Vermager en blijf slank.
Inhoud blog
  • Te hoge bloeddruk.
  • Gambia+Senegal Rondreis 2010
  • Erectie-stoornis (Deel II).
  • Erectie-stoornis.(Deel I)
  • Kaneel + Honing .
  • Leven_met_dieren .
  • Voet - verzorging.
  • Ontharen
  • Gelaat-verzorging.
  • Komkommer.
  • Vitamine P .
  • Vitamine F .
  • Aambeien.
  • Spataders .
  • Silicium .
  • Prostaat .
  • IJzerkuur .
  • Rugpijn .
  • Nut of schadelijkheid van enkele dranken.
  • De Huid en Huid-verzorging.
  • Massage en Fysiotherapie.
  • Sauna
  • De genezende kracht van badwater .
  • Roken verkort Uw leven.
  • Vaginale schimmel-infecties bestrijden.
  • Afslanken met planten.
  • Vitamine K en vitamine H.
  • Vitamine D
  • Helio-Therapie
  • Vitamine B
  • Vitamine A
  • Vit. C
  • Vitamine E .
  • Eet Mineralen.
  • Ginkgo-Biloba
  • Ginseng
  • Lecitine .
  • Uien of Ajuinen .
  • Look .
  • Bananen .
  • Azijn .
  • Brandnetel .
  • Buik weg,vermager en blijf slank en fit .
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Buik-weg
    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te hoge bloeddruk.
    Te hoge Bloeddruk.
    Kort voorwoord .
    Teneinde ten volle te kunnen genieten van de  raadgevingen die over dit onderwerp volgen , is het misschien aan te raden , de tekst te drukken op de printer , hem met duimspijkers op een kurktegel op te hangen tegen een muur, en er alle dagen een deel van te lezen.(te herhalen actie).

    Inleiding.
    De bloeddruk in ons lichaam wordt gemeten d.m.v. een breed opblaasbaar bandje uit flexibele zwarte stof,dat met riempjes of op een andere wijze rond de (meestal linkse) bovenarm gegespt wordt ,en vervolgens opgepompt door enkele keren te knijpen op een rode rubberen peer .De bloeddruk wordt dan op een meetinstrument weergegeven door twee kengetallen , gescheiden door een schuine streep, bijvoorbeeld 130/85.De linkse cijfers noemt men de systolische druk of bovendruk , en het getal achter de streep de diastolische druk of onderdruk. De volgende waarden gelden dan:
    120/80 = optimaal ,140/90 = normaal ,160/95 = hypertensie , ook geldend tussen boven de 140 en tussen de 160. In dit laatste geval  bestaat er gevaar voor het optreden van hart-en vaatziekten.
    Dan kan men zich eventueel bloeddruk-verlagende pillen laten voorschrijven door een dokter. Echter is gebleken dat vanaf een 85-jarige leeftijd , hypertensie niet ongunstig is ,want alle hoogbejaarde personen die tijdens een uitgebreid onderzoek , bloeddruk-verlagende pillen innamen ,stierven in een mum van een tijd ,blijkbaar niet wegens hun leeftijd , maar door de forcerende werking van de medicijnen , voorgeschreven door de dokter .
    Wordt er bijgevolg een te hoge bloeddruk gemeten , dan doet men er best aan de hieronder beschreven natuurmethode te raadplegen en te volgen , en die is toepasselijk voor en op alle leeftijden.

    I)Snel-recept voor het reduceren van een te hoge bloeddruk.
    A)Begeeft u zich naar een dichtbijgelegen natuurwinkel ,en schaf u een aantal liter (kost 2 euro)-flessen rood bietensap aan. Drink daarvan 200 milliliter, gemeten in een maatglas.Binnen de 24 uur zal uw bloeddruk gedaald zijn.Herhaal deze remedie de volgende dagen. Versterk deze werking door 1 tablet , pil of capsule te nemen van de volgende natuurwinkel-producten ( eventueel ook te koop bij apotheker,drogist of Kruidvat) : 1)Magnesium, 2)Kalium, 3)Calcium, 4)Vitamine D=zit in vette vis of in Omega 3 tabletten , 5)Knoflook=beter zuiver als witte knollen,in schijfjes te snijden.
    B)Stop volledig met roken en met drinken (alcohol,bier,wijn).
    C)Gebruik geen zout of suiker meer , geen snoep , crackers of chips.Alles wat we eten is ,als het uit de winkel komt , reeds voldoende gezouten en gesuikerd .
    D)Wandel of fiets dagelijks of tenminste alle twee dagen gedurende een  half uur in de frisse lucht ,en het best in volle zonlicht als de zon schijnt. Een gematigde looppas (jogging) in trainingspak is beter ,indien u dit nog aankunt.
    E) Onderneem jaarlijks minstens 1 reis naar een zonnig zuiders buitenland  ter ont-stressing ,en wandel daar dagelijks in badpak in de zon , die natuurlijke vitamine D in en onder uw huid zal aanmaken , noodzakelijk om botten-en -been-versterkende calcium te kunnen opnemen uit voedsel .
    F)Eet dagelijks zoveel mogelijk fruit (is rijk aan anti-oxydantia) en verse groenten + noten . Geen bewerkte producten , geen gekonfijt of ingeblikt fruit in gesuikerde stroop of in alcohol.
    G)Probeer vegetarisch te eten , vooral zonder bloedrood vlees .
    H)Drink groene thee in plaats van koffie of andere dranken ,enkel groene thee , geen enkele andere soort thee .Drink nooit coca-cola : deze drank verhindert de opname van magnesium door uw lichaam .

    II)Verlaag uw gewicht .
    a)door vettig voedsel, zoals dierlijke produkten en gebakken voeding te vermijden,en groenten, fruit , volle granen, bonen en noten te eten.Als bijkomend voordeel, leidt gewichtsverlies  tot een kleiner risico op hartproblemen, diabetis, gewrichtsproblemenen, en  sommige kankers.
    b)Wordt  lichamelijk aktiever.
    -Meer bewegen zal de bloeddruk  verlagen, zoals een flinke wandeling van een half uur per dag , of twee keren per week een stevige wandeling van een uur, in de aard van hetgeen hierboven reeds werd aangeraden.
    -Voer enkele huishoudelijke taken uit, voor vrouw en man gemengd hieronder opgenoemd om calorieën en vet te verbranden: behangen en verven/schilderen : 310 kcal.;de auto wassen : 320 kcal.;boodschappen doen : 270 kcal.;een uur in de tuin werken : 360 kcal.;een half uur grasmaaien :170 kcal.;diverse kamers stofzuigen:200 kcal.;een half uur dweilen :180 kcal.;boodschappen rondstappend doen :270 kcal.;strijken: 150 kcal.;koken : 125 kcal.;
    -Probeer zeven tot acht uren in éen ruk door te slapen ,want wie te weinig slaapt wordt dik . Door gebrek aan slaap , wordt de hormoon-spiegel negatief , en daardoor ontstaat een hongergevoel waardoor we  de neiging hebben ´s nachts op te staan en naar de koelkast te lopen om nog wat te eten. Dat eten wordt tijdens de slaap niet meer verteerd, want alle organen werken op een laag pitje .Als we daarentegen vast slapen ,zorgt een versnelling van ons metabolisme  voor een goede vet-verbranding .

    III)Voedingsstoffen die het buikvet doen verdwijnen .
    1) Eieren.
    Niet alleen het wit van ei is goed voor het lichaam ,maar ook de eierdooier die een  bron is van hoge kwaliteit proteine, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten . De eierdooier bevat ijzer , fosfor ,calcium, zink, vitamine B6 en B12 en pantothenisch- of folium- zuur. Maar ook de vetoplosbare A-,D-,E- en K-vitaminen. Bovendien wakkert de eierdooier de eetlust aan , produceert nuttig aminozuur dat potentie-verhogend is voor de sexuele prestaties van de man (bekijk hieronder : Bach) , en brengt de vetverbrandende hormonen in evenwicht . Het enige waar men bij de verkoper van  eieren moet naar vragen , is , of de eieren afkomstig zijn van kippen die buitenlopen en dus de nuttige chemische stoffen verorberen die in gras en groenten zitten van planten die buiten groeien .Koop  eieren waar op de verpakking: staat : "verse eieren van kippen die buitenlopen (en plein air)". Het is dan niet nodig , enkel het wit van ei te eten om te vermageren , maar wel de gehele inhoud van de eieren , bijvoorbeeld onder de vorm van zacht gekookte (minder dan 3 minuten) eitjes .Dus geen eieren van kippen die gemarteld worden in legbatterijen waarin ze niet kunnen bewegen , en met duizenden opgepropt zitten in afgesloten reuzen hangars , en daarin hun leven lang vettend voedsel krijgen , vooral ongezonde granen, vooraleer ze geslacht  worden. En u steunt toch geen dieren-mishandeling!

