Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
De Bruine korenbout is een zeldzame libel, die vooral te vinden is bij langzaam stromend water in laagveengebieden, langs rivieren en bij kanalen en beekjes.
Jonge mannetjes (en vrouwtjes) zijn makkelijk te herkennen aan het oranjebruine achterlijf met de zwarte wigvormige figuren in het midden. Oudere mannetjes zijn blauw en lijken op de Platbuik of Oeverlibel. Ze zijn toch redelijk makkelijk te herkennen aan de vlekken bij de basis van de vleugels. Bij de Oeverlibel ontbreken deze vlekken en bij de Platbuik zijn de vlekken veel groter.
Bruine korenbout (mannetje ziet blauw) Foto: Karel VERBRUGGEN.
De compostcollybia leeft op grof strooisel (compost, houtsnippers) of op rot hout in een loofbos. Ze kunnen individueel of in kleine groepen voorkomen, maar vormen vaak grote opvallende clusters.
De hoed kan een diameter van 3 tot 11 cm bereiken. De kleur is roodbruin en vervaagt naar bleekbruin naarmate ze ouder worden. De rand wordt soms iets gerimpeld op hoge leeftijd.
De blinde bij is niet blind…. en ook geen bij, maar een zweefvlieg! Het beestje heet zo omdat hij wel wat lijkt op een honingbij. Door die gelijkenis – ook wel mimicry genoemd – schrikt de blinde bij vijanden af en wordt hij minder snel opgegeten.
Als je goed kijkt, zie je zeker verschil tussen de honingbij en de blinde bij. Een honingbij heeft vier vleugels en de blinde bij heeft er twee. Bovendien heeft de blinde bij heel korte voelsprieten, in tegenstelling tot de echte bij. Maar waar komt het woord ‘blind’ dan vandaan? Een van de verklaringen is dat men vroeger dacht dat deze zweefvlieg blind was, omdat hij haren op zijn ogen heeft. Aan de ogen kun je trouwens ook zien wat het geslacht is: bij een mannetje zitten de ogen tegen elkaar aan, bij het vrouwtje zit er wat ruimte tussen.
Een deel van de tuin van Marleen VAN WOLPUTTE is ingezaaid met een mengsel bloemen voor fauna akkers. De foto's zijn ook door Marleen zelf gemaakt.
Lees eerst de informatieve tekst en bekijk daarna het filmpje. Klik op de "play-knop" om een kort filmpje van Marleen te bekijken. (MP4) Klik daarna rechts onder in beeld op het vierkantje "volledig scherm.
Is rimpelroos of Japanse rimpelroos een invasieve exoot?
Ja, rimpelroos of Japanse rimpelroos (Rosa rugosa) wordt in veel delen van Europa, waaronder België en Nederland, beschouwd als een invasieve exoot, en wel om volgende redenen:
Snelle verspreiding: De plant verspreidt zich gemakkelijk via worteluitlopers en zaden die door vogels worden verspreid.
Dominantie: Ze vormt dichte struikmassa’s die inheemse soorten verdringen.
Verstoring van ecosystemen: Vooral in duingebieden leidt de rimpelroos tot achteruitgang van de biodiversiteit, omdat inheemse planten geen kans krijgen.
Moeilijk te bestrijden: De plant is taai en kan na verwijdering opnieuw uitlopen uit wortelresten.
De soort mag in Nederland dus niet meer worden verhandeld,gekweekt, geplant of geïntroduceerd in het wild. In ons land is de soort nog niet zo sterk aanwezig en worden er nog geen maatregelen genomen. Rimpelroos (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
De wasbeer werd door Roger DAMEN gefilmd in Joubiéval met een wildcamera.
Lees eerst de informatieve tekst en bekijk daarna het filmpje. Klik op de "play-knop" om een kort filmpje van Roger te bekijken. (MP4) Klik daarna rechts onder in beeld op het vierkantje "volledig scherm.
Lees eerst onderstaande tekst alvorens het filmpje te bekijken. Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (MP4) Klik dan op het vierkantje rechtsonder (volledig scherm)
Klik op de "play-knop" om het filmpje met foto's van Roger te bekijken. (MP4) Geluid aan. Klik daarna rechts onder in beeld op het vierkantje "volledig scherm.
’t Was weer ferm geregeld, zeg maar ‘het was af’! Veel bosgebied doorkruist, wat een lommerrijke tocht garandeerde met wat verkoeling. En dat was nodig want de thermometer haalde 32°C. En verkoeling was er ook ’s middags op het plein van De Mart in de schaduw met frisdrank….. in scherp contrast met de soep. De muziek van toen klinkt hier opborrelend qua jeugdjaren en niet te luid, zodat er nog ruimte was voor een babbel. Mimi was er ook bij, ze kan al wat beter uit de voeten. Verheugend!
In de namiddag werden de ‘oldtimer’ fietsers getrakteerd met oldtimer auto’s aan de kolonie in Merksplas. Herinneringen aan de tijd van toen waren schering en inslag. Zo was er op De Mart te Merksplas een optreden aangekondigd van de muziekkrakken van toen, en die krakken nog steeds! Krakende wagens lopen (zingen) het langst.
Nog even bijtanken in bar5 te Beerse, ideaal langs de vaart gelegen. Drank bestellen deed je in een omgebouwde container, waar Jef wel eens wou in overnachten. Dorst lessen gegarandeerd. Nabij de kerk van Schoonbroek kan je ook nog bijtanken. Er zijn geen Bunters uitgedroogd want het verlies aan zweet werd regelmatig bijgevuld!
Nancy, met Jef’s hulp, heeft weer een knappe route afgewerkt, tevens met de gewaardeerde hulp van de nodige seingevers.
