Zijn jullie ook zo verzot op groenten ? Wij wel hoor, alle dagen een grote portie groenten op ons bord en dan maar smullen, en het is nog goed voor onze gezondheid en onze lijn.... Dat is veel beter dan al dat junk-food, dat onze jeugd zo gaarne eet... Ik las het volgende :
De volle zomer, die proeven we op ons bord... of zo uit het vuistje... Groenten: aubergines, courgettes, doperwten, komkommer, lollo rosso, paksoi, peulen, postelein, snijbonen, sperziebonen, spitskool, taugé, tomaten, tuinbonen, veldsla, venkel Fruit: aardbeien, citroenen, frambozen, kersen, kruisbessen, meloen, nectarines, perziken, pruimen, rabarber, rode bessen
Een must voor deze maand: fruitslaatjes met klein fruit: een mengeling van aardbeien, rode en witte besjes, frambozen, kersen, kruisbessen, De afwisseling van zoet en zurig is bijzonder pittig en zomers. En natuurlijk mag je eens lekker zondigen met een bolletje vanille-ijs erbij!
Ben je een echte keukenprinses, dan maak je nu ook volop konfituur. In de natuurwinkel, maar meer en meer ook in de supermarkt, vind je geleermiddelen waarbij je maar de helft of zelfs helemaal geen suiker nodig hebt om je konfituur te maken. Zo proef je nog veel meer de smaak van de zomervruchten op je boterham of in een potje magere yoghurt, en krijg je heel wat minder calorieën binnen. Doe de konfituur in kleine potjes, want eens de pot open is, blijft de konfituur niet zo lang goed, na openen dus zeker in de koelkast bewaren.
Hoogzomer, de oogstmaand van het jaar, de zomergroenten zijn er nog allemaal, maar daarnaast komen er ook al wat herfstgroenten piepen: Groenten: bleekselderij, champignons, groene kool, krop, rammenas, savooikool, snijbonen, sperziebonen, spitskool, veldsla Fruit: bananen, bramen, druiven, kruisbessen, meloen, nectarines, perziken, pruimen, rode bessen
Ga je dit jaar naar de zee op vakantie? Kijk dan uit of je tussen de rotsen geen zeekraal vindt, die groeit in juli en augustus volop op min of meer open terrein in zout water. (Opgelet: in België is het een beschermde plant). Als je je ochtendwandeling doet langs de rotsen, kun je er bij laag water volop plukken. Jonge planten eet je rauw, tussen de sla. Oudere planten bind je in bosjes en laat je 8 tot 10 minuten koken. Snij de bosjes dan weer los, en serveer warm met een nootje gesmolten boter en peper. Pak de stengel bij het houten steeltje en eet de zachtere delen van de houterige kern af. Een delicatesse bij alle soorten vis! Wist je trouwens dat je zeekraal ook wel bij de visboer kunt vinden?