toegangskaartje kopen in de kiosk grenzend aan de parkeerplaats. De automaat werkt op alle soorten bankpassen en creditcards, contant betalen is niet mogelijk.

  De openingstijden van de vuurtoren wisselen per seizoen. In het hoogseizoen is de toren doordeweeks ook 's avonds geopend. Voor de exacte openingstijden zie www.vuurtorentexel.nl.
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wrede reclamestunt met vliegende big


  Wrede reclamestunt met vliegende big

  Het Australische radiostation Gold FM heeft de dierenrechtenactivisten tegen zich in het harnas gejaagd.
   
  afbeelding vergroten 
  ARCHIEFFOTO ANP

  Om een nieuw ochtendprogramma te promoten, liet het radiostation vanochtend een uur lang een big door de lucht vliegen met behulp van 200 heliumballonnen.

  ,,Wat bezielt de directie van Gold FM?", briest veearts Anne Chester van de Australische dierenbescherming.,,Het biggetje zat duidelijk onder de stress na de stunt. Zouden ze hetzelfde gedaan hebben met een pup of een katje? Ik denk het niet", vraagt de veearts zich af.

  Dierenrechtenactivisten eisen intussen dat Gold FM zijn excuses aanbiedt en het varkentje laat onderzoeken door een dierenarts. bron; ad.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond adopteert verlaten wolfje

  Hond adopteert verlaten wolfje

  Het welpje Beldaran werd in een natuurreservaat geboren. Maar haar ouders waren nog te jong en verstootten het diertje. Het leek alsof Beldaran het niet zou overleven, maar dankzij de rottweiler Ulrok is het beestje nu in prima conditie.

  "Ze doen alles samen: ze slapen samen, ze spelen samen in de zon en ze huilen zelfs in koor. Het is een echt liefdesverhaal. Iedereen die langskomt, vindt het fantastisch. Je wordt er gewoon vrolijk van", bekende Heather Grierson, de directeur van het reservaat.

  Band

  Ondanks hun mooie vriendschap worden de twee dieren binnenkort gescheiden. Eens Beldaran volwassenen is, wordt ze terug geïntroduceerd bij de andere wolven. "We moeten ervoor zorgen dat ze niet vervreemdt van haar eigen soort. Maar ik weet zeker dat haar speciale band met Ulrok altijd zal bestaan. Na al die tijd zullen ze elkaar niet vergeten", aldus Grierson.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluwe vos steelt tientallen schoenen in Duitsland


  Sluwe vos steelt tientallen schoenen in Duitsland

   

  In het Duitse plaatsje Föhren heeft een sluwe vos meer dan honderd schoenen buitgemaakt. Inwoners van het dorpje vroegen zich de laatste dagen af waar de schoenen gebleven waren tot een boswachter het mysterie ontrafelde. "De schoenen, van hoge naaldhakken tot slippers, lagen verspreid over het hol van de vos. Moeder Imelda verzamelde ze zodat haar kleintjes ermee konden spelen", laat een woordvoerder van de politie weten. De inwoners van Föhren kregen het advies hun schoeisel niet meer te laten rondslingeren. (dea)
  bron; hln.be

  11-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Big Jump' voor waterkwaliteit in Veerse Meer


  'Big Jump' voor waterkwaliteit in Veerse Meer

  De Big Jump wordt dit jaar ook in Zeeland gehouden.

  De Zeeuwse Milieufederatie heeft zich aangesloten bij de jaarlijkse internationale actie 'om iedereen te laten ervaren dat schoon water van levensbelang is'.

  De bedoeling is dat op 12 juli om klokslag drie uur overal in Europa mensen in het water springen. Met deze massale sprong wordt iedereen gevraagd een 'bijdrage te leveren de wateren weer schoon en natuurlijk te krijgen'. De Zeeuwse jump gebeurt vanaf de aanlegsteiger in het Veerse Meer bij Vrouwenpolder. Daarmee bejubelt de ZMF het succes van de zoutwater doorlaat in het Katseveer.

  bron; bndestem.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KAD moet Wijchense supermarktmuis beteugelen

  KAD moet Wijchense supermarktmuis beteugelen

   ANP Photo 
  ANP Photo


  Wijkcentrum 't Achterom in het Wijchense winkelcentrum Achterlo is vergeven van de muizen.

  Niet alleen supermarkt Theunissen in het wijkcentrum heeft er veel last van. Ook in het ontmoetingscentrum, de sporthal en bij de kinderopvang struikelen mensen bijna letterlijk over de kleine knagers. Inzet van de 'eigen' ongediertebestrijder Van Stippent heeft in Wijchen geen soelaas kunnen bieden. Daarom heeft wethouder Erick Loermans zwaarder geschut ingeschakeld. Het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) komt volgende week langs om een oplossing te bieden. Dat landelijke centrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming wordt ingeschakeld door overheden als er echt geen kruid gewassen lijkt tegen het ongedierte. De experts gaan maandag een kijkje nemen in Achterlo. Daarbij kijken ze niet alleen naar de plekken van overlast maar ook naar de omgeving. Zoals het oude winkelcentrum dat al twee jaar leegstaat. 
  bron; gelderlander.n

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beroemde rotsformatie voor Australische kust stort in


  Beroemde rotsformatie voor Australische kust stort in

   

  Een van de typische rotsformaties voor de kust van de Australische staat Victoria, de Island Archway, is van vorm veranderd doordat een deel ervan in zee is gestort. De Island Archway ligt vlakbij de Loch Ard Gorge, wat een van de belangrijkste toeristische attracties van de zogenaamde Shipwreck Coast is. Die ligt dan weer aan de beroemde Great Ocean Road. Langs de Shipwreck Coast zijn in de geschiedenis meer dan 80 schepen vergaan.

  De verbinding tussen de twee delen van de rotsformatie, die de vorm had van een brug, is ingestort. Wat overblijft zijn twee 25 meter hoge rotsen, die er nu uit zien als de rotsen die deel uitmaken van de bekende Twelve Apostles even verderop.

  De kalkrotsen voor de kust worden continu blootgesteld aan erosie door de zee. In 2005 nog stortte een van de Twelve Apostles in, waardoor er eigenlijk maar acht meer overblijven. (belga/bdr/sps) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw klank- en lichtspel op Brusselse Grote Markt


  Nieuw klank- en lichtspel op Brusselse Grote Markt


   

  De Grote Markt in Brussel krijgt een nieuw klank- en lichtspel dat telkens bij valavond zal plaatsvinden en vier tot vijf minuten zal duren. Het is van de hand van de Fransman Patrick Rimoux en wit voert de hoofdtoon, schrijft Le Soir vandaag. (belga/mvdb)  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland opent grootste zeehondencentrum Europa


  Duitsland opent grootste zeehondencentrum Europa

  Het grootste onderzoekscentrum voor zeehonden van Europa is donderdag officieel geopend. Dat meldden media in Duitsland donderdag.

  De bouw van het centrum in de plaats Warnemünde in het noordoosten van Duitsland heeft anderhalf jaar geduurd. Een team van twaalf wetenschappers gaat het gedrag van negen dieren onderzoeken op het omgebouwde cruiseschip in de jachthaven Hohe Düne.

  Bezoekers kunnen de activiteiten van de onderzoekers en hun negen studieobjecten bekijken vanaf het zonnedek van het vaartuig. bron; refdag.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifanten verhuizen in Malawi


  Olifanten verhuizen in Malawi

   

  Met een klap komt de zware olifant neer in het Afrikaanse stof. De verdovingspijl steekt nog uit haar huid. Dierenbeschermers schieten toe om de olifant te onderzoeken en klaar te maken voor verhuizing. Samen met bijna zestig andere olifanten krijgt dit zwaargewicht een ander thuis in Malawi.

  Dierenbeschermingsorganisatie IFAW is met tientallen vrijwilligers in de weer in het Phirilongwe gebied ten zuiden van Lake Malawi, waar steeds vaker conflicten zijn tussen mensen en olifanten. „Er is hier sprake van een schrijnende situatie. Het is zelfs zo erg dat een verhuizing noodzakelijk is”, aldus Christina Pretorius van het IFAW donderdag.

  De olifanten zijn in het nauw gekomen doordat kleine boeren steeds dichter in de buurt van hun leefgebied komen wonen. De dieren slopen akkers en vallen soms mensen aan. Daardoor zijn de afgelopen tijd zeker tien mensen om het leven gekomen.

  De boeren reageerden furieus. Ze zetten onder meer vallen om de olifanten te verminken. „Een van de vrouwtjes die we verplaatst hebben, mist het uiteinde van haar slurf. Vermoedelijk is ze in een valstrik terechtgekomen”, aldus Pretorius. Ook zijn olifanten gewond geraakt door pijlen, kogels, planken met spijkers en vergiftiging.

  De verhuisoperatie is uitzonderlijk. „Het is volgens ons voor het eerst dat zoveel dieren moeten verhuizen omdat er onvoldoende ruimte is voor mens en olifant”, licht Pretorius toe. „Eerder zijn wel olifanten verplaatst, maar dat was omdat er op de ene plek te veel en op de andere plek te weinig dieren waren”.

  De eerste negen olifanten zijn inmiddels overgebracht naar het Majeti wildpark, zes uur verderop. „De boeren stonden te juichen en te springen toen we de olifanten wegreden. Iedereen in de omgeving is alleen maar blij dat de problemen nu achter de rug zijn”.
  bron; refdag.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenden bekladden eigendom bewoners


  Eenden bekladden eigendom bewoners
  Uitwerpselenplaag teistert straten rond Heule-Park

  De mensen die rond het Heule-Park wonen, hebben te kampen met een ware eendenplaag. De dieren laten hun uitwerpselen achter in hun tuinen en op hun terrassen. Schepen Stefaan Bral erkent het probleem, maar wil nog even afwachten.

  Buurtbewoonster Nele Claus is het beu. 'Ik mag gerust zeggen dat we hier momenteel met een echte eendenplaag te maken hebben. De laatste jaren werd het steeds erger. Vorige zomer hebben we onze vijver volledig leeggemaakt en gekuist. Dit jaar zit er niets anders op dan dat opnieuw te doen. De eenden vliegen over mijn dak, recht het water in met een vijver vol uitwerpselen als gevolg. Al sinds februari, wanneer de paartijd van start gaat, is dit dagelijkse kost. Het zijn telkens koppeltjes die komen overgevlogen om te paren. We proberen ze weg te jagen, maar zelfs dat lukt niet. Ze hebben totaal geen schrik van mensen. Als we ze wegjagen, staan ze hier een uurtje later gewoon weer. Niets helpt. Momenteel hangt er een net boven onze vijver om te verhinderen dat er nog meer het water induiken.'

  Het probleem situeert zich vooral in de Goethalslaan, één van de straten rond Heule-park. 'Ik heb er enorm veel last van en ik woon dan nog aan de overkant van het park', zegt Claus. 'De eenden moeten de straat over of hun vleugels uitslaan om tot bij mij te komen. De mensen van wie hun tuin in het park eindigt, hebben ook heel wat klachten. Ook hun terrassen zijn volledig beklad met uitwerpselen. Bij sommigen hangen zelfs de muren vol vuiligheid. Omdat die mensen hun tuin grenst aan het park, is het voor de eenden ideaal om daar hun eieren achter te laten. Als er niets wordt aan gedaan, zal het volgend jaar nog erger zijn.'

  De bewoners willen dat er een voederverbod komt. 'De mensen komen hier de eendjes voederen, maar in principe mag dat niet. Wie eendjes eten geeft, weet dat ze in ieder geval terugkeren. Ik zou voorstellen dat hier een bord wordt geplaatst dat het voederen verbiedt.'

  Schepen voor Sport en Leefmilieu Stefaan Bral (CD&V) erkent het probleem, maar wacht liever nog even af. 'Volgens mij zijn er toch heel wat minder eenden in het park dan de afgelopen jaren. Toch blijkt er nog een probleem te zijn. Loopt het probleem werkelijk uit de hand, dan zullen wij maatregelen nemen. We kunnen eieren wegnemen of de eenden op een diervriendelijke manier proberen te vangen. Momenteel is het daar te vroeg voor. We hebben te weinig weet van klachten om de grote middelen in te zetten.' 
  bron;nieuwsblad.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scholeksterdrieling K3 blijft op dak GvA


  Scholeksterdrieling K3 blijft op dak GvA

  scholeksterdrieling k3 blijft op dak gva


  Hoewel Vogelbescherming Vlaanderen gisteren klaar stond, gaan we onze GvA-scholeksterkuikens niet van het dak laten evacueren.

  Aan de hand van de foto’s die woensdag in onze krant verschenen van de drie scholeksterkuikens die uitgebroed werden op het dak van Gazet van Antwerpen, leek het Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen toch aangewezen om de diertjes naar de grond te evacueren, waar ze normaal probleemloos verder gevoederd worden door hun ouders.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams zwemwater bij het beste van Europa

  Vlaams zwemwater bij het beste van Europa  Het zwemwater in Vlaanderen strookt met de Europese hygiënenormen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de kwaliteit van het zwemwater dat de Europese Commissie vandaag heeft verspreid. In Wallonië voldoen twaalf plaatsen niet aan de Europese normen.

  Het onderzoek van de Commissie en het Europees Milieuagentschap wijst uit dat het steeds beter gaat met de kwaliteit van het zwemwater in Europa. Vorige zomer strookte 96 procent van het zwemwater aan de kust en 92 procent van het zwemwater in de rivieren en meren met de Europese minimumnormen.

