Twee Beverse jongeren in de finale van het Groot Nederlands Dictee
Op zaterdag 15 maart gaat de finale van het Groot Nederland Dictee door in het Halfrond van het Vlaamse Parlement te Brussel. Voor Liselotte Vandenberghe, ( leerlinge uit de zesde klas van VBS Beveren-Leie) en Tim Deley (oud leerling van VBS) zal het een spannende dag worden. Beiden behaalden de eerste plaats in hun categorie tijdens de preselecties in Kortrijk. Op zaterdag mogen deze twee Beverse jongeren dus deelnemen aan de finale in Brussel.
Liselotte behoort tot de jongste categorie 'Miniemen' (laatste graad basisonderwijs) Tim Deley is niet aan zijn proefstuk toe, hij presteerde het al om deel te nemen aan de finale in 2006. In de categorie 'Miniemen' behaalde hij toen de derde plaats met amper 3 fouten. Nu neemt Tim deel in de categorie 'Cadetten' (eerste graad secundair onderwijs).
We kruisen onze vingers en wensen de twee Beverse kandidaten heel veel succes toe!!!
Meer pret zonder sigaret is de slogan die gebruikt wordt tijdens de komende antirookcampagne in Waregem. Deze slogan zal immers de komende weken & maanden het straatbeeld van Waregem sieren. Uit onderzoek blijkt dat in België 28 % van de bevolking rookt. Van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar rookt 26 % (31 % bij de jongens en 22 % van de meisjes).
Roken is nog altijd één van de belangrijkste doodsoorzaken in Vlaanderen. 50% van diegenen die regelmatig roken zullen sterven door de sigaret, en dit voor de helft op middelbare leeftijd en voor de helft op meer gevorderde leeftijd. Indien geen doortastende maatregelen genomen worden zal tegen 2020 het tabaksgebruik verantwoordelijk zijn voor 20% van alle overlijdens in de Europese regio. Naast actieve rokers, worden passieve rokers aan meer dan 43 kankerverwekkende stoffen blootgesteld. Zij lopen ongeveer 25% meer kans op longkanker en zon 30% meer kans op hart- en vaatziekten. Bijna 35% van de kinderen jonger dan 12 jaar heeft een vader die dagelijks rookt. Tot voor kort was roken bijna overal toegestaan. Nu zijn heel wat plaatsen rookvrij. Een Belgisch overzicht: 1976: bussen 1987: openbare plaatsen 1998: vliegtuigen 2004: treinen 2006: werkplaatsen 2007: restaurants en sportkantines
Over het effect van deze laatste maatregelen bestaan nog geen concrete onderzoekgegevens. Wel staat vast dat een combinatie van informatie, sensibilisatie, preventie en wetgevende maatregelen resultaten opleveren. Vandaar deze sensibilisatiecampagne, naast de reeds bestaande rookvrijeklassen in het onderwijs. Met een opvallende slogan, met een duidelijke positieve boodschap, wil de werkgroep Waregem Gezond de tabakspreventie in the picture houden.
Waarom op vuilniszakken ? De link tussen tabakpreventie en vuilniszakken is misschien op het eerste zicht niet logisch. We maken gebruik van vuilniszakken omdat deze in elk huishouden terechtkomen, waardoor we sowieso veel mensen kunnen bereiken. Bovendien zal de slogan op regelmatige basis via de huisvuilhaling op straat vertoond worden. Daarnaast bleek dit ook financieel interessant te zijn : zonder een directe meerkost, slagen we er in om heel wat mensen te bereiken. Het stadsbestuur bestelde 500 000 grote en 250 000 kleine zakken met de bovenvermelde slogan. Vandaar meer pret zonder sigaret!
Dag op dag, (12-03-1923) is het precies 85 jaar geleden dat er in Beveren-Leie voor de eerste maal sprake was van een veloclub.
De naam van de allereerste Bevernaar die het waagde zich op een fiets te hijsen, valt met geen mogelijkheid meer te achterhalen. Dat is wel jammer. Evenmin weten we wanneer ergens dat gebeurd kan zijn. De man moet in alle geval een durver geweest zijn. Iemand die zich niet stoorde aan het gegaap van zijn samengelopen dorpsgenoten en aan het verre van denkbeeldige gevaar dat hij hals over kop ergens in een sloot terecht zou komen. Onze straten waren toen nog beurtelings zand- of moddergeulen. Allerwegen vond men met water gevulde grachten, waarin lis, eendenkroos en kikkerdril uitnodigend leken te lonken.
