Te hoge Bloeddruk. Kort voorwoord . Teneinde ten volle te kunnen genieten van de raadgevingen die over dit onderwerp volgen , is het misschien aan te raden , de tekst te drukken op de printer , hem met duimspijkers op een kurktegel op te hangen tegen een muur, en er alle dagen een deel van te lezen.(te herhalen actie).
Inleiding. De bloeddruk in ons lichaam wordt gemeten d.m.v. een breed opblaasbaar bandje uit flexibele zwarte stof,dat met riempjes of op een andere wijze rond de (meestal linkse) bovenarm gegespt wordt ,en vervolgens opgepompt door enkele keren te knijpen op een rode rubberen peer .De bloeddruk wordt dan op een meetinstrument weergegeven door twee kengetallen , gescheiden door een schuine streep, bijvoorbeeld 130/85.De linkse cijfers noemt men de systolische druk of bovendruk , en het getal achter de streep de diastolische druk of onderdruk. De volgende waarden gelden dan: 120/80 = optimaal ,140/90 = normaal ,160/95 = hypertensie , ook geldend tussen boven de 140 en tussen de 160. In dit laatste geval bestaat er gevaar voor het optreden van hart-en vaatziekten. Dan kan men zich eventueel bloeddruk-verlagende pillen laten voorschrijven door een dokter. Echter is gebleken dat vanaf een 85-jarige leeftijd , hypertensie niet ongunstig is ,want alle hoogbejaarde personen die tijdens een uitgebreid onderzoek , bloeddruk-verlagende pillen innamen ,stierven in een mum van een tijd ,blijkbaar niet wegens hun leeftijd , maar door de forcerende werking van de medicijnen , voorgeschreven door de dokter . Wordt er bijgevolg een te hoge bloeddruk gemeten , dan doet men er best aan de hieronder beschreven natuurmethode te raadplegen en te volgen , en die is toepasselijk voor en op alle leeftijden.
I)Snel-recept voor het reduceren van een te hoge bloeddruk. A)Begeeft u zich naar een dichtbijgelegen natuurwinkel ,en schaf u een aantal liter (kost 2 euro)-flessen rood bietensap aan. Drink daarvan 200 milliliter, gemeten in een maatglas.Binnen de 24 uur zal uw bloeddruk gedaald zijn.Herhaal deze remedie de volgende dagen. Versterk deze werking door 1 tablet , pil of capsule te nemen van de volgende natuurwinkel-producten ( eventueel ook te koop bij apotheker,drogist of Kruidvat) : 1)Magnesium, 2)Kalium, 3)Calcium, 4)Vitamine D=zit in vette vis of in Omega 3 tabletten , 5)Knoflook=beter zuiver als witte knollen,in schijfjes te snijden. B)Stop volledig met roken en met drinken (alcohol,bier,wijn). C)Gebruik geen zout of suiker meer , geen snoep , crackers of chips.Alles wat we eten is ,als het uit de winkel komt , reeds voldoende gezouten en gesuikerd . D)Wandel of fiets dagelijks of tenminste alle twee dagen gedurende een half uur in de frisse lucht ,en het best in volle zonlicht als de zon schijnt. Een gematigde looppas (jogging) in trainingspak is beter ,indien u dit nog aankunt. E) Onderneem jaarlijks minstens 1 reis naar een zonnig zuiders buitenland ter ont-stressing ,en wandel daar dagelijks in badpak in de zon , die natuurlijke vitamine D in en onder uw huid zal aanmaken , noodzakelijk om botten-en -been-versterkende calcium te kunnen opnemen uit voedsel . F)Eet dagelijks zoveel mogelijk fruit (is rijk aan anti-oxydantia) en verse groenten + noten . Geen bewerkte producten , geen gekonfijt of ingeblikt fruit in gesuikerde stroop of in alcohol. G)Probeer vegetarisch te eten , vooral zonder bloedrood vlees . H)Drink groene thee in plaats van koffie of andere dranken ,enkel groene thee , geen enkele andere soort thee .Drink nooit coca-cola : deze drank verhindert de opname van magnesium door uw lichaam .
II)Verlaag uw gewicht . a)door vettig voedsel, zoals dierlijke produkten en gebakken voeding te vermijden,en
groenten, fruit , volle granen, bonen en noten te eten.Als bijkomend
voordeel, leidt gewichtsverlies tot een kleiner risico op
hartproblemen, diabetis, gewrichtsproblemenen, en sommige kankers. b)Wordt lichamelijk aktiever. -Meer
bewegen zal de bloeddruk verlagen, zoals een flinke wandeling van een
half uur per dag , of twee keren per week een stevige wandeling van een
uur, in de aard van hetgeen hierboven reeds werd aangeraden. -Voer
enkele huishoudelijke taken uit, voor vrouw en man gemengd hieronder
opgenoemd om calorieën en vet te verbranden: behangen en
verven/schilderen : 310 kcal.;de auto wassen : 320 kcal.;boodschappen
doen : 270 kcal.;een uur in de tuin werken : 360 kcal.;een half uur
grasmaaien :170 kcal.;diverse kamers stofzuigen:200 kcal.;een half uur
dweilen :180 kcal.;boodschappen rondstappend doen :270 kcal.;strijken:
150 kcal.;koken : 125 kcal.; -Probeer zeven tot acht uren in éen ruk
door te slapen ,want wie te weinig slaapt wordt dik . Door gebrek aan
slaap , wordt de hormoon-spiegel negatief , en daardoor ontstaat een
hongergevoel waardoor we de neiging hebben ´s nachts op te staan en
naar de koelkast te lopen om nog wat te eten. Dat eten wordt tijdens de
slaap niet meer verteerd, want alle organen werken op een laag pitje
.Als we daarentegen vast slapen ,zorgt een versnelling van ons
metabolisme voor een goede vet-verbranding .
III)Voedingsstoffen die het buikvet doen verdwijnen . 1) Eieren. Niet alleen het wit van ei is goed voor het lichaam ,maar ook de
eierdooier die een bron is van hoge kwaliteit proteine, vitaminen,
mineralen en anti-oxidanten . De eierdooier bevat ijzer , fosfor
,calcium, zink, vitamine B6 en B12 en pantothenisch- of folium- zuur.
Maar ook de vetoplosbare A-,D-,E- en K-vitaminen. Bovendien wakkert de
eierdooier de eetlust aan , produceert nuttig aminozuur dat
potentie-verhogend is voor de sexuele prestaties van de man (bekijk
hieronder : Bach) , en brengt de vetverbrandende hormonen in evenwicht
. Het enige waar men bij de verkoper van eieren moet naar vragen , is
, of de eieren afkomstig zijn van kippen die buitenlopen en dus de
nuttige chemische stoffen verorberen die in gras en groenten zitten van
planten die buiten groeien .Koop eieren waar op de verpakking: staat :
"verse eieren van kippen die buitenlopen (en plein air)". Het is dan
niet nodig , enkel het wit van ei te eten om te vermageren , maar wel
de gehele inhoud van de eieren , bijvoorbeeld onder de vorm van zacht
gekookte (minder dan 3 minuten) eitjes .Dus geen eieren van kippen die
gemarteld worden in legbatterijen waarin ze niet kunnen bewegen , en
met duizenden opgepropt zitten in afgesloten reuzen hangars , en daarin
hun leven lang vettend voedsel krijgen , vooral ongezonde granen,
vooraleer ze geslacht worden. En u steunt toch geen
dieren-mishandeling!