  Ook Vlaanderen presenteerde goede cijfers. Alle tachtig onderzochte badplaatsen aan de kust en in het binnenland respecteren de minimale normen. Achtentwintig plaatsen halen zelfs strengere normen. In Wallonië, daarentegen, haalden twaalf van de zesendertig badplaatsen de minimumnormen niet. (belga/sps) bron; hln.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressieve merel valt voorbijgangers aan in San Francisco


  Agressieve merel valt voorbijgangers aan in San Francisco

  agressieve merel valt voorbijgangers aan in san francisco


  Wie de film 'The Birds' van Alfred Hitchcock maar ongeloofwaardige fictie vindt, moet zich maar eens even op straat begeven in het financiële district van San Francisco.

  Daar terroriseert een merel al enkele dagen lang nietsvermoedende voorbijgangers. Er wordt vermoed dat de bewuste vogel zijn nest wil verdedigen dat zich in de buurt bevindt.

  Tot nu toe raakte niemand ernstig gewond door de aanvallen van de vogels. In plaats dat de vogel mensen wegjaagt met haar aanvallen lokt ze net massa's nieuwsgierigen die lol scheppen in het schouwspel. bron; gva.be


  10-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het andere Frankrijk


  Het andere Frankrijk

  In Blesle in de Haute-Loire is de tijd écht nog blijven stilstaan.
  De Auvergne is trots op zijn vijf appellaties kazen.
  De Auvergne is trots op zijn vijf appellaties kazen.
  Puy de Dôme is de bekendste uitgedoofde vulkaan.
  Puy de Dôme is de bekendste uitgedoofde vulkaan.
  De Ferme de Vazerat ligt aan de rand van het natuurpark van de vulkanen.
  De Ferme de Vazerat ligt aan de rand van het natuurpark van de vulkanen.
  Les Gorges d'Allier is een vallei met natuurschoon.
  Les Gorges d'Allier is een vallei met natuurschoon.
  Voor de Belg blijft Frankrijk nog altijd het populairste vakantieland. En terwijl we vroeger massaal naar het Zuiden trokken, komen nu ook andere regio's steeds meer in trek. Poitou-Charentes, de Limousin en de Auvergne bijvoorbeeld, waar je nog veel rust, ruimte en groen vindt. Enkele Vlamingen trokken ernaartoe om er een gastenverblijf uit te baten. Zij gidsen ons door hun streek.

  Kurt en Els Victoor-Rummens in de Auvergne
  Productontwikkelaar Kurt en architecte Els droomden ervan een bureau op te richten dat de renovatie van vakantiewoningen coördineert. Ze zochten een betaalbare locatie en kwamen zo uit in de Auvergne, waar ze sinds 2007 de Ferme de Vazerat uitbaten. Zij gidsen ons door hun streek. Hun gouden tip? «Klim eens op een vulkaan en geniet van de adembenemende vergezichten.»

  Onze streek
  Kurt en Els: «Een natuurparadijs, dat is de Auvergne. Typisch voor de streek zijn de 'puys' of vulkaankegels. De bekendste is de Puy de Dôme. Tienduizenden jaren geleden vonden hier verschillende uitbarstingen plaats en dat is nog altijd in het landschap te zien. Het natuurgeweld liet een woest en ruig landschap achter van vulkaantoppen, kratermeren en groen, heel veel groen. De dunbevolkte Auvergne bestaat uit vier departementen: Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy de Dôme.»

  Mooiste dorp: Blesle
  «Blesle in de Haute-Loire is een van les plus beaux villages de France. Hier is de tijd écht nog blijven stilstaan. In tegenstelling tot Salers is hier bijna geen toerisme, in de zomer zijn er af en toe antiekmarkten en is er het festivalletje des Aperos, waarbij er in de straten van het dorp drie dagen muziek wordt gemaakt, maar daar blijft het ook bij. Voor de rest: pure schoonheid.»
  Meer info:
  http://www.blesle.com

  Eten en drinken
  «De Auvergne heeft een traditionele keuken. Er worden nauwelijks wijnen gemaakt, maar de streek is wel trots op zijn vijf appellaties kazen. Overal vind je wel een specialiteit, zoals een 'tarte de Cantal', een quiche met streekgroenten.»

  * Auberge de Chalet
  «In Massiac, waar je in gewelfde eetzaal terecht kan voor typische Franse keuken met escargots en foie gras. Menu vanaf 27 euro.» Tel. 0033/4 1 23 00 67

  * Le Vieil Auzon
  «In Auzon wordt gerund door Nederlanders die hier al 12 jaar wonen. Midden in het historische centrum van een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Een rustiek kader voor specialiteiten van de streek. En betaalbaar (13,5 euro voor een menu).» Tel. 0033/471 76 17 79

  * Hotel de Poste Brioude
  «In Brioude is een speciaal adresje. De baas en zijn dochter laten je niet gaan vooraleer je je echt rond hebt gegeten. Hartelijk onthaal en lokale kost. Je kan er ook voor een habbekrats logeren in een van de elf kamers van het gelijknamige tweesterrenhotelletje.» Tel. 0033/471 50 14 62

  Niet te missen
  Le Puy en Velay
  «De Auvergne heeft ook een zeer katholieke achtergrond. Een van de mooiste voorbeeldsteden is Le Puy en Velay, voor Frankrijk het vertrekpunt van de route naar Compostela. Je vindt er veel religieuze monumenten, zoals de 5de eeuwse kathedraal, maar ook een heel spectaculaire rots met een kapel op de top. Op een andere rots staat een 16 meter hoog beeld van Notre Dame de France.»
  Meer info:
  http://www.ot-lepuyenvelay.fr

  Vulcania
  «Als je alles wil weten over de oorsprong van de Auvergne, mag je themapark Vulcania niet missen. Onderga hier een film met 4D-effecten. De erupties, gloedwolken en lavastromen lijken echt op je af te komen. Of daal af in de bulderende krater. Een alternatief is de Volcan de Lemptegy, waar je in de steengroeve, een oude vulkaan, de geschiedenis van de vulkaan kan zien.»
  Meer info:
  http://www.vulcania.com

  Vulkaanwandelen
  «In de Auvergne kan je fantastisch wandelen over uitgedoofde vulkanen. In tegenstelling tot het hooggebergte ben je in een paar uur boven en geniet je overal van fantastische uitzichten. La Chaîne des Puys is een 40 km lange keten met 80 vulkaankegels en de Puy de Dôme als bekendste. De Monts du Cantal is de grootste uitgedoofde vulkaan van Europa met een diameter van 70 km. Het Massif du Sancy heeft de hoogste top van het Massif Central: de Puy de Sancy.»

  Logeren bij onze gidsen?
  De Ferme de Vazerat is een gerestaureerde versterkte hoeve met een uitkijktoren uit de 16de eeuw, met vijf kamers en twee appartementen. Het middeleeuwse Massiac ligt aan de rand van het natuurpark van de vulkanen. Leuk voor kinderen is de grote tuin met zwembad, petanquebaan en een speeltuin. Richtprijs 60 euro per kamer per nacht met ontbijt. Diner 25 euro per persoon.
  Meer info: tel. 0033/471 23 03 05,
  http://www.ferme-de-vazerat.com

  Met kinderen: Les Gorges d'Allier
  «Les Gorges d'Allier is een vallei met natuurschoon. Alles lijkt hier in evenwicht te zijn. Langs het water zijn er prachtige picknickplekken. Her en der staan er op de flanken oude middeleeuwse dorpjes, kerken en kloosters. De vergelijking met Toscane is hier al meermaals gemaakt. Voor liefhebbers van kano en kajak is dit het einde. In de zomer kan je ook naar Lavoute-Chillac, een doolhof in een maïsveld waarin schattenzoektochten worden georganiseerd. Gegarandeerd plezier voor groot en klein. In wintersportplaats Le Lioran kan je negen meter hoog logeren in een boomhut met kinderen vanaf 14 jaar.»

  Logeren
  Aux Jardins des Thévenets in Espinasse-Vozelle

  «Een prachtige boerderij die door het Frans-Zuid-Afrikaanse koppel Lynn en Olivier Charlieu werd omgetoverd tot een juweeltje van. De vijf kamers zijn allemaal verschillend ingericht. In de Afrikaanse kamer reis je terug naar de tijd van ontdekkingsreiziger Livingstone. Overdekt zwembad. Per kamer per nacht 80 euro met ontbijt. Diner 30 euro per persoon.»
  Meer info: tel. 0033/470 56 57 04,
  http://www.jardins-des-thevenets.com

  Les Chez in Murat
  «Geert De Laet en Rudy Van Wijnendaele runnen een chambre d'hôte in een dorpje van het departement de Allier. Je kunt er wandelen en fietsen in een glooiend landschap dat gekenmerkt wordt door wallen en heggen. Het woud van Tronçais, met zijn meer dan 10.500 hectare en eeuwenoude eiken, is het grootste van Europa. Er zijn vier mooie kamers in dit petit château. Per kamer per nacht 55 euro met ontbijt. Diner 20 euro per persoon.»
  Meer info: tel. 0033/470 07 46 16,
  http://www.leschez.com

  Alta Terra in Le Pradel
  «In het hartje van de Monts de Cantal vind je Alta Terra, een prachtig gelegen chambres d'hôte aan de voet van de Puy Mary. In de jaren '20 was dit al een hotel, nu zijn er twee kamers voor twee personen en twee voor vier. Zeer ruim en met veel hout. In le Café Gourmand kan je snacks en drankjes krijgen met uitzicht op het gebergte. Richtprijs 60 euro per kamer per nacht met ontbijt.»
  Meer info: tel. 0033/471 20 83 03,
  http://www.altaterra-cantal.com

  Praktisch
  Erheen:
  Brussel-Clermont-Ferrand 730 km.
  Beste periode: mei tot september, geen grote hitte.
  Info:
  http://www.auberge-tourisme.info en http://www.parc-volcans-auvergne.com 
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomertortel


  Zomertortel

  Zomertortel illustratie Willem Kolvoort

  Zomertortel illustratie Willem Kolvoort

  Twee meldingen van de zomertortel: Gerrit Wevers zag de langeafstandstrekker – de duiven overwinteren in West-Afrika, ten zuiden van de Sahara – op 19 april in het Aaltense Goor en Renée Frieling hoorde het onmiskenbare diepe turrr?turrrr dat eindeloos herhaald wordt, op 24 april in een meidoornbosschage bij de Blauwe Kamer onder Wageningen.


  Goed nieuws, want het gaat bijzonder slecht met deze Rode Lijst soort. Oorzaken zijn het verdwijnen van kruidenrijke vegetaties, droogte in de Sahel en de jacht. Veel Europese zomertortels komen over de Maltezer eilandengroep. Malta is sinds 2004 lid van de EU, maar lapt de Europese Vogelrichtlijn aan zijn laars. Gelukkig heeft de premier van Malta, onder druk van het Europese Hof verklaard, dat er dit jaar geen voorjaarsjacht wordt toegestaan.

  Grootte: 26-28 cm; gewicht: 150 gram.

  Kleur: zie illustratie. Jonge vogels: geen halsvlek en minder zwart op de veercentra.

  Voedsel: onkruidzaden en granen.

  Voorkomen: Aankomst vanaf half april; vertrekt in september. Broedt in bosjes en struwelen; niet in aaneengesloten bosgebieden. Huidige broedpopulatie rond de 10.000 paren; beginjaren tachtig nog 50.000 paren. Door gebrek aan onkruidzaden tegenwoordig meestal nog maar één, in plaats van twee, legsel per seizoen. 
  bron; gelderlander.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerrit Jansen: De architectuur van een lisbloem
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  Gerrit Jansen: De architectuur van een lisbloem

  Bloembezoek ;Boven het honingmerk staat de meeldraad. De helmknop is het meeste stuifmeel al kwijt. De bloem rechts is volkomen uitgebloeid; de groene vruchten kunnen gaan rijpen. foto's Gerrit Jansen
   foto Gerrit Jansen

  Bloembezoek ;Boven het honingmerk staat de meeldraad. De helmknop is het meeste stuifmeel al kwijt. De bloem rechts is volkomen uitgebloeid; de groene vruchten kunnen gaan rijpen.

  De lissenfamilie omvat wel tweeduizend soorten. De architectuur van de bloem is uiterst geraffineerd. Lisbloemen worden bestoven door hommels met een lange tong waarbij zelfbestuiving vermeden moet worden.

  Het heeft even geduurd voordat we thuis goed in de gele lissen zaten. Bij de aanleg van de eerste vijver, vijftien jaar geleden, heb ik twee pollen in de oever geplant. Die bloeiden elk jaar met mondjesmaat. Een paar jaar geleden heb ik een aantal rijpe vruchten, die wat vorm betreft veel van een augurk weg hebben, laten drogen. Als de vruchten aan de toppen open scheuren, komen met rissen tegelijk tientallen kastanjebruine zaden tevoorschijn. Ik heb de platte zaden in onze vijvers gegooid. Het duurt lang voordat ze zinken, want ze dragen allemaal een zwemvest van kurk en ze bevatten luchtholten waardoor ze lang blijven drijven.

  Pas als het kurklaagje verrot is, zakt het zaad naar de bodem, waarna het kan kiemen. En dat lukt bij ons de laatste jaren wonderwel. Elk jaar verschijnen er meer gele lissen aan de oevers van onze vijvers. In deze maand bloeit de 'fleur de lys' optimaal. Iedereen kent de gestileerde lisbloem wel als de Franse lelie, maar van verwantschap met de lelie is geen sprake. Ik heb vorige week een tak van de lis op de vaas gezet, omdat ik de bloembouw en de ontwikkeling van een bloeistengel eens nauwkeurig wilde bekijken.