De Desselgemse Irma Verbrugghe (toen 99 j), wist te vertellen dat ze in haar kinderjaren de eerste fiets op straat heeft weten komen in Ooigem, haar geboortedorp. De jonge kerel die erop reed had hem zelf gemaakt, met primitief materiaal. Zo waren de "fourchen" van de beide wielen gemaakt uit afgedankte vorken van houten spinnewielen! De overbrenging van de pedalen naar de wielen gebeurde met een vlassen kommelkoord bij gebrek aan ketting.... Niet sterk? Die pientere Ooigemnaar is met zijn vehikel in Kortrijk geraakt en nog heelhuids thuisgekomen ook! Was de eerste Beverse fiets misschien ook iets dergelijks? Het kan, want ze zullen hier wel niet zoveel dommer geweest zijn dan "over Leie".
Niet het minste benul dus van hoe het eigenlijk begon. Toch weten we dat de fiets zeer snel ingeburgerd raakte in Beveren. In 1894 al werd er bij ons een politiereglement uitgevaardigd voor het fietsenverkeer op de weg Gent-Kortrijk. Wat het vertrouwd worden met de fiets op het dorpsleven voor gevolg had weten we dank zij pastoor Jozef Neurath. In zijn Liber Memorialis tekende hij ten jare 1907 aan dat er toen op het dorp al meer dan 200 fietsen waren. Meer dan 200 fietsen voor zowat 1.700 inwoners! Dat scheen de strenge man maar matig te bevallen. Voor burger en werkman vond hij dat "tweewielig gevaarte" wel een gerieflijk iets, maar bij de jeugd lagen de kaarten dan toch helemaal anders. De jongelui spaarden en zaagden hun ouders de oren van het hoofd om aan een velo te geraken en als ze er dan een hadden, trokken ze er 's zondags op uit in het omliggende om bier en vertier te zoeken. Donderpreken haalden niets uit hiertegen en evenmin de wijze vermaningen die onderpastoor Lebbe ten beste kon geven. Mismoedig tekende pastoor Neurath aan dat de fiets de dood was van de zondagsschool en van de vespers en het lof in de kerk.
Een Beverse drankgelegenheid die het duidelijk op dergelijke uitzwermende jongelui gemunt had, was de herberg "In de Rust der Wielrijders" op de Bulkenhoek. Ze werd in 1904 geopend door Pieter Labens. Waarom die Pieter herberg wou houden wordt algauw duidelijk als we er even het bevolkingsregister bij halen. Hij had vier dochters tussen 16 en 24 jaar en dan nog eentje in reserve van 128 Het moet daar vaak een lustige bedoening geweest zijn 's zondags. Die herberg werd later omgedoopt tot "Het Duivensport" en brandde omstreeks 1970 totaal uit. Ze werd niet meer herbouwd. In 1982 werd het perceel ingenomen door de monding van de nieuwe Deerlijksestraat op de Kortrijksestraat.
Was de geestelijke overheid niet al te opgezet met de fiets en de fietsers, de burgerlijke was het soms al evenmin. Om heel andere redenen evenwel. Op 2 december 1913 gaf de Prokureur des Konings te Kortrijk een circulaire uit waarin hij wees op de ergerlijke en gevaarlijke toestanden in het verkeer. . Naast klachten over karren, wagens en auto's, had hij er ook over de fietsen. Vele ervan waren niet voorzien van een waarschuwingsbeI. Andere hadden geen licht en er waren er zelfs die het helemaal zonder remmen moesten stellen. Tachtig jaar geleden sakkerde de politie dus al over fietserszonden die ook heden ten dage nog schering en inslag zijn!
Toen de Duitsers hier in 19l4 binnenvielen, was het gauw gedaan met fietsen. Het begon ermee dat de rubberen fietsbanden opgeëist werden. Natuurlijk. De Duitse rubberaanvoer van overzee was afgesneden en dus... Die opeising moet ergens in 1915 of 1916 gebeurd zijn. Wie door de Duitse "Markenpakkers" -de Feldpolizei- gesnapt werd met banden op zijn fiets kreeg een fikse boete, zoniet erger. En wat is een fiets nu zonder banden?