2. Citroen-sap-kuur. Citroen
heeft de hoogste concentratie citroenzuur van alle citrusvruchten . In
combinatie met enzymen die een complex proces op gang brengen , zal sap
van een geperste citroen de maagsappen optimaal doen werken . Daardoor
wordt de spijsvertering verbeterd en gebeurt de opname van voedsel door
het lichaam op een gezonde manier ,de afvoer van verteerd voedsel
inbegrepen. Vetten worden snel en doelmatig verbrand ,en als
afvalstoffen afgevoerd , terwijl de citroen verhindert dat ze zich nog
zouden ophopen in het lichaam . Drink alle dagen het sap van een
uitgeperste citroen , en indien het te zuur of te bitter zou smaken,
voeg er dan het sap bij van een uitgeperste appelsien . Beiden bevatten
vitamine C , maar vooral de vetverbrandende actieve stoffen die in een
citroen zitten ,zullen het metabolisme in het lichaam een flinke duw
voorwaarts geven en tegelijkertijd de opname van suikers vertragen . De
vetverbrandende actieve stoffen die in elke citroen zitten zullen in
een minimum tijd oude buikvetten verbranden en het lichaam ertoe
verplichten ,geen nieuwe meer op te nemen .Bovendien wordt de invloed
van elke maaltijd op de suikerspiegel gunstiger ,en het lichaam wordt
ont-gift en voorzien van anti-oxidantia .Tenslotte zit er in de schil
(die dus ook mee uitgeperst mag worden ) van de citroen , pectine ,
die een grote bron van vezels is .Deze vezels helpen bij het
afslankingsproces ,omdat ze een gelei-achtige massa in de maag vormen
,die verhindert dat suikers opgenomen en gestockeerd worden in het
lichaam .Als men vezelstoffen eet , vermindert het aantal opgenomen
calorieën met 8%,hetgeen neerkomt op 200 calorieën per dag. Vezels gaan
ook constipatie (=verstopping) tegen , verbeteren het oogzicht en
verkleinen het schadelijk cholesterol gehalte. Dit laatste doet ook
tomatensap dat verhindert dat schadelijke cholesterol zich vasthecht
aan de wanden van de bloedvaten ,en bovendien heilzaam is tegen
prostaat-kanker .Men kan dus eventueel in hetzelfde drinkglas,
citroensap mengen met evenveel geperst sinaasappelsap en
tomatensap.(geen gesuikerde fruitsappen uit een commerciele fles).
3) Magere beefstuk of rundvlees. Dit
vlees bevat omega 3 , alsook vitamine E , eiwitten, en CLA
(=samengesteld linoleisch zuur) dat de spiermassa opbouwt en
lichaamsvet verbrandt. Dieren die gevoed zijn met granen,bevatten geen
CLA meer . Hun vlees bevat ook drie maal minder vitamine E ,dan bij
gras-en planten-etende dieren .Dat geldt in feite ook voor mensen :
200000 jaren geleden , voedde de mens zich niet met granen, maar met
fruit en groenten .Het is slechts een paar duizend jaren geleden dat de
landbouw ontstond , die granen teelde. Daardoor moest ons
spijsverteringsstelsel zich aanpassen , maar een voeding zonder granen
is nog steeds wenselijk .Vraag aan de slager vlees van dieren die
buitengelopen hebben om gras en planten te eten, en die niet
grootgebracht zijn met granen en soya ,waar bovendien ook nog
antibiotica aan toegevoegd werden .Het voeden van dieren met soya
wijzigt volledig de chemische vet-samenstelling in het lichaam van het
dier ,dat daardoor een soya-beest wordt ,waarin schadelijk omega 6-vet
geproduceerd wordt. Alle soya -producten zijn schadelijk , en zeker
voor de mens. Door dit ,samen met voedingsspecialisten,te schrijven ,
schoppen we tegen de schenen van gewetenloze business-lui met een
miljarden-omzet uit soya-verkoop , en die er zich niets van aantrekken
dat u een schadelijke dikke buik ontwikkelt met kans op diabetisch
worden, het krijgen van hart-en vaatziekten, een lelijk en zelfs
afstotelijk uiterlijk, dat desastreus is voor uw sociale relaties,enz.
Waar twee naakte man/vrouw-dikke buiken tegen elkaar komen ,is er zelfs
geen penis-penetratie mogelijk , ook dat nog ,ons sex-leven wordt
verknoeid door soya. Weg dus met alle soya proteine- producten
,soya-bonen, soyamelk , tofu , enz. Beseffen we dat al deze rommel enkel aan ons kon verkocht worden na besproeiingen met pesticiden, herbiciden en
andere schadelijke producten ,waardoor omega 6 in het dier ontwikkeld
werd ,dat ontstekingen veroorzaakt in ons lichaam ,en die nog steeds
aanwezig zijn in hetgeen we consumeren met de soya in ons lichaam
gepompte fyto-estrogenen en xeno-estrogenen , dat zijn de grootste
opbouwers van buikvet . En om soya te telen , worden alle dagen ,
bijvoorbeeld in Brazilie en andere landen ,vele hectaren prachtige
bomen omgehakt en weggebrand , alle dieren die daarin leven ,vernietigd
, en als we weigeren de op die nieuwe akkervelden ontgonnen soya nog te
consumeren , strijden we mee tegen deze deugnieterij die onze aarde om
zeep helpt ,en prachtige dieren en bomen (=onze groene longen) ,
uitroeit .
4)Avocodo . Avocado
is een fruit dat gezond onverzadigd vet bevat , en veel vezels die een
verzadigd gevoel veroorzaken na het verorberen van avocado , zodat men
niet snel opnieuw honger heeft .Avocado kan met een mes in sneedjes
verdeeld worden over salades die bereid zijn met een geschikte olie
,geen soya-olie. Men kan avocados ook samen met tomaten , ajuinen
en look , dit alles bestrooid met een beetje peper , klaarmaken tot een
gezond hormonen-regelend gerecht , dat spieren-opbouwend werkt , de
honger snel stilt en volzit met vitamines ,anti- oxidanten , mineralen
en vezelstoffen .Het geheel kan eventueel bereid worden in guacam-olie
of knoflook-olie.
5)Noten .
Alhoewel sommige noten tot 75 procent en meer vet bevatten , is dit een
vetverbrandend type ,dus gezond vet ,dat bovendien een hoog gehalte aan
vitamines, mineralen en anti-oxidanten bevat. Noten zitten ook vol met
proteines en bevatten veel vezels , houden het suikergehalte in het
bloed laag door een echt controle-mechanisme op de vetverbrandende
hormonen ,zodat men calorieen verliest .Noten stillen ook zeer goed
en snel de honger . Men hoeft er niet veel van te eten .Men kan ook
voor elke maaltijd , een paar noten eten ,waardoor de trek om veel
voedsel tot zich te nemen ,zal afnemen . Deze zuinigheid zorgt er dan
mede voor, dat de dikke buik afgebouwd wordt .Alle soorten noten
kunnen dit doel verwezenlijken. Een handvol noten kraken en
oppeuzelen 20 minuten tot een half uur voor elke maaltijd ,zal de
eetlust verlagen doordat reeds proteinen ,vitaminen,mineralen en vezels
opgenomen werden door het lichaam .Het nuttig effect van de combinatie
noten + reguliere maaltijd , is dat er minder calorieen dagelijks
zullen toegevoegd worden aan het lichaam .Zowel verse noten als
geroosterde noten komen hiervoor in aanmerking en voldoen op alle
vlakken.
6. Bessen . Bessen
zitten vol met vitamines en mineralen en zijn super-anti-oxidanten. Een
mengsel van verschillende bessen , zoals aardbeien , bosbessen
(verbeteren het gezichtsvermogen), braambessen , frambozen, blauwe
bessen ,enz. als gemengde schotel , is benefiet voor het lichaam en men
kan ze eten , zonder er een gemengde confituur mee te maken
(voorbeeld: "vijf-bessen-confituur").Men kan over de (met water
gewassen) bessen op de schotel ook platte kaas strooien ,om er een
delicieus gerecht van te maken , of ze op pannekoeken of wafels
strooien tussen de slagroom . De bessen zorgen er door hun hoog
vezelgehalte voor , dat de spijsvertering optimaal werkt ,verhinderen
de opslorping van schadelijke koolhydraten , controleren het
suikergehalte in het bloed , en voorkomen insuline-pieken , als
belangrijke neven-werking voor diabetis- patienten .
Cholesterol. Cholesterol
maakt deel uit van ons organisme De hoeveelheid die aangemaakt wordt
door onze lever, regelt het lichaam zelf , en wordt op 70 % geschat.
