Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    24-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sumatraanse olifanten overleven steeds moeilijker



    Sumatraanse olifanten overleven steeds moeilijker


    ap



    Zeker vijftien zeldzame Sumatraanse olifanten zijn dit jaar doodgeschoten of vergiftigd. Dat zijn er evenveel als in het hele vorige jaar. Dat heeft de directeur voor behoud van biodiversiteit van het Indonesische ministerie van Bosbouw, Tony Suhartono, woensdag gezegd. In de meeste gevallen waren de daders stropers die uit waren op het ivoor van de olifanten.

    Door illegale houtkap, het afbranden van bos voor landbouw en plantages wordt het leefgebied van de olifanten snel kleiner. Ze komen daardoor in conflict met de mens.

    Om aan eten te komen, gaan de olifanten soms dorpen in, waar zij oogsten vertrappelen en mensen aanvallen.

    Aangenomen wordt dat er nog zo'n 3.000 wilde Sumatraanse olifanten zijn.

     dsl (ap)
    bron; nieuwsblad.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat loopt week rond met pijl door zijn lichaam


    Kat loopt week rond met pijl door zijn lichaam

    kat loopt week rond met pijl door zijn lichaam 


    In Groot-Brittannië heeft een kat een week lang rondgelopen met een pijl door zijn lichaam. Wie het beestje zo toetakelde, is nog niet bekend.

    De kat Dave verdween op 2 juni in Norfolk en keerde pas een week later terug naar huis. Zijn eigenaar Andrew Childerhouse zag het beestje al mankend door de tuin lopen. Pas daarna zag hij dat de kat een pijl door zijn lichaam had steken. De pijl was door zijn nek geschoten en kwam er aan zijn linkerelleboog weer uit. Gelukkig werden zijn hart en zijn longen niet geraakt.

    Over de dader is nog niets bekend. "Wie zou een kat zoiets aandoen? Dave is heel vriendelijk, dus de dader is heel dicht bij hem geraakt en heeft hem waarschijnlijk dan pas zo toegetakeld", aldus Childerhouse.

    Beeld: Daily Mail
    bron; gva.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.177 wespennesten per dag in Limburg


    177 wespennesten per dag in Limburg

    wespenplaag in limburg


    Bij de 13 Limburgse brandweerkorpsen krijgen ze dagelijks al ruim 170 oproepen om wespennesten te verdelgen. Tot eind september zal de brandweer naar schatting tussen de 2.000 en 3.000 nesten moeten vernietigen.

    Het provinciebestuur inventariseert al jaren het aantal wespennesten die vernietigd moeten worden. Volgens gedeputeerde Frank Smeets lijkt het dit jaar zeker geen uitzonderlijk wespenjaar te worden.

    “Dat het seizoen plots start, heeft vooral te maken met de ideale weersomstandigheden en de tijd van het jaar. De bouw van de nesten door de werksters begint nu op volle toeren te draaien, en met het mooie weer zijn ze ook zichtbaarder.”

    Door de opmars van de hoornaar of horzel lijkt het wel of er meer wespen zijn. “Die wespensoort nestelt zich graag in de buurt van de mensen. En daardoor vallen ze meer op.”

    Nest vernietigen

    Het vernietigen van een nest kan op twee manieren. “Als het nest goed zichtbaar is, wordt het gewoon weggenomen. Op moeilijk bereikbare plekken zoals in een spouwmuur is dat onmogelijk. Dan spuiten we een poeder onder druk richting nest”, leggen ze bij de brandweer uit.

    In Zuid-Limburg lijken ze wel minder last te hebben van de wespen dan in de rest van Limburg. “In de periode 2002-2005 hebben we nog een studie over de wespenpopulatie uitgevoerd. Toen was dat ook een van de conclusies. Alleen konden we er geen verklaring voor geven. Misschien heeft het iets te maken met het gebruik van bepaalde producten in de fruitsector”, zegt Schoeters.

    MM
    bron; hbvl.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waals Gewest voert nieuwe regels in voor kajakkers


    Waals Gewest voert nieuwe regels in voor kajakkers

     

    Wie in Wallonië gaat kajakken, moet zich vanaf 1 juli aan bepaalde nieuwe regels houden. Zo mag voorbij een bepaalde waterstand niet meer gevaren worden en moeten kajakkers zich voortaan ook aan bepaalde uren houden.