    2.  Citroen-sap-kuur.
    Citroen heeft de hoogste concentratie citroenzuur van alle citrusvruchten . In combinatie met enzymen die een complex proces op gang brengen , zal sap van een geperste citroen  de maagsappen optimaal doen werken . Daardoor wordt de spijsvertering verbeterd en gebeurt de opname van voedsel door het lichaam op een gezonde manier ,de afvoer van verteerd voedsel inbegrepen. Vetten worden snel en doelmatig verbrand ,en als afvalstoffen afgevoerd , terwijl de citroen verhindert dat ze  zich nog zouden  ophopen in het lichaam .
    Drink alle dagen het sap van een uitgeperste citroen , en indien het te zuur of te bitter zou smaken, voeg er dan het sap bij van een uitgeperste appelsien . Beiden bevatten vitamine C , maar vooral  de vetverbrandende actieve stoffen die in een citroen zitten ,zullen het metabolisme in het lichaam een flinke duw voorwaarts geven en tegelijkertijd de opname van suikers vertragen . De vetverbrandende actieve stoffen die in elke citroen zitten zullen in een minimum tijd oude buikvetten verbranden en het lichaam ertoe verplichten ,geen nieuwe meer op te nemen .Bovendien wordt de invloed van elke maaltijd op de suikerspiegel  gunstiger ,en  het lichaam wordt ont-gift en voorzien van anti-oxidantia .Tenslotte zit er in de schil (die dus ook mee uitgeperst mag worden ) van de citroen ,  pectine , die een grote bron van vezels is .Deze vezels helpen bij het afslankingsproces ,omdat ze een gelei-achtige massa in de maag vormen ,die verhindert dat suikers opgenomen en gestockeerd worden in het lichaam .Als men vezelstoffen eet , vermindert het aantal opgenomen calorieën met 8%,hetgeen neerkomt op 200 calorieën per dag. Vezels gaan ook constipatie (=verstopping) tegen , verbeteren het oogzicht en verkleinen het schadelijk cholesterol gehalte. Dit laatste doet ook tomatensap dat verhindert dat schadelijke cholesterol zich vasthecht aan de wanden van de bloedvaten ,en  bovendien heilzaam is tegen prostaat-kanker .Men kan dus eventueel in hetzelfde drinkglas, citroensap mengen met evenveel geperst sinaasappelsap en tomatensap.(geen gesuikerde fruitsappen uit een commerciele fles).

    3) Magere beefstuk  of  rundvlees.
    Dit vlees bevat omega 3 , alsook vitamine E , eiwitten, en CLA (=samengesteld linoleisch zuur) dat de spiermassa opbouwt en lichaamsvet verbrandt. Dieren die gevoed zijn met granen,bevatten geen CLA meer . Hun vlees bevat ook drie maal minder vitamine E ,dan bij gras-en planten-etende dieren .Dat geldt in feite ook voor mensen : 200000 jaren geleden , voedde de mens zich niet met granen, maar met fruit en groenten .Het is slechts een paar duizend jaren geleden dat de landbouw ontstond , die granen teelde. Daardoor moest ons spijsverteringsstelsel zich aanpassen , maar een voeding zonder granen is nog steeds wenselijk .Vraag aan de slager vlees van dieren die buitengelopen hebben om gras en planten te eten, en die niet grootgebracht zijn met granen en soya ,waar bovendien ook nog antibiotica aan toegevoegd werden .Het voeden van dieren met soya wijzigt volledig de chemische vet-samenstelling in het lichaam van het dier ,dat daardoor een soya-beest wordt ,waarin schadelijk omega 6-vet geproduceerd wordt. Alle soya -producten zijn schadelijk , en zeker voor de mens. Door dit ,samen met voedingsspecialisten,te schrijven , schoppen we tegen de schenen van gewetenloze business-lui met een  miljarden-omzet uit soya-verkoop , en die er zich niets van aantrekken dat u een schadelijke dikke buik ontwikkelt met kans op diabetisch worden, het krijgen van hart-en vaatziekten, een lelijk en zelfs afstotelijk uiterlijk, dat desastreus is voor uw sociale relaties,enz. Waar twee naakte man/vrouw-dikke buiken tegen elkaar komen ,is er zelfs geen penis-penetratie mogelijk , ook dat nog ,ons sex-leven wordt verknoeid door soya. Weg dus met alle soya proteine- producten ,soya-bonen, soyamelk , tofu , enz. Beseffen we dat al deze rommel enkel aan ons kon verkocht worden na besproeiingen met pesticiden, herbiciden en andere schadelijke producten ,waardoor omega 6 in het dier ontwikkeld werd ,dat ontstekingen veroorzaakt in ons lichaam ,en die nog steeds aanwezig zijn in hetgeen we consumeren  met de soya in ons lichaam gepompte fyto-estrogenen en xeno-estrogenen , dat zijn de grootste opbouwers van buikvet .
    En om soya te telen , worden alle dagen , bijvoorbeeld in Brazilie en andere landen ,vele  hectaren prachtige bomen omgehakt en weggebrand , alle dieren die daarin leven ,vernietigd , en als we weigeren  de op die nieuwe akkervelden ontgonnen soya nog te consumeren , strijden we mee tegen deze deugnieterij die onze aarde om zeep helpt ,en prachtige dieren en bomen (=onze groene longen) , uitroeit .

    4)Avocodo .
    Avocado is een fruit dat gezond onverzadigd vet bevat , en veel vezels die een verzadigd gevoel veroorzaken na het verorberen van avocado , zodat men niet snel opnieuw honger heeft .Avocado kan met een mes in sneedjes verdeeld worden over salades die bereid zijn met een geschikte olie ,geen soya-olie.
    Men kan avocado’s ook samen met tomaten , ajuinen en look , dit alles bestrooid met een beetje peper , klaarmaken tot een gezond hormonen-regelend gerecht , dat spieren-opbouwend werkt , de honger snel stilt en volzit met vitamines ,anti- oxidanten , mineralen en vezelstoffen .Het geheel kan eventueel bereid worden in guacam-olie of knoflook-olie.

    5)Noten .
               Alhoewel sommige noten tot 75 procent en meer vet bevatten , is dit een vetverbrandend type ,dus gezond vet ,dat bovendien een hoog gehalte aan vitamines, mineralen en anti-oxidanten bevat. Noten zitten ook vol met proteines en bevatten veel vezels , houden het suikergehalte in het bloed laag door een echt controle-mechanisme op de vetverbrandende hormonen ,zodat men calorieen verliest .Noten stillen ook zeer goed en snel de honger . Men hoeft er niet veel van te eten .Men kan ook voor elke maaltijd , een paar noten eten ,waardoor de trek om veel voedsel tot zich te nemen ,zal afnemen . Deze zuinigheid zorgt er dan mede voor, dat de dikke buik  afgebouwd wordt .Alle soorten noten kunnen dit doel verwezenlijken.
    Een handvol noten kraken en oppeuzelen 20 minuten tot een half uur voor elke maaltijd ,zal de eetlust verlagen doordat reeds proteinen ,vitaminen,mineralen en vezels opgenomen werden door het lichaam .Het nuttig effect van de combinatie noten + reguliere maaltijd , is dat er minder calorieen dagelijks zullen toegevoegd worden aan het lichaam .Zowel verse noten als geroosterde noten komen hiervoor in aanmerking en voldoen op alle vlakken.

    6. Bessen .
    Bessen zitten vol met vitamines en mineralen en zijn super-anti-oxidanten. Een mengsel van verschillende bessen , zoals aardbeien , bosbessen (verbeteren het gezichtsvermogen), braambessen , frambozen, blauwe bessen ,enz. als gemengde schotel , is benefiet voor het lichaam en men kan ze  eten , zonder er een gemengde confituur mee te maken (voorbeeld: "vijf-bessen-confituur").Men kan over de (met water gewassen) bessen op de schotel ook platte kaas strooien ,om er een delicieus gerecht van te maken , of ze op pannekoeken of wafels strooien tussen de slagroom . De bessen zorgen er door hun hoog vezelgehalte voor , dat de spijsvertering optimaal werkt ,verhinderen de opslorping van schadelijke koolhydraten , controleren het suikergehalte in het bloed , en voorkomen insuline-pieken ,  als belangrijke neven-werking voor diabetis- patienten .

