Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwaze Deen kogelt koe neer


    Dwaze Deen kogelt koe neer

    (archieffoto)

    Een Deen van 69 is aangehouden. De man had een koe doodgeschoten en het beest aan stukken gezaagd met een motorzaag. De schutter bleek ook in het bezit te zijn van een groot wapenarsenaal.

    Wapenwet overtreden
    Het leek wel op een scène uit de Deense film 'Blinkende Lygter' waarin niemand minder dan Mads Mikkelsen - wereldberoemd door zijn vertolking van Le Chiffre in de Bondfilm Casino Royale- koeien neerschiet. De 69-jarige deed het gisteravond dunnetjes over in Jyderyp. "Een getuige belde ons", zegt agent Ulrik Lindén. "Hij zag een dode koe en het leek alsof het beest doodgeschoten was. Toen agenten gingen kijken, troffen ze een man aan die het beest in stukken aan het zagen was met een motorzaag. De agenten hadden al snel door dat de koe zijn eigendom niet was en hielden ook een huiszoeking. Ze troffen er een wapenarsenaal aan." De dader bleef zwijgzwaam. "Hij wilde niet vertellen waarom hij de koe doodgeschoten had. We vermoeden dat hij boos geworden was omdat de koe ontsnapt was en op zijn eigendom liep maar zeker weten we dat niet. We gaan hem later opnieuw ondervragen." De man werd aangehouden voor verboden wapenbezit en het overtreden van de wet op het dierenwelzijn, schrijft de Deense krant Ekstra Bladet. (vsv)   
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kustgebied van België meest vervuilde van EU


    Kustgebied van België meest vervuilde van EU

    kustgebied van belgie meest vervuilde van eu


    Nergens in West-Europa is de kust zo vervuild als in België. In de hele Europese Unie zijn enkel de zwemzones in Roemenië meer vervuild. Dat blijkt uit gegevens van het Europese Milieuagentschap voor het jaar 2008.

    Volgens de huidige milieunorm stelt het water aan de kust het goed, maar volgens de toekomstige en verstrengde Europese normen is het zeewater aan de Belgische kust enorm vervuild en is het ongezond om er in het zwemmen. Volgens deze standaard voldoen slechts zes van de 40 onderzochte badplaatsen aan de strengere hygiënenorm.

    Smalle kuststrook

    Die nieuwe norm zal vanaf 2015 gehanteerd worden door de EU. De overheid zal dus tegen dan een tandje moeten bijsteken om de badplaatsen properder te krijgen. De voornaamste reden waarom we het plots zoveel slechter dan volgens de nieuwe normen is voornamelijk te vinden in onze smalle kuststrook.

    "Op een lengte van 65 kilometer monden relatief veel vervuilde waterwegen in de zee uit", zegt Mie Van den Kerckhove, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in De Standaard.

    Weinig natuurgebieden

    Ook het feit dat er zich weinig natuurgebieden bevinden tussen de zee en het binnenland speelt in ons nadeel. Volgens Van den Kerckhove is er echter geen reden tot paniek. De minimumnormen voor de gezondheid van de bader halen we wel.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch beelden van geboorte Kai-Mook


    Toch beelden van geboorte Kai-Mook

    toch beelden van geboorte kai mook 2

     Er zijn dan toch beelden opgedoken van het moment waarop olifantje Kai-Mook het levenslicht zag in de Zoo van Antwerpen.

    De Zoo heeft de beelden op een exclusieve dvd gebrand, die voor 12,95 euro te koop is in de dierentuin. Volgens de Zoo gaat het niet om een marketingstunt, de directie zegt de beelden pas gekregen te hebben.

    Aandacht

    "We hebben de geboorte vanuit 9 hoeken gefilmd, maar kregen de eigenlijke geboorte niet in beeld zoals we gewild hadden", zei Zoo-directeur Rudy Van Eysendeyck tegen vtm.

    "Het was niet de bedoeling om geld te verdienen aan de dvd, maar Kai-Mook en de Zoo in de aandacht houden, is ook al mooi", aldus Van Eysendeyck.
     bron; gva.be


    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inktvissen en octopussen kunnen horen


    Inktvissen en octopussen kunnen horen

    inktvissen en octopussen kunnen horen


    Inktvissen en octopussen kunnen horen, zo blijkt uit een studie die een einde maakt aan eeuw van discussies hierover.

