Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    02-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildpadden Galapagos in gevaar door toeristenziekten

     

    Schildpadden Galapagos in gevaar door toeristenziekten


     


    De schildpadden op de beroemde Galapagoseilanden worden ernstig bedreigd door ziekten die toeristen vanaf het vasteland met zich meebrengen. De muggen op het eiland kunnen de ziekten onder de dieren verspreiden. Onderzoekers stellen vast dat muggen op het vasteland zich vooral richten op zoogdieren en vogels. Op Galapagos hebben de muggen echter eerder een voorkeur gekregen voor reptielen.

    De muggen op Galapagos hebben volgens wetenschappers al 200.000 jaar de tijd om zich aan te passen aan de omstandigheden. Dat betekent dat ze ziekten via toeristen gemakkelijk op de schildpadden zouden kunnen overdragen. De regering van Ecuador laat vliegtuigen verplicht met middelen tegen muggen bewerken. Dezelfde maatregel moet er voor schepen komen. Zo kunnen mensen alvast geen inlandse muggen naar Galapagos vervoeren. (gb) 
    bron; demorgen.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warmere zee nekt nonnetje


    Warmere zee nekt nonnetje

    Het nonnetje lijdt onder de opwarming van de zee door klimaatverandering. De schelpdieren vermageren sterk in zachte winters, groeien slecht in het voorjaar en worden ook nog eens opgegeten door krabben en garnalen, die juist gedijen bij zachte winters.

    Dat hebben de ecologische onderzoeksinstituten NIOZ, CEME en NIOO-KNAW dinsdag bekendgemaakt.

    Onderzoekers hebben de nonnetjes sinds 1970 twee keer per jaar op dezelfde plekken in de Waddenzee geteld. De laatste tien jaar is hun aantal gedaald tot nog maar 10 procent van de oorspronkelijke zeer grote dichtheden.

    In Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk zijn de schelpdieren al vrijwel helemaal verdwenen.

    Het nonnetje is nu nog een van de meest voorkomende schelpdieren in de Noordzee. De stranden liggen bezaaid met de typische wit-bruin-grijs gestreepte schelpen waarin de beestjes huizen. Vooral in de Waddenzee groeiden de dieren gewoonlijk uit tot forse exemplaren.

    De onderzoekers stellen vast dat zachte winters en warme zomers sinds 1970 steeds vaker zijn voorgekomen. Garnalen en krabben zijn daardoor flink toegenomen, maar nonnetjes kregen juist veel minder nakomelingen. Jonge garnalen eten de jonge nonnetjes op wadplaten massaal op.

    Hittegolven in de zomer hebben weinig invloed op de schelpdieren, want ze begraven zich bij hitte in de koele zandbodem van de zee, aldus de wetenschappers.

    De instituten hebben hun onderzoek deze week in een internationaal marien tijdschrift gepubliceerd.
    bron; volkskrant.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haai bijt nieuwsgierige toeriste dood


    Haai bijt nieuwsgierige toeriste dood

    Een haai heeft voor de kust van Egypte een Franse toeriste doodgebeten. De vrouw sprong uit nieuwsgierigheid het water van de Rode Zee in, toen ze ''een grote vis'' zag zwemmen, zei een medewerker van de Franse ambassade in Egypte.

     


    De aanval vond plaats bij Marsa Alam in het zuiden van Egypte. Vanwege het heldere water van de Rode Zee komen veel duikers naar het gebied.

    In de wateren tussen Egypte en Saudi-Arabië komen echter ook veel haaiensoorten voor, waarvan sommigen gevaarlijk zijn voor de mens. Fatale aanvallen zijn echter zeldzaam. Het laatste haaienslachtoffer was een snorkelaar in 2004.

    bron;nu.nl


    01-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konik-veulen meegenomen van Bizonbaai


    Konik-veulen meegenomen van Bizonbaai

     

    Konik-paarden.

    Konik-paarden.

    Een man heeft twee weken geleden een pas geboren konik-veulen meegenomen uit natuurreservaat De Bizonbaai in de Ooijpolder. Mensen die zagen dat het diertje in een paardentrailer werd geladen, hebben dat gemeld aan Fokko Erhart van Free, de stichting die namens Staatsbosbeheer de natuurgebieden in de Gelderse Poort, waaronder de Bizonbaai, beheert.