Daarnaast wordt met de voeding cholesterol voor rond de 30 % ingenomen
. Producten die veel cholesterol bevatten zijn: eieren , lever,
niertjes , garnalen en viskuit. Eigeel is bijzonder rijk aan
cholesterol (220 mg en meer per eigeel). Het is dus aangeraden niet
meer dan drie eieren per week te eten en hooguit eens in de twee weken
garnalen of paling ,en lever of nier. Het betreft het totaal aantal
eieren ,dus niet alleen de eieren die men eet, maar ook de eieren die
in bereidingen verwerkt zitten (gebak, pannenkoeken, enz.) of gebruikt
worden als garnituur in salades, enz. Sommige personen schijnen er in
de loop van de geschiedenis nochtans niet veel last van gehad te hebben
,zoals de duitse barok-musicus Johan Sebastian Bach , die 20 eieren per
dag verorberde , en 20 kinderen voortbracht bij twee vrouwen . Voor
zijn tweede echtgenote ,schreef hij ondermeer het menuet " für
Magdalena" , ook door u gemakkelijk te spelen op de piano , net zoals
" für Elise" door Beethoven . In ons bloed staan HDL en LDL in voor
het transport van cholesterol. LDL staat voor lage densiteit
cholesterol en HDL voor hoge densiteit cholesterol. De LDL-of-
"slechte cholesterol", transporteert cholesterol naar de weefsels via
de bloedvaten .De HDL-of-"goede cholesterol" ,brengt het teveel aan
cholesterol van de weefsels naar de lever waar hij wordt geëlimineerd.
De verhouding tussen de hoeveelheid LDL en HDL is belangrijk. Bij een
te groot aandeel van LDL ten opzichte van HDL, zal de cholesterol de
neiging hebben zich op te hopen in de slagaders in de vorm van neerslag
op de binnenwanden , en zal deze vernauwen (=arteriosclerose). Op de
plaats van de vernauwing kan een bloedklonter ontstaan (= trombose).
Als het bloed niet meer vlot kan stromen door de slagaders, geraakt
het niet meer tot in de weefsels, hetgeen ernstige klinische gevolgen
kan hebben zoals een cerebro-vasculair accident (= beroerte) of een
hartinfarct. Koffie bevat stoffen die de verkeerde cholesterol
verhogen.Een teveel aan koffie, drie koppen per dag of meer, is een
risicofactor voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk , in het
bijzonder ongefilterde gekookte koffie , espresso, turkse koffie,en
koffie gemaakt met zogezegde koffie-pads.
IV)Vetten en olie. De
kans dat iemand hart- en vaatziekten door te hoge bloeddruk ontwikkelt,
wordt beïnvloed door de soort vet in de voeding. Er is een verschil
tussen verzadigd vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet is het verkeerde
vet. Hoe minder verzadigd vet er in de voeding zit, hoe beter. Het
verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed in grote mate , waardoor
hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Producten waar veel verzadigd vet
in zit,zijn vlees (-waren),volvette kaas, roomboter, margarine ,volle
melk , koekjes, gebak en chocolade. Vermijdt zoveel mogelijk boter,
reuzel en "zichtbare" vetten (vette delen van vlees en gevogelte, enz.)
omdat ze verzadigde vetzuren bevatten. Geen margarine,dat is vergif ,
ondanks alle reclame die er voortdurend op de TV voor gemaakt wordt. Eet enkel pure donkerbruine chocolade
met hoog cacao-gehalte,of chocolade met noten. Vermijdt pasta met
eieren, en - uiteraard - frieten, kroketten en chips. Daarnaast
bestaan er onverzadigde vetzuren en het onverzadigde vet als de goede
soort vet , omdat het de cholesterol in het bloed verlaagt. Onverzadigd
vet is (bij matig gebruik) goed voor het hart en de bloedvaten.
Producten die rijk zijn aan onverzadigde vetten, zijn alle soorten olie
en vloeibare bak- en braadproducten, frituur- en braadvet in plaats van
roomboter voor de bereiding van warme maaltijden , vette vis (haring,
zalm, forel, makreel, sardientjes), en noten. Varieer het oliegebruik.
Tijdens het frituren, geef de voorkeur aan olijfolie, arachide-olie of
knoflook-olie. Olijfolie bestrijdt niet alleen hoge bloeddruk, maar ook
geheugenverlies en arthritis =gewrichtsontsteking .Vermijdt sausen
(mayonaise, tartaarsaus, béarnaise, .. ) en gebruik liever een lichte
vinaigrette. Kies magere of halfvolle melk en melkproducten zoals
verse room in plaats van volle melk , en magere kaas of magere
smeerkaas in plaats van volvette kaas . Geen bereidingen of desserts op
basis van volle melk (mousse, pudding, ijs ,crème, ..). Magere of
halfvolle melk zijn goed voor het behoud van gezonde tanden door hun
calcium-gehalte. Idem : magere yoghurt i.p.v. volle yoghurt, magere
platte kaas, magere geitenkaas. Gebruik geen kazen met een vetgehalte
hoger dan 30. (op de korst van de kaas staat het vetgehalte vermeld)
aangezien die veel cholesterol bevatten (emmentaler,
roquefort,brie,camembert, gruyère, gouda,..).
V)Vlees. is
hierboven reeds gedeeltelijk vermeld . Eet bij voorkeur mager vlees en
magere vleeswaren (gerookt vlees) in plaats van vet vlees en vette
vleeswaren zoals worst en ontbijtspek ,en kies zo mogelijk "edele"
stukken (filet, ragout, ribstukken). Vermijdt minder-edel vlees:
spiering (schouderstuk van het varken), gehakt, karbonade, lamsragout,
worsten, rollade, enz.Wel in aanmerking komen magere ongezouten
vleeswaren zoals kip-en kalkoenfilet, rosbief en lichtgezouten
rookvlees , vis en gevogelte zoals gevogelte zonder vel (kip, kalkoen,
..), filet en ribstukken van kalf, paard, rund, varken, konijn .Gans,
eend ,en kip uit kwekerijen zijn veel vetter, zoals ook braadkip.Eet
geen vette ganzenlever.Die ganzen worden trouwens , zoals vooral in
Frankrijk , op een mens-onwaardige wijze ,door gewetenloze
dieren-(mis-)handelaars ,alles voor het geld-gewin , zodanig gevoederd ,
dat hun lever vet opzwelt .Vermijdt, wegens het hoge vet- en
cholesterolgehalte, dus ten allen prijze lever en vette leverpastij,
ook hersenen, (van varken, kalf, rund, gevogelte).Geen worsten ,salami
en rauwe ham wegens het overdreven vetgehalte , varkenspastei en besef
dat bereide vleeswaren niet alleen veel vet bevatten ,maar ook vaak
sterk gezouten zijn, hetgeen een stijging van de bloeddruk zal
veroorzaken.
VI) Vis en schaaldieren . Vis
is de beste bron van onverzadigde vetzuren. Alle soorten vis zijn
aanbevolen. Let nochtans op de bereidingswijze: verwijder het vel en
gebruik gezonde bereidingswijzen (gegrild, in de oven, in bouillon of
gepocheerd, in de microgolfoven, ..). Matig het verbruik van schaal- en
weekdieren (garnalen, krab, kreeft, Sint-Jakobsschelpen,..) die
weliswaar minder vet, maar meer cholesterol bevatten. Eet ze vooral
niet met koude sausen (mayonaise, tartaar-, cocktailsaus, ..). Vermijdt
bereidingen van vis in frietvet en gefrituurde vis, zowel vers als
ingevroren (vis-sticks). Vermijdt verse of gerookte paling, hierboven
reeds vermeld , want deze vis is zeer vet en bevat veel cholesterol.
VII)Groenten en fruit. Groenten
en fruit bevatten geen cholesterol . Volkorenbrood praktisch ook
niet,en het is bovendien rijk aan vezels , gunstig tegen een ophoping
van vet. Groenten en fruit hebben een gunstig effect op hart- en
vaatziekten. Het gunstige effect wordt toegeschreven aan carotenoiden,
vitamine C, kalium,voedingsvezels en bioactieve stoffen. Voedingsvezels
komen voor in groenten, fruit en peulvruchten en beschermen hart en
bloedvaten, Ze hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte en
ze verlagen de bloeddruk.Het gaat er niet om, hoeveel fruit en groente
men eet, maar welke soort.We weten dat bepaalde soorten de kans op
specifieke kwalen verminderen. Groene bladgroenten helpen diabetis type
2 voorkomen. Bieslook, prei, sjalotten, ui en knoflook dragen bij aan
verminderd risico op maag- en darmkanker , en tomaten beschermen tegen
prostaatkanker (vooral in concentraat). Groenten
bevatten geen cholesterol en zijn rijk aan vezels. Weet dat erwten,
bonen/peulvruchten - gedroogde (niet in blik) , witte en bruinebonen,
linzen, enz. meer calorieën, maar ook meer vezels bevatten. Verse
groenten zoals broccoli, boerenkool, spinazie, wortelen, aardappelen,
tomaten en maïs bevatten weinig calorieën. Eet zo veel mogelijk
groenten en bereidt ze op een gezonde manier (gestoomd, rauw).Kies de
sterkst gekleurds groenten omdat ze meer anti-oxidentia bevatten. Fruit -
Net zoals groenten bevat fruit geen cholesterol en het is zeer rijk
aan vezels. Bij verse soorten, zoals bananen, sinaasappelen , appelen,
peren, pompelmoes, aardbei, mango, papaya en blauwbessen, kies, net
zoals bij groenten, het sterkst gekleurde fruit omdat dit meer
anti-oxidantia bevat. Vermijdt ingeblikt (in gesuikerde stroop),
gekonfijt fruit of fruit dat in alcohol is geconserveerd. De
energiewaarde van fruit is variabel; ze is afhankelijk van de
hoeveelheid suiker van de verschillende fruitsoorten. Zo zijn druiven,
bananen, gedroogde en oliehoudende (vetrijke) vruchten (noten,
hazelnoten, pistachenoten, amandelen, ..) "energierijker". Vermijdt
kokosnoot (vers of gedroogd), want deze vrucht is zeer rijk aan
verzadigde vetzuren.