    Weekdieren zoals inktvissen, nautilussen, octopussen en zeekatten kunnen onder water geluiden horen. Een octopus kan geluiden tussen 400Hz en 1000Hz horen. Een inktvis heeft een breder bereik (400Hz tot 1500Hz). Het best horen beide diersoorten geluiden van 600Hz.

    Gebruik

    In vergelijking met vissen lijken ze over geen al te goed gehoor te beschikken. Maar het feit dát ze kunnen horen, zou kunnen betekenen dat deze slimme dieren geluid gebruiken om prooien te vangen, met elkaar te communiceren of waakzaam te zijn voor roofdieren. Dit zal verder bestudeerd worden. 
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bliksem doodt 16 koeien


    Bliksem doodt 16 koeien

    bliksem doodt 16 koeien


    De koeien van de Britse boer Jim McDougal zijn erg aangedaan nadat 16 dieren doodgebliksemd werden tijdens een hevig onweer.

    De koeien waren onder een boom aan het schuilen, toen ze plots geraakt werden door minstens één bliksemschicht. Een buurman verwittigde Alison, de dochter van de 60-jarige landbouwer. Vader en dochter troffen een schokkend tafereel aan.

    "Zoiets heb ik nog nooit gezien", vertelt Jim McDougal. "Er hing ook een verschrikkelijke geur in de lucht." Een dierenarts nam bloedmonsters en bevestigde de doodsoorzaak van de koeien.

    Beeld: BBC  bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK Het bloemendorp


    FRANKRIJK
    Het bloemendorp


    Het schilderachtige stadje Gerberoy prijkt op de lijst van Les plus beaux villages de France. Met reden, want de mooie oude huizen en geplaveide straten worden in de lente en zomer opgefleurd met bloemen in zachte kleuren die perfect aansluiten bij het decor. Dat heeft het Picardische plaatsje te danken aan kunstschilder Henri Le Sidaner, die op aanraden van Auguste Rodin in 1901 naar Beauvais verhuisde. Toen ontdekte hij het karakteristieke maar vervallen stadje. Hij maakte er verschillende schilderijen van en stimuleerde de bewoners hun straten en huizen op te fleuren, net zoals Monet dat in Giverny had gedaaan. Zelf liet Le Sidaner in de schaduw van de kerk een prachtige tuin aanleggen. Bij het binnentreden ontdekt u achter de witte planten verschillende onafhankeljke tuinen die verbonden zijn met kronkelende steile paden tussen de bomen. Boven ligt de rozentuin aan de ruïnes van een oud kasteel. U vindt er nog steeds het zomer- atelier van de schilder en een prieeltje, vanwaar u een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap hebt.

    In navolging van Le Sidaner strijken in het dorp vanaf de eerste lentedagen talloze schilders neer. Op de derde zondag van juni wordt ook nog steeds het Rozenfeest georganiseerd, dat door Le Sidanar in het leven werd geroepen. En zijn kleinzoon onderhoudt met passie de impressionistische droom van zijn opa.

    Jardins Le Sidaner, Rue du Logis du Roy 18, Gerberoy. Bezoek na reservatie voor groepen vanaf 15 personen, van april tot november: di-zo: 9-17.30 uur. Toegang:€ 5 p.p. Info: tel. 0033 344 82 16 50, www.gerberoy.net en reservation@lesjardinshenrilesidaner.fr
    bron; plusmagazine.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame olifant vermoedelijk vergiftigd met dennenappels


    Zeldzame olifant vermoedelijk vergiftigd met dennenappels

    Een Sumatraanse olifant die vrijdag dood is aangetroffen is vermoedelijk door stropers met vergiftigde dennenappels om het leven gebracht. Dat hebben de Indonesische autoriteiten maandag gezegd. De slagtanden van de olifant waren verwijderd.

    Het is het negende exemplaar van de met uitsterving bedreigde diersoort die in de afgelopen drie maanden in de provincie Riau van Sumatra is gevonden, zei Syahimin, een natuurbeschermer in dienst van de overheid.