    Groene of rode vlaggen
    Concreet wordt vanaf 1 juli op de verschillende lopen de waterstand aangeduid vanaf dewelke gevaar dreigt. Een groene vlag duidt aan of kajakken toegelaten is, een rode vlag wijst op een kajakverbod.

    Er worden ook 'kajakuren' ingevoerd. Op de niet bevaarbare waterlopen zal kajakken toegelaten zijn van 9.30 tot 20.00 uur in het hoogseizoen (16 juni tot 30 september), en van 10.00 tot 17.00 uur in het laagseizoen.

    Website
    Op de bevaarbare waterlopen zal kajakken toegelaten zijn tussen 9.30 en 20.00 uur in de periode van 16 juni tot 15 oktober, tussen 9.30 en 19.00 uur van 16 maart tot 15 juni en tussen 9.30 en 17.00 uur van 16 oktober tot 15 maart.

    Op de website kayak.environnement.wallonie.be zullen de kajakkers op elk moment terechtkunnen om voor elke waterloop na te gaan wat de geldende voorwaarden zijn. De website is momenteel nog niet in de aangekondigde vier talen beschikbaar. (belga/sps)
    bron hln.be

    23-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Massale dierensterfte op boerderij in Wortel


    Massale dierensterfte op boerderij in Wortel

    massale dierensterfte op boerderij in wortel 2


    Alle 65 runderen op een boerderij in Wortel zijn op slechts twee dagen tijd overleden. Het Federaal Voedselagentschap onderzoekt de zaak en denkt aan botulisme.

    De veehouder uit Wortel, een deelgemeente van Hoogstraten, zag zijn 65 runderen een voor een bezwijken. De dierensterfte dateert van twee weken geleden, maar raakte pas vandaag bekend via de website van het weekblad Knack.

    Botulisme?

    Volgens het Federaal Voedselagentschap zou het om botulisme kunnen gaan. Er werden tests uitgevoerd, begin juli volgen de resultaten. Het Voedselagentschap benadrukt dat er zich geen andere landbouwbedrijven met hetzelfde probleem aangemeld hebben.

    Botulisme is een vergiftiging die voornamelijk vissen en watervogels treft. Er zijn zeven verschillende types botuline, waaronder enkele die gevaarlijk zijn voor de mens.

    Archieffoto
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasje op vakantie, goudvis naar het hotel



    Baasje op vakantie, goudvis naar het hotel


    Goudvissen hoeven dit jaar niet alleen achter te blijven als hun baasjes met vakantie gaan. Zij kunnen deze zomer gratis op Schiphol logeren. Op de luchthaven komt namelijk een speciaal goudvishotel. Daar worden de vissen in de watten gelegd, totdat hun eigenaar ze weer ophaalt.

     
    Foto: Frans Jongen

    In de aankomsthal van Schiphol komt deze zomer nog een aquarium, waarin tachtig vaste gasten zwemmen. „De bak is ingericht als hotel. De vissen kunnen gebruik maken van faciliteiten als een zwembad en een tennisbaan.”

    Hoeveel vissen het reisbureau deze zomer kan verwachten, is dinsdag nog niet bekend. D-reizen kan het logement aanpassen aan de vraag.
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Siamese vogeltweeling in achtertuin


    Siamese vogeltweeling in achtertuin

    door Roel Oosterink.

    Het vinkenduo zit op de stoep achter het huis van de familie Knippenborg in Zieuwent. Door de aan elkaar gegroeide borst zijn ze tot elkaar veroordeeld en zullen ze over een week of drie niet de vleugels kunnen uitslaan. foto Jan van den Brink 


    Het vinkenduo zit op de stoep achter het huis van de familie Knippenborg in Zieuwent. Door de aan elkaar gegroeide borst zijn ze tot elkaar veroordeeld en zullen ze over een week of drie niet de vleugels kunnen uitslaan. foto Jan van den Brink

    Mark Knippenborg (22) uit het Achterhoekse Zieuwent keek zondagmiddag vreemd 0p toen zijn moeder hem riep te komen kijken. Achter hun huis aan de Dorpsstraat signaleerde moeder Yvonne twee vogeltjes die geen aanstalten maakten om weg te komen. Dat vond ze vreemd want normaal gesproken vliegen vogels gelijk weg als ze naar buiten gaat om afval in de container te gooien.


