Brusselse Spruiten
Inhoud blog
  • Stoofpot van spruitjes
  • Kerriesoep met spruiten
  • Spruitjes Champignontaartjes
  • Quiche van rijst met spruiten
  • spruitjesmousse

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Blog als favoriet !

    Heerlijke recepten met Brusselse spruiten
    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerrie spruitensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een hele snelle en pittige soep

    Ingrediënten:
    250 g schoongemaakte spruiten
    halve gesneden ui
    2 dl groentebouillon
    halve eetlepel olie
    1 theelepel citroensap
    1 eetlepel kerriepoeder
    1 eetlepel room
    1 eetlepel geroosterde geschaafde amandelen
    peper en zout


    Bereidingswijze:
    Fruit de ui glazig in de olie, voeg de spruiten toe en bak deze 3 minuten mee.
    Giet de bouillon in de pan, voeg het kerriepoeder toe en laat de soep 12 minuten koken tot de spruiten gaar zijn.
    Pureer de soep en passeer deze door een zeef.
    Voeg dan de rest van de ingredienten toe en breng op smaak met peper en zout.

    30-11-2008, 13:53 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Heerlijk en zacht van smaak.


    Ingrediënten:
    750 gr. panklare kleine spruitjes
    Zout
    Frituurvet
    200 gr. bloem
    100 gr. geraspte kaas
    2 kleine eieren
    2 1/2 dl water

    Bereiding:
    Kook de spruitjes in weinig water met zout maximaal10 min. voor.
    Verwarm het frituurvet tot 175°C (er mag nog net geen witachtige damp te zien zijn).
    Roer een beslag van de bloem, de helft van de kaas, de eieren en 2 1/2 dl. water.
    Haal enkele spruitjes door het beslag en frituur de spruitjes tot ze mooi van kleur zijn geworden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm tot alle spruitjes zijn gefrituurd.

    Serveertip:
    Strooi de rest van de kaas over de spruitjes en serveer ze direct.

    29-11-2008, 18:56 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    28-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokte spruiten met kastanjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee heerlijke seizoensgroenten worden gecombineerd in deze wokschotel.  Het is niet zo een snel recept omdat de groenten eerst apart worden klaar gemaakt voor ze in de wok gaan.  Hou je meer van knapperige groenten, dan kan je ze ook korter voorkoken en iets langer in de wok laten.
    Ik vind het een heel lekkere manier om spruitjes klaar te maken en zou heel graag weten wat jij er van vindt.  Enne ... niet alleen het recept lezen hé, ook klaar maken want spruiten zijn super gezonde vitamine bommetjes.

    Ingrediënten:
    500 gram spruiten
    200 gram verse tamme kastanjes
    2 sjalotten
    blokjes spek naar believen
    peper
    een bouillontablet of bouillonpoeder (kip of groenten)

    Voorbereiding:
    Tamme kastanjes op de bolle kant inkruisen en ongeveer 25 minuten in water koken, daarna zo heet mogelijk pellen en het dunne witte velletje verwijderen.
    De spruiten 5 à 10 minuten voorkoken, afspoelen met koud water en door midden snijden.
    De spekjes uitbakken
    De sjalotten klein snijden en aanbruinen en even apart houden.

    Bereiding:

    In de wok de gehalveerde spruiten in wat olie aanbakken
    Kruiden met peper
    Een halve bouillontablet erover verkruimelen en wat water toevoegen
    Even laten garen
    Daarna de spekjes, ui en kastanjes toevoegen
    Goed doorwarmen en meteen opdienen

    28-11-2008, 11:35 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    27-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje met spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto met dank aan Michiel Thomas

    Ingrediënten:
    1,50 bouquet garni
    Boter
    75 cl vleesbouillon
    3 wortels
    750 gram aardappelen
    gehakte peterselie
    5 uien
    peper
    1,50 kg Brusselse spruitjes
    1200 gram lage rib


    Bereiding:
    Bereid de groenten:
    Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes
    Maak de spruitjes schoon
    Pel de uien, snijd ze in vieren
    Snijd de wortelen in schijfjes.
    Breng de bouillon aan de kook.
    Snijd het vlees in grove stukken.
    Braad het in een grote stoofpot in de boter
    Voeg de aardappelen, de wortelen, de uien en het kruidentuiltje toe en leng aan met een deel van de bouillon.
    Kruid alleen met peper, geen zout.
    Na tien minuten pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan, legt u de spruitjes in de stoofpot.
    Laat nog 20 minuten verder pruttelen en voeg ondertussen eventueel nog wat bouillon toe zodat de groenten bedekt zijn.
    Heet opdienen, bestrooid met gehakte peterselie.