    De olifant werd gevonden op een plantage voor de productie van houtpap. In de omgeving lagen dennenappels, die voor onderzoek zijn opgestuurd naar een laboratorium. In zeven eerdere gevallen bleken olifanten met dennenappels te zijn vergiftigd. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

    Naar schatting drieduizend Sumatraanse olifanten leven nog in het wild. Doordat hun habitat door de aanleg van plantages steeds kleiner wordt, begeven zij zich sporadisch in bewoond gebied. Dorpelingen voelen zich bedreigd en nemen maatregelen zoals vergiftiging. Ook is het ivoor van de slagtanden op de internationale markt veel geld waard.

    bvb(belga) bron; nieuwsblad.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisgroene lentetuinen


    Frisgroene lentetuinen
     

    loseley 

    Mien Ruys was een internationaal gerenommeerde tuinarchitecte die zelfs in eigen land tenvolle werd geapprecieerd. Ook haar vader was overigens een bekend tuinier. Hij lanceerde bij onze noorderburen als eerste het concept van de borders. In 1973 schreef Mien Ruys een boek waarin niet zozeer de ordening van de planten in de tuinen de aandacht voor zich opeisten, maar wel de tuinplanten zelf. Het werd een gigantisch succes en Mien Ruys paste haar ideeën ook zelf toe in haar eigen tuin, waar ze in 1925 aan begon en die ze steeds verder uitbreidde. Verwacht u hier dus niet aan een strak geplande opbouw, wel aan een ongedwongen feest van kleuren en vormen. In feite is het een opeenvolging van 28 proeftuinen waarin Mien experimenteerde en alle combinaties en materialen uitprobeerde. Ze geven als het ware een chronologisch overzicht van de tuinarchitectuur van de 20ste eeuw, gecombineerd met de evolutie die Mien Ruys zelf onderging. De nieuwste tuinen worden nog voortdurend verder ontwikkeld, de oudere worden bewaard zoals vroeger. De verwilderingstuin is de oudste, maar ook de oude proeftuin met de grote border, de watertuin met stapelmuurtjes of de verdiepte tuin met spoorbielzen zijn interessante klassiekers.

    Tuinen Mien Ruys, op 30 km ten noordoosten van Zwolle met theehuis, plantenwinkel en tuingalerij, Moerheimstraat 84, Dedemsvaart. Te bezoeken van 1 april tot 31 oktober, di-za: 10-17 uur, zondag 12-17 uur. Toegang:€ 7,50. Info:tel. 00 31 523 61 47 74 en www.mienruys.nl 
    bron; plusmagazine.be


    14-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit gezien: één wit en één zwart tweelinglammetje


    Nooit gezien: één wit en één zwart tweelinglammetje

     

    Peper en Zout zijn een tweeling. Niets speciaals, ware het niet dat het om twee lammetjes gaat, waarvan er één wit is en het andere zwart. Mama schaap is wit, de papa ram is een sussex met zwarte kop, benen en onderkant. Straf, vindt ook eigenaar Jan Cowan, die nog maar net met een schapenboerderij was begonnen om kaas te maken.

    "De tweeling is onafscheidelijk", vertelt Cowan. "We zetten hen in een aparte kooi om hen te beschermen tegen vossen. Ze spelen samen en slapen samen, waarbij de ene zijn kopje legt tegen dat van de andere. Als de ene die kant uitgaat, de andere ook. En ze pakken elk een speen naast elkaar tijdens het eten." Hoe schoon op de wereld! (jv) 
    bron;hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China krijgt lange zonsverduistering te zien


    China krijgt lange zonsverduistering te zien

    Op 22 juli zal het in delen van China overdag even helemaal donker zijn. Volgens wetenschappers kunnen de Chinezen op die datum zes minuten genieten van een totale zonsverduistering, meldde staatspersbureau Xinhua zondag.

    Het is volgens de onderzoekers de langste zonsverduistering in vijfhonderd jaar tijd. ,,Tussen 1814 en 2309 komt dit maar één keer voor'', aldus wetenschapper Wang Sichao.

    Omdat China zo groot is, is de totale zonsverduistering niet overal in het land zichtbaar. Inwoners van het zuiden van het land hebben mazzel, terwijl in het noorden alleen een gedeeltelijke zonsverduistering kan worden gezien.

    Een zonsverduistering ontstaat doordat de maan tussen de zon en de aarde komt te staan. Het hele proces duurt ongeveer een half uur. Een totale zonsverduistering maar zelden voor.
    bron;trouw.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In onze tuin een badderende Vlaamse Gaai.


    In onze tuin hebben we een kleine waterloop
    ( niet diep ) aangelegd ,
    met het gevolg dat er veel vogels komen badderen
    en / of drinken. 