    Cholesterol.
    Cholesterol maakt  deel uit van ons organisme De hoeveelheid die  aangemaakt wordt door onze lever, regelt het lichaam zelf , en wordt op 70 % geschat. Daarnaast wordt met de voeding cholesterol voor rond de 30 % ingenomen . Producten die veel cholesterol bevatten zijn: eieren , lever, niertjes , garnalen en  viskuit. Eigeel is bijzonder rijk aan cholesterol (220 mg en meer per eigeel). Het is dus aangeraden niet meer dan drie eieren per week te eten en hooguit eens in de twee weken garnalen of paling ,en lever of nier. Het betreft het totaal aantal eieren ,dus niet alleen de eieren die men eet, maar ook de eieren die in bereidingen  verwerkt zitten (gebak, pannenkoeken, enz.) of gebruikt worden als garnituur in salades, enz. Sommige personen schijnen er in de loop van de geschiedenis nochtans niet veel last van gehad te hebben ,zoals de duitse barok-musicus Johan Sebastian Bach , die 20 eieren per dag verorberde , en 20 kinderen voortbracht bij twee vrouwen . Voor zijn tweede echtgenote ,schreef hij ondermeer het menuet " für Magdalena" , ook door u gemakkelijk te spelen op de piano , net  zoals " für Elise" door Beethoven .
    In ons bloed staan HDL en LDL in voor het transport van cholesterol. LDL staat voor lage densiteit cholesterol en HDL voor hoge  densiteit cholesterol. De LDL-of- "slechte cholesterol", transporteert cholesterol naar de weefsels via de bloedvaten .De HDL-of-"goede cholesterol" ,brengt het teveel aan cholesterol van de weefsels naar de lever waar hij wordt geëlimineerd.  De verhouding tussen de hoeveelheid LDL en HDL is  belangrijk. Bij een te groot aandeel van LDL ten opzichte van HDL, zal de cholesterol de neiging hebben zich op te hopen in de slagaders in de vorm van neerslag op de binnenwanden , en zal deze  vernauwen (=arteriosclerose).  Op de plaats van de vernauwing kan een bloedklonter ontstaan (= trombose). Als het bloed niet meer vlot kan stromen door de slagaders, geraakt het  niet meer tot in de weefsels, hetgeen  ernstige klinische gevolgen kan hebben zoals een cerebro-vasculair accident (= beroerte) of een hartinfarct.
    Koffie bevat stoffen die de verkeerde cholesterol verhogen.Een teveel aan koffie, drie koppen per dag of meer, is een risicofactor voor het ontwikkelen van een  hoge bloeddruk , in het bijzonder ongefilterde gekookte koffie , espresso, turkse koffie,en koffie gemaakt met zogezegde koffie-pads.

    IV)Vetten en olie.
    De kans dat iemand hart- en vaatziekten door te hoge bloeddruk ontwikkelt, wordt beïnvloed door de soort vet in de voeding. Er is een verschil  tussen verzadigd vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet is het verkeerde vet. Hoe minder verzadigd vet er in de voeding zit, hoe beter. Het verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed in grote mate , waardoor hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Producten waar veel verzadigd vet in zit,zijn vlees (-waren),volvette kaas, roomboter,  margarine ,volle melk , koekjes,  gebak en chocolade. Vermijdt zoveel mogelijk boter, reuzel en "zichtbare" vetten (vette delen van vlees en gevogelte, enz.) omdat ze verzadigde vetzuren bevatten. Geen margarine,dat is vergif ,  ondanks alle reclame die er voortdurend op de TV voor gemaakt wordt.
    Eet enkel pure donkerbruine chocolade met hoog cacao-gehalte,of chocolade met noten. Vermijdt pasta met eieren, en - uiteraard - frieten, kroketten en chips.
    Daarnaast bestaan er onverzadigde vetzuren en het onverzadigde vet  als de goede soort vet , omdat het de cholesterol in het bloed verlaagt. Onverzadigd vet is (bij matig gebruik) goed voor het hart en de bloedvaten. Producten die rijk zijn aan onverzadigde vetten, zijn alle soorten olie en vloeibare bak- en braadproducten, frituur- en braadvet in plaats van roomboter voor de bereiding van  warme maaltijden , vette vis (haring, zalm, forel, makreel, sardientjes),  en noten. Varieer het oliegebruik. Tijdens het frituren, geef  de voorkeur aan olijfolie, arachide-olie of knoflook-olie. Olijfolie bestrijdt niet alleen hoge bloeddruk, maar ook geheugenverlies en arthritis =gewrichtsontsteking .Vermijdt  sausen (mayonaise, tartaarsaus, béarnaise,  .. ) en gebruik liever een lichte vinaigrette.
    Kies magere of halfvolle melk en melkproducten zoals verse room in plaats van volle melk  , en magere kaas of magere smeerkaas in plaats van volvette kaas . Geen bereidingen of desserts op basis van volle melk (mousse, pudding, ijs ,crème, ..).
    Magere of halfvolle melk zijn goed voor het behoud van gezonde tanden  door hun calcium-gehalte.  Idem : magere yoghurt i.p.v. volle yoghurt,  magere platte kaas, magere geitenkaas.  Gebruik geen kazen met een vetgehalte hoger dan 30. (op de korst van de kaas staat het vetgehalte vermeld) aangezien die veel  cholesterol bevatten (emmentaler, roquefort,brie,camembert, gruyère, gouda,..).

    V)Vlees.
    is hierboven reeds gedeeltelijk vermeld . Eet bij voorkeur mager vlees en magere vleeswaren (gerookt vlees) in plaats van vet vlees en vette vleeswaren zoals worst en ontbijtspek ,en kies zo mogelijk "edele" stukken (filet, ragout, ribstukken). Vermijdt minder-edel vlees: spiering (schouderstuk van het varken), gehakt,  karbonade, lamsragout, worsten, rollade, enz.Wel in aanmerking komen magere ongezouten vleeswaren zoals  kip-en kalkoenfilet, rosbief en lichtgezouten rookvlees , vis en gevogelte zoals gevogelte zonder vel (kip, kalkoen, ..), filet en ribstukken van kalf, paard,  rund, varken, konijn .Gans, eend ,en kip  uit kwekerijen zijn veel vetter, zoals ook braadkip.Eet geen vette ganzenlever.Die ganzen  worden trouwens , zoals vooral in Frankrijk , op een mens-onwaardige wijze ,door gewetenloze dieren-(mis-)handelaars ,alles voor het geld-gewin , zodanig gevoederd , dat hun lever vet opzwelt .Vermijdt, wegens het hoge vet- en cholesterolgehalte, dus ten allen prijze lever en vette leverpastij, ook hersenen, (van varken, kalf, rund, gevogelte).Geen worsten ,salami en rauwe ham wegens het overdreven vetgehalte , varkenspastei en  besef dat bereide vleeswaren niet alleen veel vet bevatten ,maar ook vaak sterk gezouten zijn, hetgeen een stijging van de bloeddruk zal veroorzaken.

    VI) Vis en schaaldieren .
    Vis is de beste bron van onverzadigde vetzuren. Alle soorten vis zijn aanbevolen. Let nochtans  op de bereidingswijze: verwijder het vel en gebruik gezonde bereidingswijzen (gegrild, in de oven, in bouillon of gepocheerd, in de microgolfoven, ..). Matig het verbruik van schaal- en weekdieren (garnalen, krab, kreeft, Sint-Jakobsschelpen,..) die weliswaar minder vet, maar meer cholesterol bevatten. Eet ze vooral niet met koude sausen (mayonaise, tartaar-, cocktailsaus, ..). Vermijdt bereidingen van vis in frietvet en  gefrituurde vis, zowel vers als ingevroren (vis-sticks). Vermijdt verse of gerookte paling, hierboven reeds vermeld , want deze vis is zeer vet en bevat veel cholesterol.