    Erhart heeft het veulen zelf nooit gezien, maar uit verhalen van buurtbewoners maakt hij op dat pasgeboren konikje waarschijnlijk verstoten is door zijn moeder. "Dat komt vaker voor. En misschien heeft die man ook wel te goeder trouw gehandeld. Waar het mij om gaat is dat je dit soort paarden moeilijk als huisdier kunt houden. Ze hebben een heel sterk karakter en de kans is groot dat er ongelukken mee gebeuren."


    Konik-paarden komen oorspronkelijk uit Polen. Medio jaren tachtig werden ze in Nederland ingevoerd. Ze worden hier, net als galloway-runderen en Schotse hooglanders, ingezet om natuurgebieden te begrazen. In de Gelderse Poort lopen er zo'n 250 rond. Erhart heeft nooit eerder meegemaakt dat er een veulen verdween. bron; gelderlander.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat zes dagen vast in boom

    Kat zes dagen vast in boom

     Kat


    Hij zat al bijna een week vast in het hoogste punt van een hoge boom: Ferdo de kat. Pas op de zevende dag werd hij gered door een hulpteam van bergbeklimmers. Maar dat ging niet makkelijk.

    Klimmen hielp niet, roepen niet en ook toen omstanders een valnet voor hem maakte durfde Ferdo niet te springen. Pas met een loopplank, wat kattenvoer en een visnet kon de kat eindelijk gered worden.
    bron;nos.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Logeren in quinta's op Madeira


    Logeren in quinta's op Madeira

     

    Tijdens de maand juni vindt elk weekend op Madeira het Atlantic Festival plaats. Muziek, entertainment en cultuur bij elkaar gegoten met hoogtepunten zoals het Madeira Music Festival en een grootse internationale vuurwerkcompetitie in de haven van Funchal. De beste adressen om in juni te logeren op Madeira zijn de tientallen quinta¿s die in tegenstelling tot de zielloze hotels op dit populaire eiland wel veel charme hebben en zich op unieke plaatsen bevinden. In de Quinta da Bela Vista, even buiten Funchal, logeer je vanaf 169 euro per nacht voor een dubbele kamer en krijg je in juni, tijdens het festival, 20 procent korting.
    (Debbie Pappyn)

    www.quintas-madeira.com
     
    bron; demorgen.be

    31-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehondje aangespoeld

    Zeehondje aangespoeld

    Bij waddencentrum Ecomare op Texel is de eerste 'huiler' van dit jaar binnengebracht. De te vroeg geboren gewone zeehond (Tinus) weegt 8,2 kg lag half onder water tussen een paar grote stenen. Hij liet het typische 'huilende' geluid horen waarmee hij zijn moeder roept.

    bron; spitsnieuws.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant spectaculair gered
    Olifant

    Olifant spectaculair gered                     



    Met vier poten in de lucht en de slurf omhoog. Zo zie je een olifant niet vaak. Toch overkwam het een olifant in India. Het dier maakte 's nachts een wandeling en gleed uit. Zo een greppel in. Hij kwam vast te zitten en kon geen kant op.

    Gelukkig kwam er snel hulp. Een graafmachine maakte de greppel breder en gaf de olifant een duwtje. Wonder boven wonder kon de olifant gewoon weer verder aan zijn wandeling.
    bron;nos.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prairieplantjes krijgen een kans in ecologisch verantwoorde tuin


    Prairieplantjes krijgen een kans in ecologisch verantwoorde tuin

    Tuinliefhebbers tonen natuurlijke schatkamer op
    Kunstproeversroute-Eco-tuinweekend

     

    Een mooie en ecologisch verantwoorde tuin, die is te zien tijdens de Kunstproevers- route en het Eco-tuin- weekend.

    Filip en Jaklien Heyvaert-De Becker vestigden zich dertig jaar geleden aan de Kloosterstraat. De fraaie tuin kwam er niet vanzelf.