    De Vlaamse gaai is lawaaierig, onhandig en verrassend kleurrijk voor een kraai. Hij staat bekend als een dief van eieren en nestjongen van andere vogels. De gaai verspreidt de zaden van de eik, waardoor mede de enorme eikenbossen ontstonden die zich ooit over Europa uitstrekten. Nu zijn veel van deze bossen verdwenen, maar de gaai is nog steeds overal aanwezig waar eikenbossen zijn waarin hij kan leven

    Enkele foto's van een badderende Vlaamse Gaai.  Joke














    en nu drogen in de zon .


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onvergetelijk: Een walviscruise in Canada


    Onvergetelijk: Een walviscruise in Canada

    De beluga toont trots zijn staart, vlak voor hij duikt.
    Tadoussac, uitzicht op de Saint-Laurent.
    Tadoussac, uitzicht op de Saint-Laurent.
    De witte dolfijn is een zeer sociaal dier.
    De witte dolfijn is een zeer sociaal dier.
    De dwergvinvis leeft het liefst alleen.
    De dwergvinvis leeft het liefst alleen.
    De vinvis eet indrukwekkende hoeveelheden vis.
    De vinvis eet indrukwekkende hoeveelheden vis.
    De meest spectaculaire walvis is de bultrug, bekend om zijn sprongen.
    De meest spectaculaire walvis is de bultrug, bekend om zijn sprongen.
    Het grootste zoogdier ter wereld: de blauwe vinvis.
    Het grootste zoogdier ter wereld: de blauwe vinvis.
    De orca wordt maar zelden waargenomen op de Saint-Laurent.
    De orca wordt maar zelden waargenomen op de Saint-Laurent.
    De grijze zeehond is een graag geziene gast in Tadoussac.
    De grijze zeehond is een graag geziene gast in Tadoussac.
    De witsnuitdolfijn.
    De witsnuitdolfijn.

    Walvissen zijn niet alleen de grootste zeezoogdieren ter wereld, velen ervan zijn ook bedreigd. Een van de beste manieren om deze reusachtige dieren nog levend te zien is een walviscruise. Dit soort cruises worden op verschillende plekken in de wereld aangeboden, maar één van de beste plaatsen om ze te zien is de Fleuve Saint-Laurent in het oosten van Canada.

    Uitzonderlijk voedzaam
    De rivier is een uitzonderlijk voedzame plaats voor walvissen, mede dankzij de samenkomst van zoet en zout water. De Saint-Laurent is zowel lang (3260 kilometer) als breed (2 tot 100 kilometer) en diep genoeg zodat walvissen zich hier vrij kunnen bewegen.

    Langs de hele rivier zijn dorpjes van waaruit walviscruises vertrekken. De bekendste is Tadoussac, een klein dorpje in de provincie Québec dat leeft van het walvistoerisme.

    Het seizoen
    Het walvisseizoen loopt grosso modo van mei tot en met oktober, al is dat wel een beetje afhankelijk van het weer. De beste periode om walvissen te zien is juni, juli en augustus omdat dan veel van de walvissen toegekomen zijn in de Saint-Laurent.

    De koning van de Saint-Laurent: de beluga
    De eerste en meest gespotte walvis in Tadoussac is de Saint-Laurent beluga of witte dolfijn. Dit opvallende, witte dier is een niet-migrerende walvis en het beschouwt de Saint-Laurent als zijn thuis. In de winter, wanneer de rivier quasi volledig dichtvriest (november tot april), verhuizen de beluga's tot de plek waar zoet en zout water samenstromen of tot de monding van de Saint-Laurent. Eens ze terug gezien worden in Tadoussac, weten de bewoners dat het walvisseizoen weer is begonnen.

    De beluga wordt 4 tot 6 meter lang en weegt gemakkelijk een ton. Ze zijn het gemakkelijkst te herkennen aan hun opvallende witte kleur, al zijn de kleintjes wel eerder grijs. Een beluga krijgt eens per drie jaar een kalfje dat twee jaar gevoed wordt door de moeder. Ze worden als 'bijna bedreigd' beschouwd.

    De meest voorkomende: dwergvinvis
    Een tweede belangrijke walvis in de Saint-Laurent is de dwergvinvis. In tegenstelling tot de beluga, die in troepen zwemt, is dit een solitaire walvis. Hij kan 8 tot tien meter groot worden, en weegt 6 tot 8 ton. Ook zijn ademspuit is niet erg zichtbaar, maar eens dicht genoeg wel goed hoorbaar.