    VII)Groenten en fruit.
    Groenten en fruit  bevatten geen cholesterol . Volkorenbrood praktisch ook niet,en het is bovendien rijk aan vezels , gunstig tegen een ophoping van vet.
    Groenten en fruit hebben een gunstig effect op hart- en vaatziekten. Het gunstige effect wordt toegeschreven aan carotenoiden, vitamine C, kalium,voedingsvezels en bioactieve stoffen. Voedingsvezels komen voor in groenten, fruit en peulvruchten en beschermen hart en  bloedvaten, Ze hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte en ze verlagen  de bloeddruk.Het gaat er niet om, hoeveel fruit en groente men eet, maar welke soort.We weten dat bepaalde soorten  de kans op specifieke kwalen verminderen. Groene bladgroenten helpen diabetis type 2 voorkomen. Bieslook, prei, sjalotten, ui en knoflook dragen bij aan verminderd risico op maag- en darmkanker , en tomaten beschermen tegen prostaatkanker (vooral in concentraat).
    Groenten bevatten geen cholesterol en zijn rijk aan vezels. Weet dat  erwten, bonen/peulvruchten - gedroogde (niet in blik) , witte en bruinebonen, linzen, enz. meer calorieën, maar ook meer vezels bevatten. Verse groenten zoals broccoli, boerenkool, spinazie, wortelen, aardappelen, tomaten en maïs bevatten weinig calorieën. Eet zo veel mogelijk groenten en bereidt ze op een gezonde manier (gestoomd, rauw).Kies de sterkst gekleurds groenten omdat ze meer anti-oxidentia bevatten.
    Fruit - Net zoals groenten bevat fruit geen cholesterol en  het is zeer rijk aan vezels.  Bij verse soorten, zoals bananen, sinaasappelen , appelen, peren,  pompelmoes, aardbei, mango, papaya en blauwbessen, kies, net zoals bij groenten, het sterkst gekleurde fruit omdat dit meer anti-oxidantia bevat. Vermijdt ingeblikt (in gesuikerde stroop), gekonfijt fruit of fruit dat in alcohol is geconserveerd. De energiewaarde van fruit is variabel; ze is afhankelijk van de hoeveelheid suiker van de verschillende fruitsoorten. Zo zijn druiven, bananen, gedroogde en oliehoudende (vetrijke) vruchten (noten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, ..) "energierijker". Vermijdt kokosnoot (vers of gedroogd), want deze vrucht is zeer rijk aan verzadigde vetzuren.

    VIII) De betere Granen en zetmeel-houdende producten.
    Voedingsvezels komen voor in volkoren graanproducten.Eet bij voorkeur volkorenbrood, roggebrood, multigranenbrood, bruin brood, ongepelde rijst, gewone en volkoren-pasta.Eveneens volle granen , gierst, gerst, boekweit  en quinoa ,bruine rijst, of  gekookte rijst  en  gekookte pasta (zoals macaroni en spaghetti) en aardappelen. Vermijdt wit brood, stokbrood, beschuit, krakelingen, krentenbrood, croissants, brioches.

    IX) Smaakmakers.
    Men vindt ze onder de groene kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, peterselie, rozemarijn. Of als specerijen zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper. Gezonde smaakmakers zijn citroen, knoflook, ui, mosterdzaad en gember,geroosterde zaden en pitten zoals pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten.
    Vermijdt producten die veel zout bevatten zoals in kant-en-klare afhaal-, oven- of magnetron-maaltijden,snacks zoals kroketten en frikandellen, kant-en-klare soepen en sauzen,bouillonblokjes, maggi, worcestersaus, mosterd, sambal, tomatenpuree en ketchup.

    X) Zoetigheden en snoep.Tussendoortjes.Nagerechten.
    a)Kies verstandige tussendoortjes  in plaats van snacks, taart, koekjes, cake, chocolade . Verstandige tussendoortjes zijn:  rijstwafels, ongezouten popcorn, ongezouten geroosterde (zonnebloem-)pitten, rozijnen, magere smeerkaas, kip. Hazelnoten,  walnoten en amandelen bevatten vet , maar van de goede soort.Beperk het gebruik van drop omdat veel en regelmatig drop eten,  de bloeddruk zal verhogen. En snoep niet.

    b)Kies nagerechten op basis van afgeroomde of magere melk. Eieren waaruit vooral het eigeel van met granen gevoede kippen, volle melk,  zijn af te raden.  In plaats van kristalsuiker kan men beter een zoetstof gebruiken, zoals aspartaam, acesulfame K , sacharine. Fruit als dessert is een goede gewoonte ,zoals met mate  droge koeken of vetarm gebak of gebak op basis van eiwit. Bij  desserten ,vermijdt gebak met boter, room, eieren, melkchocolade, enz. Vermijdt chocoladesaus, karamelsaus, enz.

    XI) Aanvullend calcium , kalium , magnesium .
    1) Calcium.
    Calcium is essentieel voor de goede werking van alle levende organismen ,omdat het calcium-ion Ca2+  in het  cytoplasma van het lichaam , een belangrijke rol speelt in het goed laten functioneren van een ganse reeks  cellulaire processen.We hebben calcium nodig voor de opbouw van botten, tanden en nagels, voor de bloedstolling, de werking van het hart, en het reactievermogen van de spieren. Belangrijk hierbij is beweging , en belasting van de botten door te wandelen in zonlicht. Zonder zon ontstaat er een  buitensporig calciumverlies en een ontoereikende vitamine D opname (gebrek aan : zonlicht in combinatie met beweging) . Vitamine D van de zon regelt de opname en het gebruik van calcium door het lichaam. Elke dag ongeveer 15 minuten zonnelicht op de huid produceert  alle vitamine D die men nodig heeft. Hele dagen binnen in het halfduister onbeweeglijk voor de TV zitten en/of  voortdurend in de auto plaatsnemen  ,is dus niet bevorderlijk voor de opbouw van stevige botten. Zorg voor beweging, zodat calcium ergens naartoe kan gaan ,en omwille het sterk houden van de beenderen. Om onze beenderen te beschermen hebben we calcium in de voeding nodig, maar men moet het calcium ook in de beenderen houden.Aktieve mensen houden  calcium in hun botten, terwijl sedentaire mensen calcium verliezen. Een  ander deel van de oplossing bestaat erin proteïnen te halen uit planten, niet uit dierlijke produkten.Dierlijke proteïne - in vis, gevogelte, rood vlees, eieren, en volle zuivelprodukten - heeft de neiging calcium te lekken uit de beenderen en moedigt verwijdering via de urine aan.
    Plantaardige eiwitten - onder meer in bonen, granen en groenten - doen dit niet. De opname van calcium wordt positief  beïnvloed door plantaardige eiwitten, lactose (melk , alleen niet te veel).

    Nierstenen .
    De opname van calcium wordt negatief beïnvloed door dierlijke eiwitten (hoog fosforgehalte), oxaalzuur,fytinezuur (in rauwe zemelen en granen), gestoorde vetresorptie (bijvoorbeeld bij lever en galkwalen), een hoog vet gebruik, cafeïne ( koffie ), witte suiker (honing is beter en werkt ook zeer goed tegen diarree en het genezen van open wonden ).Een tekort aan calcium in de voeding leidt tot een toename van de oxalurie (de aanwezigheid van te veel oxaalzuur in de urine) en verhoogt daarmee de kans op nierstenen.
     Nierstenen zijn  oxalaatstenen.Calcium helpt oxaalzuur te neutraliseren door het in de darm aan zich te binden. Als gevolg daarvan wordt minder oxaalzuur in het lichaam opgenomen,wordt het oxaalzuur via de darm afgevoerd, komt er minder in de urine terecht en is er minder kans op steenvorming in de urineafvoerwegen. Niersteenpatiënten moeten vooral oxalaatrijke voedingsmiddelen en groenten mijden zoals spinazie, rabarber, bieten, asperges, noten, chocolade,alle soorten  thee behalve groene thee , aardbeien en tarwezemelen, waarvan er een aantal ook  een hoog en dus gunstig gehalte aan calcium bevatten. Oxaalzuur en calcium houden elkaar in evenwicht vandaar dat de vernoemde  groenten  geen extra calcium opleveren.
    Daarnaast doen zij er goed aan veel te drinken (minimum 2 liter water per dag), vooral volkorenproducten te eten en elke dag een ruime portie groenten en fruit te verorberen (behalve de oxalaatrijke soorten) omdat die veel vezels aanbrengen.