    Mark Knippenborg: "Toen we goed keken, zag we dat de jonge vogels met hun borst aan elkaar vast zaten. Een Siamese tweeling. Ik weet dat het bij kalfjes of biggen wel eens voorkomt. Maar dat het bij vogels voorkomt, heb ik nog nooit gehoord of gelezen."

    Voor bioloog en vogelaar Pim Leemreise uit Aalten is het ook nieuw. "Heel bijzonder, volstrekt ongewoon. Ik heb er nog nooit eerder van gehoord."

    De jonge vinken zitten op de stoep, kruipen rond en worden door het ouderpaar regelmatig gevoerd met insecten en wormpjes. Knippenborg: "De ouders komen steeds om ze eten te brengen. Die vliegen af en aan. Vermoedelijk zijn de jonge vogels uit de boom vlak achter ons huis gevallen. Want onder die boom ligt een kapot ei."

    Knippenborg heeft geen idee wat hij met de beestjes aan moet. "Een dierenarts die we gebeld hebben, wist het ook niet. Ze lijken me gezond maar ik heb geen idee of ze het zullen overleven. We hebben zelf geen kat als huisdier - alleen vissen - maar er lopen wel katten in de buurt. Als die de jonge vogels vinden, maken ze geen kans. Misschien dat ze onder de struik kunnen wegkruipen, dat doen ze 's avonds ook als ze een slaapplaats zoeken."

    Leemreise denkt dat de vogels niet tot wasdom komen. "Na een dag of twintig worden ze niet meer gevoerd door de ouders. En omdat ze niet kunnen vliegen kunnen ze niet op zoek naar eten en zullen ze het niet halen. Of er komt inderdaad al eerder een kat voorbij."

    Mochten er vogelkenners of wetenschappers zijn die meer willen weten, dan kunnen ze contact met Mark Knippenborg opnemen. "Wij kunnen er verder niets mee en misschien is het zo ongewoon dat wetenschappers het nader willen onderzoeken."

    markknippenborg@hotmail.com
    bron; gelderlander.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedselbank voor dier van onbemiddelden - Voedselbank voor dier van onbemiddelden


    Voedselbank voor dier van onbemiddelden - Voedselbank voor dier van onbemiddelden



    Eigenaren van huisdieren met te weinig geld om voer te kopen, krijgen hulp.


    De stichting La Gula Lupis wil een landelijke voedselbank voor dieren beginnen. Een van de steunpunten moet in Arnhem komen. De stichting is in Friesland op bescheiden schaal al met de voedselbank begonnen.

    Vervolg op pagina 9 Eigenaren van huisdieren met te weinig geld om voer te kopen, krijgen hulp. De stichting La Gula Lupis wil een landelijke voedselbank voor dieren beginnen. Een van de steunpunten moet in Arnhem komen. De stichting is in Friesland op bescheiden schaal al met de voedselbank begonnen.
    bron; gelderlander.nl

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokodil veroorzaakt helikoptercrash


    Krokodil veroorzaakt helikoptercrash

    krokodil veroorzaakt helikoptercrash


     In de buurt van het Australische Darwin is een helikopter neergestort nadat de piloot een krokodil had waargenomen en die van dichtbij wilde bekijken.

    De man kwam in de problemen en crashte zijn toestel in de modder. Hij liep lichte verwondingen op. Zijn passagier raakte zwaargewond.

    De piloot sleepte de passagier aan land, weg van de hongerige krokodillen. Hij begroef hem vervolgens tot aan zijn nek in het zand om te voorkomen dat hij onderkoeld zou raken. Daarna verwittigde hij de hulpdiensten.
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwenstem doet planten sneller groeien



    Vrouwenstem doet planten sneller groeien


     

    Planten groeien sneller als je af en toe eens tegen hen praat. Vooral een vrouwenstem lijkt een gunstige invloed te hebben op de ontwikkeling van een plant.