    De dwergvinvis krijgt elke twee á drie jaar een kalfje, dat 8 tot tien maand gezoogd wordt. Ze zijn het gemakkelijkst te herkennen aan hun hoekige rugvin. Deze soort is niet bedreigd.

    Vinvis

    Ook de vinvis, gemakkelijk dubbel zo groot als zijn dwergcollega, wordt gespot in de Saint-Laurent. Zijn gewicht is nog indrukwekkender: 50 tot 60 ton, of tot tien keer het gewicht van een volwassen olifant.

    Deze vinvis leeft alleen of in een kleine kudde, maar groepeert zich om te gaan jagen. Ook deze walvis krijgt elke twee á drie jaar een kleintje, dat tot 7 maand gevoed wordt. Elke walvis eet drie ton voedsel per dag, waaronder krill, plankton en kleine visjes.

    De spectaculairste: de bultrug
    Daarin verschilt de vinvis niet van de bultrug, hoewel dit dier toch een pak kleiner (tot 12 meter) en lichter (30 ton) is. Het is wellicht de meest indrukwekkende walvis, wegens zijn spectaculaire sprongen en de vinslagen op het water. Ook deze walvis leeft solitair en groepeert zich om te jagen. In de hele wereld zijn er nog zo'n 12.000, waarvan slechts enkele honderden in de Atlantische Oceaan. Elke twee jaar krijgt een wijfje een kalf, dat ze ongeveer 6 maand voedt.

    Zeldzame waarnemingen: de blauwe vinvis
    In de Saint-Laurent worden ook nog andere walvissen en dolfijnen gespot, zij het op minder regelmatige basis. Daaronder vallen onder meer de blauwe vinvis, het grootste zoogdier ter wereld en een zwaar bedreigde walvis. Over de hele wereld zijn er nog maar 5.000, hoewel hun populatie 200.000 dieren telde voor walvisjacht was toegestaan.

    Orka's
    Ook de bruinvis, potvis en heel zelden de orka, de narval, de noordkaper en de witsnuitdolfijn worden wel eens gezien, maar zeer zelden. Veel vaker worden grijze zeehonden, zadelrobben of gewone zeehonden gespot.

    Centrum
    Alle waarnemingen over walvissen worden gemeten en bijgehouden door het Centre d'Interprétation des mammifères marins (CIMM) in Tadoussac. Het museum is in de zomermaanden geopend voor het publiek, dat daar video's, walvismaquettes, een unieke verzameling skeletten kan bekijken. Het personeel is opgeleid om al uw vragen te beantwoorden. Alle aankopen in de souvenirshop komen ten goede aan de walvissen.

    Praktische informatie
    Vanuit Tadoussac bieden twee maatschappijen walviscruises aan.
    AML is de grootste en heeft de meeste variatie. De maatschappij biedt zo een cruise 'walvissen en fjord' (3h, 59 Canadese dollar) aan, walvissen en eilanden (3h30, 59 CAD), Zodiac Aventure (2h, 55 CAD) en Zodiac Expédition (3h, 65 CAD).

    Het bedrijf geeft een walvisgarantie: als er om een of andere reden op de cruise geen walvissen gezien worden, krijg je een gratis ticket voor een tweede cruise.

    Voor niet-walvisliefhebbers zijn er ook twee cruises in het fjord van Saguenay: Découverte du fjord (6h, 80 dollar) en L'anse-St-Jean (2h3, 38 CAD). Opgelet, alle prijzen zijn zonder taks. Voor jongeren, senioren en families zijn er voordeeltarieven. De maatschappij organiseert ook tours vanuit Québec of Montréal, voor wie niet zelf kan of wil rijden naar Tadoussac.

    De tweede maatschappij die walviscruises aanbiedt is
    Croisières 2001. Zij hebben als enige in de regio een katamaran ter beschikking. De prijzen zijn dezelfde als bij concurrent AML. Uniek hier is de combinatie katamaran & zodiac (109 CAD) of de fjordcruise vertrekkende van het onooglijke dorpje Sainte-Rose-du-nord (3h, 40 CAD). Van 1 juli tot Labour Day biedt het bedrijf ook een gratis shuttledienst aan.