Steenmarters zijn hoofdzakelijk 's nachts actief. Als het donker is komen ze uit hun schuilplaats en gaan op pad. In de zomer, als de nachten kort zijn, komen ze soms ook overdag naar buiten en Roger kon er eentje filmen op zijn voederplaats in Joubiéval.
Klik op de "play-knop" om een kort filmpje van Roger te bekijken. (MP4) Klik daarna rechts onder in beeld op het vierkantje "volledig scherm.
Onze Natuur, de film, is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren en planten die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten, verteld door Matteo Simoni. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen ... Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste gezicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur.
In het donker vliegt deze geweldige uil geruisloos rond om zijn prooi te lokaliseren en vervolgens te vangen. Een vogel die in de nacht vliegt, dat is geen makkelijke prooi voor de natuurfotograaf…..maar met een automatische wildcamera lukt het wel.
Klik op de "play-knop" om een kort filmpje van Roger te bekijken. (MP4) Klik daarna rechts onder in beeld op het vierkantje "volledig scherm.
Samen Natuur Beleven in en rond Dessel - Zaterdag 28 juni (13 tot 17 uur)
Graag willen we nog eens herinneren aan deze activiteit
Een dorp is veel méér dan straatstenen, muren en beton. Kom mee op verkenning in onze ludieke tentoonstelling! In 'Beestige Buren... op safari in ons dorp' ontdek je welke dieren je allemaal kan tegenkomen in Dessel en omgeving. In 'Stront, pis en kak... het wordt heet op onze planeet' verbannen we de taboe-sfeer rond dit onderwerp betreffende mens en dier in ons kakmuseum. Kom samen met het Desselse Manneken Pis de sfeer opsnuiven en spoel alles even door met een drankje.
Om 14:00 u start ook een 'Stront, pis en kak wandeling' in Den Hof van de Alfons Smet Residenties waar het jaarlijks "Zomerfeest" doorgaat, met aansluitend een bezoek aan de tentoonstelling.
Tentoonstelling is gratis en rolstoeltoegankelijk.
De afgelopen maanden hebben we de gehakkelde aurelia al volop kunnen zien – deze soort is er vroeg bij omdat ze als vlinder overwintert. Die overwinteraars zijn nu wel zo’n beetje verdwenen, maar de nieuwe generatie dient zich al weer aan. De komende tijd kun je de gehakkelde aurelia dus weer tegenkomen, vooral in stedelijk gebied en tuinen.
De gehakkelde aurelia is niet moeilijk te herkennen. De bovenkant van de vleugels heeft een oranje grondkleur met zwartbruine vlekken. De donkerbruine rand van zowel de voor- als de achtervleugel is sterk gehakkeld, waaraan hij zijn naam te danken heeft.
Gehakkelde aurelia (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
De robinia bloeit nu met zijn typische witte vlinderbloemen, die in trossen aan de takken hangen. In straten waar robinia’s zijn aangeplant, komt de frisse geur van de bloemen je van ver tegemoet. Je herkent de boom, behalve aan de bloemen, ook aan de karakteristieke stam met diepe groeven in de schors.
De grauwe gans is volop te vinden in meren en plassen. De meeste jongen zijn inmiddels uit het ei. Je ziet ze in gezelschap van hun ouders, die hen beschermend begeleiden. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de jongen kunnen vliegen. De grauwe gans is een stevige vogel die vaak in grote groepen leeft. Ze zijn dan een stuk beter beschermd tegen roofdieren, omdat die door een grote groep nu eenmaal eerder worden opgemerkt. Ganzen zijn slimme dieren, en de uitdrukking ‘domme gans’ is dan ook niet op zijn plaats. Een gans leert heel snel en heeft een enorm goed geheugen. Ook zijn grauwe ganzen erg trouw aan een plek. Negentig procent van alle individuen blijft hun hele leven binnen tien kilometer van de plek waar ze uit het ei gekropen zijn.
Onderstaande tekst vond ik op een ruit in het stadje Lochem, Nederland. Kleine dingen die geluk uitstralen heb ik fotografisch gezocht en gevonden in eigen foto’s. Volgens Jef, die de compositie maakte is de tekst van Toon Hermans. Ik heb die man altijd bewonderd in het kleine dat hij eert en waarmee hij heel veel zegt!
Klik op onderstaande tekst om mijn fotocompilatie ivm "GELUK" te bekijken (Docx)
Jonge staartmezen zijn alleen op pad. Met hun zwiepende staart wriemelen ze door de takken op zoek naar voedsel. Ma en pa hebben het weer klaargespeeld om een nest jongen groot te brengen. Broers en zussen, een bont gezelschap onder elkaar, donsballetjes met een lange staart die balanceren voor je neus. Een clownesk gebeuren. Op dat vlak concurreren ze met de jonge meerkoet, ook zo’n lollige verschijning.
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om een kort filmpje van Roger te bekijken. (MP4) Klik daarna rechts onder in beeld op het vierkantje "volledig scherm.
Je hebt het vast en zeker al gemerkt: steeds meer en meer Bunters komen tijdens de activiteiten opduiken in nieuw ontworpen Buntkledij. Rita heeft vandaag (zaterdag 14 juni) nog een mailtje rondgestuurd waarin vermeld is hoe jij ook zo'n set (fleece + T-hirt) kan bestellen voor de kostprijs van 50,00 euro.Doe het zo vlug mogelijk... want de bestelling moet gebeuren voor 15 juli !!
Alle praktische gegevens vind je terug in de omzendbrief die je ook hier kan raadplegen als je klikt op onderstaande foto.