    Vijf centimeter
    Een Britse wetenschappelijke organisatie, die zich specialiseert in tuinbouw, liet gedurende een maand mannen en vrouwen tegen enkele tomatenplanten praten. Uit het onderzoek bleek dat de planten onder invloed van een vrouwenstem tot vijf centimeter sneller groeiden. En misschien zijn planten nog kieskeuriger, want die van Sarah Darwin, familie van de beroemde Charles Darwin, werd het grootst. Ze had haar plant voorgelezen uit 'On the Origin of Species'.

    Hoofdtelefoon
    Alle planten kregen een hoofdtelefoon rond hun bloempot gebonden en mochten gedurende een maand naar de stemmen luisteren. Intussen werd verzekerd dat ze in optimale omstandigheden konden groeien. Om het experiment eerlijk te laten verlopen, moesten twee planten in stilte groeien. Bij sommige mannelijke proefpersonen groeiden de planten onder invloed van hun stem zelfs minder snel dan de twee 'stille' planten.

    De onderzoekers weten niet waarom een vrouwenstem het zoveel beter doet. Mogelijk heeft het met de toonhoogte te maken. (gb)
     bron; demorgen.be

    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis eropuit in Groningen Nederland


    Gratis eropuit in Groningen


    Groningen heeft alles; mooie natuur, een geweldige (studenten)stad en heel veel leuke evenementen. Hier een kleine opsomming die met uw hulp elke week gaat groeien.

     
    Lauwersmeer

    Ben je op zoek naar stilte in de stad, ga dan op zoek naar een van de ruim dertig hofjes die de stad rijk is. Een klein stukje verstilde stad, vaak verborgen achter een indrukwekkende deur. Oorspronkelijk boden de kleine huisjes onderdak aan pelgrims, armen, zieken en ouden van dagen. De hofjes zijn individueel te bezichtigen. Voorbeelden van dergelijke bezienswaardige hofjes: Aduardergasthuis, Pelstergasthuis, Pepergasthuis Remonstrants Gasthuis, Sint-Anthoniegasthuis.

    Lauwersmeergebied

    De regio Lauwersland strekt zich uit van het Friese Marrum tot het Groningse Winsum. In het midden ligt het Lauwersmeergebied, een nationaal park. Dit vogel- en waterrijke natuurgebied is een fantastische plek om te recreëren; je kunt er wandelen, fietsen en zwemmen en het is een mooi watersportgebied. Het Lauwersmeergebied is rond 1970 ontstaan toen bepaalde delen van de Lauwerszee werden drooggelegd en voorzien van begroeiing. Het nieuwe land ontwikkelde zich deels geheel langs natuurlijke weg, een ander deel werd gecultiveerd voor de landbouw. Rondom de vroegere Lauwerszee ligt het oude cultuurlandschap met de vele terpen en wierden. Uitgestrekte weilanden en akkers met mooie landhuizen en voorname boerderijen. Kerken, molens, sluizen en gemalen vertellen over de rijke historie. Een gebied om ontdekt te worden.

    Delfsail

    Na zes jaar, is het weer zover en gaat de vijfde editie van DelfSail van start. Op de ochtend van zaterdag 22 augustus 2009 zal een enorme vloot van Tall Ships, Small Ships, jachten, platbodems, stoomschepen en motorboten, Varend Erfgoed en replica’s zich tussen 10.00 en 12.00 uur verzamelen in de Eemshaven. In een lange Parade varen de schepen naar Delfzijl, waar tussen 14.00 en 16.00 uur alles afgemeerd zal zijn. Met deze indrukwekkende Parade of Sail is de vijfde editie van DelfSail dan officieel begonnen! Podiumoptredens van formaat vinden over het hele terrein plaats en iedere avond wordt met een schitterend vuurwerk afgesloten.

    Vier dagen lang masten, muziek, sfeer en cultuur. De ligging van de haven, direct naast het centrum en op 5 minuten van het treinstation, zorgt ervoor dat het evenement gemakkelijk te bereiken is. Op woensdagmorgen 26 augustus vertrekken alle schepen weer naar hun thuishavens en wordt DelfSail 2009 afgesloten. Info: www.delfsail.nl

    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levende krokodil in tas op trein in Noorwegen



    Levende krokodil in tas op trein in Noorwegen

     

    Meestal is het de tas die 'in krokodil' is en niet omgekeerd. Noorse douaniers hebben achter tot hun verrassing een levende kaaiman van 75 cm groot ontdekt in een tas aan boord van een trein.

