Het is een bittere vaststelling: hoewel de geneeskunde er met rasse schreden op vooruitgegaan is, slaan de grote welvaartsziekten (kanker, diabetes, zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten) nog altijd massaal toe in ons land. Erger nog:
het aantal gevallen van zwaarlijvigheid blijft verontrustend stijgen, vooral bij jongeren. Langzaam maar zeker komen we in de buurt van het typevoorbeeld van de Amerikaanse zwaarlijvige tiener die al op jonge leeftijd aan type 2-diabetes lijdt!
De sociaal-economische kostprijs is enorm, en de huidige behandelingen kunnen geen wonderen verrichten, want beschavingsziekten
zijn in de eerste plaats te wijten aan verschillende factoren en zijn ook sterk verankerd in onze cultuur en onze leefgewoonten
Meer aandacht voor preventie
Vandaag wordt er echter nog altijd weinig aan preventie gedaan. Zo worden frisdranken wel verboden in scholen, maar
wordt er weinig of geen werk gemaakt van echte voedingseducatie voor kinderen en gezinnen.Het
gemiddelde fysieke activiteitsniveau van de Belg is in vijf jaar tijd met 6 % gedaald, maar de overheid verroert geen vin om lichaamsbeweging te promoten op school, op het werk en in de steden. Het Belgische sportbeleid is zelfs het minst performante van Europa, zowel op nationaal als op internationaal niveau.
Steeds meer studies tonen echter een duidelijk verband aan tussen sedentariteit, zwaarlijvigheid en bijvoorbeeld osteoporose. De voorbeelden zijn helaas legio!
Het goede nieuws is dat
ons land tegen 2006
eindelijk een Nationaal Voedings- en Gezondheidsprogramma gaat uitwerken. Op het programma: preventie en sensibilisering op grote schaal, maar wel met een beperkt budget
Meer interesse voor het individu
Waarom is dat zo belangrijk? Omdat
voeding (en lichaamsbeweging, die er nauw mee samenhangt) meer dan ooit een belangrijke rol te vervullen heeft in onze samenleving om de grote gezondheidsproblemen te lijf te gaan.
Verboden en kant-en-klare adviezen hebben vandaag hun beperkingen bewezen, en het is hoog tijd om
meer interesse te tonen voor het individu, zijn voedingspatroon en zijn levensstijl, om doeltreffende acties te kunnen lanceren.
Food in Action made in Belgium!
Dat is precies het doel van de komende wetenschappelijke conferentie Food in Action. Vooraanstaande Belgische en buitenlandse specialisten zullen daarbij de diverse factoren nagaan die het eetgedrag en de graad van fysieke activiteit bepalen. Dat moet uitmonden in concrete initiatieven in België en Europa om de volksgezondheid te verbeteren dankzij voeding en lichaamsbeweging.U hebt belangstelling voor dit boeiende onderwerp? De conferentie staat open voor al wie zich bezighoudt met de wetenschappelijke en volksgezondheidsaspecten van voeding en levensstijl. Afspraak op 27 en 28 oktober bij het Economisch en Sociaal Comité in Brussel!