    'De eerste tien jaar hebben we maar wat aangemodderd', geven Jaklien en Filip toe. 'We zagen dat het niet goed was. We waren lid van Velt, de Vereniging voor Ecologische Teeltwijze, en konden een beroep doen op tuinarchitect John Rigaux, die een ontwerp maakte. De realisatie was een vijfjarenplan. Maar dat vormt nog altijd de basis van onze ecologische sier- en moestuin.'

    'Vroeger beschikten wij over een grote moestuin, maar die hebben we verkleind. We hebben vooral inlandse en streekeigen bomen en struiken geplant als heester, els, hazelaar, notenboom, es en wilg. De juiste plant of boom op de juiste plaats, dat is ons motto. Geen populaire bloem zoals de azalea, want die heeft grond met een bepaalde zuurtegraad nodig. We zouden turf moeten aanslepen, maar we willen absoluut niet ingrijpen op de samenstelling van de bodem. Als er meststoffen worden toegevoegd, dan komen die uit onze composthoop. Chemische meststoffen zijn uitgesloten.'

    Toch is er ruimte voor een experimentje in de landelijke en ecologisch verantwoorde tuin. 'Zoals onze prairiebeplanting', zeggen Filip en Jaklien.

    'De planten zijn afkomstig uit Noord-Amerika. Langs de straatkant hebben wij zeer slechte grond. Daaraan passen wij de beplanting aan. Deze uitheemse grassoorten gedijen op arme gronden.'

    Een hart hebben voor een gezond en zuiver leefmilieu, is voor hen een troef. De mini-kruidentuin dient als voorraadschuur voor de keuken. De terrasvorm van de tuin biedt een fraai uitzicht op de Moervaartvallei.

    Een voorwaarde voor zo veel moois is wel dat je alle dagen werkt in je tuin. 'We zorgen ervoor dat er geen blote bosgrond is', leggen Jaklien en Filip uit. 'Iedere vierkante meter bodem wordt bedekt met houtpulp en grasmaaisel. In de siertuin wordt niet geschoffeld, alleen gewied. Het kleine stuk moestuin vraagt meer onderhoud dan de siertuin. Tuinieren is een leuke hobby', besluiten Jaklien en Filip.

    Open tuin Kloosterstraat 6, Klein-Sinaai op zaterdag 30 en zondag 31 mei van 10 tot 18 uur. Info:www.durftuinierenzonder.be

    bron; nieuwsblad.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dertig jaar na The Blue Lagoon
     

    Dertig jaar na The Blue Lagoon


     

    Turtle Island op Fiji diende dertig jaar geleden als decor voor de legendarische film The Blue Lagoon. Sinds die blockbuster groeide het eiland uit tot een romantisch toevluchtsoord voor koppeltjes die hun eigen Blue Lagoon-momenten wilden beleven, ongeacht het prijskaartje.

    Tot voor kort, want dankzij de economische crisis wordt Turtle Island een stuk toegankelijker, zeker met het 5+2 nachten gratis-pakket dat nog tot eind dit jaar loopt. Op het privéeiland kunnen maximum veertien koppels logeren die elk hun eigen privéstrandje hebben. Een dubbele kamer kost ongeveer 1.250 euro per nacht, all inclusive. Check Pacific Blue voor goedkope tickets naar Fiji vanaf Australië. (Debbie Pappyn)

    www.turtlefiji.com
    www.flypacificblue.com 

    bron;demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walvisdrama in Zuid-Afrika


    Walvisdrama in Zuid-Afrika


    Reddingsoperatie walvissen (foto:EPA)

    Zeker veertig walvissen zijn doodgegaan op een strand ten zuiden van Kaapstad. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten besloten de aangespoelde zoogdieren dood te schieten, toen het niet lukte ze terug te krijgen in zee.

    Honderden vrijwilligers probeerden urenlang de walvissen uit het ondiepe water terug in zee te duwen. Er werden zelfs bulldozers ingezet. De reddingsoperatie werd gehinderd door harde wind en hoge golven. Twintig walvissen konden worden gered.

    Veel dieren bezweken op het strand aan stress en uitputting. Daarop werd besloten dat het beter was om de overige walvissen met een schot af te maken.

    Niemand weet nog hoe het komt dat zoveel dieren zijn gestrand.