    Het reptiel, dat op de lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten staat, werd gisteren ontdekt tijdens een routinecontrole in een trein tussen het Zweedse Göteborg en de Noorse hoofdstad Oslo. Dat verduidelijkte Wenche Fredriksen, inspectrice en chef van de douane.

    Gezelschap
    Het baasje van het dier, een 22-jarige man, verklaarde dat hij dit "gezelschapsdier" in Polen, waar hij studeerde, gekocht had en het naar hem thuis in Noorwegen wou meenemen. De kaaiman werd overgedragen aan de diergeneeskundige autoriteiten die over zijn lot zullen beslissen. (afp/eb)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Haai jaagt als seriemoordenaar'


    ’Haai jaagt als seriemoordenaar’

    Seriemoordenaars hebben een tegenhanger in het dierenrijk: de mensenhaai, de grootste roofvis ter wereld. Moordlustige psychopaten en mensenhaaien selecteren volgens wetenschappers hun slachtoffers op dezelfde gecalculeerde manier, meldde de Britse krant The Daily Mail maandag.

     
    De witte haai is te vergelijken met een seriemoordenaar

    Uit het onderzoek bleek dat de roofvissen eveneens bijzonder territoriaal zijn bij het selecteren van hun prooi. “Seriemoordenaars en haaien hebben beiden hetzelfde doel; het vinden van een prooi of slachtoffer”, aldus wetenschapper Kim Rossmol van de Universiteit van Texas. “Ze liggen op de loer en willen efficiënt zijn tijdens hun zoektocht.”
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostenrijkse verloskundige moet therapie met dolfijnen betalen


    Oostenrijkse verloskundige moet therapie met dolfijnen betalen

    (archieffoto)

    Een Oostenrijkse verloskundige die medisch zwaar in de fout is gegaan, is veroordeeld tot het betalen aan zijn slachtoffer van een therapie met dolfijnen in Florida, schrijft de krant Die Presse.

    Kind verlamd
    Het gaat om een kind van twaalf dat bijna helemaal verlamd is geraakt aan de vier ledematen na een zware fout van de verloskundige bij de geboorte. Het heeft klaarblijkelijk wat meer beweging kunnen krijgen dankzij die originele therapie. De kostprijs van 628.550 euro valt nu ten laste van de verloskundige. Die had het niet nodig geoordeeld de boreling te reanimeren nadat die ter wereld was gekomen. Hij moet reeds de zorgen financieren die het kind doorlopend moet ondergaan. (belga/vsv)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kudde koeien vertrappelt Britse vrouw


    Kudde koeien vertrappelt Britse vrouw

     

    Een vrouw die haar hond aan het uitlaten was, is om het leven gekomen doordat ze door een kudde koeien werd vertrapt. De koeien werden waarschijnlijk agressief door de hond van het slachtoffer uit Yorkshire. Daarbij sloegen ze op hol en renden op de vrouw en hond af. De vrouw werd hierbij dodelijk geraakt.

    De politie probeert de identiteit van de vrouw te achterhalen en is op zoek naar getuigen van het incident, meldt de Yorkshire Post.
     (tlg/mvl)  bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waddenzee op werelderfgoedlijst Unesco?


    Waddenzee op werelderfgoedlijst Unesco?

     

    De werelderfgoedlijst van Unesco wordt deze week uitgebreid. De commissie voor werelderfgoed vergadert vanaf vandaag in de Spaanse stad Sevilla, onder meer over toelating van de Waddenzee tot de prestigieuze lijst.

    De experts besluiten verder of het historische centrum van de Oostenrijkse stad Graz samen met slot Eggenberg een plekje mag krijgen op de lijst. Italië heeft de Dolomieten voorgedragen, Spanje de Toren van Hercules in het noorden van het land. Peru hoopt op een positief oordeel over de Heilige Stad Caral-Supe, China wil de berg Wuhai toegevoegd zien.

    De commissie besluit in totaal over dertig voordrachten. Daarvan zijn er vier natuurgebied, 23 cultureel erfgoed en drie gemengd. Ook wordt gekeken naar de uitbreiding van zeven eerder benoemde locaties. Dresden krijgt extra aandacht. Daar is een brug dwars door een vallei gebouwd die op de lijst staat. Mogelijk wordt deze locatie geschrapt.

