Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    27-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verkeersovertredingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op deze foto van omstreeks 16u deze namiddag staan twee verkeersovertredingen.  De personenwagen die over de volle witte lijn rijdt is er één van.  Maar staat u mij toe om te zeggen dat die overtreding uitgelokt werd door de bussen voor hem die vanaf hun parking aan het Kanaaleiland  naar de tijdelijke standplaats aan het Vestibuleplein rijden  en pas hier onder de brug merken dat alle standplaatsen al ingenomen worden.   En dan blijven ze daar maar staan.  Wagens die  na hen dezelfde weg nemen zouden in principe noodgedwongen moeten wachten tot  de heren buschauffeurs zo goed willen zijn hun bus te verplaatsen.  U begrijpt wel dat niemand zo lang wil wachten en hier een zware overtreding tegen het verkeersreglement begaat.  Het is een situatie die vanaf nu, nu het toeristische seizoen weer op gang getrokken is, hier op deze plaats dagelijkse kost is op vooral de piekuren rond 16, 17 en 18u, want dat zijn vooral de uren waarop de dagjestoeristen afgesproken hebben om hier weer met de bus opgehaald te worden.
    De tweede verkeersovertreding moogt u zelf uitzoeken.


    27-03-2007, 21:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 151 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vreemd, ik vind het echt vreemd dat u deze plaats in de binnenstad van Brugge nog altijd niet herkent.  Ik kan er slechts 1 verklaring voor geven: uit het oog, uit het hart!  In alle geval, als u na deze vierde foto het antwoord nog altijd niet kunt geven, dan voel ik mij verplicht om zelf de oplossing te geven.


    27-03-2007, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zelfde vraagje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    ... als de vorige, maar om u een beter idee te geven van de plaats waar het opschrift zich bevindt, toon ik u deze foto.   Het staat onder het venster boven de inrit.



    27-03-2007, 18:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog een vraagje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en ik vermoed dat het weer niet zo simpel is om het op te lossen.  Halverwege de Sulferbergstraat is er een inrit naar parkeergarages die zich tussen de Sulferbergstraat en de Katelijnestraat in bevinden.  Welnu, aan de binnenzijde van het poorthuis dat via de Sulferbergstraat toegang verschaft tot de garages is dit opschrift te zien.  Zou het kunnen dat hier vroeger godshuizen gestaan hebben en dat het echtpaar Pieter De Klerck - Joanna Karre de milde schenkers waren?


    27-03-2007, 18:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schitterend weer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Schitterend weer was het vandaag en daarom waren de bankjes in het Minnewaterpark deze namiddag goed gevuld.  En ook het grasliggen of graszitten blijkt opnieuw voor velen een favoriete vorm van tijdverdrijf te zijn.


    27-03-2007, 18:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.graffitti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De politie legt altijd een fotografische database aan van graffitti die op huizen en openbare gebouwen aangetroffen worden.  Als ze dan eens zo een bekladder op heterdaad kunnen betrappen kunnen ze diens stijl van graffitti vergelijken met voorgaande gevallen en hem of haar daarvoor een gepeperde rekening voorleggen.
    Deze foto van de Conzettbrug kan de politie gelijk in zijn fotomap stoppen.