  De zwavelgele bloemen zijn drietallig vergroeid. De zes bloembladen vormen het bloemdek. Net zoals bij de tulp en de meeste narcissen is zo'n bloemdek eenkleurig. Er zijn drie buitenste en drie binnenste bloemdekbladen. De drie buitenste zijn groot en rond met een smalle voet en de drie binnenste klein en lepelvormig. De drie buitenste buigen zich naar beneden, de binnenste blijven rechtop staan. Ook zijn er nog drie stijlen die op bloemdekbladen lijken. Deze stijlen staan op het onderstandige vruchtbeginsel dat na bestuiving en bevruchting uitgroeit tot de augurkvormige doosvrucht waar we het net over hadden. De drie meeldraden zijn op de voet van de drie buitenste grote bloembladen ingeplant, maar staan verscholen onder de binnenste bloemdekslippen. Daardoor zijn ze beschut tegen regen en dauw en dat is gunstig voor de bestuiving.

  Ik ben niet de enige die interesse toont voor de fraaie lisbloemen op de vaas onder onze veranda. Regelmatig landt er een tuinhommel op een van de buitenste bloemdekbladen. Zo'n blad is gemarkeerd met fijne donkerbruine lijntjes en wordt honingmerk genoemd. Deze aanduiding wijst bepaalde insecten de weg naar de nectar. Buiten bij een grote pol met bloeiende lissen is goed te zien dat de hommels de honingmerken direct herkennen. Als de harige insecten van bloem naar bloem vliegen, landen ze steeds weer precies op de markering van de landingsbaan. Alleen bloembezoekers met een lange tong kunnen bij de diep liggende nectar komen. Bepaalde hommelsoorten hebben dat en zij zijn de aangewezen bestuivers. Eigenlijk zijn de meeldraden en de bloemdekbladen zo met elkaar vergroeid, dat we met drie lange buizen te maken hebben. Onderin zo'n buis bevindt zich het bakje met zoetigheid. Trek zo'n bloem open en steek de tong erin: puur suikerwater.

  Als we een bloeistengel van de lis goed bekijken, zien we dat de toegangsweg tot de nectar niet bij elke bloem even breed is. De eerste dag van de bloei vormt de mannelijke fase; de toegang is dan nog breed en de hommels raken op weg naar de nectar op de rug bepoederd met stuifmeel. De top van de stijltakken is nog omhoog gericht, zodat de stempel niet aangeraakt wordt en bestuiving nog onmogelijk is. Een tweededagbloem heeft veel nauwere openingen.

  De helmknop heeft geen stuifmeel meer; de stijltakken zijn slap waardoor de stempel toegankelijk wordt. Hommels die van een eerstendagbloem komen, strijken het stuifmeel af op een tweededagbloem. De kans op kruisbestuiving is daardoor aanmerkelijk groter. De Latijnse naam Iris is bij niet plantenkenners waarschijnlijk bekender dan de Nederlandse naam lis. Dat komt, omdat er veel irissoorten in cultuur zijn. Iris betekent regenboog.

  De naam is waarschijnlijk te danken aan de vele kleuren die sommige soorten hebben en aan de gebogen vorm van de bloembladen. In de Griekse oudheid was Iris de boodschapster van de goden. Zij onderhield via de regenboog het contact tussen hemel en aarde en vervoerde er de zielen van de overledenen op. Daarom plantten de oude Grieken lissen op de graven, een gebruik dat ook bij ons lang opgang heeft gemaakt. De gele lis voelt zich het beste thuis op de grens van land en water.

  Ook broekbossen die regelmatig blank staan, kunnen in deze tijd geel van de lissen zien. In de uiterwaarden zien we de plant ook wel op het droge. Vaak betreft dat dan toch lage gebieden, die als de rivier buiten haar oevers treedt, lang blank staan. Zo'n 'droge' lis is en blijft vanwege haar schoonheid voor mij toch een koninklijke oeverplant.  door Gerrit Jansen.

  bovenste foto Joke
  bron; gelderlander.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agent knalt Chihuahua die hem beet met drie kogels neer


  Agent knalt Chihuahua die hem beet met drie kogels neer

   

  Een soortgelijk hondje werd koudweg doodgeschoten door de politie.
  Jack, een kleine Chihuahua uit Cincinnati, beet herhaaldelijk een politieman in de handen en moest dat met zijn leven bekopen. De agent vuurde liefst drie kogels af om het beest ijskoud af te maken. Eerst had hij zijn Taser gebruikt om de viervoeter een elektrische schok toe te dienen, maar dat bracht het dier niet tot bedaren.

  Verjaardagscadeau
  Toen Scott en Sharon Bullock terugkwamen van een begrafenis, ontdekten ze vorige vrijdag bloed en drie kogels in hun veranda. Ze belden onmiddellijk de plaatselijke politie en vernamen zo wat er gebeurd was met Jack, een verjaardagscadeau voor hun 12-jarige zoon.

  26 beten

  Jack had een agent zeventien keer in de ene hand en negen keer in de andere gebeten. De politie zag uiteindelijk - na gebruik van de Taser en van fysiek geweld - "geen andere optie" dan het dier dood te schieten.

  Het andere zoontje van de Bullocks - vijf jaar oud - is zo van slag dat hij "blaft" om het hondje terug te roepen. Hij weent zichzelf in slaap 's avonds. "Hartverscheurend", zeggen de ouders. (jv)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Safari's voor dummies


  Safari's voor dummies

  Het Krugerpark in Zuid-Afrika is een goede bestemming voor een eerste safari.
  Het Krugerpark in Zuid-Afrika is een goede bestemming voor een eerste safari.
  De zwarte neushoorn op de Sweetwaters Game Reserve in Kenia.
  De zwarte neushoorn op de Sweetwaters Game Reserve in Kenia.
  Een olifant als tegenligger: een onvergetelijke ervaring.
  Een olifant als tegenligger: een onvergetelijke ervaring.
  Logeren in een exclusieve lodge kan de safariprijs opdrijven tot 6.000 euro.
  Logeren in een exclusieve lodge kan de safariprijs opdrijven tot 6.000 euro.
  Gek van dieren? Dan moet je zeker eens op safari gaan. De sterke euro heeft de meeste Afrikaanse bestemmingen in prijs doen dalen. Het is dus nu of nooit. Maar hoe pak je het aan en waar moet je op letten? Wij vroegen het aan Guy Dallem, safarispecialist van touroperator Terre d'Afrique.

  Wat is het beste seizoen om op safari te gaan?
  «Van juli tot oktober kan je terecht in heel Oostelijk Afrika (Kenia, Tanzania, Botswana) en Zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique). Dit is het droge seizoen in de safarilanden. Er is dan minder begroeiing, dus laten de dieren zich meer zien.»

  Hoe kies je je bestemming?
  «Het Krugerpark in Zuid-Afrika is een goede bestemming voor een eerste safari: de infrastructuur is er goed, er zijn veel logeermogelijkheden en je ziet er heel veel dieren. Je kan ook kiezen voor een bestemming in functie van een attractie, zoals de trek van de gnoes in Kenia en Tanzania.»

  Wat is het verschil tussen Oostelijk Afrika en Zuidelijk Afrika?
  «Een safari in Zuid-Afrika laat zich gemakkelijk combineren met een cultuurreis, terwijl je Oost-Afrika vooral combineert met een strandverblijf aan de Indische Oceaan. Voor vogels moet je vooral in Oostelijk Afrika zijn, waar de landschappen ook veel afwisselender zijn.»

  Hoeveel kost een safari?
  «De toegangsprijzen van de parken en de hoge luchthaventaksen wegen zwaar door. Maar het budget is afhankelijk van de formule: camping, lodge, tentenkamp, exclusieve lodge... De prijzen voor een safarireis all-in beginnen vanaf ± 1.900 euro per persoon, maar kunnen oplopen tot 6.000 euro en meer.»

  Bestaan er goedkope safari's ?
  «Een safari in een lodge is voor de meeste mensen haalbaar, maar de allergoedkoopste formule zijn de 'overland safari's'. Dat zijn kampeerreizen waarbij wordt gereisd met camions in groepen van ongeveer 16 personen. Een dergelijke reis komt op ongeveer 600 euro per persoon voor 15 dagen, zonder internationale vluchten.»

  Zijn er gezondheidsrisico's?
  «Niet voor reizigers die voorzorgen hebben genomen. Praat op voorhand met je huisarts, die je meer uitleg zal geven. Voor sommige landen is inenting tegen gele koorts verplicht. Wij raden ook vaccins tegen tetanus, polio, hepatitis A en B en een malariakuur aan. Daarvoor kan je terecht in het Instituut voor Tropische Geneeskunde (http://www.itg.be) in Antwerpen.»

  Hoe gebeurt het contact met de dieren?
  «Dat hangt af van het land of van het park of reservaat dat wordt bezocht. De keuze is enorm: te voet, per boot, per kano, in een 4x4 met open dak, in een 4x4 met een zeildak, te paard, per luchtballon, met een klein vliegtuig, per minibus, met een camion die aangepast is aan 'overland safari's', met een huurauto...

  «Er zijn ook safari's per trein (de Blue Train en de Rovos Rail in Zuid-Afrika bijvoorbeeld) en in Botswana kan je zelfs safari's doen op de rug van een olifant.»

  Hoe groot is de kans dat je dieren ziet?
  «Over het algemeen ligt die kans heel hoog, al zijn er verschillen naargelang het land. In Kenia, Zuid-Afrika, Botswana en Tanzania is het makkelijker om dieren te spotten dan in Zambia, Oeganda en Malawi. Om luipaarden en jachtluipaarden te zien moet je iets meer geluk hebben.»

  Moet je altijd vroeg opstaan?
  «Een safari bij het eerste daglicht is een aanrader. De bush komt dan helemaal tot leven, de vogels zingen, de dieren gaan op jacht. Maar ook een avondsafari is boeiend. De zonsondergang in de brousse is onvergetelijk en je zult andere dieren en andere geluiden horen dan 's ochtends. Overdag is het vaak te heet voor een safari.»

  Welk comfort mag je verwachten?
  «Op de meeste bestemmingen varieert het comfort van eenvoudige campings tot vijfsterrencomfort. In feite zijn er mogelijkheden voor ieders beurs. Elektriciteit wordt bijna altijd opgewekt met generators of zonnepanelen. Water blijft in Afrika een schaars goed, dus we maken onze reizigers er wel op attent om heel zuinig om te gaan met water tijdens hun verblijf.»

  Kan je op safari met kinderen?
  «Geen enkel probleem. Je moet gewoon een land en circuit kiezen dat aangepast is aan kinderen. De meest geschikte landen zijn Zuid-Afrika, Namibië, Tanzania en Kenia. Opgelet: bepaalde vaccins en/of medicijnen worden afgeraden voor jonge kinderen.»

  Zijn er bijkomende maatregelen te nemen voor kinderen?
  «Eigenlijk niet. Je moet er gewoon op letten dat je geen te grote afstanden aflegt om hen niet te vermoeien.»

  Is het beter om per groep te reizen of individueel?
  «Uit ervaring weet ik dat je de dieren beter ziet op privésafari's, maar dat is duurder. Sowieso gebeuren de meeste safari's in kleine groepjes van 2 tot 7 personen.»

  Zijn er speciale dingen die je moet meenemen?
  «Een verrekijker mag je niet vergeten. Ook naaigerief, een zakmes en een zaklamp kunnen van pas komen. Zonnecrème, een zonnebril en antimuggenspray met minstens 30% Deet zijn onontbeerlijk. Zorg ook dat je EHBO-kit goed uitgerust is: ontsmettingsmiddel, malariatabletten, antibiotica met breed spectrum, een middel tegen spijsverteringsstoornissen, wondhelende zalf, Compeed tegen blaren.» 
  bron; hln;be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie luxe hotelketens stoppen met serveren van foie gras


  Drie luxe hotelketens stoppen met serveren van foie gras

  Het pneumatisch toedienen van dwangvoer gebeurt meerdere keren per dag gedurende twee tot drie weken. Zo worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht aan maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd.
  Het gebeurt vaak dat de nekken, levers of magen van de dieren openbarsten, omdat ze de hoeveelheid niet aankunnen. Ook lopen de ganzen vaak infecties op. Aan het begin van de dwangvoederperiode van 14 dagen krijgen de eenden drie dagen antibiotica tegen de koorts. Zonder die behandeling zouden ze allemaal sterven nog voor het einde van de dwangvoederperiode. Desalniettemin haalt 10 procent van de eenden en ganzen het einde van de dwangvoeding niet.
   Door de amyloïde proteïnes die in de ganzenleverpastei zitten kunnen volgens de Amerikaanse onderzoekers mensen die gevallen van Alzheimer, diabetes en artritis in de familie hebben, de delicatesse beter laten staan. Bij muizen die foie gras gevoerd kregen, ontstonden amyloïde proteïnen in verschillende organen. Dat is gevaarlijk omdat die proteïnen klonteren en zo de organen beschadigen.
   
   
   
   

  De hotelketens Bilderberg, Carlton en Mövenpick halen - althans in hun Nederlandse vestigingen - foie gras van de menukaart. De ketens vinden de productie van ganzen- en eendenlever te dieronvriendelijk. Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt overigens dat foie gras niet bepaald heilzaam voor de gezondheid is. De lekkernij wordt zelfs gelinkt aan de ziekte van Alzheimer.

  Vetmesten
  Bij het vetmesten worden ganzen of eenden enkele malen per dag via een keelbuis met luchtdruk volgestopt met deegballetjes, gedrenkt in melk of olijfolie, of met graan en vet. Daarnaast wordt hun drinkwater gezouten om hen dorstig te maken.

