Leonardo DiCaprio steunt Belgische prins de Merode in strijd voor berggorilla's

Zes jaar al probeert de Belgische prins Emmanuel de Merode het Virungapark in Congo, biotoop van de laatste berggorilla's, te vrijwaren van stropers, rebellen en de olie-industrie. Een half jaar geleden bekocht hij dat bijna met zijn leven. Nu krijgt hij steun van de grootste ster uit Hollywood. Leonardo DiCaprio vertelt vandaag in Het Laatste Nieuws waarom hij die strijd zo belangrijk vindt.
Sinds 2008 staat prins de Merode aan het hoofd van het Virunga Nationaal Park in Congo. Op 15 april dit jaar rijdt hij in zijn Land Rover van Goma naar Rumangabo. Plots doemt een man met een geweer voor hem op. De prins gaat vol in de remmen en ziet in het struikgewas nog twee gewapende kerels. Ze openen het vuur, de Merode krijgt een kogel in de borst en één in de buik.
Stropers, rebellen en oliebedrijf Een halfjaar later is de prins weer aan de slag. De voorbije weken promootte hij 'Virunga', een documentaire over 'zijn' park. De film laat zien hoe de Merode en zijn parkwachters de strijd aangaan voor het behoud van het oudste nationaal park van Afrika. Het is knokken tegen een driekoppige vijand: stropers, gewapende rebellen en een Brits oliebedrijf dat vergunningen kreeg om in de ondergrond naar olie te boren. 'Virunga' is vooral een groene wake-upcall: nú ingrijpen, of onze aarde gaat naar de verdoemenis.
Leonardo DiCaprio is executive producer van 'Virunga'. "Precies om die dringende boodschap te verspreiden, wilde ik absoluut mijn steentje bijdragen", zegt Leonardo DiCaprio in Het Laatste Nieuws. "Zo veel mogelijk mensen moéten deze documentaire zien. Het is een film van levensbelang."
Spreekbuis "Ik ben pas bij het project betrokken geraakt toen de film al af was. Nadat de mensen van Netflix (de online videotheek waarop 'Virunga' sinds vorige vrijdag ook in ons land te bekijken is, red.) me de documentaire hadden laten zien, stond ik aan de grond genageld. Het Virungapark is een werelderfgoedsite, beschermd door UNESCO. Dat ze daar doodleuk naar olie zouden gaan boren, is ontoelaatbaar. Ik heb meteen laten weten dat ik heel graag spreekbuis wilde zijn voor de film."
|