    Bekijk
    hier beelden van de reddingsoperatie bron; nos.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man vindt schildpad tussen broccoli


    Man vindt schildpad tussen broccoli

    telegraaf.nl


    Een Nederlandse tuinman was bezig met broccoli en ijsbergsla te snijden in een tuin toen hij plots een grote schildpad ontdekte.

    Volgens een expert gaat het om een vrouwelijke roodwangschildpad van zo'n 15 jaar oud. 'Ze is zeker 30 cm groot, maar komt bijna niet uit haar schelp,' zegt de vrouw van de tuinman. 'We weten wel nog niet wat we ermee gaan doen.'

    oom(telegraaf)
    bron; nieuwsblad.be


    30-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bellewaerde Bloem


    Bellewaerde Bloem


    Piet Lesage


     Bellewaerde Park mag zijn naam verlenen aan een nieuwe knolbegonia met oranje getinte bloemen en spitse bladeren. Ze werd geteeld door sierteler Johan Corijn. De Bellewaerde Begonia kan tot twintig bloemen dragen en zal de hele zomer in bloei staan. Dit weekend (bloemenfestival) kun je ze al bewonderen.
    (pli) pli
    bron;.nieuwsblad.be

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waddeneilanden: dichtbij maar toch ver weg
     

    „Herstellen van drukke bestaan in oernatuur”

    Waddeneilanden: dichtbij maar toch ver weg


    Er zijn maar weinig Nederlanders die beseffen dat de waddeneilanden doorgaan voorbij Schiermonnikoog. Sterker nog, geen idee dat er maar liefst 43 van deze pareltjes bestaan. Stuk voor stuk uniek in hun soort, met brede stranden, duinen, kwelders, dijken, dieren, planten én niet te vergeten eigenzinnige eilandbewoners.

    Foto: De Telegraaf
    Foto: De Telegraaf
    Foto: De Telegraaf

    Wat is dan toch dat eilandgevoel? Volgens Marina Goudsbloem, de enige Nederlandse die alle 43 waddeneilanden heeft bezocht, is het de psychologische gedachte van afgesloten zijn van het vasteland. „Daardoor lijkt en ís het leven puurder, denk ik. De mensen zijn eigenzinnig, de huizen hebben iets pittoresks. De lammetjes zijn wolliger, de lucht zouter en de zonsondergang roder.”

    Niets teveel gezegd, het is inderdaad verbazingwekkend hoe onaangetast de wadden wel niet zijn. Wat nog opmerkelijker is: ze zijn bijzonder goed bereikbaar en toch zo goed geheim gebleven. Terecht dat het hele gebied is voorgedragen voor de werelderfgoedlijst.

    Het contrast tussen de eilanden onderling kan overigens niet beter geïllustreerd worden, dan aan de hand van de Deen Jørn Luther en de Duitser Pius Regli. Op zoek naar eeuwige rust kwam de eerste terecht op het 8 km² grootte Mandø. De tweede werd geïnspireerd door een film over naturisme en vond zijn heil op het mondaine Sylt.

    Ruig

    Luther (jawel, een nazaat van Maarten Luther): „Mijn vrouw en ik wilde naar Normandië verhuizen om te genieten van het zilte leven. Toen ik afscheid ging nemen van vrienden vroegen ze verbaasd: ’Waarom ga je niet naar de overkant, naar Mandø? Dat ziet er hetzelfde uit.’ Ik reed meteen het wad over, zag dat de plaatselijke Kro (herberg) te koop stond en belde mijn vrouw: ’Schat, we gaan naar Mandø.’ Zei antwoordde verbaasd: ’Wat is Mandø?’ Vreemd genoeg zijn er maar weinig Denen die het minuscule eilandje kennen. Het heeft dan ook maar 38 inwoners, die bij vloed volledig geïsoleerd zijn van het vasteland. Jørn: ”Met storm en wind kunnen we soms dagen achtereen afgesloten zijn van de buitenwereld. Gek genoeg is dat ook de beste tijd om ziek te worden, want dan sturen de nooddiensten de helikopter vanuit het stadje Ribe.” De eilandbewoners hebben weliswaar een goede toegangsweg aangelegd over het wad, maar die is slechts enkele uren per dag begaanbaar. Zelfs de schoolbus is afhankelijk van de getijden. „Zo kan het dat de 6 kinderen van het eiland soms heel vroeg op moeten staan en de andere dag weer wat langer uit kunnen slapen.” lacht Vinnie Lehmann, die het rammelende Volkswagen busje bestuurt. Het handjevol inwoners van Mandø zou hun paradijsje voor geen goud willen verlaten en alles is dan ook met liefde gebouwd. Zo heeft het kleine witte kerkje uit 1727 twee ingangen, zodat men, ongeacht de windrichting altijd kan schuilen en wordt de felrood- met witte houten molen, met veel zorg intact gehouden. Voor wie even de tijd kwijt is, geen nood. Iedere dag voor zonsop- en ondergang wordt de kerkklok op de begraafplaats, met de hand geluid.