VIII) De betere Granen en zetmeel-houdende producten. Voedingsvezels
komen voor in volkoren graanproducten.Eet bij voorkeur volkorenbrood,
roggebrood, multigranenbrood, bruin brood, ongepelde rijst, gewone en
volkoren-pasta.Eveneens volle granen , gierst, gerst, boekweit en
quinoa ,bruine rijst, of gekookte rijst en gekookte pasta (zoals
macaroni en spaghetti) en aardappelen. Vermijdt wit brood, stokbrood,
beschuit, krakelingen, krentenbrood, croissants, brioches.
IX) Smaakmakers. Men
vindt ze onder de groene kruiden zoals basilicum, bieslook, dille,
peterselie, rozemarijn. Of als specerijen zoals kaneel, kerrie,
kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper. Gezonde smaakmakers
zijn citroen, knoflook, ui, mosterdzaad en gember,geroosterde zaden en
pitten zoals pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten. Vermijdt
producten die veel zout bevatten zoals in kant-en-klare afhaal-, oven-
of magnetron-maaltijden,snacks zoals kroketten en frikandellen,
kant-en-klare soepen en sauzen,bouillonblokjes, maggi, worcestersaus,
mosterd, sambal, tomatenpuree en ketchup.
X) Zoetigheden en snoep.Tussendoortjes.Nagerechten. a)Kies verstandige tussendoortjes
in plaats van snacks, taart, koekjes, cake, chocolade . Verstandige
tussendoortjes zijn: rijstwafels, ongezouten popcorn, ongezouten
geroosterde (zonnebloem-)pitten, rozijnen, magere smeerkaas, kip.
Hazelnoten, walnoten en amandelen bevatten vet , maar van de goede
soort.Beperk het gebruik van drop omdat veel en regelmatig drop eten,
de bloeddruk zal verhogen. En snoep niet.
b)Kies nagerechten
op basis van afgeroomde of magere melk. Eieren waaruit vooral het
eigeel van met granen gevoede kippen, volle melk, zijn af te raden.
In plaats van kristalsuiker kan men beter een zoetstof gebruiken, zoals
aspartaam, acesulfame K , sacharine. Fruit als dessert is een goede
gewoonte ,zoals met mate droge koeken of vetarm gebak of gebak op
basis van eiwit. Bij desserten ,vermijdt gebak met boter, room,
eieren, melkchocolade, enz. Vermijdt chocoladesaus, karamelsaus, enz.
XI) Aanvullend calcium , kalium , magnesium . 1) Calcium. Calcium
is essentieel voor de goede werking van alle levende organismen ,omdat
het calcium-ion Ca2+ in het cytoplasma van het lichaam , een
belangrijke rol speelt in het goed laten functioneren van een ganse
reeks cellulaire processen.We hebben calcium nodig voor de opbouw van
botten, tanden en nagels, voor de bloedstolling, de werking van het
hart, en het reactievermogen van de spieren. Belangrijk hierbij is
beweging , en belasting van de botten door te wandelen in zonlicht.
Zonder zon ontstaat er een buitensporig calciumverlies en een
ontoereikende vitamine D opname (gebrek aan : zonlicht in combinatie
met beweging) . Vitamine D van de zon regelt de opname en het gebruik
van calcium door het lichaam. Elke dag ongeveer 15 minuten zonnelicht
op de huid produceert alle vitamine D die men nodig heeft. Hele dagen
binnen in het halfduister onbeweeglijk voor de TV zitten en/of
voortdurend in de auto plaatsnemen ,is dus niet bevorderlijk voor de
opbouw van stevige botten. Zorg voor beweging, zodat calcium ergens
naartoe kan gaan ,en omwille het sterk houden van de beenderen. Om onze
beenderen te beschermen hebben we calcium in de voeding nodig, maar men
moet het calcium ook in de beenderen houden.Aktieve mensen houden
calcium in hun botten, terwijl sedentaire mensen calcium verliezen.
Een ander deel van de oplossing bestaat erin proteïnen te halen uit
planten, niet uit dierlijke produkten.Dierlijke proteïne - in vis,
gevogelte, rood vlees, eieren, en volle zuivelprodukten - heeft de
neiging calcium te lekken uit de beenderen en moedigt verwijdering via
de urine aan. Plantaardige eiwitten - onder meer in
bonen, granen en groenten - doen dit niet. De opname van calcium wordt
positief beïnvloed door plantaardige eiwitten, lactose (melk , alleen
niet te veel).
Nierstenen . De opname van calcium wordt negatief beïnvloed door dierlijke eiwitten
(hoog fosforgehalte), oxaalzuur,fytinezuur (in rauwe zemelen en
granen), gestoorde vetresorptie (bijvoorbeeld bij lever en galkwalen),
een hoog vet gebruik, cafeïne ( koffie ), witte suiker (honing is beter
en werkt ook zeer goed tegen diarree en het genezen van open wonden
).Een tekort aan calcium in de voeding leidt tot een toename van de
oxalurie (de aanwezigheid van te veel oxaalzuur in de urine) en
verhoogt daarmee de kans op nierstenen. Nierstenen zijn
oxalaatstenen.Calcium helpt oxaalzuur te neutraliseren door het in de
darm aan zich te binden. Als gevolg daarvan wordt minder oxaalzuur in
het lichaam opgenomen,wordt het oxaalzuur via de darm afgevoerd, komt
er minder in de urine terecht en is er minder kans op steenvorming in
de urineafvoerwegen. Niersteenpatiënten moeten vooral oxalaatrijke
voedingsmiddelen en groenten mijden zoals spinazie, rabarber, bieten,
asperges, noten, chocolade,alle soorten thee behalve groene thee ,
aardbeien en tarwezemelen, waarvan er een aantal ook een hoog en dus
gunstig gehalte aan calcium bevatten. Oxaalzuur en calcium houden
elkaar in evenwicht vandaar dat de vernoemde groenten geen extra
calcium opleveren. Daarnaast doen zij er goed aan veel te drinken
(minimum 2 liter water per dag), vooral volkorenproducten te eten en
elke dag een ruime portie groenten en fruit te verorberen (behalve de
oxalaatrijke soorten) omdat die veel vezels aanbrengen.
Calcium in de beenderen brengen volstaat niet. Wat werkelijk belangrijk is, is het calcium daar ook te houden. En ziehier hoe: 1)Verlaag calciumverlies door geen zout in het eten te gebruiken. Calcium
in de beenderen heeft de neiging op te lossen in de bloedsomloop, en
passeert dan door de nieren, in de urine. Zout in de voeding
veroorzaakt een hoge toename van het calciumverlies via de nieren . 2)Rook niet en nooit
. Rokers verliezen calcium ,waardoor het risico op allerlei soorten
breuken bij rokers 40% hoger ligt dan bij niet-en nooit-rokers . 3) Drink geen alcoholische (sterke) dranken
, bier of wijn.Alcohol verzwakt de beenderen door de mogelijkheid van
het lichaam te reduceren om nieuw bot aan te maken ,dat normaal
botverlies zal vervangen. 4)Een lager dan normale hoeveelheid testosteron
kan osteoporose in de hand werken. Ongeveer 40% van de mannen ouder dan
70 jaar hebben verlaagde testosteron niveaus. Hiertegen kan wat
ondernomen worden door regelmatig seks-potentie-verhogende voedingsmiddelen te nuttigen . Dat zijn :gember, venkel, asperge, artisjok, selder , perzik, aardbei , kreeft , kaviaar,oesters.