    27-03-2007, 18:05 geschreven door Bruggeblog  
    26-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opschrift (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om nog eens terug te keren op dat opschrift dat onderaan het beeld van Maria met Kind hangt aan de muur van de voormalige Bogardenschool.  Ik vroeg aan u om tekst en uitleg in verband met het opschrift.  Mijn vraag was blijkbaar aan geen dovemansoren gezegd.
    Chris Weymeis vertelde er dit over:
    "Allereerst de gedenksteen. Die is gedateerd 1549 en de tekst is gebeiteld in een laatgotisch schrift. Bovenaan is een figuurtje afgebeeld. Het is een jongenskopje dat verwijst naar een scholier van de Bogardenschool, de oorspronkelijk functie van het gebouw waar thans de stedelijke academie is in ondergebracht. De tekst zelf is zeer moeilijk te lezen, zelfs na de jongste restauratie, maar is gelukkig in de Brugse literatuur terug te vinden. Daarnaast bevat de tekst enkele afkortingen. De tekst is eigenlijk een kwatrijn en zelfs de auteur ervan is bekend: Eduard de Dene, een belangrijke 16de-eeuwse Brugse rederijker. Als we de letters die ontbreken tussen haakjes plaatsen, kunnen we lezen: “Met pe(n)nijnghe(n) ghegadert ter loterie / bij die vande(r) boghaerde vrij upghestelt / was dit werck begho(n)ne(n) zoot elck a(en) zie / leist de roode letteren t’jaer ghij telt”. In gewone mensentaal omgezet, lezen we: “Met de opbrengst van de loterij, ingericht door de gouverneurs van de Bogardenschool, werd dit (bouw)werk begonnen, zoals elkeen kan zien. Lees de roodgeschilderde letters om het jaar te kennen waarin dit gebeurde”. Als we de rode letters lezen, komen we uit op 1550 (M = 1000; D = 500; L = 50). Het is hier niet de plaats om dieper in te gaan op de loterijen die de Bogardenschool aan de Katelijnestraat en de Elisabethschool aan de Ezelstraat in 1549 en 1574 organiseerden. Beiden waren wezenscholen, de eerste voor jongens, de tweede voor meisjes. Zoals we uit de tekst vernemen, werden de loterijen georganiseerd om de herstellingen aan beide scholen te bekostigen."
    En van Jean-Pierre de Keersmaeker kregen we nog de volgende aanvulling:
    "Het gebruik van letters om een jaartal te vernoemen noemt men een JAARSPREUK. Het was echt in de mode. Wij vinden er nog in Brugge bijvoorbeeld aan de Poortersloge. Ook op bidprentjes en bedevaardersprentjes vinden wij dit gebruik terug."
    Zelf weet ik dus dat dit ook een chronogram genoemd wordt, maar het woordenboek van Dale heeft er nog een hele rist andere synoniemen voor: jaardicht, jaartalvers, jaarvers, getalvers, tijdvers.
    Vooral dankzij de uitleg van Chris Weymeis begrijp ik nu beter een paragraaf uit de nogal warrige tekst van de kunstenaar Pierre Goetinck die te lezen valt op de meeneemtekst die men mij in mijn handen stopte bij het verlaten van de tentoonstelling "mais il faut cultiver notre jardin";
    Die paragraaf gaat als volgt:
    "De loterij van de Bogaerdenschool.  Foto, de fundering is zichtbaar, het huis wordt gebouwd, we zijn al boven de grond (dat was soms het halve werk.  Een goede fundering is het halve werk!) er is alleen nog wat geld tekort, vandaar de loterij."
    Laat ik tot slot nog vermelden dat Chris Weymeis niet de eerste de beste is.  Hij is historicus en van hem kunnen we op regelmatige basis artikelen lezen in het gratis aan huis bedeelde blad Publishop - Passe-Partout.  Zijn artikelenreeks heeft als titel: "Brugse straten en pleinen" en die is deze week al aan aflevering 47 (de Jakobinessenstraat; ondertitel: 't klein zothuis in de Clophamerstraat) toe.  Voor al wie geïnteresseerd is in de Brugse geschiedenis is deze reeks sterk aan te raden. Te lezen dus in het reclameblaadje Publishop / Passe-Partout.


    26-03-2007, 21:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 151 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het verwondert mij dat ik al een derde foto plegen moet vooraleer iemand mij vertellen kan waar in het centrum van Brugge dit kruisbeeld te zien is.  Zou het soms op een afgelegen, nauwelijks bereikbare plek hangen?


    26-03-2007, 21:12 geschreven door Bruggeblog  
    25-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freespace IV (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dankzij Jean-Pierre de Keersmaeker kunt u zich een beeld vormen van de 'installatie' van witlof in de tentoonstellingsruimte van de Bogardenkapel.  Hopelijk heeft het witlof niet 'verschoten' anders kunnen wij hem verantwoordelijk stellen voor het mislukken van deze oogst.  Merkt u nu deze dubbele U-vorm op?


    25-03-2007, 22:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 151 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog niet geraden.  Daarom pleeg ik deze tweede foto van deze plek in hartje Brugge.  Het is aan u om te raden/ontdekken /weten waar in Brugge dit precies is.


    25-03-2007, 21:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme (8ste en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En dit is dan de achterhoede ... van achteren bekeken.  Let wel: met alle respect bekeken!


    25-03-2007, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Damse Vaart is uiteraard synoniem voor lange rechte stukken water met daarlangs riet en op de dijken ernaast schitterende loop- en fietspaden in de schaduw van hoge, ranke bomen.