    Rijk

    Het tegenovergestelde van dit robuuste leven vind je aan de andere kant van de grens op het Duitse Sylt. Dit is de heimat van de jetset, compleet met Louis Vutton winkel en hippe strandtenten als ware het St. Tropez. De autotrein vanaf het vasteland is beladen met dikke BMW´s, Audi´s en Porsches, allemaal in keurig zwart. „Ik wilde dertig jaar geleden naar Ibiza, op zoek naar het bohémien leven.” vertelt Pius Regli. „Vrienden van mij zeiden: ’waarom ga je niet naar Sylt, dat is net zo´n vrijgevochten paradijs.’” Regli kwam met niks, maar is uitgegroeid tot horecaondernemer alias vastgoedhandelaar. Geheel in stijl met de sfeer van het eiland vandaag de dag. „Eten en drinken is belangrijk voor Duitsers. Wij houden van het goede leven.” De hoofdstraat van het luxe stadje Kampen wordt dan ook officieus Whiskystrasse genoemd. Maar wie de ’nieuwe rijken’ wil ontvluchten kan ook een ander kant van Sylt zien in de oud Friese dorpjes Tinnum, Archsum, Morsum en Keitum. Met name een rondwandeling met Kapitän Falk Eitner, laat het ouwe getrouwe vissersleven zien.

    Tot slot: Laat je op Sylt niet misleiden door de Sansibar-gekte. Dit is zogezegd de meest hippe strandtent van het eiland, echter het marketingbeleid is zo degelijk in elkaar gezet, dat het restaurant alle persoonlijkheid mist. Bovendien is Sylt niet voor niets het culinaire eiland, dus meer dan genoeg keus aan toprestaurants, waarvan vier met Michelinster.

    Reiswijzer

    De Waddenzee is een gebied dat zich uitstrekt over zo’n 8.000 vierkante kilometer, van Den Helder in Nederland, langs de kusten van Noord-Duitsland tot aan het Deense Esbjerg. Wie zelf af wil reizen naar de Waddenzee, kan dit het beste doen met eigen vervoer. De afstand Texel-Amsterdam is ongeveer anderhalf uur, maar ook de Duitse eilanden liggen op slechts drie uur rijden vanaf Utrecht. Voor de meest noordelijke eilandengroep zul je over Hamburg naar Denemarken moeten rijden, maar ook dit is te doen in zes uur. Houdt rekening met de waterstanden en raadpleeg voor overtochten en veerdiensten de lokale websites. Voor specifieke landeninformatie kun je terecht op www.wadden.nl, www.duitsverkeersbureau.nl en www.visitdenmark.nl.

    Wadhoppen

    Wadhoppen is een fenomeen dat wat bekender begint te worden. Het kan niet alleen in Griekenland, maar ook hier tussen onze eigen Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. In de lente en zomer kan men op de bonnefooi gaan hoppen. De Wadden-VVV’s bieden echter ook arrangementen aan. Meer informatie hierover staat in de Waddenreisgids te bestellen via www.wadden.nl
    ANNEMARIE VAN DE WEERT
    bron; telegraaf.nl


    29-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500 kubieke meter marmer voor de Akropolis


    500 kubieke meter marmer voor de Akropolis


    ATHENE -

    Voor het restaureren van de Akropolis is alleen al de voorbije acht jaar meer dan 500 kubieke meter nieuwe marmer uit de omliggende bergen van Athene aangevoerd. Bovendien werden al 2.350 ton marmer en steen uit de Akropolis weggenomen en na hun restauratie teruggeplaatst. Dat deelde de Atheense krant Kathimerini vrijdag mee onder aanhaling van het ministerie van Cultuur.