Osteoporose. Bij
een tekort aan calcium via de voeding ,wordt het calcium-gehalte in het
bloed op peil gehouden door calcium uit en aan het botweefsel te
onttrekken. Door een versnelde afname van de botmassa wordt het skelet
broos en neemt de kans op breuken sterk toe. Daardoor verhoogt het
risico op osteoporose, in de volksmond ook bekend als botontkalking.
Osteoporose kan leiden tot kleine en niet-zo-kleine breuken. Het gaat
hier om een ernstige botverdunnende aandoening die gepaard gaat met
wervel-inzakkingen (kromme rug), en heup- en polsbreuken. Osteoporose
treft 1 op 3 vrouwen na de menopauze. Mannen blijven evenmin
gespaard,want bij 1 op de 6 mannen ouder dan zeventig , wordt
osteoporose vastgesteld. Wat kunnen we er tegen doen ? >>>
Melk
en melkproducten vormen een belangrijke schakel in de strijd tegen
osteoporose. Zij zijn onze voornaamste bron van calcium als onmisbare
bouwstof voor een stel sterke botten. Voor wie geen melk lust ,kan een
glas melk vervangen worden door een glas karnemelk of een glas
chocolademelk ,een potje magere yoghurt (natuur of met fruit of een
andere smaak),een schaaltje platte magere kaas (natuur of met
fruit),een glas afgeroomde melk met banaan geshaked.
Magere,afgeroomde en halfvolle melk of kaas bevatten evenveel calcium
maar minder vet en calorieën dan volle melk en vette kaas . Volle melk
en sommige melkproducten zoals volle yoghurt en vette kaas bevatten
veel fosfor. Hierdoor wordt calcium erg slecht opgenomen. Uiteindelijk
leveren deze volle producten dus geen extra calcium op. Daarbij komt
dat bepaalde zuivelprodukten ,behalve de afgeroomde soorten , wel
calcium bevatten,maar dat dit Ca vergezeld is door dierlijke eiwitten,
lactose suiker, en een aanzienlijke hoeveelheid vet en cholesterol
.Alhoewel er verschillende producten op de markt zijn die verrijkt
zijn met calcium, blijven magere melk en haar afgeleiden de goedkoopste
en meest natuurlijke calciumproducten. Het zuivelrek biedt bovendien
een breed aanbod: allerhande soorten magere yoghurt en magere
melkdranken, karnemelk, chocolademelk om nog niet te spreken van het
uitgebreide kaasassortiment zoals kaas met harde korst:( gruyère,
comté...) ,smeerkaas.Andere calcium-bevattende producten zijn
havermout, gedroogde vijgen en gedroogd fruit,kikkererwten ,zoete
aardappels, gerst , melkchocolade , groenbladige groenten,
peulvruchten, groene kool, boerenkool , broccoli,volle granen,
amandelen,allerlei soorten noten en hazelnoten, sardienen in blik ,
kalkrijk water ,extra verrijkt mineraalwater (type Contrexéville,
Vittel), zacht water: (type Evian), haring, makreel in blik, magere
vis, koolraap,zonnebloempitten, stroop,selderij, bonen wit/bruin,
mosterd, olijven , amandelen , chocoladevlokken, mandarijnen,
abrikozen, ovomaltine, rozijnen ,chinese kool , garnalen, bramen,
eidooier, spruiten, cacaopoeder, peren. De uitzondering op een
gemakkelijke opname door het lichaam ,is spinazie, die grote
hoeveelheden calcium bevat maar die de calcium ook hardnekkig
vasthoudt, zodat het lichaam er minder van opneemt. De aanbevolen
hoeveelheid calcium is gesteld op 700-1000 mg. per dag. Bij ouderen is
dit 1000-1200 mg per dag of 3 tot 4 glazen afgeroomde melk (of een
mager melkproduct :yoghurt, karnemelk, chocolademelk, enz.) en 1 tot 2
sneden kaas. Vervang de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten
niet systematisch door kaas. Een sneetje kaas bevat weliswaar evenveel
calcium als een glas melk ,maar minder vitamine B2 en meer vet.De
ideale verhouding Calcium:Fosfor = 2:1. Bij de gemiddelde europeaan is
dat echter 1:3. Dit komt door de hoge consumptie van zuivel (kaas en
melk) en frisdranken (bevatten fosfor als conserveringsmiddel). De
maximaal toegelaten calciuminname per dag bedraagt ruim het dubbele van
de aanbeveling, namelijk 2500 mg. Via de voeding zal men al flink
zijn best moeten doen om deze bovengrens te halen.
Aanvullingen of supplementen . Het
innemen van calcium heeft een positieve invloed tegen het ontwikkelen
van een hoge bloeddruk , en het kan zinvol zijn extra calcium ook in
te nemen om te voorkomen dat de calcium die het lichaam nodig heeft ,
aan de botten onttrokken wordt. Gebruik altijd een preparaat waar naast
calcium ook magnesium in zit. Magnesium bevordert de opname van
calcium. Fuitsap, versterkt met calcium is een zeer geconcentreerde
calciumbron , zoals calcium-verrijkt sinaasappel- of appelsap dat 300
milligram of meer calcium per beker in een hoog absorbeerbare vorm
bevat . ---------------------------------------------------------------------------------- 2) Kalium. A)Scheikundig element met symbool K en atoomnummer 19. Het is een zilverwit alkalimetaal. De benaming kalium komt van het Arabische al-qali (potas),
de naam die werd gebruikt voor zowel kalium als voor natrium. In de
Angelsakische en Romaanse landen staat het element bekend als
potassium. Deze naam is afgeleid van niet alleen het arabische ,maar
ook het Nederlandse woord potas, vanwege het feit dat kaliumcarbonaat
oorspronkelijk werd verkregen door het logen van hout en de substantie
vervolgens te verhitten tot 'as' in een pot. Kalium reageert met de
zuurstof in de lucht en reageert heftig explosief met water. Daarom
moet het zuivere (metallische) kalium onder petroleum of minerale oliën
bewaard worden.
De aardkorst bestaat voor 2,4% uit kalium in
minerale vorm. Sommige van deze mineralen zoals carnalliet, poluhaliet
en sylviet worden gevonden op de zeebodem. Zeewater bevat kalium in
lage concentraties. De belangrijkste bron van kalium is
kaliumcarbonaat, dat onder meer wordt gedolven in de Verenigde Staten
en Duitsland. In de vorm van kaliumcarbonaat is kalium van belang voor
de productie van glas. In centraal Canada ligt op een diepte van
ongeveer duizend meter een enorme voorraad kalium die in de toekomst
een belangrijke bron zal worden. Kalium wordt tegenwoordig geïsoleerd
uit kaliumhydroxide door elektrolyse .
Kalium komt in de natuur
niet in zuivere metaalvorm voor, maar uitsluitend in verbinding met
andere elementen ,namelijk in de vorm van zouten. De meeste
kaliumzouten zijn goed oplosbaar in water. Kalium behoort samen met
stikstof, fosfor en magnesium tot de vier elementen die onze
groenteplanten in grote hoeveelheden nodig hebben. Stikstof, Fosfor en
Kalium worden meestal in de formule N-P-K op de meststofzakken
aangeduid. Heel dikwijls vinden we bij deze formule ook + Mg, wat wijst
op het feit dat deze meststof ook verrijkt werd met Magnesium. Daarom
worden kaliumoxide, kaliumsulfaat, kaliumnitraat en kaliumchloride
gebruikt in kunstmest en in samengestelde meststoffen. Bijvoorbeeld NPK
in de verhouding 9-9-16 van deze stoffen. Calcium benadeelt de opname
van kalium. Op gronden waar bekalkt werd , of de pH vrij hoog is moet
men ook een extra hoeveelheid kalium voorzien.Als men vrucht- of
wortelgroenten teelt ,kiest men best voor een meststof waar het gehalte
aan kalium minstens het dubbele is van het gehalte aan stikstof. Kalium
zorgt voor de groei en de kleur van de plant. Ook geeft het de planten
meer weerstand tegen ziekten.