    27-11-2008, 08:24 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    26-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelse boerin ontdekt recept voor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Afbeelding Tessa Drenthe

    Een Engelse boerin, die spruiten kweekt, beweert dat ze een manier heeft ontdekt om de groente klaar te maken zonder dat de eter last krijgt van flatulentie [winden of scheten in de volksmond].

    Freda Neale uit Burscough, Lancashire is ervan overtuigd dat haar vijfstappenplan er ook voor zorgt dat de spruitjes lekkerder smaken.

    De boerin beklemtoont dat je verse, jonge, lichtgroene spruitjes moet kopen, liefst nog aan de steel.
    Haal de buitenste blaadjes weg.
    Verwijder ook de onderkant.
    Doe ze in een pot kokend water met een theelepel zout.
    Kook zes tot acht minuten.
    Kauw elke hap minstens tien keer.


    Te lang koken zorgt er volgens Neale voor dat chemische bestanddelen in de groente met elkaar gaan reageren en zwavel vrijkomt.

    "Dat geeft een bittere smaak en doet de groente, net als de eter, stinken".


    In de Britse krant The Sun verklaart een voedselexpert waarom de Britten met Kerstmis spruitjes zouden moeten eten: "De antioxidanten in spruiten doden kankercellen. Ze ontgiften het lichaam en vernietigen virussen en bacterieën".
    Bron: HLN

    Wat is volgens jou de manier om er voor te zorgen dat spruiten geen WIND geven?

    26-11-2008, 09:07 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    25-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitenstamppot met gember en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:

    1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
    750 gr spruitjes, schoongemaakt
    5 cm gemberwortel, geschild
    25 gr boter
    1 ui, grof gesnipperd
    2 theel. gemalen komijn ( djinten)
    3 stevige appels bv elstar, geschild en in blokjes
    150 ml melk , verwarmd


    Bereiding:

    Kook de aardappelen en spruitjes ineen grote pan met een flinke laag water en wat zout in 15/20 minuten gaar.
    Rasp de gember fijn.
    Verhit de boter in een wok en fruit hierin de ui en de gember met de komijn heel zachtjes glazig.
    Schep de appelblokjes erdoor en bak ze op matig hoog vuur in 2-3 minuten bruin.
    Breng op smaak met vers gemalen peper.
    Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp ze met een stamper fijn.
    Voeg al roerende de melk toe zodat er een smeuïge stamppot ontstaat.
    Schep de helft van het appelmengsel erdoor en breng de stamppot op smaak met zout.
    Schep de spruiten stamppot op 4 voorverwarmde borden en schep de rest van het appelmengsel hierop.

    Wat is uw favoriete manier om spruiten klaar te maken?
    Ben je een spruiten liefhebben of hoor je bij de andere categorie?

    25-11-2008, 14:13 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op het Spruitenblog!

    De Belgen gaan er prat op dat de herkomst van spruiten in hun land ligt. In de 18e eeuw werd deze koolvariant het eerst in Belgie gekweekt. Vandaar de naam 'Brusselse spruiten'.
    Op deze blog vind je naast info over spruiten ook de meest heerlijke recepten en, waar mogelijk, geef ik ook info over nevenprodukten als kookpotten, kookboeken etc.

    25-11-2008, 14:09 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tinaatje
    blog.seniorennet.be/tinaatj

    Rondvraag / Poll
    Welke recepten wenst u te zien
    Ovenschotel
    Soep
    Oosters
    Stoemp
    Pasta
    Wok
    Andere
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!