    Wie goed rondkijkt op het internet, kan ook vaak zijn hotel in Tadoussac combineren met een walviscruise en/of berensafari. Deze pakketten komen meteen veel voordeliger uit. Ook bij deze prijzen is de taks of fooi niet inbegrepen. (hlnmontreal/edp)

    De bultrug.
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haan van zatte Fransman zet politiekantoor op stelten


    Haan van zatte Fransman zet politiekantoor op stelten

     

     

    Een ongewone gast veroorzaakte nogal wat herrie in het poltiekantoor van het Nieuw-Zeelandse Dunedin. De agenten werden namelijk aangevallen door een haan die ze in beslag genomen hadden van een zatte Franse supporter.

    Rugbysuppoter
    De man had gisteravond iets te uitbundig de overwinning van het Franse rugbyteam tegen de Nieuw-Zeelandse All Blacks gevierd. Omdat de Fransman alles behalve stevig op z'n benen stond, achtte de politie het raadzaam om diens haan - mascotte van de Fransen - in 'verzekerde bewaring' te nemen.

    Modelgevangene
    Aanvankelijk gedroeg de haan zich voorbeeldig in de politiepost. Hij was stil, de agenten moesten geen vingerafdrukken van de 'gevangene' nemen of hem fotograferen.

    Gewond
    Het gemoed van de haan sloeg echter om. Het dier ging twee flikken te lijf die hem probeerden eten en drinken te geven. De agenten werden gewond aan hun handen en armen.

    Kartonnen doos
    Besloten werd de agressieveling in een kartonnen doos te stoppen. Dat was dan weer niet naar de zin van een vrouwelijke agente. Zij vreesde dat het dier zou stikken en wilde de merkwaardige bajesklant overdragen aan de dierenbescherming.

    "Waar is mijn haan"?
    Dat bleek niet nodig toen in de loop van de voormiddag een man het politiebureau binnenstapte. "Ik kom mijn haan ophalen", sprak hij met een zwaar Frans accent. Zaak opgelost. (eb)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langharige kameel verrast verzorgers met bevalling


    Langharige kameel verrast verzorgers met bevalling

    langharige kameel verrast verzorgers met bevalling


    In Groot-Brittannië is een kameel onverwachts bevallen. De verzorgers van het safaripark hadden de zwangerschap bij het dier niet opgemerkt.

    De Bactrian Camel, ook wel gekend als de huiskameel, Wendy beviel zes weken geleden. Omdat het dier zo langharig is, hadden de verzorgers de zwangerschap nooit opgemerkt. Pas toen het beest haar haren verloor, begrepen de verzorgers dat er een kalfje (foto) op weg was.

    "Het was onverwachts, maar we zijn er heel blij mee. Omdat de kamelen zo harig zijn, viel de zwangerschap ons niet meteen op. Pas Wendy haar haren verloor, wisten we dat ze ging bevallen", bekende verzorgster Penny Boyd. De bevalling verliep vlekkeloos en het kalfje, dat nog geen naam heeft, zal binnenkort zijn opwachting maken bij de rest van de kamelen.

    De bevalling is niet alleen verrassing, maar betekent ook goed nieuws. De huiskameel is namelijk met uitsterven bedreigd.
    bron; gva;be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Potvissen hebben eigen 'babysitdienst'


    Potvissen hebben eigen 'babysitdienst'



    Jonge moeders laten hun baby niet graag alleen, zelfs niet voor even, en zorgen dan ook voor oppas. Voor potvissen ligt dat moeilijker, want die duiken soms een uur lang op grote diepte om voedsel voor hun kleine te zoeken en moeten die dan wel alleen laten. Of toch niet, zo schrijft de Sunday Telegraph, want ze hebben een oplossing gevonden: een netwerk van 'babysitters'.

    Tot die ontdekking kwamen biologen van de Engelse St Andrews universiteit en de Dalhousie universiteit in het Canadese Nova Scotia, die in het noorden van de Atlantische Oceaan potvissen bestudeerden.

    Dat die vissen vaak tot 700 meter diepte moesten duiken op zoek naar voedsel was al bekend en is voor de volwassen vissen geen probleem, want zij hebben daarvoor de nodige eigenschappen ontwikkeld. Maar de jonge kalfjes zijn daar nog niet toe in staat. Dat betekent, aldus onderzoeker dr. Luke Rendell van de St. Andrews universiteit, 'dat de kalfjes, terwijl ze boven water op moeder wachten, heel kwetsbaar zijn voor aanvallen van andere vissen zoals haaien. En aangezien potvissen zich erg langzaam voortplanten - een kalfje om de vijf jaar is normaal - betekent dit dat elk jong een belangrijke investering is'. Zeker als je weet dat de moeder ook nog zo'n tien jaar voor haar jong zorgt.