Kaliumnitraat, kaliumchloraat,
kaliumperchloraat en soms kaliumpermanganaat worden om de oxidatieve
eigenschappen gebruikt als component van zwart buskruit voor
oorlogsvoering,dat is dus een minder fraaie toepassing van kalium. B) Kalium werkt bloeddrukverlagend en het beschermt tegen hartritmestoornissen.
Kalium helpt bij de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam, het
bevordert het denkvermogen en heeft een positieve invloed op
allergieën. Dit mineraal zit in voldoende grote hoeveelheden in
groente, fruit en aardappelen en mager vlees, maar ook in
volkorenbrood, melk en andere niet alcoholische dranken ,en noten. De
verse groenten met het grootste gehalte aan kalium zijn :bonen,
linzen, spliterwten , spinazie, venkel, bloemkool, schorseneren,
wortelen ,champignons of niet giftige paddestoelen , artisjok,
broccoli, biet en daaruit afgeleid geperst bietensap, tomatensaus of
tomatensap. pompoen, groene kool, peterselie, waterkers. Ook in selder
,die een gunstige invloed heeft op de stresshormonen in het bloed.
Selder verwijdt de bloedvaten ,waardoor de bloedsomloop bevorderd wordt
, en de bloeddruk verlaagt .
Onder vers fruit dat veel
kalium bevat vinden we bananen (=verwijderen nierstenen), zwarte
bessen, abrikozen, meloen, kiwi, aalbessen , kersen, pruimen , druiven,
nectarinen, sinaasappelen, peren.De volgende droge vruchten zijn
bijzonder rijk aan kalium: gedroogde abrikozen, gedroogde
banaan,gedroogde vijgen en dadels, rozijnen,noten. Daarom is het
belangrijk om dagelijks een portie groenten en fruit te eten, dit
helpt om de bloeddruk op peil te houden. Vers vlees, gevogelte en vis
bevatten slechts beperkte hoeveelheden kalium. De aanbevolen
hoeveelheid kalium voor volwassenen is 3100 mg/dag . Deze aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid is in 2009 verlaagd van 3100 naar 2000 milligram
per dag. C) Kalium versterkt de aders en vermindert de ouderdomseffecten
op de bloedvaten.Kalium zorgt voor het evenwicht tussen vloeistoffen
en mineralen in en buiten cellen in ons lichaam,het samenstrekken van
onze spieren , het doorgeven van zenuwsignalen .Dit mineraal is (samen
met ferrum phosphoricum) een onontbeerlijke drager van zuurstof en
bevordert zodoende de regelmatige vernieuwing van de cellen. De
zuurstof wordt door ferrum phosphoricum tot bij de cel gebracht, het
kalium sulfuricum zorgt ervoor dat het door de celwand heen in het
binnenste van de cel kan doordringen. Bovendien is het een belangrijke
werkingsstof voor de alvleesklier. Het wordt vooral gebruikt wanneer de
stofwisseling gehinderd wordt of traag geworden is. Aan het
huidoppervlak is het kalium sulfuricum nodig voor de pigmentvorming
(het bruin worden). Samen met calcium fluoratum vormt het de bovenste
huidlaag.
D)Kalium heeft de grootste elektropositiviteit van alle metalen.
K is niet alleen een van de belangrijkste mineralen ,maar is ook een
ion. Een ion is een mineraal met een positieve of een negatieve lading
wanneer het opgelost is in een vloeistof. Natrium, chloride en
kalium-ionen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de
elektrische stabiliteit tussen cellen in het hart , en het
zenuwstelsel. In menselijke en dierlijke cellen zijn kaliumionen van
belang voor transport. Kalium is in het lichaam één van de elektrolyten
(naast natrium-ionen, chloride-ionen en bicarbonaat-ionen). Kalium is
een elektrolyt. Een ander bekende elektrolyt is natrium, die één van de
twee componenten van keukenzout is. K speelt een belangrijke rol bij
de impuls-overdracht in zenuwen,de aanmaak van eiwitten en de aanmaak
van glycogeen. Kalium werkt samen met natrium om de waterbalans in het
lichaam te reguleren door de waterhuishouding in de cel gunstig te
beïnvloeden. Kalium zorgt ervoor dat de cel het water beter kan
vasthouden, ook onder moeilijke omstandigheden. Indien er niet
voldoende kalium aanwezig is in de cel zal deze bij vochttekort of
vochtovermaat teveel krimpen of te sterk opzwellen. Daardoor kan de cel
beschadigd worden. Kalium trekt het vocht door de celwand heen de
cellen binnen en natrium trekt het vocht naar buiten. Kalium
normaliseert het hartritme en is onmisbaar voor het zenuwstelsel
vanwege zijn rol in de overdracht van zenuwimpulsen (beweging van
spieren, voelen etc.). Binnen de cellen is de de kalium-concentratie
hoog (140 mmol/). Suikerpatiënten die insuline inspuiten moeten hiermee
rekening houden, om te voorkomen dat hun kaliumspiegels niet te laag
worden. Opname van kalium verloopt via het maag-darm systeem. Bij
chronische diarree en braken is de opname verstoord. Kalium wordt bij
overmaat via de nieren uitgescheiden. De balans tussen opname en
uitscheiding wordt in de nieren en de darm gecontroleerd via het
hormoon aldosteron. Verlaging van de kaliumconcentratie in het bloed
kan leiden tot spierverlamming, terwijl te hoge waarden kan leiden tot
overprikkelbaarheid van de spieren waaronder de hartspier met
hartritmestoornissen tot gevolg. Deze hartritme-stoornissen treden
echter ook op bij een tekort aan kalium. Het niveau van kalium in ons
bloed, teveel of te weinig, interfereert met het hartritme. E) Te weinig of teveel ? De
hoeveelheid kalium in het bloed wordt nauwkeurig binnen nauwe grenzen
gehandhaafd. Zowel tekort aan kalium als teveel aan kalium in het bloed
verstoort de werking van de spieren. Zo voelt een patiënt met teveel
kalium in zijn bloed zich slap en kan niet meer op zijn benen staan. a)Bij een tekort aan
kalium treden zenuw- en spierfunctie -stoornissen op, spierslapte,
spierzwakte en trage reflexen. Verder valt ook bij vochtophopingen
(oedemen), oorsuisingen en slapeloosheid te denken aan een kalium
tekort.Een tekort aan kalium kan ook optreden bij veel braken en of
diarree (ook bij het gebruik van laxeermiddelen), bij nierziekten, bij
een ontregelde suikerziekte, bij een te laag bloedsuikergehalte
(hypoglycemie), bij het gebruik van geneesmiddelen met hormonen
(cortisonen, aldosteron en prednison), bij grote verwondingen en
verbrandingen, maar ook bij geestelijke en of lichamelijke spanningen.
Kalium is belangrijk voor het verwerken van mentale belasting,en stress
, voornamelijk veroorzaakt door de omgeving en de personen op de
werkvloer.Kalium maakt mentaal sterk en weerbaar en laat toe beheerst
te handelen met doorzicht, tegen gehaast en ongeduldig zijn .Het werkt
tegen claustrofobie - angst voor enge ruimtes (liften , tunnels),
psoriasis, huidziektes, gevoeligheid voor vochtigheid (voorspelling
van het komende regen-weer...), pigmentvlekken ,en tegen griep .
b)Een teveel
aan kalium wordt meestal niet veroorzaakt door een te hoge opname maar
door een gebrekkige nierfunctie waardoor te weinig kalium wordt
uitgescheiden. Onze nieren helpen het niveau van kalium op peil te
houden . De regeling van de juiste hoeveelheid kalium in het bloed, die
zo belangrijk is voor de werking van de spieren, wordt bewerkstelligd
door de nier. Wanneer wij een grote hoeveelheid fruit nuttigen, en dus
een grote hoeveelheid kalium binnen krijgen, kan de nier het overschot
kalium uitscheiden met de urine. Wanneer de nier ziek wordt, komt de
regeling van kalium in het gedrang. Athleten die enorm veel
transpireren tijdens hun inspanning, kunnen kalium verliezen. Dit is
zeker het geval als het gaat om een zeer lange inspanning.
c)Aanbevolen hoeveelheid:Men
adviseert 2000 mg. kalium per dag. Onder normale omstandigheden zal er
niet gauw een kalium tekort optreden, dit omdat de meeste
voedingsmiddelen kalium bevatten.Onder "de meeste normale
voedingsmiddelen ",verstaat men : aardappelen,tomaten, spinazie,
peterselie ,yoghurt , zwarte bessen,bananen, sinaasappelen, gedroogde
vruchten, olijven, vijgen, dadels, rogge, tarwe ,tarwekiemen, zemelen,
gist, sesamzaad, linzen, kikkererwten, pinda's, zonnebloempitten ,
groene erwten, bruine bonen ,witte bonen, appelstroop ,cacao ,
waterkers, bladselderij ,karnemelk ,zeewier (kelp), rozijnen ,
waarvan een groot aantal reeds hierboven vermeld werden. De
kaliumopname wordt negatief beïnvloed door koffie, alcohol, suiker,
een te hoog zout gebruik en een koolhydraatarm dieet ,zoals trouwens
door alle soorten diëten. Volg nooit een dieet , u maakt verkopers van
waardeloze producten rijk , hetgeen ze niet verdienen , vermits ze uit
winstbejag aan uw ondergang werken . ---------------------------------------------------------------------------------- 3) Magnesium. 1)
Magnesium is een scheikundig element met symbool Mg en atoomnummer 12.