  Het pneumatisch toedienen van dwangvoer gebeurt meerdere keren per dag gedurende twee tot drie weken. Zo worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht aan maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd.

  Antibiotica
  Het gebeurt vaak dat de nekken, levers of magen van de dieren openbarsten, omdat ze de hoeveelheid niet aankunnen. Ook lopen de ganzen vaak infecties op. Aan het begin van de dwangvoederperiode van 14 dagen krijgen de eenden drie dagen antibiotica, bleek uit een onderzoek van dierenrechtenonganisaties in Hongarije, waar de meeste eenden en ganzen worden gekweekt van de ondermeer in ons land gemaakte foie gras.

  De antibiotica is tegen de koorts. Zonder die behandeling zouden de dieren allemaal sterven nog voor het einde van de dwangvoederperiode. Desalniettemin haalt 10 procent van de eenden en ganzen het einde van de dwangvoeding niet.

  Artisanaal
  Het vetmesten gebeurt ook nog wel 'artisanale' wijze, door het inbrengen van een rubberen buis tot voorbij de krop en door een maalsysteem de gekookte maïs toe te dienen. Een methode die tijdrovend en dus duurder is, maar garant zou staan voor een betere 'kwaliteit'.

  Doordat eenden makkelijker te houden zijn en sneller vet te mesten vallen, worden de jongste jaren ook steeds meer eenden op het op industriële schaal vetgemest.

  Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Biologisch verkregen foie gras is wel toegestaan.

  Ongezond
  Foie gras is niet alleen een marteling voor ganzen, het is ook een aanslag op de bloedvaten en een van de oorzaken van ziekten als Alzheimer, diabetes type 2 en artritis. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

  Dat komt vooral door de amyloïde proteïnes die in de ganzenleverpastei zitten. Volgens de Amerikaanse onderzoekers kunnen mensen die gevallen van Alzheimer, diabetes en artritis in de familie hebben, de delicatesse beter laten staan.

  Bij muizen die foie gras gevoerd kregen, ontstonden amyloïde proteïnen in verschillende organen en in de hersenen. Dat is gevaarlijk omdat die proteïnen klonteren en zo de organen en hersenen beschadigen.

  In veel landen al verboden
  In Nederland is de productie van foie gras vanwege dierenleed nu al bij wet verboden. Het produceren van foie gras wegens te wreed is ook verboden in zes van de negen Oostenrijkse provincies, in Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Ierland, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Californië mag het niet, net als in Argentinië, Turkije en Israël. In Europa produceren nog slechts vijf landen foie gras: België, Bulgarije, Spanje, Frankrijk en Hongarije. (mvl)  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nationaal park in Canada fors uitgebreid

  Nationaal park in Canada fors uitgebreid

   

  Canada gaat de oppervlakte van zijn Nahanni National Park in het noordwesten van het land verzesvoudigen. De oppervlakte van het park wordt daardoor 30.000 vierkante kilometer, zo meldt de Telegraaf. Door de honderden grizzlyberen is het park een trekpleister voor natuurliefhebbers. Unesco heeft het natuurgebied, opgericht in 1972, intussen op de werelderfgoedlijst gezet.
  (dea)  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderden slangen bezetten politiebureau


  Honderden slangen bezetten politiebureau

   

  Het politiebureau van het plaatsje Gerihun in het zuiden van Sierra Leone is erg gewild bij slangen. Sinds januari zijn er honderden cobra's en adders naartoe gegaan, meldde de plaatselijke politiechef Momoh Fornah dinsdag vertwijfeld.

  400
  Bewoners durven niet meer naar het bureau te gaan en agenten gaan met tegenzin en angst naar hun werk. Een eerdere poging de reptielen met gif te verdrijven is volgens Fornah op vrijwel niets uitgelopen. Er kruipen nog zeker vierhonderd slangen door het bureau die vaak een sissend geluid maken. Dat leidt af van het werk, verzekerde een agent.

  De autoriteiten staan voor een raadsel waarom het politiebureautje zo geliefd bij slangen is. Ze overwegen nu met scherpschutters van het leger de slangenmenigte te verdrijven. (anp/mvl)   bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische schapenfokkers zetten hi-tech camera's in tegen veedieven


  Australische schapenfokkers zetten hi-tech camera's in tegen veedieven

   

  Australische schapenfokkers in Queensland zijn het beu constant veedieven over de vloer te krijgen en zetten daarom hi-tech spionagecamera's in om hen te vatten. De camera's zijn uitgerust met infrarood 'nachtzicht', ze zijn handig gecamoufleerd en ze kunnen bewegingen registreren.

  "Ik ben al 90 schapen van één kudde op een open terrein kwijt", klaagt een schapenboer. "Mijn fokkerij ligt aan een snelweg. Het zijn duidelijk professionals die ze stelen."
  (jv)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wasmachine die wél oké is voor uw hond


  De wasmachine die wél oké is voor uw hond

   

  De Dog-o-matic is een soort van carwash voor honden en katten. De uitvinding van de Fransman Romain Jarry (31) doet uw favoriete huisdier na behandeling fris ruiken. Jarry benadrukt dat zijn wasmachine diervriendelijk is. Hij wil de dog-o-matic wereldwijd lanceren, nu blijkt dat het een overdonderend succes is in zijn thuisstad St-Max.

  Watermassage
  "Het duurt over het algemeen niet zo lang om een hond te wassen, maar het lastige werk is het drogen van de haren. Daar kunnen de dieren niet genoeg van krijgen", zegt Jarry. Je steekt je viervoeter in de machine, "net zoals vuile was eigenlijk". De dieren worden nat gemaakt met een speciaal watermassagesysteem aan 32 graden Celsius. Voeg er nog een soort van babyshampoo aan toe en de beestjes zijn proper. Het drogen duurt zo'n 25 minuten. 


  De prijs varieert naargelang de grootte van de hond en hoe vuil die is tussen 15 en 35 euro. (jv)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek: scholeksters broeden op dak Gazet


  Uniek: scholeksters broeden op dak Gazet

  uniek scholeksters broeden op dak gazet

  Uw krant heeft net als de Antwerpse Zoo heuglijk babynieuws. Na 25 dagen broeden zijn drie kuikens van een scholekster uit het ei gekipt op het platte kiezeldak van Gazet van Antwerpen.

  De ‘Kai-Mooks’ van Gazet van Antwerpen werden geboren op het dak van het bedrijfsgebouw op Linkeroever. Journalisten die verstrooiing zoeken, moeten maar tien stappen zetten en ze zitten in de kraamkliniek. Vader scholekster tippelt met zijn lange rode bek rond op zoek naar voedsel, terwijl de moeder bij de kroost blijft. Af en toe legt ze zich neer om de kuikens op te warmen.

  “Scholeksters zijn steltlopers die hun natuurlijke woongebied verlegd hebben van de kust naar het binnenland”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Hij noemt het broedgeval “tamelijk uniek”.

  Nabootsing kiezelstrand

  “Op het pannendak van de koninklijke villa in het Zwin maakte ik het ooit zelf mee. In de literatuur zijn er al meer cases bekend van scholeksters die op een plat grind- of kiezeldak broeden, omdat dat dak voor deze van nature kustvogels een grind- of kiezelstrand nabootst. Ze hebben er geen last van grondpredatoren zoals wezels of vossen, maar het probleem is wel dat de kuikens gedoemd zijn op het dak te blijven zitten tot ze kunnen vliegen. Omdat er op een kiezeldak geen beschutting is, vallen die kuikens ook vaak ten prooi aan kraaien”, legt hij uit.

  Jan Rodts twijfelt nog of uw krant de kuikens best laat zitten of ze best naar de grond laat evacueren, waar ze verder gevoederd zullen worden door hun ouders.

  KMa bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kitesurfer in zee van kwallen


  Kitesurfer in zee van kwallen

  Een Britse kitesurfer heeft hachelijke uren beleefd in de wateren voor de kust van Costa Rica. Nadat zijn vlieger was gescheurd, landde hij midden tussen een kilometerslange school kwallen.

  afbeelding vergroten 

  Kwallen kunnen heel mooi zijn... achter glas. Zeeaquarium Osaka, Japan. FOTO H.A.M. LUIJF, ZOETERMEER

  Crispin Freeman (42) werd over zijn hele lichaam gestoken door de giftige dieren. Zijn lichaamsfuncties begonnen daardoor uit te vallen.

  Omdat de vlieger kapot was, kon hij niet door de lucht ontsnappen. Pas na lange tijd dreef hij door een gunstige stroming weg van zijn belagers. Artsen in het plaatselijke ziekenhuis slaagden erin het leven van de man te redden.

  ,,Ik dacht dat ik dood zou gaan, ik moest denken aan wat er met Steve Irwin is gebeurd,’’ zei Freeman dinsdag in boulevardblad Daily Mirror. De Australische avonturier Irwin stierf drie jaar geleden aan de steek van een pijlstaartrog
  bron; ad.nl

  08-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'Rozen Opera'


  De 'Rozen Opera'

   

  De kleine rozentuinen, in totaal tien, hebben allemaal een eigen thema en herbergen onder andere klimrozen, leirozen en liaanrozen. Tussen de bloemen worden er klassieke stukken opgevoerd met als centraal thema (hoe kan het ook anders) romantiek en de roos. De hele dag zijn er rondleidingen en tijdens de weekenddagen laten bloembinders zien hoe rozencorsages worden gemaakt.

  Zelf kunt u ook aan de slag. Rozendokter Harrie van de Pasch blaast nieuw leven in uw oude roos. Neem een dierbare roos mee naar Arcen en hij zal deze opnieuw enten op een nieuwe onderstam. Verder veel info over snoeien, bemesten en vertroetelen van de koningin onder de bloemen.

  Adres: Lingsforterweg 26, Arcen. Info: www.kasteeltuinen.nl

  Kijk voor de kortingsbon in De Telegraaf Reiskrant van zaterdag 13 juni. 
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bulldog met gekke hobby


  Bulldog met gekke hobby
   


  Bulldog Bazooka heeft hele korte poten en dus houdt ie niet zo van rennen. Bazooka racet toch door de stad: op een skateboard! 
  Bulldog


  Bazooka houdt er niet alleen van om op een skateboard te staan. Hij vindt het ook lekker op er op te kauwen. Normaal zit er een hard laagje op een skateboard en dat is het niet zo goed voor een hond om er op te bijten. Bazooka's baasje heeft een speciaal board laten maken, zodat Bazooka er wel gewoon veilig op kan kauwen. Hij vindt ze alleen zo lekker, dat ie al 14 skateboarden kapot heeft gemaakt.
  bron; nos.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond apporteert handgranaat
   

  Hond apporteert handgranaat

  Een hondenbezitter had de schrik van zijn leven bij het uitlaten van zijn huisdier.

  De viervoeter liet voor de voeten van zijn baasje een opgepikte roestige handgranaat uit zijn bek vallen.

  Dat meldde de Duitse politie maandag.

  De hondenbezitter belde de politie en bleef bij de vindplaats nabij Erkrath in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wachten.

  De explosievenopruimingsdienst wist het explosief onschadelijk te maken. Het bleek te gaan om een Amerikaanse handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog
   bron; nu.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slang bijt man na twee maanden weken in alcohol


  Slang bijt man na twee maanden weken in alcohol

   

  In China is een man gebeten door een slang nadat hij het dier twee maanden in een fles alcohol had laten weken. Zhang had de slang gevangen en samen met enkele kruiden in een fles gedaan om er wijn van te maken.

  De giftige slang was er duidelijk niet mee opgezet, want na twee maanden beet het dier Zhang onmiddellijk bij het openen van de fles. De man werd naar het ziekenhuis gebracht en moest dus nog even wachten voordat hij van de wijn kon genieten.

  Volgens sommigen is het drankje een uitstekend middel tegen reuma, maar Zhang had de fles niet goed afgesloten, waardoor de slang nog scherp stond.
  (adv) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chimpansee bijt vinger directeur Berliner Zoo af  Chimpansee bijt vinger directeur Berliner Zoo af

  Blaszkiewitz werd volgens een woordvoerster van de Berliner Zoo met spoed geopereerd in een ziekenhuis. Het is nog onduidelijk of de zwaar beschadigde vinger kan herstellen van de apenbeet. De directeur zou onvoorzichtig zijn geweest en de verwonding aan zichzelf te wijten hebben.
  bron;telegraaf.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kikker die constant van kleur verandert is God in India


  Kikker die constant van kleur verandert is God in India


   

  Een kikker die constant van kleur verandert, wordt in India aanbeden als een god. Honderden gelovigen trekken dagelijks naar het huis van eigenaar Reji Kumar in Kerala om te bidden en mirakels af te dwingen.

  Reji ontdekte de kikker terwijl hij de planten water aan het geven was. Groot was zijn verbazing toen het witte beest geel werd en zelfs grijs uitsloeg nog voor hij ermee thuis geraakt was. "'s Nachts zag die kikker donkergeel, waardoor zijn inwendige organen zowaar zichtbaar werden. Echt een mirakel dat dat dier zich in zoveel verschillende gedaantes kan presenteren." Toch verloopt niet alles naar wens. "Wat ik hem ook geef qua eten, hij speelt niets binnen. Ik ben radeloos op dat vlak."

  Een van de bekendste zoölogen van het land zal de 'regenboogkikker' nu aan een verdere studie onderwerpen. "Kikkers veranderen soms van kleur om mogelijke aanvallers af te schrikken", aldus professor Oommen V. Oommen. "Dit exemplaar wijzigt echter zo vaak dat er wel iets speciaals mee aan de hand moet zijn."
  (svm) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kietel een chimpansee en hij giechelt


  Kietel een chimpansee en hij giechelt

                  

  De mens blijkt alweer iets gemeen te hebben met de mensaap, zo meldt de Sunday Telegraph. Net als velen van ons die niet tegen kietelen kunnen, begint ook een bonobo of een chimpansee te giechelen wanneer hij of zij wordt gekieteld.