    Geen wonder dat die 'investering' goed beschermd moet worden. En daartoe, zo blijkt, organiseren de moeders onderling een soort 'babysitdienst' waarbij andere potvismoeders op een kleine passen terwijl de moeder zich honderden meters diep in het water bevindt.
    bron;nieuwsblad.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienduizend dierenliefhebbers toosten op Kai-Mook



    Tienduizend dierenliefhebbers toosten op Kai-Mook

     

    De babyborrel die de Zoo van Antwerpen vandaag georganiseerd heeft om de geboorte van baby-olifant Kai-Mook te vieren was een daverend succes. Volgens woordvoerster Ilse Segers genoten naar schatting tienduizend mensen er van een hapje en een drankje. Acht à negenduizend dierenliefhebbers brachten meteen ook een bezoekje aan de Zoo om de kleine ster in levende lijve te zien. Sinds haar geboorte op 17 mei lokte Kai-Mook al een kleine 200.000 mensen naar de Zoo.

    De weergoden waren de baby-olifant nog relatief goed gezind. Buiten af en toe wat gedruppel bleef het droog. Bezoekers konden aan de eet- en drankkraampjes Thais eten, frieten en pannenkoeken kopen. Tussen 17 en 18 uur tapte burgemeester Patrick Janssens pintjes uit twintig gratis vaten K-bier. De eerste party van Kai-Mook werd heel de middag opgeluisterd met kinderanimatie en allerlei optredens.

    Dierenliefhebbers konden hun goed hart laten zien door het K-groeiplan te steunen. Met deze actie wordt geld ingezameld voor het olifantenverblijf in Planckendael en voor een olifantenhulpproject in Azië. Er werden tal van gadgets verkocht ten voordele van het plan. (belga/jv) 
    bron; hln.be

    13-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw nationaal park in Canada zo groot als België


    Nieuw nationaal park in Canada zo groot als België

     

    Canada gaat een natuurpark in het noordwesten van het land zes keer zo groot maken. De oppervlakte van het park wordt daardoor 30.000 vierkante kilometer, en dat is quasi even groot als België.

    De overheid besloot dinsdag tot de uitbreiding van het Nahanni Nationaal Park. Door de honderden grizzlyberen en de kuddes kariboes (soort rendier) is het park een trekpleister voor natuurliefhebbers.

    Avonturiers zoeken het park op om te kunnen kanovaren op de wilde rivier die erdoorheen stroomt.
    Het park werd in 1972 opgericht om de South Nahanni rivier te beschermen tegen de bouw van een waterkrachtcentrale. Unesco heeft het natuurgebied op de werelderfgoedlijst gezet. (mvl)  bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenpanda verkiest grote bossen met veel ondergroei


    Reuzenpanda verkiest grote bossen met veel ondergroei

     

    Reuzenpanda's wonen het liefst in grote, aaneengesloten bosgebieden met veel ondergroei van bamboe. In kleine bosgebieden met veel open plekken komen duidelijk minder panda's voor. Ook de zeldzame gouden rundergems verkiest dit soort bos. Bamboe is het hoofdvoedsel van de reuzenpanda.

    Moeilijk
    Dit werd vastgesteld door de geo-informaticus Tiejun Wang na analyse van satellietbeelden van de Chinese bossen met een nieuw model. Wang bepaalde waar bamboe het best groeit en dus waar panda's hun lievelingskostje het liefst gaan zoeken.

    Tot nu toe was dat moeilijk te bepalen. Nochtans is deze kennis noodzakelijk om de bedreigde reuzenpanda te kunnen beschermen, aldus het Wereld Natuur Fonds, dat het onderzoek van Tiejun Wang mede financierde.

    Hoofdvoedsel
    Omdat bamboe onder hoge, dichtbebladerde bomen groeit in veelal onbewoonde gebieden, was tot nu toe nauwelijks bekend waar en hoeveel bamboe er nu precies groeit omdat op satellietbeelden voornamelijk de kruinen van hoge bomen te zien waren.