    Op de werelderfgoedlijst staan momenteel 878 gebieden. Daarvan zijn er 199 natuurgebieden en 25 een combinatie tussen natuur en cultuur.
    (anp/mvl) bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leger tijgermuggen rukt op richting België

    Leger tijgermuggen rukt op richting België

     

    Op enkele kilometers van de Belgische grens, in de omgeving van Rijsel, zijn lokale Franse autoriteiten de strijd aangegaan met de Aziatische tijgermug. Helikopters sproeien insecticide over zes miljard larven in verschillende broedplaatsen, in de hoop verdere verspreiding tegen te gaan. De Aedes albopictus staat immers bekend als een mogelijke drager van tal van tropische virussen. (belga/odbs)  bron; hln.be

    21-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout; Fotogravenwandeling


    Arboretum Kalmthout; Fotogravenwandeling

    Arboretum Kalmthout is een 12ha grote tuin. Meer dan duizenden bijzondere bomen en struiken werden in de loop van bijna 150 jaar aangeplant. De vele vaste planten, bodembedekkers en zeldzame bomen maken dit park tot een uniek gegeven. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel en educatief aanbod : wandelingen, concerten, tentoonstellingen, workshops. Plantencentrum, cafetaria en shop aanwezig.

    Deze bijgevoegde foto’s zijn genomen tijdens een fotogravenwandeling.
    zie ook
    http://blog.seniorennet.nl/photogalery/

























    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijn gebruikt flippers net als vleugels van straaljager


    Dolfijn gebruikt flippers net als vleugels van straaljager

     

    De snelheid en behendigheid waarmee dolfijnen door het water klieven, is al lang één van de raadsels van de natuur. Maar dat mysterie is nu opgelost, zo schrijft de Sunday Times. De dieren danken die kwaliteiten aan hun flippers, die ze net zo gebruiken als de 'deltavleugels' van een straaljager.

    Wendbaar
    Dolfijnen, zo ontdekten onderzoekers aan de West Chester-universiteit in de Amerikaanse staat Pennsylvania, gebruiken de vorm van die flippers om naar boven te kunnen zwemmen en tegelijkertijd de druk van het water zo klein mogelijk te houden - en dat lijkt sterk op de manier waarop vliegtuigen dankzij hun vleugelkleppen de lucht ingaan. Daarnaast kan de dolfijn door minuscule bewegingen van die flippers van richting veranderen, wat zijn wendbaarheid verklaart.

    Watertunnels
    Volgens onderzoeksleider Frank Fish, die samenwerkte met andere vorsers en met de Amerikaanse marineacademie, is dat de reden waarom sommige dolfijnsoorten snelheden halen van meer dan 30 kilometer per uur. In theorie zou het water bij dergelijke snelheden namelijk voor zoveel wrijving moeten zorgen dat het dier werd afgeremd. Maar Fish ontwierp profielen van de flippers van een zevental dolfijnsoorten, vergeleek die met de gecomputeriseerde tomografie (CT) van echte flippers, waarbij computers en röntgenstralen worden gecombineerd, en op basis daarvan werden modellen gebouwd die vervolgens in watertunnels werden getest.

    "We kwamen daarbij tot de conclusie dat de naar achter gerichte flippers precies dezelfde functie vervullen als de deltavormige vleugels van moderne straalvliegtuigen", aldus Fish. (belga/gb)
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boom in nood?



    Boom in nood?
    Liesbet Van Remoortere speurt het groen af
    op zoek naar ziektes

    Als er Mexicaanse griep dreigt, slaat professor Marc Van Ranst alarm. Als bomen en planten bedreigd worden door een beestje of een schimmel, doet de Vlaamse 'plantendokter' Liesbet Van Remoortere dat.

    Liesbet Van Remoortere (27) is ingenieur en werkt voor het Proefcentrum voor Sierteelt in het Oost-Vlaamse Destelbergen, een instelling die diensten verleent aan de sierteeltsector. Van Remoortere is er verantwoordelijk voor het waarnemings- en waarschuwingssysteem voor de boomkwekerij en de tuinaanleg. Wat ze doet? Elke dag speurt ze, gewapend met niet veel meer dan een loep, in haar proeftuin in Destelbergen - maar ook elders in het land - naar verdachte beestjes of schimmels op planten en bomen. 'Laatst was ik in Beveren-Waas op speurtocht toen een man mij vroeg wat ik aan het zoeken was. Beestjes, zei ik. Hij keek maar raar.'