  Giechelsessies
  Tot die ontdekking, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, kwamen vorsers van de universiteit van Portsmouth, die op het idee kwamen om 'giechelsessies' te organiseren.

  Voeten, nek en oksels
  Onderzoeksleider dr. Davila Ross en haar medewerkers maakten zo'n 800 geluidsopnamen tijdens die sessies, waarbij 22 jonge apen en drie menselijke baby's werden gekieteld op hun voeten, nek en oksels. Vervolgens werden de geluiden die de deelnemers aan de proef maakten met elkaar vergeleken. Daaruit bleek dat er een duidelijk verband was en dat er sprake is van een evolutionaire ontwikkeling vanaf de meest primitieve apen tot de huidige mens.

  Evolutie van de lach
  Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de lach zich geleidelijk ontwikkelde tijdens de laatste 10 tot 16 miljoen jaar van de evolutionaire geschiedenis. Eerst werden gromachtige geluiden uitgestoten maar door de generaties heen volgden de meer gesofistikeerde lachjes zoals wij die kennen.
  Ook bleek dat de mensapen die het dichtst bij ons staan, de chimpansee en de bonobo, het meest klinken als wij wanneer ze lachen. Bij de gorilla en de orang oetang is de overeenkomst in geluid iets minder duidelijk.

  Lach ouder dan de mens
  Volgens dr. Ross staat nu niet alleen vast dat mensapen lachen zoals wij, maar ook dat dit door een verre voorvader naar mensen is overgebracht. "Ons onderzoek geeft aan dat lachen een oorsprong heeft die het ontstaan van de mens voorafgaat. Het lijkt er sterk op dat mensapen het lachen gebruikten voor dezelfde soort interactie als wij. Dat is belangrijk voor het verdere onderzoek naar emoties bij mensen en dieren en voor de manier waarop wij moeten omgaan met mensapen, zowel in gevangenschap als in het wild."
  Dat er toch een merkbaar verschil is tussen de lach van de mens en die van de apen, komt volgens dr. Ross doordat de evolutionaire veranderingen de voorbije 5 miljoen jaar steeds sneller zijn gegaan.
  (belga/lb) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer gespot met voederbak op kop


  Beer gespot met voederbak op kop

   

  Een beer stak zijn kop niet in een honingpot maar in een plastic voederbak voor vogels. De stoere viervoeter werd in Winsconsin gespot met het onding over zijn kop en geen mens die het aandurfde om het dier uit zijn lijden te verlossen.

  Een landeigenaar in Grantsburg zag de ongelukkige beer en verwittigde de natuurbeschermers. Ze kwamen kijken maar bleven op een veilige afstand en zetten dan maar een valstrik. De beer werd gevangen en even later lag de voederbak in stukken naast de val. Waarschijnlijk heeft de moeder de voederbak kapotgebeten. De twee viervoeters werden nadien vrijgelaten in het bos.
  (vsv) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontsnapte leeuw zwemt naar school


  Ontsnapte leeuw zwemt naar school

   

  Een Chinese leeuw is ontsnapt uit een kooi en een zwemtochtje gaan maken in de rivier. Het vierjarige beest zwom bijna vierhonderd meter en probeerde dan op de terreinen van een scholencampus weer op het droge te geraken. Oorzaak van alle ellende: de verzorgers van het dierenpark in Rudong die vergeten waren de kooi op slot te doen.

  "Eerst dachten we dat het een grote hond of een buffel was. Wie had nu kunnen denken dat het om een reusachtige leeuw ging?", aldus een ooggetuige. De politie verplichtte de studenten in hun klaslokalen te blijven en evacueerde intussen de rest van de buurt.

  Met drie verdovingsschoten kon de leeuw uiteindelijk gekalmeerd en in een kooi gelokt worden die te water gelaten werd. De verzorger diste later de uitleg op dat hij een muis in de hoek gedreven had en intussen de leeuw uit het oog verloren was. (svm)
  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat speelt nu ook piano samen met orkest


  Kat speelt nu ook piano samen met orkest

  De muzikale kat Nora is al langer een hit op Youtube en een graag geziene gast bij Amerikaanse tv-shows. De Litouwse componist Mindaugas Piecaitis componeerde nu speciaal voor haar een vier minuten durend stuk, dat Nora samen met het Klapeida kamerorkest uitvoerde. U kan de muzikale kat hier nog eens aan het werk horen en zien.
  (vsv) bron; demorgen.be

  07-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaapzak voor je huisdieren


  Slaapzak voor je huisdieren

  slaapzak voor je huisdieren

   Wie zijn viervoeter graag op en top verwent, kan nu beroep doen om de ultrazachte slaapzak van dogsdepartment. Zo ben je zeker dat je hond of kat nooit kou moet lijden.

  Kleine honden en katten hebben er vanaf nu een favoriet slaapplekje bij. Ze kunnen heropleven dankzij de zachte slaapzak van dogsdepartment. Thuis, op reis of in de auto? Je liefste huisdier zal altijd comfortabel liggen slapen.

  Voor een slaapzak betaal je gemiddeld 69,95 euro.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.264 zeldzame schildpadden op Madagaskar in beslag genomen
   

  264 zeldzame schildpadden op Madagaskar in beslag genomen

   

  Gewetenloze dierenhandelaars hebben 264 zeldzame schildpadden in een koffer als luchtvracht van Madagaskar naar Bangkok willen smokkelen. De douane op de internationale luchthaven van de hoofdstad Antananarivo op het tropisch eiland kon volgens de krant 'La Verite' van vandaag de stralenschildpadden (Astrochelys radiata) evenwel in beslag nemen.

  Zeer hoge prijzen
  De dieren, die in het zuiden van het 'kruideneiland' leven, werden voorlopig in de botanische dierentuin Tsimbazaza ondergebracht. Begin april al zouden vele onder bescherming staande radiata-schildpadden illegaal van Madagaskar naar Azië uitgevoerd zijn. Volgens de politie worden vooral op markten in Azië zeer hoge prijzen betaald voor dergelijke reptielen.

  Onduidelijke machtsverhoudingen
  Dierensmokkelaars willen blijkbaar de instabiele politieke situatie op Madagaskar uitbuiten. Momenteel zijn er onduidelijke machtsverhoudingen nadat de verkozen president Marc Ravalomanana met de hulp van het leger werd verjaagd. (belga/odbs) 
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeleeuw geboren bij Dolfinarium Harderwijk


  Zeeleeuw geboren bij Dolfinarium Harderwijk

  In het Dolfinarium in Harderwijk is vrijdagochtend een zeeleeuw geboren. Moeder Sade en het jong maken het volgens het Dolfinarium goed. Het jong woog bij de geboorte twintig kilo en is ongeveer zeventig centimeter lang. Voor de moeder was het de derde bevalling.
  De bevalling duurde ruim drie uur. De verwachting is dat het diertje de komende dagen op de kant blijft liggen, maar dan krijgt het 'zwemles' van de moeder. Het jong en de moeder worden apart gehouden van de grote groep zeeleeuwen, maar zijn wel te zien voor het publiek. Bij hen zwemt ook de zwangere zeeleeuw Olympia, die binnen enkele weken moet bevallen.

  Omdat in Europa verder alleen nog op een locatie in Litouwen en een in Frankrijk Stellerzeeleeuwen worden gehouden, komt een geboorte in gevangenschap niet vaak voor. In het wild leven de dieren in de Noordelijke Grote Oceaan.

  Het is nog niet bekend of het jong een mannetje of vrouwtje is. Mannetjes kunnen uiteindelijk duizend kilo wegen, vrouwtjes wegen maximaal 365 kilo.
  bron; trouw.nl


  06-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babygorilla vertedert dierentuinbezoekers

  Babygorilla vertedert dierentuinbezoeker

  Babygorilla Hasani vertederde vrijdag de bezoekers van de dierentuin in San Francisco met zijn eerste bezoek aan de buitenwereld. De Westelijke laaglandgorilla mocht zes maanden na zijn geboorte eindelijk naar buiten.

   
  ANP Video © Reuters
   bron;.tiscali.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man koopt drugs met half varken


  Man koopt drugs met half varken

  man koopt drugs met half varken

  Politieagenten keken raar op toen ze een drugsdealer arresteerden. De man had namelijk een varken gekregen als betaalmiddel.

  De 45-jarige Angelo Colon wilde wat cocaïne kopen, maar had niet genoeg geld. Daarom gaf hij drugsdealer Omar Veliz een half varken en tien dollar voor de drugs.

  Beide heren werden betrapt door de politie. De agenten keken raar op, maar arresteerden de mannen. De 42-jarige Veliz en Colon moeten zich nu voor de rechtbank verantwoorden.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw voert keizersnede uit op dode haas


  Vrouw voert keizersnede uit op dode haas

  vrouw voert keizersnede uit op dode haas 

  Een Britse vrouw heeft een keizersnede uitgevoerd op een dode haas. Leila Gross vond het zwangere diertje dood langs de weg.

  De 25-jarige Gross zag de haas op de weg liggen en ging naar het beestje kijken. Het dier was al dood, maar bleek zwanger te zijn. Omdat het lichaam nog warm aanvoelde, nam Gross het mee naar huis.

  Daar sneed ze de haas open met een mes en zag twee baby's in het lichaam zitten. Eentje was al dood, maar Gross kon het andere nog redden: "Het begon naar lucht te happen en langzaam kon het zelfstandig ademen. Na een uurtje zat het dier al recht."

  Gross heeft het diertje, dat nu al vijf weken oud is, gevoed met melk en houdt het nu als huisdier. Een naam heeft de kleine haas nog niet gekregen.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jennifer Aniston is uitverkoren dogsitter


  Jennifer Aniston is uitverkoren dogsitter

   

  Jennifer Aniston is uitgeroepen tot de meest betrouwbare celebrity om op huisdieren te letten terwijl hun baasjes op vakantie zijn. Dat blijkt uit een poll van de Amerikaanse website PawNation.com, die haar bezoekers vroeg welke ster ze op hun kat, hon, vogels en slangen zou willen laten passen.

  Zeventig procent van de deelnemers antwoordden Jennifer Aniston. Ze wordt gevolgd door Pamela Anderson, Nicole Richie en Mickey Rourke.

  De veertigjarige Aniston heeft altijd de mond vol van haar trouwe viervoeter Norman, een corgi-terrier. "Norman is een unieke hond, eerder een mens met een vacht. Het is een wijze oude man die me met één blik kan doen smelten. Norman is een laserlicht dat recht naar mijn ziel schijnt". Wekelijks geeft Jennifer 250 dollar uit aan massages en acupunctuur voor de oude Norman.
  Uit de rondvraag bleek verder dat de helft van de dierenliefhebbers huwelijken tussen huisdieren belachelijk vindt en dat tweederde van de dierenbezitters meer dan 35 euro per maand aan zijn dier uitgeeft.
  (lb) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heksen willen kapelletje weg aan Limburgse eik


  Heksen willen kapelletje weg aan Limburgse eik

   

  Een groepje moderne heksen eist dat een kleine Mariakapel - het ding is amper een vogelkastje groot - wordt verwijderd uit een eeuwenoude eik in Lummen. Hun eisen vinden geen begrip bij het Lummense stadsbestuur.

  De Duizendjarige Eik is een monument in Lummen. De boom heeft een breed uitwaaierend bladerdek, een stam met een omtrek van meer dan zes meter en is prachtig gelegen, verwijderd van de dagelijkse drukte. "Een ideale plek voor heidense rituelen", vindt François Dalins uit Zoersel.

  Heksen
  De man treedt op als woordvoerder van een groep moderne heidenen en heksen. Die storen zich enorm aan een kleine Mariakapel, zowat vier meter hoog aan de stam. Dalins heeft al brieven en e-mails geschreven naar de Vlaamse overheid en Lummen. "Het kapelletje is een klap in het gezicht van de heidenen en de aanhangers van natuurreligies", zegt hij.

  Geen begrip
  De eisen van Dalins vinden geen begrip bij het Lummense stadsbestuur, dat absoluut niet van plan is om het kapelletje weg te halen. "Gelukkig", zegt Richard Verboven. De 61-jarige Lummenaar heeft het kapelletje zelf in elkaar geknutseld en in de boom gehangen.
  (belga/mvl)
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op vakantie met uw huisdier


  Op vakantie met uw huisdier

  Franse hartworm.
  Franse hartworm.
  Cyclus van de vlo.
  Cyclus van de vlo.
  Cyclus van de bijtluis.
  Cyclus van de bijtluis.

  Mits de juiste voorzorgen kan uw huisdier ook genieten van zijn vakantie samen met u.

  Meer en meer worden honden en katten meegenomen op reis. Om zonder zorgen de vakantie door te brengen neemt u best een aantal maatregelen. Wanneer u reist naar warmere gebieden zoals de Middellandse Zee neemt u best voorzorgen om hartwormbesmettingen, teken, muggenbeten en nog veel meer te voorkomen.

  Honden en katten worden via een muggenbeet besmet met hartwormen. Voordat de mug bloed zuigt, spuit ze via haar speeksel de larve van de hartworm in. De hond of kat wordt niet onmiddellijk ziek omdat het een 7 tot 9 maanden duurt vooraleer de larve volwassen wordt, schade veroorzaakt en op haar beurt weer nakomelingen produceert waarmee zij andere muggen besmet. Die besmette muggen gaan dan weer een andere kat of hond besmetten en zo is de cyclus rond.