Het element is genoemd naar het district Magnesia in Thessalië in
Griekenland. Magnesium is het achtste meest voorkomend element op aarde in de aardkorst.
Het kan in grote hoeveelheden uit rotsachtige structuren worden
ontgonnen, zoals uit wijdverspreide afzettingen van dolomiet, magnetiet
en serpentiet. Mg komt ook voor in zeewater, ondergrondse harsen en
zoutlagen. Het is een zilverwit aardalkalimetaal dat meestal gewonnen
wordt uit de pekel van ondergrondse zoutlagen . Het metaal kan daaruit
door elektrolyse van het chloride MgCl2 vrijgemaakt worden , of door
metallo-thermische reductie van MgO. Zowel fijn verdeeld als in
gesmolten toestand kan Mg zeer heftig reageren met water en is het
uiterst brandbaar. Het kan spontaan ontbranden bij contact met lucht of
vochtigheid, waardoor irriterende en giftige dampen ontstaan. Mg
reageert heftig met zuren en water, zodat brandbaar waterstofgas
ontstaat met brand- en explosiegevaar. Bij verbranding ontstaat er een
opmerkelijk fel wit licht dat schade aan de ogen kan toebrengen. Omdat
het metaal zo hel brandt , wordt het dikwijls in vuurwerk gebruikt als
reductor ,en is het in het verleden dikwijls in flitslichten voor de
fotografie toegepast. Zuiver magnesium heeft een hexagonale
kristalstructuur en vormt verbindingen met de meeste niet-metalen en
zuren. De voornaamste stoffen waarmee magnesium legeringen vormt,zijn
aluminium, mangaan, zirconium, zink, zeldzame aardmetalen en thorium.
Op het gebied van gewicht, sterkte en verwerkingseigenschappen voldoet
magnesium aan de eisen om het toe te passen in (lichtgewicht)
constructies. Magnesium is zilverwit en erg licht met een dichtheid van
slechts twee derde van die van aluminium .Daardoor is Mg , een derde
lichter dan aluminium , geschikt voor lichtgewicht-legeringen
gebruikt in de luchtvaartindustrie.In de autoindustrie kunnen
lichtgewicht voertuigen van magnesium het brandstofverbruik sterk
terugdringen door er onderdelen van voertuigen op kleine schaal van te
produceren . Magnesium en zijn legeringen oxideren echter snel. Daarom
is men in de nijverheid tot nogtoe geneigd zijn toevlucht te nemen
tot conventionele materialen zoals plastiek en aluminium.
2)Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam
en is essentieel voor verschillende biologische processen, inclusief
de energieproductie van de cellen, de stofwisseling van vetten
(vetzuuroxidatie) en proteïnen., eiwitten en de synthese van
nucleïnezuren, de glycolyse (verbranding van glucose tot acetyl-coenzym
A). De huid- en pigment-stofwisseling en de synthese van RNA en DNA
zijn volledig magnesiumafhankelijk. Door de sterke affiniteit van
magnesium met fosforgroepen speelt het een grote rol in de stabilisatie
van het DNA Magnesium is van groot belang voor de stabilisering van de
celmembranen , van de ademhaling en de economisering van zuurstof in de
cellen. Het is kortom een zeer belangrijke factor voor de
energie-productie en de regulering van de bloedsuikerspiegel. Insuline
en adrenaline zorgen voor een constant en evenwichtig magnesiumniveau
in de cel; insuline verhoogt de instroom en adrenaline de uitstroom. Mg
regelt de bloeddruk, de opbouw van botten en tanden, regelt de
waterhuishouding en met name een goede balans met
kalium/fosfor/calcium, essentieel voor de celwandcommunicatie (opname
en uitscheiding van vele hormonen, neurotransmitters en alle andere
mineralen/elementen), bescherming tegen een opstapeling van zware
metalen (aluminium, kwik, lood, cadmium, berillium, nikkel) in de
hersenen. Het is ook belangrijk voor de geleiding van zenuw-en
prikkel-impulsen (hersenen en hart), en de regulatie van de natuurlijke
gespannenheid van de bloedvaten.Een voldoende hoog magnesiumgehalte is
nodig voor een optimale werking van spieren . Een verlies van
magnesium door transpireren , kan moeheid en spierkramp met zich
meebrengen door de rol die het speelt in de samentrekking van de
spieren en de omzetting van koolhydraten in energie. Magnesium zorgt
voor de zuurstoftoevoer naar actieve spierweefsels. om het grote
verbruik van zuurstof noodzakelijk bij het sporten te kunnen
verwerken. Bij (top)sport is er een verhoogde magnesiumbehoefte. Ook
bij intensief sauna-gebruik , bij veel en langdurig slikken van de
anticonceptiepil , en bij intensieve vastenkuren.Magnesium is
essentieel voor een regelmatige ademhaling, een optimale werking van
de longen ,en minder kans op astma . Een combinatie van magnesium en
appelzuur (te vinden in appels die ook astma-aanvallen voorkomen ) is
nuttig bij de behandeling van sommige patiënten die lijden aan
chronische vermoeidheid. Magnesium is - samen met calcium-
verantwoordelijk voor de aanmaak van adenosine trifosfaat (de
belangrijkste drager van energie in ons lichaam). Door de interactie
tussen fosfaten- en magnesiumionen, zijn magnesiumionen essentieel voor
de chemische processen in alle cellen van levende organismen. Door zijn
rol in verschillende enzymsystemen, beschermt magnesium ons tegen
ischemische hartziekten (=hartziekten door een plaatselijk tekort aan
bloedtoevoer), onregelmatige hartslag, en hoge bloeddruk.Hoge bloeddruk
wordt aanzienlijk verlaagd door een voeding die arm is aan vetten en
natrium ,en rijk aan magnesium, kalium en calcium.Er zijn 300 enzymen
die magnesium-ionen nodig hebben voor hun primaire functies. Mg is
onmisbaar voor het behoud van de stevigheid van botten en het vormen
van sterke tanden. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in ons
lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot.
De doorsnee volwassene heeft maar liefst 24 gram magnesium in zijn/haar
lichaam, waarvan 60% zich bevindt in de botten/beenderen, 39% tussen de
cellen, minder dan 5 % in het extracellulaire vocht, en 1% buiten de
cellen. Dit mineraal is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen
en versterkt het geheugen en het concentratie-vermogen. De hersenen
slaan tweemaal zoveel magnesium op dan gelijk welk ander
lichaamsweefsel.Intellectuele functies, seksuele potentie en de
kwaliteit van de huid worden vanuit de hersenen gestimuleerd door
magnesium. Bij gebrek aan magnesium spannen slagaders vooral die in
het hart en de hersenen zich op,waardoor hoge bloeddruk veroorzaakt
wordt. Verder is het mineraal magnesium betrokken bij het vrijmaken
van energie uit de voeding,de celdeling met herstel en onderhoud van
lichaamscellen en het goed functioneren van de zenuwen in het
zenuwstelsel (essentieel voor het doorgeven van zenuwimpulsen) . Mg is
het werkzaam als co-factor van B- en C vitaminen. Magnesium speelt een
belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is
betrokken bij de aanmaak van hormonen. Magnesiumverbindingen spelen een
beduidende biologische rol. Zo bevat chlorofyl, het pigment dat in
planten zorg draagt voor de fotosynthese, een magnesium-atoom. Het
hydroxide Mg(OH)2 is een matige base en wordt wel als middel tegen
maagzuur gebruikt. Het magnesiumsulfaat MgSO4.10H2O (bitterzout) werd
als laxeermiddel en wordt bij toxicose (zwangerschapsvergiftiging)
gebruikt. Magnesium wordt geabsorbeerd in de darmen, en wordt
intensiever geabsorbeerd door het lichaam wanneer het lichaam voelt
dat er te weinig magnesium aanwezig is. Geabsorbeerde magnesium wordt
grotendeels weer afgescheiden door de urine, of door de stoelgang.
Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk
en daarom behandelt men hoge bloeddruk en cardiovasculaire of hart- en
vaatziekten met magnesium. Verder helpt magnesium nier- en galstenen
voorkomen ,is het nuttig bij de behandeling van prostaatproblemen .
3)Voeding is de bron van magnesium.
Magnesium is een belangrijk bestanddeel van chlorofyl, het pigment dat
planten groen kleurt.Als het centrale bestanddeel van chlorofyl(= de
natuurlijke stof bij uitstek om magnesium op te nemen in ons lichaam)
in planten, is magnesium prominent aanwezig in groenten, vooral in
donkergroene bladgroenten vanwege het hoge chlorofylgehalte
(waterkers, spinazie, andijvie, groene kool, sla, peterselie,
boerenkool) .. Goede voedingsbronnen voor magnesium zijn: kelp en cacao
(deze bevatten, zoals tarwezemelen, het tot nu toe hoogst gevonden
magnesium-gehalte), chocolade, melassestroop, bonen,
roggebrood.Andere goede bronnen zijn volkorenbrood, volle granen
(zoals tarwekiemen, haver, rogge, rijst, zilvervliesrijst, maïs en
vooral gerst), kruiden, groene thee, noten ( wal- en amandelnoten,
Braziliaanse noten, hazelnoten,pecannoten en cashewnoten), pinda's,
rijst, zaden (pompoen- en zonnebloempitten, sesamzaad), zeewier ,algen,
en schelpdieren., bieten, wortels, andijvie, (eventueel gedroogde-)
peulvruchten (erwten, kikkererwten, linzen, bonen), vis, biergist,
sommige types van mineraal water, avocado, gedroogde vruchten
(abrikozen, pruimen, dadels, vijgen, bananen, appels, rozijnen).
Magnesium zit ,zoals calcium,ook in melk en melkprodukten, en in mager
vlees. De hoeveelheid magnesium in bloed, cellen en bot wordt door het
lichaam constant gehouden. De regulatie gebeurt door aanpassing van
opname (via de darmen) en uitscheiding (met de urine, via de nieren).
Tannine in coca cola, en in andere soorten thee dan groene thee ,
is verantwoordelijk voor een te lage absorptie van magnesium.Drink
geen coca-cola , u maakt de coca-cola miljardairs en hun verkopers
alleen maar rijker door ze toe te laten uw lichaam te schaden Idem
voor Pepsi-cola .
4)Supplement ja of neen ? 85% van de
hartinfarct-patiënten heeft een tekort aan magnesium in de cellen.Het
gebruik van magnesium zal de levensverwachting aanzienlijk verhogen,
door het de impact van sluimerende hart- en vaatziekten te
minimaliseren ,en weefselbeschadiging te voorkomen. Verhoogde
magnesium-toevoer leidt tot vaatverwijding (arteriën en arteriolen)
en heeft zodoende een gunstig effect op een te hoge
bloeddruk.Magnesiumdeficiëntie verhoogt het vitamine E-verbruik; en als
zowel Mg als vitamine E niet worden aangevuld neemt het gevaar voor
arterio-sclerotische vaatdegeneratie toe. Magnesium verricht
wonderen voor het lichaam, omdat het essentieel is voor de goede
werking van de 300 enzymen die actief zijn in ons lichaam. Normaliter
zouden mensen die genoeg groenten en fruit eten ,wel aan hun dagelijkse
hoeveelheid magnesium moeten geraken, maar bijna 70 % van de bevolking
bereikt dit niet. In deze gevallen is het dus aan te raden
magnesiumsupplementen in te nemen. Voorbeelden van in water oplosbare
magnesiumzouten zijn : magnesium -aspartaat, -chloride, -lactaat,
-citraat en glycinaat.Magnesium chloride is goed oplosbaar in water en
kan in die vorm wel opgenomen worden door het lichaam. Magesiumoxide
neutraliseert het zuur in de maag (zuur wordt water) en wordt om die
reden ook toegediend als middel tegen brandend maagzuur. Het
magnesiumcitraat is meer bio-beschikbaar en beter verkrijgbaar dan het
oxide of de aminozuur-versie. Als men zich een magnesiumsupplement
wenst aan te schaffen,gebaseerd op magnesiumcitraat ,dan bedraagt de
aanbevolen hoeveelheid 300 tot 420 mg/dag voor de mannen, en 320
mg/dag voor de vrouwen tenzij ze zwanger zijn,want dan is 360mg/dag
beter.
Bij de maar liefst 68% van de bevolking ,kampend met een
tekort aan magnesium , valt dit tekort niet op, alhoewel het voorkomt
bij ondervoeding, diarree of alcoholmisbruik , dit laatste is
schadelijk voor de nieren . Of bij te hoge of te lage hoeveelheden
glucose (suiker) in het bloed (ongecontroleerde diabetes). De
ongemakken die ermee te maken hebben, vallen niet op ,maar een tekort
zorgt er wel voor dat al de lichaamsfuncties trager werken, doordat de
enzymen minder snel hun werk kunnen doen. Niets dodelijks dus, maar
het zou best kunnen dat men zichzelf heel wat beter gaat voelen via
magnesium - supplementen waar men in feite niet genoeg van kan nemen .
Zelfs met supplementen erbij zal het lichaam nog steeds behoefte hebben
aan een beetje meer.
Een magnesiumtekort tast het centrale
zenuwstelsel aan, en treden er klachten op door de irritatie van de
zenuwen in de spieren, aantasting van de bloedvaten
,hartritme-stoornissen en maagkrampen ,hetgeen resulteert in
verwarring, desoriëntatie, gebrek aan concentratie, oorsuizingen,
lichtgeraaktheid soms gepaard gaande met nerveuze of wispelturige
uitbarstingen, migraine, huiveren en spierkramp,algehele lusteloosheid
of vermoeidheid,een gevoel van slapte . Het verhoogt de weerstand tegen
stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen.
Daarom wordt magnesium ook wel het anti-stress-mineraal genoemd. Een
tekort aan magnesium kan metabolische veranderingen met zich meebrengen
die kunnen leiden tot hartaanvallen , beroerten en verlammingen. De
opname is algemeen gunstig tegen vermoeide spieren,tegen te hoge
bloeddruk ,tegen constipatie, tegen nierstenen van calciumzouten.
Magnesium speelt een rol in de preventie en behandeling van
nierstenen en het aminozuur taurine blijkt voor deze maximale
benutting van magnesium onmisbaar. Magnesium speelt een rol in de
absorptie van calcium en kalium en het helpt het lichaam om de
vitamines B3,B6, C,F en E optimaal te benutten , zoals ook het mineraal
zink dat ons haar doet (terug-)groeien . De behoefte van het menselijk
lichaam aan calcium en magnesium ligt ongeveer in de verhouding
2:1,andere schattingen geven 3:2 aan . Een tekort aan magnesium wijzigt
de calcium-stofwisseling en het hormoon dat calcium reguleert Een
behandeling met magnesium zal de goede opname van vitamine D door het
lichaam herstellen hetgeen ook belangrijk is voor de absorptie van
calcium.Ca voorkomt pijnlijke maandstonden bij de vrouw en het
premenstrueel syndroom.Dit is een groep symptomen van hormonale
oorsprong die typisch enkele dagen voor de maandstonden optreden. Een
opgeblazen gevoel, spanning in de borsten, pijn in de onderbuik,
prikkelbaarheid, vermoeidheid, depressie, het zijn allemaal ongemakken
die knagen aan de levenskwaliteit.Magnesium wordt daartegen best samen
met vitamine B6 ingenomen.
Bij een teveel aan magnesium
ontstaat lichte diarree. Een verhoogde concentratie magnesium is zelden
aan de voeding te wijten. Meestal is een verhoogd magnesium het
resultaat van problemen bij uitscheiding of van kunstmatige toediening.
|