    Calcium in de beenderen brengen volstaat niet.
    Wat werkelijk belangrijk  is, is het calcium daar ook te houden
    .
    En ziehier  hoe:
    1)Verlaag calciumverlies door geen  zout in het eten te gebruiken.
    Calcium in de beenderen heeft de neiging op te lossen in de bloedsomloop, en passeert dan door de nieren, in de urine. Zout in de voeding veroorzaakt een  hoge toename van het calciumverlies via de nieren .
    2)Rook niet en nooit . Rokers verliezen  calcium ,waardoor het risico op allerlei soorten breuken  bij rokers  40% hoger ligt dan bij niet-en nooit-rokers .
    3) Drink geen alcoholische (sterke) dranken , bier of wijn.Alcohol verzwakt de beenderen  door  de mogelijkheid van het lichaam te reduceren om nieuw bot aan te maken ,dat normaal botverlies zal vervangen.
      4)Een lager dan normale hoeveelheid testosteron kan osteoporose in de hand werken. Ongeveer 40% van de mannen ouder dan 70 jaar hebben verlaagde testosteron niveaus. Hiertegen kan wat ondernomen worden door regelmatig seks-potentie-verhogende voedingsmiddelen te nuttigen . Dat zijn :gember, venkel, asperge, artisjok, selder , perzik, aardbei , kreeft , kaviaar,oesters.

    Osteoporose.
    Bij een tekort aan calcium via de voeding ,wordt het calcium-gehalte in het bloed op peil gehouden door calcium uit en aan het botweefsel te onttrekken. Door een versnelde afname van de botmassa wordt het skelet broos en neemt de kans op breuken sterk toe. Daardoor verhoogt het risico op osteoporose, in de volksmond ook bekend als botontkalking. Osteoporose kan leiden tot kleine en niet-zo-kleine breuken. Het gaat hier  om een ernstige botverdunnende aandoening die  gepaard gaat met wervel-inzakkingen (kromme rug), en heup- en polsbreuken. Osteoporose treft  1 op 3 vrouwen na de menopauze. Mannen blijven evenmin gespaard,want bij  1 op de 6 mannen ouder dan zeventig , wordt osteoporose vastgesteld.
    Wat kunnen we er tegen doen ? >>>

    Melk en melkproducten vormen een belangrijke schakel in de strijd tegen osteoporose. Zij zijn onze voornaamste bron van calcium als onmisbare bouwstof voor een stel sterke botten. Voor wie geen melk lust ,kan een glas melk vervangen worden door een  glas karnemelk of een  glas chocolademelk ,een potje magere yoghurt (natuur of met fruit of een andere smaak),een schaaltje platte magere kaas (natuur of met fruit),een glas afgeroomde  melk met banaan geshaked. Magere,afgeroomde  en halfvolle melk of kaas bevatten  evenveel calcium maar minder vet en calorieën dan volle melk en vette kaas . Volle melk en sommige melkproducten zoals volle yoghurt en vette kaas bevatten veel fosfor. Hierdoor wordt calcium erg slecht opgenomen. Uiteindelijk leveren deze volle producten dus geen extra calcium op. Daarbij komt dat bepaalde zuivelprodukten ,behalve de afgeroomde soorten , wel calcium bevatten,maar  dat dit Ca vergezeld is door dierlijke eiwitten, lactose suiker, en een aanzienlijke hoeveelheid vet en cholesterol .Alhoewel er  verschillende producten op de markt zijn die verrijkt zijn met calcium, blijven magere melk en haar afgeleiden de goedkoopste en meest natuurlijke calciumproducten. Het zuivelrek biedt bovendien een  breed aanbod: allerhande soorten magere yoghurt en magere  melkdranken, karnemelk, chocolademelk om nog niet te spreken van het uitgebreide kaasassortiment zoals kaas met harde korst:( gruyère, comté...) ,smeerkaas.Andere calcium-bevattende producten zijn havermout, gedroogde vijgen en gedroogd fruit,kikkererwten ,zoete aardappels, gerst , melkchocolade , groenbladige groenten, peulvruchten, groene kool, boerenkool , broccoli,volle granen, amandelen,allerlei soorten  noten en hazelnoten, sardienen in blik , kalkrijk water ,extra verrijkt mineraalwater (type Contrexéville, Vittel), zacht water: (type Evian),  haring, makreel in blik, magere vis, koolraap,zonnebloempitten, stroop,selderij, bonen wit/bruin,  mosterd,  olijven , amandelen ,  chocoladevlokken, mandarijnen, abrikozen, ovomaltine, rozijnen ,chinese kool , garnalen, bramen, eidooier, spruiten, cacaopoeder,  peren. De uitzondering op een gemakkelijke opname door het lichaam ,is spinazie, die grote hoeveelheden calcium bevat maar die de calcium ook hardnekkig vasthoudt, zodat het lichaam er minder van opneemt.
    De aanbevolen hoeveelheid calcium is gesteld op 700-1000 mg. per dag. Bij ouderen is dit 1000-1200 mg per dag of 3 tot 4 glazen afgeroomde melk (of  een mager melkproduct :yoghurt, karnemelk, chocolademelk, enz.) en 1 tot 2 sneden kaas. Vervang de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten niet systematisch door kaas. Een sneetje kaas bevat weliswaar evenveel calcium als een glas melk ,maar minder vitamine B2 en meer vet.De ideale verhouding  Calcium:Fosfor = 2:1. Bij de gemiddelde europeaan is dat echter 1:3. Dit komt  door de hoge consumptie van zuivel (kaas en melk) en frisdranken (bevatten fosfor als conserveringsmiddel).
    De maximaal toegelaten calciuminname per dag bedraagt ruim het dubbele van de aanbeveling, namelijk 2500 mg. Via de voeding zal men  al  flink zijn best moeten doen om deze bovengrens te halen.

    Aanvullingen of supplementen .
     Het innemen van calcium heeft een positieve invloed tegen het ontwikkelen van een hoge bloeddruk , en  het kan zinvol zijn extra calcium ook in te nemen om te voorkomen dat de calcium die het lichaam nodig heeft , aan de botten onttrokken wordt. Gebruik altijd een preparaat waar naast calcium ook magnesium in zit. Magnesium bevordert de opname van calcium. Fuitsap, versterkt met calcium is
    een zeer geconcentreerde calciumbron , zoals calcium-verrijkt sinaasappel- of appelsap dat  300 milligram of meer calcium per beker in een hoog absorbeerbare vorm bevat .
    ----------------------------------------------------------------------------------
    2) Kalium.
    A)Scheikundig element met symbool K en atoomnummer 19. Het is een zilverwit alkalimetaal. De benaming kalium komt van het Arabische al-qali (potas), de naam die werd gebruikt voor zowel kalium als voor natrium. In de Angelsakische en Romaanse landen staat het element bekend als potassium. Deze naam is afgeleid van niet alleen het arabische ,maar ook het Nederlandse woord potas, vanwege het feit dat kaliumcarbonaat oorspronkelijk werd verkregen door het logen van hout en de substantie vervolgens te verhitten tot 'as' in een pot. Kalium reageert met de zuurstof in de lucht en reageert heftig explosief met water. Daarom moet het zuivere (metallische) kalium onder petroleum of minerale oliën bewaard worden.

    De aardkorst bestaat voor 2,4% uit kalium in minerale vorm. Sommige van deze mineralen zoals carnalliet, poluhaliet en sylviet worden gevonden op de zeebodem. Zeewater bevat kalium in lage concentraties. De belangrijkste bron van kalium is kaliumcarbonaat, dat onder meer wordt gedolven in de Verenigde Staten en Duitsland. In de vorm van kaliumcarbonaat is kalium van belang voor de productie van glas. In centraal Canada ligt op een diepte van ongeveer duizend meter een enorme voorraad kalium die in de toekomst een belangrijke bron zal worden. Kalium wordt tegenwoordig geïsoleerd uit kaliumhydroxide door elektrolyse .

    Kalium komt in de natuur niet in zuivere metaalvorm voor, maar uitsluitend in verbinding met andere elementen ,namelijk in de vorm van zouten. De meeste kaliumzouten zijn goed oplosbaar in water. Kalium behoort samen met stikstof, fosfor en magnesium tot de vier elementen die onze groenteplanten in grote hoeveelheden nodig hebben. Stikstof, Fosfor en Kalium worden meestal in de formule N-P-K op de meststofzakken aangeduid. Heel dikwijls vinden we bij deze formule ook + Mg, wat wijst op het feit dat deze meststof ook verrijkt werd met Magnesium. Daarom worden kaliumoxide, kaliumsulfaat, kaliumnitraat en kaliumchloride  gebruikt in kunstmest en in samengestelde meststoffen. Bijvoorbeeld NPK in de verhouding 9-9-16 van deze stoffen. Calcium benadeelt de opname van kalium. Op gronden waar bekalkt werd , of de pH vrij hoog is moet men ook een extra hoeveelheid kalium voorzien.Als men vrucht- of wortelgroenten teelt ,kiest men best voor een meststof waar het gehalte aan kalium minstens het dubbele is van het gehalte aan stikstof. Kalium zorgt voor de groei en de kleur van de plant. Ook geeft het de planten meer weerstand tegen ziekten.