  Franse hartworm

  Ook de Franse hartworm kan de hond lelijke parten spelen. Deze worm is kleiner dan de gewone hartworm en wordt overgedragen door slakken, contact met slakkenuitwerpselen of hun slijm en wordt, anders dan zijn naam doet vermoeden, in verschillende Europese landen zoals Denemarken, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk teruggevonden.

  Spoelwormen, haakwormen en zweepwormen worden aan uw hond of kat overgedragen door besmette honden of katten, of plaatsen waar zij verbleven. Kijk het wormschema na dat ESCCAP aanbeveelt op www.esccap.be.

  Vlooien en bijtluizen, een plaag voor u en uw huisdier. Ook op vakantie kunnen uw hond of kat belaagd worden, zelfs wanneer ze goed verzorgd worden. De warme temperaturen vormen een ideaal habitat voor dit ongedierte. Honden en katten besmetten zich door contact met dieren die een vlooienbesmetting hebben of met plaatsen waar besmette dieren geweest zijn. Door het bloedzuigen kunnen ze bloedarmoede en vlooienallergie veroorzaken, maar ook lintwormen én tal van ziekten (zoals kattenaids virus of kattenkrabziekte en andere) overdragen aan uw hond of kat. Een snelwerkend vlooienmiddel is dus heel belangrijk om de vlooiencyclus zo snel mogelijk te stoppen én te doorbreken om zo verdere besmetting van het huis tegen te gaan. Vlooien kunnen bacteriën, virussen en de lintworm overdragen of kunnen vlooienallergie veroorzaken.

  Bovendien kunnen zij ook de mens lastigvallen. Nog beter is vlooiendruppels preventief te geven om zoveel als mogelijk al dit leed te voorkomen.

  Tekenbeten
  Tekenbeten zijn gevaarlijk zowel voor u als voor uw huisdier. Teken zijn niet echt gastheerspecifiek en wachten geduldig op een tak of een grasspriet tot een warmbloedig dier (ook de mens) voorbijkomt. Bij het bloedzuigen kunnen zij verschillende ziekten overdragen zoals Borreliose (de ziekte van Lyme), Babesiose, Ehrlichiose, hersenvliesontsteking en Hepatozoönose. Het kan verschillende maanden duren voordat de eerste ziektetekenen zichtbaar zijn. De beste remedie is tekenbeten te voorkomen. Als de hond of kat één keer ziek is kunnen ze niet of moeilijk genezen.

  Zandvliegen zijn kleine mugjes die rond het Middellandse Zeegebied voorkomen. Deze mugjes zijn vooral 's nachts actief en verdragen geen tocht. De ziekte, Leishmania, die deze mugjes overbrengen tijdens het bloedzuigen tast de witte bloedcellen aan. Net zoals bij tekenbeten kan het verschillende maanden duren voordat de eerste ziektetekenen bij de hond zichtbaar zijn. De behandeling is moeilijk en de hond kan er nooit meer volledig van genezen.

  Bijtluizen veroorzaken net zoals vlooien erge irritatie van de huid. Het grote verschil met vlooien is dat ze kruipen en niet springen. De eitjes van de luis, de neten, blijven ook vastkleven aan de haren.

  Schurftmijten en oormijten, deze ectoparasieten zijn niet direct met het blote oog waarneembaar. Ze veroorzaken haaruitval en erge jeuk op het lichaam (schurftmijten) of oorontstekingen (oormijten). Ze zijn ook besmettelijk voor de mens.

  Vossenlintworm
  De vos is de normale gastheer van de vossenlintworm, vandaar zijn naam. Maar honden en katten kunnen ook besmet worden met deze lintworm die overgedragen wordt door het opeten van ratten of muizen, de tussengastheren. Onze huisdieren hebben normaal gesproken weinig last van deze slechts millimetergrote lintworm, voor de mens is hij echter dodelijk. Door het aaien van besmette honden of katten, door het opeten van ongewassen bosvruchten en door contact met dode vossen of hun uitwerpselen kan de mens besmet worden. De vossenlintworm veroorzaakt bij de mens een aantasting van de lever die dodelijk is.


  Checklist
  Voor u vertrekt met uw hond of kat op vakantie, neem mee:

  - Dierenpaspoort (uw dier is geïdentificeerd door middel van een chip of duidelijk leesbare tatoeage);
  - Registratiebewijs;
  - Vaccinatiebewijs;
  - Gezondheidscertificaat;
  - Bewijs van parasietenbehandelingen zoals vlooien, (lint)wormen, teken;
  - Telefoonnummer van uw eigen dierenarts;
  - Muilkorf (niet overal mogen honden zomaar loslopen);
  - Reiskennel of reiskooi: In sommige landen zoals in Duitsland zijn speciale hondengordels verplicht;
  - Hondenpoepzakjes;
  - Borstel, shampoo en verzorgingsproducten;
  - Eigen voeding;
  - Reisapotheek met thermometer, ontsmettingsmiddel, ijszakjes, verband en schaar met ronde punten;
  - Medicijnen die verder moeten worden genomen.
  bron; hln;be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterijkse spar in bloei.


  gefotografeerd in onze tuin; een oosterijkse spar in bloei;

  05-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubbel beet


  Dubbel beet

  Het klinkt als een sterk verhaal maar Curt Carish uit Hawaii in Amerika is er wel mee in de krant gekomen. Hij ving een vis waar een gouden horloge in zat. Twee keer beet dus.vis  De vis alleen al was een goede vangst. 25 centimeter lang was de vis. Curt was aan het picknicken toen zijn vriend de vis zag. Curt liep het water in en ving de visdoor hem met een bamboestok te slaan.

  Zijn buik was verdacht dik maar ze deden de vis toch maar in de koelbox. Toen ze die later open deden, lag er een gouden horloge naast de vis.

  Bekijk hier het krantenartikel in het Engels met foto's.
  bron; nos.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoelend bad voor tijgers


  Verkoelend bad voor tijgers  Tijgers in India hebben het heet. Heel heet. En daarom krijgen ze nu vier of vijf keer per dag een verfrissend koud bad.
   
  tijgers

  Detijgers leven in het noorden van India, een groot land in Azië. Daar kan het deze tijd van het jaar erg warm worden. Soms wordt het zelfs warmer dan 40 graden! Dat is zelfs voor tijgers die normaal gesproken wel gewend zijn aan hitte, te dol.

  De verzorgers spuiten de tijgers nat met koel water en in de hokken van de dieren zijn speciale verkoelingsapparaten opgehangen. Zo blijven de dieren nog een beetje acties. En om er voor te zorgen dat de dieren niet uitdrogen, wordt in het drinkwater een speciaal poeder gedaan.

  Tijgers zijn bedreigde dieren. In India leven nog ongeveer 1400 en het worden er steeds minder. Dat komt omdat mensen tijgers doodmaken voor bijvoorbeeld de mooie tijgervacht. Ook vernielen mensen de leefgebieden van de tijgers terwijl dat niet mag.
  bron; nos.nl


  04-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontsnapte koe loopt zwembad in


  Ontsnapte koe loopt zwembad in

  ontsnapte koe loopt zwembad in

  In Groot-Brittannië belandde een ontsnapte koe in een zwembad. Het dier kon pas na een half uur bevrijd worden.

  Ruth Scott keek raar op toen ze enkele koeien in haar tuin zag lopen. De acht koeien waren ontsnapt uit een weide in de buurt. De andere koeien liepen rustig weg, maar een koe besloot een duikje te nemen in het zwembad.


  "De koe wilde naar het diepe gedeelte van het bad zwemmen. Mijn dochter Zoe en ik hielden het dier tegen, maar we kregen het niet uit het zwembad. Ik belde dan maar de brandweer en de eigenaar van de koe", aldus Scott.

  Brandweer

  Scott gooide een touw rond de nek van de koe en kon het dier na een half uur toch uit het water krijgen. "De koe kon uiteindelijk de trappen oplopen. Het beest was eindelijk uit het water toen de eigenaar en de brandweer aankwamen. Ik voelde me een beetje belachelijk", bekende de 58-jarige vrouw.


  De eigenaar onderzocht het dier, maar buiten wat rillingen was de koe in orde. Het dier staat nu terug in de weide maar voor hoe lang nog, dat blijft de vraag.

  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het andere Frankrijk


  Het andere Frankrijk (1)

  Château de Talleyrand Périgord in Chalais.
  Poitou-Charentes
  Poitou-Charentes
  De monolitische kerk in Aubeterre-sur-Dronne.
  De monolitische kerk in Aubeterre-sur-Dronne.
  De stad Angoulême is helemaal in de ban van de strips.
  De stad Angoulême is helemaal in de ban van de strips.
  Cognac, de stad van de sterkedrank.
  Cognac, de stad van de sterkedrank.
  Ile de Ré is een pittoresk eiland in het noordwesten.
  Ile de Ré is een pittoresk eiland in het noordwesten.
  Le Domaine du Grand Tourtre ligt in een groene oase op 2 km van het centrum van Chalais.
  Le Domaine du Grand Tourtre ligt in een groene oase op 2 km van het centrum van Chalais.
  Futuroscope is een futuristisch themapark in Poitiers. 

  Futuroscope is een futuristisch themapark in Poitiers.
  Voor de Belg blijft Frankrijk nog altijd het populairste vakantieland. En terwijl we vroeger massaal naar het Zuiden trokken, komen nu ook andere regio's steeds meer in trek. Poitou-Charentes, de Limousin en de Auvergne bijvoorbeeld, waar je nog veel rust, ruimte en groen vindt. Enkele Vlamingen trokken ernaartoe om er een gastenverblijf uit te baten. Zij gidsen ons door hun streek.

  Eddy en Sophie Stevens in de Poitou-Charentes
  Eddy Stevens en Sophie Van Diest wonen sinds 2002 in een prachtig opgeknapte hoeve in Chalais, omgeven door velden en een notenboomgaard. Voor kunstschilder Eddy is het de gedroomde werkplek. Sophie beheert vakantiedomeinen, waaronder het schitterende Domaine du Grand Tourtre in Chalais, en organiseert paardentrektochten. «Deze regio heeft alles wat je maar wensen kunt: strand en zee, maar ook een prachtig binnenland», klinkt het bij het Antwerpse koppel, dat binnenkort ook een B&B opent.

  Onze streek
  Eddy en Sophie: «Poitou-Charentes is, door haar verscheidenheid, een aantrekkelijke vakantieplek voor zonnekloppers, natuurliefhebbers én cultuurfanaten. Voor wie droomt van zon en zee is er een 500 km lange kustlijn. Meer naar het binnenland domineert het groen en de rust. En wie van cultuur houdt, kan dan weer terecht in eeuwenoude steden als Poitiers en La Rochelle. Ook op culinair vlak scoort Poitou-Charentes, dankzij de oesters - de grootste kwekerijen van Europa liggen er -, foie gras, walnoten, cognac en pineau. De regio bestaat uit de departementen Charente, Charente-Maritime, Deux Sèvres en Vienne.»

  Mooiste dorp: Aubeterre-sur-Dronne
  «Dit is officieel een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Terecht, want het uitzicht is adembenemend. En op de terrasjes van de restaurants op het marktplein waan je je echt als God in Frankrijk. Maar het meest bijzondere is de monolitische kerk. Ze werd in de 12de eeuw uit de rotsen gehouwen en heeft een hoogte van twintig meter. Er werden ook meer dan tachtig sarcofagen gevonden. De kerk is alle dagen tegen betaling te bezoeken.»
  Meer info:
  http://aubeterresurdronne.free.fr

  Eten en drinken
  «Poitou-Charentes heeft heel wat streekspecialiteiten en je kunt overal echt lekker eten. Aan de kust kun je niet om de oesters heen en in de Charente pakken ze graag uit met foie gras, eend en kaas. En de cognac en pineau steken er natuurlijk bovenuit. Mooi meegenomen is dat je in een goed restaurant lang niet altijd veel geld kwijt bent.»