De Desselgemse pastoor Jozef Coussement schrijft in zijn oorlogsdagboek dat in Desselgem op 13 juli 1917 alle fietsen en fietsenonderdelen moesten ingeleverd worden. Op Desselgem-Plaats brak men die dag bijna de benen over de hele of halve velo's die, op order van de Duitsers, naar Callu's schuur in de Ooigemsestraat moesten gebracht worden. In Beveren zal het er niet anders toegegaan zijn die dag, want het hing eveneens van de Desselgemse Kommandantur af. Toch waren er lui die niet van hun fiets konden scheiden en het Duits bevel doodgemoedereerd aan hun zolen lapten. Een van hen was de thans nog levende Bevernaar Jules Debraeve. Die hing zijn "Durkopf" gewoon in de brede schouw van de open haard bij hem thuis, en metselde hem in. Na de oorlog schoot er van de banden noch de rest niet veel meer over dat nog deugdelijk was.
In november 1918 was de oorlog voorbij en al spoedig braken betere tijden aan dan men ooit gekend had. Het zou wel niet zo lang duren, maar ze waren er dan toch. Vergeleken bij vóór de oorlog waren het leven en de mentaliteit in de dorpen aardig wat veranderd. De vier lange oorlogsjaren misten hun invloed niet. Honger en vrees voor de Duitsers sloegen om in feest roes en vrijheidsdrang. De dorpsbewoners hadden nu iets van de wereld gezien daarbij, al waren het dan maar feldgraue uniformen, pinhelmen. Kanonnen, tanks en vliegtuigen met tenslotte, vanaf eind oktober 1918, bevrijders van het meest diverse pluimage. Aan de andere kant waren daar de eigen frontsoldaten die teruggekeerd waren en in het dorp voorlopig de hoge toon voerden. Gedurende vier jaar hadden ze invloeden ondergaan die totaal dorpsvreemd waren en hadden ze ver verwijderd geleefd van het gezag van pastoor, burgemeester en veldwachter. Na de oorlog was de sfeer totaal veranderd in een dorp als Beveren en nooit meer zou het nog worden zoals vroeger. De fiets en de fietserij deelden in de algemene uitbarsting van levensdrift. In de eerste paar jaar werd vermoedelijk nog op de meest bizarre en samengeflanste vehikels gereden, maar algauw kon men weer aan een velo geraken die een velo was. Net als vóór de oorlog werden weer straatkoersen gehouden. De jongeren waren er verzot op. Elk waande zich goed op weg om eer Cyriel Vanhouwaert, een Flip Thijs of een Lucien Buysse te worden.
In het Jaar 1923 waren in Beveren twaalf jonge kerels die aardig wat fietsen konden en het in eigen dorp en ook in het omliggende tegen vreemden opnamen. Jonge beginnende wielrenners eigenlijk. Dat er twaalf waren in zo een klein dorp, bewijst alleen al hoe buitengewoon populair de wielersport toen was. Van dat dozijn was er evenwel slechts één die een vergunning aangevraagd en van de B.W.B. ook verkregen had. Die ene was Jozef Velghe, de toen 24-Jarige zoon van Henri Velghe en Leonie Ducatteeuw. Dat gezin woonde in de huidige Sint-Jansstraat, schuin tegenover de hofstede De Robijn. Koersen was mooi, maar het duurde lang en je moest bij de goeien zijn vooraleer het wat geld opbracht. Tot het zover was, had een beginnend renner evenzeer te kampen tegen onkosten allerhande als tegen de konkurrentie. De meesten lieten het daarom na enkele tijd maar liever steken. Om dergelijke beginnelingen moreel en fianciëel te steunen en om zelf wedstrijden in te richten zodat ze zoveel mogelijk gelegenheid tot koersen vonden, werd op veel plaatsen een wielerclub opgericht. Zo in Desselgem in het jaar 1922.
Op 12 maart van het jaar 1923 Nu zaten in Beveren een paar mensen bijeen in de herberg "In Sint-Jan", bij slager en herbergier René Bostoen. Het waren René Bostoen zelf, de "ouderse jonkman" Theofiel Debaere, de een paar jaar voordien in dienst getreden gemeentesekretaris Achiel Vancraeynest, en de daarnet genoemde wielrenner Jozef Velghe. Dat de laatste erbij was, mag ons doen aannemen dat het gesprek hoofdzakelijk over velokoersen ging. Achiel Vancraeynest van zijn kant was geboren en getogen Desselgemnaar. Tot een paar jaar voordien was hij er ten andere veldwachter geweest. Hij moet dus het fijne geweten hebben van de daar ontstane veloklub "De Leiezonen" en wellicht verdroot het hem een beetje dat hij op dat moment geen Desselgemnaar meer was. Hoe het ook zij, men kan gemakkelijk raden welke richting het gesprek uitging. Bij elke nieuwe pint werd het alsmaar duidelijker dat ook Beveren een dergelijke veloklub moest hebben.