     De bijkomende marmerdelen werden tussen uit de oudheid daterende zuilen en bouwelementen geplaatst, om ze te bevestigen en ontbrekende delen te vervangen. Ze zijn afkomstig uit dezelfde Atheense regio, waar in de oudheid het marmer voor de bouw van het monument op de Akropolis werd gedolven.

    De restauratie van het symbool van Athene duurt al sinds 1975. 'We hebben nu nog ongeveer 15,8 miljoen euro nodig om met de restauratie van de westkant van de Akropolis te beginnen', zei de directrice van de bevoegde afdeling van het ministerie van Cultuur Maria Ioannidou aan de krant.

    Tot nog toe zijn de Nike Tempel en de Propyleeën (monumentale ingang) van de Akropolis en het oostelijke en noordelijke deel van het Parthenon gerestaureerd. 

    Tientallen architecten, archeologen en speciaal opgeleide metsers hebben de afgelopen jaren duizenden stukken van het monument voorzichtig weggehaald, gereinigd en weer teruggeplaatst in deze 'gigantische archeologische puzzel', aldus een restaurateur.
     

     avb (dpa) bron;nieuwsblad.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Whack-a-Kitty: dierenmishandeling of een leuk spel?


    Whack-a-Kitty: dierenmishandeling of een leuk spel?

    whack a kitty dierenmishandeling of een leuk spel


    In de Verenigde Staten is er een nieuw spel uitgevonden: Whack-a-Kitty. Het spel is een variant op het bekende Whack-a-Mole.

    Het spel, waarbij de katten hun kop door een gaatje steken waarna je er op moet tikken, wordt stilaan een hit op YouTube. Het filmpje met de katjes werd al meer dan 700.000 keer bekeken en zelfs nieuwszender CNN toonde de video. Er is wel controverse ontstaan. Velen vinden het dierenmishandeling, anderen beschrijven het filmpje dan weer als "schattig".
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogel met '˜GPS-rugzakje' op pad
     

    Vogel met ‘GPS-rugzakje’ op pad

    Willem H. Smith

    AMSTERDAM – Het geheel weegt slechts 14 gram en het dier ondervindt er nauwelijks hinder van. Over de eerste testresultaten van hun GPS–rugzakje voor vogels zijn Nederlandse wetenschappers in de wolken. De volgende uitdaging? „Een cameraatje mee laten vliegen.”

    Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) hebben een minuscuul GPS-systeem ontwikkeld, dat vogels op hun rug mee kunnen nemen. Tot nu toe was het niet mogelijk om tot in de kleinste details het gedrag van vogels te volgen, terwijl dat wel belangrijke gegevens oplevert.

    Het hightech-apparaatje bestaat uit een zendertje en een opslagmedium en werkt op een piepklein zonnepaneel. Het geheel weegt slechts 14 gram en kan al op de rug van vogels ter grootte van een postduif worden aangebracht. Door het GPS-systeem zijn allerlei gegevens draadloos uit te lezen, zodat het niet nodig is het dier telkens te vangen.

    Vliegbewegingen van vogels zijn onder meer van belang voor de luchtvaart, voor het analyseren van de risico’s voor vogels bij het aanleggen van windmolenparken in zee, of voor kennis over de verspreiding van door vogels overgebrachte ziekten, zoals de vogelgriep.

    De onderzoekers testten het ‘rugzakje’ het afgelopen jaar uit op een groep wilde kleine mantelmeeuwen. De zes zeevogels, afkomstig van een broedkolonie op Texel, verlieten Nederland in de zomer van 2008 en keerden vorige maand terug op het Nederlandse vasteland. Met een schat aan informatie over hun trekgedrag bij zich.