  * Château de Talleyrand Périgord
  «In Chalais. Ondergebracht in het kasteel dat over het dorpje uitkijkt. Op het binnenplein is het ook fantastisch tafelen. Een menu heb je er vanaf 25 euro.» Tel. 0033/545 98 23 58

  * Chez Poirier in Bardenac
  «Hier kun je de couleur locale opsnuiven. Het is een restaurant dat enkel 's middags open is en alleen eenvoudige, maar echt lekkere kost serveert. Je eet er - tussen de lokale bevolking - a volonté en betaalt slechts 12 euro voor een menu met wijn en koffie.» Tel. 0033/545 98 14 31

  * La Gralléé
  «In Roce Les Bains. Serveert vlak bij het strand tal van visgerechten. Naast mossels en oesters pakken ze hier ook graag uit met hun Patate Grallée. Geen topkeuken, maar wel lekker en betaalbaar. Menu's vanaf 16 euro.» Tel. 0033/546 36 39 04

  Niet te missen

  Stripverhalen
  «Angoulême is de grootste stad van de Charente. Elk jaar in januari, is er het Festival International de la Bande Dessinée. Dit jaar stonden Vlaamse strips er in de kijker. De stad is helemaal in de ban van de strips. Heel wat straatnaambordjes zijn in een tekstballon gegoten, her en der duiken op gevels bekende stripfiguren op en er is een museum waar tal van originele tekeningen te bewonderen zijn.»
  Meer info:
  http://www.bdangouleme.com

  Cognac
  «De Charente is wereldberoemd dankzij de pineau, maar ook cognac komt uit deze streek. De sterkedrank wordt al sinds de 17de eeuw van verschillende druiven gemaakt. Het productieproces kun je volgen in het cognacmuseum in de gelijknamige stad. Langs de kades liggen de gebouwen van Hennessy, een van de bekendste merken. Elk jaar worden er zo'n 130 miljoen flessen cognac verkocht. Maar de stad heeft nog meer troeven. Aan de haven, in de smalle steegjes en op de zonnige terrasjes heerst altijd een vakantiegevoel. Er is ook nog een prachtig park.»
  Meer info:
  http://www.musee-cognac.fr

  Ile de Ré
  «Ile de Ré is een pittoresk eiland in het noordwesten. Typisch zijn de witte huisjes met hun groene ramen en oranje dakpannen.
  De vele haventjes maken het plaatje idyllisch. Naast wijnbouw en visserij wordt er veel aan zoutwinning gedaan. Ile de Ré is met een brug van 2,7 km verbonden met La Rochelle, dat tijdens WOII als laatste Franse stad werd bevrijd.»
  Meer info:
  http://www.iledere.com

  Logeren bij onze gidsen?
  Le Domaine du Grand Tourtre is een recent aangelegd vakantiedomein met huur- en koopwoningen en ideaal voor wie met kinderen op reis gaat. Het is volledig afgesloten en ligt in een groene oase op 2 km van het centrum van Chalais. De fraai ingerichte, ruime huizen met alle comfort hebben eigen zwembad en groot grasperk. Centraal op het domein ligt een speeltuin. Er zijn ook tennisvelden, petanquebanen, sportterreinen, een fitnessruimte... De huurprijs van een woning voor zes personen begint bij 696 euro per week, maar lezers krijgen bij vermelding van dit artikel 10 procent korting.
  Eddy en Sophie openen binnenkort ook een bed & breakfast: La Maison Charles Maurice.
  Meer info: tel.0033/545 98 31 56,
  http://www.domainedugrandtourtre.com, http://www.maisoncharlesmaurice.com

  Met de kinderen: Futuroscope
  «Futuroscope is een futuristisch themapark in Poitiers waar niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zich de ogen uitkijken. Je wordt er voortdurend verbaasd en verrast. Zowel de attracties als de gebouwen zijn spectaculair. Het leuke is dat je je amuseert én tegelijk heel wat opsteekt. Het park is trouwens goed voor meerdere bezoekjes, aangezien er vaak nieuwe dingen te ontdekken zijn. Zopas opende bijvoorbeeld een attractie die toont hoe de wereld er binnen 200 miljoen jaar zal uitzien». Tickets zijn er vanaf 25 euro.
  Meer info:
  http://www.futuroscope.com en tel. 078/15.34.34

  Logeren
  Logis de Puygaty
  «Gentenaar Pierre Casteleyn en zijn Amerikaanse compagnon Max Griffin knapten in Chaduerie, ten zuiden van Angoulême, met veel gevoel een kasteeltje op en openden er hun chambres d'hôtes Logis de Puygatuy. Alles werd aangekleed met decoratiematerialen die ze zelf maakten. Je wordt er hartelijk ontvangen en kunt er ook heerlijk eten. Een kamer kost tussen de 125 en 250 euro per nacht. Dat is duur, maar je beleeft wel een onvergetelijke ervaring».
  Meer info: tel. 0033/545 21 75 11,
  http://www.logisdepuygaty.com

  Les Statues
  «De gite Les Statues in Tonnay ligt op 25 minuten van de stranden in de omgeving van La Rochelle. Je kunt er een strandvakantie combineren met een verblijf in het groen, weg van de grote drukte. De gite is netjes en comfortabel ingericht en heeft een afgeschermde tuin. De oude Romeinse stad Saintes ligt op een halfuur daar vandaan. De prijzen variëren tussen de 215 en 280 euro voor een week, met twee personen».
  Meer info:
  http://www.agiteinfrance.com

  La Caussolière
  «Een typische boerderij van de streek in het dorpje Saint-Sornin, maar ook vlak in de buurt van het Ile d'Oléron, Royan, Rochefort, Saintes, La Rochelle en Cognac. Vier prachtige suites met elk een eigen karakter. De gastvrouw kookt ook voor lekker voor haar gasten. Prijzen vanaf 68 euro per kamer met ontbijt».
  Meer info: tel. 0033/546 85 44 62,
  http://www.caussoliere.com

  Praktisch
  Erheen: Brussel-Angoulême 750 km. De tgv spoort dagelijks vanuit Brussel-Zuid rechtstreeks naar Angoulême.
  Beste periode: mei tot september, geen grote hitte
  Info:
  http://www.poitou-charentes.fr - http://www.lacharante.com - http://www.chalais.net 
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is een kattenhotel overbodige luxe?


  Is een kattenhotel overbodige luxe?

  is een kattenhotel overbodige luxe

  In het gebouw naast haar hondenkapsalon Kwispel in de Lindelei heeft Els De Vlieger het schattige, kleinschalige poezenhotel ingericht. Een vroegere schrijnwerkersschuur werd er omgetoverd in gezellige kamertjes waar de poezen naar hartelust kunnen klimmen, klauteren en rondlopen.

  "Op de gelijkvloerse verdieping zijn zes kamers met een zonneterras ingericht voor poezen die graag buiten zitten. De binnenruimte is uitgerust met kattenbak, krab- en klimpaal, een nestje aan de centrale verwarming en speelgoedjes. Ook buiten vinden de katten klim- en krabmogelijkheden en er is kattengras om aan te knabbelen", beschrijft Els De Vlieger.

  Lees verder: Schattig kattenhotel geopend in Hemiksem
   bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halsbandparkiet steeds meer gespot in Limburg


  Halsbandparkiet steeds meer gespot in Limburg

  halsbandparkiet steeds meer gespot in limburg 2


  De halsbandparkiet, de roodgebekte exotische vogel in groen jasje, duikt steeds meer op in Limburg. “De opmars van de parkiet is niet meer te stoppen en dat is een slechte zaak”, zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

  De halsbandparkiet dook in 1974 een eerste keer op in ons land toen de toenmalige directeur van de Brusselse Meli-zoo een aantal parkieten vrijliet “om de hoofdstad wat op te kleuren”. Probleem was dat de Meli-zoo een ondersoort van de halsbandparkiet had uitgezet, een soort die leeft in de buurt van de Himalaya en die uitstekend kan overleven in ons Belgisch klimaat.

  “De populatie van deze exoot is sindsdien alleen maar toegenomen”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “In 1984 waren ze met 250, in 1990 met 800 en ondertussen zijn er al zo’n 8.000 halsbandparkieten in ons land. De meeste van die vogels leven in en rond het Brusselse, maar er zijn al broeinesten gesignaleerd tot in Aalst, Antwerpen en Leuven. En nu wordt de parkiet ook meer en meer gespot in Limburg.” Deze week nog doken er twee halsbandparkieten op in Waterschei.

  Bedreiging

  De halsbandparkiet vormt een grote bedreiging voor onze inheemse holenbroeders zoals de boomklever, de spreeuw of de groene specht. “Omdat de halsbandparkieten veel vroeger hun nest maken, vinden onze inheemse vogels veel moeilijker een plaats om hun nest te bouwen”, zegt Rodts. Vogelbescherming Vlaanderen ziet niet meteen een oplossing voor het parkietenprobleem.

  “We kunnen de halsbandparkiet niet massaal gaan vangen want daar is geen maatschappelijk draagvlak voor”, zegt Rodts. “We willen dan ook vooral een signaal geven aan de overheid. Er is ondertussen wel een verbod op het uitzetten van exoten, maar toch zou de overheid strenger moeten optreden tegen mensen die nog altijd clandestien exotische vogels ons land binnensmokkelen.”
  bron; hbvl.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond van Deense prins beet twee soldaten en moet dood


  Hond van Deense prins beet twee soldaten en moet dood

   

  Deense parlementsleden hebben vandaag gevraagd om Evita, de teckel van prins Henrik, te laten euthanaseren. De teckel heeft al voor de tweede keer een soldaat van de koninklijke garde gebeten.

  "Zelfs de hond van prins Henrik moet zich goed gedragen. Er is geen enkel verschil tussen een hond van de koninklijke familie en een andere hond", aldus Bjarne Laustsen van de sociaaldemocratische oppositiepartij. "Als mijn hond zo agressief was, zou ik ook maatregelen nemen", zo zegt Laustsen op de site bt.dk.

  Muilband of spuitje
  Zijn collega van de extreemrechtse partij PPD, Karina Lorentzen Dehnhardt, steunt zijn standpunt. "Deze hond moet een muilband dragen of in slaap worden gedaan". Voor Marlene Harpsoee, van de socialistische partij, "is het noodzakelijk om de hond af te maken omdat sommige mensen hun hond niet onder controle hebben".

  De 11-jarige teckel werd eerder deze week in een park aan Paleis Fredensborg uitgelaten, toen hij plotseling de lijfwacht in zijn been beet. De hond is eigendom van de echtgenoot van de koningin, prins Henrik. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis gebracht en kreeg een tetanusspuit, maar hij had geen zware verwondingen opgelopen. Een jaar geleden was al een andere lijfwacht het slachtoffer geworden van één van de honden van prins Hendrik. Hij (de lijfwacht) kon toen drie weken niet werken. (afp/eb) bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook koeien worden zuiniger


  Ook koeien worden zuiniger

  ook koeien worden zuiniger


  Er is de laatste tijd heel wat te doen over zuinige auto’s, maar ook koeien kunnen een pak milieuvriendelijker, zo blijkt. Canadese wetenschappers werken aan nieuwe koeienrassen die minder voedsel nodig hebben en minder methaan uitstoten.

  Drie koeien stoten ongeveer evenveel broeikasgassen uit als een doorsnee personenwagen. Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar manieren om die impact te verminderen. Canadese onderzoekers doen dat op twee manieren: door het voedsel van de koeien aan te passen en door de koeien zelf zuiniger te maken.

  Al in 2006 stelden de Verenigde Naties in een rapport dat de snel groeiende koeienpopulatie in de wereld een grote bedreiging vormt voor het klimaat, voor de bossen (die plaats moeten maken voor weilanden) en voor de diersoorten die voor de veeteelt moeten wijken. Runderen zijn goed voor bijna een vijfde van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen. Dat is meer dan auto’s, vliegtuigen en alle andere vormen van transport samen.

  Genetische manipulatie

  Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar een koeienras dat minder vervuilt. Drijvende kracht achter het onderzoek is Stephen Moore, landbouwingenieur aan de universiteit van Alberta. Door selectief kruisen heeft hij een koeienras gecreëerd dat een kwart minder methaan uitstoot dan het gemiddelde rund. Moore maakt zich sterk dat er door genetische manipulatie van de koeien nog veel meer mogelijk is.

  Het proces is niet eenvoudig, omdat het niet de koeien zelf zijn die methaan produceren, maar de bacteriën in hun ingewanden. De onderzoekers moeten dan ook sleutelen aan het immuunsysteem van de koeien, dat de bacteriën in bedwang houdt.

  Brandstof

  Terwijl de koe zelf zuiniger gemaakt wordt, werken de onderzoekers ook aan meer milieuvriendelijk voedsel. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar Moore heeft al eerste resultaten gepubliceerd in het Journal of Animal Science.

  Daaruit blijkt dat koeien op een dieet met veel cellulose, zoals gras en hooi, meer methaan produceren dan koeien die vooral veel granen eten. Supplementen als visolie zorgen voor een nog beter resultaat, maar blijken vrij duur. bron; gva.be


  03-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lastige olifanten krijgen nieuw plekje


  Lastige olifanten krijgen nieuw plekje

   Dierenbeschermers in het Afrikaanse land Malawi maken zich op voor een uitzonderlijke verhuisoperatie.
  afbeelding vergroten 

  Afrikaanse olifanten.
  Komende weken worden meer dan zestig olifanten verplaatst uit het Phirilongwe-gebied ten zuiden van Lake Malawi naar het Majete wildpark, zes uur rijden verderop. Natuurbeschermingsorganisatie IFAW maakte dat gisteren bekend.

  De olifanten zijn in het gedrang gekomen doordat mensen hun dorpen steeds dichter bij hun leefgebied bouwen. Door conflicten tussen mens en dier zijn de afgelopen tijd zeker tien mensen in het gebied om het leven gekomen. Ook enkele olifanten vonden de dood.

  ,,De lokale bevolking heeft ijzeren strikken gezet waardoor bij drie olifanten de slurf is geamputeerd. Andere olifanten hebben verwondingen opgelopen door pijlen, kogels, planken met spijkers en zelfs vergiftiging,’’ vertelt Rikkert Reijnen van het IFAW.

  De olifanten zijn agressief tegen mensen. Bovendien verwoesten de dieren gewassen, in hun zoektocht naar voedsel. Om de overlast te stoppen werd eerst gedacht aan afschieten, maar IFAW kwam met het vriendelijker alternatief.

  De olifanten moeten worden verdoofd, voordat ze per vrachtwagen naar het wildpark kunnen worden gebracht. De dierenbeschermers verwachten een maand werk te hebben aan het verplaatsen van de olifanten.
  bron; ad.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte dierentuinneushoorns veilig geland

  Zwarte dierentuinneushoorns veilig geland

  Deborah, Jamie en Jabu, drie in een dierentuin geboren zwarte neushoorns zijn het afgelopen weekend vrijgelaten in Tanzania. Na een 48 uur durende reis van Tsjechië via Schiphol en Kilimanjaro zijn zij vrijdag 29 mei aangekomen in hun nieuwe thuis: het Mkomazi National Park in Tanzania.