En het is niet bij herbergpraat en biervoornemens gebleven. De Beverse Veloclub werd een feit. Op de 85ste verjaardag van'Sport na Arbeid'gaan we verder grasduinen.... Bron Onder de Clocke
Vlaanderens Tweedaagse van de Gaverstreek doet op 13 april ook Beveren-Leie aan!
"We staan weerom dicht bij de nu reeds 32e uitgave van Vlaanderens Tweedaagse van de Gaverstreek. Nieuw dit jaar is de veranderde locatie van de tijdrit, waarvoor we geopteerd hebben voor Beveren-Leie.
Met de steun van schepen Rik Soens konden we dit verwezenlijken en kregen de volledige medewerking van de wielerclub uit Beveren-Leie. Deze mensen waren, net als wij trouwens, enthousiast om hieraan mee te werken en in de toekomst zelf de organisatie volledig in eigen handen te nemen. Van af de eerste vergadering zaten we op dezelfde golflengte. We hebben het voor mekaar gekregen om de Kortrijkseweg te mogen gebruiken, wat uitzonderlijk is voor wielerwedstrijden en dat danken we aan de inzet van, ik noemde hem reeds, schepen Rik Soens.
De rijweg Gent-Kortrijk blijft voorbehouden voor het wegverkeer, terwijl het andere rijvak volledig wordt afgesloten voor de wedstrijd tegen het uurwerk. Wat het parcours betreft : de afstand bedraagt 7,7 km , met start aan het Neerhof en aankomst aan de Doe het zelf zaak Synhaeve. Dit jaar zijn niet minder dan 31 ploegen ingeschreven, wat 186 renners aan de start moet brengen.
Wijzelf zijn er klaar voor en hopen enkel nog dat de weergoden ons die dag gunstig gezind zijn. Daarvoor stuurden we de voorzitter van Stasegem, die jaarlijks met een mand eieren de weg opgaat naar de arme Klaren en dat heeft ons meestal geholpen". aldus Willy De Bouvrie
INDIVIDUELE TIJDRIT OP ZONDAGMORGEN 13 APRIL 2008 TE BEVEREN-LEIE Wedstrijd kaderend in de 32e VLAANDERENS TWEEDAAGSE VAN DE GAVERSTREEK. Technische inlichtingen. Afstand : 7,7 km. Klik op de kaart om deze vergroot te zien
START : café t NEERHOF om 9.00u., Kortrijkseweg te Beveren-Leie. De renners starten om de minuut zodat de laatste renner aankomt omstreeks 11.45u. Parcours : Km 0 Kortrijkseweg, aan Toren rechtsaf, Sprietestraat, brug over spoorweg tot aan de Knok, rechtsaf Desselgemknokstraat, Desselgemstraat (=3km), Wagenaarstraat, Spijkerlaan (=6km), op einde rechtsaf Kortrijkseweg tot aankomst (= 7,7km). Omlegging sportbestuurders en motards : Paanderstraat, Leendriesstraat, Beveren Dries tot café t Neerhof. Invoegen volgwagen na de renner : Aan café t Neerhof.
AANKOMST : aan Doe het zelf zaak Synhaeve, Kortrijkseweg. Permanencie : café t Neerhof. Medische controle : kabinet dr. Bloquiaux, Kortrijkseweg 351, Beveren-Leie Kleedkamers : voetbaltribune Beveren-Leie, Leenriestraat, Beveren-Leie. Middagmaal : Sportcentrum Hoogstraat , 8540 Deerlijk.