    Kaliumnitraat, kaliumchloraat, kaliumperchloraat en soms kaliumpermanganaat worden om de oxidatieve eigenschappen gebruikt als component van zwart buskruit voor oorlogsvoering,dat is dus een minder fraaie toepassing van kalium.
     
    B)  Kalium werkt bloeddrukverlagend en het beschermt tegen hartritmestoornissen. Kalium helpt bij de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam, het bevordert het denkvermogen en heeft een positieve invloed op allergieën. Dit mineraal zit in voldoende grote hoeveelheden in groente, fruit en aardappelen en mager vlees, maar ook in volkorenbrood, melk en andere niet alcoholische dranken ,en noten. De verse groenten  met het grootste gehalte aan kalium zijn :bonen, linzen, spliterwten , spinazie, venkel, bloemkool, schorseneren, wortelen ,champignons of niet giftige paddestoelen , artisjok, broccoli, biet en daaruit afgeleid geperst bietensap, tomatensaus of tomatensap. pompoen, groene kool, peterselie, waterkers. Ook in selder ,die een gunstige invloed  heeft op de stresshormonen in het bloed. Selder verwijdt de bloedvaten ,waardoor de bloedsomloop bevorderd wordt , en de bloeddruk verlaagt .

    Onder vers fruit dat veel kalium bevat vinden we bananen (=verwijderen nierstenen), zwarte bessen, abrikozen, meloen, kiwi, aalbessen , kersen, pruimen , druiven, nectarinen, sinaasappelen, peren.De volgende droge vruchten zijn bijzonder rijk aan kalium: gedroogde abrikozen, gedroogde banaan,gedroogde vijgen en dadels, rozijnen,noten. Daarom is het belangrijk om dagelijks een portie  groenten en  fruit te eten, dit helpt  om de bloeddruk op peil te houden. Vers vlees, gevogelte en vis bevatten slechts beperkte hoeveelheden kalium. De aanbevolen hoeveelheid kalium voor volwassenen is 3100 mg/dag . Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is in 2009 verlaagd van 3100 naar 2000 milligram per dag.
    C)  Kalium versterkt de aders en vermindert de ouderdomseffecten op de bloedvaten.Kalium zorgt voor  het evenwicht tussen vloeistoffen en mineralen in en buiten cellen in ons lichaam,het samenstrekken van onze spieren , het doorgeven van zenuwsignalen .Dit mineraal is (samen met ferrum phosphoricum) een onontbeerlijke drager van zuurstof en bevordert zodoende de regelmatige vernieuwing van de cellen. De zuurstof wordt door ferrum phosphoricum tot bij de cel gebracht, het kalium sulfuricum zorgt ervoor dat het door de celwand heen in het binnenste van de cel kan doordringen. Bovendien is het een belangrijke werkingsstof voor de alvleesklier. Het wordt vooral gebruikt wanneer de stofwisseling gehinderd wordt of traag geworden is. Aan het huidoppervlak is het kalium sulfuricum nodig voor de pigmentvorming (het bruin worden). Samen met calcium fluoratum vormt het de bovenste huidlaag.

     D)Kalium heeft de grootste elektropositiviteit van alle metalen. K is niet alleen een van de belangrijkste mineralen ,maar is  ook een ion. Een ion is een mineraal met een positieve of een negatieve lading wanneer het opgelost is in een vloeistof. Natrium, chloride en kalium-ionen  zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de elektrische stabiliteit tussen cellen in het hart , en het zenuwstelsel. In menselijke en dierlijke cellen zijn kaliumionen van belang voor transport. Kalium is in het lichaam één van de elektrolyten (naast natrium-ionen, chloride-ionen en bicarbonaat-ionen). Kalium is  een elektrolyt. Een ander bekende elektrolyt is natrium, die één van de twee componenten van keukenzout is. K speelt een belangrijke rol  bij de impuls-overdracht in zenuwen,de aanmaak van eiwitten en de aanmaak van glycogeen. Kalium werkt samen met natrium om de waterbalans in het lichaam te reguleren door de  waterhuishouding in de cel gunstig te beïnvloeden. Kalium zorgt ervoor dat de cel het water beter kan vasthouden, ook onder moeilijke omstandigheden. Indien er niet voldoende kalium aanwezig is in de cel zal deze bij vochttekort of vochtovermaat teveel krimpen of te sterk opzwellen. Daardoor kan de cel beschadigd worden. Kalium trekt het vocht door de celwand heen de cellen binnen en natrium trekt het vocht naar buiten. Kalium normaliseert het hartritme en is onmisbaar voor het zenuwstelsel vanwege zijn rol in de overdracht van zenuwimpulsen (beweging van spieren, voelen etc.). Binnen de cellen is de de kalium-concentratie  hoog (140 mmol/). Suikerpatiënten die insuline inspuiten moeten hiermee rekening houden, om te voorkomen dat hun kaliumspiegels niet te laag worden. Opname van kalium verloopt via het maag-darm systeem. Bij chronische diarree en braken is de opname  verstoord. Kalium wordt bij overmaat via de nieren uitgescheiden. De balans tussen opname en uitscheiding wordt in de nieren en de darm gecontroleerd via het hormoon aldosteron. Verlaging van de kaliumconcentratie in het bloed kan leiden tot spierverlamming, terwijl te hoge waarden kan leiden tot overprikkelbaarheid van de spieren waaronder de hartspier met hartritmestoornissen tot gevolg. Deze hartritme-stoornissen treden echter ook op bij een tekort aan kalium. Het niveau van kalium in ons bloed, teveel of te weinig, interfereert met het hartritme.
     
    E) Te weinig  of teveel ?
    De hoeveelheid kalium in het bloed wordt nauwkeurig binnen nauwe grenzen gehandhaafd. Zowel tekort aan kalium als teveel aan kalium in het bloed verstoort de werking van de spieren. Zo voelt een patiënt met teveel kalium in zijn bloed zich slap en kan niet meer op zijn benen staan.
    a)Bij een tekort aan kalium treden zenuw- en spierfunctie -stoornissen op, spierslapte, spierzwakte en trage reflexen. Verder valt ook bij vochtophopingen (oedemen), oorsuisingen en slapeloosheid te denken aan een kalium tekort.Een  tekort aan kalium kan ook optreden bij veel braken en of diarree (ook bij het gebruik van laxeermiddelen), bij nierziekten, bij een ontregelde suikerziekte, bij een te laag bloedsuikergehalte (hypoglycemie), bij het gebruik van geneesmiddelen met hormonen (cortisonen, aldosteron en prednison), bij grote verwondingen en verbrandingen, maar ook bij geestelijke en of lichamelijke spanningen. Kalium is belangrijk voor het verwerken van mentale belasting,en stress , voornamelijk veroorzaakt door de omgeving en de personen op de werkvloer.Kalium maakt mentaal sterk en weerbaar en  laat toe beheerst te handelen met doorzicht, tegen gehaast  en ongeduldig zijn .Het werkt tegen claustrofobie - angst voor enge ruimtes (liften , tunnels), psoriasis, huidziektes, gevoeligheid  voor vochtigheid (voorspelling van het komende regen-weer...), pigmentvlekken ,en tegen griep .

     b)Een teveel aan kalium wordt meestal niet veroorzaakt door een te hoge opname maar door een gebrekkige nierfunctie waardoor te weinig kalium wordt uitgescheiden. Onze nieren helpen het niveau van kalium op peil te houden . De regeling van de juiste hoeveelheid kalium in het bloed, die zo belangrijk is voor de werking van de spieren, wordt bewerkstelligd door de nier. Wanneer wij een grote hoeveelheid fruit nuttigen, en dus een grote hoeveelheid kalium binnen krijgen, kan de nier het overschot kalium uitscheiden met de urine. Wanneer de nier ziek wordt, komt de regeling van kalium in het gedrang. Athleten die enorm veel transpireren tijdens hun inspanning, kunnen kalium verliezen. Dit is zeker het geval als het gaat om een zeer lange inspanning.