    Kees Camphuysen, marien ornitholoog van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en betrokken bij het onderzoek, noemt het trackingsysteem een doorbraak. „Het is voor het eerst dat een groep vogels zo gedetailleerd is gevolgd. Het brengt de hele trekweg in kaart en laat hun dagelijkse activiteiten op zee zien. Het geeft ons ongekende mogelijkheden om het gedrag te bestuderen.”

    Zo laten de GPS-loggers om de seconde zien waar en wanneer de individuele vogels vissersboten volgen, voedsel zoeken, of zich simpelweg op de zeestroming laten meevoeren. „Dit is een detailniveau dat tot nu toe onbereikbaar was.”

    Klik hier!

    De meeuwen, die in Nederland veelal op en bij zee leven, blijken in de wintermaanden graag op land te verblijven. Zo was een favoriete pleisterplek het dak van de Renaultfabriek in het Franse Douai. In Spanje bezochten de dieren stortplaatsen. „Alleen in de Golf van Biskaje visten zij, maar toen waren ze alweer onderweg terug naar hun zomerstek, hier op Texel."

    Het systeem volgt vogels niet alleen op de voet, maar legt ook vleugelslagfrequenties, de omgevingstemperatuur en de luchtdruk vast. De volgende stap is volgens Camphuysen de vogels uitrusten met een mini-camera. „Proeven met aalscholvers hebben uitgewezen dat dat mogelijk is. Als onderzoeker wil je immers precies weten wat een vogel onderweg allemaal uitspookt.”
    bron;refdag.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Friese grutto's hebben primeur met buikzendertje

    Friese grutto’s hebben primeur met buikzendertje

    (ANP) – Vijftien grutto’s in Friesland vliegen sinds deze week met een ingebouwd zendertje rond. Volgens wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de bedreigde weidevogeltjes hiermee een primeur. De grutto is tot nu toe de kleinste vogelsoort waarbij een zendertje is ingebracht, zo maakte de universiteit vrijdag bekend.

    De onderzoekers willen de grutto’s een jaar lang volgen om meer te weten te komen over de precieze trekroute. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid–Europa en Azië.

    De laatste jaren worden in Nederland diverse kleine vogels met een zender gevolgd. De vogels krijgen vaak een soort rugzakje om, waarin het zendertje is vastgemaakt. „Dit is bij een kleine soort als de grutto niet de beste optie", zei onderzoeksleider Theunis Piersma. „Buitenboordzendertjes kunnen de stroomlijn van de grutto beïnvloeden en het tuigje kan gaan knellen als de vogels voordat zij wegtrekken heel vet worden".

    Van de grutto’s in het Noordwesten van Europa broedt 90 procent in Nederland. Volgens gegevens van de Rijksuniversiteit Groningen nam de populatie van deze trekvogel tussen 1975 en 2005 met 65 procent af door de enorme intensivering van de landbouw. De grutto staat dan ook op de Rode Lijst van beschermde dieren van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN.
    bron;refdag.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai aan de haal met Schots paspoort


    Papegaai aan de haal met Schots paspoort

     

    Een reislustige papegaai is in Nieuw-Zeeland aan de haal gegaan met het paspoort van een Brit. De Schotse toerist was met de bus op weg naar Milfourd Sound, in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Toen de buschauffeur even iets uit het bagageruim wou halen, zag hij de papegaai wegfladderen, het paspoort uit de bek bengelend. De Schot, die wel kon lachen met het voorval, moest zijn reis noodgedwongen voortzetten zonder identiteitskaart.
    (dea) bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven stieren ontploffen nadat stroomkabel breekt


    Zeven stieren ontploffen nadat stroomkabel breekt

     

    Zeven stieren hebben het leven gelaten bij een merkwaardig ongeval in Nieuw-Zeeland. De dieren zijn als het ware ontploft nadat een hoogspanningskabel was afgebroken boven de wei waar de runderen stonden te grazen.

    Het incident gebeurde op een farm ten noorden van Auckland. Pachter Dave Taylor kreeg op een gegeven moment een telefoontje van zijn vader met de melding dat zijn stieren ontploft waren.

    "Ik trof zeven dode en verbrande dieren aan in de weide", doet Dave Taylor het relaas. Ook een egel overleefde het debacle niet.
    (eb) bron;hln.be




                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    badpritt
    blog.seniorennet.be/badprit

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!