    Als Liesbet Van Remoortere iets verdachts vindt, stuurt ze een waarschuwingsbericht uit. Dat doet ze zo'n veertig keer per seizoen, dat loopt van april tot oktober. Haar meest recente waarschuwingsbericht dateert van vorige donderdag. Een dubbele waarschuwing: 'Ik had vastgesteld dat de dopluizen aan het uitlopen waren op de taxus. Hier en daar kropen zelfs al larven rond. Dan lichten we de kwekers en de tuinaannemers in, en vertellen we hen meteen wat ze moeten doen, want het is van belang dat de bestrijding op een efficiënte manier gebeurt.'

    Het tweede deel van het alarm ging over de lindebladwesp. 'Vervelend beestje', weet Liesbet Van Remoortere. 'Ze vreten het bladmoes weg tussen de nerven, waardoor venstervraat ontstaat.'

    Op 28 mei waarschuwde de Vlaamse plantendokter voor perenroest, fruitmot en diverse soorten bladluizen. 'Een gewaarschuwd kweker of tuinman is er twee waard', zegt ze, 'want dergelijke plagen kunnen flink wat schade aanrichten.' En op 15 mei was er de platanenziekte. Van Remoortere: 'Aantasting door een schimmel. De bladeren krijgen bruine vlekken en ze sterven af, samen met de jonge twijgen.'

    Er zijn nog maar weinig planten die niet te maken krijgen met de een of andere plaag. 'Sommige plagen zijn echt ingevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval met de paardenkastanjemineermot. Dertig jaar geleden hadden we die hier niet. Zo'n mot vreet gangen in de bladeren van de paardenkastanje. Zo'n beestje is in kwekerijen nog redelijk goed te bestrijden. De bomen zijn er klein en er is nog niet te veel bladgroei. Maar hoe bestrijd je de paardenkastanjemineermot in een park waar pakweg enkele tientallen volwassen exemplaren staan? Hoe behandel je een gigantische boom die tot in zijn kruin is aangetast? Als sproeien al mogelijk is - zo hoog - kost dat handenvol geld. Voor openbare besturen, want zij zijn verantwoordelijk voor het openbare groen, zijn dat enorme problemen. Er zijn gelukkig enkele alternatieven. Omdat de paardenkastanjemineermot zijn leven onderaan de boom begint en vervolgens over de stam naar boven kruipt, kun je lijmvallen op de stam aanbrengen. Maar helemaal waterdicht is dat systeem niet.'

    Een aangetaste paardenkastanje kan al tegen het eind van de maand juni al zijn bladeren kwijt zijn. Dat is niet alleen een visueel probleem, weet de Vlaamse plantendokter. 'Als een kastanje geen groene bladeren meer heeft, stopt de fotosynthese. Daardoor verzwakt de boom en dat leidt vroeg of laat tot échte problemen.'

    Om de haverklap krijgt de Vlaamse plantendokter telefoons van kwekers en tuinaannemers die thuis of bij een klant met een zieke zitten. Of ze komen met de zieke naar het Proefcentrum. 'Vaak zien we meteen wat er aan de hand is. Maar het gebeurt ook dat we stalen naar het lab moeten sturen voor onderzoek. Als de symptomen niet meteen te verklaren zijn, ligt het misschien wel aan iets anders. Misschien is er een probleem met de bodemstructuur, of met de bemesting.'

    De Vlaamse plantendokter werkt enkel ten behoeve van (aangesloten) professionelen. Wie thuis in zijn tuin een plant ten onder ziet gaan aan een of andere (vermoedelijke) ziekte, moet zijn probleem meestal zelf oplossen - al of niet met een productje uit de Brico. 'Hier ligt een enorme uitdaging voor tuincentra', zegt Liesbet Van Remoortere. 'Planten verkopen is één ding, degelijk advies een ander.'

     Dirk Musschoot
    bron; nieuwsblad.be





                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    andre1
    blog.seniorennet.be/andre1

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!