    c)Aanbevolen hoeveelheid:Men adviseert 2000 mg. kalium per dag. Onder normale omstandigheden zal er niet gauw een kalium tekort optreden, dit omdat de meeste voedingsmiddelen kalium bevatten.Onder "de meeste normale voedingsmiddelen ",verstaat men :  aardappelen,tomaten, spinazie,    peterselie ,yoghurt , zwarte bessen,bananen, sinaasappelen, gedroogde vruchten, olijven, vijgen, dadels, rogge, tarwe ,tarwekiemen, zemelen, gist, sesamzaad, linzen, kikkererwten, pinda's, zonnebloempitten , groene erwten, bruine bonen ,witte bonen, appelstroop ,cacao , waterkers,  bladselderij    ,karnemelk ,zeewier (kelp), rozijnen , waarvan een groot aantal reeds hierboven vermeld werden.         
    De kaliumopname wordt negatief beïnvloed door koffie, alcohol,  suiker, een te hoog zout gebruik en een koolhydraatarm dieet ,zoals trouwens door alle soorten diëten. Volg nooit een dieet , u maakt verkopers van waardeloze producten rijk , hetgeen ze niet verdienen , vermits ze uit winstbejag aan uw ondergang werken .
    ----------------------------------------------------------------------------------
    3) Magnesium.
    1)  Magnesium is een scheikundig element met symbool Mg en atoomnummer 12. Het element is genoemd naar het district Magnesia in Thessalië in Griekenland. Magnesium is het achtste meest voorkomend element  op aarde  in  de aardkorst. Het kan in grote hoeveelheden uit rotsachtige structuren worden ontgonnen, zoals uit wijdverspreide afzettingen van dolomiet, magnetiet en serpentiet. Mg komt ook voor in zeewater, ondergrondse harsen en zoutlagen. Het is een zilverwit aardalkalimetaal dat meestal gewonnen wordt uit de pekel  van ondergrondse zoutlagen . Het metaal kan daaruit door elektrolyse van het chloride MgCl2 vrijgemaakt worden , of door metallo-thermische reductie van MgO. Zowel fijn verdeeld als in gesmolten toestand kan Mg zeer heftig reageren met water en is het  uiterst brandbaar. Het kan spontaan ontbranden bij contact met lucht of vochtigheid, waardoor irriterende en giftige dampen ontstaan. Mg reageert heftig met zuren en water, zodat brandbaar waterstofgas ontstaat met brand- en explosiegevaar. Bij verbranding ontstaat er een opmerkelijk fel wit licht dat schade aan de ogen kan toebrengen. Omdat het metaal zo hel brandt , wordt het dikwijls in vuurwerk gebruikt als reductor ,en is het in het verleden dikwijls in flitslichten voor de fotografie toegepast. Zuiver magnesium heeft een hexagonale kristalstructuur en vormt verbindingen met de meeste niet-metalen en zuren. De voornaamste stoffen waarmee magnesium legeringen vormt,zijn aluminium, mangaan, zirconium, zink, zeldzame aardmetalen en thorium. Op het gebied van gewicht, sterkte en verwerkingseigenschappen voldoet magnesium aan de eisen om het toe te passen in (lichtgewicht) constructies. Magnesium is zilverwit en erg licht met een dichtheid van slechts twee derde van die van aluminium .Daardoor is Mg , een derde lichter dan aluminium  ,  geschikt voor lichtgewicht-legeringen gebruikt in de luchtvaartindustrie.In de autoindustrie kunnen lichtgewicht voertuigen van magnesium  het brandstofverbruik sterk  terugdringen door er onderdelen van voertuigen  op kleine schaal van te produceren . Magnesium en zijn legeringen oxideren echter snel. Daarom is men in de nijverheid  tot nogtoe  geneigd  zijn toevlucht te nemen tot  conventionele materialen zoals plastiek en aluminium.

    2)Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam en  is essentieel voor verschillende biologische processen, inclusief de energieproductie van de cellen, de stofwisseling van vetten (vetzuuroxidatie) en proteïnen., eiwitten en de synthese van  nucleïnezuren, de glycolyse (verbranding van glucose tot acetyl-coenzym A). De huid- en pigment-stofwisseling en de synthese van RNA en DNA zijn volledig magnesiumafhankelijk. Door de sterke affiniteit van magnesium met fosforgroepen speelt het een grote rol in de stabilisatie van het DNA Magnesium is van groot belang voor de stabilisering van de celmembranen , van de ademhaling en de economisering van zuurstof in de cellen. Het is kortom een zeer belangrijke factor voor de energie-productie en de regulering van de bloedsuikerspiegel. Insuline en adrenaline zorgen voor een constant en evenwichtig magnesiumniveau in de cel; insuline verhoogt de instroom en adrenaline de uitstroom.
    Mg regelt de  bloeddruk, de opbouw van botten en tanden, regelt de waterhuishouding en met name een goede balans met kalium/fosfor/calcium, essentieel voor de celwandcommunicatie (opname en uitscheiding van vele hormonen, neurotransmitters en alle andere mineralen/elementen), bescherming tegen een opstapeling van zware metalen (aluminium, kwik, lood, cadmium, berillium, nikkel) in de hersenen. Het is ook belangrijk voor de geleiding van zenuw-en prikkel-impulsen (hersenen en hart), en de regulatie van de natuurlijke gespannenheid van de bloedvaten.Een voldoende hoog magnesiumgehalte is nodig voor een optimale werking  van spieren . Een verlies van magnesium door transpireren , kan moeheid en spierkramp met zich meebrengen door de rol die het speelt in de samentrekking van de spieren en de omzetting van koolhydraten in energie.  Magnesium zorgt voor de zuurstoftoevoer naar actieve spierweefsels. om het grote verbruik van zuurstof – noodzakelijk bij het sporten – te kunnen verwerken. Bij (top)sport is er  een verhoogde magnesiumbehoefte.  Ook bij  intensief sauna-gebruik , bij veel en langdurig slikken van de anticonceptiepil , en bij intensieve vastenkuren.Magnesium is essentieel  voor een   regelmatige ademhaling, een optimale werking van de longen ,en  minder kans op astma . Een combinatie van magnesium en appelzuur (te vinden in appels die ook astma-aanvallen voorkomen ) is nuttig bij de behandeling van sommige patiënten die lijden aan chronische vermoeidheid. Magnesium is - samen met calcium- verantwoordelijk voor de aanmaak van adenosine trifosfaat (de belangrijkste drager van energie in ons lichaam). Door de interactie tussen fosfaten- en magnesiumionen, zijn magnesiumionen essentieel voor de chemische processen in alle cellen van levende organismen. Door zijn rol in verschillende enzymsystemen, beschermt magnesium ons tegen ischemische hartziekten (=hartziekten door een plaatselijk tekort aan bloedtoevoer), onregelmatige hartslag, en hoge bloeddruk.Hoge bloeddruk wordt aanzienlijk verlaagd door een voeding die arm is aan vetten en natrium ,en rijk aan magnesium, kalium en calcium.Er zijn 300 enzymen die  magnesium-ionen nodig hebben voor hun primaire functies. Mg is onmisbaar voor het behoud van de stevigheid van botten en het vormen van sterke  tanden. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in ons lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot. De doorsnee volwassene heeft maar liefst 24 gram magnesium in zijn/haar lichaam, waarvan 60% zich bevindt in de botten/beenderen, 39% tussen de cellen, minder dan 5 % in het extracellulaire vocht, en 1% buiten de cellen. Dit mineraal is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen en versterkt  het geheugen en het concentratie-vermogen. De hersenen slaan tweemaal zoveel magnesium op dan gelijk welk ander lichaamsweefsel.Intellectuele functies, seksuele potentie en de kwaliteit van de huid worden vanuit de hersenen gestimuleerd door magnesium. Bij gebrek aan  magnesium spannen slagaders – vooral die in het hart en de hersenen – zich op,waardoor hoge bloeddruk veroorzaakt wordt.  Verder is het mineraal magnesium betrokken bij het vrijmaken van energie uit de voeding,de celdeling met herstel en onderhoud van  lichaamscellen en het goed functioneren van de zenuwen in het zenuwstelsel (essentieel voor het doorgeven van zenuwimpulsen) . Mg is het werkzaam als co-factor van B- en C vitaminen.  Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen. Magnesiumverbindingen spelen een beduidende biologische rol. Zo bevat chlorofyl, het pigment dat in planten zorg draagt voor de fotosynthese, een magnesium-atoom. Het hydroxide Mg(OH)2 is een matige base en wordt wel als middel tegen maagzuur gebruikt. Het magnesiumsulfaat MgSO4.10H2O (bitterzout) werd als laxeermiddel en wordt bij toxicose (zwangerschapsvergiftiging) gebruikt. Magnesium wordt geabsorbeerd in de darmen, en wordt intensiever geabsorbeerd door het  lichaam wanneer het lichaam voelt dat er te weinig magnesium aanwezig is. Geabsorbeerde magnesium wordt grotendeels weer afgescheiden door de urine, of door de stoelgang. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk en daarom behandelt men hoge bloeddruk en cardiovasculaire of hart- en vaatziekten  met magnesium. Verder helpt magnesium nier- en galstenen voorkomen ,is het  nuttig  bij de behandeling van prostaatproblemen .