    Verplaatsing
    Nu door het model van Tiejun Wang voorspelbaar is waar veel bamboe groeit, is het ook mogelijk vast te stellen waar de reuzenpanda eigenlijk precies voorkomt, waar hij naar voedsel zoekt en of hij zich verplaatst. Gebleken is al dat het dier afhankelijk van de temperatuur van hoge naar lage gebieden trekt, liefst in dichte bossen. (belga/edp) 
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien weetjes over haaien


    Tien weetjes over haaien

     

    Haaien leven onder water en zijn daardoor niet zo bekend als de dieren op het land. We zouden ook kunnen stellen dat haaien door films als 'Jaws' een imagoprobleem gekregen hebben. Daarom stellen we de haaien in tien vragen kort aan u voor.

    1. Hoeveel haaiensoorten bestaan er?
    Momenteel zijn ongeveer 400 verschillende soorten bekend. Er worden echter voortdurend nieuwe soorten ontdekt.

    2. Hoe lang leven er al haaien?
    Uit onderzoek van fossielen blijkt dat voorouders van de haaien al 400 miljoen jaar geleden in de oceanen zwommen. Daardoor zijn ze eigenlijk ouder dan dinosauriërs. Haaien zijn in de loop der tijd ook heel weinig veranderd.

    3. Hoe duurt een haaienleven?
    De leeftijd van haaien verschilt van soort tot soort. De donkere toonhaai leeft bijvoorbeeld amper zestien jaar, terwijl de haringhaai tot 46 jaar kan leven. Walvishaaien kunnen zelfs meer dan honderd jaar oud worden.

    4. Slapen haaien?
    Ooit werd gedacht dat haaien niet konden slapen, omdat ze voortdurend moeten zwemmen. Dankzij die beweging vloeit zuurstofrijk water langs hun kieuwen. Meer dan enkele minuten slaap zou er dus niet in zitten. Dat geldt echter niet voor alle soorten. Sommige haaiensoorten hebben speciale eigenschappen waardoor ze niet altijd hoeven te zwemmen. Toch slapen haaien niet zoals mensen. Ze wisselen actieve perioden af met perioden van rust.

    5. Kunnen haaien goed zien?
    De ogen van haaien lijken op die van mensen. In tegenstelling tot andere vissen kunnen haaien zich aanpassen aan verschillende lichtsituaties. Ze herkennen ook kleuren en details. Hoewel men ooit vermoedde dat haaien weinig zien, blijkt nu dat de dieren juist over een heel scherp zicht beschikken. De structuur van de ogen doet ook vermoeden dat haaien beter in de verte dan van dichtbij zien.

    6. Kunnen haaien horen?
    Haaien beschikken over een uitstekend gehoor. De oren zitten langs beide kanten in het hoofd, in tegenstelling tot externe oren bij de mens. Haaien zijn in staat om een prooi te horen zwemmen of spartelen.

    7. Hebben haaien veel tanden?
    Voor een haai zou een bezoek aan de tandarts een hele onderneming zijn. De dieren beschikken over heel veel tanden in meerdere rijen. Als sommige tanden zouden afbreken, staan er onmiddellijk nieuwe scherpe tanden klaar.

    8. Worden haaien door mensen opgegeten?
    Haaien worden in meerdere delen van de wereld gegeten, maar bevatten soms schadelijke stoffen. Vooral in China zijn de vinnen van haaien populair. Helaas worden de dieren massaal voor hun vinnen gevangen waarna ze weerloos in zee worden gesmeten.

    9 Welke haai is het snelst?
    De kortvinmakreelhaai is de snelste zwemmer in de haaienfamilie. Het dier kan snelheden tot 32km per uur halen en is daarmee in staat om op extreem snelle vissoorten zoals tonijn te jagen.

    10. Welke haai is het grootst?
    De walvishaai is de grootste vis in de oceaan. Het dier kan tot 20 meter lang worden. (gb)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.000 ganzen moeten dood na noodlanding New York


    2.000 ganzen moeten dood na noodlanding New York

     

    New York gaat in de omgeving van de vliegvelden in de Amerikaanse stad ongeveer tweeduizend ganzen vangen en doden. De trekvogels worden verantwoordelijk gehouden voor een noodlanding die een vliegtuig enkele maanden geleden moest maken in de rivier de Hudson in New York.

    Beide motoren van het toestel van US Airways waren uitgevallen, nadat het in een zwerm ganzen was terechtgekomen. In de afgelopen tien jaar zijn er volgens de Amerikaanse luchtvaartdienst 77 botsingen tussen vliegtuigen en ganzen geweest. (mvl)  bron; hln.be




                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    greetje45
    blog.seniorennet.be/greetje

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!