   
  Zwarte neushoorn Foto: TLG

  In hun nieuwe thuisland gaan de drie hopelijk zorgen voor nageslacht, zodat de zwaar afgenomen neushoornpopulatie in Tanzania iets herstelt. De Nederlandse stichting Suzuki Rhino Club heeft het uitzetten van de dieren in Tanzania mogelijk gemaakt.

  De Suzuki Rhino Club, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor het behoud van de zwarte neushoorn in Tanzania, heeft de drie neushoorns aangekocht en gedoneerd aan het Mkomazi National Park in Tanzania. De neushoorns Deborah, Jamie en Jabu hebben dezelfde genenpoel als de negen zwarte neushoorns die nu al in het Mkomazi National Park leven.

  Vandaar dat juist deze drie verhuizen van Tsjechië naar hun soortgenoten in Tanzania. In drie dagen werden de drie neushoorns van de dierentuin waar zij leefden overgebracht naar het Mkomazi National Park. De neushoorns hebben de 48 uur durende reis over de weg en door de lucht prima doorstaan. bron; .telegraaf.nl 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor het eerst levenslang verbod voor dierenkweker


  Voor het eerst levenslang verbod voor dierenkweker

  De dierenwelzijnsinspectie heeft gisteren 67 verwaarloosde honden in beslag genomen in een hondenkwekerij in het Waalse Queue-du-Bois (in de streek van Luik), zo heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu vandaag meegedeeld. De fokkerij is definitief gesloten. Het is volgens de overheidsdienst de eerste keer dat een hondenkweker een levenslange sanctie krijgt.

  De kweekster had een erkenning sinds 2005, maar was voordien al veroordeeld voor het kweken van dieren zonder vergunning en overtredingen van de dierenwelzijnswet. Ook de voorbije vier jaar beging ze luidens de mededeling de ene overtreding na de andere.

  De behuizing van de dieren voldeed niet en er werd niet naar behoren voor gezorgd. De identificatie gebeurde niet correct en er ontbraken heel wat administratieve gegevens. Verscheidene keren nam de dienst Dierenwelzijn honden in beslag en de kweekster kreeg verscheidene processen-verbaal.

  44 volwassen honden en 23 pups in beslag genomen
  Gezien deze systematische inbreuken besliste federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx eerder al de kwekerij definitief te sluiten. Na het intrekken van de erkenning had de kweekster tot 28 mei de tijd om haar activiteiten stop te zetten. Op 2 juni namen de inspecteurs-dierenartsen van de dierenwelzijnsinspectie samen met politie-inspecteurs de nog aanwezige honden, 44 volwassen honden en 23 pups, in beslag. Deze actie gebeurde in samenwerking met het parket.

  De honden werden overgebracht naar vier dierenasielen in Luik, Verviers, Grâce-Hollogne en Amel en zullen daar onderzocht worden door dierenartsen. Als de dieren gezond blijken, zullen ze ter adoptie aangeboden worden.
  (belga/mvdb)  bron;demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloeiend vlas is steeds meer een bezienswaardigheid


  Bloeiend vlas is steeds meer een bezienswaardigheid

  Van oudsher is vlas een Zeeuws-Vlaamse teelt. Jaarlijks kleuren rond deze tijd tientallen hectares akkerland blauw of wit.

  Maar de Nederlandse vlassector staat al jaren onder druk, onder meer als gevolg van gedaalde prijzen en de ingezakte textielindustrie in China, de belangrijkste afnemer van het hoofdproduct (lange vezel). In 2005 was in Nederland nog zo'n 4700 hectare ingezaaid, vorig jaar was dit areaal gekrompen tot 2500 hectare. Dit jaar is nog minder vlas ingezaaid, waarbij ook dreigende afbouw van de Europese steunregeling een rol speelt. Daarmee is op de Zeeuws- Vlaamse velden bloeiend vlas, hier op de Oude Zeedijk een bezienswaardigheid.

  foto Camile Schelstraete   bron; bndestem.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitse homopinguïns worden vader

  Duitse homopinguïns worden vader  Twee homoseksuele pinguïns in de dierentuin van het Noord-Duitse Bremerhaven zijn vader geworden. Ze hebben een ei uitgebroed dat door de ouders was verstoten.

  ''De vaders zijn erg zorgzaam voor het kuiken'', aldus de dierenarts van de dierentuin.

  De homopinguïns voeden het kindje met visbrei. Het geslacht nog niet is bepaald, dus het beestje heeft nog geen naam...
  bron; spitsnieuws.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met fiets en boot langs de Elbe


  Met fiets en boot langs de Elbe


   

   

  Een minicruise, fietstocht en citytrip combineren, dat kan deze zomer aan de Elbe. Tijdens een zesdaagse trip fiets je langs de Elbe in Sachsen, door het wondermooie Elbtal. De reis start in Meissen. Je fietst vervolgens naar Dresden, waar je overnacht en de stad kunt verkennen. Daarna spring je op de fiets voor een tocht naar Bad Schandau, een kuuroord. Dan gaat het per boot in twee etappes, met opnieuw een overnachting in Dresden, terug naar Meissen. Zo combineer je een leuke fietstocht en een heerlijke minicruise in één programma. Dat alles kan vanaf 390 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer in comfortabele hotels. De fietstochten, minicruise, kaartmateriaal, huur fietsen, het bagagetransport en ontbijtbuffet zijn inbegrepen.
  (Katrijn Serneels)

  www.vakantieland-duitsland.be 
  bron; demorgen.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weggelopen kat geeft zich aan bij politie
   

  Weggelopen kat geeft zich aan bij politie

   

  In Nieuw-Zeeland is een weggelopen kat een politiebureau binnengestapt. Het diertje was het twee weken geleden thuis verdwenen en had er een tocht van 20 kilometer opzitten.

  De agenten in het commissariaat van Lower Hutt keken vreemd op toen Rubiks ten tonele verscheen. Ze belden de dierenbescherming. Die checkte de chip van Rubiks en belde het baasje van de kat. Felicity Donaldson was opgelucht toen ze hooorde dat haar troetel terecht was.

  Het was de tweede keer dat Rubiks de wijde wereld introk. Zijn eerste excursie duurde zes weken en bracht hem naar Kilbirnie. (eb) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeristen treffen bijzonder bedgenootje...

  Toeristen treffen bijzonder bedgenootje...

  Drie toeristen troffen in hun gehuurde Australische bungalow wel een heel bijzonder kamergenootje aan... Een 4-jarige koala was zeker ook wel toe aan een break, want het dier had zich heerlijk genesteld in één van de bedden.

   

  Dit nieuwsgierige aagje was ook wel toe aan een break...
  Foto: Clifford Harman

  "Waarschijnlijk is de nieuwsgierige koala via een boom de veranda opgeklommen en is vervolgens op ontdekkingstocht gegaan in onze bungalow. Deze ´trip´ was schijnbaar iet wat vermoeiend, want het beestje is gewoon lekker in bed gekropen", aldus één van de huurders.

  Het drietal heeft de parkwacht gebeld die de koala naar zijn eigen huis heeft gebracht, namelijk in het nationale park iets verderop. bron; telegraaf.nl


  02-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildpadden Galapagos in gevaar door toeristenziekten

   

  Schildpadden Galapagos in gevaar door toeristenziekten


   


  De schildpadden op de beroemde Galapagoseilanden worden ernstig bedreigd door ziekten die toeristen vanaf het vasteland met zich meebrengen. De muggen op het eiland kunnen de ziekten onder de dieren verspreiden. Onderzoekers stellen vast dat muggen op het vasteland zich vooral richten op zoogdieren en vogels. Op Galapagos hebben de muggen echter eerder een voorkeur gekregen voor reptielen.

  De muggen op Galapagos hebben volgens wetenschappers al 200.000 jaar de tijd om zich aan te passen aan de omstandigheden. Dat betekent dat ze ziekten via toeristen gemakkelijk op de schildpadden zouden kunnen overdragen. De regering van Ecuador laat vliegtuigen verplicht met middelen tegen muggen bewerken. Dezelfde maatregel moet er voor schepen komen. Zo kunnen mensen alvast geen inlandse muggen naar Galapagos vervoeren. (gb) 
  bron; demorgen.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warmere zee nekt nonnetje


  Warmere zee nekt nonnetje

  Het nonnetje lijdt onder de opwarming van de zee door klimaatverandering. De schelpdieren vermageren sterk in zachte winters, groeien slecht in het voorjaar en worden ook nog eens opgegeten door krabben en garnalen, die juist gedijen bij zachte winters.

  Dat hebben de ecologische onderzoeksinstituten NIOZ, CEME en NIOO-KNAW dinsdag bekendgemaakt.

  Onderzoekers hebben de nonnetjes sinds 1970 twee keer per jaar op dezelfde plekken in de Waddenzee geteld. De laatste tien jaar is hun aantal gedaald tot nog maar 10 procent van de oorspronkelijke zeer grote dichtheden.

  In Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk zijn de schelpdieren al vrijwel helemaal verdwenen.

  Het nonnetje is nu nog een van de meest voorkomende schelpdieren in de Noordzee. De stranden liggen bezaaid met de typische wit-bruin-grijs gestreepte schelpen waarin de beestjes huizen. Vooral in de Waddenzee groeiden de dieren gewoonlijk uit tot forse exemplaren.

  De onderzoekers stellen vast dat zachte winters en warme zomers sinds 1970 steeds vaker zijn voorgekomen. Garnalen en krabben zijn daardoor flink toegenomen, maar nonnetjes kregen juist veel minder nakomelingen. Jonge garnalen eten de jonge nonnetjes op wadplaten massaal op.

  Hittegolven in de zomer hebben weinig invloed op de schelpdieren, want ze begraven zich bij hitte in de koele zandbodem van de zee, aldus de wetenschappers.

  De instituten hebben hun onderzoek deze week in een internationaal marien tijdschrift gepubliceerd.
  bron; volkskrant.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haai bijt nieuwsgierige toeriste dood


  Haai bijt nieuwsgierige toeriste dood

  Een haai heeft voor de kust van Egypte een Franse toeriste doodgebeten. De vrouw sprong uit nieuwsgierigheid het water van de Rode Zee in, toen ze ''een grote vis'' zag zwemmen, zei een medewerker van de Franse ambassade in Egypte.

   


  De aanval vond plaats bij Marsa Alam in het zuiden van Egypte. Vanwege het heldere water van de Rode Zee komen veel duikers naar het gebied.

  In de wateren tussen Egypte en Saudi-Arabië komen echter ook veel haaiensoorten voor, waarvan sommigen gevaarlijk zijn voor de mens. Fatale aanvallen zijn echter zeldzaam. Het laatste haaienslachtoffer was een snorkelaar in 2004.

  bron;nu.nl


  01-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konik-veulen meegenomen van Bizonbaai


  Konik-veulen meegenomen van Bizonbaai

   

  Konik-paarden.

  Konik-paarden.

  Een man heeft twee weken geleden een pas geboren konik-veulen meegenomen uit natuurreservaat De Bizonbaai in de Ooijpolder. Mensen die zagen dat het diertje in een paardentrailer werd geladen, hebben dat gemeld aan Fokko Erhart van Free, de stichting die namens Staatsbosbeheer de natuurgebieden in de Gelderse Poort, waaronder de Bizonbaai, beheert.


  Erhart heeft het veulen zelf nooit gezien, maar uit verhalen van buurtbewoners maakt hij op dat pasgeboren konikje waarschijnlijk verstoten is door zijn moeder. "Dat komt vaker voor. En misschien heeft die man ook wel te goeder trouw gehandeld. Waar het mij om gaat is dat je dit soort paarden moeilijk als huisdier kunt houden. Ze hebben een heel sterk karakter en de kans is groot dat er ongelukken mee gebeuren."


  Konik-paarden komen oorspronkelijk uit Polen. Medio jaren tachtig werden ze in Nederland ingevoerd. Ze worden hier, net als galloway-runderen en Schotse hooglanders, ingezet om natuurgebieden te begrazen. In de Gelderse Poort lopen er zo'n 250 rond. Erhart heeft nooit eerder meegemaakt dat er een veulen verdween. bron; gelderlander.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat zes dagen vast in boom

  Kat zes dagen vast in boom

   Kat


  Hij zat al bijna een week vast in het hoogste punt van een hoge boom: Ferdo de kat. Pas op de zevende dag werd hij gered door een hulpteam van bergbeklimmers. Maar dat ging niet makkelijk.

  Klimmen hielp niet, roepen niet en ook toen omstanders een valnet voor hem maakte durfde Ferdo niet te springen. Pas met een loopplank, wat kattenvoer en een visnet kon de kat eindelijk gered worden.
  bron;nos.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Logeren in quinta's op Madeira


  Logeren in quinta's op Madeira

   

  Tijdens de maand juni vindt elk weekend op Madeira het Atlantic Festival plaats. Muziek, entertainment en cultuur bij elkaar gegoten met hoogtepunten zoals het Madeira Music Festival en een grootse internationale vuurwerkcompetitie in de haven van Funchal. De beste adressen om in juni te logeren op Madeira zijn de tientallen quinta¿s die in tegenstelling tot de zielloze hotels op dit populaire eiland wel veel charme hebben en zich op unieke plaatsen bevinden. In de Quinta da Bela Vista, even buiten Funchal, logeer je vanaf 169 euro per nacht voor een dubbele kamer en krijg je in juni, tijdens het festival, 20 procent korting.
  (Debbie Pappyn)

  www.quintas-madeira.com
   
  bron; demorgen.be
              
  Lieve Bezoeker
    Om het openen van 
   
  het gastenboek voor 
     iedereen gemakkelijk 

   
  te houden worden te
    grote Plaatjes en of
    Buttons verwijderd
  .
  Blog als favoriet !


  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  lana1946
  blog.seniorennet.be/lana194

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!