    3)Voeding is de bron van magnesium. Magnesium is een  belangrijk bestanddeel van chlorofyl, het pigment dat planten groen kleurt.Als het centrale bestanddeel van chlorofyl(= de natuurlijke stof bij uitstek om magnesium op te nemen in ons lichaam) in planten, is magnesium prominent aanwezig in groenten, vooral  in donker­groene bladgroenten vanwege het hoge chlorofylgehalte (waterkers, spinazie, andijvie, groene kool,  sla, peterselie, boerenkool) .. Goede voedingsbronnen voor magnesium zijn: kelp en cacao (deze bevatten, zoals tarwezemelen, het tot nu toe hoogst gevonden magnesium-gehalte), chocolade,  melassestroop,  bonen, roggebrood.Andere goede bronnen zijn volkorenbrood,  volle granen (zoals tarwekiemen, haver, rogge, rijst, zilvervliesrijst, maïs en vooral gerst), kruiden,  groene thee, noten ( wal- en amandelnoten, Braziliaanse noten, hazelnoten,pecannoten en cashewnoten), pinda's,    rijst, zaden (pompoen- en zonnebloempitten, sesamzaad), zeewier ,algen, en schelpdieren., bieten, wortels, andijvie, (eventueel gedroogde-) peulvruchten (erwten, kikkererwten, linzen, bonen), vis, biergist, sommige types van mineraal water, avocado, gedroogde vruchten (abrikozen, pruimen, dadels, vijgen, bananen, appels, rozijnen). Magnesium zit ,zoals calcium,ook in  melk en melkprodukten, en in mager vlees. De hoeveelheid magnesium in bloed, cellen en bot wordt door het lichaam constant gehouden. De regulatie gebeurt door aanpassing van opname (via de darmen) en uitscheiding (met de urine, via de nieren). Tannine –  in coca cola,  en in andere soorten thee dan groene thee , is verantwoordelijk  voor een te lage absorptie van magnesium.Drink geen coca-cola , u  maakt de coca-cola miljardairs en hun verkopers alleen maar rijker door ze toe te laten uw lichaam te schaden  Idem voor Pepsi-cola .

    4)Supplement ja of neen ?
    85% van de hartinfarct-patiënten heeft een  tekort  aan magnesium in de cellen.Het gebruik van magnesium zal de levensverwachting aanzienlijk  verhogen, door het de impact van sluimerende hart- en vaatziekten te minimaliseren ,en weefselbeschadiging te voorkomen. Verhoogde magnesium-toevoer  leidt tot  vaatverwijding (arteriën en arteriolen) en heeft zodoende een gunstig effect op een te  hoge bloeddruk.Magnesiumdeficiëntie verhoogt het vitamine E-verbruik; en als zowel Mg als vitamine E niet worden aangevuld neemt het gevaar voor arterio-sclerotische vaatdegeneratie toe.
    Magnesium verricht  wonderen voor het lichaam, omdat het  essentieel  is voor de goede werking van  de 300 enzymen die actief zijn in ons lichaam. Normaliter zouden mensen die genoeg groenten en fruit eten ,wel aan hun dagelijkse hoeveelheid magnesium moeten geraken, maar bijna 70 % van de bevolking  bereikt dit niet. In deze gevallen is het dus aan te raden magnesiumsupplementen in te nemen. Voorbeelden van in water oplosbare magnesiumzouten zijn : magnesium -aspartaat, -chloride, -lactaat, -citraat en –glycinaat.Magnesium chloride is goed oplosbaar in water en kan in die vorm wel opgenomen worden door het lichaam. Magesiumoxide neutraliseert het zuur in de maag (zuur wordt water) en wordt om die reden ook toegediend als middel tegen brandend maagzuur. Het magnesiumcitraat  is meer bio-beschikbaar en beter verkrijgbaar dan het oxide of de aminozuur-versie. Als men zich een magnesiumsupplement  wenst aan te schaffen,gebaseerd op magnesiumcitraat ,dan bedraagt de aanbevolen hoeveelheid   300 tot 420 mg/dag voor de mannen, en 320 mg/dag voor de vrouwen tenzij ze zwanger zijn,want dan is  360mg/dag beter.

    Bij de maar  liefst 68% van de bevolking ,kampend met een tekort aan magnesium , valt dit tekort  niet op, alhoewel het voorkomt bij ondervoeding, diarree of alcoholmisbruik , dit laatste is schadelijk voor de nieren . Of bij  te hoge of te lage hoeveelheden glucose (suiker) in het bloed (ongecontroleerde diabetes). De ongemakken die ermee te maken hebben, vallen  niet op ,maar een tekort zorgt er wel voor dat al de lichaamsfuncties  trager werken, doordat de enzymen minder snel hun werk kunnen doen. Niets dodelijk’s dus, maar het zou best kunnen dat men  zichzelf heel wat beter gaat voelen  via magnesium - supplementen waar men in feite niet genoeg van kan nemen . Zelfs met supplementen erbij zal het lichaam nog steeds behoefte hebben aan een  beetje meer.

    Een magnesiumtekort  tast het centrale zenuwstelsel aan, en treden er klachten op door de irritatie van de zenuwen in de spieren, aantasting van de bloedvaten ,hartritme-stoornissen en maagkrampen ,hetgeen resulteert in  verwarring, desoriëntatie, gebrek aan concentratie, oorsuizingen, lichtgeraaktheid soms gepaard gaande met nerveuze of wispelturige uitbarstingen, migraine, huiveren en spierkramp,algehele lusteloosheid of vermoeidheid,een gevoel van slapte . Het verhoogt de weerstand tegen stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen.  Daarom wordt magnesium  ook wel het anti-stress-mineraal genoemd. Een tekort aan magnesium kan metabolische veranderingen met zich meebrengen die kunnen leiden tot hartaanvallen , beroerten en verlammingen. De opname is algemeen gunstig tegen vermoeide spieren,tegen te hoge bloeddruk ,tegen constipatie, tegen nierstenen van calciumzouten. Magnesium  speelt een rol  in de preventie en behandeling van nierstenen en het aminozuur taurine  blijkt voor deze maximale benutting van magnesium onmisbaar.
    Magnesium speelt  een rol in de absorptie van calcium en kalium en het helpt het lichaam om de vitamines B3,B6, C,F en E optimaal te benutten , zoals ook het mineraal zink dat ons haar doet (terug-)groeien . De behoefte van het menselijk lichaam aan calcium en magnesium ligt ongeveer in de verhouding 2:1,andere schattingen geven 3:2 aan . Een tekort aan magnesium wijzigt de calcium-stofwisseling en het hormoon dat calcium reguleert Een behandeling met magnesium zal de goede opname  van vitamine D door het lichaam  herstellen  hetgeen ook belangrijk is voor de absorptie van calcium.Ca voorkomt   pijnlijke maandstonden bij de vrouw en het premenstrueel syndroom.Dit is een groep symptomen van hormonale oorsprong die typisch enkele dagen voor de maandstonden optreden. Een opgeblazen gevoel,  spanning in de borsten, pijn in de onderbuik, prikkelbaarheid, vermoeidheid, depressie, het zijn allemaal ongemakken die knagen aan de levenskwaliteit.Magnesium wordt daartegen best samen met vitamine B6 ingenomen.

    Bij een teveel aan magnesium ontstaat lichte diarree. Een verhoogde concentratie magnesium is zelden aan de voeding te wijten. Meestal is een verhoogd magnesium het resultaat van problemen bij uitscheiding of van kunstmatige toediening.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!