Instapviering eerste communicantjes Sint-Jan de Doper
Op zaterdagavond 8 maart waren de 43 communicantjes samen met hun ouders en familie om de eerste instapviering bij te wonen. Ik mag leven onder Gods regenboog was het thema. Uit volle borst (hoe klein die dan ook mogen zijn) zongen ze als intredelied: Super, super, blij. Warre uit het tweede leerjaar heette de commicantjes welkom. Als eerste lezing bracht juf Sofie Defever het bijbelverhaal De ark van Noach. Nadien mochten ze allen hun regenboog met daarop hun foto aan het altaar plaatsen. Tijdens de communie vormden ze een kring rond het altaar en terwijl de aanwezigen te communie gingen kregen zij een kruisje van E.H. Luc Suys. Zo zijn ook zij op weg naar de dag van hun eerste communie die zal doorgaan op zondag 11 mei. (RS)
Op zaterdag 15 maart om 16 uur kunt u meewandelen met Vakantiegenoegens Waregem Leiekant 'Zavelputtentocht met Spaanse wijndegustatie te Beveren-Leie'
Wandelaars verzamelen aan de kerk van Beveren-Leie om 16.00 uur voor een tocht van 4 km. Voor diegenen die enkel willen deelnemen aan de wijndegustatie is het verzamelen geblazen om 17.30 uur op de parking van het kerkhof, Sint Jansstraat te Beveren-Leie
Deelname VG leden : 5 , niet leden : 7 Hierin is inbegrepen: Proefaanbod van verschillende Spaanse wijnen Uiterste inschrijfdatum: donderdag 13 maartklik hier.
Beveren-Leie krijgt er twee nieuwe petanquepleinen bij.
Achter de Kernelle in de Kerkdreef bevonden zich al vier banen die vaak gebruikt worden door verschillende verenigingen. Vooral OKRA die wekelijks gebruik maakt van de pleinen had nood aan enkele bijkomende pleinen want af en toe moest deze vereniging eens schipperen omdat ze met teveel spelers waren. De nood aan 2 bijkomende pleinen is blijkbaar niet in dovemansoren terecht gekomen in stad Waregem. Deze ochtend 10 maart zijn de Waregemse stadslieden in weer en wind begonnen met het aanleggen van 2 nieuwe pleinen. Zij wisten te vertellen dat er naast de nu al bestaande pleinen terug een padje zal komen en daarnaast de nieuwe pleinen. De randen zullen afgewerkt worden met houten balkjes inplaats van met betonnen platen. Dat verhindert schending aan de petanqueballen. Op de foto v. l. n.r. William Vervaeke, Dirk Bruneel en Koen D'Haeze
Naar aanleiding van de protestactie van Vlaams Belang organiseerde het stadsbestuur op vrijdag 7 maart 2008 om 18.00 u een persconferentie in café 'De Gilde' te Beveren-Leie.
Burgemeester Kürt Vanryckeghem gaf de inleiding en wist o.a. te vertellen: "Vandaag maken we twee unicums mee. Deze manifestatie is zeer Waregems onwaardig. Er werd naar mijn weten" zegt de burgemeester" nog nooit zo een manifestatie op zo'n schaal aangekondigd. Er werden 18.000 pamfletten verdeeld en we hebben er geen zicht op welke impact dit zal hebben. Pamfletten in een stijl die zeker Waregems onwaardig zijn. Mensen afbeelden die democratisch verkozen zijn door de bevolking, dat zijn trucen van de jaren '50, '60 juist na de oorlog maar passen niet meer in 2008".
"Het tweede unicum is dat we hier met de drie grote democratische partijen vertegenwoordigd zijn en dat geeft wel een goed gevoel" weet de burgemeester."Wat de manifestatie zelf betreft", gaat de burgemeester verder, "het Vlaams Belang had aanvankelijk een groter traject gevraagd naar dat hebben we geweigerd".
Het parcours mocht starten aan café 'Het gemeentehuis' te Desselgem om 19.30 u en liep langs de Nieuwstraat, een 70 à 100 m voor de moskee moest het de Leopold III Laan in om via de Kasteelstraat terug de Nieuwstraat links op te draaien en de manifestatie om 20.00 u aan café ' Het gemeentehuis te ontbinden. De politie was al meer dan drie weken fulltime bezig met deze zaak om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten. Na de burgemeester gaf schepen van Integratie Jo Neirynck wat meer uileg over Integratie, gemeenteraadslid Freddy François over de erkenning van de moskee en Guy Van den Eynde over Vlaamse overheid wil open moskeeën, (zie onderstaand persbericht).
Na afloop van deze persconferentie legde Beverse Weetjes ook nog even het oor te luisteren bij eerste schepen Rik Soens uit Beveren-Leie en bij de Desselgemse schepen Jo Neirynck.
Voor enkele beelden van de betoging en de toespraak van Filip Dewinter klik hier