    25-03-2007, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar het schijnt liepen er een vijftal acteurs en actrices uit de soapserie 'Familie' (VTM) mee met deze Levenslijnloop.  Dit zijn er alvast twee van.  En naar men mij verteld heeft haspelde de Jan Van den Bossche - in het echte leven luisterend naar de naam Jef De Smedt - eerst de 4 km wedstrijd af om daarna deze 9 km wedstrijd aan te pakken.  Zou het daarom zijn dat hij er zo sip uitziet?  In alle geval ziet hij er in levende lijve net zo uit als ik van hem verwacht had. ;-)


    25-03-2007, 21:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet-sportievelingen toveren altijd dezelfde grapjes met een lange baard uit hun hoed.  Van voetballers zeggen ze bijvoorbeeld dat ze het ronduit stom vinden om een bal weg te trappen en er dan direct achteraan te gaan lopen.  Ook over het lopersras kunnen deze luiebankzitter scherp maar stompzinnig uit de hoek komen.  Hun dooddoener luidt: wat voor zin heeft het om je het hart uit je lijf te hollen vanuit Damme als je uiteindelijk weer op dezelfde plek, namelijk de Markt van Damme, aanbelandt?


    25-03-2007, 20:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op deze foto ben ik nu eens echt fier.  Het toont effenaf alles van deze prachtwedstrijd voor het goede doel die startte in Damme en daar effectief ook weer eindigde.  Deze foto toont de weggeworpen blikjes opgedronken water, zij toont lopers en loopsters langs weerskanten van de Damse Vaart, allemaal in grandioze actie, zij toont de bevoorraders, zij toont de mooie omgeving....


    25-03-2007, 20:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Halfweg de afstand Damme-Brugge-Damme verstrekte men de lopers en loopsters water uit bekertjes.  Dit is de bevoorradingspost.  De man rechts in beeld liep de drankbevoorradingspost radicaal voorbij, maar vond het toen al blijkbaar zonde dat hij zich niet tijdig bevoorraad had.


    25-03-2007, 20:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de winnaar.  Eigenlijk weet ik niet of hij vandaag gewonnen heeft, maar ik vermoed van wel.  Nog voor halfweg lag hij al een stuk voor op de nummer twee.  Ik heb het over Ghirma Woldu.  Let wel: dit is een Westvlaming.  Ingeweken weliswaar, maar hij woont - en loopt vooral - hier al genoeg jaren om zich van nu af aan als een Westvlaming te laten bestempelen.  Dat deze man geen sukkelaar is bewijst o.a. zijn tweede plaats verleden jaar in de 20km van Brussel van 2006.   Hij liet zich daar enkel en alleen kloppen door de huidige Belgische  veldloopkampioen, Rik Ceulemans.


    25-03-2007, 20:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik druk lopers en loopsters graag aan mijn borst.  Vooral die laatste soort geniet mijn bijzondere belangstelling.  Vandaag was er, vertrekkend vanuit Damme, de loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme.  Dat de opbrengst van deze wedstrijd naar goede doelen gaat (Levenslijn Kinderfond en de vzw's Zebra en Roda-Helis) maakte dat ik met nog grotere bewondering naar de dames en heren gluurde die deze namiddag vooral de 'Damse Vaart', elk op hun eigen tempo, van Damme naar Brugge en terug afhaspelden.


    25-03-2007, 20:22 geschreven door Bruggeblog  
    24-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freespace IV (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat me nog meer staaft in mijn overtuiging dat men op 1 april met de cultureel begane Bruggeling een loopje wil nemen, dat vindt u hier bovenaan links op deze meeneembrief die in de Bogardenkapel ligt naar aanleiding van de installatie van Pierre Goetinck.  Op 1 april kan iedereen hier gratis witlof afhalen.  Als een brief met deze hoofding - namelijk een vis - dat aankondigt, wat moet elke niet naïeve Bruggeling dan niet denken?


    24-03-2007, 22:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 151
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals daarstraks beloofd heb ik vanavond voor u al een nieuwe fotovraag.  Waar in het centrum van Brugge is deze foto genomen?  Het is lang niet een van de beste foto's hier op Brugge, maar bij een quizvraag staat alles nu eenmaal in het teken van de quiz zelf.  De rest is bijzaak.  Wel, waar is dit te zien?


    24-03-2007, 21:27 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    knorreke_boefke
    blog.seniorennet.be/knorrek
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!