Tsjernobil, twintig jaar later: de balans zorgt voor controverse! |
| Nieuws 18-04-06
Op 26 april 1986 ontplofte een van de reactoren van de kerncentrale van Tsjernobil, zo'n 130 km ten noorden van Kiev. Tien dagen lang kwamen miljoenen radioactieve splijtstofdeeltjes in de atmosfeer terecht.
Twintig jaar later publiceren de Verenigde Naties (VN) een rapport met de balans van het aantal slachtoffers in Tsjernobil: tot eind juni 2005 waren er volgens de VN minder dan vijftig directe overlijdens; vierduizend mensen kunnen in de toekomst nog sterven ten gevolge van blootstelling aan radioactieve stoffen die bij die ramp zijn vrijgekomen. Verschillende NGO's contesteren het VN-rapport: zij vinden de cijfers zwaar onderschat.
Bron: Belga, 11-04-06
Commentaar van de Stichting tegen Kanker
In de maanden na de ramp zijn honderdduizenden werklieden (zo'n 600 000, 'opruimers' genoemd) uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland overgekomen om de omgeving te zuiveren. Zij waren nauwelijks of niet beschermd tegen de straling.
Twintig jaar later beweert het VN-rapprt dus dat de ramp amper een vijftigtal directe slachtoffers zou hebben gemaakt: 47 'opruimers' zouden overleden zijn ten gevolge van blootstelling aan de straling en slechts negen kinderen zouden overleden zijn door schildklierkanker.
Andere organisaties, zoals Greenpeace en IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear Warfare) komen met andere cijfers aandragen: meer dan tienduizend mensen zouden schildklierkanker hebben en daar zouden in de toekomst nog eens vijftigduizend gevallen bijkomen (de VN spreken van 4000 kankergevallen!). Vandaag zouden honderdduizenden reddingswerkers ziek zijn ten gevolge van de bestraling, aldus de IPPNW, en tienduizenden zouden eraan gestorven zijn.
Hoe is het mogelijk dat de cijfers zo uiteenlopen?
Wij weten het niet. Het is zoals bij betogingen: de politie komt altijd uit op een heel ander aantal deelnemers dan de organisatoren. De waarheid ligt veelal in het midden...
Hoe dan ook, je kon tijdens of na de ramp van april 1986 maar beter niet te dicht in de buurt van Tsjernobil vertoeven.
In ons land was de radioactieve neerslag zeer beperkt. Voor zover ons bekend, is trouwens geen enkele meetbare weerslag op de volksgezondheid vastgesteld.
|